Dodaj do ulubionych

Marnotrawstwo.

17.08.05, 23:56
Dla mnie z budowa ciagle nowych parkingow w centrum miasta jest marnotrawstwem
- tu przciez teren jest uzbrojony - takie dzialki sa warosciowe, zwlaszcza, ze
nabiora wartosci za niedlugi czas, gdy w Polsce obrot nieruchomosciami
zostanie zrownany z prawem unijnym. Tymczasem dzisaj centrum naszego miasta
zamiast zbudowac jeden wielopoziomowy parking z galeria handlowa wzorem
zielonogorskiej Galerii Grafit to przeznacza sie coraz to nowe tereny w
srodmiesciu na zwykle parkingi.
Obserwuj wątek
    • quris Re: Marnotrawstwo. 18.08.05, 08:41
      Zasadniczo jestem przeciwnikiem przeznaczania centrów miast na parkingi
      zwłaszcza takie o których piszesz ( szaro-buro-polbrukowo-betonowe ).Ochydztwo.
      Znajdą się miejsca przed tzw. centrum gdzie można je umieścić. Z tamtąd już
      tylko chwila piechotką do centrum. A środku miasta :-) ławki, zieleń,
      kwiaty......achhhhh aż miło posiedzieć. Dobra. Poniosło mnie. To Żary.Tutaj już
      nic się nie zmieni :-(
      • ixxa Re: Marnotrawstwo. 18.08.05, 08:52
        nie ma sie o co martwić pracownicy urzędu dla siebie przygotowali już parking,
        no bo po co ma tam być piaskownica(same zarazki itd).....
        • mwb87 Re: Marnotrawstwo. 18.08.05, 23:34
          Co do parkingow to może wie ktoś w jakim celu powstaje parking przy podwale
          gdzie do okola nowopowtającego są już trzy inne po drugiej stronie ulicy jednej
          i drugiej(nazwa wyleciała mi z głowy niestety) nie licząc parkingu
          przed "katedrą". I co ważne parkingi świecą pustkami no chyba że msza się
          zdarzy to i tak jeszcze trzy zostają. To dopiero głupota. Tu zaznaczyć należy
          jeszcze kolejny absurd naszych włodarzy o ile dobrze pamiętam do okoła zamku
          chcieli zafundować nam mieszkańcą kolejne parkingi. Nie wiem czy wycofali się
          juz z tego projektu (pojawił się w planach przejęcia zamku)
          • croolick Re: Marnotrawstwo. 18.08.05, 23:50
            No nie wiem, czy im juz z glowy wylecialo, bo teraz starostwo chce miec nowy
            parking... Taki Forst to szczyci sie, ze jest "miastem róż", my w hasle
            promocyjnym bedziemy mogli napisac, ze Zary to "miasto parkingow" ;-)
          • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 28.08.05, 23:03
            mwb87 napisał:

> Co do parkingow to może wie ktoś w jakim celu powstaje parking przy podwale
            > gdzie do okola nowopowtającego są już trzy inne po drugiej stronie ulicy
            > jednej i drugiej(nazwa wyleciała mi z głowy niestety) nie licząc parkingu
            > przed "katedrą". I co ważne parkingi świecą pustkami

Widziałem raz wieczorem jak świeciły pustkami...
            Widziałem też, koło południa, jak były zapełnione.

Z własnego doświadczenia dodam, że parkowanie w centrum bywa kłopotliwe.
    • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 28.08.05, 23:06
      croolick napisał:

> Dla mnie z budowa ciagle nowych parkingow w centrum miasta jest marnotrawstwem
      > - tu przciez teren jest uzbrojony - takie dzialki sa warosciowe

Większa ilość budynków jakiegokolwiek przeznaczenia spowoduje tylko wzrost
      zapotrzebowania na miejsca parkingowe. Takie czasy - liczba pojazdów rośnie.

> Tymczasem dzisaj centrum naszego miasta
      > zamiast zbudowac jeden wielopoziomowy parking z galeria handlowa wzorem
      > zielonogorskiej Galerii Grafit to przeznacza sie coraz to nowe tereny w
      > srodmiesciu na zwykle parkingi.

Podejrzewam, że obecnie naszego miasta nie stać na takie wodotryski.
      • mwb87 Re: Marnotrawstwo. 28.08.05, 23:17
        To inne rozwiązanie w nowo budowanych budynkach piwnice przeznaczać na parkingi
        dla klientow. Najlepiej zawrzeć to w klauzuli z potencjalnym inwestorem. Jakie
        to proste.
        • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:26
          mwb87 napisał:

> To inne rozwiązanie w nowo budowanych budynkach piwnice przeznaczać na
          > parkingi dla klientow. Najlepiej zawrzeć to w klauzuli z potencjalnym
          > inwestorem. Jakie to proste.

A jakiego typu budynek miałby powstać w miejscu tego nowego parkingu - centrum
          handlowe, a może drapacz chmur? Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie w małych
          obiektach budować parkingów w piwnicach, bo musiałyby mieć wiele kondygnacji w
          kierunku jądra Ziemi ;)
          • croolick Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:40
            p_e_k_o napisał:

> A jakiego typu budynek miałby powstać w miejscu tego nowego parkingu - centrum
            > handlowe, a może drapacz chmur?

Mozna byloby spokojnie w tym miejscu zbudowac dwu lub trzy pietrowy parking z
            fasadami stylizowana na kamienice.
            • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:43
              croolick napisał:

> Mozna byloby spokojnie w tym miejscu zbudowac dwu lub trzy pietrowy parking z
              > fasadami stylizowana na kamienice.

Przecież mówiłeś, że budowanie parkingów w centrum to marnotrastwo.
              • croolick Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:53
                Czytaj uwaznie - jestem przeciwko budowaniu jednopoziomowych parkingow! Jeden
                taki wielopoziomowy moglby sprawic, ze nie bedzie potrzeba kilku innych
                klasycznych w srodmiesciu. Ponadto parking wielopoziomowy moglby tez byc galeria
                handlowa, przyczyniajac sie do wzrostu atrakcyjnosci srodmiescia po godzinach
                pracy urzedow...
                • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 20:54
                  croolick napisał:

> Czytaj uwaznie - jestem przeciwko budowaniu jednopoziomowych parkingow! Jeden
                  > taki wielopoziomowy moglby sprawic, ze nie bedzie potrzeba kilku innych
                  > klasycznych w srodmiesciu.

Tzw. jednopoziomowe klasyczne mają swoje zalety - pozwalają zaparkować w
                  różnych częściach śródmieścia, co eliminuje chociażby długodystansowe ganianie
                  z jakimiś większymi zakupami na plecach.

Poza tym w czasie deszczu niekoniecznie mamy ochotę na dłuższe spacery po
                  deptakach.
      • croolick Re: Marnotrawstwo. 28.08.05, 23:56
        Galerie Grafit zbudowal prywatny inwestor...
        • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:20
          croolick napisał:

> Galerie Grafit zbudowal prywatny inwestor...

... na pewno z myślą o rozwiązaniu problemu parkingów w Zielonej Górze.
          • croolick Re: Marnotrawstwo. 29.08.05, 00:30
            nie ale radni zgodzili sie by przekazac teren inwestorowi wlasnie z mysla o
            rozwiazaniu klopotow parkingowych w srodmiesciu
            • funo Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 08:57
              I rozwiązało to problem parkowania? Bo ja mam dziwne wrażenie,że nie.
              • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 11:11
                Teraz na poważnie.
                Wczoraj kilka razy odwiedzałem parking na Podwalu i co zauważyłem.
                O 10 godzinie-3 auta
                O 14 godzinie-3 auta
                O 16 godzinie-4 auta
                Wieczorem 2 auta.
                Ruch niesamowity.
                Szkoda tylko że na innych parkingach w centrum brakowało miejsca.
                Czyżby ten parking by za daleko od deptaka??
                Może tak zlikwidować deptak i puścić tam samochody.
                Przynajmniej ludzie by podjeźdzali pod sam sklep.
                Wygoda by była.
                • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 22:40
                  boberzary napisał:

> Wczoraj kilka razy odwiedzałem parking na Podwalu i co zauważyłem.
                  > O 10 godzinie-3 auta
                  > O 14 godzinie-3 auta
                  > O 16 godzinie-4 auta
                  > Wieczorem 2 auta.
                  > Ruch niesamowity.
                  > Szkoda tylko że na innych parkingach w centrum brakowało miejsca.
                  > Czyżby ten parking by za daleko od deptaka??

Nowy parking zrobiono w sąsiedztwie ratusza nieprzypadkowo. W planach jest
                  przecież przebudowa Rynku, a co za tym idzie zredukowanie miejsc parkingowych
                  na stronie północnej.

Jak się okazuje, wokół ratusza stale jest tłok, więc należało już wcześniej
                  pomyśleć o dodatkowych miejscach w najbliższej okolicy.

To chyba logiczne, nie?

> Może tak zlikwidować deptak i puścić tam samochody.
                  > Przynajmniej ludzie by podjeźdzali pod sam sklep.
                  > Wygoda by była.

Tak już kiedyś było, co nie znaczy że było fajnie.
                  • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 22:48
                    > Tak już kiedyś było, co nie znaczy że było fajnie.

Jasne, najlepiej gdyby samochodem się podjeżdzało a nawet wjezdzało do sklepu.
                    Po co chodzić, po co budować chodniki.
                    Kto dzisiaj chodzi?? Frajerzy??

Wokól starostwa też jest tłok i chyba należy zamknąć Jana Pawła II aby można
                    było parkować lub wyburzyć pałac.
                    Po co tak ruina koło starostwa.
                    • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:00
                      boberzary napisał:

> > Tak już kiedyś było, co nie znaczy że było fajnie.
                      >
                      > Jasne, najlepiej gdyby samochodem się podjeżdzało a nawet wjezdzało do sklepu.
                      > Po co chodzić, po co budować chodniki.
                      > Kto dzisiaj chodzi?? Frajerzy??
                      >
                      > Wokól starostwa też jest tłok i chyba należy zamknąć Jana Pawła II aby można
                      > było parkować lub wyburzyć pałac.
                      > Po co tak ruina koło starostwa.

Ciąg dalszy serii "Kilka głupot" ?
              • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 19:29
                funo napisał:

> I rozwiązało to problem parkowania? Bo ja mam dziwne wrażenie,że nie.

W ZG parkingi w srodmiesciu sa platne, ze znalezieniem miejsca parkingowego nie
                ma wiec problemu. U nas skonczylo sie tylko na gadaniu o parkometrach...
                • funo Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 08:07
                  croolick napisał:
                  > W ZG parkingi w srodmiesciu sa platne, ze znalezieniem miejsca parkingowego
                  nie ma wiec problemu. U nas skonczylo sie tylko na gadaniu o parkometrach...
                  Bo jak zostaną zrobione parkometry to wtedy okaże sie,że znajdą się tacy,
                  którzy będą krzyczeć,że to skandal, że wyciąga się od nich pieniądze a w
                  dodatku właściciele sklepów powiedzą,że ruch im zmalał bo są parkometry, a co
                  do rozwiązania, no ja mam dalej idący pomysł, zakaz wjazdu do centrum.
                  • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 08:14
                    funo napisał:

> a w dodatku właściciele sklepów powiedzą,że ruch im zmalał bo są parkometry,

Kolejny problem wynikajacy ze slabej znajomosci tajnikow komunikacji spoleczej w
                    magistracie, trzeba po prostu im poweidziec, ze dzis traca klientow, bo brakuje
                    miejsc parkingowych okupowanych dlugimi godzinami. Parkometry wymusilyby wieksza
                    raotacjie, do sklepow przyjechaloby wiecej ludzi. Ot caly sekret...

> a co do rozwiązania, no ja mam dalej idący pomysł, zakaz wjazdu do centrum.

A czemu nie??? Zrobic wzorem duzych wloskim miast "zona pedonale", przynajmniej
                    miasto przyczyni sie do zmiejszenia problemu otylosci a spacerujacy ludzie na
                    dluzej zostaja w centrum, zawsze moga sobie przysiasc na laweczce, czy wstapic
                    do kafejki a nie tak jak u nas, ze zalatwia sprawe i z powrotem do samochodu...
                    • funo Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 08:22
                      ja się nawet zgadzam, tylko muszę Ci przypomnieć,że żyjemy w kapitaliźmie i
                      tego typu postępowania nie zależą od urzędników, bo np. kafejki w centrum,
                      które nawet mają parasolki nie mają tłoku, o Złotym Lwie, który padł też nic
                      nie powiem, natomiast proponuje piątek, sobota Cegła brak parkingu i zobaczyć
                      co dzieje sie przed lokalem, w którym bawią się Żaranie, skwer jest
                      zmasakrowany a właścicel obiecał,że zrobi tam parking i na tym sie skończyło.
                      • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 20:49
                        funo napisał:

> natomiast proponuje piątek, sobota Cegła brak parkingu i zobaczyć
                        > co dzieje sie przed lokalem, w którym bawią się Żaranie, skwer jest
                        > zmasakrowany a właścicel obiecał,że zrobi tam parking i na tym sie skończyło.

I co nie mozecie naslac na niego nadzoru budowlanego?! Czy to takie trudne
                        zadzwonic lub sie przejsc na Artylerzystow?
    • boberzary Kilka głupot 30.08.05, 16:35
      Czytajac wypowiedzi pana ze starostwa nasówa mi się pomysł.
      Najlepiej gdyby zamek i pałac się rozsypał,a na ich miejscu powstał by blaszak
      tesco aby ze starostwa mieli blisko na zakupy. Kamieniczki kościoły, całe stare
      miasto wyburzyć i wybudować jeden zajebisty parking, najlepiej zadaszony żeby
      ptaki nie srały.
      Oczywiście w miejscach gdzie nie ma parkingu należy wybudować gmachy dla
      urzędników.Żeby nie chodzić piechotą należy wybudować ruchome chodniki,
      najlepiej z fotelami, po co stać.
      Po co zabytki gdy nikt ich nie podziwia i nie potrafi uwiecznić na zdjęciach.
      Nie może zabraknąć hoteli dla urzędników ze sztolyc, burdeli dla zmachanych
      życiem i kibli.
      Na koniec w każdym miejscu kamera i strażnik w swoim wypasionym bmw z panią z
      burdelu aby mu się nie nudziło.
      • p_e_k_o Re: Kilka głupot 30.08.05, 20:36
        boberzary napisał:

> ...nasówa mi się pomysł.

No tak, muszę przyznać, że dawno nie czytałem większych głupot... ale w sumie
        ostrzegałeś.
    • lubuskielotnisko Marnotrawstwo. 31.08.05, 20:01
      to jest chyba chore. Przecież jest coś takiego jak urban economisc. To jest
      nauka o ekonomii miast. A z niej wynika że parkingi powodują ogromne koszty. Są
      to koszty utraconych korzyści dla społeczeństwa, gdyby w tym miejscu było coś
      innego- domy, sklepy!
      • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 20:21
        lubuskielotnisko napisał:

> to jest chyba chore. Przecież jest coś takiego jak urban economisc. To jest
        > nauka o ekonomii miast. A z niej wynika że parkingi powodują ogromne koszty.
        > Są to koszty utraconych korzyści dla społeczeństwa, gdyby w tym miejscu było
        > coś innego- domy, sklepy!

Bardzo rozsadne zdanie, moze Adamie wystartujesz u nas na burmistrza? ;-)
      • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 22:47
        lubuskielotnisko napisał:

> to jest chyba chore. Przecież jest coś takiego jak urban economisc. To jest
        > nauka o ekonomii miast. A z niej wynika że parkingi powodują ogromne koszty.
        > Są to koszty utraconych korzyści dla społeczeństwa, gdyby w tym miejscu było
        > coś innego- domy, sklepy!

Miejsc na domy i sklepy w Żarach nie brakuje, czego nie można powiedzieć o
        parkingach w centrum.

Domy jedno- i wielorodzinne budują się w najlepsze i nikt jakoś nie dobija się
        o to, żeby mieszkać przy samym ratuszu. Są przecież bardziej zaciszne, bardziej
        zielone miejsca.
        • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 22:53
          A co byś zrobił gdyby w centrum była zwarta zabudowa ?? Zapewne wyburzył trochę
          kamienic żeby zrobić kilka parkingów.
          Nie rozumiesz tego że w centrum powinna być zwarta zabudowa. Tak jak było kiedyś.
          Miasto przez plomby i parkingi traci swój urok.
          Parkingom będziesz robił zdjęcia??
          • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:07
            boberzary napisał:

> A co byś zrobił gdyby w centrum była zwarta zabudowa ??

Na szczęście nie trzeba się teraz tym martwić.

> Nie rozumiesz tego że w centrum powinna być zwarta zabudowa. Tak jak było
            > kiedyś.

Nie rozumiesz, że ruch kołowy w mieście to zupełnie coś innego niż było kiedyś?
            Nie mieszkamy w skansenie. Życie należy sobie ułatwiać.

> Parkingom będziesz robił zdjęcia??

Nie ma takiej potrzeby. W naszym mieście jest bardzo dużo ciekawszych obiektów
            do fotografowania, niż parkingi.
            • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:18
              p_e_k_o napisał:

> Na szczęście nie trzeba się teraz tym martwić.

Ze co? Wlasnie, ze trzeba sie tym martwic. Czemu najatrakcyjniejsze historyczne
              miasta Wloch, czy Francji maja zwarta zabudowe???

> Nie rozumiesz, że ruch kołowy w mieście to zupełnie coś innego niż było
              > kiedyś? Nie mieszkamy w skansenie. Życie należy sobie ułatwiać.

Dziwne, ze w nawet w baaaaardzo zmotoryzowanych miasteczkach wloskich nie
              wjedziesz samochodem do "centro storico". Tam wiedza, ze ruch samochodowy
              zbytnio zaburza historyczny ciag ulic. A miasto w ktorym potrzeby ruchu kolowego
              przewazyly zyje sie okropnie, vide Bruksela toz to obled! Oni tam zniszczyli
              historyczny ogrod botaniczny by zbudowac autostrade! albo te szerokie
              jednokierunkowe arterie przez cale miasto, ktorymi pedza nieprzebrane potoki
              samochodow. Ochyda!!!
              • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:24
                croolick napisał:

> p_e_k_o napisał:
                >
                > > Na szczęście nie trzeba się teraz tym martwić.
                >
                > Ze co? Wlasnie, ze trzeba sie tym martwic. Czemu najatrakcyjniejsze
                > historyczne miasta Wloch, czy Francji maja zwarta zabudowe???

Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci o to, że powtykanie nowych budynków w każdą
                wolną lukę w centrum Żar podniesie atrakcyjność miasta?

> Dziwne, ze w nawet w baaaaardzo zmotoryzowanych miasteczkach wloskich nie
                > wjedziesz samochodem do "centro storico". Tam wiedza, ze ruch samochodowy
                > zbytnio zaburza historyczny ciag ulic.

Nie wjedziesz bo się fizycznie nie da. Wyburzanie to oczywista głupota, ale u
                nas nie trzeba niczego wyburzać.

> A miasto w ktorym potrzeby ruchu
                > kolowego przewazyly zyje sie okropnie, vide Bruksela toz to obled! Oni tam
                > zniszczyli historyczny ogrod botaniczny by zbudowac autostrade! albo te
                > szerokie jednokierunkowe arterie przez cale miasto, ktorymi pedza
                > nieprzebrane potoki samochodow. Ochyda!!!

Nikt nie ma obowiązku mieszkać tam, gdzie jest "ochyda".
                • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:34
                  p_e_k_o napisał:

> Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci o to, że powtykanie nowych budynków w każdą
                  > wolną lukę w centrum Żar podniesie atrakcyjność miasta?

Tak, tak uwazam. Tam gdzie zyja ludzie tam toczy sie zycie. Parkingi po 18.00
                  pustoszeja zupelnie...
                  Ladne plomby dodaja miasto uroku. Dobrze, ze nowego parkingiu nie zroblili
                  miedzy Traugutta i Osadnikow Wojskowych a zamiast tego powstaje ladniusia plamba
                  Urzedu Skarbowego. Czas teraz na druga strone, by ktos nie wpadl na genialny
                  pomysl budowy tam parkingu dla pracownikow i interesantow US...

> Nie wjedziesz bo się fizycznie nie da. Wyburzanie to oczywista głupota, ale u
                  > nas nie trzeba niczego wyburzać.

Ale w tych miejscach, gdzie powstaly parkingi jeszcze po wojnie staly budynki!

> Nikt nie ma obowiązku mieszkać tam, gdzie jest "ochyda".

No nie, ale uwazam, ze zwiedzanie Brukseli w celach turystycznych nie jest
                  rzecza przyjemna i nie warto tu wracac.
                  • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:45
                    croolick napisał:

> Ladne plomby dodaja miasto uroku. Dobrze, ze nowego parkingiu nie zroblili
                    > miedzy Traugutta i Osadnikow Wojskowych a zamiast tego powstaje ladniusia
                    > plamba Urzedu Skarbowego.

Według planów ma to trochę przypominać starą zabudowę, ale już teraz odnoszę
                    wrażenie, że nowa skarbówka robi się jakaś taka "przytłaczająca".
                    Przyzwyczaiłem się do otwartej przestrzeni przed katedrą. Gdyby kościół NSPJ
                    otoczyć kamieniczkami, straciłaby na tym jego "widowiskowość".

Trochę otwartej przestrzeni nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
                    • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:50
                      p_e_k_o napisał:

> Według planów ma to trochę przypominać starą zabudowę, ale już teraz odnoszę
                      > wrażenie, że nowa skarbówka robi się jakaś taka "przytłaczająca".
                      > Przyzwyczaiłem się do otwartej przestrzeni przed katedrą. Gdyby kościół NSPJ
                      > otoczyć kamieniczkami, straciłaby na tym jego "widowiskowość".
                      >
                      > Trochę otwartej przestrzeni nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

Żeby turyści i ty mogli ładne fotki robić.
                      To nie park, skansen.
                    • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 00:14
                      p_e_k_o napisał:

> Według planów ma to trochę przypominać starą zabudowę, ale już teraz odnoszę
                      > wrażenie, że nowa skarbówka robi się jakaś taka "przytłaczająca".

Poczekaj az ja skoncza, trudno by ceglano - betonowe sciany nie robily
                      "przytalczajacego wrazenia"

> Przyzwyczaiłem się do otwartej przestrzeni przed katedrą. Gdyby kościół NSPJ
                      > otoczyć kamieniczkami, straciłaby na tym jego "widowiskowość".

Eh, te Pepiki, ze tez nie czytaja tego forum, mogli by tak pieknie wyeksponowac
                      katedre sw. Wita na Hradczanach, a tak wokol tylko same kamieniczki a te
                      Fiveoclocki? ze tez sobie tak obudowali Katedre Westminsterska a juz
                      Makaroniarze to juz przeginaja - taki Panteon albo florencka ktedra Santa Maria
                      del Fiori jakze pieknie by wygladaly bez okalajacych kamienic ;-) Oni widac nie
                      wiedza co to "widowiskowosc". Ja z kolei uwzam, ze warto byloby kiedys odtworzyc
                      na sredniowiecznych kawartalach przedwojenna zabudowe.

> Trochę otwartej przestrzeni nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

No to na kazdej wsi masz pieknie wyesponowany kosciol, zadnych wyzszych
                      budynkow. Dla mnie tworzenie placow wokol kosciolow w miescie to wlasnie objaw
                      takiego "wiesniactwa"
                      • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 18:58
                        croolick napisał:

> Eh, te Pepiki, ze tez nie czytaja tego forum, mogli by tak pieknie
                        > wyeksponowac katedre sw. Wita na Hradczanach, a tak wokol tylko same
                        > kamieniczki a te Fiveoclocki? ze tez sobie tak obudowali Katedre
                        > Westminsterska a juz Makaroniarze to juz przeginaja - taki Panteon albo
                        > florencka ktedra Santa Maria del Fiori jakze pieknie by wygladaly bez
                        > okalajacych kamienic ;-) Oni widac nie wiedza co to "widowiskowosc".

No tak, a przed takim zamkiem królewskim w Warszawie taki duży plac... nie
                        wiadomo dlaczego nie chcą tego zabudować kamieniczkami? Chyba nie zdają sobie
                        sprawy, jak cenny jest każdy metr kwadratowy powierzchni w mieście ;)

> No to na kazdej wsi masz pieknie wyesponowany kosciol, zadnych wyzszych
                        > budynkow. Dla mnie tworzenie placow wokol kosciolow w miescie to wlasnie objaw
                        > takiego "wiesniactwa"

Nasz plac "sam" się stworzył.
                        • potfur13 Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 20:35
                          Ile pięter będzie mial budynek przy US,czy pozostanie luka między budynkami ? P
                          • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 20:56
                            potfur13 napisał:

> Ile pięter będzie mial budynek przy US,

bedzie dwu pietrowy takiej wysokosci jak ten obecny budynek US

> czy pozostanie luka między budynkami ? P

Tak, ale jest juz budowane przejscie na I pietrze ze starego do nowego budynku

wizualizacja jest dostepna na plycie Zary Rewitalizacja
                        • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 21:05
                          p_e_k_o napisał:

> No tak, a przed takim zamkiem królewskim w Warszawie taki duży plac... nie
                          > wiadomo dlaczego nie chcą tego zabudować kamieniczkami? Chyba nie zdają sobie
                          > sprawy, jak cenny jest każdy metr kwadratowy powierzchni w mieście ;)

Analogie zupelnie nietrafiona zwaz, ze mowisz o rezydencji a nie o kosciele -
                          nieodlegla warszawska katedra wcisniesnieta jest wlasnie w mijska zabudowe.
                          Zarski zamek i palac tez nie znajdowaly sie bezposrednim sasiedztwie budynkow
                          miejskich, podobnie w Zaganiu i wielu innych miesjcach...

> Nasz plac "sam" się stworzył.

Sam?! Po prostu wokol fary spadly amerykanskie bomby a po wojnie rozebrano
                          zarowno te uszkodzone jak i w niezlym stanie technicznym bedace kamienice. No
                          ale nasi przodkowie - osadnicy glowie ze wsi pochodzili i dla nich robienie
                          takiego placu wokol "katedry" jak nazwali najwiekszy kosciol w miescie, bylo
                          dosc naturalne...
                          • potfur13 Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 22:03
                            Tak,Osadników Wojskowych bylo uroczą uliczką,to wszystko zniklo.Teren między
                            Osadników a Mieszka aż prosi sie o sensowną zabudowę.Nawet tylko uzupelnienie
                            zabudowy przy Osadników skompletowałoby śródmieście.
                            • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 22:30
                              Masz zupelna racje. Placu wokol pl. Wyszynskiego juz bym nie ruszal.
                              Ja uwazam, ze zabudowa powinna byc tez uzupelniona miedzy Kapielowa a Mieszka I,
                              no ale tu gdzie jest teraz samowolny parking ma powstac kolejny polbrukowy...
                              • potfur13 Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 23:19
                                Coś czuje ze ten polbruk nie bedzie maly,to cos moze byc alternatywą na wypadek
                                zamknięcia Rynku dla samochodow magistrat,no bo gdzie one sie podzieją.
          • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:10
            boberzary napisał:

> Parkingom będziesz robił zdjęcia??

ROTFL! Dobre, dobre. Juz na okladce Kroniki Ziemi Zarskiej byla wspolczesna
            willa pewnej swiebodzinskiej firmy to czemu nie parking, sfotografowany
            profesjonalnie przez PEKO ;-)
            • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:18
              croolick napisał:

> ROTFL! Dobre, dobre. Juz na okladce Kroniki Ziemi Zarskiej byla wspolczesna
              > willa pewnej swiebodzinskiej firmy to czemu nie parking, sfotografowany
              > profesjonalnie przez PEKO ;-)

Jeśli Ty będziesz chodził w kółko po tym parkingu z wielką tablicą "Precz z
              parkingami", to chętnie podejmę się tego wyzwania - to byłoby świetne zdjęcie
              na okładkę czegokolwiek ;)
        • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:04
          p_e_k_o napisał:

> Miejsc na domy i sklepy w Żarach nie brakuje, czego nie można powiedzieć o
          > parkingach w centrum.

A jak z wykorzystaniem ogromnego parkingu przy Dlugosza!!! Po co on wogole
          powstal? Czy nie moze wzorem zachodnich miast byc w srodmiesciu tablic
          dynamicznie informujacych o ilosci miejsc parkingowych i kierujacych samochody
          na wolne parkingi??? Mysle, ze gdyby racjonalnie gospodarowac dostepna
          przestrzenia parkingowa i ustawic parkometry to nie trzebabyloby budowac nowych...

> Domy jedno- i wielorodzinne budują się w najlepsze i nikt jakoś nie dobija się
          > o to, żeby mieszkać przy samym ratuszu. Są przecież bardziej zaciszne,
          > bardziej zielone miejsca.

A czy srodmiescie nie mogloby byc bardziej zielone?! Ten parking na zielonym
          Podwalu to istny skandal!
          • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:12
            croolick napisał:

> A jak z wykorzystaniem ogromnego parkingu przy Dlugosza!!! Po co on wogole
            > powstal?

Zapełnia się coraz bardziej, coraz więcej osób z niego korzysta.
            Sam często tam parkuję.

> A czy srodmiescie nie mogloby byc bardziej zielone?! Ten parking na zielonym
            > Podwalu to istny skandal!

Eeee tam, przesadzasz, od Podwala wogóle go nie widać.
            W niczym nie ujmuje "zieloności" tej ulicy.
            • croolick Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:27
              p_e_k_o napisał:

> Zapełnia się coraz bardziej, coraz więcej osób z niego korzysta.
              > Sam często tam parkuję.

Ja tez tam czesto parkuje i zadnego tloku nie widzialem, ba! zeby chocby w 50%
              byl kiedys zapelniony...

> Eeee tam, przesadzasz, od Podwala wogóle go nie widać.
              > W niczym nie ujmuje "zieloności" tej ulicy.

prznajmniej byl tam trawnik i plac zabaw w sympatycznym miejscu...
              • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:38
                croolick napisał:

> > Eeee tam, przesadzasz, od Podwala wogóle go nie widać.
                > > W niczym nie ujmuje "zieloności" tej ulicy.
                >
                > prznajmniej byl tam trawnik i plac zabaw w sympatycznym miejscu...

Plac zabaw nadal jest w sympatycznym miejscu, otoczonym zielenią, tyle że
                trochę obok (sam widziałem). Nie stracił niczego na uroku ani funkcjonalności.
                • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:45
                  I te przepiękne śmietniki przy krzakach. Kolejna atrakcja dla dzieci!!!
                  • p_e_k_o Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:47
                    boberzary napisał:

> I te przepiękne śmietniki przy krzakach. Kolejna atrakcja dla dzieci!!!

Naoglądałeś się TeleŻetu ;)
                    Idź lepiej sam i zobacz jak teraz wygląda to miejsce, a potem opowiesz o swoich
                    wrażeniach.
                    • boberzary Re: Marnotrawstwo. 31.08.05, 23:52
                      Przy krzewach tam gdzie jest wejście na plac z tej gruntowej drogi??
                      Nie wierzę że nie widziałeś, ja tam dziś przejeżdzałem i widziałem, smutna prawda.
                      Uwierz i nie sprzeczaj się.
    • gustaw24 Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 07:41
      Chyba nikt nie jest nie twierdzi, ze parkingi w centrum nie sa potrzebne.
      Jezeli ktos nie znajdzie miejsca do parkowania w centrum to pojedzie, zaparkuje
      na duzym, bezplatnym parkingu i zrobi zakupy w supermarkecie, co bedzie
      skutkowalo powolnym wymieraniem starowki.

Budzic watpliwosci moze forma budowanych parkingow. Czy maja to byc parkingi
      wielopoziomowe - bylo by to ciekawe rozwiazanie. Niestety, bardzo drogie w
      budowie i kosztowne w utrzymaniu (zwykly parking po wybudowaniu nie kosztuje
      prawie nic). Poza tym parkingi takie nie sa chetnie wykorzystywane z uwagi na
      niskie poczucie bezpieczenstwa spowodowane ograniczona przestrzenia.

Parking (taki jak np. przy Podwalu czy PKP) powinien byc przede wszystkim
      bardziej ZIELONY. Kilkanascie drzewek na nim (tylko juz troche wyrosnietych i
      ladnie uformowanych, a nie metrowych patykow wsadzonych w ziemie), powierzchnia
      z kratek betonowych przez ktore przebijalaby sie trawa od razu zmienily by
      charakter tych miejsc.

Poza tym taki parking mozna w przyszlosci zabudowac, nic nie stoi temu na
      przeszkodzie (czego nie mozna powiedziec o "tramwaju", blokach przy Ratuszowej
      czy E. Plater).

pozdrawiam
      • potfur13 Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 17:55
        A takie sobie male cos w temacie parkingow.Dotyczy nie tylko Żar,ale sadze ze
        calej Polski.Chodzi o parkingi sieci handlowych od Netto począwszy itd.,ktore
        przypominaja pasy startowe,nie skażone nawet najmniejszym krzaczkiem.Wystarczy
        przekroczyc Nyse i Odre,by spotkac zgola inny widok.Czarodziejska różdżka ?
        Nie,tylko sądzę,że inwestor jest zmuszony wykonac okresloną zieleń,i nikomu
        laski nie robi.U nas obowiazuje inny standard,czego jaskrawym przejawem jest
        Lidl,piękny kawalek Żar,nieprawdaż ? A Kaufland ? Jak by wyglądal caly ten
        teren,gdyby nie brzozki PKS-u ? Czy rajcowie przy pomocy architektów miejskich
        nie potrafią wkleic odpowiedniej klauzuli,albo Józek,albo wozek,może się
        boją,że Tesco oleje np.Zieloną Górę i wybuduje jak chce w np.Krzystkowicach,bo
        tam nie będą robić wstrętów.Uklony dla ZIELONYCH,wybory się zblizają...
        • croolick Re: Marnotrawstwo. 01.09.05, 20:46
          Masz racje, faktcznie na zachodzie na parkingach sa drzewka albo rosnace na
          klombach albo w wielkich gazonach! U nas tez tak powinno byc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka