Dodaj do ulubionych

Ceny płyt!

11.03.04, 10:38
chcialam wyrazic publicznie swoje oburzenie na ceny plyt, wczoraj co nie
wzielam plyte, szystko jedno, nowosc, stara, zagraniczna, polska:ceny:60-70
zl.
Czy to jest normalne??????
wiem, ze ten post jest bez sensu, nic nie wskóram, ale po prostu krew mnie
zalewa.

Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Ceny płyt! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 11:03
      Podpisuję się!
      • soso_soso sprzedawcy spia! 11.03.04, 11:12

Zgadza sie. Tego takze nie rozumiem. W UE jest inna polityka - drogie nowoscia
        ale z czasem plyty tanieja i po mniej wiecej roku od wydania sa 'wyprzedawane'
        za 20% ceny poczatkowej. Ostatnio tak mozna kupic np. ostatni Radiohead czy
        Blur. Podobnie wiele znakomitych 'staroci' mozna okazyjnie dostac na
        wyprzedazach po 6,12,20 zl. Mysle, ze polscy sprzedawcy po prostu spia. Import
        z USA tamtejszych niesprzedanch plyt zwykle kreci sie w okolicach 20 zl. Mysle,
        ze w Polsce za ta cene wielu skompletowaloby sobie np. Pink Floyd, Led Zeppelin
        czy Queen a takie wlasnie okazje czasami spotyka sie w innych krajach. Ja
        korzystam smile

pzdrw

soso
        • peternurek1 Re: sprzedawcy spia! 11.03.04, 11:46
          Ja kupowałewm U2 The Best Of 1990-2000 z b-sides i dodatkowum dvd zapłaciłem
          chyba 90 zł. Potem widze w MediaMarkt'cie leży kilkanaście sztuk na półkach za
          35...
        • dixit Re: sprzedawcy spia! 11.03.04, 14:13
          Akurat PF z cena za bardzo z uplywem czasu nie schodzi... sad
          Pozdr.
    • Gość: ton2 Re: Ceny płyt! IP: 81.210.22.* 11.03.04, 11:37
      Jesli jestes z warszawy, kupuj w Trafficu, tam jest duzo taniej. Nowosci sa po
      49, a ostatnio kupilem Muse "Absolution" za 39. A swoja droga 60 zl to moze i
      duzo, ale tyle samo kosztuja plyty w Niemczech, Francji, czy Anglii, o ile nie
      wiecej. Nie jest wiec az tak zle. Jasne, ze chcialbym zeby wszystkie plyty
      kosztowaly 10 zl, ale to jednak raczej nierealne.
      • Gość: olo Re: Ceny płyt! IP: 195.124.18.* 11.03.04, 15:33
        Ceny moze i sa podobne ale, czy wiesz ile plyt za srednia krajowa moze sobie
        kupic Angol, Niemiec czy Francuz?
    • mantha Re: Ceny płyt! 11.03.04, 12:00
      Moj facet przywiozl sobie z Londynu mnostwo plyt, ktore tutaj kupilby w chorej
      cenie, tam kosztowaly po przeliczeniu ok 30 zl, pomijajac fakt, ze byly to w
      wiekszosci rarytasy niedostepne, lub slabo dostepne w Polsce. Poza tym drugie
      zjawisko, ktorego nie rozumiem (tez przyklad z Londynu): na polce stoja 2 plyty
      np: Madness (czy wszystko jedno co, to nie ma znaczenia) i jedna kosztuje
      powiedzmy: 10 funtow, a druga 15: zawartosc ta sama (bonusy + inne dodatki)
      ale, z tego co zrozumialam pochodza z innego "sortu".
      Jedyna nadzieja dla mnie to media markt, tam jednak jest taniej, ale wczoraj w
      empiku to naprawde cos mnie trafiło (poza tym, dlczego tam jest tak cholernie
      gorąco??) jak ogladalam jakies tam plytki Peral Jamu, ktore chcialam kupic, ale
      cena powyzej 65 zl jest dla mnie zaporowa sad
      pozdrawiam smile
      zła aga
      • Gość: geny Re: Ceny płyt! IP: *.ibles.waw.pl 11.03.04, 15:11
        tez mnie to zastanawia... Gdy jestem w EMPIKU to dostaje szalu od tego ukropu.
        Przeciez oni dzialaja przeciwko sobie, bo klient od razu chce wyjsc na swieze
        powietrze
    • nierymek Re: Ceny płyt! 11.03.04, 12:30
      Lachowicz kosztuje 35 zeta. Da się zatem. Tyle jestem skłonny płacić za muzykę
      (co też uczyniłem zresztą).
    • Gość: Jerzy Ceny płyt! IP: 195.245.222.* 11.03.04, 13:40
      Przyłączam się do tego protestu. Nie rozumiem dlaczego wszyscy z przemysłu
      muzycznego muszą wygodnie żyć za nasze pieniądze. Chyba trzeba wymyśleć jakiś
      zdrowy protest np. powstrzymanie sie od kupowania płyt przez miesiąc.
      Oczywiście nie wszyscy dostosują sie do tego ale może wydatnie spaść sprzedaż.
      Może ktoś wtedy zacznie myśleć?
    • Gość: mu fan kazaa rulezzz:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 13:53
      Płyte są za drogie?Kwitnie handel na stadionie,ściąganie muzy z netu.Trudno się
      temu dziwić!jak stadionie moge mieć 6 płyt za cene jednej w Empiku to się nie
      zastanawiam...I PODPISUJĘ POD PROTESTEM
      Poza tym kto powiedział że artysci muszą zarabiać po 20 milionów dolarów
      rocznie??Niech zarobią choćby 5 baniek i tak będą żyli jak paniska....
      • Gość: fastviper Re: kazaa rulezzz:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 15:18
        Nie, płyty są drogie bo wciąż znajdzie się kupa naiwniaków którzy uważają że
        ściąganie z sieci to kradzież i że to okradanie artystów. To przez nich ceny
        nigdy nie spadną. A jak nie spadną to będzie nadal piractwo. Artyści nadal nic z
        tego mieć nie będą. A sprzedawcom CD jest wszystko jedno czy zarobią 100x40zł
        czy 500x8zł. Niektórym "artystom" też zresztą.

A artyści POWINNI zarabiać tyle ile zapłaci rynek, nic Ci do tego. Bardziej bym
        się martwił tym że oni marne grosze dostają bo RIAA ich dyma jak chce. Ale
        lepiej zakończę bo Autorytety Moralne i Znawcy Rynku zaczną szczekać.
    • Gość: ivy666 Re: Ceny płyt! IP: 62.29.134.* 11.03.04, 14:00
      no i dlatego, ja wiekszosc plyt staram sie jakos "skombinowac", chociaz tez nie
      zawsze sie da (tylko te najpopularniejsze, albo to co akurat maja moi znajomi).
      Kupuje firmowe tylko wtedy jak naprawde uwielbiam i szanuje jakis zespol. A te
      60 zl wole wydac na kosmetyki hehe, bo przeciez podrob kosmetykow lepiej nie
      kupowac, mozna sobie krzywde zrobic wink
      ale jakby plyty byly po 30-40zl to z mila checia...
    • Gość: nan Re: Ceny płyt! IP: 217.153.35.* 11.03.04, 14:01
      Wpuściłem tu wczoraj posta nt ceny nowej płyty Georga michaela. Otóż produkcja
      ta będzie kosztować w detalu - UWAGA - 75 zł!!!!! Jest to pojedynczy album z
      ok.15 utworami. Uważam to za totalne przegięcie i słowo - kupię pirata! Kupuję
      kilka płyt w miesiącu - oryginalnych, ale naprawdę dość! I fakt, w Warszawie
      polecam Traffic - ostatni przykład: nowy Chris de urgh w Empiku 69,99, a w
      Traffic dokładnie 20 zł mniej.
    • Gość: milostka Re: Ceny płyt! IP: 158.94.254.* 11.03.04, 14:05
      Hello!
      Nie chodzi chyba o to, ze ceny plyt sa wyzsze niz w innych krajach
      europejskich, bo sa niemal identyczne, a nawet nizsze.Problem to relacja miedzy
      cenami a zarobkami.O ile w Wielkiej Brytanii, czy Iralndii plyty kosztuja tyle
      samo (okolo 15£, 15 euro), to jednak mieszkancy tych krajow moga sobie pozwolic
      na ich zakup.Otoz w Anglii minimalna stawka za godzine pracy wynosi 4,5
      funta.Zarabiajac nawet minimalne pieniadze wciaz mozna sobie pozwolic na
      podobne zakupy.W Polsce nie ma minimalnej stawki, ale gdyby przeliczyc
      najnizsza pensje na godziny, wyszloby chyba 3 zlote za godzine pracy.Najmniej
      zarabiajacy Anglik pracuje na plyte 2-3 gdziny, Polak, wykonujac te same
      prace,20.I to nie mam sensu.
      • Gość: nan Re: Ceny płyt! IP: 217.153.35.* 11.03.04, 14:34
        Nieprawda, do cholery, nieprawda! Rzecz nie w jakichś relacjach, a już na pewno
        nie tylko! Rzecz między innymi w tym dlaczego wznawiana po 10 latach, albo
        wręcz wydana 10 lat temu płyta kosztuje 60 zł!!!!???? Dlaczego nie ma
        normalnych w całym cywilizowanym świecie wyprzedaży? U nas przecież wyprzedaje
        się tylko gnioty. I dlaczego KASETA MAGNETOFONOWA KOSZTUJE PONAD 25 ZŁ?????
        • Gość: piecyk gazowy Re: Ceny płyt! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 14:47
          Gość portalu: nan napisał(a):

> się tylko gnioty. I dlaczego KASETA MAGNETOFONOWA KOSZTUJE PONAD 25 ZŁ?????
          Inne

Właśnie! Tym bardziej, że koszt jej produkcji jest wyższy niż CD (bo kaseta - w
          porównaniu z płytą - to skomplikowane urządzenie).
    • mantha Re: Ceny płyt! 11.03.04, 14:31
      Artysta dostaje ok 20 % ceny plyty, ktora my placimy, ile kosztuje czysta plyta
      + poligrafia, kazdy jakies tam pojecie ma. Kto do jasnej cholery w takim razie
      tak winduje ceny???
      Uwielbiam oryginalne plyty, poza skladankami, ktore sama sobie robie i wypalam,
      ale naprawde mam tego dość!
      • fastviper Re: Ceny płyt! 11.03.04, 16:09
        mantha napisała:

> Artysta dostaje ok 20 % ceny plyty,

Około 10% jeśli jest BARDZO znany i może wybrać wytwórnię. W przeciwnym wypadku
        ma stały (niezależny od ilości i ceny cd) kontrakt.

> ktora my placimy, ile kosztuje czysta plyta
        >
        > + poligrafia, kazdy jakies tam pojecie ma.

Nie do końca, też myślałem że to mało, ale to mniej więcej tyle co dostaje
        artysta. Do tego administracja i _reklama_. Faktem jest jednak że ponad 50% ceny
        płyty to ZYSK SPRZEDAWCY. Czyli na wejście możnaby bardzo ładnie obniżyć ceny
        płyt. Tylko musicie przestać je kupować wink

> Kto do jasnej cholery w takim razie
        > tak winduje ceny???

Kupujący. Ja zaznaczyłem wśród znajomych żeby nie kupować mi na żadne
        urodziny/okazje oryginalnych CD. Wyjaśniłem im czemu to szkodzi i klientom i
        artystom i mam nadzieję że zrozumieli.

> Uwielbiam oryginalne plyty, poza skladankami, ktore sama sobie robie i wypalam,
        >
        > ale naprawde mam tego dość!

A ja nie. Wciąż jeszcze sprzedawcy i wytwórnie nie odczuły że chcemy tańszych
        płyt. Przestańcie je kupować, przestańcie wybierać polityków którzy chcą
        ograniczać dostęp do internetu, głośno krzyczcie gdy ktoś kłamie że artyści nie
        zarabiają gdy ściąga się z p2p (i tak nie zarabiają). Może w końcu wpadnie do
        głowy deklom z RIAA że gdy będzie można ściągnąć album .mp3[1] z sieci, płacąc
        $10, to opłaci się to wszystkim ? Zwłaszcza artystom.

[1] Ale TYLKO .mp3, bo ostatnio pojawiały się pomysły żeby zrobić nowy format,
        którego można słuchać określoną ilośc razy i nie można dać koledze.
    • Gość: adam81 Re: Ceny płyt! IP: *.sggw.waw.pl 11.03.04, 14:34
      to wszystko jest wynikiem zmowy firm fonograficznych; nie należy od razu mysleć
      w tym niejscu o jakimś gobalnym spisku, ale w wyniku oligopolizujących rynki
      największych wytwórni z pewnością istnieje nieformalne porozumienie, ale jak to
      udowodnić...
    • Gość: enolc Fajnie, że wszyscy się zgadzamy, szkoda i tak IP: *.echostar.pl 11.03.04, 17:38
      nic z tego nie będzie. Również polecam Traffic.
    • Gość: pablo A kasety - dlaczego sa 50% tansze?? IP: 213.77.91.* 11.03.04, 17:49
      przeciez koszt nagrania kasety jest obecnie chyba duzo wyzszy niz plyty - to o
      co tu chodzi?
      • Gość: Maciek Makowski Wolny rynek IP: *.acn.waw.pl 11.03.04, 20:29
        > przeciez koszt nagrania kasety jest obecnie chyba duzo wyzszy niz plyty - to o
        > co tu chodzi?

W warunkach wolnego rynku to nie koszty produkcji/promocji itp. ustalają cenę
        towaru, tylko kwota, jaką kupujący skłonny jest na towar ten wydać. Koszty
        uzyskania określają tylko, poniżej jakiej ceny odsprzedaży producentowi
        przestaje się opłacać wytwarzanie towaru.
      • Gość: Ola Re: A kasety - dlaczego sa 50% tansze?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 12:27
        Dlaczego sa tańsze? Bo są niemodne. Kiedys kaseta magnetofonowa to było coś,
        podobnie zresztą jak kaseta video. Pamiętasz płyty analogowe?Teraz na topie są
        CD, DVD. Takie czasy. Z nostalgią wspominam lata, kiedy człowiek buszował sobie
        między półkami w sklepie muzycznym i wychodził (zapłaciwszy rzecz jasna) z toną
        kaset. Teraz można sobie pozwolić na co najwyżej jedną, dwie kasety i to po
        sporych wyrzeczeniach. O CD nie wspominam, bo cóż, że ich jakość jest cyfrowa,
        skoro mnie na taki bajer zwyczajnie nie stać. Płyty kupowane w sklepach sa
        stanowczo za drogie, bo tak naprawdę każdy, kto jest zaangażowany w ich
        powstawanie chce zaczerpnąć z tego jak najwięcej korzyści dla siebie. I nie
        dociera do tych ludzi, że przecież ktoś te płyty musi kupić. Niestety
        przeciętnego melomana z reguły nie stać na CD za 60 zł, więc ratuje się
        piratami. A CD i kasety (swoją drogą też niezbyt tanie, bo coś rzędu 20 zł)
        zalegają na półkach sklepów muzycznych. Czy naprawdę jest jeszcze sens się
        zastanawiać, dlaczego nikt tego nie kupuje?
        • Gość: Maciek Makowski Nie stać? IP: *.acn.waw.pl 12.03.04, 16:51
          > Niestety
          > przeciętnego melomana z reguły nie stać na CD za 60 zł, więc ratuje się
          > piratami.

Jeśli kogoś stać na piraty, to stać także na oryginały
    • Gość: Azerbejdzan boj Ceny płyt są zbyt niskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.04, 18:26
      "Są zbyt niskie bo gdyby młodzież wydawala więcej na te swoje hip hopy to by
      mniej wydawala na narkotyki"
      No i wlasnie taka sieczke maja w glowie nasi politycy, jedno zaprzecza
      driugiemu, a jednoczesnie wcale nie jest z nim w konflikcie. A tak wogole to
      ten kraj jest chory skoro do wladzy dochodza tacy kretyni jak lępper, gięrtych,
      pek i inni tego typu debile, i wogole zalegalizowac kurwa gande, pojeby, kurwa
      i jeszcze jak sobie przypomne tego kretyna jąnika. Zaorac.
      Z harcerskim pozdrowieniem
      • Gość: vapor Grunt to sklepy internetowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 18:54
        ...do nich nalezy przyszlosc!
        • Gość: s.m. Re: Grunt to sklepy internetowe... IP: *.merrid.com.pl 12.03.04, 14:04
          Azerbejdzan boj - to jest gość o poziomie inteligencji kamienia polnego. Język
          polski ma wystarczająco bogaty zasób słów by darować sobie wulgaryzmy.
          Tanie płyty polecam na stadionie 10-lecia.
    • messi55 Re: Ceny płyt! 11.03.04, 18:57
      No Tak, mnie tez zastanawia dlaczego CD sa droższe od kaset skoro
      wyprodukowanie jednej Cd to koszt srednia 80gr a jesli chodzi o kasete to ok 3
      zł. Tlumaczy sie to tym, ze CD jest nosnikiem nowszej technologii, ale tak
      zmozna bylo mowic 10 lat temu jak odtwarzacze Cd dopierto wchodzily na polski
      rynek, teraz takie tlumaczenie to bullshit! A zreszta - VINYL RULEZZZ wink
    • vulture się zgadza 11.03.04, 20:34

Ceny płyt są tak zajebiste, jak muza Marysi Sadowskiej. A w ogóle to nowości
      staram się kupować w Media Markcie, tam jest znacznie taniej. W Warszawie był
      fajny sklepik z płytami, gdzie nowości były co najmniej 10-15 zł tańsze od
      empikowych, to go wzięli i zamknęli, k_ _ _ _ (wpisz odpowiedni rzeczownik).
    • Gość: Art Re: Ceny płyt! IP: *.necik.pl 11.03.04, 21:46
      I własnie dlatego w naszym kraju nigdy nie zginie piractwo, bo kogo stać na tak
      drogie płyty ??? Mnie na pewno nie... Oryginalne kupuję tylko te, na których
      naprawdę mi zależy. Tak kolekcjonersko, a resztę na giełdzie, bo tanio smile))
    • Gość: Jarek Re: Ceny płyt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 07:13
      Domagamy się zmniejszenia cen płyt!!!
    • Gość: ands Re: Ceny płyt! IP: *.zeork.com.pl 12.03.04, 07:58
      To jest zdzierstwo, żeby za "kaszanę", której często nie da się nawet 2 razy
      wysłuchać, brać taką kasę. A gdyby tak przez pół roku nikt nie kupił płyty, to
      ceny zjadą z kosmosu na ziemię.
      • Gość: sebaut Re: Ceny płyt! IP: *.kdpw.com.pl 12.03.04, 09:08
        Kto jeszcze w W-wie chodzi do EMPIKU???
        Ludzie! macie w końcu prawdziwy sklep - TRAFFIC!!!!
        Od lat czekałem na coś takiego (nie muszę już jeździć do Londynu).

• Gość: Imre Re: Ceny płyt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 09:58
      Kolego nie irytuj się ( kiedyś była taka gra ), Z cenami płyt jest tak jak z
      lekami. Tylko minimalny procent ceny to wynagrodzenie artysty i koszt produkcji
      ( ogólnie studio , tłoczenie). Pozostała część ( ja wyliczam że ok. 70-80%) to
      pośrednicy , promocja, Zaiksy. Czy ty wiesz ile organizacji typu ZAIKS stoi w
      kolejce po twoje pieniądze, a raczej pomiędzy odbiorcą a producentem. To
      paranoja. Sam kiedys musiałem z racji zajęcia otrzeć się o te organizacje
      wymiękłem. Postanowiłem się wycofać. Z kulturą to nie ma nic wspólnego. Nie
      artysta jest drogi , pośrednik przyssany do niego jest drogi. I pozostanie Ci na
      własne potrzeby zakup pirata.
    • Gość: Rys Re: Ceny płyt! IP: *.toya.net.pl 12.03.04, 09:59
      Przy cenach płyt zastanawia mnie zawsze następująca sprawa :
      Sukces i nobilitacja przynajmniej dla krajowego artysty to sprzedaż 10 tys.
      krążków (cena 60 zł/szt.) Na bazarach kwitnie handel płytami po 15 zł/szt. Koszt
      wytłoczenia jednej płyty to załóżmy 2 PLN. Czy nie lepiej i korzystniej byłoby
      sprzedać 100 tys.płyt po 15 (1,3 mln PLN do podziału) zamiast 10 tys. po 60
      (czyni to zaledwie 0,58 mln PLN)?
      Czyżby producenci i twórcy mieli swój udział w handlu bazarowym (bez podatku),
      bo inaczej nie jestem tego w stanie pojąć? Wielu zrezygnuje też z kopiowania
      płyt domowym sposobem, skoro można mieć oryginał za przyzwoite pieniądze.
      Porównywanie cen płyt u nas i na świecie nie ma specjalnego sensu: one tam są
      relatywnie wielokrotnie tańsze i dzięki temu sprzedają się w wysokich nakładach.
      Nie do pomyślenia jest ustalenie na zachodzie cen zaporowych ograniczających tam
      oficjalną sprzedaż do kilku tys. sztuk i zostawiających śmietankę dla piratów.

• Gość: ucho Re: Ceny płyt! IP: *.necik.pl 12.03.04, 16:31
      A ja polecam czekać na okazje w internetowych sklepach muzycznych. Wprawdzie
      zazwyczaj płyty tam kosztują niewiele mniej niż w zwykłych sklepach, to jednak
      co jakiś czas ceny dobrych płyt spadają o 20-50%. Ja zastosowalem jednak inną
      technikę - zamiast kupować płyty Pink Floyda, King Crimson, czy Budgie
      przeniosłem się na tańszą ligę. Płyty artystów takich jak Camel, czy ELO, które
      klasą od tamtych nie odbiegają kosztują ok. 30 zł.
      • moore_ash nie obraz sie, ale to troche kulawa logika... 12.03.04, 17:40
        ...
        kupic bo tanie...
        to co, jak zobacze obok kamandiera pinka flojda za 60zl plyte maryli rodowicz
        za 6 zl to mam kupic ta druga bo jest tansza?

pozdr.
        tb
        ___
        ales glupi, mogles pobiec za taksowka. zaoszczedzilbys 50...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka