wolfgang87 21.09.04, 15:35 Poczułem...Króciutkie i niezbyt mocne, ale fakt: czegoś takiego jeszcze tutaj nie było.... Koneic świata :) LPR prowadzi w sondażach od jutra :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasama Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:37 no wreszcie, niedowiarku! w whitestoku tyż drugi raz zamachało monitorami Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:47 ja na 9tym pietrze! cały budynek chodził! ja pierdziele juz sie ewakuować???? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:48 kurcze.... prawda? miejmy nadzieje ze to byly wstrzasy wtorne i jzu bedzie koniec. tylko czemu ja poczulem wstrzasy wtórne a tego pierwszego nie ? to co to ma byc?zapowiedz czegos wiekszego??? Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:52 ja mam kolana jak z waty o cholera, oby juz nie!!! przeżyliśmy trzęsienie ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:54 nono,marta! to musiało wam nieźle zatrząść skoro az tak. bo tutaj tylko troszke pokolysało Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:57 wysokość robi swoje serio budynek się ruszał Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 16:01 taaaaa a łyżka do świstaka na to: nie-moż-li-we.... kurde...fajne uczucie,ale wolałbym zeby sie nie powtarzało Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 16:03 fajne uczucie to jest jak się wciaga czekoladę to nie było fajne Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 16:05 no czemu niefajne...fajnie zatrzesło. może u was mocniej, ciezko powiedziec. na pewno m isie w domu nic nie przesunęło, jeno kiwalo na boki, zwlaszcza biedny monitor. ogolnie spoko, tak 10 sekund jeszcze byloby fajnie, potem to chyba sp.... z domu Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 15:53 no wlasnie ja etz poczulam tylko te drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
a_14 Re: Trzęsienie numer 2.... 21.09.04, 16:43 Szpital został zamknięty dla odwiedzin, bardziej chyba na wszelki wypadek niż z konieczności. Zdaje się są jakieś małe uszkodzenia tynku. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Blok na Witosa ewkuowano? prawda to? n/txt 21.09.04, 19:36 daleko to z centrum, prawda to ? kurcze...mzoe jzu nie ma bloku...trzeba jutro skoczyc zobaczyc.a dzis mnie cisnienie zmulilo i nieczuly bylem na wstrzasy ponizej 6lichterow Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 08:07 wolfgang87 napisał: Poczułem...Króciutkie i niezbyt mocne, ale fakt: czegoś takiego jeszcze tutaj nie było.... Koneic świata :) LPR prowadzi w sondażach od jutra :) A ja drugiego trzęsienia nie odczułem, bo właśnie wychodziłem z pracy. Dopiero później ze zdziwieniem się dowiedziałem, że było – a jakże - i to silniejsze od pierwszego! Tak więc nie dziwię się już, że z kolei Wolf nic nie poczuł pięć po 13. (także był na zewnątrz) Co do LPR-u... Otóż do rodziców zaczęła dzwonić bliższa i dalsza rodzina – zwłaszcza z terenów nie objętych trzęsieniem. Z Poznania odezwała się także pewna nawiedzona rzeźbiarka (dobra znajoma Giertycha) i bez nutki wątpliwości oznajmiła, że te dwa trzęsienia to znak [wiadomo skąd :-) ] i będzie trzecie – straszne w swych następstwach. Co może nas przed nim uchronić? Ogłoszenie Chrystusa królem Polski. Nie wiem czy czegoś nie przekręciłem, ale jak mama zdawała mi z tego relacje byłem przy degustacji kolejnego piwa - a później i tak wyłączyli komórki (no przynajmniej ERY) i włączyli gdzieś w pół do pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 10:20 jak to wyłączyli komórki??? bosz, co za sieć ta era! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 10:25 To znaczy nie było zasięgu, ale kompletnie. Kiedyś bywało, że nie było Suwałk (strasznie to brzmi), ale pojawiał sie słabiutki sygnał z gm. Jeleniewo czy... Gib? A wczoraj nic! Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 12:02 No wieczorem tez mi erę wcięło (w dzień nie zerkałem) jak się już pojawiła to na wyświetlaczu pojawiły sie...Kowale Oleckie :)) Era suxx Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:24 a w dzienniku polskim pieszą że różnica stopnia w skali lichtera to 30krotność siły :))) i weź tu ufaj prasie... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:26 Nie zostało nam nic innego jak wyliczyć średnią :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:34 No chyba 30, ale też 10... na stronie: www.sciaga.biz/a/508.html jest tak: Skala Richtera służy do określania efektów energetycznych trzęsienia ziemi w jego epicentrum. Jest to skala logarytmiczna, co oznacza, że ilekroć intensywność trzęsienia ziemi wzrasta o jedną jednostkę, grunt trzęsie się 10- krotnie silnej, a ognisko trzęsienia wyzwala 30-krotnie więcej energii. Podana niżej skala wskazuje na prawdopodobne skutki trzęsienia ziemi dla poszczególnych stopni intensywności. STOPIEŃ MOŻLIWE SKUTKI 1 wykrywalne tylko za pomocą sejsmografów 2-3 ledwie wyczuwalne przez ludzi 4-5 może spowodować niewielkie szkody 6 dość niszczycielskie 7 duże trzęsienie ziemi 8-9 bardzo niszczycielskie trzęsienie ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:42 No pieknie! Teraz już mamy cały przekrój. 10,30,60,100. Aż chyba wypadałoby zamejlować do jakiego sejsmgrafa... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:45 A znasz takowego? Kiedy Wolf jedzesz do Krakowa? Bo tam trzęsienie będzie 3 października. Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:48 A skala tej krakowskiej trzęsawki jest znana? Jakieś prognozy? :) w. wojtek_kosynier napisał: > A znasz takowego? > Kiedy Wolf jedzesz do Krakowa? Bo tam trzęsienie będzie 3 października. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 13:51 Mam na myśli pierwszoligowe debry (pierwsze od dwudziestu paru lat) pomiędzy Wisłą a Cracovią. Wiesz, mnie te animozje śmieszą, ale tym imbecylom tego nie wytłumaczysz! Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:00 hehehe:)) No będzie wesoło 3 pazdziernika. trzesienie będzie o sile 1 lichtera ale straty mogą być jak po 5 lichterach Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:08 Ty wolf nie strasz, bo ja sie bedę bała wyjśc na ulicę! a gdzie ta impra sie odbywa? na starym mieście będe bezpieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:02 wiem, wiem. tak się zastanawiam a jest jakiś odpowiednik polski słówka "derby"? w. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:13 napier...nka ? pasowałoby... Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:05 a ja znalazłam tak: Skala Richtera Przy określeniu siły trzęsienia ziemi używa się skali magnitud (Richtera), w której wartość 8,8 stopnia jest ponad 10 tys. razy większa niż energia bomby atomowej zrzuconej na Hiroszimę. Zaczyna się od 0, a kończy na razie na 9 (silniejszych wstrząsów nie zarejestrowano). Do pierwszego takiego kataklizmu doszło w Kolumbii i Ekwadorze w 1906 r., do drugiego w 1933 r. w Japonii. Trzęsienia ziemi powyżej 8 stopni w skali Richtera występują raz na 5-10 lat. Skala Richtera nie jest liniowa, lecz logarytmiczna. Wzrost skali o jeden stopień oznacza aż dziesięciokrotny wzrost amplitudy drgań i wyzwolenie ponad 30 razy większej energii. źródło: www.wprost.pl/ar/?O=63889&C=57 Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Trzęsienie numer 2.... 22.09.04, 14:08 Dzięki O! Marto! W takim razie wszystkie media miały trochę racji, ale też wszystkie potraktowały sprawę byle jak :) 30krotny wzrost czegoś tam, 100krotny czegoś tam,10 krotny czegoś tam...wszystko się złoży do jednego puzzla... Odpowiedz Link Zgłoś