22.02.12, 11:28
Pia
pięknie w tym Twoim parku... W Malmo--pięknie.
Widzisz jaki mattos sprytek , już w Twoim parku zdjęć nacykałsmile i nam filmik stworzył.

Nadal nie wiem jakie to kwiatki- może żółciutkie przylaszczki??albo jaskry?rosły w pobliżu ma jego stawu obok tataraków-zakwitały w maju lub bardziej w czerwcu,a których mama mi zabraniała dotykać, bo mówiła, że na oczy szkodzą?...
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: pia.ed 22.02.12, 12:01
      pia.ed
      tam już szykuj nam pępkóweczkę na Viktorii rozwiązanie big_grin
    • pia.ed To zolte na zdjeciu to ... 22.02.12, 12:39
      Te kwiatki kwitna w styczniu, lutym, wiec absolutnie nie zadne przylaszczki ktore zakwitaja
      na poczatku maja ...
      Z tymi jaskrami to przesad wink Pewnie Twoja mama wierzyla, ze od dotykania
      jaskrow dostaniesz jaskre ... Tak jak kiedys byl przesad, ze od jedzenia pomidorow dostaje sie raka, bo jedno i drugie czerwne ... ha ha ha ...
      Szkodliwy na oczy jest sok mleczu, bo moze wywolac podraznienie.

Zaraz zobacze jaka jest lacinska nazwa tego zoltego kwiatka, troche podobnego
      do kaczenca, to poszukasz to na polskim google.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11201939,Coraz_wiecej_zwolennikow_PiS_popiera_prezydenta_Bronislawa.html#opform11201939
      • pia.ed Na zdjeciu ... Eranthis hiemalis 22.02.12, 12:53

Vintergäck

tiny.pl/hj3fd

www2.utb.halmstad.se/naturskolan/vartecken/vinterg.htm
        • chris.w2 Re: Na zdjeciu ... Eranthis hiemalis 22.02.12, 19:07
          pia.ed napisała:
          > Vintergäck

Eranthis hiemalis to po polsku rannik zimowy.
          • marii51 Re: Na zdjeciu ... Eranthis hiemalis 22.02.12, 19:24
            ach jakie śliczne
            to dla WAS smile
            https://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201201/duze/wiosenne-sloneczka-_6931326316948.jpg
            • marii51 Re: Na zdjeciu ... Eranthis hiemalis 22.02.12, 19:34
              Troszkę informacjii.. i ok..

~~~~~~~~~~~~
              pia.ed
              moja mama chroniła mnie od alergii-tylko kiedyś o alergii raczej nie było nic wiadome- a mi spuchły paluszki - obrzęk w kropeczki -zapuchły też oczęta- nie przesądy , nie nie!
              • pia.ed Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 22.02.12, 21:32
                A skad mama wiedziala, ze jestes alergiczna wlasnie na jaskry?

Widze ze wkleilam przez przypadek link do artykulu o prezydencie Komorowskim,
                choc mialam go wkleic nie tu ... Widze, ze PIS-owcy zaczynaja miec do niego zaufanie.
                • czuk1 Re: Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 15.03.12, 19:10
                  Pia.ed.. Gratuluję sportsmenkom z Twojego miasta. Przed kilku minutami piłkarki drużyny piłki nożnej z Malmo wygrały 1:0 z drużyną z Frankfurtu. Za tydzień rewanż. Niemki to silna drożyna.
                  Transmisja była w TV Euro Sport.
                  • pia.ed Re: Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 15.03.12, 21:43
                    TO PEWNIE DRUZYNA KTORA NAZYWA SIE LDB ...
                    Zobacze co pisze o nich moja miejscowa gazeta.

czuk1 napisał:
                    Pia.ed.. Gratuluję sportsmenkom z Twojego miasta. Przed kilku minutami piłkarki
                    > drużyny piłki nożnej z Malmo wygrały 1:0 z drużyną z Frankfurtu.
                    • pia.ed Re: Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 15.03.12, 21:46

http://www.sydsvenskan.se/Images/2012/3/15/IDKldb5.jpg
                      • czuk1 Re: Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 15.03.12, 21:49
                        Tak.
                        • czuk1 Re: Rannik zimowy ... Eranthis hiemalis 15.03.12, 22:20
                          W drugiej drużynie grała Lewandowska.
                        • chris.w2 Pilkarki pilki noznej 15.03.12, 22:34
                          Ta dama z 1.FFC Frankfurt z nr 25 nazywa sie Bartusiak, czyli ma polskie korzenie.
                          • pia.ed Re: Pilkarki pilki noznej 15.03.12, 22:45
                            Aha, Bartusiak gra w druzynie niemieckiej ...
                            Wlasnie bylam zdziwiona, bo znam sklad LDB, bardzo popularnej w Malmö druzyny,
                            zreszta mistrzow Szwecji, i zadnego polskiego nazwiska tam nie bylo.

https://www.sydsvenskan.se/Images/2012/3/15/IDKldb2.jpg

W Szwecji pilka nozna wsrod dziewczat jest bardzo popularna.
                            Kiedys pojechalam pod Malmö, do eksluzywnej miejscowosci, gdzie mieszka sama "smietanka", i ku mojemu zdziwieniu zobaczylam na laczce nad morzem kilkanascie dziewczynek w wieku 10 lat, ktore graly w pilke nozna ...
                            • marii51 Re: wczasy leczniczo.... 11.04.12, 20:05
                              pia,ed---w Kołobrzegu
                              www.amitur.pl/wczasy-lecznicze-w-uzdrowisku-kolobrzeg,603.html
                              • marii51 Re: wczasy leczniczo.... 11.04.12, 20:06
                                a może tu?
                                www.wypoczynek.pl/wczasy/kolobrzeg/pobyt-leczniczy-w-kolobrzegu-sanatorium-perla-baltyku-dawniej-kombatant-5034,1509.html
                                • marii51 Re: jesli chodzi o bociany 17.04.12, 09:50
                                  pia.ed -jeśli chcesz wybrane gniazdo zaglądać bez szukania- to je umieszczę tam wysoko -czyli przypnę pinezką - będzie wygodniej
                                  tylko podaj które ciebie najbardziej absorbuje
                                  i link proszę
                                  • marii51 Re: jesli chodzi o bociany 17.04.12, 13:45
                                    Bożenko
                                    pia.ed droga moja, przecież niedawno gdzieś pisałaś,że masz już program Mozilli Firefox
                                    • marii51 Re: jesli chodzi o bociany 17.04.12, 13:59
                                      jeśli masz taki niebieski globusik w liściu pomarańczowym--to jest już w twoim komputerze

https://www.google.pl/images/firefox/sprite2.png
                                      • pia.ed Nowy program potrzebny od zaraz! 17.04.12, 15:14
                                        Taki globusik mam, bo kilka lat uzywalam Firefoxa, ale kiedy chcialam ostatnio
                                        wkleic link z bocianami z Mannheim, tymi ktore mi sie nie otwieraja
                                        na Windows Internet Exploer, to zobaczylam ze otwiera mi sie na tej stronie
                                        tylko google!!! Wlasnie z takim globusikiem ...
                                        Nie mam pojecia co sie stalo, a chcialabym calkowicie przejsc na ten program.

Na Google Chrome, tez otwiera mi sie wylacznie google!!!
                                        A ten program dwa lata temu instalowalam na komputerze syna,
                                        bo inne programy przestaly u niego dzialac ... ma taka mase smieci
                                        ktorych nie chce likwidowac ...
                                        • marii51 Re: Nowy program potrzebny od zaraz! 17.04.12, 15:27
                                          gdy otwierasz fitefoxa to własnie na pasku wysoko masz --ja mam napis: "często odwiedzaneane "klikam w ten napis i pojawia mi się
                                          * pierwsze moje forum"a gdyby
                                          * niżej forum emeryt i renc ,bo tam wciąż czytam-
                                          *gazeta pl
                                          * poczta wp.pl -
                                          * onet informacje rozrywka
                                          czyli tam gdzie bywam najczęściej , powinnam to uporządkować- ale po co,jest jak jest

a gdyby tak nieba przybliżyć
                                          • marii51 Re: Nowy program potrzebny od zaraz! 17.04.12, 15:28
                                            przepraszam teraz mi żle napisało się
                                            miałam oczywiście na myśli
                                            -----firefoxa
                                          • pia.ed Re: Nowy program potrzebny od zaraz! 17.04.12, 16:04
                                            U mnie na stronie startowej na gorze jest wyszukaj, pogoda, facebook,
                                            to wszystko ... A wyszukac nic sie nie da.
                                            • marii51 Re: Nowy program potrzebny od zaraz! 17.04.12, 17:46
                                              rozumiem, malutko korzystalaś z firefoxa, więc wysoko jest wyżej "historia"
                                              zobaczysz historię korzystania z firefoxa
                                              dzisiaj ,
                                              wczoraj
                                              tydzień temu
                                              więcej.... miejsca gdzie tylko byłaś
                                              • marii51 Re: piaed--- piaed 26.04.12, 23:00
                                                uwaga!
                                                w sierpniu z Twojej Szwecjii przyjeżdża grupa motocyklistów... na zawody do mojego miasteczka , bo mamy tory motocrosowe..
                                                proszę ciebie może kogoś znasz i przyjechałabyś tu z nimismile
                                                CO TY NA TO? smile
                                                • pia.ed Re: piaed--- piaed 27.04.12, 00:08
                                                  Mialam kiedys sympatie z ciezkim motocyklem, Honda 1200 ...
                                                  Byl prezesem szwedzkiego klubu Gold Wing ...
                                                  Z nim spedzilam dwa miesiace w Kalifornii, w San Diego. Jechalismy wybrzezem Oceanu Spokojnego az do San Francisco. W drodze powrotnej wracalismy szosa w glebi ladu,
                                                  byla temperatura prawie 40 C, a ja swoim zwyczajem z gola glowa ... i nic nie pilam ... Skonczylo sie to udarem slonecznym ... Dostalam dreszczy i wymiotowalam sad
                                                  Jakos dojechalismy do najblizszego motelu i tam musialam pic wode z sola ...

Innym razem pojechalismy motocyklem do Meksyku, bo San Diego lezy 10 km
                                                  od granicy meksykanskiej ... Ale wspomnienia ...

PS. Nie mam znajomosci wsrod motocyklistow zajmujacych sie motocross-em ...
                                                  Jesli bym przyjechala do Polski to tylko samochodem, ale raczej w Twoje strony sie
                                                  nie wybieram.
                                              • pia.ed Re: Nowy program potrzebny od zaraz! 27.04.12, 12:40
                                                Czyli mam gdzies (?) znalezc historie?
                                                • pia.ed Czy nie lepiej zalozyc od nowa??? 27.04.12, 13:47
                                                  Na moim Firefox pokazuje sie tylko pasek z google na ktorym moge cos wyszukac,
                                                  te kilka napisow na gorze stronki nic mi nie daje, zadnego napisu historia
                                                  nie ma ...
                                                  Mozna powiedziec, ze moja stronka Firefox jest BEZUZYTECZNA...
                                                  Chce ja skasowac i zalozyc program od nowa,
                                                  bo Internet Exploer stale mi sie wylacza sad

Potrzebuje link do zalozenia programu Firefox lub Google Chrome!!!
                                                  • chris.w2 Re: Czy nie lepiej zalozyc od nowa? 27.04.12, 14:10
                                                    pia.ed napisała:
                                                    > (...) Potrzebuje link do zalozenia programu Firefox lub Google Chrome!

Napisz jedno z tych hasel w google.
                                                    On wyszuka Tobie linki, przy pomocy ktorych mozesz zalozyc (Downlad'en) te programy.

• marii51 Re: a wiesz? 05.05.12, 12:06
                                                    muszę się wybrać
                                                    www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-74414299-9D72007B/lidl_pl/hs.xsl/index_26537.htm
                                                  • czuk1 Wcinam sie do rozmowy 05.05.12, 14:30
                                                    support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95346
                                                    Wpisujesz ten adres, klikasz i pobierasz Google.
                                                    Wykonujesz czynności o które pyta (prosi)
                                                    program instalujący Google.

Powodzenia.
                                                  • pia.ed Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 05.05.12, 17:42
                                                    To Google Chrome bedzie zamiast mojego Internet Exploer,
                                                    ktore mi czesto przestaje dzialac, i to w szczegolnych sytuacjach:
                                                    kiedy otwieram jakis link ... nie ma znaczenia jaki ...ale najczesciej linki z roznych gazet.
                                                    Tylko czy musze wszystko przenosic z IE na Chrome? Bo chyba wszystko zostanie na IE???
                                                  • marii51 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 05.05.12, 17:50
                                                    czuk1
                                                    wszędzie i gdzie tylko wcinaj się.. my to bardzo lubimy takie 'WCIĘCIA"smile
                                                    --~~~~~~~~~~~~
                                                    PIA
                                                  • pia.ed Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 05.05.12, 18:09
                                                    Marii, ja man juz wersje 9, i jednak mi sie wylacza, i tak jest od kilku lat sad
                                                  • marii51 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 20:10
                                                    pia.ed
                                                    tu w tym wątku jest wywiad z aktorem bardzo długa z nim rozmowa-
                                                  • pia.ed Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 22:21
                                                    marii51 napisała:
                                                    czy możesz zabrać treść swoich postów? czy ja mam je zanieść gdzieś indziej
                                                    chyba gdzieś na temat odżywiania?

Mozna je w ogole wykasowac ...kto je chcial przeczytac to juz przeczytal smile
                                                    Wpisalam sie, bo zauwazylam, ze temat zaczyna spadac, na dol, wiec go podbilam.
                                                  • czuk1 Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 22:28
                                                    Internet Explorer to przeglądarka przestarzała.
                                                    Nie spotkałem już nikogo z mojego otoczenia i rodziny by korzystał z tej przeglądarki.
                                                    Dlatego po koleżeńsku radzę by spróbować jak funkcjonuje przeglądarka Google lub Google Chrome. Pobieranie jest proste.
                                                  • chris.w2 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 22:47
                                                    czuk1 napisał:
                                                    > Internet Explorer to przeglądarka przestarzała. (...)

"Internet Explorer 9 – najnowsza przeglądarka firmy Microsoft, następca przeglądarki Internet Explorer 8. Udostępniona publicznie 14 marca 2011 o 21:00...
                                                    Dystrybucja przez Windows Update rozpoczęła się 21 marca [2011]."
                                                  • czuk1 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:23
                                                    Nie chodzi mi o kolejne wersje przeglądarki tylko o porównanie jej funkcjonalności do Google.
                                                    Poszukam jaka jest popularność tych dwóch przeglądarek.
                                                    Wiadomo, że każdy producent bieżąco odmładza swoje produkty.
                                                  • czuk1 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:24
                                                    www.spidersweb.pl/2012/02/chrome-wyprzedzil-w-polsce-internet-explorera-nareszcie.html
                                                  • czuk1 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:27
                                                    antyweb.pl/popularnosc-ie-utrzymuje-sie-tylko-dzieki-firmom-w-domach-korzystamy-z-chrome/
                                                    Moja opinia o lepszej funkcjonalności Google ( w tym Chrome) nie jest więc gołosłowną.
                                                    Nic łatwiejszego........ porównać. -wink
                                                  • czuk1 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:31
                                                    www.instalki.pl/aktualnosci/bezpieczenstwo/6702-aktualizacja-chrome-15-wprowadza-poprawki-bezpieczenstwa.html
                                                    Żywot Chrome jest bardzo krótki a w ub.r (XI) zanotowano kolejną wersję Chrome , z numerem 15
                                                  • czuk1 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:35
                                                    Nie mam prowizji za promocję Google. Piszę w oparciu o swoje doświadczenie.
                                                    Więcej można powiedzieć o Chrome kiedy mamy ją i używamy, kiedy porównamy z IE którą mieliśmy. Tak sądzę.
                                                    Chociaż zawsze będzie to rzecz gustu..., przyzwyczajenia i możliwości PC-ta, jego możliwości technicznych.
                                                  • czuk1 Opinia o przeglądarkach (fachowców) 07.05.12, 23:45
                                                    Rys historyczny przeglądarek internetowych

Przeglądarki są programami służącymi do poruszania się po zasobach Internetu. Ich głównym zadaniem jest ułatwienie dostępu do graficznego uniwersum Internetu – World-Wide Web, ale potrafią poradzić sobie też z innymi usługami informacyjnymi: FTP, Gopherem, pocztą elektroniczną. Powstanie przeglądarek jest odpowiedzią na potrzeby coraz większej liczby użytkowników Internetu, poszukujących łatwiejszego i zarazem posiadającego więcej możliwości dostępu do Internetu.

Istnieje bardzo wiele przeglądarek, dość podobnych do siebie
                                                    . Jedne są tworzone przez firmy oferujące dostęp do Internetu przez modem, w ramach kompletów programów do korzystania z Internetu. Inne – jako uzupełnienia czy rozszerzenia edytorów tekstu – Word for Windows, Word Perfect. Dziś najbardziej popularną, a zarazem najlepszą technicznie przeglądarką jest Netscape Navigator. Jego najpoważniejszym konkurentem jest Internet Explorer firmy Microsoft. Inne znane przeglądarki to między innymi Hot Java firmy Sun, Internet Works firmy BookLink Technologies, Quarterdeck Mosaic firmy Quarterdeck, Enhanced Mosaic firmy Spyglass, NCSA Mosaic, Cello.

Gdy popatrzymy wokół, spytamy się naszych znajomych, jakich używają przeglądarek, usłyszymy pewnie najczęściej, że Netscape Navigator, rzadziej – że Internet Explorer. Ktoś może powie o tekstowej przeglądarce Lynx, ktoś wymieni HotJavę. Z drugiej strony możemy spotkać się w Internecie z kilkunastoma firmami oferującymi własne przeglądarki, w prasie informatycznej natrafić można na obszerne porównania przeglądarek i opisy nowych programów czy ich nowszych wersji. Dlaczego więc, gdy mamy tak wiele możliwości wyboru, wybieramy tak naprawdę jeden z trzech, może czterech programów? Odpowiedź leży po części w historii tej dziedziny oprogramowania, a po części w strategii największych graczy na tym rynku – Netscape i Microsoft.

Historia i teraźniejszość

Zaraz po tym, jak Tim Berners-Lee stworzył World-Wide Web, zaczęły się pojawiać programy pozwalające na korzystanie z niej. Sieć była wtedy obecna prawie wyłącznie w środowiskach akademickich i naukowych, a najwyżej jeszcze w paru rządowych amerykańskich instytucjach. Programy tworzyli więc studenci, poświęcając na nie ułamek swego wolnego czasu. Wyglądały więc tak jak dom, który cieśla buduje popołudniami: co dzień dodana jedna deska, po miesiącu dach, a o zamku w drzwiach jakoś nikt nie pamięta jeszcze.

Jakoś się tak w tych pionierskich czasach złożyło, że jeden program okazał się lepszy od innych i zaczął zdobywać serca i ekrany użytkowników sieci. Był nim Mosaic, stworzony przez Marca Andreeseena w akademickim centrum naukowym NCSA, znany do dziś jako NCSA Mosaic. Program ten pojawił się we wrześniu 1993 roku. Nie rozwijał się zbyt szybko, ale dzięki swym możliwościom, łatwości użycia i sporej liczbie platform zdobył większość rynku przeglądarek. Wtedy oczywiście nie był to jeszcze rynek z prawdziwego zdarzenia, programy były dostępne za darmo, a korporacje informatyczne jeszcze nie odkryły, że w Internecie też można znaleźć złoto.

Zespół tworzący NCSA Mosaic z czasem pozdzielił się – większość przeszła do nowo powstałej firmy Mosaic Communications, dziś znanej jako Netscape Communications. Tam Andreeseen zbudował jeszcze raz od podstaw przeglądarkę, która dziś zajmuje pierwsze miejsce – Netscape Navigator. Centrum NCSA zaczęło licencjonować kod swojej przeglądarki, doprowadzając do powstania serii jej klonów: Air Mosaic, Spyglass Mosaic i... Microsoft Internet Explorer. Programy te korzystały ze sławy i chwały swego wielkiego poprzednika, ale też przez trzymanie się go kurczowo tak naprawdę niewiele się różniły od niego i między sobą. Navigator szybko stał się bardziej atrakcyjny: inny, bardziej efektywny i... pozwalający widzieć bardziej kolorowy świat.

Navigator pozwałał bowiem i pozwala do dziś na odczytywanie stron internetowych wychodzących poza standard języka HTML. Rozpoznaje on rozszerzenia HTML, stworzone przez firmę Netscape oraz większość z tych, które stworzył jej konkurent - firma Microsoft. Wprowadzenie rozszerzeń było krokiem równie genialnym (a zarazem diablelskim) co wymyślenie samej przeglądarki: Netscape sam sobie wyznaczał kres własnych możliwości, pozostawiając pozostałych daleko w tyle. Czy używalibyśmy dziś przeglądarki, która nie rozpoznaje formularzy, tabel, a czasem ma kłopoty z grafiką?

Nadszedł wreszcie czas, gdy blask złota ukrytego w Internecie dotarł też do gabinetów korporacji komputerowych. Zaczęto pośpiesznie przygotowywać strategie komputerowe. Sprowadzały się one z początku do tego, że z edytorów tekstu będzie można wyeksportować jakiś tam plik HTML, z programów graficznych – GIF, a co odważniejsze firmy sporządzą sobie własne przeglądarki. I tak Delrina a później Symantec ma program o nazwie Cyberjack, Oracle – PowerBrowser, Quarterdeck – Quarterdeck Mosaic. Nawet wydawnictwa i serwisy informacyjne tworzyły sobie własne programy – choćby Ventana Press i Ventana Mosaic czy Video On Line z Video On Line Browser. Wszystkie te programy ciągle gdzies tam ktoś używa, przygotowywane są nowe wersje, część z nich dostępna jest w Internecie. Jeśli ktoś nie wierzy, jak dużo różnorodnego oprogramowania jest używane do przeglądania World-Wide Web, niech przejrzy porządnie zrobione statystyki dużego serwera: aż roi się tam od nazw, wersji i platform, tak, że ich uporządkowanie jest cięzkim orzechem dla webmastera.

Sytuację komplikuje jeszcze rozwój narzędzi programistycznych i stworzenie gotowych bibliotek pozwalających napisać własną przeglądarkę, na przykład Visual Components, czy Internet Control Pack z Microsoftu. To już tak, jakby każdy zaczął budować sobie własny telewizor, by tylko jak najlepiej odbierać wiadomości.

Ale mimo tak szerokiej mniej lub bardziej profesjonalnej konkurencji Netscape utrzymał się na pierwszym miejscu, obejmując w swoim czasie nawet 80 procent rynku, co oznacza dziesiątki milionów ludzi go używających. Pierwszym poważnym zagrożeniem dla niego mógł być jezyk Java, bo wtedy Netscape zostałby pobity własną bronią: nie potrafiłby pokazywać niektórych stron internetowych: tych stron, na których znajdują się programy Javy. Ale Netscape zawiązał z Sunem sojusz i Java tak naprawdę trafiła do Internetu po tym, jak znalazła się w przeglądarce Netscape, a nie dzięki dość nieporadnej HotJavie.

Drugie i ciągle obecne zagrożenie dla panowania Netscape Navigator to Microsoft Internet Explorer. Wersja 3.0 tego programu dorównuje już w możliwościach Netscape. Explorer pnie się w statystykach używanych przeglądarek pod górę, odbierając Netscape grunt pod nogami.

W Polsce trzeba brać pod uwagę nie tylko tendencje światowe i lokalne przyzwyczajenia użytkowników, ale i czynnik językowy. Microsoft stworzył Internet 2.0 PL i pracuje już nad polską wersją 3.0; zarówno ta, jak i kolejne wersje będą dostępne na naszym rynku, szkoda tylko, że ze sporym opóźnieniem w stosunku do oryginału. Netscape ma kilka wersji jezykowych, ale nie ma wśród nich polskiej. Netscape jest na razie niemal absolutnym panem sytuacji, z jeszcze większym udziałem w rynku niż na świecie. Polscy administratorzy sieci i sporo użytkowników mają demonstracyjnie leceważący stosunek do produktów Microsoftu w każdej postaci, ale oczywiście oprócz nich są jeszcze setki użytkowników pracujących w domu i w pracy, używających Windows 3.1 i 95, którzy pewnie chętnie powitają polską przeglądarkę. Można więc sądzić, że dzięki przygotowaniu polskiej wersji językowej Microsoft w jeszcze większym stopniu zwiększy swój udział w rynku.

Niełatwy wybór

[b]Obserwując rozwój tego rodzaju oprogramowania szybko można dojść do wniosku, że wybór jest ograniczony do dwóch pozycji: Netscape Navigator i Microsoft Internet Explorer, szczególnie, jeśli wybrać trzeba nie dla pojedynczego użytkownika, a dla całej firmy. Netscape Naviga
                                                  • czuk1 Re: Opinia o przeglądarkach (fachowców) 07.05.12, 23:53

Autor: Cezary Szczepański Technologie, Komputery, 16. wrzesień 2011
                                                    Przeglądarki internetowe to nieodłączna część oprogramowania naszego komputera. Należy zatem wybrać tę najlepszą, naszym zdaniem, by towarzyszyła nam w zwiedzaniu zakątków internetu. Jaka jest najszybsza, a jaka najbardziej popularna?

Krótki przegląd przeglądarek internetowych, fot. sxc.hu

Pozwalają nam na podłączenie się do światowej sieci. To właśnie dzięki nim możemy czytać najnowsze informacje, oglądać filmiki na Youtubie, odbierać maile czy czytać nowe artykuły na stronach portalu mobilnyfacet.pl. Przeglądarki internetowe to nasze okna na świat. Warto zatem wybrać z nich tę najlepszą, która zapewni nam bezpieczeństwo w starciu z internetowymi zagrożeniami oraz pozwoli na szybkie i sprawne działanie stron internetowych. Oto przegląd najważniejszych i najbardziej popularnych przeglądarek internetowych.
                                                    W jaki sposób oceniamy przeglądarki?
                                                    Podstawową kategorią, która pozwala na ocenienie przeglądarki jest… własne odczucie co do związanej z nią pracy. W większości przeprowadzanych sond praktycznie każdy głosuje na przeglądarkę, której sam używa. Wiąże się to głównie z przyzwyczajeniem, gdyż produkty będące na czele nie różnią się zbytnio między sobą pod względem technicznym. Natomiast, jeśli staramy się je oceniać pod maksymalnie obiektywnym kątem – wtedy porównujemy przede wszystkim ich szybkość oraz bezpieczeństwo.

Przed właściwym przeglądem należy również wspomnieć, że na rynku prowadzą obecnie trzy przeglądarki: Mozilla Firefox, Opera oraz Internet Explorer. Do tej grupy dołącza Google Chrome oraz Safari. Inne, mniej popularne programy, używane są przez marginalną ilość internautów (prawdopodobnie jedynie przez ich twórców), stąd też w poniższym katalogu zostały one pominięte. Należy również zauważyć, że w przypadku rynku przeglądarek dochodzi bardzo często do wydawania nowych wersji i aktualizacji, stąd też niektóre wyniki mogą się szybko zdezaktualizować.
                                                    Najszybsze przeglądarki
                                                    W kategorii tej na pierwszym miejscu widnieje Google Chrome (wersja 4.0.302.0 Beta). Jest ona zatem przez benchmark Peacekeeper uznany za najszybszą przeglądarkę internetową na świecie. Tuż za nią plasuje się Opera 10.50. Na trzecim miejscu – Safari 4.0. Dalej mamy Mozillę Firefox w wersji 3.6, na końcu natomiast Internet Explorer 8. Różnice między produktami są znaczne – pierwsza na liście jest prawie pięciokrotnie szybsza od ostatniej. Google Chrome otrzymała 5438 punktów (wszystkie testy przeprowadzane były na procesorze Intel Core 2 Duo Processor E8400), druga na liście Opera – już 4936. Nie jest to więc wielka różnica. Safari zdobyła 4340 punktów, wyprzedzając Firefox o prawie 1000 punktów. Ostatni na liście Internet Explorer zdobył jedynie 1000 punktów.

Najbardziej popularne przeglądarki
                                                    W ocenie najbardziej popularnej przeglądarki wzięliśmy pod uwagę dane z przełomu lipca i sierpnia bieżącego roku, zbierane wśród użytkowników na całym świecie. W opinii StatCounter, najczęściej używaną jest Internet Explorer (w szczególności w wersji 8). Posługuje się nią 51,45% internautów. Drugą pozycję na liście zajmuje Mozilla Firefox (31,04%), natomiast trzecie – Google Chrome (10,71%). Czwarte i piąte zajmują kolejno: Safari (4,22%) oraz Opera (1,87%). Pozostałe, nieuwzględnione jako pełne nazwy, są używane przez zaledwie 0,71% internautów.

Dla nas dużo ważniejszym rankingiem będzie przegląd najczęściej używanych przeglądarek wśród Polaków. Tutaj, przeciwnie niż w statystyce globalnej, na pierwszym miejscu znajduje się Mozilla Firefox, której używa 54,94% internautów. Dalej mamy Internet Explorer (21,05%) oraz Operę (11,91%). Czwarte miejsce zajęło Google Chrome (10,02%), natomiast ostatnie, piąte, z udziałem zaledwie 1,05%, Safari. Pozostałe przeglądarki są używane przez 1,04% internautów.

Omawiając najbardziej popularne przeglądarki, należy jednak zauważyć, że jedynie Internet Explorer znajduje się jako domyślna przeglądarka w systemach Windows. Można przypuszczać, że część użytkowników nigdy nie starała się dobrać dla siebie najodpowiedniejszej przeglądarki, stąd tak duży odsetek użytkowników Internet Explorera.

Plusy i minusy przeglądarek

Analizując przeglądarki pod kątem ich użytkowania przez zwykłego człowieka, powinniśmy zwrócić także uwagę na wiele innych elementów, których nie da się ująć w zwykłych statystykach. Zacznijmy od najpopularniejszej – Internet Explorera.
                                                  • chris.w2 Najbardziej popularne Browser czytelnikow... 08.05.12, 00:55
                                                    czuk1 napisał:
                                                    > Przeglądarki internetowe (...)

...CHIP Online, w Niemczech:
                                                    1. Firefox, wersja 3.5
                                                    2. Internet Explorer, wersja 7
                                                    3. Firefox, wersja 3.0
                                                    4. Internet Explorer, wersja 8
                                                    5. Internet Explorer, wersja 6
                                                    6. Opera
                                                    7. Chrome
                                                    8. Safari

Zrodlo: Tekst linka
                                                  • czuk1 Re: Najbardziej popularne Browser czytelnikow... 08.05.12, 07:32
                                                    Czyli odpowiedź nie jest prosta.Trzeba wybierać.
                                                    Ja jadę na polskiej fali i modzie internetowej + potwierdzonej praktycznym użytkowaniem
                                                    Firefoxa Mozilla, IE, Google i teraz Google Chrome. I pozostaję przy swoim.
                                                  • marii51 Re: Najbardziej popularne Browser czytelnikow... 08.05.12, 07:45
                                                    moje wy chłopaki--
                                                  • marii51 Re: Najbardziej popularne Browser czytelnikow... 08.05.12, 07:52
                                                    a nasza pia
                                                    spi jak najsłodszy
                                                    krasnalek
                                                  • pia.ed Ale ruch na Forum! 08.05.12, 12:03

marii51 napisała:
                                                    > a nasza pia
                                                    > spi jak najsłodszy
                                                    > krasnalek

Juz nie spie ... wstalam o 11 30 ... wypilam szklanke zimnej wody ... i do komputera ...
                                                    A teraz czas zaczac cos robic - w rzeczywistym swiecie ...
                                                  • marii51 Re: Wcinam sie do rozmowy Chrome 07.05.12, 23:30
                                                    pia.ed gdzieś tu napisała,że ma właśnie IE 9
                                                    już od dłuższego czasu walczy z jakimiś przeciwnościami -że praca komputera szwankuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka