Gość: Piotrek Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:44 Jestem uczniem V L.O. i moim zdaniem nasza szkoła barzdzo dużo straci łącząc sie w zespół szkół z Gimnazjum nr 3. Wg mnie gim.3 powinno połączyć się z Gim. nr 4. W końcu gimnazjum powinno się połączyć ze swymi rówieśnikami. To będzie najlepsze rozwiązaniem będzie przeniesienie naszej szkoły<V L.O.>do budynku 3 gim. a gimnazjum połączyć z gim. 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica LOV Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:49 Jestem uczennica V Liceum Ogolnoksztalcacego!Jest to bradzo wyjatkowa szkola i zawsze chcialam sie w niej znalezc!Marzylam o kameralnej szkole, gdzie bede mogla odnalezc siebie.Klimat jaki panuje w tej szkole jest super.Kazdy dla kazdego jest jak brat lub siostra.Zawsze mozemy liczyc na innych:).W szkle tej czuje sie jak w domu.Jesli polaczymy sie z Gimnazjum nr 3 to nie bedzie juz to samo:(.Nie na darmo sie mowi: lepiej byc na wlasnym niz na czyims sie gniesc!Ja osobiscie wole zeby nasze LOV mialo swoj wlasny budynek i tworzylo tak jak teraz osobna szkole!Nie lubie szkol masowych i dlatego wlasnie wybralam LOV.Po przylaczeniu nas do Gim 3 bedzie to wlasnie tego typu szkola:(.Wiekszosc uczniow mysli podobnie jak ja:)Nie chcemy byc zespolem szkol!!!!!!!!!!!!!Chcemy aby atmosfera i zyecie tej skzoly bylo takie samo jak teraz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja :) Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:49 Nie po to poszłam do jednego z najlepszych liceów w zielonej żeby teraz łączyli nas z jakimś gimnazjum...mam nadzieje że ten pomysł nie wypali.Najlepiej jednak by było gdyby zostawili nas w naszym budynku na ul.Chopina.Lecz niestety pracownicy ODN nie mją dostatecznie dużo miejsca...więc po prostu może trzeba coś zrobić z tym aby im znależć budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mata hari Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:50 Ręce opadają, kiedy się patrzy na "nowe rozwiązania" proponowane przez władzę. Sami ze sobą nie potrafią dojść do ładu, do zgody i oni chcą rozwiązywać problemy edukacji w naszym mieście. Nic dziwnego, że nie rozumieją tego sporu. Chyba powinni wrócić do szkoły... Generalnie, Dlaczego gim3 nie chce się przenieść do oferowanego im budynku? Są warunki, jest praca dla nauczycieli. Czego chcieć więcej? V LO musi mieć perspektywy rozwoju. Takie jest życie - silniejszy wygrywa. Jak się dzieciaczkom z gimnazjum nie chce uczyć to potem muszą ustąpić innym, którzy chcą się rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica VLO Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:53 Jestem uczennicą I klasy VLO w Zielonej Górze...Szkoła ta od zawsze była moim celem - tak bardzo pragnęłam się tam dostać. Było to moje marzenie! Pytanie tylko dlaczego? Otórz szkoła ta ma wspaniały rodzinny klimat. Nie chodzi mi tu tylko o to jak ona wygląda (mówię o meblach, dywanach, które sprawiają, że czuję się jak w domu), ale również o osoby, jakie sie w niej znajdują... Tu jest poprostu świetnie!!! Nareszcie mogłam pożegnać się od hałasu i wrzasków uczniów, z którymi uczyłam się w Gimnazjum. Nie chcę tutaj niekogo urazić, ale dopiero teraz (zaczynając naukę w VLO)tak naprawdę odczułam, że jest mi ona potrzebna. Tak bardzo się cieszyłam, że wchodzę "w dorosłe życie"...Nie chce tam wracać, wracać do dziecinności! To już jest za mną...Uważam, że pomysł połączenia Gimnazjum nr.3 z naszym liceum NIE JEST DOBRY. VLO ma bardzo dobrą opinię. Trafiają tu osoby naprawdę zdolne, które odnoszą wspaniałe wyniki w nauce. Jestem przekonana, że po połączeniu poziom naszego liceum znacznie spadnie... Nie możemy do tego dopuścić! Naprawdę badzo mi (a także moim znajomym) zależy, by nasza szkoła miala własną placówkę i tylko własną... Przecież "3" nie zostanie na bruku. Dostali propozycję połączenia z Gimnazjum sportowym. Więc dlaczego? Dlaczego tak walczą, by zostać na swoim miejscu? Nie rezygnujmy z naszych marzeń... Apeluję do wszystkich, by poparli nasze zdanie. Tak bardzo nam zależy, by szkoła ta była dla nas - dla V Liceum Ogólnokształcącego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiŚ AmiŚ Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 11:55 Halo, halo, co tu się dzieje?? Te spory mają tyle sensu co kłutnia o to którą stronę kromki posmarować. Czy likwidować tą czy inną szkołę. Po prostu, nie likwidujmy żadnej z nich. Posmarujmy sobie dwie kromy i będzie super. Nie możemy jednak pod żadnym pozorem ich łączyć!! To byłaby straszna męka dla wszystkich, zarówno dla uczniów gim jak i liceum. Tak więc podążając dewizą starego drwala, powiedzmy sobie jedno: "Koko dżambo i do przodu". Jeżeli już przejscie V LO jest nieuniknione to niech przynajmniej nie łączą go z gim. Pomimo całego szacunku dla gim. nie uważam aby wywarło to dobry wpływ na uczniów liceum, a może i gim. Tak więc zastanówcie sie czy wolicie kope jaj czy stary leśny gaj... Pamiętajcie przede wszystkim o jednym: W życiu chodzi o to źeby nie wpaść w błoto ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 30.11.04, 12:49 Mam nadzieję, że władze wezmą pod uwagę te zszystkie głosy przeciwko przeniesieniu "V"... mimo iż większość opinii stanowią głosy uczniów, i to często niepełnoletnich, liczymy na to, że zostaną wzięte pod uwagę! Nie łączcie naszych szkół! Przyniesie to tylko szkody, przede wszystkim nam, uczniom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Masa krytyczna ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:00 Po ilości wypowiedzi na Forum widać, ze młodzież uaktywniła się. To dobry objaw - odwaga zabrania głosu w debacie publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetiana Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:02 nie wiem, czy jest osoba, która wybrała LOV tylko dla jego wysokiego poziomu nauczania.tu się przychodzi i chce zostać, właśnie dlatego, że szkoła jest tak niespotykanie mała..obłędnym pomysłem jest przenoszenie jej dokądkolwiek- ul.Chopina jest miejscem idealnym.jesteśmy w centrum miasta, a mimo to tworzymy coś na kształt plemienia.znamy się, bo nasi koledzy poznają nas ze swoimi kolegami..reakcja łańcuchowa..a tym samym nie ma anonimowości, obojętnego mijania się na korytarzu czy na szlaku między budynkami.no i internat, który w ogóle jest nie do opisania!schodzisz po schodach i..już jesteś w szkole. skoro konieczne jest przeniesienie szkoły, to tylko z zachowaniem jej autonomii.połączenie z gimnazjum jest niedopuszczalne.gimnazjum to miniona epoka, niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JeZuS:P VLO rządzi Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:02 jestem uczniem VLO w ZG chodze do pierwszej klasy poszedlem do tej szkoly bo ma wysoka renome uwazam ze jest to bardzo dziwne ze taka szkola nie moze znalezc sobie dogodnego miejsca do zakwaterowania gdy dowiedzialem sie ze przeniosa nas na kingi to stwierdzilem no fajnie bedzie klimat bedziemy mieli wlasna szkole super a tu nagle dowiaduje sie ze mamy byc tam razem z gimnazjalistami bez przesady Vlo ogolniak z taka renoma ma wspolpracowac z gimnazjum ktore i tak ma byc rozwiazane to jest smieszne!!!!! apeluje do wladz miasta o probe zorganizowania nam miejsca do nauki!!!! co sie w tej polsce dzieje to ja pier... bezrobocie jest tak duze szczegolnie w naszym wojewodztwie a miasto nie chce sie przyczynic do wyksztalcenia 300 uczniow no przepraszam bardzo bardzo tak byc nie moze to jest totalna lipa politycy biora w lape na KAZDYM KROKU a miasto nie jest w stanie zapewnic inteligentnym ludziom miejsca do nauki pozatym szkola mam wyzsze aspiracje niz ciche siedzenie z gimnazjum nie ma w tym zadnej przechwalki sa w mojej szkole nauczyciele i uczniowie ktorzy naprawde mogliby zrobic cos dobrego dla miasta z drugiej strony po co skoro miasto i urzednicy nie staraja sie nam pomoc... ;koncze z mysla ze takich jak ja jest duzo wiecej i razem sprobujemy cos z tym zrobic VLO GORA DAMY RADE JAAAAAZZZZZZZZZDDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej A co z moimi potrzebami? IP: 217.153.100.* 26.11.04, 12:03 V lo to jedna z najlepszych szkół w mieście. Jej uczniowie są więc ludźmi aspirującymi na intelektualistów, czyli tych, którzy w przyszłości mają kreować wizerunek Polski. W tym wypadku łączenie "piątki" z gimnazjum będzie miało katastrofalne skutki. Szkoła nie będzie miała możliwości pełnego rozwoju, na pewno jej pozycja spadnie, moze nawet obniżyć się poziom. Poza tym młodzież, bo to o nią mam nadzieję chodzi straci najwięcej. Taka zmiana środowiska wpłynie cokolwiek negatywnie na młode, rozwijające się umysły, może nawet w skrajnych przypadkach dojdzie do degradacji intelektualnej. Gimnazjum i liceum to przecież dwa różne światy. Przez te kilka lat w pychice dzieje się swoista rewolucja. Obawiam się, że liceasiści mogą się uwstecznić, a co za tym idzie Polska straci jeśli nie wybitne indywidualności to przynajmniej wykształconych i otwartych obywateli. Bo żeby oni wogóle się pojawili trzeba im stworzyć odpowiednie warunki. Nasuwa się jeszcze pytanie czy gimnazjaliści nie skorzystają więcej na połączeniu. Otóż nie. A dlaczego? Bo w gimnazjum nie ma podziału na uczących się lepiej i gorzej a przecież nie wszyscy mają predyspozycje do bycia intelektualistą. Selekcja odbywa się dopiero przy wyborze szkoły średniej i jest to chyba najodpowiedniejszy moment. Moje przesłanie brzmi: nie łączcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:10 tych koni z gimnazjum nr 3 to powinni w kosmos wystrzelic. VLO RULEZ!! ps.pozdro dla klasy IIm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gladden nie ma dobrego wyjścia IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:23 według mnie nie ma tu dobrego rozwiązania. cokolwiek by się nie stało, ktoś będzie poszkodowany. Jako uczeń VLO jestem za połączeniem gimnazjum nr3 z gimnazjum nr4 i zgadzam się ze wszystkimi argumentami popierającymi to rozwiązanie(nie wyobrażam sobie połączenia LO z gimnazjum - totalna "wybuchowa mieszanka społeczna;)"), ale kiedy stawiam się w położeniu przeciętnego ucznia gimnazjum nr3, to jest mi po prostu przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:18 Cóż, opcja dominująca w Radzie Miasta lubi zmieniać swoje zdanie, chociażby sprawa budynku po szkole podst. nr 11 w roku 2002. Teraz, o ile mi wiadomo, wszystko było za przenosinami obu szkół. Obecnie, wiaterek zawiał już z innego kierunku. Patrząc, na chwiejnośc obiecanych terminów co do wyborów do sejmu, nie dziwi mnie taki stan rzeczy. Szkoda, że sprawy polityczne dominują nad tak ważnymi decyzjami. A może tak zaorać i zabronować. Radzę , szanowna opcjo i nad tym pomyśleć. Coś zepsuć zawsze można, gorzej z odbudowaniem . Pomyślcie zanim zniszczycie piąte liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gildar Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:21 To nie jest dobry pomysł ze względu na odległość od przystanku PKS-u. Niedosyć, że moja mama wydaje 65 zł i 79 groszy na bilety miesięczne to mamy dodatkowo płacić 34 złote na dojazd autobusem miejskim. W sumie młodzież dojeżdrzająca np. z Sulechowa płaciła by miesięcznie 99 zł i 79 groszy, co by odstraszyło część dojeżdrzających. No i co z internatem, mają mieszkać na strychu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khadran Drageth Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:24 Mam pytanie do pana Kozlowskiego. Zalozmy, iż jest Pan jednym z uczni tegoz gimnazium. Jest Panu dobrze w tej szkole, nauczyciele mili, uczniowie odnoszą sukcesy. I nagle jeden gość mówi, że likwiduje Pana szkołę, bo brakuje funduszy. I co Pan moze zrobić? Wyjść na ulicę i manifestować? Przeciez głos ma tylko władza!!! Nie obchodzi ją dobro uczniów czy nauczycieli tylko własna kieszeń. Zamiast zrobić wszystko, aby pomóc gimnazjum, wolą je pogrzebać. Zgnieść, zdeptać, zniszczyć. A znalazłyby się pieniądze na funkcjonowanie szkoły np. obciąc pensje radnym czy z pieniędzy za sprzedany grunt supermarketom. Piszę tą notkę, ponieważ sam kiedyś chodziłem do tej szkoły. Wspominam ją jako dobrą, w moim roczniku bylo 2 laureatów i kilku finalistów olimpiad (wsród nich i ja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:27 Z pewnością mamy do czynienia z problemem. I gimnazjum i liceum to szkoły, instytucje mające takie same prawa i obowiązki. Obiektywnie rzecz biorąc nie powinno się pisać na straty którejkolwiek z nich. Osoba znająca jednak rzeczywistość i realne prognozy na przyszłość zgodzi się ze mną, że V LO nie powinno się łączyć z Gim. 3. Piątka jest bardzo specyficzną szkołą, z dużym odsetkiem laureatów. Chodzą do niej ludzie, którzy się starają i traktują swoją edukację poważnie. Nie odbierajmy im tego. Planuje się na przyszłość rozszerzyć i rozwinąć piątkę jako szkołę. Przy ODN jest to conajmniej utrudnione choćby ze względu na małą ilość sal. Odnośnie gimnazjum, szkoła ta ma coraz mniejsze nabory, kurczy się. Wydaje się, że tendencja malejącą trudno będzie powstrzymać. Władze miasta już od jakiegoś czasu przymierzają się do poczynienia pewnych kroków mających na celu zoptymalizowanie zielonogórskiej edukacji. Zdrowy rozsądek podpowiada, że przeniesienie rozwijającego się V LO do budynku gimnazjum jest rozwiązaniem z pewnościa korzystnym. Może bowiem dojść do sytuacji gdy ilość uczniów gimnazjum będzie niewspółmierna do możliwości jakie oferuje budynek. Natomiast gimnazjum wcale wbrew przekonaniu wielu osób nie jest likwidowane, tylko przeniesione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzewa Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:40 zostajemy. tu są kawiarnie i pola elizejskie i szlaki zielonych skrzynek. jest ciasno, ale bądżmy telerancyjni - nie odbierajmy przyjemności froterystom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:36 Moim zdaniem utworzenie zespołu Gimnazjum nr3 - VLO nie jest najlepszym pomysłem, przede wszystkim ze względu na "wygasający" charakter gimnazjum. Bazując na posiadanych informacjach (wg których liczba uczniów gimnazjum zmniejsza się z roku na rok) uważam, że lepiej byłoby połączyć Gimnazjum nr4 i nr3 z następujących powodów: - uczniowie obu placówek znajdują się w tym samym przedziale wiekowym - kadra nauczycielska ma zagwarantowane zatrudnienie - zmniejszająca się liczba uczniów Gimnazjum Ponadto należałoby zwrócić uwagę także na charakter VLO jako jednej z przodujących placówek w województwie (notabene różniącej się zdecydowanie od innych liceów) posiadającej swoje tradycje i unikalną atmosferę. Co więcej stworzenie zespołu Gimnazjum nr3 - VLO spowodowałoby stworzenie kolejnych problemów,przede wszystkim związanych ze środkami finansowymi potrzebnymi na remont budynku, utworzenie internatu dla dojeżdżających uczniów VLO, etc. Reasumując, uważam iż połączenie Gimnazjum nr3 i nr4 jest zdecydowanie lepszym pomysłem niż utworzenie zespołu Gim3-VLO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:41 VLO jest szkołą, która opiera się na nietypowych rozwiązaniach, oferując uczniom indywidualne podejście nauczycili, co jest możliwe dzięki kameralnej atmosferze. Dla osób spoza miasta przewidziany jest internat. Nie jej drogą jest łączenie się z "dogorywającym" gimnazjum, lecz rozwijanie swoich idei, które przyciągają młodzież z całego województwa. Odstąpienie budynku przez gimnazjum nr3, któremu grozi rychła "śmierć", wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Połączone jego z gimnazjum nr4, przy którym mogłoby się utrzymać, nie powinno być krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meri Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 26.11.04, 13:43 Władza stoi przed trudnym i ważnym wyborem. Oczywiście. Można połączyć gim3 i VLO, jednak czy to o to nam chodzi? Trzeba patrzeć przecież w przyszłość: w gimnazjum już teraz brakuje uczniów, co pewnie będzie się pogłębiać z każdym kolejnym rokiem. Natomiast sytuacja VLO pogorszyłaby się po połączeniu: zapewne spadłaby renoma i poziom szkoły. Zatem okaże się teraz na czym zależy zielonogórskim radnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:53 co za idiota(ka)spod IP: 217.153.100.* ciągnie cały czas ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 15:14 widać jaki tam wysoki poziom w tym LO 5, błędy ort., gramatyczne , za to bardzo wysokie mniemanie o sobie i poniżanie gimnazjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.04, 09:38 Kochani niech LO V nie żyje minioną przeszłością ciekawe ile kasa miejska dokładać będzie do kameralności tego LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. VLO Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 11:34 Normalnie zwariuję!Nigdy się nie wyniesiemy! Rozumiecie? Nigdy! "Ta szkoła powstała z marzeń". Dajcie nam żyć w spokoju na Chopina! Co tu V LO przeszkadza? Wszystkim chodzi tylko o kasę a nie o dobro inteligentnej młodzieży! Nigdy nie będziemy zespołem szkół ani też nie pójdziemy do CKU. NIGDY!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J&J Głos poparcia IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:50 Pogodziałam się już z decyzją władz, podjętą bez żadnych konsultacji z uczniami. Kolejna uchwała jest jednak nie do zaakceptowania - wcielenie jej w życie spowodowałoby lawinę zmian, od ,z pozoru mało istotnych dla nas-uczniów, jak na przykład zmiana w konstytucji szkoły ( "V LO jest autonomiczną jednostką...") aż do fundamentalnych, najważniejszych dla licealistów - utrata kameralnej atmosfery czy wzrost niebezpieczeństwa. I my mamy się na to zgodzić? Nie ma mowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Głos poparcia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 15:56 wy macie tutaj akurat najmniej do gadania, nie podoba się, to do lo w wypierdziewie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennicaPiątki V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:42 Piąte liceum, to szkoła kameralna, o niesamowitym klimacie, wysokim poziomie nauczania. W każdym nowym roku szkolnym przyjmuje się do niego niewielką ilość uczniów- i to jest jej największy atut! Wszyscy uczniowie bardzo dobrze się znają, nauczyciele rónież dzięki małej liczbie klas mają o wiele lepszy kontakt z uczniami. Do tego budynki ODN-u nadają naszej szkole wyjątkowo rodzinnego klimatu. Czujemy się tu jak w domu! Nie wyobrażam sobie, żeby połączyć V LO z Gimnazjum nr3. To będzie zupełnie inna szkoła. Wszyscy piątkowicze przyzwyczajeni są do spokoju na korytarzach i ciszy- to pomaga nam w nauce i skupieniu się. Nasza szkoła straci swą renomę, łącząc się z tak słabym gimnazjum. Jestem przekonana, że po stworzeniu zespołu szkół, piąte liceum nie będzie już tak dobrą szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki &towarzysz Re: V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:57 V Liceum nierozerwalnie łączy się z ulicą Chopina. Tu powstało 10 lat temu i tu powinno pozostać. Uwielbiamy spacery w środku zimy między budynkami! Niepowtarzalny klimat, bliskość starówki, niewielu uczniów, internat, cisza i kameralna atmosfera- to jest właśnie Piątka! Zespół szkół zniszczy jej największe atuty! Nie przenoście nam szkoły, bo się oflagujemy i przykujemy do kaloryferów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: V liceum osobno!!!! IP: 217.153.100.* 29.11.04, 14:01 Ja uważam,że V lo nie powinno zostać w żadnym wypadku połączone z gimnazjum nr 3 !!! Nie podoba mi się także pomysł przeniesienia naszego liceum na ul.Kingi. Nasza szkoła jest kameralna, panuje w niej niesamowita atmosfera i jeżeli przeniesiemy ją na ul. Kingi i na dodatek połączymy z gimnazjum nr 3 to wszystko stracj swój dotychczasowy klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg LOV Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:50 ...czy było warto zakładać szkołę "z marzeń"? Na pewno tak. ...czy powinno ingerować się w czyjeś marzenia? Na pewno nie. Liceum było samodzielną jednostką i powinno taką pozostać. Gimnazjum... było kolejną szkołą, która musiała powstać ze względu na reformę. Z czasem nauczyciele stracą pracę,gdyż młodzieży będzie coraz mniej. W końcowej fazie to gimnazjum i tak siłą rzeczy "wykończy się". LO V było, jest [i mam nadzieje,że nadal będzie] wyjątkową szkołą... jedakże by tak zostało powinna być nadal w pełni samodzielna. Wierzę,że moje marzenia też się spełnią i jeszcze kiedyś usłyszę o tej szkole... samodzielnej i elitarnej... szkole, która powstała z marzeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez Twarzy Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:53 Miasto daje gwarancję?Przecież to głupie i niekompetentne. Oczywisty jest fakt, że tylko na początku się tak mówi. Poza tym łącząc się z Gimnazjum, VLO staciłoby swoją odrębność i renomę. Gimnazjum pasożytowałoby na naszym dobrym mieniu, i jestem pewna, że za parę miesięcy, może lat, nikt by już nie mówił o "Piątce", w taki sposób, jak teraz.Jak każda szkoła, chcemy być niezależna placówka i mieć tzw. własne pole manewru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 11:53 Jestem uczennica LO V. Od kiedy pamiętam mojej szkole grozi przeniesienie... Ostatni rok szkolny pozegnalam ze swiadomoscią iz druga klasę rozpocznę w budynku CKU. Tymczesem psikus! Zostajemy jeszcze na rok, a potem... potem budynek Gimnazjum 3. Nauczyciele przekonują: "będzie dobrze..". "lepsze warunki..." itp. Jednak uczniom i tak smutno. Mieszkańcy internatu rozpaczają, panie kucharki z ODN'u także. W Gimnazjum 3 nie będzie dywanów, ani pań recepcjonistek. Nie będzie można udać sie na okienku do empiku - najlepiej wyposazonej "czytelni" w Zielonej Górze. Skończą sie herbaty w "Globusie" i "Pod schodami", naleśniki z serem w "Turyście". Koniec z odglosem odbijanej pilki koszykowej piętro wyzej i rodzynek, ktore znaleść można było w każdej potrawie stołowkowej.Trzeba sie bedzie z tym pogodzić - "bo przecież wazni są ludzie nie miejsca!" Jednak co to! Kolejna niespodzianka chcą nas łączyc z Gimnazjum 3. Mamy utworzyć zespół szkół! Jakby mało bylo tego co i tak nas czeka! Krzyczymy wiec : Kazdy wiek rządzi sie swoimi prawami! My takze jesteśmy absolwentami gmnazjów, jednak ten okres minąl! Nie po to poszliśmy do gimnazjum, by spowrotem do niego wracać. Myslę że pomysł łączenia nie podoba sie zarówno licealistom jak i gimnazjalistom. I kazda ze szkół pragnie zachować swoja niepowtarzalność i autonomię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośQ Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: 217.153.100.* 29.11.04, 13:44 No jasne że gimnazjum powinni zlikwidować. Niedość, że chodzi tam coraz mniej uczniów to na dodatek ich poziom jest niski. Lepiej zrobić miejsce V LO!!! Przecież gimnzjaliści nie wylądują na ulicy a VLO wisi na włosku. Jeśli chodzi o połączenie szkół to jest katastrofalny pomysł. Kto sobie wyobraża najlepsze liceum z śrendim gimnzajum w jednym budynku - na dodatek V LO chce utworzyć nowe ierunki. Pozwólmy im się rozwijać. To jest chluba naszego miasta. Niech mają dobre warunki do pracy. Pomóżmy im!!! Przenieśmy gimnazjum do 4 a V LO przenieśmy do budynku na Kingi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Ważą się losy Gimnazjum nr 3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 13:49 moim skromnym zdaniem powinno się zlikwidować gim3.nic nie zaszkodzi ani nauczycielom (mają zagwarantowaną pracę),ani uczniom (zostaną przeniesieni do innej szkoły).w lo 5 zostaną utoworzone nowe klasy.poza tym gdyby się połączyło gim z lo, to byłoby mało miejsca, różnica wieku przeszkadzałaby i wynikłoby z tego wiele konflitów (wszyscy doskonale wiedzą jak się zachowują dzieci w gimnazjum, a jak w liceum), także najlepszym rozwiązaniem jest przeniesienie gim 3 i zostawienie lo5 cały budynek do dyspozycji... Odpowiedz Link Zgłoś