Dodaj do ulubionych

Czy istnieje polski nu metal?

IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 14.06.04, 00:40
Czy znacie polskie kapele stricte nu metalowe? Bo jak się rozejrzeć to Ci co
wydają płyty robią jakieś ugrzecznione kawałki w języku polskim, Ci co nie
wydają - hałasują po garażach, a gdzie są kapele nu metalowe, od których w
stanach aż się roi?? A może nu metal w naszym pięknym kraju nie występuje?
Znacie jakieś kapele "undergroundowe", które fajnie brzmią? Bo ja znam tylko
godare www.godare.pl i dive 3 d www.dive.prv.pl i to też cieżko
zakwalifikować jako nu metal ale przynajmniej pod Guano Apes podjeżdżają smile
Obserwuj wątek
    • mameluch Re: Czy istnieje polski nu metal? 14.06.04, 07:53
      hmm...moze Ametrie pod to podciagnac? ale nie wiem, dawno nie slyszalem. tam
      chyba bylo troche hc jeszcze, ale niektorzy czlonkowie w dresach chodzili, wiec
      moze jednak z nu-m cos wspolnego maja?wink gdzies tu sie krecil jakis znawca
      Ametrii, moze sie wypowie, bo ja na pewno pieprze od rzeczy.
    • facecja Re: Czy istnieje polski nu metal? 14.06.04, 09:45
      a Kangaroz? słyszałam gdzieś, że to polska odpowiedź na numetal, ale na
      numetalu się nie znam, żeby stwierdzić, że oni na pewno to grają.

• oratio Re: Czy istnieje polski nu metal? 14.06.04, 10:23
      Godare to świetny zespół , ale nu-metalem bym tego nie nazwał
      Ale przychodzi mi na myśl K2 - wydali ostatnio płytę WRZAZG w Sony - sami się
      określają jako eletro-metal, coś w tym guście - dobre połączenie elktroniki z
      instrumentami i rapo-śpiewem, chyba najbliższe n-metalowi.
      co do ametrii i dive3d nie chcę się wypowiadać, bo za słabo ich znam, ale jest
      jeszcze Konfuzz, choć jak dla mnie są trochę za bardzo nadęci.
      A może Orbita Wiru?
      • Gość: daktahu Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: 217.153.44.* 14.06.04, 13:58
        Orbita Wiru powiadasz... no może, tylko że oni naprawdę grają i naprawde
        spiewaja, ale niumetal to raczej nie jest.
        A w ogóle to po co szukać kolejnej kalki trendów z zachoda, po co?
        • Gość: Humbak Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.06.04, 16:36
          Jeśli tak do tego podejść, to cała nasz muzyka niemalże jest kalką z zachodu.
          Poza tym nie chodzi chyba o kapele, które grają tak samo jak np. jak
          amerykańskie, tylko wprowadzające pewną nową jakość na nasz rynek muzyczny (my
          zawsze trochę zapóżnieni byliśmy).
    • Gość: Humbak Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.06.04, 16:34
      Tak mi coś świta, że może Neuma?
      • oratio o Neumie 14.06.04, 23:37
        śmiem twierdzić, że to coś znacznie, znacznie lepszego niz nu-metal. coś like a
        post-rock, nieco noise, no i osadzone raczej w tracydji punkowej i metalowej
        dobry zespół i tyle smile
        • Gość: Humbak Re: o Neumie IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.06.04, 23:56
          To sorki. Dopiero zamiaruję się zainteresować.
      • michalek_kawowy Re: Czy istnieje polski nu metal? 25.09.14, 15:23
        Zastanawiałem się tez nad Ametrią, aczkolwiek nie do końca leżą mi w tej etykiecie... A wikipedia w tym temacie w ogóle robi wodę z mózgu wink pl.wikipedia.org/wiki/Kategoriatongue_outolskie_zespo%C5%82y_numetalowe
        Chassis, Chico, MIlczenie owiec?! Jest nawet kielecki Slave w tym spisie, ale on już nie istnieje wink
    • Gość: tavosk Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 15.06.04, 01:01
      No właśnie nie chodzi mi o kalkę tylko raczej jej brak; o to, że młode polskie
      kapele chyba tej odmiany metalu nie przyjęły na swoje podwórko, albo bardzo
      bardzo dostosowały ją do potrzeb własnych... I chwała im za to smile
      A temat nasunęła mi pewna kapela ze Stanów o nazwie chyba New Found Glory,
      której miałam okazję ostatnio posłuchać. Jakby przemieszanie Blinków, Sumów i
      innych nu metalowo punkowskich bandów z rozdeptanym żabim vokalem - fuj (I nie
      chodzi o ocenianie muzyki tylko o następną kopię)
      I tak sobię myślę, że w Polsce jest chyba większa różnorodność, jeśli chodzi o
      nu rockowe klimaty - większy horyzont, dystans, wyobraźnia. Bo jak sobie
      zarzucicie chociażby Ametrię, Dive, Neumę, Analogs czy Moją Andrenalinę (znaczy
      podziemie, któremu udało się wydać płytę) to okazuje się, że to każe z nich gra
      zupełnie inną muzę, choć jak to zwykle bywa bez porównań się nie obejdzie
      I mam nadzieję, że niedługo większość polskiego podziemia ujawni światu swój
      talent, bo wydawanie pseudorockowych wypocin Renaty Dąbkowskiej nikomu nie służy
      • Gość: grimsrund Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: *.dialup.telenergo.pl 15.06.04, 03:46
        Wypowiedział słowa na R.D.!! Ukamienować go!!!!

A tak serio, gdyby przeszczepiono do nas również cały ten pseudopostpunkowy
        kalifornijski chłam, to chyba bym się powiesił. Swoją drogą ciekawe:
        przeoczenie to, czy dobry gust rodaków?
    • Gość: ksantyp ntk Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: 94.9.198.* 30.05.14, 23:45
      moutza, paragraf 22, mrs plastic, kamasutra, ntk ekipa
    • Gość: hhflp Re: Czy istnieje polski nu metal? IP: *.static.chello.pl 27.08.14, 14:01
      DeyacodA Polecam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka