Dodaj do ulubionych

SGI Komfort- SZCZecin

IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.06, 21:50
Ich strona:

www.sgikomfort.pl/
Pani przeslala mi dokumenty i w umowie przedstepnej niepokoi mnie ten oto
fragment:

"Pełnomocnik Sprzedającej Spółki oświadcza, iż „SGI Komfort” Spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Szczecinie: ----------------------
----------

1. jest wieczystym użytkownikiem udziału wynoszącego 7215/10000.działki
gruntu numer 52/2 o łącznym obszarze 8618m2 ..." itd..

Jak to rozumiec???
Spolka ta nie jest wlascicielem calosci gruntu? Chyba nie chodzi o grunt, na
ktorym sie buduje?

Ponadto ten jeszcze nieznany w Sz-nie developer zamierza umiescic swoje logo
na budynkach przez niego wybudowanych. Wiec jak to jest; my placimy i
jednoczesnie jestesmy zrodlem promocji dla developera?
Czekam na Wasze opinie. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: silent youi Re: SGI Komfort- SZCZecin IP: *.acn.waw.pl 09.01.07, 04:03
      Najlepiej gdy zwrocisz sie do jakiego radcy prawnego, zeby wszystko wyjasnic, bo
      na tym forum 50% osob nie wie co pisze. Ja akurat wiem troche o tej firmie.
      Po pierwsze: SGI KOMFORT jest w pelni wiarygodna firma, gdy jest czescia spolki
      KOMFORT S.A ,w skad ktorej wchodza firmy: KOMFORT sp. zoo(100 sklepow z
      wyposazeniem wnetrz) INVEST KOMFORT(trojmiejski developer, obocnie buduje
      najwyzszy apartamentowiec w polsce; www.investkomfort.pl), Porta KMI(najwiekszy
      producent drzwi w tej czesci europy) oraz kilka mniejszych firm. SGI KOMFORT
      wybudowala CH PIAST(tam gdzie media markt) w Sz-nie, aktualnie buduje dwa
      apartamentowce na terenie Szczecnia, jeden w Lodzi i duzy zespol mieszkaniowy w
      Lodzi oraz biurowiec w Warszawie.
      Po drugie: sprawa logo na budynkach. Otoz w dzisiejszych czasach wszystkie
      firmy deweloperskie umieszczaja swoje logo na budynkach przez nich wykonanych.
      Nie kupujesz przeciez calego budynku, tylko mieszkanie.
      Po trzecie: sprawa wlasnosci gruntu. Najlepiej jak skontaktujesz sie z biurem
      SGI KOMFORT i sie po prostu zapytasz. Nie wiem o ktora inwestycje Ci chodzi i
      nie moge odpowiedziec na pytanie wlasnosci. Jesli jestes zainteresowana to
      gg:4789655
      pozdrawiam
      • Gość: mrowka Re: SGI Komfort- SZCZecin IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.07, 18:45
        Mam wrazenie, ze post ten napisala osoba zatrudniona w SGI Komfort.
        Tresc umowy mi sie jednak nie spodobala, znajomemu prawnikowi pare punktow sie
        takze nie spodobalo. No mniejsza z tym. Zdecydowalam sie na innego developera i
        mam nadzieje, ze bedzie dobrze. :)
        • Gość: Rob Re: SGI Komfort- SZCZecin IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.07, 03:41
          Ja kupuję u nich mieszkanie i myślę, że są w porządku. Mają dobry standard w
          porównanu z większością tego, co się buduje (drewniane okna, granitowe parapety,
          niskie budynki, miejsce parkingowe w cenie). Co do logo, wszyscy poważni
          deweloperzy tak robią (obecnie mieszkam w Poznaniu i tam nie znjdziesz jednego,
          który by o tym nie pomyślał). Co do własności gruntu - najlepiej w takich
          sytuacjach poprosić o wypis i wyrys z rejestru gruntów, na którym jest oznaczona
          działka pod budowę, jej numer granice itd. Jeżeli chodzi o zapisy w umowie -
          większość deweloperów dba o własne tyłki, najlepiej jak się da (często wrecz
          stosują klauzule niedozwolone). Ja np. mam kolejne raty oprocentowane - coż jest
          to strata sianka, ale z drugiej strony wiem, że w tym samym czasie, mieszkanie
          zyskuje więcej niż na tym tracę. Moim zdaniem przy obecnym wzroście cen
          mieszkań, przede wszystkim trzeba dbać o to, żeby nie wtopić pieniędzy w firmę
          niewypłacalną, mieć zagwarantowaną niezmienność ceny (z karą dla dewelopera na
          tyle dużą, żeby nie opłacało mu się zrywać umowy), solidne odsetki za
          nieterminowe oddanie lokalu i tyle. I jeszcze lokalizacja. Ja wybrałem Pogodno :-)
          • saczor Re: SGI Komfort- SZCZecin 01.12.14, 10:54
            Niestety miałem okazję obecnie kontaktować się z tym deweloperem i muszę potwierdzić potwierdzić złe opinie dotyczące obsługi. Fatalna, brak jakiegokolwiek zaangażowania, brak dostępu do dokumentów, które są wymienione w umowie jako załączniki, bałagan w dokumentacji. W umowie stan prawny działek i ich podział inny niż w rzeczywistości. Szef sprzedaży traktuje Klienta obcesowo, miły tylko podczas pierwszego spotkania. Jak zadajesz mu szczegółowe pytania lekceważy Cię, daje pokrętne wypowiedzi, etc. Najlepszy numer to,że stwierdzają, że standard wykończenia będzie wysoki, a potem okazuje się, że nie ma decyzji jeszcze, jak będzie wyglądał środek, projektant jeszcze nie został poproszony o przygotowanie projektu, bo zarząd nie zdecydował, w którą stronę iść, ale kupującym kit już wciskają, bo kupujesz teraz zanim o tym zdecydują ( to podobno standard, ale mogli by uczciwie o tym powiedzieć, a nie dowiadujesz się o tym przypadkiem od projektantów nieformalnymi drogami).
            Stracony czas, nerwy i niepotrzebne zaangażowanie w poszukiwanie kredytów, przygotowanie dokumentów, etc.
            Bardzo odradzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka