genealog 16.10.04, 12:00 Zakładam Suwalskie Towarzystwo Genealogiczne, osoby zainteresowne badaniem historii swoich Rodzin pochodzących z Suwalszczyzny proszę o kontakt: genealog@gazeta.pl Pozdrawiam Genealog Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bgordon Re: Genealogia 21.10.04, 13:57 My name is Bernard Gosciewski, and I need the services of someone in Suwalki to help me trace my family geneaology. Please contact me at bgordon@kingwoodcable.com Thank you Odpowiedz Link Zgłoś
bgordon Re: Genealogia 21.10.04, 14:04 JA szukam kogoś pomagać mnie rysują (tropić) moją rodzinną historię w *Suwalki* przestrzeń. Może wy sprawiać przyjemność (proszę) pomoc (pomagać)? Może wy piszecie w Języku angielskim, albo miał piszę w Języku polskim (blask)? Dziękują bgordon@kingwoodcable.com Bernard Gosciewski Houston, Texas USA Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 21.10.04, 14:42 No tłumaczenie powala na kolana, zdaje sie jakiś internetowy słownik. W każdym razie do kolesia napisałem, myślę,że genealog pomoże w sprawie. w. Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 21.10.04, 15:46 Sympatyczny człowiek, dałem mu namiar na osobe z USA która już z sukcesami szukała korzeni na suwalszczyźnie. Co ciekawe ma rodzinne wspomnienia z początku wieku z tych terenów, może to być wielce ciekawe. Genealog daj znać jak się potoczyły poszukiwania. Jakby pomoc językowa była potrzebna daj znać. w. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Genealogia 21.10.04, 15:52 woy napisał: Jakby pomoc językowa była potrzebna daj znać. > w. czyli, ze masz namiary na lepszy translator? Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 21.10.04, 16:00 :))) wynika że nieco lepszy w. omarta napisała: > woy napisał: > > Jakby pomoc językowa była potrzebna daj znać. > > w. > > czyli, ze masz namiary na lepszy translator? Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 07.12.04, 19:53 Suwalskie Towarzystwo Genealogiczne ma na razie próbną stronę www members.chello.pl/g.krupinski/ Ciekaw jestem Waszych opinii na jej temat. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 07.12.04, 21:17 Fajna stronka, tylko że jakoś tak bez treści póki co. Na pewno fajna jest historia regionów. Nigdzie nie widziałem tak długiego tekstu na te tematy. Lista nazwisk fajna sprawa. Trzeba by to jakoś uporządkować. W jakieś tabelki, grupy,itp Tylko co dalej z tymi nazwiskami zrobić ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 07.12.04, 22:32 wolfgang87 napisał: > Fajna stronka, tylko że jakoś tak bez treści póki co. Na pewno fajna jest > historia regionów. Nigdzie nie widziałem tak długiego tekstu na te tematy. > Lista nazwisk fajna sprawa. Trzeba by to jakoś uporządkować. W jakieś tabelki, > grupy,itp > Tylko co dalej z tymi nazwiskami zrobić ? :)) ******************************************************************************** Dzięki za zainteresowanie. Stronka faktycznie nie jest przeładowana ale jej ascetyzm jest zamierzony. Z nazwiskami masz rację, trzeba je jakoś uporządkować, zwłaszcza, że mam nadzieję, że szybko będzie ich przybywać. Jeżeli kogoś jakieś nazwisko zainteresuje może się do mnie zwrócić z pytaniem o miejsce i czas jego występowania. Pełnych wypisów akt metrykalnych ( wykonanie ich jest bardzo praco i czasochłonne) na razie nie mamy więc i tak trzeba będzie samemu prowadzić poszukiwania ale za to bardziej ukierunkowane na konkretny rejon i czas. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 07.12.04, 22:43 No wlasnie...Jak to mialoby wygladac docelowo? Przy kazdym nazwisku jakis akt metrykalny ??? Czyli co?..a nieszczęsna ochrona danych osobowych? ale ogólnie bardzo mi się podoba. strasznie sympatyczne przedsięwzięcie Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 20.12.04, 10:09 Ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych, a tylko takimi mamy zamiar jako STG się zajmować. Jak to będzie docelowo wyglądać to się dopiero okaże. Na razie indeksujemy śluby parafii. Mamy też zamiar spisać inskrypcje nagrobne na cmentarzach. Co dalej-czas pokaże. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 02.01.05, 15:57 Na stronie Suwalskiego Towarzystwa Genealogicznego: members.chello.pl/g.krupinski/ pojawiły się nazwiska z dwóch kolejnych parafii Suwalszczyzny. Polecam i pozdrawiam noworocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnikaarnika Re: Genealogia 03.01.05, 07:24 Poszukuję dobrego ,sprawnego i bez niepotrzebnych bajerów programu komputerowego do tworzenia drzewa genealogicznego. Drugie pytanie - mój pradziadek stacjonował w okresie międzywojennym jako ułan w jednostce w Suwałkach. Czy w Suwalskim archiwum zachowały się dokumenty z tamtych czasów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 03.01.05, 18:30 Program, którego ja używam to PAF, bezpłatny, legalny, do ściągnięcia z sieci. Co do pradziadka to raczej bym szukał w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie. Odpowiadają po około miesiącu na pisemne zapytanie. Powodzenia Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 04.01.05, 23:30 Przyznam się, że wiedziony instynktem ciekawskiego, zaszedłem w święta do Archiwum Suwalskiego. Bardzo fajne wnętrze. Odnowione także od środka. Rzuca się w oczy to samo co w Muzeum Okręgowym: brak ludzi. Na dosyć dużej sali "badawczej" siedziały 3 osoby - licząc nawet mnie, ale za to nie licząc 3 osób z obsługi :)) Oczywiście, jako typowy przedstawiciel motłochu, zmówiłem to co mieli najstarszego :) Były to księgi metrykalne, narodzin, zgonów. Pierwsze 15 lat XIX wieku, czy jakoś tak. Dali to na mikrofilmach. 3 maszyny do tego są w sali. Kolejek nie przewiduję :) Pierwsze co się rzuca w oczy, to kaligrafia. Wszystko ślicznie napisane. Ale kuźwa tak nieczytelnie i taką drobnicą, że esz... Szkoda gadać. Oczy wypływają na wierzch! Ale pisma były świetnie zachowane. Gdy tylko trafiał się lepszy kronikarz(sekretarz czy kto tam)który pisał większymi literkami ,to można było odczytać wszystko. Jednakże niestety... Po 2 godzinach (a __tylko__ tyle mogłem poświęcić) nie znalazłem nikogo ze swej rodziny. Chyba trzeba szukać od XX wieku po datach w rodzinie, które znamy, a potem cofać się w głąb... Ale to chyba do wakacji musze poczkać :) Taka oto skromna relacja z Archiwum. Gorąco polecam. Fajna przygoda! Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 05.01.05, 12:55 A jak z mapami są tam też do wglądu? Warto by się z kimś z archiwum bliżej zaprzyjaźnić :) w. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 05.01.05, 13:09 Jakies materiały kartograficzne a jakże, widziałem ! Tzn tylko w katalogach, ale są. 2 godziny to naprawdę malutko czasu. W archiwum potrafi ten czas zlecieć błyskawicznie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 05.01.05, 13:51 Zawitam tam pewnikiem, może tam jakieś spotkanko? Jakby jeszcze piwko można wnosić to cudowne miejsce na mitingi. w. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 05.01.05, 13:59 W sumie powinno się dać :) Ewentualnie w jakiejś ciemnej platikowej butelce w ostatecznosci. Podstawowe usługi są za darmo, więc klientów im się naganiać poprzez takie promocje nie chce :(( Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 05.01.05, 22:56 Uwaga, genealogia bardzo wciąga ale to jeden ze zdrowszych nałogów. Co do małych literek w przegladarce to można obraz powiększać. Obsługa z pewnością podpowie jak. Życzę powodzenia w poszukiwaniach. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 06.01.05, 00:28 oglądałem to na mikrofilmach nei bardzo to się da powiększyć. próbowałem wszystkich kręciołków jakie były w maszynie. no chance:) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 06.01.05, 15:02 Genealog - na stronce pojawiły sie (może były wcześniej ale nie zakonotowałem) mapki trzech gubernii, czy są dostepne w jakiś sposób ich reprodukcje? w. Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 06.01.05, 18:47 Mapy są od początku istnienia strony STG. Pochodzą z atlasu. Ich reprodukcji nie posiadam, są do ściągnięcia w lepszej rozdzielczości ze strony, której adres jest przy napisie mapa powiatu ... . Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 06.01.05, 22:17 wydaje mi sie ze nie ma juz tej mapy na psga.pl kiedy klika sie na liste powiatow, to "page not found" Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Genealogia 07.01.05, 11:21 jeśli możesz woytek@wwpwp.it.pl mam też pewne mapki, może będziesz zainteresowany. w. Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: Genealogia 13.01.05, 00:00 Czy ktoś mi mógłby odpowiedziec, czy w Archiwum Suwalskim są roczniki TYGODNIKA SUWALSKIEGO, bądź innych lokalnych czasopism z roku 1918 ? Dzięki. -Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 13.01.05, 00:24 nie dam głowy, ale mogą być. na pewno możesz sprobowac: baza.archiwa.gov.pl www.suwalki.ap.gov.pl/szczeg_s.html stronę internetową majądość rzetelną,więc nie wróżę za dobrze. ale ktoś to na pewno ma.mzoe biblioteka? kiedys zachcialo mi sie Marksa poczytac. 3 lata temu...hohooo,ale sie naszukalem. 2 tomy w bibliotece na Plater, 1 tom w I LO. wszedzie musieli szukac aż po magazynach i zamkniętych,zakurzonych skrzyniach,heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: Genealogia 13.01.05, 20:58 Dzięki. Spróbuję się pomęczyć, bo nie opłacałoby mi się przyjeżdzać do Suwałk dla sprawdzenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia 13.01.05, 23:05 Zawsze pozostaje telefon albo email. Naprawdę istnieje jeszcze coś takiego jak telefon! (ja już czasem zapominam że tak też można czegoś się dowiedzieć...) Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: Genealogia 09.01.05, 14:20 genealog napisał: > Program, którego ja używam to PAF, bezpłatny, legalny, do ściągnięcia z sieci. A można by prosić o jakąś linkę? Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 09.01.05, 22:22 Polecam wersję angielskojęzyczną dla której jest polskie tłumaczenie. Tłumaczenie podam później na razie PAF: http://www.ldscatalog.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&categoryId=7000000&langId=-1&parent_category_rn=100069&bcname=Software%20Downloads%20-%20Free&top=Y&resetCat=N&replBC=subcatlist100069&fromHomeBC=Y Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 09.01.05, 22:28 Może prościej będzie googlach wpisać PAF, wyskakuje jako druga i trzecia pozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 10.01.05, 11:17 Spolszczenia PAF-a na stronie: www.spolszczenia.aplus.pl/ Dużych drzewek życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
grana1 Re: Genealogia (długie) 20.01.05, 16:37 Zaczynamy się interesować własnym pochodzeniem zwykle pytając o nazwisko: co znaczy, skąd pochodzi. Wielu pochodzących z Suwalszczyzny odpowie, że przecież stąd, że rodzina była tu od zawsze. Ale im więcej informacji zdobywamy, tym bardziej sprawa się komplikuje. W kręgu moich zainteresowań jest nazwisko Citkowski. Nie jest to nazwisko popularne(wg prof. Rymuta ok 260 osób w Polsce) Bez trudu ustaliłam główne siedliska tego nazwiska na suwalszczyźnie, tj w parafii szczeberskiej.Najstarsza, jaką znalazłam w AGAD wzmianka w dokumencie z 1773 r. wymienia Kazimierza Citkowskiego z Gatney w kluczu szczeberskim. Drugie siedlisko - w gminie Płaska. Nie zdziwiła mnie też obecność tego nazwiska w Knyszynie, Białymstoku. Ale skąd się wzięli w między Lwowem a Przemyślem, gdy emigrowali do Ameryki ze wsi Rustweczko pod Mościskami na przełomie XIX i XX wieku? Możliwości dwie: albo niezależnie powstało identyczne nazwisko zupełnie innej rodziny, albo ta sama rodzina tak daleko się rozeszła. Wróćmy na suwalszczyznę. Z przekazów ustnych, z miejsc zamieszkania dość prawdopodobne , że przodkowie Citkowskich mogli być osocznikami, smolarzami, bartnikami w puszczy augustowskiej. Na mapach są łaki nad Wołkuszanką, niedaleko Kuriańskiego bagna o nazwie Citowica lub Citkowica. Na wschód od Citowicy jest wieś Kurianka w gminie Lipsk. A niedaleko od siedliska w Jozefowie sąsiadującym z Gatnem jest wieś Kurianki. Ale kiedy wpisałam początek tego nazwiska do bazy "Ellis Island", to okazało się, że większoś Kurianowiczów emigrowała z miejscowości ...Schytkowzy, Czitkkaitz, Sczitkowicz, Szczytkowycz Sczitkowiczi, Skitkowitz itp. Nie było prosto odnależć tę miejscowość na mapie, ale chodzi zapewne o Szczytkowice pomiędzy Słuckiem a Borujskiem i znowu zdziwienie: na północ od owej miejscowości płynie sobie rzeczka ...Citewka. Czy jestem już zupełnie na manowcach? Ale nie o to chodzi, by złapać króliczka. pozdrawiam Grana Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 20.01.05, 17:31 Dla zainteresowanych adres wyszukiwarki nazwisk: www.herby.com.pl/herby/indexslo.html Owocnych poszukiwań Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Re: Genealogia (długie) 20.01.05, 18:57 grana1 napisała: > Zaczynamy się interesować własnym pochodzeniem zwykle pytając o nazwisko: co > znaczy, skąd pochodzi. Citko(wski) Chyba wszystkie drogi prowadzą na Ruś. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Genealogia (długie) 21.01.05, 02:12 tutaj mozna przeszukac kilka elektornicznych baz. niestety aby cos dokladniej zobaczyc, trzeba sie zarejestrowac podajac m.in. nr karty kredytowej. 2 tygodnie Trial Version. cóż, kiedy ja takowej karty nie posiadam :( Ale polecam, trochę swoich znalazlem! www.surnamefinder.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia (długie) 21.01.05, 11:55 A ja polecam tę wyszukiwarkę, jest chyba najszerzej penetruje portale genealogiczne: www.rat.de/kuijsten/navigator/index.html Na szczęście nie trzeba podawać numeru swojej karty kredytowej, co zresztą odradzam. Miłego wyszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
grana1 Re: Genealogia (długie) 21.01.05, 12:21 wolfgang87 napisał: > tutaj mozna przeszukac kilka elektornicznych baz. niestety aby cos dokladniej > zobaczyc, trzeba sie zarejestrowac podajac m.in. nr karty kredytowej. 2 tygodni > e > Trial Version. cóż, kiedy ja takowej karty nie posiadam :( > Ale polecam, trochę swoich znalazlem! > www.surnamefinder.com/ i bardzo dobrze chyba, ponieważ przestrzegli mnie bardziej zaawansowani w genealogii, że można narobić sobie kłopotów. No cóż, podobno w USA genealogia co do popularności jest drugim po filatelistyce hobby. Komercjalizacja tematu dość więc zaawansowana. Coś było na ten temat na grupie soc.genealogia.pl. Ja tam swojej karty nie podaję, choć mam. Karta Mój poprzedni post w tym wątku był przydługi chyba, lecz chciałam pokazać dwie strony genealogi - jedna - to droga od metryki do metryki, i ta często się urywa (bo np kościół spalony, archiwa zaginęły itp.), albo się kończy, bo wcześniej metryk nie prowadzono (na suwalszczyźnie - najstarsze z parafii Janówka od 1603 r.). Druga strona genealogi - to niepewne, choć zawsze ciekawe chodzenie po śladach historii, które dostarcza wielu odkryć (chociażby tylko dla siebie), zabawy i emocji. pozdrawiam, grana Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Re: Genealogia 04.02.05, 12:30 Czy wiadomo coś Panu Genealogowi o tożsamości i pochodzeniu parafian cerkwii prawosławnej w Raczkach (a może w Dowspudzie, jak mówi uwaga o działce pocerkiewnej)? Byli to może sprowadzeni do majątku w Dowspudzie prawosławni spod Grodna albo z Podlasia, bo raczej mało prawdopodobne, by tak dużo miejscowych przeszło na prawosławie? A może po likwidacji Unii w 1875 r. przepisano mieszkających w Raczkach i okolicy unitów i potomków unitów na prawosławie? "Liczba parafian przy cerkwi w Raczkach w 1911 r. wynosiła 940 osób." "W 1915 r. parafianie i kler cerkwi w Raczkach IV okręgu dekanatu Warszawskiego wyjechali w głąb Rosji." "Po ogłoszeniu dekretu tolerancyjnego przez rząd carski, liczba wyznawców w katolickiej parafii Raczki w 1908 r. powiększyła się o 340 osób9." - Te osoby, które przeszły z prawosławia na rzymski katolicyzm raczej nie wyjechały w 1915r. do Rosji. Być może to są właśnie dawni unuci? Informacje o cerkwii i parafianach pochodzą z: www.kamunikat.net.iig.pl/www/knizki/historia/sosna/dziedzictwo/raczki.htm Można obejrzeć zdjęcia dawnych Raczek i cerkwii: www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=149 Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 04.02.05, 22:09 O cerkwi w Raczkach nie posiadam wiadomości. Natomiast Zygmunt I w 1513 roku nadał jedną milę kwadratową Bogdanowi Wołłowiczowi, ziemianinowi grodzieńskiemu, na budowę dworu. Obok dworu w Dowspudzie wzniesiono cerkiew, pierwszą na ziemiach pojaćwieskich. W/w miał wcześniej dobra Lipsk i stamtąd przyszli zapewne pierwsi osadnicy. Następna fala osadników pochodziła z Mazowsza. Dla katolików w Dowspudzie parafia była w Janówce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 05.02.05, 15:56 genealog napisał: > O cerkwi w Raczkach nie posiadam wiadomości. Natrafiliśmy zatem na zapomnianą albo na skrzętnie ukrywaną przez polskich kotolików "białą plamę" w historii Suwalszczyzny. Dziwne jednak, że również historycy w czasach socjalizmu nic o tym nie pisali, no ale wtedy o sprawach religijnych wogóle mało pisano, chociaż zdarzały się wzmianki o popie i cerkwii w Dowspudzie. Pozostaje jeszcze pytanie, na ile prawdziwe są te rewelacje o cerkwii w Raczkach i jej parafianach, piszą to przecież prawosławni Białorusini. Przydałyby się teraz artykuły w lokalnych gazetach, informacje w przewodnikach turystycznych i reportaże w TV i radio na ten ciekawy, chociaż "wstydliwy" dla tutejszych Polaków-katolików temat. Okazuje się przecież, że mamy jednak jakieś ruskie i prawosławne korzenie. To zniewaga dla naszych przodków - wypierać się! Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 06.02.05, 08:26 Sądząc po bibliografii wiadomości z Białorusi, o cerkwi, to jej temat był już badany. Zajmował się tym profesor Jerzy Wiśniewski w latach sześćdziesiątych, a wydawało to Białostockie Towarzystwo Naukowe. Niestety są to rzadkie wydawnictwa, dawno temu wydane, w małych nakładach i dlatego nie będące w moim posiadaniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 06.02.05, 13:51 genealog napisał: > Sądząc po bibliografii wiadomości z Białorusi, o cerkwi, to jej temat był już > badany. Zajmował się tym profesor Jerzy Wiśniewski w latach sześćdziesiątych, a wydawało to Białostockie Towarzystwo Naukowe. Niestety są to rzadkie > wydawnictwa, dawno temu wydane, w małych nakładach i dlatego nie będące w moim > posiadaniu. > Pozdrawiam. Ta strona www o cerkwiech jest stroną polskich Białorusinów. Jerzy Wiśniewski zajmował się głównie badaniem procesów osadniczych, więc mógł nie poruszać kwestii istnienia cerkwii w Raczkach w XX wieku, gdy już dawno te procesy się dokonały. W latach 60-tych i 70-tych była to stosunkowo niedawna historia, żyły pewnie jeszcze osoby dokładnie wszystko pamiętające i osobiście w nią zaangażowane, więc pisanie o tym nie byłoby być może mile widziane. Przeglądałem swego czasu wszystkie publikacje dostępne w czytelni suwalskiej biblioteki, a jest ich niemało, dotyczące przeszłości Suwalszczyzny i tylko w jednej małej broszurce autorstwa chyba właśnie Grzegorza Sosny spotkałem skromną wzmiankę o wyjeździe ze zlikwidowanej prawosławnej parafii spod Grodna duchownych do Raczek, i nic nie pisało o żadnej w Raczkach cerkwii. Zastanawiałem się, po co oni właściwie tu przyjechali, na te czysto katolickie tereny. No, ale nie będę się upierał, może coś gdzieś jednak pisano, a ja przeoczyłem. Pamiętam jeden stary grób z metalowym prawosławnym krzyżem na parafialnym katolickim cmentarzu w Raczkach oraz parę granitowych nagrobków z napisami cyrylicą na "starym" boisku piłkarskim, urządzonym na dawnym cmentarzu - i to jedyne ślady Ruskich i prawosławnych, jakie znam z Raczek. Nie jastem rodowitym Raczkowiakiem, sporo lat w tej gminie jednak mieszkałem i nic o żadnej cerkwii nikt nie mówił, wygląda to na jakąś zmowę milczenia. Rzetelni naukowcy, tacy jak Jerzy Wiśniewski czy Tadeusz Zdancewicz niczego nie ukrywali i pisali obszernie i wyraźnie o znacznym udziale Rusinów(tj. Białorusinów)w zasiedlaniu Suwalszczyzny (oraz ich późniejszym spolszczeniu się) i o wpływie języka białoruskiego na suwalskie gwary. To dzisiejsi autorzy i publicyści przeważnie unikają tego tematu i odpowiednio "filtrują" prace wyżej wspomnianych. Zachęcam do odwiedzenia czytelni, są tam te podane w bibliografii "Zapomnianego dziedzictwa" książki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.jas Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 07.02.05, 12:03 A może ta cerkiew była zwiaząna w jakiś sposób z wojskami carskimi. Czy takie wojska nie stacjonowały w rejonie Raczek w związku z bliskością pruskiej granicy, czy też wszystko było w Suwałkach. Ten metalowy krzyż na cmentarzu w Raczkach jest na grobie oficera carskiej armii i postawiony był przez żonę (albo odwrotnie: tzn. mąż oficer - żonie - w tej chwili nie pamiętam). Mniej więcej z 1900 roku. Bardzo wzruszający tekst pisany po rosyjsku w starej pisowni. Zawsze mnie zastanawiało skąd w Raczkach taki grób. Jest on zlokalizowany niedaleko muru od strony lini kolejowej, mniej więcej w środkowej części. Ja jestem z "raczkowskiej parafii" i też nigdy nie słyszłem o cerkwi w Dowspudzie, co oczywiście o niczym nie świadczy. Podawne w tekście liczby parafian prawosławnych i katolickich wydają mi sie zupełnie niewiarogodne. Ciekawe, że nic tam nie piszą o okresie między pierwszą kolonizacją tych terenów przez prawosławnych Rusinów (co jest przecież powszechnie znane - każdy przewodnik turystyczny po Suwalszczyźnie o tym mówi - np. historia Świętego Miejsca i zwyczaje z nim związane), a budową cerkwi na początku XX wieku, sugerując jednocześnie, że istnieje jakiś związek lub nawet ciągłość między tymi tak odległymi w czasie wydarzeniami. mjas Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 07.02.05, 12:59 No widzisz, z powodu zatajania całej sprawy zdani jestaśmy na rewelacyjne informacje ze strony prawosławnych Białorusinów i gubimy się w domysłach. 340 osób przeszło w 1908r. na katolicyzm, nie wyjechało pewnie do Rosji i zasymilowało się - to nie mało jak na taką miejscowość, a nawet gminę. Jest w Raczkach trochę ruskobrzmiących nazwisk. Z tą powszechnością wiedzy o dawnej cerkwii w Dowspudzie i Rusinach na Suwalszczyźnie to przesada. Mało kto chce się przyznawać do swych ruskich przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 08.02.05, 13:15 W czasach pobudowania cerkwii w Raczkach nasilała się silnie rusyfikacja ziem polskich pod zaborem rosyjskim. Może powstanie tej cerkwii było z tym związane. Podobna sytuacja była w Warszawie, pobudowano cerkiew o pięknej architekturze, którą po odzyskaniu niepodległości rozebrano cegła po cegle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tkac Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 08.02.05, 16:23 genealog napisał: > W czasach pobudowania cerkwii w Raczkach nasilała się silnie rusyfikacja ziem > polskich pod zaborem rosyjskim. Może powstanie tej cerkwii było z tym związane. > Podobna sytuacja była w Warszawie, pobudowano cerkiew o pięknej architekturze, > którą po odzyskaniu niepodległości rozebrano cegła po cegle. > Pozdrawiam To ciągle nasze domysły. Można by spróbować sprawdzić podane przez Grzegorza Sosnę dane. Chciałem znaleźć jego adres e-mail, uzyskałem tylko nr jego telefonu, ale chyba nie będę telefonował, nie mam nawet w domu telefonu. Może by Pan Genealog z racji swego zawodu i wykształcenia podjął się uzyskania z parafii katolickiej w Raczkach inormacji o przejściu w 1908r. 340 prawosławnych na katolicyzm i poinformował nas o wyniku tych dociekań? Odpowiedz Link Zgłoś
grana1 Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 08.02.05, 17:09 tkac napisał: > Może by Pan Genealog z racji swego > zawodu i wykształcenia podjął się uzyskania z parafii katolickiej w Raczkach > inormacji o przejściu w 1908r. 340 prawosławnych na katolicyzm i poinformował > nas o wyniku tych dociekań? Najprościej sprawdzić w parafii w Raczkach księgę chrztów, od 1908 roku nie minęło jeszcze 100 lat, więc może tam jest. Sądzę, że prawosławni z Raczek i okolic mogli być wojskowymi, urzędnikami, nauczycielami, żołnierzami carskiej armii, którzy otrzymali gospodarstwa itp. Nie wiem, jak rozległa była raczkowska parafia prawosławna. 300 osób w samych Raczkach to dużo, ale może chodziło o większy teren. Wtedy trzeba szukać w księgach chrztu innych parafii katolickich. pozdrawiam, Grana Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Cerkiew prawosławna w Raczkach koło Suwałk 08.02.05, 17:20 myślę ze w Archiwum w Suwałkach moznay znaleźć te dane spokojnie. i nawet jeszcze ladnych pare dziesiontkó lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
grana1 Rospuda, spływ genealogów 08.02.05, 17:18 Rzeka Rospuda będzie trasą II Ogólnopolskiego Spływu Genealogów w czerwcu. Szczegóły na pl.soc.genealogia Grana Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Rospuda, spływ genealogów 08.02.05, 17:32 Genealogia to moje hobby, a nie zawód. Może jak czas pozwoli w czasie spływu będzie czas aby zasięgnąć informacji u źródła t.j. w parafii w Raczkach. Trasa będzie przebiegała od Filipowa Rospudą do Gołej Zośki. Będzie okazja aby zwiedzić także Raczki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 09.03.05, 14:20 Na stronie Suwalskiego Towarzystwa Genealogicznego members.chello.pl/g.krupinski/ pojawiły się nowe nazwiska z parafii Jeleniewo. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Genealogia 17.03.05, 19:29 Na stronie STG members.chello.pl/g.krupinski/ nowe nazwiska z parafi rzymsko-katolickich: Kaletnik i Krasnopol Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś