8y 16.04.09, 11:27 Cała prawda o nieruchomościach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slavko.matejovic Czynsze w dół 16.04.09, 11:32 To jest niemożliwe. Budowlańcy mieli przestać budować, miało zacząć brakować mieszkań, i ceny sprzedaży i wynajmu miały tylko rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle w temacie Re: Czynsze w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 11:43 Czynsze to spadają, ale w takich lokalizacjach w których nikt niechciał mieszkać i temu nie należy się dziwić. Wynajem mieszkania na obrzeżach kosztował prawie tyle co w centrum, więc co się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: Czynsze w dół IP: *.netia.com.pl 16.04.09, 11:45 tak, dobre lokalizacje, wysoki standard nie stanieją;) Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Szczególnie że studentów jest kilkadziesiąt tys mn 16.04.09, 12:29 Szczegolnie ze studentów jest kilkadziesiat tysiecy mniej niz rok temu... I ze liczba ta z roku na rok bedzie spadac... Wyz demograficzny sie skonczyl i na pewno znajdzie to odbicie w wynajmie i cenach nieruchomosci... najlpeszy przyklad to NRD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania pamiętacie tytuły jesienią: "podrożeje wynajem!" IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 21:26 "...gdyż ludzie nie mogąc kupić nie będą mieli gdzie mieszkać!" Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted a gdzie w pl dobra lokalizacja i wysoki standard?? IP: 78.8.145.* 16.04.09, 14:00 a gdzie w pl dobra lokalizacja i wysoki standard?? Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: na przyklad dom ktorego jestem wlascicielem 16.04.09, 14:50 reprezentuje wysoki standard i jest w bardzo dobrej lokalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: na przyklad dom ktorego jestem wlascicielem 16.04.09, 14:52 Takich lokalizacji to mamy miliony w tym kraju:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: Czynsze w dół IP: *.netia.com.pl 16.04.09, 11:44 Niemożliwe ! Jak mieszkania tanieją to czynsze rosną ! Eksperci są o tym przekonani !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq To jest niesamowite....nieprawdopodobne IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.04.09, 11:45 Któż by pomyślał???:)Zaraz się znajdą plosiakopodobni wyjeżdżając z tezami w stylu: -najgorsze lokalizacje i owszem. -to kwestia przejściowa bo studenci powyjeżdżali -wiosną zawsze wynajem jest tańszy -i tak brakuje ochset tysięcy mieszkań -kto nie dostanie kredytu będzie musiał wynajmować -to przecież normalne,bo lepiej kupić swoje niż wynająć -poczekajcie aż ZNÓW:) uruchomią kredyty a wtedy zobaczymy:) Co miszczowie ynwestorzy?Kolka nerwowa i ból głowy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placek58 Re: To jest niesamowite....nieprawdopodobne IP: 195.128.228.* 16.04.09, 12:00 Lubię sobie zajrzeć i "pofiltrować" np. Mokotów na domiporta.pl Pokazują się tam ogloszenia , które sobie powiszą dni kilka , później zostaną kilka razy "podbite" i ... znikają. Właściciele bardzo by chcieli sprzedać 47-52 m2 za 400-460 tys. , ale nie za bardzo to wychodzi. Pojawia się prosta logika: no przecież taniej nie warto sprzedawać , to już lepiej ( choć pierwotnie nie chciałem) , wynająć. I tak oto dość szybko przyrasta ilość ofert "do wynajęcia". A ilość chcących - mogących płacić za to 2300-2800/mc nie jest nieskończona i jednak trzeba będzie "poodpuszczać" i to pewnie niemało... No nic... czekamy dalej i przyglądamy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Skąd oni biorą te kosmiczne ceny za wynajem? IP: *.chello.pl 16.04.09, 11:47 Ja za 49 m2 mieszkanie na Mokotowie, blisko metra Racławicka płacę 1000 zł. Co prawda mieszkanie jest w starym budownictwie, ale blok jest odnowiony. Może te ceny zawierają już wszystkie opłaty? U mnie ze względu na piecyk w łazience trzeba płacić ok 200 zł/mies za gaz. Za prąd wychodzi cos ok 100 zł. Więc skąd to 2400??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Skąd oni biorą te kosmiczne ceny za wynajem? IP: 81.219.116.* 16.04.09, 14:56 Tani wynajem nie zawsze oznacza, że ogólnie będzie tanio, jak się doliczy opłaty. Kolega kiedyś cieszył się, że wynajął tanio kawalerkę na Głogowskiej w Poznaniu, no ale miał ogrzewanie elektryczne i to jakieś przestarzałe, prądożerne, zimą zdębiał jak miał do płacenia po 300-400 zł/miesiąc za sam prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Re: Skąd oni biorą te kosmiczne ceny za wynajem? 16.04.09, 20:43 2400 kosztuje w nowym budynku, umeblowane, wysoki standard, ochrona. Twoja cena jest normalna: za stare, z piecykiem w kiblu faktycznie trudno żądać więcej. Czyli nic nowego: te gorsze są tańsze, te lepsze są droższe. Tak jak z prostytutkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Skąd oni biorą te kosmiczne ceny za wynajem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.09, 13:33 Tak z ciekaowsic, wszystko ci sie z agentura kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: victor Nadchodzi niż demograficzny, ceny polecą na łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 11:57 " ... Barbara Kudrycka mówi, że za rok zmniejszy się liczba osób w wieku studenckim (19-24) o 300 tysięcy, do 3,3 milionów. Oznacza to, że studia zacznie wtedy taka liczba młodych ludzi, która obecnie rozpoczyna studia tylko na uczelniach publicznych ..." Skończą się castingi i ceny z księżyca wielkości 2 tys. za kawalerkę... Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Czynsze w dół 16.04.09, 12:08 He he, ale porazka. A przeciez ten sam "nioeomylny", wielki przyjaciel deweloperów M.W., vel mawi, bo to przeciez jasne jak słonce, prorokowal niedawno że czynsze to pójdą tak w góre ze sie nie pozbieramy... No i poszły. Ale kilku jeleni na pewno sie nabrało - bo co jak co, ale pan M.W. nabieranie ludzi opanował idealnie. A co teraz maja do powiedzenia Ci wszyscy "inwesorzy", dla których najem to miał byc lekki chleb i złoty interes? Pewnie zaczynają mądrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Stopa zwrotu z najmu już poniżej inflacji? 16.04.09, 15:56 Inflacja przekracza już 3,5% Najem mieszkania kupionego na kredyt w ostatnich latach ma już chyba ujemną rentowność. Do tego spada wartość samej nieruchomości. Złoty interes. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Stopa zwrotu z najmu już poniżej inflacji? 16.04.09, 18:19 Stopa zwrotu z najmu pewnie ma się dobrze - zawsze to jakiś pieniądz który "pracuje" a nie tylko jest cyferkami w banku. Problem pewnie w tym żeby znaleźć sensownego najemce, zdobyć sensowny czynsz i na dodatek mieć takiego fuksa zeby ten najemca był normalny, płacił i nie robił przekrętów. Oczywiście, faktem jest ze dla wielu "inwestorów-emigrantów" wynajmowanie kojarzy się tylko ze studentami. I ci najmocniej poczują upadek na cztery litery. Bo na studentach to co najwyżej można oczekiwać remontu i wolnych niezapowiedzianych miesięcy niż zysku. Ale - każdy ma taki interes jaki potrafi wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady a mialo byc tylko drozej IP: *.access.telenet.be 16.04.09, 12:12 Ciekawe gdzie sa eksperci? Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Re: a mialo byc tylko drozej 16.04.09, 20:45 Gość portalu: lady napisał(a): > Ciekawe gdzie sa eksperci? To napisali właśnie eksperci, poprzednio też. Czy nadal pytasz gdzie są eksperci? To ja ci odpowiem: są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Czynsze w dół 16.04.09, 12:15 A ponoć takie dziwy prawili niektóre ludzie, że czynsze tak wzrosną, że nic, tylko kredyty brać i naytchmiast kupować mieszkanie pod wynajem (których będzie coraz mniej), bo wynajmujący spłacą kredyt i jeszcze zostanie na urlopowanie na Ibizie czy innej Riwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czynsze w dół IP: *.tvkdiana.pl 16.04.09, 12:21 w Stalowej Woli w Spółdzielni mieszkaniowej Pani Prezes podniosła 3% w góre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schechterlies I znowu GW sieje jakąś bzdurną propagandę sukcesu! IP: *.acn.waw.pl 16.04.09, 12:22 Komu spadły czynsze? W jakiejś prowincjonalnej spółdzielni na końcu świata? No bez przesady! Za mieszkanie 53 m.kw. na Kabatach w Warszawie opłaty czynszowe wynoszą ok. 700zł. Dzieciarnia z Czerskiej głosiła rok temu, że spada bezrobocie, a pracownicy mogą przebierać w pracach jak w ulęgałkach. To jest zwykłe kłamstwo propagandowe bandy jąkały - kumplującego się z Tuskiem, marnym cudotwórcą! Czynsze są jak na razie zajebiście wysokie i rosną z miesiąca na miesiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: I znowu GW sieje jakąś bzdurną propagandę suk 16.04.09, 12:33 mozesz mi wyjasnic, co to jest czynsz wedlug ciebie? Bo mnie sie wydaje, ze mylisz czynsz ( czyli oplate za wynajmowanie mieszkania od wlascieciela) z oplatami eksploatacyjnymi, ktore placisz za swoje mieszkanie spoldzielcze. A te oplaty to beda jeszcze dlugo rosnac, bo zdrozala oplata za wode i scieki, za wywoz smieci, za wspolnie zuzyty prad i przede wszystkim za dostarczone cieplo. No i do tego cala administracja spoldzielni. Ich trzeba tez oplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: I znowu GW sieje jakąś bzdurną propagandę suk 16.04.09, 12:47 mara571 napisała: > mozesz mi wyjasnic, co to jest czynsz wedlug ciebie? Póki jeszcze opłat z ROR nie można było modyfikować przez Internet, a trzeba było telefonować, ja - z przekory - zawsze zaczynałem iż chcę zmienić zlecenie opłat za mieszkanie. A paki dopytywała: "to znaczy czynsz?". A ja odpowiadałem: "Nie, ja czynszu nie płacę". "To chwileczkę." I po chwili: "Ale tu są zlecenia na telefon, coś tam, coś tam i CZYNSZ, a opłaty za mieszkanie nie ma". I wtedy próbowałem jej wyjaśniać to, co Ty Schechterliesowi, ale to było jak przysłowiowy "groch o ścianę". Funkcjonuje w narodzie "wynajem" zamiast czynszu i "czynsz" zamiast opłat bieżących za własne (ewentualnie spółdzielcze własnościowe) mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: I znowu GW sieje jakąś bzdurną propagandę suk 16.04.09, 13:39 najgorsze jest, ze zaraz potem wszyscy ochoczo porownuja ceny czynszow w Warszawie z innymi stolicami. Tylko co kraj to obyczaj: w stolicy X jest to czynsz ze wszystkimi oplatami, a w Y to tylko sam czynsz i dodatkowo oplaty. A co do znaczenia slowa czynszu, to nie znaja go nawet fachowcy z branzy nieruchomosci: w ogloszeniach agencji nieruchomosci znajdziesz wystawione na sprzedaz mieszkania "bezczynszowe" (!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F4R Re: Czynsze w dół IP: 130.138.227.* 16.04.09, 12:26 Propaganda w mediach nie ma końca. A ja sobie popatrzyłem w historię cen i tak w moim mieście jesienią za mieszkanie ok. 50 mkw żądano od 150-180 tys teraz od 160 -(niedobitki) a średnio 180 do 220 tys. PLN. Podrożały teżdziałki budowlane i domy. Proponuję więc, że skoro w tytule jest napisane że ceny mieszkań spadają to niech też napiszą w WARSZAWIE ale to przecież nie cała Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziew Kolejny matoł od cen ofertowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:37 > A ja sobie popatrzyłem w historię cen i tak w moim mieście jesienią za > mieszkanie ok. 50 mkw żądano [...] "Żądano" - i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 07 Re: Kolejny matoł od cen ofertowych IP: *.212.c69.petrotel.pl 16.04.09, 15:53 > "Żądano" - i wszystko jasne. a co Ci się tu nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Ceny ofertowe = ceny z sufitu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 16:09 Przecież to, ile ktoś chce za mieszkanie nie mówi o rynku dokładnie nic. Ważne jest, za ile się mieszkania naprawdę sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Kolejny matoł od cen ofertowych 16.04.09, 16:18 No, jesteś WYKSZTAŁCIUCHEM! I wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq W małych miastach może tak być... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.04.09, 12:40 Piszesz 50mkw za 150tys czyli 3tys za mkw. Miasto wielkości 25-50-100tys mieszkańców ze względu na małą ofertę podażową-możliwe wzrosty cen. Jedna większa inwestycja z cenami /w tym mieście!/ rzędu 2,5tys mkw obniży ceny mieszkań na wtórnym rynku. Nie porównuj "dziury" z miastem na przykład uniwersyteckim,typu Kraków,Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Czynsze w dół 16.04.09, 22:26 > A ja sobie popatrzyłem w historię cen i tak w moim mieście jesienią za > mieszkanie ok. 50 mkw żądano od 150-180 tys teraz od 160 -(niedobitki) a średni > o > 180 do 220 tys. PLN. Kolego pokaz no to miasto w ktorym od jesieni ceny podrosly 20 % lub wiecej i dlaczego Marek Wielgo z kolegami nie rzucili sie do jego eksponowania w naglowku artykulow ? Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Jakie ceny były w kwietniu 2008? 16.04.09, 12:38 nie znam się na cenach wynajmu, więc ciekawi mnie jak wygląda sytuacja rok do roku w Kwietniu? Z logicznego punktu widzenia powinien być to jeden z najtańszych miesięcy i zapewne co roku jest tańszy niż poprzedni wrzesień czy październik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nigel Re: Jakie ceny były w kwietniu 2008? IP: 212.160.172.* 16.04.09, 14:31 W kwietniu jest dosc atrakcyjnie. Mozna przebierac w ofertach i negocjowac ostro ceny. Mowie o Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jakie ceny były w kwietniu 2008? IP: 195.243.253.* 16.04.09, 17:34 zmieniam najemce i... ile mozna wynegocjowac? Jaka cena wedlug Ciebie jest ok, na miasto typu Krakow / Warszawa? Chodzi mi o kawalerke. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Lądek - czynsz 5000zł na miesiąc 16.04.09, 12:42 Wchodzę na Gumtree i widzę 2 pokoowe mieszkania za 250 funtów na tydzień (a pewnie można i taniej). Na miesiąc to w przeliczeniu ok. 5000zł, czyli tylko dwa razy mniej niż w Warszawie, a zarobki w UK - nawet na zmywaku - kilka razy większe... Chłopcy, dziewczęta z prowincji, nie próbujcie "zahaczyć się" w Warszawie, po co? Lepiej od razu emigrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lądek - czynsz 5000zł na miesiąc IP: 195.128.228.* 16.04.09, 12:47 Maly błąd: "dwa razy więcej niż w Warszawie" Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Re: Lądek - czynsz 5000zł na miesiąc 16.04.09, 20:40 444a napisał: > Wchodzę na Gumtree i widzę 2 pokoowe mieszkania za 250 funtów na tydzień (a > pewnie można i taniej). Na miesiąc to w przeliczeniu ok. 5000zł, czyli tylko > dwa razy mniej niż w Warszawie, a zarobki w UK - nawet na zmywaku - kilka razy > większe... > > Chłopcy, dziewczęta z prowincji, nie próbujcie "zahaczyć się" w Warszawie, po > co? Lepiej od razu emigrować. To chyba dwa razy więcej niż w Warszawie. Nie wracaj i nie ściągaj tam następnych bo zgłupieją tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
a0a0a0 Czas na spadki cen ziemi 16.04.09, 12:51 Tak to wlasnie wyglada i caly rynek nieruchomosci MUSI byc i jest ze soba powiazany. Kto tego nie rozumie ten przegral zycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się chce IP: 81.219.116.* 16.04.09, 13:15 A co za różnica czy w Poznaniu za wynajem kawalerki zapłacę 1200 czy 1400 zł. I tak kosmiczna cena. Czego nie żałuję to na pewno, że podjąłem kiedyś decyzję o kupnie mieszkania na kredyt. Ostatnia rata wyszła mnie 1218 zł. za 3-pok mieszkanie pod Poznaniem, kredyt na niecałe 280k na 30 lat. Tyle co płacę za ratę to nie starczyłoby mi napewno na wynajem 3 pokojowego mieszkania. A tak przynajmniej płacę za swoje a nie komuś. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się 16.04.09, 13:30 Jednak muszę Cię zmartwić. Płacisz komuś i wynajmujesz. Płacisz bankowi i wynajmujesz od niego. I tak przez 30 lat... Twoje będzie dopiero po spłaceniu ostatniej raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: *.otp.pl 16.04.09, 13:40 No i tak i nie. Bo w papierach własność jest. Fakt, że jakby co to trzeba spod ziemi wycisnąć kasę :( Ale... to i tak jest taniej niż wynajmować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: *.otp.pl 16.04.09, 13:41 A i jeszcze jedno - jest różnica mieszkać na swoim a na wynajmowanym, gdzie trzeba jednak liczyć się z fochami właściciela... No i zawsze właścicel może nas odprawić. Jak się ma rodzinę to jest to uciążliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się 16.04.09, 16:14 Zgadza się - jest różnica. W przypadku najmu możesz żądać rozliczenia nakładów na wynajmowane mieszkanie. Za to gdy bank podejmie egzekucję z nieruchomości (jeszcze twojej) to nieważne ile w nią włożyłeś - liczy się tylko za ile pójdzie na licytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: 80.48.107.* 17.04.09, 07:47 Fakt zadac mozna ale czy uda sie to juz inna bajka. Z mojego punktu widzenia, posiadajac wlasne mieszkanie kupione na kredyt jest taki komfort ze nawet tracac prace mozna sie z bankiem dogadac i jakos tam przetrwac te kilka ciezkich miesiecy zanim znajdzie sie inna rownie dobra - banki nie chca mieszkan, chca aby splacac kredyt. W przypadku najmu, ladujesz niemalze natychmiast pod mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: 81.219.116.* 16.04.09, 14:48 W akcie notarialnym właścicielem jestem, na bank jest tylko hipoteka, a to różnica niż wynajmować od kogoś, poza tym na własnym wszystko co robię robię dla siebie i według własnego uznania, zapraszam kogo mi sie podoba i kiedy mi sie podoba. W wynajmowane mieszkanie nawet złotówki nie zainwestujesz, bo to i tak nie twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: *.dialog.net.pl 17.04.09, 10:30 Zależy jak wynajmujesz, jeśli masz meldunek + spisaną umowę, to możesz dużo, tylko u nas wiekszość wynajmuje od pana Henia, bez żadnych papierów, wtedy jest rzeczywiście kicha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq A mnie się podoba porównanie:) IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.04.09, 14:59 Porównanie 1200zł za kawalerkę w Poznaniu /nota bene można takową wynająć spokojnie teraz za 600zł+opłaty/ DO mieszkania 3pokojowego POD Poznaniem. Jak jeszcze mi powiesz,że to os.Parkowe w Rokietnicy lub podobne w podobnej odległości od miasta to...współczuję.Ostatnie znane mi sensownie zlokalizowane mieszkania POD Poznaniem,to nowe osiedle w Skórzewie lub kawałek dalej w Plewiskach.Ale tam też za gołe ściany chcieli ponad 5koła/mkw Wyprowadzać się z miasta do bloku pod miastem to bezsens. Aha,żeby było śmieszniej to obecnie na luziku dostaniesz za 280koła 3pokojowe w mieście,a Twoje warte jest może z 200tys. I tu jest pies pogrzebany-nie w sensowności zakupu ale w relacji cena/wartość/lokalizacja/wartość zadłużenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: A mnie się podoba porównanie:) IP: 81.219.116.* 16.04.09, 15:08 600 zł za kawalerkę w Poznaniu??? Chyba w jakiejś norze na peryferiach. A mieszkam mimo, ze to nie Poznań to mam bliżej do centrum niż co niektórzy z Poznania, mieszkanie kawałek za Antoninkiem w stronę Swarzędza, cena ofertowa 340-350k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just curious ja wynajmuje za 900 IP: 198.28.69.* 16.04.09, 17:02 plus liczniki na Poziomkowym w Suchym Lesie, sloneczna kawalerke w niespelna 10 letnim bloku z miejscem postojowym w hali pod budynkiem, drogo ? kaucja 1 mies i wsio w mieszkaniu mam, przyszedlem i wnioslem torbe z ciuchami, net i tv ? INEA, bus ? 68 jesli chcesz jechac na impre, 20 minut do Dublinera pod Zamkiem, mozna zyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: ja wynajmuje za 900 16.04.09, 18:28 No już, uspokój się. Powiedz też wszystkim że do autobusu, szczególnie 68 to musisz kawałek się przejśc - oj, przepraszam, dla Ciebie to zapewne "mgnienie oka". szczególnie jak brodzisz po kolana w błocie na ścieżce do chodnika przy ulicy. Ale ogólnie luzik - Poziomkowe kiedyś było prawdziwym luksusem, dziś to takie pokoiki na wynajem z luksusem typu internet... Aha - a 68 z tego zadupia do centrum to jedzie min. 25 minut - przy czym od godziny 15 do 18 to o takim czasie można pomarzyć. Zwykle marzy się żeby w ogóle przyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blood Re: ja wynajmuje za 900 IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 18.04.09, 22:23 Ja wynajmuję za 250 funtów dom na Handsworth Wood i to JEST dobra lokalizacja za niewielkie pieniądze. Pięć minut jazdy samochodem do centrum miasta (tam pracuję) lub do węzła autostrad M5 i M6 jeśli nie ma korków czyli poza 8-9 rano i 3-5 po południu. Trzy pokoje, kuchnia, kibelek i łazienka, tarasik, garaż, ogród z szopką, strych (docieplony), podjazd, ogródek przed domem. Ogrzewanie gazowe (nowy piec kondensacyjny), kosztuje jakieś 80 funtów/mies zimą. Dom w cul-de-sac gdzie mieszkają głównie emeryci, znikomy ruch drogowy na uliczce. Można zostawiać przed domem na noc otwarty samochód z portfelem na siedzeniu albo komórką na desce rozdzielczej (zdarzało mi się to kilka razy). Wokół mnóstwo zieleni, drzew, kwiatów, ozdobnych krzewów itp. Dom ma wady - jesienią trzeba grabić liście, sąsiedzi bardzo dbają o ogrody i nie można odstawać np ze strzyżeniem trawnika bo to źle wygląda, poza tym rano ptaki bardzo głośno śpiewają i budzą. Szczególnie kosy, te przebrzydłe szkodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: A mnie się podoba porównanie:) IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 17.04.09, 08:27 Muszę Cię zmartwić.Normalna kawalerka na przykład na osiedlu Przyjaźni czy Zwycięstwa.Jeszcze pół roku temu chcono:) minimum 800zł ale rynek wynajmu,tak jak i sprzedaży padł. <mieszkanie kawałek za Antoninkiem w stronę Swarzędza> Zwracam honor.Tam też jest fajna lokalizacja. <cena ofertowa 340-350k> Ceny transakcyjne mile /niemile/ by Cię rozczarowały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just curious a za ile jest m2 na poziomce w suchym ? IP: 198.28.69.* 16.04.09, 17:00 to tez bedzie po 2000 za meterek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Faktycznie rewelacyjna obnizka, śmiać mi się IP: *.dialog.net.pl 17.04.09, 10:26 Dodatkowo placi tez oplaty stale, czyli za wywóz śmieci, podatek od nieruchomości itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasza mamusia Znow stadko mieszkajacych katem u mamusi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.04.09, 13:15 onanizuje sie przy kolejnym artykule o nieruchomosciach. Zrozumcie wreszcie leszcze, nieroby, frajerzy, zyciowe niedojdy robiace na pastwowej posadzie za 1200 netto, ze nawet jak mieszkania beda po 500 zl / metr to i tak sobie ich nie kupicie, bo jestescie zbyt wielkimi nieudacznikami zyciowymi. Jedyne co wam pozostaje to wylewanie zolci przy ekranie komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Poznania Re: Znow stadko mieszkajacych katem u mamusi IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 13:36 Wszedłem sobie z ciekawości na forum po pół roku nieobecności i co widzę ... te same nicki te same kpiarskie teksty i oczekiwanie na mannę z nieba - mieszkanie za 1000 zł za metr itd. Dziwię się, że nikt nie napisał o licytacjach komorniczych. Ale jak Wam to pomaga, to sobie piszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Znow stadko mieszkajacych katem u mamusi 16.04.09, 13:53 nie wszyscy tu piszacy mieszkaja katem u mamusi. Mam dom, dobrze zlokalizowany i juz splacony. Ma tylko jedna wade: stoi nie tam, gdzie znalazlam interesujaca i dobrze platna prace. No coz globalna wioska wymaga od ludzi, aby byli mobilni. Nowych mieszkan po 1000 zl za mkw tutaj nikt nie oczekuje, ale relacji cena mieszkania o powierzchni 70-90 mkw za 7-8 dochody netto rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Bezpośrednie oferty wynajmu IP: 194.181.189.* 16.04.09, 13:46 Proste, można taniej - chcesz tanio wynająć mieszkanie lub pokój? Znajdź BEZPOŚREDNIĄ ofertę w serwisie www.Bezposrednie.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowice Czynsze w dół IP: 57.66.197.* 16.04.09, 13:53 po raz kolejny autorzy jakichkolwiek opracowań pomijają jakże malutką aglomerację Katowice i przylegające miasta, tak jakby ludzie w tych stronach mieszkali na ulicach. Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: Czynsze w dół IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.04.09, 15:09 To Wy tam nie mieszkacie na ulicach??????????? Obiegowa wieść niesie,że większość mieszka pod ziemią,w kopalniach,bidaszybach i tym podobnych...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Czynsze w dół IP: *.dialog.net.pl 17.04.09, 09:15 Łódź też jest pomijana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretynofil Katastet wprowadzmy. IP: 192.16.134.* 16.04.09, 14:30 Nie moze byc tak ze oszust / spekulant bedzie zerowal na uczciwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyns Czynsze w dół IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 14:32 Jakie obniżki w Poznaniu ???? czynsze ida w góre bo banki kredytow nie daja wiec zwiekszyło sie zapotrzebowanie na wynajem. Co za bzdury !!!!! moze eksperci wynajem.pl i CEE Property Group wyjasnia mi dlaczego wszyscy wyjmujacy w pewnej administracji dostali wypowiedzenia umow i oferte podpisania nowych ze znacznie podwyzszonym czynszem ??? Ludzie sprawdzajcie to co piszecie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: Czynsze w dół IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.04.09, 15:13 wujek.Czynsz-czynszowi nierówny. Czynsz jako OPŁATA do spółdzielni,wspólnoty owszem poszedł do góry,głównie za sprawą wzrostu kosztów ogrzewania i c.w.u jaką zafundowała Dalkia Czynsz jako CZYNSZE dla WYNAJMUJĄCEGO /właściciela mieszkania/ spadły średnio i to sporo. <czynsze ida w góre bo banki kredytow nie daja,wiec zwiekszyło sie zapotrzebowanie na wynajem> W sumie to już odpisałem ale widze że nie ten tego więc jeszcze raz:) Mówisz że zwiększyło się zapotrzebowanie na wynajem-a ja uważam,że zostało na podobnym poziomie a podaż zwiększyła się znacznie.Stąd spadek cen CZYNSZÓW za wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 a jakby to bylo, gdybys napisal po polsku? 16.04.09, 15:31 Czynsz jako taki, podobnie jest z cena, nie moze isc do gory. Moze tylko wzrosnac. Z tego co przeczytalam, przypuszczasz, ze wzrosly oplaty mieszkaniowe w sklad ktorych wchodzi miedzy innymi zaliczka na koszty ogrzewania i cieplej wody. Nie ma czegos takiego jak "czynsze za wynajem" czy "czynsze dla wynajmujacego". Jest natomiast czynsz , czyli stala miesieczna oplata, ktora pobiera wlasciciel lokalu mieszkalnego lub uzytkowego za jego wynajecie innej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq A jakby założyć wypowiedź do warunków lokalnych? IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 17.04.09, 08:21 W Poznaniu od miliona:) lat,na opłatę dla spółdzielni zawierającą najczęściej także opłatę zaliczkową za c.w.u i c.o.,śmieci,domofon oraz windę mówi się CZYNSZ. Być może sformułowania były niewłaściwe ale tak się u nas mówi...w warszawie mówi się "widna kuchni" u nas słoneczna czy jasna...:) W ogłoszeniach pojawiają się informacje. Kawalerka 800zł+czynsz+opłaty... lub 800zł+opłaty Jak przychodzi co do czego to okazuje się,że 800zł jest dla właściciela+czynsz do spółdzielni (wspólnoty)+opłaty licznikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: a jakby to bylo, gdybys napisal po polsku? IP: *.dialog.net.pl 17.04.09, 09:11 W Polsce te definicje w języku potocznym sie zatarły. Za czynsz uważa się wszystkie opłaty idące ryczałtem dla wspólnoty, zarządcy ect.... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Czynsze w dół 16.04.09, 22:20 czynsze ida w góre bo banki kredytow nie daja wiec zwiekszyło sie zapotrzebowanie na wynajem. hehe lubie takie nonsensy... a gdzie mieszkali dotad ci ludzie ktorzy nie dostaja kredytow ? kolego z neti nicka zmieniasz ale styl w kazdym poscie ten sam jakby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and jasne- nam podnieśli o 50zł - i gdzie ta obniżka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js Czynsze w dół IP: *.chello.pl 16.04.09, 15:29 Piszą że będą studenci to czynsze pójdą do góry, ale od jeśeni ma paść 2/3 uczelni wyższych z braku studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najemca Czynsze w dół IP: *.fuw.edu.pl 16.04.09, 16:41 2 przystanki od centralnego, za zelazna brama, 29 m, 2 pokoje - 1200 zl + oplaty (prad i gaz, woda i ogrzewanie jest z sieci). Mieszkanie po remoncie. Znalazlem miesiac temu. Mialem jeszcze pare ofert za 1000-1200, tez scisle centrum, nawet wieksze mieszkania, ale bez remontu. Skad wyborcza bierze ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwa Re: Czynsze w dół IP: *.chello.pl 16.04.09, 17:35 dlaczego tylko 1200+oplaty? za zelazna brama - juz wiadomo 29 m, 2 pokoje - juz wiadomo, miesci sie tam lozko? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Czynsze w dół 17.04.09, 11:15 Nie wybrzydzaj. De facto jest to poziom cenowy sprzed paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomassso Czynsze w dół IP: 78.157.187.* 16.04.09, 17:43 zarobki w górę! natychmiast!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalizator Czynsze w dół.Nic z tego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 09:48 Zadne ceny tutaj juz mnie nie interesuja. Wyjezdzam za chlebem, za granice. Mam nadzieje, bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś