mattos 02.03.12, 08:25 My mamy także u siebie punkt obserwacyjny bocianów i napewno już są w drodze do gniazd. http://www.bociany.ec.pl/ http://www.bociany.ittv.pl/aplet/index_wmp.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mattos Re: Polskie bociany 02.03.12, 11:25 Pierwsze loty w 2011r imageshack.us/clip/my-videos/695/file14357.mp4/ Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 05.03.12, 16:16 A nie zapominajcie o naszych bocianach bo napewno już są w drodze do kraju? Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 09.03.12, 13:36 Doczytałem się że przylatują zwykle pod koniec marca. 31 III 2011 dwa bociany białe Odpowiedz Link
pia.ed Re: Polskie bociany 12.03.12, 12:15 Dzis podano w P1, ze wczoraj nad jakas miejscowoscia w poludniowej Polsce przez caly dzien krazyla para bocianow Powroty juz sie zaczely ... Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 13.03.12, 13:55 Polskie bociany niedlugo będą. http://www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 13.03.12, 15:24 tu dopiero przykładnie zacznie praca wrzeć--niech tylko wrócą boćki do kraju Odpowiedz Link
pia.ed Re: Polskie bociany 15.03.12, 10:16 - Pierwsze bociany przylatują według tradycji ludowej na Józefa czyli około 19 marca. Wiele zależy jednak od pogody. Często większość bocianów przylatuje w kwietniu - mówi ornitolog. Bociany lecą zazwyczaj na wysokości 1-2,5 km z prędkością 45 km/godz. Przeciętnie pokonują odległość ok. 150-200 km dziennie. Więcej... wyborcza.pl/1,75478,11129296,Idzie_wiosna__Bociany_juz_leca_.html#ixzz1pAvRsWhI Odpowiedz Link
pia.ed Re: Polskie bociany, zebrane informacje 15.03.12, 10:40 Tutaj mozna poczytac o bocianach i ich zwyczajach www.bociany.edu.pl/projekt.php?str=4 www.bociany.edu.pl/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany, zebrane informacje 15.03.12, 17:39 o j,uż niedługo przylecą Odpowiedz Link
pia.ed Re: Polskie bociany 18.03.12, 00:50 - Pierwsze bociany są już w Europie, ale sporo jest jeszcze w Afryce. Silny wiatr północno-wschodni na tym kontynencie nie sprzyja wędrówce i sprawia, że jej tempo jest niewielkie. Dzienne etapy nie przekraczają 100 km - donosi Irek Kaługa z Grupy Ekologicznej, który bocianami zajmuje się od kilkunastu lat.Jak podaje, wyposażony w nadajnik bocian Albert z Loburga we wschodnich Niemczech znajduje się jeszcze w Izraelu i do Europy ma ok. 1500 km (jego podróż możecie śledzić tutaj). Natomiast z trzech bocianów z nadajnikami pochodzących ze Schlezwiku-Holsztynu w północnych Niemczech jeden jest w południowym Egipcie, a dwa w Sudanie. One mają jakieś 1000 km więcej od Alberta. lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11360855,Leca__Pierwsze_bociany_juz_sa_w_Europie__.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 24.03.12, 15:01 TRASY WĘDROWEK Afryka-EUROPA Część ptaków była trzymana przez ludzi i teraz zwiała na gniazda. - Wśród bocianów nie zdarzają się lenie, którym nie chce się podróżować. Jeśli tylko ptak jest zdrowy i w dobrej formie, to leci jesienią do Afryki. Wraca 24-25 marca, nie wcześniej - wyjaśnia Ireneusz Kaługa. Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11269278,Widziales_bociana__Niestety__wiosny_jeszcze_nie_uczyni.html#ixzz1q2hwf9ja Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 02.04.12, 08:02 Już przyleciał pierwszy do Żywkowa -ODDALONY OD MOJEGO MIASTECZKA PRAWIE 30 KILOMETROW -- a gdyby tak nieba przybliżyć Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 02.04.12, 08:05 Nstępne pojawienie się kle kle... w olsztyńskim zwierzeta.wm.pl/98170,Pierwsze-bociany-w-Butrynach.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Polskie bociany 02.04.12, 12:06 marii51 napisała: > w Ustroniu śnieg w gnieżdzie A gdzie Ty widzisz snieg??? Te biale torby czy cos innego leza tam juz od ponad miesiaca ... Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 02.04.12, 15:22 pia.ed w Ustroniu śnieg- zobaczyłam w kamerce wczoraj napisałam, bo całe gniazdo było pokryte śniegiem- owszem dziś rano już śniegu nie było- Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 04.04.12, 20:51 Jest tylko nogi mu widać. Trzeba teraz każdego dnia tu zaglądać. http://www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 04.04.12, 21:39 Mattos- widze same łapki- ale czy on czy ona? nie wiem-smutno jednemu boćkowi w gniezdzie-oczekuje . GDY WRÓCISZ Z SANATORIUM TO PEŁNO ZAPEWNE BĘDZIE JAJEK - ,będę zaglądać - w ubiegłym roku miałam Przygodzice - nad wątkami- ..... nie wiem czy powiększą okno kamerki? Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 05.04.12, 06:21 Pierwszy przylatuje on i czeka na swą panią. Kamerka coś im się przesunęła myślę, że poprawią. Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 05.04.12, 16:45 Doczekał się Bociek pani Boćkowej i są razem. Kamerka tylko im się przesuneła jeszcze przed przylotem i szkoda że wcześniej nie poprawili, nadaje obraz z biskiej odleglości. http://www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
pia.ed 6/4 przylecialy szczecinskie bociany 06.04.12, 14:49 Gniazdo jest na Warszewie. W zeszlym roku wszystki bocianki wymarly, bo rodzice karmili je szklami, kawalkami cegiel i inymi pozytecznymi przedmiotami. www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 Odpowiedz Link
marii51 Re: 6/4 przylecialy szczecinskie bociany 10.04.12, 11:10 siedzi i znosi...- a gniazdo w trawe ozdobione www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 Odpowiedz Link
pia.ed Re: 6/4 przylecialy szczecinskie bociany 10.04.12, 15:18 Narazie nie ma co znosic bo przed czterem dniami ta para przyleciala ... Chyba ze ja zaplodnil w czasie postoju gdzies po drodze .... > www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 Odpowiedz Link
marii51 Re: w PRZYGODZICACH 11.04.12, 11:57 wczoraj nie widziałam,że było już jajko , a dziś już dwa - www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
marii51 Re: w PRZYGODZICACH 19.04.12, 06:33 Przygoda znosi i wysiaduje ... www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
marii51 Re: w PRZYGODZICACH 23.04.12, 18:36 Przygoda robi porządki w gnieżdzie- wyrzuca spod jajek siano -chwyta dziobem i fruu - robi wgłębienie - Odpowiedz Link
pia.ed Ustron ... 27.04.12, 11:51 Tu jeszcze daleko do zalozenia rodziny, gniazdo wyglada jak klepisko ... www.bociany.edu.pl/stream-ustron.php Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustron ... Oj!!! 27.04.12, 11:56 Bocian zaslania cale gniazdo, i dopiero teraz zauwazylam malenka glowke bocianicy siedzacej w gniezdzie. Ten kawalek ktory udalo mi sie zobaczyc, jednak dalej przypomina klepisko ... www.bociany.edu.pl/stream-ustron.php PS. Kiedy otworzylam znow obraz, to oba bociany staly w gniezdzie i szukaly w piorach insektow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustron ... i ... Ligota 26.06.12, 15:48 www.bociany.edu.pl/stream-ustron.php www.bociany.edu.pl/stream-ligota.php Odpowiedz Link
marii51 Re: Polskie bociany 10.05.12, 06:58 mattos kamerka chodzi mi jak na pinezkach- z wiadomości niżej - 16 kwietnia przygoda zniosla 5 jajko ile zaglądam, drżącą kamerką - nie wiem dlaczego--? to widze że slicznie otula swoim cialem i siedzi--- a czy karmi ją mąż Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 10.05.12, 20:48 Kamerka na bocianie gniazdo Jutro zaobserwuję bo dziś czasu mnie zabrakło. Widzę że tam na tej stronie są dwa obrazy na to gniazdo i dolny jest lepszy. Teraz widać 5 jajek bo bocian się podniósł. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Mamy małe boćki!!! 13.05.12, 10:27 Małe bocianki chyba są już w większości gniazd. Odpowiedz Link
mattos Re: Mamy małe boćki!!! 13.05.12, 10:39 Wczoraj jeszcze ich nie widziałem a dziś są. Może troszkę z opóźnieniem ale są. Odpowiedz Link
marii51 Re: Mamy małe boćki!!! 16.05.12, 21:37 czy możliwe ,że mają w nocy oświetlenie?widze pisklaczki.. Odpowiedz Link
marii51 Re: Mamy małe boćki!!! 22.05.12, 15:24 17 MAJA KOMPLECIK PIATECZKA WYKLUTYCH BOCKOW www.bociany.ec.pl/ W POROWNANIU Z ZAGRANICZNYMI-NASZE SĄ MALUTKIE- Odpowiedz Link
mattos Re: Mamy małe boćki!!! 23.05.12, 20:00 Coś mi się zdaje że strona zmieniła wygląd? Bociany z Przygodzic Odpowiedz Link
mattos Re: Mamy małe boćki!!! 30.05.12, 18:28 Szkoda, bo mamy obecnie 3 pisklaki a 2 zostały prawdopodobnie wyrzucone przez rodziców. http://www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link
mattos 2 pisklaki zostali wyrzucone z gniazda 30.05.12, 19:47 Z powodu suszy bociany nie mogą wykarmić piskląt. Dwa najmniejsze z pięciu piskląt bocianów w słynnym w internecie gnieździe w Przygodzicach (woj. wielkopolskie) zostało wyrzuconych na zewnątrz przez swoich rodziców. Przyczyną jest trwająca od dłuższego czasu susza i brak pożywienia. - Susza w kluczowym dla piskląt okresie, gdy zapotrzebowanie na pokarm jest bardzo duże, sprawia rodzicom trudności ze zdobyciem pokarmu. Zmusiło ich to do trudnego do akceptacji przez ludzi zachowania, ale wpisanego w biologię tych ptaków - powiedział w środę Paweł Dolata z Południowowielkopolskiej Grupy Towarzystwa Ochrony Ptaków. Według niego, jeden z rodziców wyrzucił z gniazda najmniejsze pisklęta, aby dać szansę na przetrwanie pozostałej trójce. Czytaj dalej........... Odpowiedz Link
mattos Dziś Święto Bociana Białego 31.05.12, 10:46 Bocianie gniazdo Jak wygląda bocianie życie naprawdę? Jak twierdzi prof. Leszek Jerzak, bociany to brutalne ptaki, które potrafią nawet zabić słabe potomstwo. Samice potrafią zjadać małe ptaki, lub, gdy te są większe, wypchnąć je z gniazda. Dzieje się tak, gdy rodzice nie chcą tracić energii na wychowywanie piskląt, które mogą nie dolecieć do Afryki. Czytaj wszystko.................... Odpowiedz Link
marii51 Re: Mam taką kriane -- bociani raj 19.06.12, 22:27 ŻYWKOWO - STOLICA BOCIANÓW. około 20 kilometr -niedaleko Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 28.07.12, 20:12 Nie zapominajcie o naszych Polskich bocianach. Nasze boćki już z gniazda wyfruwają na żer. W dzień, gdy zaglądałem nie było żadnego a teraz widzę ich czworo. Polskie bociany Odpowiedz Link
mattos Re: Polskie bociany 02.08.12, 15:29 Polskie bociany ostatnio do gniazda na noc przylatują. www.bociany.ec.pl/ Odpowiedz Link