Dodaj do ulubionych

Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:09
Czy sa jakies istotne roznice pomiedzy tymi 2 kierunkami studiow? Czy sie
tycza tylko specjalnosci ktore i tak beda oferowane na studiach II stopnia?
Wybrałem studia na Wydziale Fizyki i Inf Stosowanej (tak ma sie nazywac) gdyz
program wydawał sie troche ciekawszy i "mobilniejszy". Jaki jest odsiew?
Wydaje mi sie ze spory skoro w całej Łodzi na kierunkach sricte scisłych było
max 2 osoby na miejsce a na powyzsze wydziały (plus wydział Mat. i Inf)
przyjmowali/przyjmuja praktycznie wszystkich chetnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: gienio Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.astral.lodz.pl 31.07.07, 14:09
      Bedzie trudno o kogos kto studiowal na obu wydzialach.Z opinii znajomych wiem ze
      na fizyce jest przyjemniej :D .

>Wybrałem studia na Wydziale Fizyki i Inf Stosowanej (tak ma sie nazywac)
      Szkoda ze chca rodzielic was z chemia przynajmniej mieliscie na co popatrzec :D
      • Gość: marco Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:11
        Co to znaczy ze "jest przyjemniej"? Sek w tym ze własnie na informie stosowanej
        jest fizyka obowiazkowa minimum przez 2 semestry.
        • Gość: g Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.astral.lodz.pl 31.07.07, 21:27
          jak jest przyjemniej to znaczy ze istnieje szansa ( i to duza) na wiecej niz 2
          podstawowe terminy examu czy kolokwium.Poza tym wykladowcy lepiej raktuja
          studentow bo wiedza ze nie maja ich za duzo :D
          • camelot Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice 11.08.07, 23:06
            Informatyka na wydziale matematyki jest bardziej matematyką niż informatyką.
            Nawet nie można robić na tym wydziale doktoratu z informatyki gdyż nie posiadają
            wykształconych kadr.
            • Gość: marco Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 12:16
              Badz co badz informatyka wywodzi sie bezposrednio z matematyki, a na swiatowych
              konkursach programistycznych laureatami sa własnie studenci uniwersyteckich
              wydziałow.(np UW) Ja wybrałem infe na WFiIS gdyz program wydaje sie troche
              bardziej mobilny i "szerszy". Nie spodziewam sie jednak cudow - skonczyc
              informatyke a "skonczyc informatyke" to 2 rozne rzeczy. 95% wiedzy zdobywa sie
              samemu.
              • camelot Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice 13.08.07, 14:00
                To wydaje mi się ze źle wybrałeś. Ja zawsze uważałem i nadal uważam, że
                najlepsza jest najgorsza publiczna uczelnia niż jakaś prywatna. Ja polecałbym
                jednak studia wieczorowe czy zaoczne skoro chcesz lub musisz już płacić na
                uniwerku niż u jakiegoś prywaciarza. On to robi dla forsy a nie dla idei nauki.
                Pomyśl, że za np 10 czy 20 lat pójdziesz szukać roboty i pokażesz dyplom
                prywatnej uczelni które już dawno została zlikwidowana. Pracodawca zapyta sie
                podejrzliwie co to za uczelnia. A tak nawiasem mówiąc już teraz bardziej jest
                ceniony dyplom publicznej uczelni niż prywatnej. Pomijam już fakt poziomu nauki
                i samodzielnego zdobywania wiedzy.
                • Gość: marco Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:49
                  WFiIS - wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ :)Ja takze nie rozumiem po co
                  ludzie ida na studia dzienne płatne na prywatna uczelnie a nie np na zaoczne na
                  uni badz poli. - zaoszczedzony czas (mozna pracowac na cały etat) i dyplom
                  panstwopwej uczelni. Ja po prostu zakladajac temat chciałbym sie dowoedziec
                  jakie/w czym sa roznice miedzy informatykami na wydziale fizyki i na wydziale
                  matmy. To bedzie moj grugi kierunek na uniwerku dlatego poli raczej nie
                  wchodziła w gre z tego powodu.
                  • camelot Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice 13.08.07, 19:57
                    Sorki ale źle odczytałem skrót.
                    • Gość: marco Re: Informatyka&Inf. Stosowana UL - roznice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 23:09
                      A co do prywatnych szkoł... kumpel rok temu zaczał studia na "pierwszej uczelni
                      prywatnej w łodzi" na kierunku informatyka. Gosciu w technikum
                      nie umiał dodac do siebie wektorkow na matmie, a teraz ma raptem problem z
                      jednym przedmiotem... Aha, no i zdobedzie tytuł inzyniera:)
                      Ja mu dobrze zycze no ale dziesiejsze wykształcenie naprawde sie zdewaluowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka