Dodaj do ulubionych

Ważą się losy Gimnazjum nr 3

• Gość: Piotrek Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:44
      Jestem uczniem V L.O. i moim zdaniem nasza szkoła barzdzo dużo straci łącząc
      sie w zespół szkół z Gimnazjum nr 3. Wg mnie gim.3 powinno połączyć się z Gim.
      nr 4. W końcu gimnazjum powinno się połączyć ze swymi rówieśnikami. To będzie
      najlepsze rozwiązaniem będzie przeniesienie naszej szkoły<V L.O.>do budynku 3
      gim. a gimnazjum połączyć z gim. 4.
    • Gość: Uczennica LOV Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:49
      Jestem uczennica V Liceum Ogolnoksztalcacego!Jest to bradzo wyjatkowa szkola i
      zawsze chcialam sie w niej znalezc!Marzylam o kameralnej szkole, gdzie bede
      mogla odnalezc siebie.Klimat jaki panuje w tej szkole jest super.Kazdy dla
      kazdego jest jak brat lub siostra.Zawsze mozemy liczyc na innych:).W szkle tej
      czuje sie jak w domu.Jesli polaczymy sie z Gimnazjum nr 3 to nie bedzie juz to
      samo:(.Nie na darmo sie mowi: lepiej byc na wlasnym niz na czyims sie gniesc!Ja
      osobiscie wole zeby nasze LOV mialo swoj wlasny budynek i tworzylo tak jak
      teraz osobna szkole!Nie lubie szkol masowych i dlatego wlasnie wybralam LOV.Po
      przylaczeniu nas do Gim 3 bedzie to wlasnie tego typu szkola:(.Wiekszosc
      uczniow mysli podobnie jak ja:)Nie chcemy byc zespolem szkol!!!!!!!!!!!!!Chcemy
      aby atmosfera i zyecie tej skzoly bylo takie samo jak teraz!!!!
    • Gość: ja :) Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:49
      Nie po to poszłam do jednego z najlepszych liceów w zielonej żeby teraz łączyli
      nas z jakimś gimnazjum...mam nadzieje że ten pomysł nie wypali.Najlepiej jednak
      by było gdyby zostawili nas w naszym budynku na ul.Chopina.Lecz niestety
      pracownicy ODN nie mją dostatecznie dużo miejsca...więc po prostu może trzeba
      coś zrobić z tym aby im znależć budynek?
    • Gość: mata hari Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:50
      Ręce opadają, kiedy się patrzy na "nowe rozwiązania" proponowane przez władzę.
      Sami ze sobą nie potrafią dojść do ładu, do zgody i oni chcą rozwiązywać
      problemy edukacji w naszym mieście. Nic dziwnego, że nie rozumieją tego sporu.
      Chyba powinni wrócić do szkoły... Generalnie, Dlaczego gim3 nie chce się
      przenieść do oferowanego im budynku? Są warunki, jest praca dla nauczycieli.
      Czego chcieć więcej? V LO musi mieć perspektywy rozwoju. Takie jest życie -
      silniejszy wygrywa. Jak się dzieciaczkom z gimnazjum nie chce uczyć to potem
      muszą ustąpić innym, którzy chcą się rozwijać.
    • Gość: Uczennica VLO Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:53
      Jestem uczennicą I klasy VLO w Zielonej Górze...Szkoła ta od zawsze była moim
      celem - tak bardzo pragnęłam się tam dostać. Było to moje marzenie! Pytanie
      tylko dlaczego? Otórz szkoła ta ma wspaniały rodzinny klimat. Nie chodzi mi tu
      tylko o to jak ona wygląda (mówię o meblach, dywanach, które sprawiają, że
      czuję się jak w domu), ale również o osoby, jakie sie w niej znajdują... Tu
      jest poprostu świetnie!!! Nareszcie mogłam pożegnać się od hałasu i wrzasków
      uczniów, z którymi uczyłam się w Gimnazjum. Nie chcę tutaj niekogo urazić, ale
      dopiero teraz (zaczynając naukę w VLO)tak naprawdę odczułam, że jest mi ona
      potrzebna. Tak bardzo się cieszyłam, że wchodzę "w dorosłe życie"...Nie chce
      tam wracać, wracać do dziecinności! To już jest za mną...Uważam, że pomysł
      połączenia Gimnazjum nr.3 z naszym liceum NIE JEST DOBRY. VLO ma bardzo dobrą
      opinię. Trafiają tu osoby naprawdę zdolne, które odnoszą wspaniałe wyniki w
      nauce. Jestem przekonana, że po połączeniu poziom naszego liceum znacznie
      spadnie... Nie możemy do tego dopuścić! Naprawdę badzo mi (a także moim
      znajomym) zależy, by nasza szkoła miala własną placówkę i tylko własną...
      Przecież "3" nie zostanie na bruku. Dostali propozycję połączenia z Gimnazjum
      sportowym. Więc dlaczego? Dlaczego tak walczą, by zostać na swoim miejscu? Nie
      rezygnujmy z naszych marzeń... Apeluję do wszystkich, by poparli nasze zdanie.
      Tak bardzo nam zależy, by szkoła ta była dla nas - dla V Liceum
      Ogólnokształcącego...
    • Gość: MiŚ AmiŚ Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:55
      Halo, halo, co tu się dzieje?? Te spory mają tyle sensu co kłutnia o to którą
      stronę kromki posmarować. Czy likwidować tą czy inną szkołę. Po prostu, nie
      likwidujmy żadnej z nich. Posmarujmy sobie dwie kromy i będzie super. Nie
      możemy jednak pod żadnym pozorem ich łączyć!! To byłaby straszna męka dla
      wszystkich, zarówno dla uczniów gim jak i liceum. Tak więc podążając dewizą
      starego drwala, powiedzmy sobie jedno: "Koko dżambo i do przodu". Jeżeli już
      przejscie V LO jest nieuniknione to niech przynajmniej nie łączą go z gim.
      Pomimo całego szacunku dla gim. nie uważam aby wywarło to dobry wpływ na
      uczniów liceum, a może i gim. Tak więc zastanówcie sie czy wolicie kope jaj czy
      stary leśny gaj... Pamiętajcie przede wszystkim o jednym: W życiu chodzi o to
      źeby nie wpaść w błoto ;DDD
      • Gość: Weronika Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 30.11.04, 12:49
        Mam nadzieję, że władze wezmą pod uwagę te zszystkie głosy przeciwko
        przeniesieniu "V"... mimo iż większość opinii stanowią głosy uczniów, i to
        często niepełnoletnich, liczymy na to, że zostaną wzięte pod uwagę! Nie łączcie
        naszych szkół! Przyniesie to tylko szkody, przede wszystkim nam, uczniom...
    • Gość: urwis Masa krytyczna ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:00
      Po ilości wypowiedzi na Forum widać, ze młodzież uaktywniła się. To dobry objaw
      - odwaga zabrania głosu w debacie publicznej.
    • Gość: tetiana Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:02
      nie wiem, czy jest osoba, która wybrała LOV tylko dla jego wysokiego poziomu
      nauczania.tu się przychodzi i chce zostać, właśnie dlatego, że szkoła jest tak
      niespotykanie mała..obłędnym pomysłem jest przenoszenie jej dokądkolwiek-
      ul.Chopina jest miejscem idealnym.jesteśmy w centrum miasta, a mimo to tworzymy
      coś na kształt plemienia.znamy się, bo nasi koledzy poznają nas ze swoimi
      kolegami..reakcja łańcuchowa..a tym samym nie ma anonimowości, obojętnego
      mijania się na korytarzu czy na szlaku między budynkami.no i internat, który w
      ogóle jest nie do opisania!schodzisz po schodach i..już jesteś w szkole. skoro
      konieczne jest przeniesienie szkoły, to tylko z zachowaniem jej
      autonomii.połączenie z gimnazjum jest niedopuszczalne.gimnazjum to miniona
      epoka, niech tak pozostanie.
    • Gość: JeZuS:P VLO rządzi Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:02
      jestem uczniem VLO w ZG chodze do pierwszej klasy poszedlem do tej szkoly bo ma
      wysoka renome uwazam ze jest to bardzo dziwne ze taka szkola nie moze znalezc
      sobie dogodnego miejsca do zakwaterowania gdy dowiedzialem sie ze przeniosa nas
      na kingi to stwierdzilem no fajnie bedzie klimat bedziemy mieli wlasna szkole
      super a tu nagle dowiaduje sie ze mamy byc tam razem z gimnazjalistami bez
      przesady Vlo ogolniak z taka renoma ma wspolpracowac z gimnazjum ktore i tak ma
      byc rozwiazane to jest smieszne!!!!! apeluje do wladz miasta o probe
      zorganizowania nam miejsca do nauki!!!! co sie w tej polsce dzieje to ja
      pier... bezrobocie jest tak duze szczegolnie w naszym wojewodztwie a miasto nie
      chce sie przyczynic do wyksztalcenia 300 uczniow no przepraszam bardzo bardzo
      tak byc nie moze to jest totalna lipa politycy biora w lape na KAZDYM KROKU a
      miasto nie jest w stanie zapewnic inteligentnym ludziom miejsca do nauki
      pozatym szkola mam wyzsze aspiracje niz ciche siedzenie z gimnazjum nie ma w
      tym zadnej przechwalki sa w mojej szkole nauczyciele i uczniowie ktorzy
      naprawde mogliby zrobic cos dobrego dla miasta z drugiej strony po co skoro
      miasto i urzednicy nie staraja sie nam pomoc... ;koncze z mysla ze takich jak
      ja jest duzo wiecej i razem sprobujemy cos z tym zrobic VLO GORA DAMY RADE
      JAAAAAZZZZZZZZZDDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAA:)
    • Gość: Maciej A co z moimi potrzebami? IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:03
      V lo to jedna z najlepszych szkół w mieście. Jej uczniowie są więc ludźmi
      aspirującymi na intelektualistów, czyli tych, którzy w przyszłości mają kreować
      wizerunek Polski. W tym wypadku łączenie "piątki" z gimnazjum będzie miało
      katastrofalne skutki. Szkoła nie będzie miała możliwości pełnego rozwoju, na
      pewno jej pozycja spadnie, moze nawet obniżyć się poziom. Poza tym młodzież, bo
      to o nią mam nadzieję chodzi straci najwięcej. Taka zmiana środowiska wpłynie
      cokolwiek negatywnie na młode, rozwijające się umysły, może nawet w skrajnych
      przypadkach dojdzie do degradacji intelektualnej. Gimnazjum i liceum to
      przecież dwa różne światy. Przez te kilka lat w pychice dzieje się swoista
      rewolucja. Obawiam się, że liceasiści mogą się uwstecznić, a co za tym idzie
      Polska straci jeśli nie wybitne indywidualności to przynajmniej wykształconych
      i otwartych obywateli. Bo żeby oni wogóle się pojawili trzeba im stworzyć
      odpowiednie warunki. Nasuwa się jeszcze pytanie czy gimnazjaliści nie
      skorzystają więcej na połączeniu. Otóż nie. A dlaczego? Bo w gimnazjum nie ma
      podziału na uczących się lepiej i gorzej a przecież nie wszyscy mają
      predyspozycje do bycia intelektualistą. Selekcja odbywa się dopiero przy
      wyborze szkoły średniej i jest to chyba najodpowiedniejszy moment. Moje
      przesłanie brzmi: nie łączcie!!!
    • Gość: kj Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:10
      tych koni z gimnazjum nr 3 to powinni w kosmos wystrzelic. VLO RULEZ!!

ps.pozdro dla klasy IIm
      • Gość: gladden nie ma dobrego wyjścia IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:23
        według mnie nie ma tu dobrego rozwiązania. cokolwiek by się nie stało, ktoś
        będzie poszkodowany. Jako uczeń VLO jestem za połączeniem gimnazjum nr3 z
        gimnazjum nr4 i zgadzam się ze wszystkimi argumentami popierającymi to
        rozwiązanie(nie wyobrażam sobie połączenia LO z gimnazjum - totalna "wybuchowa
        mieszanka społeczna;)"), ale kiedy stawiam się w położeniu przeciętnego ucznia
        gimnazjum nr3, to jest mi po prostu przykro...
    • Gość: maxim Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:18
      Cóż, opcja dominująca w Radzie Miasta lubi zmieniać swoje zdanie, chociażby
      sprawa budynku po szkole podst. nr 11 w roku 2002. Teraz, o ile mi wiadomo,
      wszystko było za przenosinami obu szkół. Obecnie, wiaterek zawiał już z innego
      kierunku. Patrząc, na chwiejnośc obiecanych terminów co do wyborów do sejmu,
      nie dziwi mnie taki stan rzeczy. Szkoda, że sprawy polityczne dominują nad tak
      ważnymi decyzjami. A może tak zaorać i zabronować. Radzę , szanowna opcjo i nad
      tym pomyśleć. Coś zepsuć zawsze można, gorzej z odbudowaniem . Pomyślcie zanim
      zniszczycie piąte liceum.
    • Gość: gildar Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:21
      To nie jest dobry pomysł ze względu na odległość od przystanku PKS-u. Niedosyć,
      że moja mama wydaje 65 zł i 79 groszy na bilety miesięczne to mamy dodatkowo
      płacić 34 złote na dojazd autobusem miejskim. W sumie młodzież dojeżdrzająca
      np. z Sulechowa płaciła by miesięcznie 99 zł i 79 groszy, co by odstraszyło
      część dojeżdrzających. No i co z internatem, mają mieszkać na strychu???
    • Gość: Khadran Drageth Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:24
      Mam pytanie do pana Kozlowskiego. Zalozmy, iż jest Pan jednym z uczni tegoz
      gimnazium. Jest Panu dobrze w tej szkole, nauczyciele mili, uczniowie odnoszą
      sukcesy. I nagle jeden gość mówi, że likwiduje Pana szkołę, bo brakuje
      funduszy. I co Pan moze zrobić? Wyjść na ulicę i manifestować? Przeciez głos ma
      tylko władza!!! Nie obchodzi ją dobro uczniów czy nauczycieli tylko własna
      kieszeń. Zamiast zrobić wszystko, aby pomóc gimnazjum, wolą je pogrzebać.
      Zgnieść, zdeptać, zniszczyć. A znalazłyby się pieniądze na funkcjonowanie
      szkoły np. obciąc pensje radnym czy z pieniędzy za sprzedany grunt
      supermarketom.

Piszę tą notkę, ponieważ sam kiedyś chodziłem do tej szkoły. Wspominam ją jako
      dobrą, w moim roczniku bylo 2 laureatów i kilku finalistów olimpiad (wsród nich
      i ja).
    • Gość: uczen Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:27
      Z pewnością mamy do czynienia z problemem. I gimnazjum i liceum to szkoły,
      instytucje mające takie same prawa i obowiązki. Obiektywnie rzecz biorąc nie
      powinno się pisać na straty którejkolwiek z nich. Osoba znająca jednak
      rzeczywistość i realne prognozy na przyszłość zgodzi się ze mną, że V LO nie
      powinno się łączyć z Gim. 3. Piątka jest bardzo specyficzną szkołą, z dużym
      odsetkiem laureatów. Chodzą do niej ludzie, którzy się starają i traktują swoją
      edukację poważnie. Nie odbierajmy im tego. Planuje się na przyszłość rozszerzyć
      i rozwinąć piątkę jako szkołę. Przy ODN jest to conajmniej utrudnione choćby ze
      względu na małą ilość sal. Odnośnie gimnazjum, szkoła ta ma coraz mniejsze
      nabory, kurczy się. Wydaje się, że tendencja malejącą trudno będzie
      powstrzymać. Władze miasta już od jakiegoś czasu przymierzają się do
      poczynienia pewnych kroków mających na celu zoptymalizowanie zielonogórskiej
      edukacji. Zdrowy rozsądek podpowiada, że przeniesienie rozwijającego się V LO
      do budynku gimnazjum jest rozwiązaniem z pewnościa korzystnym. Może bowiem
      dojść do sytuacji gdy ilość uczniów gimnazjum będzie niewspółmierna do
      możliwości jakie oferuje budynek. Natomiast gimnazjum wcale wbrew przekonaniu
      wielu osób nie jest likwidowane, tylko przeniesione.
      • Gość: drzewa Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:40
        zostajemy. tu są kawiarnie i pola elizejskie i szlaki zielonych skrzynek. jest
        ciasno, ale bądżmy telerancyjni - nie odbierajmy przyjemności froterystom
    • Gość: Bartosz Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:36
      Moim zdaniem utworzenie zespołu Gimnazjum nr3 - VLO nie jest najlepszym
      pomysłem, przede wszystkim ze względu na "wygasający" charakter gimnazjum.
      Bazując na posiadanych informacjach (wg których liczba uczniów gimnazjum
      zmniejsza się z roku na rok) uważam, że lepiej byłoby połączyć Gimnazjum nr4
      i nr3 z następujących powodów:
      - uczniowie obu placówek znajdują się w tym samym przedziale wiekowym
      - kadra nauczycielska ma zagwarantowane zatrudnienie
      - zmniejszająca się liczba uczniów Gimnazjum
      Ponadto należałoby zwrócić uwagę także na charakter VLO jako jednej z
      przodujących placówek w województwie (notabene różniącej się zdecydowanie od
      innych liceów) posiadającej swoje tradycje i unikalną atmosferę. Co więcej
      stworzenie zespołu Gimnazjum nr3 - VLO spowodowałoby stworzenie kolejnych
      problemów,przede wszystkim związanych ze środkami finansowymi potrzebnymi na
      remont budynku, utworzenie internatu dla dojeżdżających uczniów VLO, etc.
      Reasumując, uważam iż połączenie Gimnazjum nr3 i nr4 jest zdecydowanie lepszym
      pomysłem niż utworzenie zespołu Gim3-VLO.
    • Gość: Marta Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:41
      VLO jest szkołą, która opiera się na nietypowych rozwiązaniach, oferując
      uczniom indywidualne podejście nauczycili, co jest możliwe dzięki kameralnej
      atmosferze. Dla osób spoza miasta przewidziany jest internat.
      Nie jej drogą jest łączenie się z "dogorywającym" gimnazjum, lecz rozwijanie
      swoich idei, które przyciągają młodzież z całego województwa. Odstąpienie
      budynku przez gimnazjum nr3, któremu grozi rychła "śmierć", wydaje się być
      dobrym rozwiązaniem. Połączone jego z gimnazjum nr4, przy którym mogłoby się
      utrzymać, nie powinno być krzywdzące.
    • Gość: meri Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:43
      Władza stoi przed trudnym i ważnym wyborem. Oczywiście. Można połączyć gim3 i
      VLO, jednak czy to o to nam chodzi? Trzeba patrzeć przecież w przyszłość: w
      gimnazjum już teraz brakuje uczniów, co pewnie będzie się pogłębiać z każdym
      kolejnym rokiem. Natomiast sytuacja VLO pogorszyłaby się po połączeniu: zapewne
      spadłaby renoma i poziom szkoły. Zatem okaże się teraz na czym zależy
      zielonogórskim radnym...
      • Gość: normal Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:53
        co za idiota(ka)spod IP: 217.153.100.* ciągnie cały czas ten wątek
        • Gość: pawel Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 15:14
          widać jaki tam wysoki poziom w tym LO 5, błędy ort., gramatyczne , za to bardzo
          wysokie mniemanie o sobie i poniżanie gimnazjalistów
          • Gość: fafik Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.04, 09:38
            Kochani niech LO V nie żyje minioną przeszłością ciekawe ile kasa miejska
            dokładać będzie do kameralności tego LO
    • Gość: K. VLO Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 11:34
      Normalnie zwariuję!Nigdy się nie wyniesiemy! Rozumiecie? Nigdy! "Ta szkoła
      powstała z marzeń". Dajcie nam żyć w spokoju na Chopina! Co tu V LO
      przeszkadza? Wszystkim chodzi tylko o kasę a nie o dobro inteligentnej
      młodzieży! Nigdy nie będziemy zespołem szkół ani też nie pójdziemy do CKU.
      NIGDY!!
      • Gość: J&J Głos poparcia IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:50
        Pogodziałam się już z decyzją władz, podjętą bez żadnych konsultacji z
        uczniami. Kolejna uchwała jest jednak nie do zaakceptowania - wcielenie jej w
        życie spowodowałoby lawinę zmian, od ,z pozoru mało istotnych dla nas-uczniów,
        jak na przykład zmiana w konstytucji szkoły ( "V LO jest autonomiczną
        jednostką...") aż do fundamentalnych, najważniejszych dla licealistów - utrata
        kameralnej atmosfery czy wzrost niebezpieczeństwa. I my mamy się na to zgodzić?
        Nie ma mowy!
        • Gość: jolka Re: Głos poparcia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 15:56
          wy macie tutaj akurat najmniej do gadania, nie podoba się, to do lo w
          wypierdziewie
    • Gość: uczennicaPiątki V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:42
      Piąte liceum, to szkoła kameralna, o niesamowitym klimacie, wysokim poziomie
      nauczania. W każdym nowym roku szkolnym przyjmuje się do niego niewielką ilość
      uczniów- i to jest jej największy atut! Wszyscy uczniowie bardzo dobrze się
      znają, nauczyciele rónież dzięki małej liczbie klas mają o wiele lepszy kontakt
      z uczniami. Do tego budynki ODN-u nadają naszej szkole wyjątkowo rodzinnego
      klimatu. Czujemy się tu jak w domu! Nie wyobrażam sobie, żeby połączyć V LO z
      Gimnazjum nr3. To będzie zupełnie inna szkoła. Wszyscy piątkowicze
      przyzwyczajeni są do spokoju na korytarzach i ciszy- to pomaga nam w nauce i
      skupieniu się. Nasza szkoła straci swą renomę, łącząc się z tak słabym
      gimnazjum. Jestem przekonana, że po stworzeniu zespołu szkół, piąte liceum nie
      będzie już tak dobrą szkołą.
      • Gość: Kiki &towarzysz Re: V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:57
        V Liceum nierozerwalnie łączy się z ulicą Chopina. Tu powstało 10 lat temu i tu
        powinno pozostać. Uwielbiamy spacery w środku zimy między budynkami!
        Niepowtarzalny klimat, bliskość starówki, niewielu uczniów, internat, cisza i
        kameralna atmosfera- to jest właśnie Piątka! Zespół szkół zniszczy jej
        największe atuty! Nie przenoście nam szkoły, bo się oflagujemy i przykujemy do
        kaloryferów!
      • Gość: Kasia Re: V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 14:01
        Ja uważam,że V lo nie powinno zostać w żadnym wypadku połączone z gimnazjum nr
        3 !!! Nie podoba mi się także pomysł przeniesienia naszego liceum na ul.Kingi.
        Nasza szkoła jest kameralna, panuje w niej niesamowita atmosfera i jeżeli
        przeniesiemy ją na ul. Kingi i na dodatek połączymy z gimnazjum nr 3 to
        wszystko stracj swój dotychczasowy klimat.
    • Gość: Meg LOV Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:50
      ...czy było warto zakładać szkołę "z marzeń"? Na pewno tak.
      ...czy powinno ingerować się w czyjeś marzenia? Na pewno nie.
      Liceum było samodzielną jednostką i powinno taką pozostać.
      Gimnazjum... było kolejną szkołą, która musiała powstać ze względu na reformę.
      Z czasem nauczyciele stracą pracę,gdyż młodzieży będzie coraz mniej. W
      końcowej fazie to gimnazjum i tak siłą rzeczy "wykończy się".
      LO V było, jest [i mam nadzieje,że nadal będzie] wyjątkową szkołą... jedakże
      by tak zostało powinna być nadal w pełni samodzielna. Wierzę,że moje marzenia
      też się spełnią i jeszcze kiedyś usłyszę o tej szkole... samodzielnej i
      elitarnej... szkole, która powstała z marzeń
    • Gość: Bez Twarzy Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:53
      Miasto daje gwarancję?Przecież to głupie i niekompetentne. Oczywisty jest fakt,
      że tylko na początku się tak mówi. Poza tym łącząc się z Gimnazjum, VLO
      staciłoby swoją odrębność i renomę. Gimnazjum pasożytowałoby na naszym dobrym
      mieniu, i jestem pewna, że za parę miesięcy, może lat, nikt by już nie mówił
      o "Piątce", w taki sposób, jak teraz.Jak każda szkoła, chcemy być niezależna
      placówka i mieć tzw. własne pole manewru.
    • Gość: Bubu Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:53
      Jestem uczennica LO V. Od kiedy pamiętam mojej szkole grozi przeniesienie...
      Ostatni rok szkolny pozegnalam ze swiadomoscią iz druga klasę rozpocznę w
      budynku CKU. Tymczesem psikus! Zostajemy jeszcze na rok, a potem... potem
      budynek Gimnazjum 3. Nauczyciele przekonują: "będzie dobrze..". "lepsze
      warunki..." itp. Jednak uczniom i tak smutno. Mieszkańcy internatu rozpaczają,
      panie kucharki z ODN'u także. W Gimnazjum 3 nie będzie dywanów, ani pań
      recepcjonistek. Nie będzie można udać sie na okienku do empiku - najlepiej
      wyposazonej "czytelni" w Zielonej Górze. Skończą sie herbaty w "Globusie"
      i "Pod schodami", naleśniki z serem w "Turyście". Koniec z odglosem odbijanej
      pilki koszykowej piętro wyzej i rodzynek, ktore znaleść można było w każdej
      potrawie stołowkowej.Trzeba sie bedzie z tym pogodzić - "bo przecież wazni są
      ludzie nie miejsca!"
      Jednak co to! Kolejna niespodzianka chcą nas łączyc z Gimnazjum 3. Mamy
      utworzyć zespół szkół! Jakby mało bylo tego co i tak nas czeka!
      Krzyczymy wiec : Kazdy wiek rządzi sie swoimi prawami! My takze jesteśmy
      absolwentami gmnazjów, jednak ten okres minąl! Nie po to poszliśmy do
      gimnazjum, by spowrotem do niego wracać.
      Myslę że pomysł łączenia nie podoba sie zarówno licealistom jak i
      gimnazjalistom. I kazda ze szkół pragnie zachować swoja niepowtarzalność i
      autonomię.
    • Gość: GośQ Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 13:44
      No jasne że gimnazjum powinni zlikwidować. Niedość, że chodzi tam coraz mniej
      uczniów to na dodatek ich poziom jest niski. Lepiej zrobić miejsce V LO!!!
      Przecież gimnzjaliści nie wylądują na ulicy a VLO wisi na włosku. Jeśli chodzi
      o połączenie szkół to jest katastrofalny pomysł. Kto sobie wyobraża najlepsze
      liceum z śrendim gimnzajum w jednym budynku - na dodatek V LO chce utworzyć
      nowe ierunki. Pozwólmy im się rozwijać. To jest chluba naszego miasta. Niech
      mają dobre warunki do pracy. Pomóżmy im!!! Przenieśmy gimnazjum do 4 a V LO
      przenieśmy do budynku na Kingi.
    • Gość: ziuta Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 13:49
      moim skromnym zdaniem powinno się zlikwidować gim3.nic nie zaszkodzi ani
      nauczycielom (mają zagwarantowaną pracę),ani uczniom (zostaną przeniesieni do
      innej szkoły).w lo 5 zostaną utoworzone nowe klasy.poza tym gdyby się połączyło
      gim z lo, to byłoby mało miejsca, różnica wieku przeszkadzałaby i wynikłoby z
      tego wiele konflitów (wszyscy doskonale wiedzą jak się zachowują dzieci w
      gimnazjum, a jak w liceum), także najlepszym rozwiązaniem jest przeniesienie
      gim 3 i zostawienie lo5 cały budynek do dyspozycji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka