Dodaj do ulubionych

Zielone dachy

15.08.11, 13:24
A te stare koce to aby nie zgniją?
No i co z owadami? Czy w budynku z takim dachem nie będzie ich więcej?
Obserwuj wątek
    • Gość: komar Re: Zielone dachy IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 16:08
      owadów więcej niż i tak jest nie będzie (raczej)
      dla mnie taki dach jest rewelacyjny!
    • Gość: rolnik-amator Zielone dachy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.08.11, 17:38
      Korzenie chwastów rozłupują beton, niektóre sięgają metr czy więcej w głąb ziemi. To nie mogą w głąb domu? No i - któż to będzie kosił?
      • piataziuta Re: Zielone dachy 06.11.11, 12:52
        do tego rodzaju założeń używane jest nieorganiczne podłoże na którym takie "chwasty" się nie rozwijają
    • Gość: muratorek Zielone dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 19:39
      Życzę wieloletniego powodzenia w uszczelnieniu dachu folią karbowaną.
    • Gość: kamila Re: Zielone dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 21:11
      Bartek? Niby, że ten propagator taki niedorosły?
    • Gość: gnago Zielone dachy IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 06:21
      Dobrze zrobiony wymaga jedynie koszenia i to u estetów przez te 50 lat. A policzcie sobie koszty eksploatacji normalnegow tym czasie.
    • rabbinhood mieszkałem w Norwegii w takim domu 16.08.11, 09:08
      uważam że kolorystyka z pokazu slajdów jest nieadekwatna do rzeczywistości, ale reszta jest OK. Takie dachy robi się od wieków i są bardzo praktyczne, o ile wykonane z należytą starannością. Plus jest taki że z dachi nie śmierdzi żadną smołą lub papą, nie nagrzewa się powietrze jak w przypadku blachy, nie pęka po gradzie jak dachówka. Należy tylko pamiętać że konstrukcja powinna być odpowiednio mocna i że powinna uwzględniać 1 metr mokrego zamarzniętego sniegu, oprócz warstwy ziemi i roślinek. W takim domu można poczuć się jak na łące. Nie spotkałem ludzi koszących trawę na takim dachu, bo nikt tam w golfa nie gra;-)
      • Gość: DachyZielone.net Re: mieszkałem w Norwegii w takim domu IP: *.play-internet.pl 04.10.11, 23:26
        Zapraszam do współtworzenia nowo powstałej grupy dla pasjonatów
        Dachów Zielonych w Polsce i na świecie na GoldenLine

Grupa dla pasjonatów i profesjonalistów związanych z technologią
        dachów i tarasów zielonych. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą
        podzielić się wiedzą, wkleić jakiś ciekawy link, polecić
        interesujące miejsce w sieci lub wydarzenie. Także tych, którzy
        chcą zadać jakieś pytanie, podyskutować i poznać inne osoby
        pasjonujące się ogrodami na dachach i tarasach.

http://www.goldenline.pl/forum/2600834/dachy-zielone-na-swiecie-ciekawe-linki/s/1#45601408
      • piataziuta Re: mieszkałem w Norwegii w takim domu 06.11.11, 12:55
        na ostatnim zdj jest też zbyt duży spadek dachu, żeby cokolwiek się mogło na nim dłużeej utrzymać
    • jonio1 Zielone dachy 16.08.11, 13:20
      polecam blog o domu i ogrodzie piekny-domek.blogspot.com/
      • x2468 Re: Zielone dachy 21.09.11, 11:08
        W normalnych warunkach(dla dachu) trawa tam się nie utrzyma.Zastąpią ja samoistnie mchy i porosty.
        www.schenk-galabau.de/3c4cc5a8d28ef2a4866e6bf402008c44_dachbepflanzung.jpg
        (Wyjątkiem jest plaski dach pielęgnowany tak jak przydomowy trawnik)zielony dach to nie tylko estetyka.To również trwałość.W podobnych do naszych warunkach klimatycznych w Berlinie najstarsze zielone dachy maja ponad 50 lat i nie wymagają napraw.Pomieszczenia pod takim dachem nie nagrzewają się zbytnio w upalne dni i nie wychładzają w zimie.
        polpix.sueddeutsche.com/polopoly_fs/1.191369.1273509497!/image/image.jpg_gen/derivatives/536x536/image.jpg
        • x2468 Re: Zielone dachy 06.11.11, 15:11
          Dodam ze są ekolodzy,naukowcy którzy twierdza ze gdyby zazielenić wszystkie czarne dachy na świecie to problem globalnego ocieplenia byłby "z głowy"taki zielony nie odbija promieniowania,i się nie nagrzewa lecz przetwarza energie słoneczna w masę biologiczna.
    • Gość: DachyZielone.net Zielone dachy IP: *.play-internet.pl 04.10.11, 23:24
      Zapraszam do współtworzenia nowo powstałej grupy dla pasjonatów
      Dachów Zielonych w Polsce i na świecie na GoldenLine

Grupa dla pasjonatów i profesjonalistów związanych z technologią
      dachów i tarasów zielonych. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą
      podzielić się wiedzą, wkleić jakiś ciekawy link, polecić
      interesujące miejsce w sieci lub wydarzenie. Także tych, którzy
      chcą zadać jakieś pytanie, podyskutować i poznać inne osoby
      pasjonujące się ogrodami na dachach i tarasach.

http://www.goldenline.pl/forum/2600834/dachy-zielone-na-swiecie-ciekawe-linki/s/1#45601408
    • Gość: MrT A jak to kosi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 19:28
      Taa, a jak to kosi?? czy mają krzoki na 1m olewając koszenie ale to nie wyglądałoby ładnie. 0 pomyślunku tylko szpan!
    • Gość: Adam dachy porosniete trawa mozna bylo spotkac juz 100 IP: *.2663746--62697410.cust.bredbandsbolaget.se 06.11.11, 11:19
      lat temu, 200, 300 lat temi jak imobecnie w Norwegii, Szwecji, Finlandii - to jest ich tradycja budowy domow z drewna. Nic nie wymyslono nowego ale sciagnieto pomysl od dawnych budownuczych domow.
    • Gość: cykada Zielone dachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 21:49
      Najbardziej rozczulające jest polecanie darmowej niefachowej ekipy do budowy takiego pokrycia dachowego. Którego eksploatacja jest, siłą rzeczy, rodzajem uprawy gruntu. Kto ma na to czas i cierpliwość, a także trochę zbytecznej kasy - proszę bardzo, niech ma łąkę na dachu. Tylko może w mniej kiczowatych wydaniach, niż na zdjęciach, jeśli można by upraszać. Naturalnie takie coś to wygląda na dawnych skandynawskich domach - ziemiankach.
    • Gość: Aniaa Re: Zielone dachy IP: 5.174.32.* 02.05.14, 17:20
      Tylko pytanie jak to wpływa na dom i jego dach?
      Jak to się układa by nowy dom, nowe mieszkanie na poddaszu nie stało się nagle miejscem zgnilizny itp.?
      Pięknie to wygląda, można wyjść z leżaczkiem poopalać się itp. tylko jak to w utrzymaniu, użyciu itp. ?
      • reserve1 Re: Zielone dachy 18.08.14, 11:38
        Tego typu informacje trzeba już uzyskać od konkretnych firm ,które się tym zajmują. Nie ukrywam, że i ja zastanawiam się nad takim wyborem dachu, zupełnie nie wiedziałam jak wyglądają szczegóły takiej budowy ,poczytałam nieco o rozwiązaniach systemowych na www.bauder.pl/pl/dachy-zielone/rozwiazania-systemowe.html jednak wyglada takiego balkonu jest naprawdę oryginalny i nietuzinkowy … a w praktyce jak będzie, to się przekonamy….
        • halinka_76 Re: Zielone dachy 19.08.14, 14:38
          Bardzo przydatny artykuł @reserve1! Przekonał mnie, ze warto zrobić sobie taki zielony dach. Już nawet zamówiłam projekt w firmie p. Błaszczaka www.kostka.info.pl/, bo wykładali nam kostkę na podjeździe, więc mam już sprawdzoną fimrę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka