Dodaj do ulubionych

najlepsi polscy muzycy-tekściarze

IP: *.betanet.pl 01.01.05, 18:41
stawiam na tymona tymańskiego, wojciecha waglewskiego, stasia, jacka
szymkiewicza (budyń, pogodno) i kazika - w mniej więcej tej kolejności
Obserwuj wątek
    • teddy4 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 01.01.05, 19:03
      Ten wątek był tu 345 razysmile. Ale ok. po raz 346 wpiszę:

Tomasz Adamski, Lech Janerka, Grzegorz Ciechowski, Tymon Tymański.
      • d.a.r.e.k Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 01.01.05, 23:02
        ooo tak Adamski , masz teddy rację .... i Stasio.
      • Gość: dhl Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:58
        O.S.T.R. jest najlepszy i je.. reszte skórwysynów!!!
        • Gość: Toomek Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.smstv.pl 16.01.05, 21:25
          Pietr Rogucki!!!!!
    • Gość: RunDLL32 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.chello.pl 01.01.05, 20:35
      Powtarzam Lech Janerka i Wojciech Waglewski. Staszewski Kazimierz na
      wysokości "Spalam się" również osiągnął wyżyny. Dodaję Eldo, Łonę i Duże Pe.
      • Gość: lelek lona to pewnie za "kawe"? IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 11:12
        zdaje sie, ze nie odpowiedziales mi (w watku o bohemie) o czym jest ten kawalek, o kawie czy jednak o trawie? poza tym uwazam, ze pod wzgledem literackim prawie wszystkie teksty hip-hopowe to straszna slabizna.
        • Gość: RunDLL32 Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: 195.245.217.* 04.01.05, 20:22
          > zdaje sie, ze nie odpowiedziales mi (w watku o bohemie) o czym jest ten
          > kawalek, o kawie czy jednak o trawie? poza tym uwazam, ze pod wzgledem
          > literackim prawie wszystkie teksty hip-hopowe to straszna slabizna.

Nie tylko za "Kawę", ale nieważne - utwór ów w każdym razie jest najzupełniej
          wprost... Uważać sobie możesz co chcesz, tylko najpierw napisz tekst
          dorównujący chociaż w połowie np. "Połamanemu ludzikowi" Eldo.
          • Gość: lelek Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 23:29
            > Gość portalu: RunDLL32 napisał(a):
            > Nie tylko za "Kawę", ale nieważne - utwór ów w każdym razie jest najzupełniej
            > wprost... Uważać sobie możesz co chcesz, tylko najpierw napisz tekst
            > dorównujący chociaż w połowie np. "Połamanemu ludzikowi" Eldo.

jesli "kawa" jest o kawie, to w takim razie lona ma talent na miare kasi kowalskiej. "polamanego ludzika" nie zanalem, wlasnie przeczytalem ten tekst i coz... tematyka faktycznie rzadko spotykana w nurcie popularnym, niemniej nie umywa sie nawet, moim zdaniem, do "trudno nie wierzyc w nic" lub innych tekstow dotyczacych problemow wiary pisanych przez nowaka. co o tym myslisz?
            • Gość: RunDLL32 Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: 195.245.217.* 05.01.05, 14:25
              > jesli "kawa" jest o kawie, to w takim razie lona ma talent na miare kasi
              > kowalskiej.

Ja napisałem "wprost", a nie "na poważnie i z tomem wierszy Herberta w
              dłoni"... smile

> niemniej nie umywa sie nawet, moim zdaniem, do "trudno nie wierzyc w nic" lub
              > innych tekstow dotyczacych problemow wiary pisanych przez nowaka. co o tym
              > myslisz?

To już rzecz gustu, mnie Eldo trafia o wiele lepiej niż Nowak, aczkolwiek z
              punktu widzenia recenzenta (a nie odbiorcy) cenię obydwu. Porównania wydają mi
              się nie na miejscu, bo formalnie lakoniczne wynurzenia drugiego nijak nie dają
              się przystawić do rozbudowanych wersów Leszka.
              • Gość: lelek Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: *.acn.waw.pl 05.01.05, 15:22
                te, jak je nazwales, rozbudowane wersy, sa jedna z glownych przyczyn dla ktorych teksty hip-hopowe sa tak straszne jezykowo, rozlazace sie, nie spojne. jak dla mnie sformulowanie typu:
                "Jeden niedostępny, pochłonięty wciąż myśleniem
                Drugi ślepy i głuchy, zajęty do przodu pędzeniem"
                albo:
                "Mimo mocy rozumu nie umiemy pokonać strachu przed samotnością
                Dusi nas makrokosmos
                tracimy życia ostrość
                psuje nam go pozorna wolność"
                to dowod na niezdarnosc literacka. ale zgadzam sie, ze to juz jest rzecz gustu.
                pzdr
                • Gość: RunDLL32 Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: 195.245.217.* 07.01.05, 19:12
                  > "Jeden niedostępny, pochłonięty wciąż myśleniem
                  > Drugi ślepy i głuchy, zajęty do przodu pędzeniem"

Zgadza się, od tego fragmentu akurat bolą mnie zęby, jest niezręczny. Ale w
                  tekstach Nowaka też nie problem znaleźć jeden częstochowski rym i się do niego
                  przyje... O, choćby: "nie musisz tłumaczyć, czego nie myślisz - można
                  zobaczyć". Albo dalej w tym samym utworze rym przenika/dotyka. W ten sposób
                  myśląc, można dojść do wniosku, że nienagannych tekstów właściwie nie ma.
                  • Gość: lelek Re: lona to pewnie za "kawe"? IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 13:03
                    przyznaje, ze bardzo trudno jest napisac dobry, mocny, niebanalny tekst. szczegolnie wtedy, kiedy mowi o nieco trudniejszych problemach, o problemach ludzkiej egzystencji. i nie chodzi mi wcale o to, ze rym czestochowski - chociaz to tez sie zdarza. ja sie czepiam tekstow hip-hopowych (takze "ludzika") bo (poza innymi felerami) sa NIEGRAMATYCZNE i wygladaja, jakby byly pisane na kolanie. rozumiem, ze konwencja rapowa wymaga, by uzyc o wiele wiecej slow, niz to jest faktycznie konieczne, ale nawet w takiej sytuacji mozna poracowac nad logika, nad warstwa jezykowa - jak cos sie ewidentnie nie klei to trzeba to zmienic! tymczasem w przytaczanej juz przeze mnie wczesniej frazie mamy:
                    "Mimo mocy rozumu nie umiemy pokonać strachu przed samotnością
                    Dusi nas makrokosmos
                    tracimy życia ostrość
                    psuje nam go pozorna wolność"
                    blad gramatyczny i dwa bledy logiczne. chwala autorowi, ze porusza tematyke, ktora jest bardzo osobista i STARA SIE robic to w niebanalny sposob, lecz za warstwe leksykalna nagrody byc nie moze. mysle, ze gdyby panowie hip-hopowcy powaznie traktowali swoje zajecie, poswieciliby wiecej czasu na studiowanie tekstow napisanych przez mistrzow, np. mlynarskiego. bo w ich tekstach tak na prawde brakuje RYTMU. czyli czegos, co w moim przekonaniu jest kluczowe dla rapu.
    • jedynyprawdziwykajtos Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 01.01.05, 23:05
      Grabaż też jest dobry
      • teddy4 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 01.01.05, 23:15
        Być może Grabaż jest dobry. Ale na pewno w niczym, co ma związek z muzyką i
        poezjąsmile.
        • jedynyprawdziwykajtos Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 01.01.05, 23:22
          jest dobry jak napolskie warunki. Może to nie mistrz, ale w dobie Ich
          Trojów,Leszczów i innych Jeden Osiem Elów trzeba go docenić
          • tak_zwany Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 02.01.05, 00:22
            W mojej ocenie jego teksty prezentują ten sam poziom, co wymienionych przez
            Ciebie "artystów".
            • Gość: pp Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 03:43
              wspolczuje Ci bardzo
            • Gość: killy Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: 193.194.84.* 05.01.05, 03:58
              Same ch..owe słowa
              Jak przeżeniony towar
              Same chore słowa
              Po których puchnie głowa
              ....
    • Gość: Inez Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.gw.ipl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:15
      Robert Gawliński zanim napisał Baśkę
      • Gość: silver Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:02
        Gawliński jest dobrym teksciarzem, no a ta biedna Baśka, to chyba taka jego
        odskocznia od wszystkiego, taki eksperyment no i chyba żarcik autorskismile
        • Gość: Inez Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.gw.ipl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:18
          Taką miałam nadzieję. Ale brakuje mi tego tajemniczego klimatu i niedopowiedzeń
          w terażniejszych piosenkach.
      • emarx Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 06.01.05, 11:55
        Gość portalu: Inez napisał(a):

> Robert Gawliński zanim napisał Baśkę

ee..., Gawliński to grafoman do n-tej potęgi. Jego teksty to
        pseudointelektualny zlepek gdzieś zasłyszanych sformułowań.
    • melomanka_intelektualistka Re: 02.01.05, 17:18
      URSZULA! Ma cudowne teksty, o prawdziwym życiu, jego smutkach i radościach.

Kasia Kowalska - od nastoletniego buntu przeszła w dojrzałą refleksję, naprawdę
      bardzo mi się podoba.
      • Gość: new! Re: IP: *.chello.pl 02.01.05, 17:46
        Magik - za "Chwile ulotne". najlepszy polski text hh
      • teddy4 Do Melomanki Intelektualistki 02.01.05, 22:37
        Uprzejmie proszę o wskazanie, w którym miejscu:

1) teksty Urszuli są o czymkolwiek
        2) u Kasi Kowalskiej objawiły się jakikolwiek ślady buntu i przeciwko czemu ten
        bunt miałby być - może przeciwko Universal?

• Gość: mikimałs Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:27
        Urszula pisze typowe teksty o niczym, mój faworyt to "Piesek Twist", chociaż
        reszta też jest głupia. A Kowalska to już w ogóle dramat. Poza tym żadnej
        ewolucji nie przeszła, cały czas wyje o tym samym.
    • Gość: silver Kazimierz Staszewski,Maciej Maleńczuk, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:59
      Marcin Świetlicki,Tymon Tymański,Katarzyna Nosowska.
      • Gość: ajron men Re: Kazimierz Staszewski,Maciej Maleńczuk, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:15
        Sanisław Staszewski, Lech Janerka
      • wlodekbar Re: Kazimierz Staszewski,Maciej Maleńczuk, 05.01.05, 03:17
        Wojciech Młynarski
    • carrera2003 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 02.01.05, 19:23
      Nosowska, Ciechowski, Staszewski
    • Gość: Leatherface Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:32
      Tymon, Budyń (POGODNO), Waglewski, Janerka, Janiszewski, Adamski (SIEKIERA),
      Budzyński (ARMIA ze wskazaniem na "Legendę" i "Triodante") Świetlicki (dwie
      pierwsze płyty ŚWIETLIKÓW), Macio Moretti (STARZY SINGERS), Patyczak (BRUDNE
      DZIECI SIDA), Brylewski (ze wskazaniem na FALAREK BAND), Kondracki (KOBONG),
      Fisz.
      • Gość: daktahu Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.05, 22:47
        textów do koboinga nie pisał bogdan...
        pisał je WojtekSzymański - Drums...
        prbpda prbpda prbpda
        dodam do siebie:
        Ostr, Kelner, za dobór i własne - Lao Chesmile, Sidney Polak tez sie wykazał
        • Gość: Leatherface Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:58
          > textów do koboinga nie pisał bogdan...
          > pisał je WojtekSzymański - Drums...
          Oczywiscie to Szymański,moja pomyłka, dziekuję za poprawienie mnie wink

> prbpda prbpda prbpda
          Taka tuka wink

Fajne teksty ma Cinq G - takie wyluzowane, abstrakcyjne rymowanki. Od czasu
          drugiej płyty Kalibra nie słyszałem tak bezpretensjonalnych, świetnie
          napisanych nawijek. Ach, no i nie wolno zapominać o Panu Witku, Gościu z
          Atlantydy! Dla niezorientowanych - to taki trójmiejski bard uliczny, znany tu i
          ówdzie szerzej, nawet kasetę wydał w Biodro Records! Zniknął z Monciaka jakiś
          czas temu, a szkoda. Któż jak on zaśpiewa "Spidi Gonzales", "Nie Pijcie przd
          weselem" czy "Mój koń nie miesci mi się w dłoń"!? wink
          • Gość: RunDLL32 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: 195.245.217.* 04.01.05, 20:25
            > Fajne teksty ma Cinq G - takie wyluzowane, abstrakcyjne rymowanki. Od czasu
            > drugiej płyty Kalibra nie słyszałem tak bezpretensjonalnych, świetnie
            > napisanych nawijek.

...to Marcin "Duże Pe" Matuszewski - drugi raz wymieniony w tym wątku; dobrze
            jest! smile
    • Gość: anty Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:53
      KORA, wyłączam teksty o miłosci z ostatnich lat. Reszta bomba.
    • Gość: Magduśka_Sc Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: 83.16.105.* 03.01.05, 23:26
      A ja uważam, ze teksty, które napisała Ania Dąbrowska na płytkę Brodki są
      debeściarskie!!!!!
    • Gość: krzysiek KUBA SIENKIEWICZ IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 11:09
    • Gość: gosc_portalu Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.chello.pl 04.01.05, 18:54
      Powiem tylko jedno, nie czytając wypowwiedzi innych, na szybko. Nie wiem, czy
      Artur Rojek sam pisze piosenki, czy ktoś to robi dla niego, ale na pewno
      piosenki, śpiewane przez Myslovitz, stoją na wysokim poziomie i to bardzo.
      Teksty na pewno sam pisze Kazik. On też mówi to, co myśli i przekazuje to w
      dobry sposób, tak jak "Tata Kazika".
      Pozdrawiam
      • Gość: kij Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 11.01.05, 00:52
        Rojek to pipka, a teksty piszą pozostali muzycy zesplu, Arturek tylko śpiewa.
    • Gość: nonemen Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.clubnet.pl 05.01.05, 00:30
      Ja juz jestem zmeczony sluchaniem ciaglego wycia o cierpieniu z powodu milosci albo ze "jest jak jak jest", itp. tematow, mimo, ze duzo z nich jest bardzo dobrych.
      Czy Polska to kraj ludzi z depresja i po przejsciach ?
      Odnosze wrazenie, ze wieksozosc tekstow to tani chwyt zerujacy na ludzkim sentymentalizmie.
      Lubie sluchac np. Reni Jusis.
      • Gość: silver Polacy mają depresję totalną a to dlatego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 09:19
        że nie ma słonca...to słowa tekstu Kazika "4 pokoje", to wszystko załatwia.
    • anahella Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 05.01.05, 07:40
      Moze niekoniecznie jestem na fali, ale dla mnie teksciarzem wszechczasow jest
      Jeremi Przybora. Inna kategoria, inne czasy a jego teksty ciagle w glowie mi
      siedza.
      • teddy4 Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 05.01.05, 10:01
        Co do Myslovitz - to najlepsze teksty pisze tam Wojciech Powaga ("Myszy i
        ludzie np.")
        • melomanka_intelektualistka Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 05.01.05, 17:28
          Dobre są teksty, które są o czymś, ale nie przeszkadzają na przykład w tańcu.
    • Gość: aloes Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 10:09
      Lech Janerka, Tomek Budzynski
      • Gość: Gosha Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:17
        Grabaż i Kazik
        • meduza7 GDZIE ONI SĄ?!!!!! 05.01.05, 14:50
          ... ci najlepsi - albo przynajmniej dobrzy - tekściarze? Dlaczego ja, tak zwany
          przeciętny słuchacz przeciętnego radia jestem bez przerwy skazana jak nie
          na "miała 16 lat, nie nosiła nic modnego" to na "każda historia ma swój dylemat
          (!) ma swój początek i koniec jak poemat, taki temat...". Ile jeszcze można
          słuchać tekstów albo o niczym, albo opartych na jednym, naciąganym na siłę
          rymie (jak większość hip hopu i nie tylko). Ile jeszcze można słuchać wypocin z
          gatunku "widziałam orła cień", od którego swego czasu dostawałam skrętu kiszek?
          Gdzie są ci tekściarze?! I muzycy zresztą też.....
          • Gość: RunDLL32 Re: GDZIE ONI SĄ?!!!!! IP: 195.245.217.* 05.01.05, 17:25
            > opartych na jednym, naciąganym na siłę
            > rymie (jak większość hip hopu i nie tylko).

Większość gó..anego hip hopu. Poza tym mistrz rymowania do jednej (banalnej)
            końcówki fleksyjnej, Sidney Polak, to nie żaden hip hop.
          • Gość: obly Re: GDZIE ONI SĄ?!!!!! IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 06.01.05, 08:18
            pewnie tutaj
            hej
    • filip.ploch Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 05.01.05, 16:06
      1.Przemek Thiele !!!! ale kto o nim dziś pamięta...
      2.Nosowska - sam nie wiem za co... lubię ją i tyle...
      Grabaż - mało poezji, ale przecież mowa tutaj o tekściarzach smile
      Kazalot - za szczerość
      Waglewski - za całokształt
      3.Łona - za morały, jak ktoś słuchał, to wie o co chodzi
      AbraDab - za lekkość i pozytywne fluidy
      Konfederacja Absolwentów Szkoły Technicznej Artykulacji - za rymy
      4.Mes i Mezo - za dissa (tekstowo w tej kolejności, muzycznie odwrotnie)

Zapewne o kimś zapomniałem... ale generalnie to tak widzę
      • filip.ploch Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 06.01.05, 10:17
        Posłuchałem jeszcze raz uważnie Dissa Mesa z Mezo i stwierdziłem, że muza Mesa jest lepsza niż Meza... Produkcja lepsza u Meza, ale cóż się dziwić... Bravo Girl daje kase, to się produkuje...

Co do muzyków, to Kolaboranci ponad wszystko.
        Ostatnio pod wrażeniem Piersi. Niby folk-punkrock, ale wykonanie mistrzowskie smile
        Brylewski, ale nie wiem czy to nie efekt sentymentalnego postrzegania Brygady.
        DJ Feel-X - dzięki niemu zrozumiałem, że gramofon to też instrument muzyczny.
    • Gość: JK Paweł Kukiz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 17:03
      z wyjątkiem płyty z Borysewiczem
    • Gość: TheZerter Krzysiek Grabowski IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 05.01.05, 17:15
      ...z zespolu Dezerter. Doskonale operuje slowem.
    • hauabaua Jacek Kaczmarski 05.01.05, 17:34
      Dla mnie jest absolutnym numerem jeden.
      • julia97 "Zbigniew Herbert- czyli 05.01.05, 21:03
        - tekściarz pana Gintrowskiego."
        Ale teksty Jacusia Kaczmarskiego zawsze będą dla mnie najważniejsze
    • rropi wszyscy zapomnieliście o ŚWIETLICKIM 05.01.05, 22:06
      • Gość: Leatherface Re: wszyscy zapomnieliście o ŚWIETLICKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 22:11
        Ja nie. Patrz: 02.01.2005 19:32 Z resztą, Świetlicki popełnił w swojej karierze
        taką płytę jak "Perły przed wieprze", z niezbyt dobrymi tekstami, dlatego
        wskazałem tylko na "O.gród K.oncentracyjny" i "Cacy Cacy Fleischmaschine". Jego
        dokonań pozaświetlikowych, szczerze powiedziawszy, nie znam, jakoś mi umknęły.
        • rropi Re: wszyscy zapomnieliście o ŚWIETLICKIM 05.01.05, 22:21
          sory czytałem tylko po tytułach dla mnie są wszystkie płyty Maćka fajne ale o
          gustach się nie dyskutuje jest jeszcze Jacek Wójcicki
          • Gość: Leatherface Re: wszyscy zapomnieliście o ŚWIETLICKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 22:32
            > sory czytałem tylko po tytułach dla mnie są wszystkie płyty Maćka fajne

"Maćka"??? He, to chyba o jakimś innym Świetlickim mówiliśmy, bo ja o
            Marcinie wink)) Chyba, że chodzi Ci o Maćka Swietlickiego, który pojawił się w
            wierszu "Pięć Wierszy Religijnych" z tomiku "Pieśni Profana"wink
      • Gość: ro duck świetlicki to nie tekściarz tylko poeta ... IP: *.entropia.betanet.pl / *.betanet.pl 05.01.05, 22:56
        dlatego, jak dla mnie, odpada z tego zestawienia, choć bardzo go lubię
        (ostatnia płyta z ostrowskim "czołgaj się" to jest miodzio normalnie,
        szczególnie kawałek "ziomal" - rozwala)

tekściarz pisze słowa do piosenki, a świetlicki robi piosenki do słów smile

granica jest umowna, ale...
        • Gość: RunDLL32 Re: świetlicki to nie tekściarz tylko poeta ... IP: 195.245.217.* 06.01.05, 17:07
          > dlatego, jak dla mnie, odpada z tego zestawienia

Zgadzam się, wiersze Świetlickiego to osobne organizmy, ja wolę go czytać niż
          słuchać.
    • Gość: obly lista wg oblyego IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 06.01.05, 08:13
      najlepszy jest janerka, bo najmadrzejszy!!!!
      i niepopelnia zlych tekstow!!!
      swietlicki ma gnój w glowie i jest po prostu glupi koles i jeszcze wierzy w
      swoja misje, tacy sa najgorsi, owszem ma dar zonglowania slowami ale to za malo.
      tymanski jest przezarty cynizmem ma tak duzy dystans do tego wszystkiego ze az
      traci do wszystkiego kontakt.
      kazik ma ostatnio pesymistyczny zerk na swiat i jest to srednie, czesto
      popelnia tekst infantylny ale sa takie ktorymi dzierga w punkt i jest to I liga.
      Najlepsze w nim jest to ze nie lazi na kompromisy.
      Waglewski niby okej ale widac ze ma problemy ze soba, nie ma spokoju w jego
      tekstach najlepszy na snopowiazalce. i wszedzie ten papieros, woda i gin.
      Nosowska popelnila kilka tekstow dobrych, ale widac ze to po prostu "wpadki
      przy pracy".
      O teksciarzach swiadczy bardziej to czego nienapisali, czego nie widza od czego
      uciekaja. O teksciarzach swiadczy prtzede wszystkim jakimi sa ludzmi i co
      przezyli, jakie maja przemyslenia.
      Magik mi sie bardzo podoba jest do zaje...ania szczery i czuc taki drucik w
      glowie ze wiesz i czujesz o czym ten koles spiewa.
      I tak naprawde its all.
      Reszta to akrobaci, mniej lub bardzej zdolni marketingowcy, populisci, i po
      prsotu zwykli ludzie którzy napisali tekst bo ustawa o prawie autorskim daje im
      za to od kazdej sprzedanej plyty dzialke kaski.
      Zauwazcie ze od momentu wejscia tej ustawy na rynku muzycznym wiekszosc
      wykonawcow zaczela pisac wlasne teksty wink)).
      to samo jesli chodzi poezje spiewana, Kaczmarski mial dar i to ujmowanie spraw
      w kontekstach, ale cos mi w nim nie pasowalo, duzo pompy.
      i tak naprawde jesli spojrzy sie na to z punktu absolutnego zostaje tylko
      KABARET STARSZYCH PANÓW.

ale to docenia sie po pewnym czasie.
    • Gość: Szu Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze IP: 195.150.233.* 06.01.05, 10:54
      Hmmm. Kostrzewski jest z pewnoscia wybitnym teksciarzem, bo oprocz tekstow groteskowych ma tez teksty genialne (np."W Bezksztaltnej Bryle Uwieziony"). Przemek Thiele to calkiem inna szkola. Juz nie tak metaforyczna, raczej prosta jak muzyka w ktorej sie obraca. Z tym ze Kolaboranci potrafili z prostego punk-rocka zrobic wirtuozerie i tak samo ma sie sprawa z tekstami Przemka.
      W hiphopie jest ktos podobny. Łona. Jedna z niewielu wartościowych postaci na rodzimej scenie. Człowiek tak cholernie inteligentny ze rece same skladaja sie do oklaskow sluchajac jego idealnie trafionych porownan i moralow. A wszystko to opakowane w tak sielankowy nastroj ze az milo sie czlowiekowi robi ze mozna poruszac wspolczesne problemy w sposob humorystyczny, bez nadetej miny i groznego kaptura na glowie. Pozatym to jedyny w polsce mc ktory odwazyl sie zrobic jaja z muzyki ktora wykonuje smile.
      A wracajac do mocnego uderzenia, Behemoth jest drugim po Vader zespolem metalowym ktory robi ogromna kariere na swiecie. Jest dopiero na poczatku tej drogi, ale swoja nowa plyta (Demigod) pokazal ze wbije sie w uszy zagranicznych sluchaczy bez pardonu. Teledysk promujacy plyte (Conquer All) jest bez watpienia najlepiej, najbardziej profesjonalnie wykonanym klipem jaki kiedykolwiek mial ktorykolwiek polski wykonawca. To juz po prostu zespol swiatowy pod kazdym wzgledem - muzycznym, produkcyjnym, promocyjnym. I teraz jeszcze potwierdza swoj profesjonalizm koncertowy na trasie w Stanach i Ameryce Poludniowej. Nic tylko pogratulowac chlopakom i byc dumnym ze dzieki nim Polska istnieje na muzycznej mapie swiata.
    • agata_to_ja Re: najlepsi polscy muzycy-tekściarze 06.01.05, 11:36
      Cieszę się, że ktoś wymienił Jacka Kaczmarskiego. Słucham go od lat i czasem
      staram się spojrzeć na jego teksty z dystansem (choc to trudne, jak sie je zna
      na pamięć) i stwierdzam, że nikt przed nim tak nie pisał (po nim juz próbowali,
      ale tylko próbowali). Nikt nie poruszał takich tematów i nie używał takich
      środów. Siła tego artysty polega moim zdaniem na trzech cechach: erudycja,
      inteligencja i wrażliwość. A także "lapidarność stylu", jak u Juliusza Cezara wink
      Kiedyś mój znajomy powiedział, że Kaczmarski jest niepowtarzalny, jak świst
      klingi i to mi się bardzo spodobało i często wracam do tej myśli. Zwłaszcza
      teraz...
      Piątkę przybijam równiez osobie, która wspomniała Jeremiego Przyborę.
      Słucham różnej "nowej" muzyki, ale jak się tak zastanowię, to niestety trudno
      dorównac starym mistrzom.

• wojtek_kosynier We wrześniu był już podobny wątek... 06.01.05, 12:19
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=15720006&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka