bj32
30.06.10, 13:57
Nowe emamy informuję, emamom z dłuższym stażem na naszym f. przypominam, że na eDziecku istnieje podział na fora tematyczne. I tak o biegunkę i gorączkę pytamy na Zdrowiu dziecka; o to, jak zrobić przetwory na Jedzeniu; o przedszkole we Wrocławiu na Dolnośląskim, a plac zabaw na Mokotowie na Warszawie; o prezent dla trzylatka i najwygodniejsze łóżko z IKEI na Zakupach; o spieranie plam z zasłon i wręczanie kwiatków teściom na emamie:) O pomoc zorganizowaną prosimy na Pomocnych emamach. Przed założeniem wątku należy sprawdzić gdzie go umieścić – w tym celu najwygodniej jest zajrzeć na główne menu eDziecka: forum.gazeta.pl/forum/0,80312,4083031.html?x=1511526
Warto też zapoznać się z Regulaminem .
W związku z powyższym ogłaszam, co następuje:
1. "Oddam/Przyjmę/Praca dorywcza" to forum służące zamieszczaniu ogłoszeń drobnych o jednorazowych potrzebach rzeczowych, chęci oddania czegoś nam już niepotrzebnego, a w dobrym stanie, wynajęcia kogoś do pomocy w domu/biurze na krótki czas.
2. Na forum możemy:
- prosić o pojedyncze rzeczy [„przyjmę łóżeczko”, „potrzebuję pieluch”];
- oferować nieodpłatnie rzeczy [„oddam wózek”, „został mi karton Bebiko, kto potrzebuje?”];
- oferować prace dorywcze [„potrzebuję do mycia okien/skopania ogródka/ posprzątania biura”];
- oferować swój czas dla kogoś [„zajmę się dzieckiem dwa dni w tygodniu”, „zrobię zakupy osobie starszej”];
- informować dokładnie, gdzie chcemy oddać/przyjąć/zatrudnić.
Nie możemy zaś:
- oferować leków/prosić o leki;
- prosić o pieniądze;
- proponować zatrudnienia stałego [„szukam fakturzystki na etat”];
- reklamować: żłobków, przedszkoli, klubików, firm;
- oferować kupna/sprzedaży/zamiany.
3. Prywatne wiadomości, tzn. wiadomości przeznaczone dla jednej osoby, pisz na priv - tzn. mailem. Wiadomości w stylu "do Anki" będą usuwane.
4. Wątki założone na kilku podforach Dziecka, a dotyczące tematyki Oddam/Przyjmę/Praca dorywcza z pozostałych forów będą usuwane. Wątki założone na kilku podforach Dziecka, a nie dotyczące tematyki Oddam/Przyjmę/Praca dorywcza będą usuwane.
5. Reklama i kryptoreklama ["otwieram przedszkole w Wałbrzychu", "czy znacie jakieś fajne przedszkole, bo ja znam", „patrzcie, jaki sklep odkryłam”] będą usuwane.
6. Wątki tajemnicze [„oddam kota”, „przyjmę samochód, może być używany”] będą usuwane.
7. Wątki: "gdzie mój wątek?", "gdzie mój wątek z pytaniem o wątek?", "gdzie mój wątek o wątku o wątku o wątku gdzie pytałam o wątek?" będą usuwane. Tego typu pytania należy zadawać na priv. Odpowiedź udzielana będzie jedynie założycielowi wątku jeśli nie spełniał warunków z punktów 3, 4, 5 i 6.
8. Jeżeli zauważysz na forum post zawierający treści wulgarne itp., kliknij na "Skasujcie ten wątek", to zaalarmuje adminów. Nie odpisuj na ów post (z reguły dewiantom właśnie o to chodzi), nie pisz też na forum oburzonych postów w stylu "gdzie jest moderator?" [nikt nie siedzi na forum 24 godziny na dobę, nawet ja;)]. Spróbuj też skontaktować się ze mną na maila lub GG 1800008.
9. Pamiętaj o kulturze, forum nie jest tak całkiem anonimowe, jakby się mogło wydawać. Stosuj się do Regulaminu i Netykiety. Ataki personalne będą cenzurowane; prywatne rozmówki będą usuwane. Nie używaj Caps Locka - pisanie nim jest uznawane za krzyk i ogólnie źle widziane w necie. Poza tym okropnie źle się czyta.
10. Wątki moderatorskie nie są wątkami dyskusyjnymi. To ogłoszenia administracji. Wpisywane w nich posty forumowiczów będą usuwane.
11. Jeśli masz pytania odnośnie zasad forum, nie wiesz, na jakim forum założyć wątek na dany temat, wkleić link, zrobić sygnaturkę – pisz do mnie na priv. Podpowiem.
12. Jeśli masz pytanie dotyczące ogólnych zasad na portalu czy działania technicznego forum pisz na Forum o forum .
13. Jeśli chcesz złożyć skargę na mnie pisz na Forum o moderacji . lub na forum@gazeta.pl.
14. Kolejne ogłoszenia będą dopisywane w tym wątku.
Pozdrawiam.
bj32