Dodaj do ulubionych

Do marii51

11.03.13, 09:49
Gdzieś zaczęłaś pisać historie Twojego kuzyna ... Nie mogę tego wątku znaleźć,
a czekam na dalszy ciąg.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Do marii51 11.03.13, 10:26
      już szukam,
      to coś było o znieczulicy wobec ludzi
      --to o znajomym mojego męża, nie o kuzynie, nie
      • pia.ed Re: Do marii51 14.03.13, 01:08
        To pozostaje ostatnie pytanie:
        gdzie sie znów podziewasz?
        • marii51 Re: Do marii51 14.03.13, 09:55
          znów samopoczucie pogorszyło mi się- ""schowałam się w łoże""
          -
          • pia.ed Re: Do marii51 14.03.13, 10:44
            To juz nie oczy tylko samopoczucie?
            • marii51 Re: Do marii51 15.03.13, 13:28
              pia.ed
              zabraknie miejsca ,gdy zacznę z wszystkich spraw na forum się tłumaczyć
              • dwa-filary Re: Do marii51 15.03.13, 14:00
                Marii, dużo zdrówka i szybkiego powrotu do sprawności smile. Wiosna idzie to i większe chęci do życia będą. W naszym wieku chyba nie ma tych zdrowiuteńkich, każdemu coś mniej, czy więcej dolega smile
              • pia.ed Re: Do marii51 15.03.13, 14:53
                marii51 napisała:
                > zabraknie miejsca ,gdy zacznę z wszystkich spraw na forum się tłumaczyć ...

Wyraziłam tylko moje zdziwienie bo werwy i radosci zycia Tobie nigdy
                nie brakowało... tylko od czasu do czasu jakieś dolegliwości fizyczne ...

To ja czuje sie 24 godziny na dobę zdechła ... i bez entuzjazmu,
                choć wyniki laboratoryjne mam jak u dwudziestolatki
                smile

• marii51 Re: Do marii51 15.03.13, 15:06
                  jak bum cyk mam w genach po tatusiu--
                  moja mamusia- miała bardzo silną osobowość- fakt coś tam uwierało-ale wszystko o czasie wykonywała- chwilkę w srodek dnia poodpoczywała i ruszala do spraw i spraweczek--o 4 rano gotowiutka
                  • marii51 Re: Do marii51 15.03.13, 15:22
                    Witamy Cię Maria, to jest twój horoskop na piątek, 15 marzec:
                    Lew,
                    Gwiazdy przesyłają Ci dzisiaj samą pozytywną energię - wykorzystaj ją rozstropnie, aby zaowocowała jak najobficiej. Możesz wprowadzić w życie swoje wizje. Twoja ukochana osoba będzie czuła się w tej fazie zaniedbywana. Jej marzeniem jest, abyś spędzał z nią więcej czasu, poczuł ulotność chwili i docenił ją.
                    Do jutra.

a ja mysle co mu tak nie tak..aha-
                    • xy.5 Re: Do marii51 15.03.13, 17:28
                      Zdrówka Marii i pozdrawiam cieplutko.
                • marii51 Re: Do marii51 07.06.13, 23:27
                  To ja czuje sie 24 godziny na dobę zdechła ... i bez entuzjazmu,
                  > choć wyniki laboratoryjne mam jak u dwudziestolatki [/b] smile
                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                  z tym samopoczuciem to same problemy , na pogodę i na niepogodę.. na księżyc młody i na księżyc w pełni---
                  zdaje mi się,ze nie nalezę do narzekających ale jakoś tak mi żle

tak mi szaro dni ciągną się jak makaronwink
                  • marii51 Re: Do marii51 14.04.20, 09:02
                    Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
                    nie gaś nigdy światła nadziei (Bob Dylan)

chyba u tesuni widzialam te sygnaturkęsmile
                    • kendo Re: Do marii51 14.04.20, 11:54
                      marii51 napisała:

> Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
                      > nie gaś nigdy światła nadziei (Bob Dylan)
                      >
                      > chyba u tesuni widzialam te sygnaturkęsmile
                      >

tak,tak, Marii
                      to moja "wizytowka"
                      • marii51 Re: Do marii51 14.04.20, 12:04
                        TEUNIU BRAWOsmile
                        • pia.ed Re: Do marii51 15.04.20, 14:26
                          Marysiu, podglad nie otwiera sie smile Nie mozna nic sprawdzic...
                          • marii51 Re: Do marii51 20.04.20, 15:33
                            I NIE MAM POJĘCIA
                            O CO MI ?
                            pia? co chciałs podglądnąć?
                            nie widżetu linkow?
                            • marii51 Re: Do marii51 20.04.20, 15:35
                              zostawie o filmie ..aktor jakby znikłale pojawia się....
                              ~~~~~~~
                              "Pan T.": gorzkie uroki socrealizmu. Wielki powrót Pawła Wilczaka
                              Czarno-białe filmy nie cieszą się zbytnią popularnością wśród współczesnych widzów. Dla "Pana T." warto jednak się przełamać. Satyra o warszawskim inteligencie już na etapie produkcji wzbudzała kontrowersje ze względu na powiązania z postacią Leopolda Tyrmanda. Twórcy deklarują jednak, że "ta historia nie została oparta na żadnej biografii". Widzowie Kina WP Pilot dziś o godz. 21:00 mogą przekonać się, czy jest to prawdą.

ps nie mamy wątku o filmach ? najnowszych ...

film.wp.pl/pan-t-gorzkie-uroki-socrealizmu-wielki-powrot-pawla-wilczaka-6500880933774977a
                              • pia.ed Do marii51 ... ... ... 22.04.20, 01:15
                                Zagladasz czasem na "Makov"?
                                • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 22.04.20, 07:56
                                  nie wyrabiam się....dom pochłania mnie . juz tarassmile
                                  ---pielęgnuje posiane ogorki juz 1 listek mają ,
                                  zeby podchowane wcieple domku --
                                  --wysadzic na pole --
                                  Wczoraj """dyryGowalŁm'' pracami na tarasie
                                  czyli stałam i prze zszybę PRACUJĄYCH W MASKACHsmile ALE ZDJĘLI .
                                  . I ROZPOZNAWALAM KTORY TO KTORY""smile
                                  podziwialam jak pieknie mi usprzatali .. .. pozimowe skrzynie ustawiwili napodstawkach

-
                                  • pia.ed Do marii51 ... ... ... 22.04.20, 09:53
                                    marii51 napisała:

> nie wyrabiam się.... dom pochłania mnie . juz taras

Moze bys mniej dyskutowala o polityce, ktorej i tak nie mozesz zmienic??? sad
                                    Wtedy znajdziesz 5 minut czasu, aby przeczytac na Makov
                                    ze Hondzik i Elisa sa juz w tym samym gniezdzie ... i beda mlode bocianki...

• marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 22.04.20, 11:24
                                      A wam co..
                                      halusia nie lubi linkow, pia dyktuje na bocki zerkać... a ja d wit chytam bo i cieplutko i i przepiekniesmile
                                      • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 08:29
                                        Marysiu czytasz maile?
                                        • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 11:07
                                          nie zaglądałam sporo czasu jak odpowiada poczta.gazety.pl że nieaktywna poczta
                                        • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 11:38
                                          mobic spr ktora to i moze jest opis
                                          s://www.google.pl/search?source=hp&ei=JlalXt6pI-TyqwHa9YWIDw&q=allegro+mini+maszyna+do+szycia&oq=allego+mini+maszyna+do+szycia&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIABANMgYIABAWEB4yCAgAEAgQDRAeOgUIABCDAToCCAA6BAgAEAo6CAgAEBYQ
                                          • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 11:39
                                            teraz dobrze?
                                            www.google.pl/search?source=hp&ei=JlalXt6pI-TyqwHa9YWIDw&q=allegro+mini+maszyna+do+szycia&oq=allego+mini+maszyna+do+szycia&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIABANMgYIABAWEB4yCAgAEAgQDRAeOgUIABCDAToCCAA6BAgAEAo6CAgAEBYQChAeUJIdWJpiYM90aABwAHgAgAGCAYgBpxSSAQQyMS44mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab
                                            • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 14:23
                                              allegro.pl/listing?string=maszyna%20do%20szycia%20reczna%20handy%20stitch&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-ele-1-2-0318
                                              • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 14:24
                                                allegro.pl/oferta/handy-stitch-mini-maszyna-reczna-do-szycia-baterie-8739334060
                                                • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 14:27
                                                  Mam opis ale w opisie tego nie ma. Potrzeba żeby ktoś wyjaśnił co zna ją albo ją ma bo inaczej nie dojdzie się. Ja się z tym męczę miesiąc i nic mi nie wychodzi.
                                                  • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 16:29
                                                    Dałem spokój. Całą niedzielę się z tym męczyłem i nic nie wyszło. Wyrzucę ten Chiński bubel albo dam wnuczkom jak będą chcieli.
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 17:51
                                                    amogłbys zdjecie obrazek albo z tych moich wklejonych
                                                    pokazac ktora to? czy tu nie ma?
                                                    mobic nie ustepuj wpatrz się w budowę i rozgryziesz .. mowię ci !!
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 26.04.20, 17:55
                                                    na sl.owomaszyna do szycia to ja juz od razu szylabym
                                                    milam ale nawet nie zabieralam bo to taki prelowski
                                                    drewniana obudowa
                                                    bede szyc...nawet na opski miam wiele mateialu
                                                    i fizeline taką speclnąsz pitalna mam ale nie niemiecka te są najlepsze mialam zabrac od bratowej
                                                    aleteraz tak daleko mam do Hajniwki // kupie poszukam i
                                                    ps zrób i żona bedzie szyła żeby czyms zabić duzo domowego czasu ..
                                                    mam obrusy lniane juz najlepsze teraz na sciereczki uszyć
                                                  • pia.ed Re: Do marii51 ... ... ... 02.05.20, 14:53
                                                    marii51 napisała:

> na slowo maszyna do szycia to ja juz od razu szylabym

Czy zadna z synowych nie ma maszyny do szycia??? wink

• marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 02.05.20, 15:12
                                                    mają mają ale nie zgadzają sie,żeby Mama nie zuzywała oczusmile
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 03.05.20, 21:55
                                                    MOBIC O TE KIESZONKOWA CHODZI
                                                    MASZYNE ?nie wiedzialam ze pod sygnaturką zdjecie jest smile
                                                    nie ..
                                                    mam pojecia
                                                    a może juz szyjecie cos cos?

• mobic Re: Do marii51 ... ... ... 22.05.20, 12:33
                                                    Marysiu czy masz zainstalowane na swym smartfonie komunikator WhatsApp?
                                                  • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 12:59
                                                    photos.app.goo.gl/YiE9Ddrg4eqFg8WR7
                                                    Nie wiem czy uda mi się to pokazać takie ciekawe video? Kilka razy oglądałem.
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 13:30
                                                    dostałam na fb to video ,ale .. nawet nie wpatrywalam się
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 13:35
                                                    mobic napisał:

> Marysiu czy masz zainstalowane na swym smartfonie komunikator WhatsApp?
                                                    >

mam telefon b prosty
                                                    --więc nie posiadam takich udogodnień
                                                  • mobic Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 14:44
                                                    To w tym video nie tylko chodzi o tą dziewczynkę ale o te zwierzątka jak one w rządek stanęli i obserwują popisy dziewczynki. Zwierzątka nawet w tym czasie przestali jeść tylko bacznie obserwują dziewczynkę. To ciekawe co te zwierzątka sobie myśleli?
                                                  • marii51 Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 15:25
                                                    mobic napisał:

> To w tym video nie tylko chodzi o tą dziewczynkę ale o te zwierzątka jak one w
                                                    > rządek stanęli i obserwują popisy dziewczynki. Zwierzątka nawet w tym czasie pr
                                                    > zestali jeść tylko bacznie obserwują dziewczynkę. To ciekawe co te zwierzątka s
                                                    > obie myśleli?
                                                    >

też wielokrotnie przedtem i teraz uśmialam się
                                                    może te uniesione nogi to dla krow jakieś rogi
                                                    ale jest film też oglądalam o podobnej sytuacjii tylko
                                                    kilka osob grałona instrumentach to krowy podchodzily co raz blizej grających

~~~~~~~~~~~~~~~~~~to ciekawe co one tak rozmyslają ?i
                                                    te malutkie cielątka tez idą razem idą jak starsze ...

• pia.ed Re: Do marii51 ... ... ... 23.05.20, 17:09
                                                    Rzeczywiscie nie przypuszczalam, aby krowy z takim zaciekawieniem przygladaly sie czlowiekowi ...
                                                    ale przeciez widzialam w Makow jak ptaki sledza, to co sie tam dzieje...
                                                    patrzyly jak Honzik rzucil sie na nowego bociana kiedy ten wyjadal mu jedzenie z miski!

Krowy lubia tez muzyke i podobno daja wiecej mleka, kiedy w oborze gra sie ich ulubione melodie...
                                                    moze wiec dziewczyna miala wlaczona muzyke i krowy jej tak pilniie sluchaly? wink

• marii51 HOTEL dla jaskolek Bielany W-WA 24.05.20, 12:43
                                                    Jaskolki -lubimy je ,ale to co robią
                                                    gdy pod daszkiem zbudują wybranego domu to koszmar tak potwornie wraz z maleństwami brudzą
                                                    --a jesli im się jakiś dom spodoba to kilka
                                                    gniazd wiosną ulepią
                                                    i

okropności
                                                    się dzieją
                                                    tak brudzą
                                                    ---
                                                  • pia.ed Nie moge znalezc tematu "Zostawie" 29.06.20, 18:41
                                                    www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,26081059,sara-boruc-pokazala-grozna-mine-syna-fanka-dopatrzyla-sie.html#s=BoxOpImg12
                                                  • pia.ed Dlaczego rozeslano alert SMS... 13.07.20, 19:59
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,26126076,rcb-wyjasnia-dlaczego-rozeslalo-alert-przepisy-istotne-dla.html#s=BoxMMtImg1

glupota_g.pl

1) Kłamiecie
                                                    2) Mimo całych wysiłków i Waszego zbiorowego rozwolnienia, Andżej dostał tylko 51%
                                                    3) ***** ***

czemublokujecie_mikonto

Pierdoły. Tak działa państwo pisslamskie. Niedługo milicja religijna będzie,
                                                    obecnie jest polityczna. Nęka obywateli i ochrania mafię pisslamską.

hipo krater

Czy to oznacza , ze bylismy ostrzegani przed pisowską zarazą?

szumarek

Ale suchar. To już żarty prowadzącego Familiadę są śmieszniejsze.
                                                    Co będzie następne? Przypomnienia o świętach państwowych
                                                    i nie ujętych w kalendarzu dni wolnych?

.
                                                    G.... prawda. To była mobilizacja elektoratu 500+ i emerytura +

.
                                                  • pia.ed Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 16.07.20, 11:41
                                                    Typowe oszustwo wyborcze! Takie proby byly tez w Szwecji... przekonywanie glosujacych pochodzacycych spoza Europy na glosowanie na ich kandydatke, co wygladalo tak, ze chodzila po domach swoich ziomkow nie znajacych jezyka szwedzkiego, a czasem niepismiennych... i pokazywala im, gdzie maja postawic krzyzyk!
                                                    Zostalo to szybko odkryte.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,26132800,100-proc-poparcia-dla-andrzeja-dudy-w-niektorych-domach-pomocy.html#s=BoxOpImg5
                                                  • marii51 Re: Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 16.07.20, 12:45
                                                    WSZĘDZIE I ZAWSZE ZNAJDĄ SIĘ tacy pomocni za opłatą-
                                                  • marii51 Re: Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 16.07.20, 13:48
                                                    Albo to ,że
                                                    Oddano 170 tysięcy głosów nieważnych.to Polska słynie z ludności niczytatynipisaty co za obłuda ------zliczając glosy wystarczyło przy Trzaskowskim --DUDĘ I JUZ POLECIAŁO JAKO NIEWAŻNY !

"odebrano prawo go głosowania dziesiątkom tysięcy ludzi, którzy głosowali za granicą".
                                                    `````````````````````````
                                                    `````````````````````````
                                                    ALE IDĄ NA całość
                                                    nIE OBAWIAJĄC SIĘ NICZEGO- po to ustawy pie zapisywał podpisem DUDY
                                                  • marii51 Re: Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 16.07.20, 14:03
                                                    A STADION NARODOWY WYBUDOWANY ZA Tuska? DZIWNE ALE IM SIĘ PODOBAsmile

Ostatecznie decyzja ma zapaść do końca przyszłego tygodnia, ale jak nieoficjalnie mówią nam politycy PiS oraz osoby z otoczenia prezydenta, najbardziej prawdopodobnym miejscem zaprzysiężenia jest właśnie Stadion Narodowy. Jest tam wystarczająco dużo miejsca, żeby zachować bezpieczne odstępy między
                                                    gośćmi.

Przypomnijmy, że głowa państwa składa przysięgę przed Zgromadzeniem Narodowym, czyli połączonymi izbami Sejmu i Senatu - to już w sumie 560 osób. Zapraszani są również byli prezydenci, premierzy, marszałkowie Sejmu i Senatu, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego i wyznań i kościołów w Polsce. Łącznie z pracownikami Kancelarii Prezydenta oraz dziennikarzami to nawet około tysiąca osób.
                                                    Tekst linku
                                                  • marii51 Re: Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 16.07.20, 23:17
                                                    Prawnik dr Mikołaj Małecki (Uniwersytet Jagielloński) wypowiedział się na temat niedzielnych wyborów prezydenckich.

Andrzej Duda zwyciężył w 2. turze wyborów z Rafałem Trzaskowskim, ogłosiła Państwowa Komisja Wyborcza, przestawiając oficjalne wyniki. Andrzej Duda uzyskał 51,03 głosów, a Rafał Trzaskowski 48,97 proc.

Temat wyborów jednak się nie kończy. Wokół ich przeprowadzenia jest wiele kontrowersji, zaczynając od problemów organizacyjnych dla Polaków, chcących oddać głos za granicą.

- Jeżeli nieprawidłowości w głosowaniu poza Polską będą większe niż różnica pomiędzy kandydatami, to o wyniku wyborów możemy się dowiedzieć dopiero po orzeczeniu Sądu Najwyższego. Problem polega na tym, że Izba, która ma się tym zajmować została uznana przez pozostałe trzy izby SN za nielegalną - komentuje mec. Roman Giertych.

- Ta cała kombinacja i komplikacja z wyborami majowymi spowodowała, że przeprowadzono je w niekonstytucyjnym terminie. Moim zdaniem powinno się poczekać do 6 sierpnia, czyli końca kadencji Andrzeja Dudy i dopiero wtedy rozpisać nowe głosowanie na podstawie przepisów o opróżnieniu urzędu prezydenta – mówił dzisiaj w radiu TOK FM sędzia Jerzy Stępień, który dodawał, że "są przesłanki" do unieważnienia wyborów.

Ws. wyborów prezydenckich głos zabrał także prawnik Mikołaj Małecki z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

- Wyborów nie może wygrać ktoś, kto w ogóle nie był kandydatem. (...) . PAD miał podpisy na wybory 10.05. Ich uwzględnienie awansem w wyborach 28.06 to złamanie art.127 ust.3 zd.2 Konstyt - ocenia uczony za pośrednictwem Twittera.
                                                  • marii51 Re: Dlaczego wszyscy jednakowo glosowali? 18.07.20, 13:19
                                                    Wadim Tyszkiewicz o wyborach:

Polacy
                                                    dali się oszukać machinie propagandowej.
                                                    ....
                                                    „Myślę, że przyszedł czas, kiedy trzeba mówić mocno i odważnie. PiS ma przewagę nad swoją konkurencją polityczną, że przekracza wszelkie granice i wszelkie bariery (…). Uważam, że jeżeli jeszcze żyjemy w wolnym kraju to czas mówić dosadnie i mocno: tak, uważam, że Polacy zostali oszukani”
                                                    – tak swój emocjonalny wpis internetowy dotyczący wyników wyborów prezydenckich skomentował w rozmowie w samo południe w RMF FM
                                                    Wadim Tyszkiewicz.

ps ów Pan
                                                    bbbb był przekonywany do przejścia do PIS---
                                                  • pia.ed Jednak Duda ma zdolna corke! 08.08.20, 14:37
                                                    Kinga Duda znalazła się na stażu, dzięki międzynarodowemu konkursowi Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot w Madrycie.
                                                    W tym prestiżowym konkursie bierze udział około 400 zespołów z uczelni prawniczych z blisko setki krajów. Córka prezydenta reprezentowała tam Uniwersytet Jagielloński. Została wyróżniona przez komisję konkursową i w ramach nagrody mogła wybrać miejsce, gdzie pozna realia pracy w kancelarii na światowym poziomie. Padło na Londyn.
                                                    WilmerHale ma swoje siedziby w Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii i USA.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/kinga-duda-ujawnila-gdzie-pracowala-to-jedna-z-najlepszych-kancelarii/1mhde1z
                                                  • marii51 Re: Jednak Duda ma zdolna corke! 08.08.20, 16:07
                                                    [i]pia.ed napisała:

> [i]Kinga Duda znalazła się na stażu, dzięki międzynarodowemu konkursowi Willem
                                                    > C. Vis International Commercial Arbitration Moot w Madrycie.
                                                    > W tym prestiżowym konkursie bierze udział około 400 zespołów z uczelni prawnicz
                                                    > ych z blisko setki krajów. Córka prezydenta reprezentowała tam Uniwersytet J
                                                    > agielloński. Została wyróżniona przez komisję konkursową i w ramach nagrody mo
                                                    > gła wybrać miejsce, gdzie pozna realia pracy w kancelarii na światowym poziomie
                                                    > . Padło na Londyn.

> WilmerHale ma swoje siedziby w Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii i USA. [/
                                                    > i]
                                                    >
                                                    >
                                                    > www.fakt.pl/wydarzenia/polska/kinga-duda-ujawnila-gdzie-pracowala-to-jedna-z-najlepszych-kancelarii/1mhde1z
                                                    [/i]
                                                    TAK to prawda , ale tu w Polsce nie trafiłam na taką wiadomość
                                                    że wygrałą konkurs
                                                    raczej pojawiły się wpisy,ż e nawet córka Prezydenta nie została w Polsce i pojechala do pracy za granicę
                                                    wiadomo, jak to POLACY NAJBARDZIEJ KRYTYKA INNYCH ...
                                                    GRATULACJE .. DZIADKOWIE RODZICE ,WIĘC KINGA JEST JESZCZE BARDZIEJ ZDOLNA

Gdyby dobrą posade w Kancelarii prezydenckiej
                                                    tak jak zatrudnił TRUAMP
                                                    TO CO BY TO SIĘ DZIAŁO .... albo OJCIEC NIE MOGŁBY podpisywać ustaw niekonstytucyjnych bo mu nie pozwolilaby corka smile
                                                  • marii51 Re: Jednak Duda ma zdolna corke! 09.08.20, 00:14
                                                    .Kinga, taki ładny apel miałaś. Taki ładny..." - ku zaskoczeniu widzów taką frazę Dawid Podsiadło wplótł w tekst swojego hitu "Trofea" podczas odbywającego się w sobotę koncertu Męskie Granie 2020. Jak można przypuszczać, to komentarz artysty do ostatnich wydarzeń w Polsce i głośnego apelu wygłoszonego przez Kingę Dudę tuż po zdobyciu reelekcji przez jej ojca.

"Staję się potworem, bo wtedy czuję,
                                                    że choć jestem tak naprawdę, nie ma mnie.
                                                    To dzięki temu mogę na stary rower wsiąść, zamieszkać w kamienicy, nie myć rąk" -
                                                    te słowa Dawid Podsiadło kilkukrotnie powtarza na końcu piosenki "Trofea".
                                                    Podczas występu na koncercie Męskie Granie 2020 muzyk rozdzielił je jednak nowym tekstem. "Kinga, taki ładny apel miałaś. Taki ładny..." - powiedział Podsiadło.

Słowa te z pewnością nie znalazły się w koncertowej wersji utworu "Trofea" przypadkowo. Można przypuszczać, iż w ten sposób Dawid Podsiadło odniósł się do brutalnego spacyfikowania przez policję piątkowego protestu osób LGBT i ich przyjaciół.

miliony ludzi W pOLSCE I ZA GRANICĄ...oczekują na zupełnie inną Prezydnturę AD ..CZY TO MOŻLIWE ?
                                                    Tekst linku
                                                  • pia.ed Dokladnie nie wiem... 09.08.20, 00:38
                                                    Wydaje mi sie, ze w kazdym demokratycznym kraju prezydent nie ma prawa zatrudniac kogos ze swej rodziny...
                                                    na "cieplych posadkach", ale szczegolow nie znam...
                                                  • marii51 Re: Dokladnie nie wiem... 09.08.20, 01:01
                                                    Żartowałam wzorująć się się na Ameryce- tam pracuje córka Trumpa
                                                  • marii51 ale ten incydent 09.08.20, 01:23
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/nowa-sol-wiktoria-bezprawnie-zatrzymana-przez-policje/e7r0fgs?utm_source=plista&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_plista_n_desktop_fakt
                                                  • pia.ed Teraz krytykuja policje ... 12.08.20, 11:45
                                                    Sami wezwali policjantow bo demolowal mieszkanie i bil matke...

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/poznan-smierc-18-latka-na-komisariacie-policjanci-za-pozno-wezwali-pomoc/hjrw977
                                                  • marii51 Re: Teraz krytykuja policje ... 12.08.20, 13:29
                                                    pia.ed na szybko tu zostawiła...aha...
                                                  • pia.ed Nie moge znalezc "z zycia gwiazd"... 20.08.20, 22:48
                                                    www.plotek.pl/plotek/7,174866,26213369,malgorzata-rozenek-przedluzala-wlosy-za-35-tysiecy-zlotych.html#a=168&c=100
                                                  • pia.ed Gdzie jest temat "Rolnik szuka zony" ? 28.09.20, 22:29
                                                    Stary, obrzydliwy erotoman Jozef big_grin

www.fakt.pl/kobieta/plotki/rolnik-szuka-zony-7-widzowie-oburzeni-zachowaniem-jozefa/3qx5zcj
                                                  • marii51 Re: Gdzie jest temat "Rolnik szuka zony" ? 29.09.20, 14:43
                                                    szkoda mi czau bo szukam szukam i nie znalazlam
                                                    zakładamy
                                                    Kolejna edycja pr Ro;nik szuka żony
                                                    --
                                                  • pia.ed Zostawie tu na chwile... 30.09.20, 11:06
                                                    Potem prztlumacze, to jest o swinskiej zarazie... jak jej zapobiec przypomocy uswiadamiajacych szyldow.

10:31

Svinpest ska stoppas med varningsskyltar
                                                    Svinpesten sprider sig i Europa och nyss drabbades Tyskland av sitt första fall, då sjukdomen upptäckts hos vildsvin. Nu vill Sverige försöka stoppa smittan den för grisar dödliga smittan genom att sätta upp informationsskyltar, skriver Jordbruksverket och Trafikverket i ett pressutskick.

Svinpest kan spridas av livsmedel som innehåller kött från gris – och att informera om detta på rastplatser är ett led i att förhindra att matrester som innehåller virus hamnar i naturen, där sjukdomen riskerar spridas till nya områden.

Skyltarna placeras vid rastplatser utmed större vägar, och redan förra året kom 150 informationsskyltar upp. 2020 kommer ytterligare 175 skyltar upp med information på sex olika språk.

Sjukdomen, som är vanlig i Ryssland och Asien, bedöms inte som farlig för människor men har fått stora konsekvenser för den internationella grisnäringen, framförallt i Kina som drabbats i stor utsträckning.

Sedan 2014 förekommer sjukdomen i Litauen, Polen, Lettland och Estland. 2017 påvisades den i Tjeckien och Rumänien och året därpå även i Belgien. (TT)
                                                  • pia.ed Nie moge znalezc tematu o zmarlych 23.02.21, 17:10
                                                    www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/aleksander-doba-nie-zyje/lbyf01x,07640b54

www.sport.pl/inne/7,64998,26819391,lepiej-zyc-jeden-dzien-jak-tygrys-niz-sto-lat-jak-owca-doba.html#s=BoxMMtImg2

www.onet.pl/informacje/onetszczecin/aleksander-doba-nie-zyje-zmarl-zdobywajac-kilimandzaro/zsn6212,79cfc278
                                                  • pia.ed Aleksander Doba... 23.02.21, 17:51

podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,17545676,bdquo-ja-bylem-na-tym-kajaku-z-czlowiekiem-ktorego-lubie.html#s=BoxMMtImg3
                                                  • pia.ed Marysiu, gdzie sie podziewasz? 04.03.21, 16:52

Od paru dni nie ma Cie, czyzbys zachorowala? Odezwij sie!
                                                  • mobic Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 06.03.21, 07:18
                                                    Najzdrowsza to chyba jest pia.ed. Mnie też pokręciło.
                                                  • pia.ed Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 06.03.21, 11:39
                                                    mobic napisał:

Mnie też pokręciło.

Pokręcenie nie jest jednak powodem, aby nagle przestac sie odzywac sad
                                                    Czy masz jakis kontakt?

• mobic Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 06.03.21, 13:40
                                                    Jak człowieka pokręci to ma gorączkę i nie ma siły. Okropny ten wirus.
                                                  • mobic Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 06.03.21, 13:41
                                                    Chyba muszę do szpitala się udać.
                                                  • pia.ed Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 06.03.21, 23:38
                                                    mobic napisał:

> Chyba muszę do szpitala się udać.

Wspolczuje, jesli masz convid-19... ale pytam sie o Marysie,
                                                    a jej synowie nie pozwalaja sie ruszac z domu na krok,
                                                    tak o nia dbaja, wiec nie moze miec tego samego co Ty...

• marii51 Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 08.03.21, 21:01
                                                    pia.ed napisała:

> mobic napisał:
                                                    >
                                                    > > Chyba muszę do szpitala się udać.

>
                                                    >
                                                    > Wspolczuje, jesli masz convid-19... ale pytam sie o Marysie,
                                                    > a jej synowie nie pozwalaja sie ruszac z domu na krok,
                                                    > tak o nia dbaja, wiec nie moze miec tego samego co Ty...
                                                    > ~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    juz wyjaśniam =nie wiedzialam,że mnie tak
                                                    zaatakuje
                                                    zupęlnie stracilam siły, apetyt leżąłm wxiąż
                                                    musiałam wlewać w siebie wciąz wodę
                                                    bo gorączka prawie 39 stop ale ja jej nie czulam dziny bardzo objaw
                                                    jakże inaczej synowie weali pohotowie a test ratoenicy wykonuja odrazu
                                                    na vovid---
                                                  • mobic Re: Marysiu, gdzie sie podziewasz? 09.03.21, 11:06
                                                    Zaraziłem się wirusem w szpitalu gdy byłem na badaniach laryngologicznych. Pogotowie za moment umnie
                                                  • pia.ed Mobic... Marysia... 09.03.21, 11:51
                                                    Zabrali Cie do szpitala na Stadionie, gdzie sa przeciez miejsca, czy kazali Ci sie leczyc w domu?

mobic napisał:
                                                    > Zaraziłem się wirusem w szpitalu gdy byłem na badaniach laryngologicznych. Pogotowie za moment u mnie

****************************************************************************

Marysiu, a co w koncu stwierdzili? Od czego byla ta goraczka?
                                                    Przy okazji powiem, ze goraczka wlasnie walczy z bakteriami i wirusami,
                                                    wiec jest potrzebna.
                                                    Zbija sie ja kiedy przekroczy 40 C bo taka zaczyna byc szkodliwa.
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 13:55

> mobic napisał:
                                                    > > Zaraziłem się wirusem w szpitalu gdy byłem na badaniach laryngologicznych
                                                    > . Pogotowie za moment u mnie

>
                                                    > ****************************************************************************
                                                    Mobic pogotowie-
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 14:14
                                                    jest wpis z dzisiasiaj z poranku

mobic na emeryt napisała
                                                    Mnie odmówiło przyjazdu pogotowie tłumacząc tym że pacjent nie ma wysokiej gorączki. Wysokiej gorączki nie ma i nie będzie ponieważ przyjmuję lek IBUPROM MAX co 6 godzin po 2 pastylki. Lekarz który mi przepisał to lekarz pierwszego kontaktu w przychodni. Lekarz dzwoni do mnie co 2 dni i pyta czy lepiej. Tego leku nie mogę odstawić samowolnie. Nie którzy tego nie rozumieją.

powodzonka w leczeniu trzymaj się
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 14:26
                                                    pia.ed napisała:

> ****************************************************************************
                                                    >
                                                    > Marysiu, a co w koncu stwierdzili? Od czego byla ta goraczka?
                                                    > Przy okazji powiem, ze goraczka wlasnie walczy z bakteriami i wirusami,
                                                    > wiec jest potrzebna.
                                                    > Zbija sie ja kiedy przekroczy 40 C bo taka zaczyna byc szkodliwa.
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    pia.ed
                                                    od lat od lat moje ciało nie przekraczało 36st

ale to była wirusówka ...
                                                    i masz rację tylko się cieszyć jesli mój organizm
                                                    wydobbył z siebie siły odpornościowe
                                                    w postaci gorąćzki lecz na podst wywiadu ze mną lekarz POZ ZAPISAŁ MI ANTYBIOTYK NA
                                                    przewlekłe kłoopoty z uchem gardłem i zatokami i juz jes t coraz lepiek

ps nie zapominajcie o wit k2 D3 i wit C MAM TU NAKAZ DO KIEDY BRAĆ
                                                    ALE WYNIKI KOLEJE znów będę robić krwi moczu
                                                    -
                                                  • mobic Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 15:20
                                                    Jestem w szpitalu wojskowym na Okęciu w Warszawie.
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 22:12
                                                    Marian trzymaj się mocno walcz nie poddawaj się usciski
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 09.03.21, 22:29
                                                    mobic napisał:

> Jestem w szpitalu wojskowym na Okęciu w Warszawie.
                                                    >
                                                    zaraz to powstał dodatykowy na Okęciu oprócz Na naradowym
                                                    jak mocno zaatakowała kolejna faza zmutowanych covidów
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~
                                                    w co wierzyć,czy w to,że trzymał ciebie lekarz w domu na leku przeciwzapalnym ?
                                                    bez badania rtg płuc
                                                    bo obecnie to w końcku covid stwierdzili i do szpitala ...oby bez powikłan !!! a podali najlepszą dawkę leczniczą ...

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                                                  • pia.ed Re: Mobic... Marysia... 10.03.21, 09:59
                                                    Zrobilam DWA dlugie wpisy i oba mi uciekly sad Wklejam wiec tylko liste szpitali...

www.google.com/maps/search/szpitale+warszawa/@52.218385,20.927013,10z?hl=pl

> mobic napisał:
                                                    >
                                                    > > Jestem w szpitalu wojskowym na Okęciu w Warszawie.

• pia.ed Re: Mobic... Marysia... 10.03.21, 13:05

Marysiu, choroba Convid-19 sklada sie jakby z dwoch czesci... Pierwsza to kiedy pokaza sie objawy
                                                    i leczenie polega na podaniu duzej ilosci tlenu i w Szwecji lekarstwa Revisir. Duzo osob wtedy zdrowieje, choc jeszcze potrzebuje troche opieki szpitalnej.

Druga faza to powiklania - jesli nie zatrzyma sie choroby w pierwszej fazie. Wtedy trzeba pacjenta podlaczyc do respiratora, a to moze byc bardzo niebezpieczne dla pluc, ktore staja sie wlokniste, a potem przestaja dzialac... Zaczynaja tez "wysiadac" inne narzady... np. nerki. Dla slabszego pacjenta konczy sie to smiercia...
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 10.03.21, 14:50
                                                    dziś mobic nic nie napisał
                                                    w ktorej jest fazie ?
                                                  • mobic Re: Mobic... Marysia... 10.03.21, 17:37
                                                    Czytam was ale nie mam siły pisać. Nie jest tragicznie.
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 11.03.21, 09:42
                                                    mobic napisał:

> Czytam was ale nie mam siły pisać. Nie jest tragicznie. ~

spokojnie pomaleńku nabierzesz sił
                                                    ---
                                                  • pia.ed Mobic... 11.03.21, 11:30
                                                    mobic napisał:

> Czytam was ale nie mam siły pisać. Nie jest tragicznie
                                                    .

Jesli po tylu dniach od zakazenia jeszcze trzymasz sie "calkiem calkiem" to znaczy,
                                                    ze wszystko idzie w dobrym kierunku smile
                                                  • marii51 Re: Mobic... 11.03.21, 11:36
                                                    DZIŚ jest cichutko
                                                    a my z pia.ed mocno wierzymy,
                                                    że wszystko coraz lepiej z Tobą Mobicu trzymaj się !
                                                  • mobic Re: Mobic... Marysia... 11.03.21, 14:16
                                                    To zaważyło że mnie zabrało pogotowie krwią plułem.
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 11.03.21, 14:51
                                                    MOBIC
                                                    lekarze oczyszczą dokładnie lekami płuca
                                                    tak własnie leczyć się w domu
                                                    do mnie dwa razy pogotowie wzywali synowie i ratownik osłuchał za każdym razem płuca
                                                    ale jasno okreslał,że jego osluchania mogą wcale nie ujawnic zajętych pęcherzyków płucnych
                                                    ~~~~~~~~~trzymaj się
                                                    WSZYSTKO SIĘ WYPROSTUJE W DOBRYM KIERUNKU
                                                  • pia.ed Re: Mobic... Marysia... 11.03.21, 23:32
                                                    marii51 napisała:

ratownik osłuchał za każdym razem płuca, ale jasno okreslał ,że jego osluchania
                                                    mogą wcale nie ujawnic zajętych pęcherzyków płucnych

A DLACZEGO myslalas, ze masz zajęte pęcherzyki płucne???

• marii51 Re: Mobic... Marysia... 12.03.21, 13:27
                                                    wynik badania krwi ujawnił wysoki poziom zakrzepicy
                                                    a zakrezpica jesli pojawi się w płucach , to
                                                    ciężka sprawa z oddychaniem, dusidusi brak sił na opanowania kaszlu

-----jest ok -nie mam takiego problemu
                                                  • marii51 Re: Mobic... Marysia... 12.03.21, 13:47
                                                    marii51 napisała:

> wynik badania krwi ujawnił wysoki poziom zakrzepicy
                                                    > a zakrezpica jesli pojawi się w płucach , to
                                                    > ciężka sprawa z oddychaniem, dusidusi brak sił na opanowania kaszlu
                                                    >
                                                    > -----jest ok -nie mam takiego problemu
                                                    >
                                                    i takie sytuacje urzadza covid

nie wiesz nawet ,że płuca juz nie pracują prawidłowo-----

portal.abczdrowie.pl/koronawirus-w-polsce-prof-piekarska-sa-pacjenci-ktorzy-maja-niewydolnosc-oddechowa-i-nie-odczuwaja-dusznosci-wideo
                                                  • pia.ed Re: Mobic... Marysia... 11.03.21, 01:00
                                                    marii51 napisała:
                                                    > dziś mobic nic nie napisał w ktorej jest fazie ?

W pierwszej fazie, aby zwalczyc wirusa... bo w drugiej raczej nie uzywa sie smartofona wink
                                                  • mobic Re: Mobic... Marysia... 12.03.21, 17:57
                                                    Ciężko mi zwalczać koronawirusa. Nie jem o iadu i kolacji. Nie mam apetytu.
                                                  • pia.ed Mobic... 12.03.21, 18:48
                                                    mobic napisał:
                                                    > Ciężko mi zwalczać koronawirusa. Nie jem obiadu i kolacji. Nie mam apetytu.

A czy myslales, ze przy tej chorobie, bedziesz mial apetyt? wink Ciesz sie, ze jeszcze nie lezysz pod kroplowka i nie jestes dokarmiany sztucznie, bo to jest normalne w tym przypadku...

• mobic Re: Mobic... 12.03.21, 20:58
                                                    Po kroplówką to od czasu do czasu leżę. Pod tlenem to bez przerwy.
                                                  • marii51 Re: Mobic... 12.03.21, 22:00
                                                    mobic i tak leczą włąsnie
                                                    podają kroplówkę -ona moze mieć w sobie leki a tlen
                                                    nieidzowny zaraz polesza się saturacja
                                                    apetyt własnie wirys odbiera
                                                    najbardziej cieszy nas to,że możesz byc w komorkowej łączności
                                                    jesteś w dobrej kondycjii inaczej nie dałbys rady korzystac z komórki
                                                    silny jestes wzmocnią Ciebie i naprawisz się ...będzie dobrze
                                                    ------
                                                  • marii51 Re: Mobic... 13.03.21, 12:12
                                                    dziś
                                                    mobic nic nie napisał a my wxiąż czekam,y
                                                    ---mocno wierze,że jest lepiej
                                                  • mobic Re: Mobic... 13.03.21, 14:27
                                                    Może odrobinka jest lepiej. Jeść nie mogę. Cukier gdy pobierają to skacze do sufitu. W domu gdy się cukier pobiera to żadnego bulu nie czuć. Tu gdy pobierają to napewno mają tępe igły.
                                                  • pia.ed Re: Mobic... 13.03.21, 15:27
                                                    Cukier gdy pobierają to skacze do sufitu. W domu gdy się cukier pobiera to żadnego bulu nie czuć. Tu gdy pobierają to na pewno mają tępe igły.

Jedna z forumowiczek na forum VISTULA tez przechodzila to samo co Ty. Pierwsze objawy zaczela miec 2 grudnia 2020 r., potwornie sie czula, byla rozbita... Nastepnego dnia dostala goraczki, ktora caly czas rosla, miala silny kaszel. Lekarka przyjechala do niej do domu, stwierdzila zapalenie lewego pluca. Przepisala leki na recepte.
                                                    Co do bolu przy pobieraniu cukru, to ona tez napisala, ze bylo bardzo bolesnie, pewnie maja wtedy gruba igle!
                                                  • pia.ed Re: Mobic... to do Ciebie 13.03.21, 15:49
                                                    TAK NAPISALA znajoma z internetu ZANIM tego samego dnia POJECHALA NA TEST:

05.12.20,
                                                    "Czuje sie dobrze ale to tylko za sprawa paracetamolu i ibuprofenu zazywanego co 3 godzin na zmiane. Zbijaja goraczke i stan zapalny. Nie boli mnie nic. Bardzo mocno sie poce. Zmieniam co chwile bielizne.
                                                    Niestety dostalam wysypki....😞 i chyba nie sa to potowki....jeden z objawow covida?"

A Ty miales tylko goraczke? Bo ona jak widzisz, miala juz duzo objawow zanim pojechala na test.

Lekarka o ktorej napisalam, odwiedzila ja dopiero 9 GRUDNIA, a Ty zostales zbadany przez lekarza w domu, jak ona?

• pia.ed Re: Mobic... to do Ciebie 13.03.21, 16:39
                                                    Jesli chcesz, to moge pisac do Ciebie na poczte Gazety...i wtedy bedzie wiecej informaci ode mnie.

Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy

Pia
                                                  • mobic Re: Mobic... to do Ciebie 13.03.21, 17:25
                                                    Jak wyzdrowieje bo nie mam sily
                                                  • pia.ed Mobic... 13.03.21, 17:29
                                                    Kiedy wyzdrowiejesz, to sam opowiesz nam jak bulo w szpitalu...

mobic napisał:

> Jak wyzdrowieje bo nie mam sil

>
                                                  • pia.ed Mobic... 13.03.21, 17:47
                                                    Teraz przeczytalam najnowszy, bo dzisiejszy wpis tej znajomej - kiedy na forum byla dyskusja
                                                    na temat obawy przed igla strzykawki - Ona nie boi sie zastrzykow, ale napisala:

"Fobia dla mnie bylo pobieranie krwi na cukier. Trzy razy dziennie nooo to byl dla mnie koszmar. Kulilam sie i zaciskalam zeby"
                                                    Przedtem wspomniala tylko, ze reagowala na dzwiek automatu, wiec myslalam, ze na to ma fobie,
                                                    ale z obecej wypowiedzi zgaduje, ze bylo to takze bolesne sad

Ona zauwazyla pierwsze objawy wirusa 2 grudnia, na SOR zabrano ja karetka transportowa 11 grudnia,
                                                    a do domu wrocila 22 grudnia... Byla zachwycona swietna opieka w szpitalu.

• marii51 Re: Mobic... 14.03.21, 12:50
                                                    pia.ed napisała:

> Kiedy wyzdrowiejesz, to sam opowiesz nam jak bulo w szpitalu...
                                                    >
                                                    > mobic napisał:
                                                    >
                                                    > > Jak wyzdrowieje bo nie mam sil

> >

mobicu, tak włąsnie tak, jak siły przybędą napiszesz spokojnie się lecz

a my mocno wierzymy,że sił odporności masz w sobie zapasy a to tylko maleńka przerwa
                                                    BĘDZIE DOBRZE !
                                                  • mobic Re: Mobic... 15.03.21, 12:09
                                                    Faceta to dziś wypisują a był że mną od samego początku. Wymaz zrobili mu rano i stwierdzili brak wirusa.
                                                  • marii51 Re: Mobic... 15.03.21, 12:16
                                                    mobic napisał:

> Faceta to dziś wypisują a był że mną od samego początku. Wymaz zrobili mu rano
                                                    > i stwierdzili brak wirusa.

mobic !
                                                    > wyleczyli hurrra i dla Ciebie też tak życzymy
                                                    -
                                                  • pia.ed Re: Mobic... 15.03.21, 21:05
                                                    mobic napisał:

> Faceta to dziś wypisują a był że mną od samego początku. Wymaz zrobili mu rano i stwierdzili brak wirusa.

Nie chodzi o to, ze was rownoczesnie przyjeli ... tylko on pewnie jest mlodszy i zdrowszy od Ciebie,
                                                    wiec latwiej mu bylo zwalczyc wirusa.
                                                    A co z Twoimi plucami? To co napisales na poczatku, wygladalo bardzo groznie.

• mobic Re: Mobic... 16.03.21, 17:32
                                                    Ten facet był odemnie dużo zdrowszy i bez chorób w wieku moich synów a żonkę miał lekarza.
                                                  • marii51 Re: Mobic... 17.03.21, 13:14
                                                    mobicu trzymaj się !
                                                    https://www.gify.net/data/media/1264/uscisk-ruchomy-obrazek-0019.gif
                                                  • marii51 Re: Mobic... 17.03.21, 13:25
                                                    w międzyczasie urosną krokusy https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/84/04/5e207479c1f6c_o_medium.jpg
                                                  • marii51 Re: Mobic... 17.03.21, 13:28
                                                    mamy taki ładny numerek forum z trzema siódemeczkami

74747
                                                  • pia.ed Mobic... 17.03.21, 15:48
                                                    Widze ze nawet duzo mlodsi pacjenci maja ciezkie problemy,
                                                    a mobic caly czas dobrze sie czuje... Tylko pogratulowac smile

www.plotek.pl/plotek/7,154063,26890948,andrzej-piaseczny-trafil-do-szpitala-wokalista-opublikowal.html#s=BoxMMtImg3
                                                  • mobic Re: Mobic... 18.03.21, 06:02
                                                    Mam chęć się wypisać bo nie wytrzymuje tego kucia gdzie popadnie na oślep. Całe ręce bez litości mam skute a człowiek nie jest z żelaza żeby wszystko wytrzymywał na oślep.
                                                  • pia.ed Mobic... do Ciebie 18.03.21, 11:37
                                                    mobic napisał:
                                                    > Mam chęć się wypisać bo nie wytrzymuje tego klucia gdzie popadnie na oślep. Całe
                                                    > ręce bez litości mam sklute...

A tlenu nie potrzebujesz? Przeciez kazdy ktory ma convid-19 po prostu sie dusi sad i to jest najgorsze...
                                                    Cos dziwne masz te objawy!

>
                                                  • mobic Re: Mobic... do Ciebie 18.03.21, 13:53
                                                    Lekarz przyszedł i powiedział że dziś do domu. Potem siostra saturdacje mi zmierzyła i poszła z wynikiem do doktora przyszla i zostaje powiedziała
                                                  • marii51 Re: Mobic... do Ciebie 18.03.21, 20:00
                                                    saturacja nie noze być poniżej 90 i dobrze niech dalej leczą

kązde kolnięcie to leczenie Mobicu dzielnie znoś !
                                                  • mobic Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 09:55
                                                    Miałem wczoraj wyjść ale teraz nie wiadomo kiedy bo lekarz mi przedłużył za mała jest saturdacje.
                                                  • pia.ed Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 12:30
                                                    mobic napisał:

> Lekarz przyszedł i powiedział że dziś do domu. Potem siostra saturdacje mi zmie
                                                    > rzyła i poszła z wynikiem do doktora przyszla i zostaje powiedziała

W takim razie to nie porzadny szpital, tylko "burdel na kolkach" wink
                                                    >
                                                  • pia.ed Mobic... do Ciebie 19.03.21, 12:39
                                                    Moze szpital na Stadionie bylby lepszy? Mobic, a zrobiono Ci juz test, ktory pokazuje, ze nie masz wierusa???

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26898051,krytyczna-sytuacja-na-stadionie-narodowym-jeden-lekarz-na-28.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsLink
                                                  • marii51 Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 14:06
                                                    pia.ed
                                                    --
                                                  • marii51 Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 14:41
                                                    Jeśli w oddziale zachowawczym stan chorego się dramatycznie pogorszy i
                                                    trzeba go szybko umieścić pod respiratorem,
                                                    to zamawiamy karetkę i wieziemy go do Ostrołęki, Płocka, Siedlec. 100 km od Warszawy,
                                                    chorego w ciężkim stanie, na butli tlenowej w karetce,
                                                    zaintubowanego, jak w intensywnej terapii.
                                                    Jest bardzo trudno pracować w takich warunkach -
                                                    powiedziała na antenie Radia ZET
                                                    dr Grażyna Cholewińska-Szymańska mazowiecka konsultant ds. chorób zakaźnych.

3. fala pandemii inna niż tamte. Dr Cholewińska-Szymańska:
                                                    Najlepiej, gdybyśmy znów zamknęli się w domach
                                                  • mobic Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 15:39
                                                    Test mi zrobiono na koronawirusa i test pokazał że wirusa iemam. Saturdacje po zmierzęniu okazała się za mała i dlatego potem doktor m ie zatrzymał.
                                                  • marii51 Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 17:13
                                                    mobic napisał:

> Test mi zrobiono na koronawirusa i test pokazał że wirusa iemam. Saturdacje po
                                                    > zmierzęniu okazała się za mała i dlatego potem doktor m ie zatrzymał.
                                                    >

czyli jesli w szpitalu covidowym 19 nie stwierdzono --to to?
                                                  • mobic Re: Mobic... do Ciebie 19.03.21, 19:26
                                                    Saturdacje poniżej 90 to kwalifikuje się leczeniem szpitalnym bo w warunkach domowych nie wiem czy uda się wyleczyć. Lekarz zobaczył u mnie do 90 i zatrzymał mnie w szpitalu. Lekarz poszedł do domu saturdacja zrobiła się ta właściwa. W szpitalu covidowym 19 każdego przyjmują z wirusem A potem gdy wypuszczają to musi mieć wirusa wyleczonego. A wirusa nie wyleczonego to do piachu.
                                                  • pia.ed Re: Mobic... do Ciebie 20.03.21, 21:43
                                                    marii51 napisała:
                                                    ...czyli jesli w szpitalu covidowym 19 nie stwierdzono --to to?

Mobic niby juz zdrowy i chce do domu, niestety nie wysila sie zeby pisac jasniej... sad
                                                    i dlatego nie moglas go zrozumiec.
                                                    On przy przyjmowaniu mial test pozytywny, wiec przyjeto go do szpitala conwidowego.
                                                    Teraz, jak pisze, wirusa nie ma, czyli go wyleczono! Nie ma wiec powodu "uciekac do domu",
                                                    bo przez najblizsze kilka miesiecy nie bedzie mogl sie na nowo zakazic...

Co do saturacji, to dziwne ze spada Ci ponizej 90, bo wg tego co pisza - nie powinna...

Czym jest saturacja?
                                                    Saturacja to stopień wysycenia tlenem hemoglobiny krwi tętniczej. Oznaczamy ją symbolem SaO2 ,
                                                    a czasami również SpO2 . Wartość prawidłowa powinna mieścić się pomiędzy 95-98%,
                                                    a u osób po 70 r. ż. za normę uznajemy wynik w granicach 94-98%.
                                                    Podczas tlenoterapii saturacja może wynosić nawet 99-100%.

• pia.ed Maria... 22.03.21, 11:18
                                                    Jestes zaszczepiona? W Szwecji mozna dopiero sie zapisac na szczepienia tych,
                                                    ktorzy skonczyli 80 lat i mieszkaja u siebie w domu.
                                                    Dotad szczepiono schorowanych ludzi mieszkajacych w domach opieki.

Nigdy przedtem nie wspomnialas, ze dosycasz sie tlenem w mieszkaniu. Od kiedy to robisz i dlaczego?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26905705,szczepienia-przeciwko-covid-19-rozpoczely-sie-zapisy-dla-osob.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsLink
                                                  • pia.ed Maria... Zanim zaszczepisz sie... 22.03.21, 16:43
                                                    www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce,jak-przygotowac-sie-do-szczepienia-przeciw-covid-19--12-rad-ekspertow,artykul,85018735.html
                                                  • marii51 Re: Maria... 24.03.21, 09:54
                                                    pia.ed napisała:

> Jestes zaszczepiona?
                                                    dzis miałam na 16.15

ale na 11 kwietnia przepisali i bliziutko

> Nigdy przedtem nie wspomnialas, ze dosycasz sie tlenem w mieszkaniu. Od kiedy
                                                    > to robisz i dlaczego?

saturacja mi spada ,więc bardzo mi pomaga dotlenianie
                                                  • pia.ed Maria... 24.03.21, 10:05
                                                    marii51 napisała:
                                                    Saturacja mi spada, więc bardzo mi pomaga dotlenianie

Ale saturacja nie spada bez przyczyny... Czy jest to zwiazane z jakas choroba i lekarz to Ci przepisal?
                                                  • marii51 Re: Mobic... do Ciebie 24.03.21, 10:42
                                                    MOBICU
                                                    minęlo troszkę dni a ani słówka nie napisałeś? gdzie jesteś?
                                                  • pia.ed Re: Mobic... do Ciebie 24.03.21, 11:58
                                                    Mobic wpisal sie tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,171298440,171298440,Wszystko_co_dotyczy_pandemii.html

marii51 napisała:
                                                    > MOBICU > minęlo troszkę dni a ani słówka nie napisałeś? gdzie jesteś?
                                                  • pia.ed Marysiu ... do Ciebie 25.03.21, 13:18
                                                    > Jestes zaszczepiona? dzis miałam na 16.15

ale na 11 kwietnia przepisali i bliziutko

Sama poprosilas o przeniesienie terminu?
                                                  • pia.ed Marysiu ... do Ciebie 28.03.21, 19:39
                                                    Co sie z Toba dzieje, ze sie nie odywasz? I gdzie podziewa sie mobic?

> > Jestes zaszczepiona? dzis miałam na 16.15
                                                    >
                                                    > ale na 11 kwietnia przepisali i bliziutko

>
                                                    > Sama poprosilas o przeniesienie terminu?
                                                  • mobic Re: Marysiu ... do Ciebie 28.03.21, 20:12
                                                    Ja to odpoczywam po ukuciach szpitalnych bo one najgorsze dla mnie byli.
                                                  • mobic Re: Marysiu ... do Ciebie 30.03.21, 16:07
                                                    Pokazuję na zdjęciu tylko część jednej ręki nie całą bo by tego więcej było. Jeszcze mam podobną drugę rękę. To zrobili siostrzyczki które się mają za wielkich znawców i uznali zę to nie ich wina tylko moja bo ja pracowałem w zawodzie kierowcy. Śmiechu warte i tyle bo mam swych kilka lat i widziałem że jest taka siostrzyczka że za pierwszym razem trafia a jest taka że musi kuc 20 razy albo i więcej.
                                                  • pia.ed Re: Marysiu ... do Ciebie 30.03.21, 23:56
                                                    mobic napisał:

. Śmiechu warte i tyle bo mam swych kilka lat i widziałem że jest taka siostrzyczka że za pierwszym razem trafia a jest taka że musi kuc 20 razy albo i więcej.

Cos potwornego, az wierzyc sie nie chce sad Czy to mialo byc klucie w zyly czy miesnie?
                                                  • pia.ed Mobic ... do Ciebie 02.04.21, 14:48
                                                    Czy masz jakis kontakt z Maria? Np. na FB? Zaczynam sie niepokoic, co sie z nia dzieje!

• mobic Re: Mobic ... do Ciebie 02.04.21, 17:11
                                                    Nie mam. Ale można spróbować mailem marii51@gazeta.pl
                                                  • pia.ed Re: Mobic ... do Ciebie 02.04.21, 22:33
                                                    mobic napisał:

> Nie mam. Ale można spróbować mailem marii51@gazeta.pl

>
                                                    >
                                                    Ja mam do Marii jeszcze inny adres... Wlasnie myslalam napisac!
                                                  • pia.ed Re: Mobic ... do Ciebie 02.04.21, 22:36
                                                    Juz napisalam... bardzo krotko! Mam Marysie takze na SKYPE i tam odezwala sie ostatni raz tydzien temu...
                                                  • pia.ed Re: Mobic ... do Ciebie 03.04.21, 19:44
                                                    [i]pia.ed napisała:
                                                    > Juz napisalam... bardzo krotko! Mam Marysie takze na SKYPE i tam odezwala sie ostatni raz tydzien temu...

Dzis dostalam odpowiedz od jej syna na Skype, ze jego mama jest w szpitalu, ale czuje sie wzglednie dobrze
                                                    i liczy na to, ze za 2 tygodnie wroci do domu.

• pia.ed Mobic ... do Ciebie 09.04.21, 17:12

Moja mlodsza siostra chce zobaczyc swoja rodzinna miejscowosc w Polsce
                                                    i chce zeby podala jej link, na ktorym moze to zobaczyc i nawet "pospacerowac"...
                                                    A ja na smierc zapomnialam jak sie to nazywa. Czy rozumiesz o co mi chodzi?
                                                    Jesli nie rozumiesz, to napisz do mnie na pia.ed@gazeta.pl
                                                  • mobic Re: Mobic ... do Ciebie 10.04.21, 19:54
                                                    Chodzi Ci o mapki Street View
                                                  • pia.ed Mobic ... do Ciebie 11.04.21, 09:38
                                                    Tak, wlasnie o takie mi chodzilo smile Dziekuje bardzo z pomoc!

> Chodzi Ci o mapki Street View

• pia.ed Mobic ... do Ciebie 12.04.21, 13:33

Mobic, kiedy Cie zaszczepia? W Szwecji czeka sie 6 miesiecy po chorobie,
                                                    ale w Polsce niecale 3 miesiace. Tylko ze jak wynika z artykulu,
                                                    szczepienie moze nic nie dac!
                                                    W Niemczech i Norwegii szczepieni z domu starcow, zarazili sie
                                                    mimo szczepienia! W Norwegii nawet zmarl jeden ze staruszkow...

portal.abczdrowie.pl/byli-zaszczepieni-na-covid-19-ale-i-tak-zakazili-sie-koronawirusem-dr-pawel-grzesiowski-wyjasnia-dlaczego

• pia.ed Do Marii... 13.04.21, 23:14
                                                    Nareszcie sie pojawilas smile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 14.04.21, 08:30
                                                    https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/173020635_5282015961872835_9096552026801606984_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-3&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=xx_2qdhzbi0AX_WmGmH&_nc_oc=AQmxFLdNAXvNl5aTGmVYsrHUYiX3gbEkRSSoZo3Ote-8xla15KhtElzck4tBd24tqeA&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=664486579b44434ae91d36dd98d76aa3&oe=609DF441
                                                  • pia.ed Re: Do Marii... 23.05.21, 14:10

https://www.pozytywniej.pl/upload/3c887a48f3ac5e3024209d349b25af336987.jpg
                                                  • pia.ed Re: Do Marii... 24.05.21, 12:21

Modna sukienka na rower...

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/489k9kpTURBXy9hMzU5NjJhZjMwOWJkYjc0YTZlM2Q4ZTUzYTM2ZjgyMS5qcGeTlQMAzITNCZLNBWOTBc0DFM0BvJMJpjkzMDIxMgaBoTAF/modne-sukienki-na-cieple-dni-za-mniej-niz-100-zl.webp
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 24.05.21, 21:33
                                                    PAMIĘTAM,ŻE DAWNIEJ TO spinalo się agrafką,żeby w łańcuch się nie wkręcilo...smile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 24.05.21, 21:33
                                                    krowka się --haha
                                                  • pia.ed TAKIE SOS MI SIE POKAZUJE... 06.06.21, 14:31

Wiadomość została wysłana. Ukaże się, gdy moderator ją zaakceptuje.
                                                  • marii51 Re: TAKIE SOS MI SIE POKAZUJE... 06.06.21, 19:55
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Wiadomość została wysłana. Ukaże się, gdy moderator ją zaakceptuje.
                                                    NIE WIEM O CO CHODZI?

NIE MAM TAKICH POWIADOMIEŃ
                                                    NIE PRZYCHODZA DO MNIE TAKIE POWIADOMIENIA

ps to chyba link który umiescić chcesz to jego autorzy mają zaznaczone ze ma spr moderator gazety.pl
                                                  • pia.ed Gdzie pisalysmy o slubie premiera Anglii? 12.06.21, 10:56

https://bi.im-g.pl/im/27/ee/19/z27190567IH,Szczyt-G7-w-Wielkiej-Brytanii.jpg

Teraz juz rozumiem, dlaczego wzieli slub!!! Od paru miesiecy wiadomo bylo,
                                                    ze prezydent Biden przyjedzie , i tak jak jest w zwyczaju z zona,
                                                    wiec przemier nie mogl byc z "partnerka" ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27190557,szczyt-g7-przywodcy-maja-przedstawic-globalny-plan-dzialan.html#do_w=58&do_v=132&do_st=RS&do_sid=377&do_a=377&s=BoxOpImg14
                                                  • pia.ed Re: Gdzie pisalysmy o slubie premiera Anglii? 12.06.21, 20:52
                                                    www.ofeminin.pl/lifestyle/carrie-johnson-zona-premiera-wielkiej-brytanii-wita-swiatowych-przywodcow/b4rp4w8

Carrie Johnson niedawno została żoną premiera Wielkiej Brytanii, Borisa Johnsona. Teraz stawia pierwsze kroki na arenie polityki międzynarodowej. W piątek 11 czerwca, powitała prezydenta Stanów Zjednoczonych, Joe Bidena i pierwszą damę, Jill Biden w Kornwalii w Anglii. Jej wczesny debiut zelektryzował brytyjskie media.

• pia.ed Beata Kozidrak??? 26.06.21, 00:23

www.fakt.pl/kobieta/plotki/polsat-superhit-festiwal-kozidrak-znowu-to-zrobila-pokazala-swoje-nogi-zdjecia/vpwtvdq#slide-1

Ależ to była kreacja! Beata Kozidrak podczas swojego występu na Polsat SuperHit Festiwal kipiała seksem! Wokalistka zaprezentowała się w kusej, obcisłej mini sukience przypominającej body, która odsłoniła długie nogi artystki.
                                                  • pia.ed Wesole obrazki... 28.06.21, 12:49

https://i.pinimg.com/564x/52/52/0e/52520ebcc67112c7defe92c0effbd26e.jpg
                                                  • marii51 Re: Wesole obrazki... 28.06.21, 17:43
                                                    https://gifyagusi.pl/img/2019/03/18/obrazek-gif/miedzynarodowy-dzien-szczescia-20-marca/u%C5%9Bmiech%20na%20dzie%C5%84%20szcz%C4%99%C5%9Bcia.gif
                                                  • mobic Re: Wesole obrazki... 28.06.21, 18:04
                                                    Miłego dnia życzę
                                                  • marii51 Re: Wesole obrazki... 28.06.21, 18:43
                                                    mobic ua jaki słodziuchny bukiecik milego milegosmile
                                                  • mobic Re: Wesole obrazki... 03.07.21, 11:23
                                                    Piosenka ładna....
                                                    Ciekawe czy bedzie widoczna?
                                                  • marii51 Re: Wesole obrazki... 03.07.21, 13:29
                                                    jest i widoczna i słuchać uwielbiamsmile

to bardzo znana mi piosenkasmile
                                                  • mobic Re: Wesole obrazki... 03.07.21, 15:18
                                                    Piosenka naszych młodych lat wspomnienia. Pia.ed nie może jej oglądać, ciekawe czy teraz będzie mogła?
                                                  • pia.ed Re: Wesole obrazki... 04.07.21, 00:19
                                                    mobic napisał:

> Piosenka naszych młodych lat wspomnienia. Pia.ed nie może jej oglądać, ciekawe
                                                    > czy teraz będzie mogła?

>

Oczywiscie, ze moge ja ogladac i sluchac. Bardzo lubie te piosenke o podmoskiewskich wieczorach...
                                                    tylko ze ja jestem ostatnio bardzo zajeta i nie przebywam zbyt dlugo na necie...
                                                  • pia.ed Walesa nie jest zwyklym czlowiekem... 19.08.21, 08:50
                                                    wiec cierpi wiecej niz inni... wink Ma wszystko na skiniecie palcem, ale mu i tego za malo...

www.onet.pl/?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=ab37fc2e-52f6-4df8
                                                  • pia.ed Podbijam temat poprzez wklejenie... 05.10.21, 15:57
                                                    ciekawego artykulu o seminarium duchownym...

www.gosc.pl/doc/7139814.Ks-Kot-formacje-w-seminariach-diecezjalnych-i-zakonnych-podjelo?fbclid=IwAR0_uvSXABIqdrMgtXsWA1oakmOZrU17mY4J_ZwtXmisOyZ2IXmFi8tbBpc
                                                  • pia.ed Podbijam... 13.10.21, 11:45

https://i.pinimg.com/564x/29/84/d4/2984d43e81b22ecd02527a7728882c37.jpg
                                                  • marii51 Re: Podbijam... 14.10.21, 12:40
                                                    https://cdn.hsg.com.pl/21/17/38/173867_4.jpg
                                                  • pia.ed Podbijam... 15.10.21, 12:22
                                                    Wiesz co? Jaga powinna byla studiowac i zostac co najmniej pielegniarka... wink Na forum Vistula udziela porad medycznych i do tego zawsze trafnych! Ja na necie nie potrafie niczego znalezc, a ona znajdzie ...
                                                    Ma wrodzona inteligencje, tak jak moja mama, ktora skonczyla tylko siedem klas, a mnie pomagala pisac wypracowania po polsku i niemiecku! Nie mam pojecia skad znala tak swietnie jezyk niemiecki, bo nasza rodzina pochodzi z Warszawy! Moze nauczyla sie, kiedy jej mlodsza siostra Bronka (ta ktora po wojnie dostala sie do Szwecji), chodzila do Liceum, gdzie oprocz jezyka niemieckiego miala takze jezyk francuski. Byla szalenie zdolna, najzdolniejsza z pieciorga dzieci mojej babci.
                                                    Rada, ktora Jaga ostatnio udzielila, jest do Kalisto, ktora ma jakies ranki w jamie ustnej i nie wie co to jest,
                                                    bo widocznie nie ma czasu pojsc do lekarza, kiedy jeszcze pracuje zawodowo.

www.e-zikoapteka.pl/baikadent-zel-na-stany-zapalne-dziasel-15-g.html
                                                  • marii51 Re: Podbijam... 15.10.21, 21:18
                                                    KORZESTAM Z KOMPUTEROWVCH MOZLIWOŚCI
                                                    - szukam i odnajde takie dopasowane do mojego schorzenia
                                                    W APTECE leki nie na recepte podpowiadają farmaceutki
                                                    i decyduje się gdy z ulotki mi przeczyta
                                                    WIELE LeKOW POZNAWAŁAM GDY pilnowałam wnuczęta..
                                                    synowe stosując nowinki
                                                    mogły też mi wskazać coś dobrego
                                                  • pia.ed Podbijam... Zalety pozostania w UE... 17.10.21, 10:38

weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,27688213,urodzilam-sie-w-1998-roku-nie-pamietam-polski-bez-unii-europejskiej.html
                                                  • pia.ed PRZEMYTNICY ZARABIAJA NA UCHODZCACH 18.10.21, 17:38
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27700819,podlasie-poscig-i-zatrzymanie-samochodu-dostawczego-w-srodku.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=286&do_a=286&s=BoxNewsLink

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27700819,podlasie-poscig-i-zatrzymanie-samochodu-dostawczego-w-srodku.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=286&do_a=286&s=BoxNewsLink

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27698928,wizadonikad-nikt-nie-probuje-tego-zatrzymac.html#do_w=77&do_v=169&do_st=RS&do_sid=466&do_a=466&e=RelRecImg2

• pia.ed Szwed spiewa po szwedzku? 25.10.21, 23:44
                                                    www.youtube.com/watch?v=YdxdpRZgfT4
                                                  • pia.ed Wielka Brytania... Polski chlopiec - morderca 09.11.21, 15:02
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/wielka-brytania-marcel-grzeszcz-skazany-za-zabojstwo-robertsa-buncisa/9kg3v35?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

............................................................................................................................

Tytul przy ponizszej wiadomosci mial byc:
                                                    "Szwed spiewa po polsku?" Ktos chyba z zartow pod spiewana
                                                    po angielsku piosenke, podlozyl fragmenty sprosnej piosenki
                                                    spiewanej po polsku big_grin

> www.youtube.com/watch?v=YdxdpRZgfT4

.............................................................................................................................

• marii51 Re: Wielka Brytania... Polski chlopiec - morderc 09.11.21, 16:13
                                                    zamknęłam szybko i nie czytam!!!!
                                                  • pia.ed Ubezpieczenia na wyjazd poza Europe? 13.01.22, 18:17
                                                    Twoi synowie wyjezdzaja na urlopy, wiec musza sie znac na polskich ubezpieczeniach w przypadku podrozy... Pomyslalam o tym, czytajac o wypadku Polki na Dominikanie.. Czy przy takich egzotycznych podrozach istnieje ubezpieczenie, ktore zapewnia nie tylko leczenie szpitalne, ale takze ewentualny powrot specjalnie wyslanym samolotem sanitarnym? W Szwecji ubezpieczenie na pewno istnieje, bo nigdy nie slyszalam, aby ktos
                                                    zbieral pieniadze na ten cel!
                                                    Tajlandia, do ktorej jezdza Szwedzi, lezy w Azji i wiem, ze w razie ciezkiego wypadku mozna stamtad sie wydostac, majac ubezpieczenie na podroz!

kobieta.onet.pl/wiadomosci/tragiczny-wypadek-polki-na-dominikanie-potrzeba-500-tys-na-leczenie/gqfptpn
                                                  • marii51 Re: Ubezpieczenia na wyjazd poza Europe? 14.01.22, 09:58
                                                    tak oczywiście,że oplacają ubezpieczenie specjalne na czas pobytu za granicą
                                                    dodatkowe sa to opłaty.
                                                    Mama mojej synowej miała wypadek podczas pobytu na wycieczcce grupowej
                                                  • pia.ed Ubezpieczenia na wyjazd poza Europe... 14.01.22, 22:10

Tylko ze to co napisalas, dotyczy Europy... Ja mam takie ubezpieczenie automatycznie
                                                    w ubezpieczeniu mieszkania, a takze jako ze Szwecja nalezy do Unii Europejskiej...
                                                    wiec dostaje Zielona Karte, za okazaniem ktorej mam zapewniona nawet najbardziej zaawansowana
                                                    pomoc na terenie UE, lacznie z bezplatnym dowiezieniu mnie do kraju samolotem sanitarnym.
                                                    Kiedy wyjezdzalam do USA, tez mialam automatycznie zapewniona tam dorazna pomoc
                                                    na przestrzeni 90 dni... Jesli chcialabym zostac dluzej, to musialbym dokupic ubezpieczenie
                                                    na kazdy dodatkowy dzien pobytu.

Piszac to pytanie, mialam na mysli ostatni wyjazd Twojego syna z rodzina...
                                                    nawet zamiescilas zdjecie smile Czy jesli spotkaloby go takie nieszczecie, jak te pania z artykulu,
                                                    to czy ubezpieczenie by to pokrylo???
                                                    Bo ja mam wrazenie, ze ta pani nie byla nalezycie zabezpieczona!
                                                  • pia.ed Znaleziono cialo lekarza z Gdanska... 11.02.22, 12:04
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/sopot-michal-kakol-nie-zyje-jego-cialo-wyplynelo-na-litwie/2sg2l11?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
                                                  • pia.ed Znaleziono cialo lekarza z Sopotu... 11.02.22, 13:28
                                                    www.onet.pl/informacje/onettrojmiasto/odnaleziono-cialo-lekarza-z-sopotu-wyplynelo-na-plazy-na-litwie/wmkjetx,79cfc278

> www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/sopot-michal-kakol-nie-zyje-jego-cialo-wyplynelo-na-litwie/2sg2l11?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
                                                  • marii51 Re: Znaleziono cialo lekarza z Gdanska... 11.02.22, 13:38

[* ]O RANY -TO JUZ NADZIEJII KONIEC
                                                    ---
                                                  • pia.ed Odnaleziono ciało zaginionego onkologa 11.02.22, 16:15
                                                    marii51 napisała:

[* ]O RANY -TO JUZ NADZIEJI KONIEC gdzie my o tym pisałysmy ..może w wąrku ..Trojmiasto ?

No wlasnie... wink zakladasz tyle nowych watkow,
                                                    ze potem nie mozna doszukc sie wlasciwego,
                                                    ktory bedzie pasowal do kilku wpisow - na ten sam temat!

Kiedys napisalam, ze zaginionych ktorzy byli po alkoholu, najczesciej znajduje wie w wodzie... 95 %

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,28100079,odnaleziono-cialo-zaginionego-onkologa-z-sopotu-michala-kakola.html?_ga=2.191556586.170558664.1644591618-486725674.1644591618#a=190&c=8000
                                                  • pia.ed Nie dalam rady szukac tematu Film 17.02.22, 14:56

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,26349935,forrest-gump-tom-hanks-zaplacil-za-nakrecenie-slynnej-sceny.html#s=BoxWWLink
                                                  • marii51 Re: Nie dalam rady szukac tematu Film 18.02.22, 13:42
                                                    pia..o co chodzi tu z tym
                                                    linkiem,,nie znam filmu ..więc co tak chcesz? nad czym podyskutować?
                                                  • pia.ed Nie dalam rady szukac... 18.02.22, 17:12
                                                    Przede wszystkim chodzilo mi o znalezienie tematu "Czy ogladacie filmy?" I jak zwykle,
                                                    w masie zakladanych nowych tematow, tego tematu nie odnalazlam!
                                                    Film jest z 1995 roku, dostal 13 Oskarow, slynny na calym swiecie i myslalam, ze go znasz.... wink

marii51 napisała:
                                                    > pia..o co chodzi tu z tym linkiem,, nie znam filmu ..więc co tak chcesz? nad czym podyskutować?
                                                    >
                                                  • marii51 Re: Nie dalam rady szukac... 19.02.22, 11:46
                                                    pia.ed napisała:

> Przede wszystkim chodzilo mi o znalezienie tematu "Czy ogladacie filmy?"
                                                    > ] I jak zwykle,
                                                    > w masie zakladanych nowych tematow, tego tematu nie odnalazlam!
                                                    > Film jest z 1995 roku, dostal 13 Oskarow, slynny na calym swiecie i
                                                    > myslalam, ze go znasz.... wink

-----
                                                  • pia.ed Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:20
                                                    Nie wiem jak nastawic na automatyczne tlumaczenie... bo mnie sie pokazuje,
                                                    ale bardzo rzadko i najczesciej wtedy kiedy takiego tlumaczenia nie potrzebuje! wink
                                                    Na Google jest ograniczenie ilosci slow sad

www.nzz.ch/international/fluechtlinge-aus-der-ukraine-bundespolizei-kritisiert-kontrollverlust-ld.1674072?mktcid=smsh&mktcval=Twitter
                                                  • pia.ed Wklejam tu, bo mi zniknelo... 16.03.22, 12:27
                                                    Zrobilam wpis na temat zgwalcenia Ukrainki w Niemczech, a potem chcialam dodac
                                                    tlumaczenie artykulu w niemieckij prasie ... i wszystko mi zniklo!

www.planeta.pl/Kronika-policyjna/18-letni-Ukrainka-ZGWALCONA-w-osrodku-dla-uchodzcow-16-03-2022
                                                  • pia.ed Ukranka zgwalcona, gwalciciele z Iraku i Nigerii 16.03.22, 23:36

18-letnia Ukrainka zgwałcona w ośrodku dla uchodźców

Nie da się bowiem inaczej nazwać mężczyzn, którzy zgwałcili 18-letnią Ukrainkę przebywającą w ośrodku dla uchodźców w Duesseldorfie. Pochodzili oni z Iraku i Nigerii, wydawać by się mogło, że powinni mieć empatię względem osób oderwanych od swojego domu. Niestety, zadziałały w nich wyłącznie obmierzłe instynkty. 

Nastolatka swoją tragedię przeżyła 6 marca. Jak przekazuje "Bild" w tym samym czasie w ośrodku przebywało około 25 innych uchodźców z Ukrainy. Na polecanie prokuratury policja wszczęła w tej sprawie postępowanie.

Mężczyźni, którzy tej zbrodni dokonali, mieli 26 i 37 lat. Obaj podejrzani posiadali ukraińskie paszporty. Rzeczniczka policji Junge Freiheit przekazała, że jest wiadome, w jaki sposób
                                                    mężczyźni uzyskali ukraińskie obywatelstwo.
                                                    Twarda i szybka kara, po której następuje deportacja, to jedyny język, jaki rozumieją tacy sprawcy.

www.planeta.pl/Kronika-policyjna/18-letni-Ukrainka-ZGWALCONA-w-osrodku-dla-uchodzcow-16-03-2022

• pia.ed O sytuacji na polsko niemieckiej granicy... 16.03.22, 23:41

Heiko Teggatz _Migracja i kontrole graniczne

„Są to sygnały alarmowe, których nie można odkładać na kolejne 14 dni” – powiedział przewodniczący federalnego związku policji DPolG Heiko Teggatz, że jeśli nie zostaną podjęte szybkie działania, nastąpi eskalacja kryzysu uchodźczego, jak w 2015 roku.

W związku z napływem uchodźców i migrantów na granicy polsko-niemieckiej Związek Policji Federalnej (DPolG) spodziewa się eskalacji kryzysu uchodźczego, podobnie jak w 2015 r., jeśli nie zostaną podjęte szybkie działania.

W przeciwnym razie doświadczysz „załamania się, jakie mieliśmy na południowej granicy w 2015 roku”, powiedział Teggatz. Szef związku skrytykował również fakt, że przez dwa tygodnie czekał na odpowiedź federalnego ministra spraw wewnętrznych Horsta Seehofera (CSU) na jego pilny list
                                                    .

• pia.ed Skype 25.03.22, 18:10
                                                    MARYLKO, ZNIKNELAS MI ZE SKYPE. MOJ SYN TEZ! CO MAM ROBIC?
                                                  • marii51 Re: Skype 25.03.22, 18:34
                                                    to chyba remoncik jakiś --naprawi się samo albo.. --wyłącz i włąćz
                                                    napisalam na skaypie do ciebie i nie mam zakazu do ciebie się odzywać smile
                                                  • marii51 Re: Skype 25.03.22, 18:42
                                                    a pasek kontaktów nie wyszedł do góry? on przesuwa się pionowo ..=w górę w dół
                                                  • pia.ed Do Marii... 7-letnia dziewczynka bez nog 11.04.22, 11:49

Skype juz samo sie uporzadkowalo big_grin

A tu wklejam link do artykulu z 2017 r. o dziewczynce, ktora urodzila sie ze zdeformowanymi nozkami, ale po amputacji i protezach zyje normalnym zyciem. Z postepen nauki, na pewno zanim dorosnie, wynalezione zostana protezy, w ktorych bez problemu bedzie mogla poruszac i zyc normalnym zyciem...

gwiazdy.wp.pl/ma-7-lat-dwie-protezy-nog-i-apetyt-na-slawe-jest-inspirujaca-pelna-energii-i-nic-jej-nie-powstrzyma-6270421265471617a
                                                  • marii51 Re: Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:35
                                                    Bożenko
                                                    adres mam dołączony od kilku lat ..
                                                    link nad wątkami j pod obrazkiem tym moim wielkim
                                                    niżej niżej używam go wciąz
                                                    forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly90aW55LnBsLw%3D%3D
                                                  • marii51 Re: Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:43
                                                    i się zasłuchałam bb mądrej Kaczyńskiego WYPOWIEDZI SPOTKANIE Z DZIENNIKARZAMI
                                                    ---po wizycie na Ukrainie
                                                  • marii51 Re: Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:46
                                                    BOŻENKO wiem ,że korzystasz,ale udowadniam że ja teżsmile
                                                    www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_plPL889PL889&ei=jVCkXorJHqSnrgSTpZeYBg&q=tlumacz+wykrywacz&oq=tlumacz+wykrywacz&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIABAeMgQIABAeMgYIABAIEB5QAFgAYP2zAWgAcAB4AIABTIgBkgGSAQEymAEAqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab
                                                  • marii51 Re: Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:44
                                                    marii51 napisała:

> Bożenko
                                                    > adres mam dołączony od kilku lat ..
                                                    > link nad wątkami j pod obrazkiem tym moim wielkim
                                                    > niżej niżej używam go wciąz
                                                    > forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly90aW55LnBsLw%3D%3D

forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly90aW55LnBsLzdtN2wy
                                                    TO JEST TŁUMACZ
                                                  • marii51 Re: Moze to przetlumaczysz? 16.03.22, 12:55
                                                    pia.ed napisała:

> Nie wiem jak nastawic na automatyczne tlumaczenie... bo mnie sie pokazuj
                                                    > e,
                                                    > ale bardzo rzadko i najczesciej wtedy kiedy takiego tlumaczenia nie pot
                                                    > rzebuje! wink
                                                    > Na Google jest ograniczenie ilosci slow sad
                                                    >
                                                    > www.nzz.ch/international/fluechtlinge-aus-der-ukraine-bundespolizei-kritisiert-kontrollverlust-ld.1674072?mktcid=smsh&mktcval=Twitter

za trudne mi stawiasz pytanie może jestem juz zmęczona dziś....
                                                    czy chcesz ,żeby artyk w jez polskim ukazac w jęz niemieckim?
                                                    to nieznam sie chyba.. ...
                                                    fatkt ,ze mam czasem artyk szwedzkie czytac
                                                    bo znaczek przetłumacz znajdowałam ale niepamiętam ..znow jak to robić
                                                  • pia.ed Juz nie potrzeba, sama to przetlumacze... 16.03.22, 19:20
                                                    marii51 napisała:
                                                    > za trudne mi stawiasz pytanie może jestem juz zmęczona dziś....
                                                    > czy chcesz ,żeby artyk w jez polskim ukazac w jęz niemieckim?
                                                    > to nie znam sie chyba.. ...

Wkleilam w jezyku niemieckim i potrzebuje tlumaczenia na jezyk polski...
                                                    bo chcialabym to zamiescic na forum "Emerytow i rencistow"... zeby wszyscy zrozumieli,
                                                    nie tylko vermieter.
                                                    Wiem o co w tym artykule z grubsza chodzi, bo na tyle pamietam jezyk niemiecki ze szkoly...
                                                    a chodzi o krytyke wladz Niemiec, ktore w roku 2015 wpuscily niemal milion uchodzcow
                                                    z Syrii, Iraku, Afganistanu i Somalii, nie kontrolujac kim sa te osoby. W ten sposob
                                                    dostaly sie do Niemiec osoby, ktore nie byly uprawnione do azylu, a nawet terrorysci!
                                                    I w tej chwili robia to samo!!!

www.nzz.ch/international/fluechtlinge-aus-der-ukraine-bundespolizei-kritisiert-kontrollverlust-ld.1674072?mktcid=smsh&mktcval=Twitter&reduced=true

• marii51 Re: Juz nie potrzeba, sama to przetlumacze... 16.03.22, 20:41
                                                    „Wciąż tracimy kontrolę”: policja federalna krytykuje warunki na niemieckich granicach
                                                    Przewodniczący federalnego związku policji Heiko Teggatz zarzuca ministrowi spraw wewnętrznych, że nie nauczył się niczego na błędach z 2015 roku. Uchodźcy z Ukrainy musieliby zostać sprawdzeni przy wjeździe, aby uniknąć zagrożeń dla bezpieczeństwa.
                                                  • pia.ed Znaleziono cialo lekarza z Gdanska... 11.02.22, 15:47
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/sopot-michal-kakol-nie-zyje-jego-cialo-wyplynelo-na-litwie/2sg2l11?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
    • pia.ed INTERESUJACY ARTYKUL O PUTINIE 16.04.22, 20:50
      Jak doszedl do wladzy i jaka roznica byla za czasow prezydenta Jelcyna,
      czyli przed rozpadem Zwiazku Radzieckiego ...Skad sie wzielo okrucienstwo u Rosjan?
      Takie i inne ciekawe tematy sa poruszone w tym artykule... smile

weekend.gazeta.pl/weekend/7,183331,28328222,mozgi-udeptane-propaganda-krystyna-kurczab-redlich-analizuje.html
      • marii51 Re: INTERESUJACY ARTYKUL O PUTINIE 17.04.22, 09:43
        tej autorki umieszczałam tez tu na forum .. video też
        ---wielkie ma na jego temat wiadomości ...to fakt
        • pia.ed Do Marii... 20.04.22, 22:26

Poznajesz ten budynek? big_grin

eocdn.eofastighet.se/images/OBJ15816_1870481659/MED73902177D99B4E53AAAF58AEC9BCB196.jpg?width=900&quality=High
          • marii51 Re: Do Marii... 21.04.22, 13:48
            żarcik sprawdzania mniesmile
            Bożenko nie poznaje ,to jakiś mocno nowiutki chyba?
            • pia.ed Do Marii... Poznajesz ten budynek? 23.04.22, 19:21

Wiele lat temu zamiescilam zdjecie tego budynku -
              kiedy byl jeszcze zolty, pokryty pofadowana blacha...
              lezal wtedy rzadko spotykany w Malmö snieg...

Obecne zdjecie jest z poczatku 2022 roku, a budynek
              z 1950 roku jest pomalowany na bialo... widac cieplo ubrane osoby
              na rowerach ale sniegu ani sladu...

eocdn.eofastighet.se/images/OBJ15816_1870481659/MED73902177D99B4E53AAAF58AEC9BCB196.jpg?width=900&quality=High
              • pia.ed Czerwona Kalina hymnem UPA? 01.05.22, 01:08
                Nie jest jasne, skąd wzięło się przekonanie, że żołnierze Ukraińskiej Powstańczej Armii
                śpiewali "Czerwoną kalinę". Osoby kolportujące tezę o "hymnie UPA" nie odsyłają do żadnych źróde

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28391687,czerwona-kalina-hymnem-upa-i-piosenka-do-rozrywania-polakow.html?_gl=1*1nd0dre*_ga*MTEyNzA5MjU2OS4xNjUxMzQ2MzI3*_ga_49SJJ7MKWZ*MTY1MTM1Nzc2Mi4yLjEuMTY1MTM1OTY2Mi4w#s=BoxMMtImg2
              • marii51 Re: Do Marii... Poznajesz ten budynek? 01.05.22, 16:16

Obecne zdjecie jest z poczatku 2022 roku, a budynek
                z 1950 roku jest pomalowany na bialo... widac cieplo ubrane osoby
                na rowerach ale sniegu ani sladu.
                pamiętam jak umieszczałaś swoj blok i okna twojego mieskania --kuchni-
                • pia.ed Do Marii... Księży jest coraz mniej... 03.06.22, 01:05

www.planeta.pl/Wiadomosci/Polska/KOSCIOL-KATOLICKI-W-POLSCE-UPADA!-Brakuje-ksiezy-likwiduja-parafie-01-06-2022
    • marii51 Re: Do Marii... Księży jest coraz mniej... 03.06.22, 12:25
      pia dlaczego z planety ten temat zainteresował?
      • pia.ed Do Marii... Księży jest coraz mniej... 03.06.22, 15:16
        marii51 napisała:
        dlaczego z planety ten temat zainteresował?

Pisala o tym w zeszlym roku takze Gazeta, ale nie wkleilam od razu,
        a potem nie moglam znalezc... . Brakuje ksiezy nawet w ojczyznie Papieza,
        i o ile dobrze pamietam, to pozwolono tam pelnic funkcie ksiezy
        takze zonatym mezczyznom!...

PS. Jesli chodzi o to, co poprzednio napisalas o kobiecie z trojgiem dzieci, to niestety
        niewiele z tego zrozumialam, bo raz pisze o trojgu dzieciach... a innym razem
        o dwojgu dzieciach i o jakims gospodarstwie wink

• marii51 Re: Do Marii... Księży jest coraz mniej... 03.06.22, 21:39
          PS. Jesli chodzi o to, co poprzednio napisalas o kobiecie z trojgiem dzieci, to niestety
          niewiele z tego zrozumialam, bo raz pisze o trojgu dzieciach... a innym razem
          o dwojgu dzieciach i o jakims gospodarstwie wink

uf jakie tam błędy.. weszłam z tarasu ze słonka ii mam dowod..jak moja głowa nei pracuje....
          • marii51 Re: Do Marii..bo ja ..to ja... 05.07.22, 14:06
            https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/232890792_10218946634729437_679660642789093078_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=HTOv31yB1BkAX8og__7&_nc_oc=AQk_TtqDhNd0RpFLymNAWe3uaPGsz99Xd2J2qcp-nB4b3EFUKsMFOcA_5guIYieE678&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=00_AT8y5VQWlKxXkNqw0lXIGya42Xd5MTcnxlyWcJGCoZqPqA&oe=62C90772
            • marii51 Re: Do Marii..bo ja ..to ja... 05.07.22, 16:31
              https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/292215022_5389890111068440_1356426824357742724_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=KVp7DC965WEAX-6pbPv&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=00_AT-pvYPj6LILpPjdF54wPfdEWsTUUvb1QvtSBx-GmwoLbA&oe=62C9D784
              • pia.ed Do Marii... 17.07.22, 22:15

Nie widze Cie od paru dni... gdzie sie podziewasz? wink
                • marii51 Re: Do Marii... 18.07.22, 10:59
                  pia.ed napisała:

>
                  > Nie widze Cie od paru dni... gdzie sie podziewasz? wink
                  Bozenko WYBYLAM Z DOMKU
                  POZwIEDZALAM POSPACEROWALAM nad morzem...

jakies opamietanie mi podpowiedzało,,a zostaw te polityki w spokoju...>wink
                  • pia.ed Re: Do Marii... 18.07.22, 11:42
                    marii51 napisała:
                    ...a zostaw te polityki w spokoju...

Jakie "polityki"??? Nie przypominam sobie, abym pisala o polskiej polityce...
                    bo to Twoj ukochany temat... Mnie interesuja historie kryminalne,
                    ale tylko od czasu do czasu cos takiego wkleje, bo Ty nie lubisz tego czytac!
                  • marii51 Re: Do Marii... 18.07.22, 11:59
                    pia zle mnie zrozumialaś

.,,,a to co ja wpisałam to nieważne?---?.
                    jakies opamietanie mi podpowiedzało,,a zostaw te polityki w spokoju...>.
                    .. o sobie napisalam nikomu nic nie zarzucamsmile
                    • pia.ed Do Marii... ode mnie... 19.07.22, 16:51
                      marii51 napisała:
                      > jakies opamietanie mi podpowiedzało,,a zostaw te polityki w spokoju..

Masz racje, przepraszam... czasem za szybko czytam... wink

PS. Patrik rozjezdza sie dzis pociagami po calym SKÅNE na nasza Karte Letnia,
                      a ja nareszcie opoczywam w chlodnym mieszkanku... kiedy na dworzu 26 stopni Cesiusza...

• marii51 Re: Do Marii... ode mnie... 20.07.22, 17:20
                        pia.ed napisała:

> marii51 napisała:
                        > > jakies opamietanie mi podpowiedzało,,a zostaw te polityki w spokoju
                        > ..

>
                        > Masz racje, przepraszam... czasem za szybko czytam... wink
                        >

I TAK DWA DNI ,a wrocilam i znow zaczepiam politykę>smile

ps odnosbie ekspresowych pociagów .. zachwalAją Z pkp
                        że mamy takie w POLSCE DOBRE SZYBKIE PODRÓŻE POCIĄGAMI
                        • marii51 Re: Do Marii... ode mnie... 21.07.22, 11:22
                          wiecie,że nawet pia.ed
                          chowa się od upałów?
                          jedyny w moim przypadku ratunek to nie otwierać i nie odsłaniać okien
                          wiatraczek mimo to włączony a i dookoła mam wypran rzeczy
                          do oddychania bardzo mi pomagają gdy suszą się w pobliżu a moczenie nózek owszem z solą nawet tez .. dpbre odczucie i mimo,że nie chce się jesć to wodę do 2,5 l ,
                          żeby mimo dobrej wody zkranu ..to kupuje 5 naraz cisowianki lub innej
                          gdzie mam ?przepis na wodę ?
                          --przynioslam od kendo== może w zdrowotnym wątku?
                          • pia.ed Do Marii... ode mnie... 21.02.23, 23:02
                            Marylko, napisalam do Ciebie kilka slow na poczte Gazety, zajrzyj tam! Mnie Mikrosoft pozamykal wszystkie inne
                            pocztowe adresy, nawet Google sad W ten sposob potracilam adresy do starych znajomych, ktorych nie mam jak odzyskac sad
                            • marii51 Re: Do Marii... ode mnie... 22.02.23, 14:18
                              pia.ed napisała:

> Marylko, napisalam do Ciebie kilka slow na poczte Gazety, zajrzyj tam! Mnie M
                              > ikrosoft pozamykal wszystkie inne
                              > pocztowe adresy, nawet Google sad W ten sposob potracilam adresy do starych zn
                              > ajomych, ktorych nie mam jak odzyskac sad

BOŻENKO ..na gazetę nie ma liściku ..wyslę do CIEBIE,ŻEBY SPRAWDZIĆ CZY POCZTA GAZETY twojafunkcjonuje ///czu ukryła się przed Tobą... czy list zwróci...

na wp.pl mam ..wkrotce odpowiem pozdrawiam trzymaj się !
                              • pia.ed Do Marii... ode mnie... 22.02.23, 18:14

No to cuda sie dzieja smile ... Wyslalam maila na dwa adresy:
                                gazetowy i prywatny, na ktory od lat nie pisalam.

Mail wyslany do Ciebie na prywatny adres, zostal do mnie
                                odeslany po paru .minutach z adnotacja "Mocne odbicie",
                                bo teraz tak nazywa sie zwrocony list...
                                natomiast pisany z Gazety na Gazete "doszedl"? wink

marii51 napisała:

BOŻENKO ..na gazetę nie ma liściku ..wyslę do CIEBIE, ŻEBY SPRAWDZIĆ
                                CZY POCZTA GAZETY twoja funkcjonuje ///czy ukryła się przed Tobą... czy list zwróci...
                                na wp.pl mam ..wkrotce odpowiem pozdrawiam trzymaj się !

• pia.ed Do Marii... ode mnie... 03.03.23, 23:05

Bylam przed chwila na FB, aby zobaczyc dyskusje
                                  nad szwedzka wersja "Moda na sukces"...
                                  Potem cos mi sie pokrecilo i znalazlam sie
                                  na stronie, ktora zalozyla mi znajoma Szwedka.

I nagle patrze, a tu zdjecie mojej najmlodszej siostry!!!
                                  Nic o tym nie wiedzialam, bo na FB wchodze raz na rok
                                  a przez telefon rozmawialam z nia dwa lata temu...
                                  Nie wiem jak sie tam znalazla, bo ja nigdy jej nie
                                  informowalam, ze mam FB...
                                  • marii51 Re: Do Marii... ode mnie... 04.03.23, 12:42
                                    A TO niespodzianka...smile
                                    -
                                  • marii51 Re: Do Marii... ode mnie... 04.03.23, 12:48
                                    pia,ed napisala
                                    Nie wiem jak sie tam znalazla, bo ja nigdy jej nie
                                    informowalam, ze mam FB.
                                    Bożenko jesli znasz
                                    imie i nazwisko= to wpisujesz
                                    == szukaj wysoko w lewym rogu
                                    • pia.ed Do Marii... 05.03.23, 14:16
                                      marii51 napisała:

> Bożenko jesli znasz imie i nazwisko = to wpisujesz szukaj wysoko w lewym rogu...

Mnie FB nigdy nie interesowalo i nie mialabym go, gdyby znajom Szwedka
                                      nie potrzebowala... nie pamietam dlaczego, chyba do wygrywania biletow.
                                      Niedawno dowiedzialam sie od Patrika , ze jest na FB dyskusja na temat
                                      serialu "GLAMOUR", ktory ma juz 8 800 odcinkow. Nie zapisalam sie na czlonka
                                      klubu, ale czytac moge...
                                      Teraz nadaja serial cztery razy w tygodniu, po 2 odcinki, ale mimo wszystko Szwecja
                                      jest 156 odcinkow opozniona w stosunku do Stanow Zjedoczonych.

• pia.ed Do Marii... 05.03.23, 17:43
                                        Zostawie tu najwazniejsze niemieckie bociany, tzw.zimowe...
                                        bo juz nie mam sily szukac ostatniego wpisu z zeszlego roku...

storchennest-hoechstadt.de/live-cam
                                        • pia.ed Do Marii... 06.03.23, 15:33
                                          Marysiu, wyslalam mail z innymi pytaniami na temat fb kilka dni temu,
                                          ale chyba nie doszedl...Zaraz wysle Ci kopie.
                                          • pia.ed Do Marii... poczta do niczego 12.03.23, 18:02
                                            Marylko, wyjechalam rowerem do centrum o 10 00 i mialam wrocic
                                            za godzine... a wrocilam på godz. 15 00 kompletnie wykonczona... sad
                                            ale swiezego powietrza sie nalykalam i poprawilam sobie kondycje!

Dopiero teraz otworzylam komputer i chcialam wejsc
                                            na poczte "Gazety", a tu, jak wielokrotnie mi sie ostatnio
                                            zdarzylo, kazali mi sie zglosic "za 59 sekund"! Ty tez
                                            mialas jakies problemy z ich poczta... zyc sie odechciewa...
                                            • pia.ed Do Marii... poczta 12.03.23, 19:00
                                              Znow nie dostalam sie na poczte Gazety sad Jest taki napis:

Twoje konto jest czasowo niedostępne. Przepraszamy za utrudnienia.

• marii51 Re: Do Marii... poczta 12.03.23, 20:51
                                                PIA miałam identyczne informacje, niedostępna--
                                                poczta gazety coś tam inaczej poprawia, przerabia .. teraz już jest wsystko ok
                                                • pia.ed Do Marii... Znow poczta Gazety... 22.03.23, 00:09

Przed chwila chcialam wejsc, ale sie nie udalo sad bo pokazal sie napis:

Logowanie

Captcha wymagana, prosimy spróbować ponownie...

Wymagali ode mnie, aby pokazac, ze nie jestem
                                                  ROBOTEM wiec balam sie wejsc,
                                                  bo zawsze loguje sie automatycznie,
                                                  klikanac w ZALOGUJ SIE, bez podania hasla...
                                                  ktorego chyba nawet nie mam zapisanego!

• marii51 Re: Do Marii... Znow poczta Gazety... 22.03.23, 13:47
                                                    pia.ed
                                                    jeśli nie masz zapisanego hasła i nie pamiętasz

odczekaj ,zeby nie wołali od iebie hasła
                                                    --------
                                                  • pia.ed Do Marii... Znow poczta Gazety... 22.03.23, 14:06
                                                    marii51 napisała:

> jeśli nie masz zapisanego hasła i nie pamiętasz odczekaj
                                                    ,zeby nie wołali od ciebie hasła -weszlam automatycznie

Ja dokladnie tak samo zrobilam, myslalam ze jest mail od Ciebie wink
                                                    albo od kogos innego,
                                                    ale skrzynka pocztowa byla pusta...
                                                    wszyscy mnie opuscili... sad

• pia.ed Do Marii... 01.04.23, 12:22
                                                    Mam pytanie:
                                                    Dlaczego w Polsce zakaz zblizania sie do ofiary przemocy, nazywa sie "Niebieska Karta"? Zaczelam sie nad tym zastanawiac niedawno, kiedy w ogladalam niezwykle popularny szwedzki serial policyjny, rozgrywajacy sie w Malmö(!!!), ktory nosil tytul "Tunna blå linjen"... w doslownym tlumaczeniu "Cienka niebieska linia".
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 01.04.23, 16:19
                                                    Pia
                                                    w Szwcjii cieniutka niebieska linia ?? hmmm mniej przestępstw ? oby tak zawsze bylo...
                                                    ps nie znam motywacjii do koloru Niebieski jako
                                                    karty na szczegolną opiekę tych rodzin
                                                    najważniejsze,żeby ta karta przydzielona przez sądy była aktywna i rafowała życie dzieci itp tych rodZin
                                                  • pia.ed Do Marii... cienka linia 01.04.23, 21:02

Wydaje mi sie, ze cienka linia to taka, ktora latwo przekroczyc ... a takich sytuacji bylo wiele w tym serialu. Niestety dotykaly one sympatycznych i uczciwych mlodych policjantow /policjantek, ktorzy przekroczyli te linie z checi pomocy komus lub z naiwnosci, a zostalo celowo wypaczone przez prase czy prywatne osoby, ktorych jedynym celem bylo podwazenie zaufania do policji... sad
                                                    Serial ten spotkal sie z wielkim uznaniem szwedzkiej, dunskiej i norweskiej publicznosci, a na jesieni beda krecone nowe odcinki, juz nie w Malmö, tylko w historycznym sasiednim miescie uniwersyteckim Lund, w ktorym jest wiele zabytkow, w tym unikalna katedra z XIV wieku...

• pia.ed Do Marii... KATEDRA 01.04.23, 21:28
                                                    Budowla moze jest starsza, ale nie sprawdzalam... W niej odbylo sie kilka lat temu
                                                    spotkanie z papiezem Franciszkiem
                                                    Biskupem byla wtedy kobieta, ktora widac na zdjeciach kiedy wymienia usciski
                                                    z Papiezem... Nie zabraklo oczywiscie krola i krolowej Szwecji... widoczni sa na zdjeciu,
                                                    kiedy wychodza z katedry razem z papiezem Franciszkiem,

www.gettyimages.se/fotografier/lunds-domkyrka
                                                  • pia.ed Do Marii... No i dalam sie nabrac! 02.04.23, 23:57

No i dalam sie nabrac na zart primaaprilisowy, a nie powinnam,
                                                    bo oprocz informacji, ze policyjny serial "Tunna blå linjen" bedzie
                                                    nagrywany w Lund, bylo takze dodane, ze pewne sceny sledztwa
                                                    w sprawie morderstwa beda nagrywane w Katedrze, na co juz dostali
                                                    zgode biskupa!

Under rubriken ”Chockbeskedet: ”Tunna blå linjen” flyttar till Lund och byter namn”
                                                    gjorde Sydsvenskan under lördagen sin sedvanliga, årliga ansträngning att roa
                                                    och eventuellt luras lite grann.

• marii51 Re: Do Marii... No i dalam sie nabrac! 03.04.23, 10:17
                                                    Bożenko
                                                    nic się nie stało -zdarza się w tym dniu uwierzyć w to co nie zaistniało
                                                    Trzymaj się
                                                    ---
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... No i dalam sie nabrac! 03.04.23, 10:23
                                                    Mie się wydaiii, że dawno jest gorzej. Ludzie często wierzą w jakieś notki z sieci, a to tylko fake-newsy.
                                                  • pia.ed Do Marii... No i dalam sie nabrac! 03.04.23, 11:55
                                                    Szkoda, ze nie zamiescilam strony tytulowej gazety, na ktorej przeczytalam te notatke,
                                                    a dzien pozniej, rowniez na stronie tytulowej, bylo podane, ze to byl jeden z wielu zartow
                                                    primaaprilisowych! big_grin

"Sydsvenska" to najwieksza gazeta w poludniowej Szwecji, istniejaca od 175 lat ...Rozpoczeto obchody otwierajac pomieszczenia redakcji i oprowadzajac opowiadali o historii dziennika.
                                                    W maju odbedzie sie koncert w nowowybudowanej sali koncertowej wlasnie z okazji jubileuszu!

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/a9eba3c3-ba19-4f5d-b654-eb0d08169503.png?fit=crop&w=980&h=551

Om Sydsvenskan
                                                    Sydsvenskan, grundad 1848 av Bernhard Cronholm, är Sydsveriges ledande morgontidning.
                                                    I papperstidningen, på webben, i läsplattan och i mobilen förmedlar tidningen händelser
                                                    och nyheter i närmiljön, men också i Sverige och världen.
                                                    Sydsvenskan granskar, berör, underhåller och tar ställning. Det har vi gjort i över 170 år.

Na koniec chcialam dodac, ze w Szwecji tradycje sa bardzo wazne i kultywowane,
                                                    a wlasnie tradycja oszukiwania 1 kwietnia jest podtrzymywana przez powazne media,
                                                    bo one sa tez czescia szwedzkiej tradycji

asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):

> Mie się wydaiii, że dawno jest gorzej. Ludzie często wierzą w jakieś
                                                    notki z sieci, a to tylko fake-newsy.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... No i dalam sie nabrac! 03.04.23, 12:02
                                                    W Polsce masz coś takiego jak aszdziennik - oni tam sobie ciągle robią jajcury; ale przynajmniej tego nie ukrywają.

Taki przykład:

aszdziennik.pl/146180,ambitne-plany-kierowcy-tira-planuje-zakonczyc-manewr-wyprzedzania-tira
                                                  • pia.ed Do Marii... NIE dalam sie nabrac... 24.04.23, 11:05

DOSTALAM TAK WIDOMOSC NA SPAM:

© 2023 Powered by Ring Publishing Developed by RAS Tech.
                                                    Regulamin

(Brak tematu)
                                                    2023-03-24 12:08:12
                                                    jazzwestbr@hotmail.com
                                                    Do:
                                                    mnie
                                                    Dzien dobry,

Wysyłam płatność, oto numer MTCN:

Twój numer śledzenia (MTCN) to: 4278XXXXXX

Data transakcji: 24.03.2023 09:43:21

Patrz załączona kopia Western Union

Pani Jaswinder Westbrook
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... NIE dalam sie nabrac... 24.04.23, 11:15
                                                    Aż trudno uwierzyć, że nadal stosują tak prymitywne ataki.
                                                    "Patrz" = otwórz link w którym pewnie będzie wirus albo dalsza ściema do podania konta czy czegoś.
                                                    Ale jednak - wysłanie takiego czegoś nic nie kosztuje, a ktoś może się złapie.
                                                  • marii51 Re: Do Marii... NIE dalam sie nabrac... 24.04.23, 11:36
                                                    Nie otweram , nie czytam klikam ..usuń i już !
                                                    a na komorkę .. jakie ataki bywają ..szkoda słów UXSUŃ USUŃ USYŃ !!!
                                                  • pia.ed Do Marii... 24.04.23, 12:47
                                                    marii51 napisała:

> Nie otweram , nie czytam klikam ..usuń i już !
                                                    > a na komorkę .. jakie ataki bywają.. szkoda słów
                                                    UXSUŃ USUŃ USYŃ !!!

Przyszlo mi to na "Spam" i zachowalam nie otwierajac, bo juz w tytule zauwazylam
                                                    wezwanie do zaplaty! Wczoraj przez pomylke w ten spam klinelam i tylko dlatego
                                                    zamiescilam u Ciebie jako ciekawostke big_grin

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 13:04
                                                    Po prostu Twój program pocztowy jest już na takie próby wyczulony.
                                                  • pia.ed Do Marii... 24.04.23, 14:42
                                                    marii51 napisała:

a na komorkę .. jakie ataki bywają!!!

Nigdy nie mialam atakow na moja komorke. A przeciez sama (nieudolnie!) wszystko ustawialam... wiec zadnego zabezpieczenia nie mam!

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 14:44
                                                    Nigdy nie miałaś ataku nawet nie przez oprogramowanie - ale przez rozmowę? Ojej, jestem z banku i na Pani koncie wykryliśmy podejrzane operacje?
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 24.04.23, 14:59
                                                    a na komorkę .. jakie ataki bywają!!!
                                                    wróżbici jasnowidze uzdrawiacze na leki
                                                    -----
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 15:05
                                                    marii51 napisała:

> albo zwyczajne siedzi i szuka szuka szuka aż kogoś znajdzie
                                                    >

Dokładnie, system kręci kolejne losowe numery - i stąd nie raz ta cisza po odebraniu - ale już system atakującego wykrył, że numer jest "żyjący".

• marii51 Re: Do Marii... 24.04.23, 15:29
                                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> marii51 napisała:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > albo zwyczajne siedzi i szuka szuka szuka aż kogoś znajdzie
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Dokładnie, system kręci kolejne losowe numery - i stąd nie raz ta cisza po odeb
                                                    > raniu - ale już system atakującego wykrył, że numer jest "żyjący".

TAK WŁĄSNIE TAK. senorzy łatwy kąsk
                                                    85 latek 150 tys WYPŁACIŁ Z BANKU ratami w tv pokazywano i ostrzegano

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 15:44
                                                    O "dziadkach" to wszyscy wiedzą.
                                                    Na "konsultanta banku" potrafią się nabierać i młodzi.
                                                    Właśnie operacja "szok i przerażenie": wykryto atak, zablokowano konto, ale SZCZEGÓŁOWA haha analiza po naszej stronie wykazała brak problemów - to Pani/Pan musi nam pozwolić na zainstalowanie na swoim sprzęcie odpowiedniego oprogramowania. Bo my skontrolujemy, naprawimy...
                                                    10 minut później Pan/Pani ma na swoim koncie gigantyczny kredyt, zanim prawdziwy bank konta nie zablokuje.

• marii51 Re: Do Marii... 24.04.23, 15:47
                                                    uwaga na oszustow ..mam taki wątek --
                                                    BARDZO WAŻNE WSKAZUJESZ FAKTY
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 15:54
                                                    Jak chcesz to wskaż ten wątek i poszukam takiego materiału na jutube, gdzie gość nie tylko tłumaczy mechanizm ale i rozmawia z atakującym.
                                                  • pia.ed Re: Do Marii... 24.04.23, 16:06
                                                    Nigdy nie miałaś ataku nawet nie przez oprogramowanie - ale przez rozmowę?
                                                    Ojej, jestem z banku i na Pani koncie wykryliśmy podejrzane operacje?

Nikt obcy numeru mojej komorki nie zna, bo nie mam abonamentu, tylko karte Comviq...
                                                    wiec ktos by musial wykonac miliardy wyszukiwan aby natrafic na moj numer!
                                                    Zeszta ci oszukani w Szwecji to sa starsi ludzie, ktorzy nie maja komorki, tylko telefon przewodowy...
                                                    a jego numer mozna znalezc w internecie!
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 24.04.23, 16:18
                                                    Ale widzisz, nikt żadnego numeru nie szuka... W tym schemacie. Wycieki baz danych to już inny scenariusz.
                                                    System generuje po kolei losowe numery i "notuje" czy w coś trafił. Ewentualnie jak trafi a akurat ktoś z ludzi atakujących jest wolny - to od razu go połączy przy odebraniu telefonu.
                                                  • pia.ed Do Marii... Nie potrafie znalezc na FB 20.05.23, 02:06
                                                    Marylko, jak wiesz znajoma Szwedka zalozyla mi sporo lat temu FB i nie wiem jakim cudem, ale nawet czuk1 sie tam wpisal, chociaz nigdy nie podalam mu swojego imienia i nazwiska!
                                                    Caly czas jestem tam zalogowana, bo przez kilka miesiecy sledzilam dyskusje nad serialem "Moda na sukces",
                                                    ktory to serial ma tytul Glamour smile
                                                    Stronka sie sama otwierala, bo Patrik podal mi link do stronki.Potem gdzies mi sie zgubila, ale kiedy wchodzilam na FB, to na tytulowej stonie byla rubryka "Szukaj" czy cos w tym rodzaju i po wpisaniu Glamour znajdowalam to co chcialam!
                                                    Dzis weszlam i byly jakies filmiki, nawet z Youtube gniazdo niemieckich zimowych bocianow!
                                                    Potem - nie szukajac - znalazlam moje imie i nazwisko...ale niestety nie moge znalezc okienka, w ktore moglabym wpisac "Glamour" Jak to zrobic???
                                                  • pia.ed Do Marii... Nie potrafie znalezc na FB 20.05.23, 02:23
                                                    https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/347648687_765152098666583_8575191241264979264_n.jpg?stp=dst-jpg_p600x600&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=KnZ7-S8MdPYAX_5amIT&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=00_AfCAalw54odTg5P2mwHZAkfO8ZSDjR779EtAQNqdGENrJg&oe=646D06D2

Wyobraz sobie, ze nagle wpadlam na pomysl,
                                                    aby napisac adres www.facebook.com i otworzyla
                                                    mi sie stronka "Glamour"...
                                                    skad skopiowalam zdjecie kwitnacych bzow!

• pia.ed Do Marii... "TWARDE ODBICIE" 20.05.23, 12:57
                                                    ...na poczcie "Gazety"... sad Ale chyba doszly zdjecia nadane z mojego gmail?
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "TWARDE ODBICIE" 22.05.23, 15:04
                                                    pia.ed napisała:

> ...na poczcie "Gazety"... sad Ale chyba doszly zdjecia nadane z mojego gmail
                                                    > ?

tu mam jedne jedyne zdjęcie
                                                    bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/d94bac8f-b35a-426b-be92-c8a94e8209f0.jpeg?fit=crop&w=880&h=495
                                                    może ja tego staruszka zaprosze do siebie ma pewnie sporą emeryturęsmile
                                                    --ugotuje nakarmie ..smilesmileiwięcej nicsmile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "TWARDE ODBICIE" 22.05.23, 15:07
                                                    a jak się dogadamy... na migismilesmile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "TWARDE ODBICIE" 22.05.23, 17:27
                                                    www.tekstowo.pl/piosenka,hymn_szwecji,du_gamla__du_fria.html

spokojnie ładnie uroczo

jesli trafi mi się film szwedzki to podziwiam
                                                    cechy pokoju opanowania i wogole aktorow ..wyobrażam takich też Szwedó

prze rozbiory i łączenie różnych narodowości w Polsce ludzie serdeczni ale bunczuczni ohoho....
                                                    pomieszały się geny...mój pra dziadek pra .....
                                                    tata nam opwiadał turecki polski rodowód mamy smile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "TWARDE ODBICIE" 23.05.23, 16:54
                                                    mój JULEK DZIS
                                                    www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/egzamin-osmoklasisty-2023-jezyk-polski-odpowiedzi-i-arkusze-cke/21922dd,79cfc278
                                                  • pia.ed Do Marii... Hymn Szwecji 23.05.23, 19:43
                                                    Nie chcialam sie bawic w szczegoly i nie napisalam "calej prawdy" o obecnym hymnie "Du gamla, du fria"... bo poprzedni hymn, byl jak kopia hymnu brytyjskiego: God Save the King (Boże, chroń Króla) i nazywal sie "Hymn krolewski" smile Dalej go sie spiewa, ale wylacznie przy wielkich wydarzeniach dotyczacych krola...

marii51 napisała:

> www.tekstowo.pl/piosenka,hymn_szwecji,du_gamla__du_fria.html

> spokojnie ładnie uroczo

• pia.ed Do Marii... Krolewski hymn Szwecji 24.05.23, 16:35
                                                    Niejasno sie wyrazilam, ze dawny szwedzki Hymn Krolewski
                                                    to kopia brytyjskiego... Napisalam tak dlatego, bo oba hymny
                                                    zwracaja sie do krola i wychwalaja go pod niebiosy
                                                    jako monarche i jako wodza wojska - wspanialego stratega.. big_grin

Tekst:

1. Z głębi szwedzkiego serca kiedyś zjednoczona i prosta piosenka, która idzie do króla! Bądźcie wierni jemu i jego rodzinie, włóżcie mu lekką koronę na głowę i pokładajcie w nim całą swoją wiarę, ludzie z plemienia wolnych!

2. O królu, majestat ludu jest również twój: chroń go i chroń przed upadkiem! Stańcie przeciwko nam wszystkie armie świata, my nie mrugamy na ich groźby: kładziemy je pod wasze stopy - królewski podnóżek.

3. Ale jeśli pewnego dnia nadejdzie nasz upadek, z twoich ramion zdejmie się purpura, zdejmij więzy korony i przywdziej drogie barwy, żółty i błękit, i z mieczem w dłoni ruszaj do bitwy i zagłady!

4. I chwyćcie nasz ostatni sztandar, wy i odważni, bo jeszcze po śmierci wasi ludzie! Twoi wierni ludzie z heroizmem uszyją ze swej najlepszej krwi purpurę królewską ciepłą i dobrą, I owiną cię nią.

5. Panie niebios, bądź z nami, tak jak byłeś z nami w przeszłości, i żyj na naszym brzegu ponownie w starym usposobieniu z królem szwedzkim i jego ludźmi. I niech twój duch spocznie poza północnymi krainami!

a href="www.tekstowo.pl/piosenka,hymn_szwecji,du_gamla__du_fria.html" target="_blank" rel="nofollow">www.tekstowo.pl/piosenka,hymn_szwecji,du_gamla__du_fria.html</a>

• pia.ed Re: Do Marii... Krolewski hymn Szwecji 26.05.23, 14:05
                                                    Marysiu, a teraz widzisz zdjecie, ktore wkleilam w temacie "Wiadomosci ze Szwecji"? wink

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/c62171c5-61b5-4dd7-a1ab-cd6a184702fb.jpeg?fit=crop&w=1300&h=731

• marii51 Re: Do Marii... Krolewski hymn Szwecji 26.05.23, 22:36
                                                    widzę widze zdjęcia

a o co chodzi?
                                                  • pia.ed Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 28.06.23, 17:31
                                                    Bez pytania o zgode zaczelysmy pogaduszki u naszego pana...Pytania techniczne przerodzily sie
                                                    w "dyskusje o wszystkim i o niczym"... big_grin Co myslisz o zmianie miejsca?
                                                  • marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 28.06.23, 21:56
                                                    zabrałam pogaduszki ..prosze więc dalej o technicznych
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 13:16
                                                    Ale drogie panie, czy to mnie chodzi? Które pytania techniczne? smile Trochę się pogubiłem. Może tez osobny wątek dla technikaliów?
                                                  • marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 14:23
                                                    Czasem jak mamy sprawę ważną do forumowiczów
                                                    -
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 14:26
                                                    No ale ja tam już napisałem o tych sieciach w smartfonach, nie wiem co dalej?
                                                  • marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 14:52
                                                    DALEJ JEST PRAWIE JUZ NA PROSTEJ aktualnie

... ale prawie nie OD RAZU Grechuty?smile
                                                    mój syn jeden mówił kiedyś tak... 25 lat wstecdz
                                                    Mama ty nie słuchasz,, a ja mówię musze zapisywać
                                                    bo komputerowych lekcjii nie miąłam .... i nagle oni wszyscy juz Gdańsku ,
                                                    ja w Bartoszycach i iak życ bez komputera ?
                                                    l madjechał przywiożł klucz instalowania i
                                                    dumna jestem do dziś=== potrafilam sama naprawy dokonać....

wymagalaś czytania ze zrozumieniem od uczniow.. teraz postaraj się.. czytaj... wykonuj ..
                                                    oj takie nieznane mi te terminy ..skwitowałam
                                                  • pia.ed Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 15:02
                                                    Na naszym osobnym temacie swobodnie mozemy
                                                    dyskutowac o tuszy...
                                                    czy pantalonach, desusach i innych ineksprymable...
                                                    czym sie mezczyzni nie przeciez nie interesuja wink

...

https://v.wpimg.pl/MjAyMzA2YgsgGztJbklvHmNDbxMoEGFINFt3WG4GfVo5SHRCblQkBiQLKAouHCoYNAksDTEcPQZuGD0TbkR8RSUQPgotUzRFJBQvHyUddF8gTSkbdQVgD3YddVd1VH5SbBgrTHQfLwkiQHgZdAR0UidIbwc

> Ale drogie panie, czy to mnie chodzi? Które pytania techniczne? smile
                                                    Trochę się pogubiłem. Może tez osobny wątek dla technikaliów?

• marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 29.06.23, 15:13
                                                    pia

co to za jakieś dziwadła? desusach i innych ineksprymable...
                                                    ale zakladaj wątki,
                                                    może przecież ...forum czego nauczyć ?
                                                    w moim motto forum to się nazywa ... jakie to wszystko ciekawe??
                                                    owszem skrezliłbym wątki niektóre bo mam zasady
                                                    --------.co wolno ,a czego nie trzeba mi tu opisywaćsmile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 11.07.23, 07:59
                                                    do analizy... co to jest?www.adobe.com/pl/creativecloud/stock.html?promoid=JVLHW4KW&mv=other#marquee-video-cc
                                                  • pia.ed Do Marii... 11.07.23, 11:41
                                                    marii51 napisała:

pia
                                                    > co to za jakieś dziwadła? [b]desusach i innych ineksprymable...

To sa synomimy do powszechnie znanego wsrod kobiet slowa "majtki",
                                                    ktore znam z czasow wczesnej mlodosci, pewnie z literatury,
                                                    bo wtedy w wyzszych kregach mowiono "ineksprymable" czyli "niewymowne" big_grin

owszem skrezliłbym wątki niektóre bo mam zasady
                                                    > --------.co wolno ,a czego nie trzeba mi tu opisywaćsmile

No to skreslaj ile chcesz, ja sie nie obraze!!!
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 11.07.23, 14:25
                                                    ,żeby zaspokoić moja ciekawość sama dziś spr
                                                    i słownik polski ,, ma odpowiedź
                                                    <<kalesony::A nie majtki, może zależy w jakich Kręgach ,,
                                                    mówiono tak czy Inaczej
                                                    ALE WYRAŻENIE BARDZO TRUDNE

pia TAKĄ PIĘKNĄ MASZ PAMIĘĆ PODZIWIAM
                                                    > co to za jakieś dziwadła? [b]desusach i innych ineksprymable..
                                                    .❤
                                                    ps skreślanie mam przedeszystkim na forum kogokolwiek=POSTU O TRESCI .. ,,
                                                    ==obrażanie ,aż Do czasu mojej wytrwałości ,,czyli wyprowadzenia mnie z równowagi....
                                                    ale jak LWICA WE WNIE SIĘ WZBURZY TO MI REPRYMENDY JUŻ AŻ AŻ POLECI,..

ohoho.i jeszcze ciut ciut Tatarzyna mam .śp. tata mówił ,że geny z prapradziadkasmile
                                                    nie cierpię takich zachowani,, i jestem czujna i w realu też ;
                                                    piaed
                                                    gdzie bywała bp gorąx i ja podwiatraczkiem i butlami wody dookoła na oddech zdrwu ..mamsmile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 11.07.23, 14:32
                                                    cyt
                                                    Francuski źródłosłów inexprimable to przymiotnik –
                                                    używany również w funkcji rzeczownika –
                                                    o znaczeniu 'niewyrażalny, niewypowiedziany, niewysłowiony'.
                                                    Mianem tym określano część garderoby uznawaną za wstydliwą
                                                    – a więc tę, o której nie powinno się mówić – czyli KALESONY.
                                                    tak czy inaczej kiedys wstydliwy..

więc za obecną nazwę ..stringi .......karano by chłostąsmilesmile
                                                  • pia.ed Do Marii... "cieple niewymowne" 17.07.23, 13:23
                                                    Mnie chodzilo o damskie majtki... wstydliwe to nie bylo,
                                                    ale wg zasad dobrego wychowania, nie wypadalo wymawiac tego slowa...
                                                    Zeby to dotyczylo kaleson czy podobnych czesci meskiej garderoby,
                                                    nigdy nie slychalam!

marii51 napisała:
                                                    Francuski źródłosłów inexprimable to przymiotnik –
                                                    > używany również w funkcji rzeczownika –
                                                    > o znaczeniu 'niewyrażalny, niewypowiedziany, niewysłowiony'.
                                                    > Mianem tym określano część garderoby uznawaną za wstydliwą
                                                    > – a więc tę, o której nie powinno się mówić – czyli KALESONY.

tak czy inaczej kiedys wstydliwy..

• marii51 Re: Do Marii... "cieple niewymowne" 17.07.23, 14:22
                                                    Z CIEKAWOŚCI
                                                    --poszukałam w WIKI..
                                                    === co miałaś na myśli klikając WŁĄSNIE O TYCH MAJTKACH,,,,,,,,
                                                    Nadal nie wiem po co do niego wtedy=wowczas,,
                                                    tak napisałaś ==do literkowego nicka ??

On zostawił chyba,
                                                    bo nie sledze przecież w sezonie pięknej akcji kwaszenia KISZENIA --ogóreczków
                                                    I NA TYM POLEGA MODEROWANIE GDYBY
                                                    MOBIC W DOMU A NIE W SZPITALU..
                                                    pomagał by mi , wyrek czal w niektorych sytuacjach zdarze na Forum moimsmile
                                                  • pia.ed Do Marii... "niewymowne" 18.07.23, 22:02
                                                    marii51 napisała:

> Z CIEKAWOŚCI poszukałam w WIKI.. co miałaś na myśli klikając WŁĄSNIE O TYCH MAJTKACH,,,,
                                                    > Nadal nie wiem po co do niego wtedy=wowczas,, tak napisałaś ==do literkowego nicka ??

Napisalam:
                                                    Do Marii... Moze sie przeprowadzimy?
                                                    29.06.23
                                                    "Na naszym osobnym temacie swobodnie mozemy dyskutowac o tuszy...
                                                    czy pantalonach, desusach i innych ineksprymable, czym sie mezczyzni
                                                    przeciez nie interesuja..."

• marii51 Re: Do Marii... "niewymowne" 19.07.23, 13:34
                                                    pia.ed napisała:
                                                    o niego wtedy=wowczas,, tak napisałaś ==do literko
                                                    > wego nicka ??[/i]
                                                    >
                                                    > Napisalam:
                                                    > Do Marii... Moze sie przeprowadzimy?
                                                    > 29.06.23
                                                    > "Na naszym osobnym temacie swobodnie mozemy dyskutowac o tuszy...
                                                    > czy pantalonach, desusach i innych ineksprymable, czym sie mezczyzni
                                                    > przeciez nie interesuja..."

~~~~~~~~~~~~~~
                                                    nie ma sprawy... jak najbardziej ,, wiele można na forach,,
                                                    wystarczy tylko pomoc chciećI ...można..
                                                    .
                                                    twórczo myśleć, dyskutować
                                                    rozwiązywać problemy== chwalić się tym i owym

możliwości aż pod sufit NIEBA smile
                                                    🤞❤👍🤞
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... "niewymowne" 19.07.23, 13:37
                                                    Ale czego od mnie oczekujecie? bo niewiele a raczej nic nie rozumiem z Waszej wymiany postów big_grin
                                                  • pia.ed Do Marii... 19.07.23, 18:35
                                                    Na naszym nowym temacie bedziemy rozmawiac o babskich sprawach,
                                                    wiec nic od Ciebie - jako mezczyzny - nie oczekujemy, nie musisz tez czytac,
                                                    a nawet nie powiniennes...
                                                    Maria zgubila sie z powodu francuskiego slowa, ktorym sie popisalam,
                                                    ale juz wszystko wyjasnilam, a Ty mozesz spac spokojnie... chyba ze
                                                    zoneczka nie da Ci spac!

> Ale czego od mnie oczekujecie? bo niewielea raczej nic
                                                    nie rozumiem z Waszej wymiany postów big_grin

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do Marii... 19.07.23, 19:06
                                                    How rude...
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 19.07.23, 19:27
                                                    a co to? How rude...znaczy ?
                                                    światowy znawco podpowiedz.. nić złego? zbiorku literek..?.
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 19.07.23, 19:29
                                                    już ,ok wiem
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "niewymowne" 19.07.23, 20:09

> Ale czego od mnie oczekujecie? bo niewiele a raczej nic nie rozumiem
                                                    z Waszej w
                                                    > wymiany postów big_grin

SPOKO =stoicki spokój i wszystko gra,
                                                    spoko.. jak do tej pory ,, bądź sobą i klikamy i jużsmile

I Jurka SAGASZA POSŁCHAJMY ,,
                                                  • pia.ed Marii... mala przerwa... 21.07.23, 02:04

Nie bede sie odzywac przez pare dni; bede zwiedzac Szwecje, jak co roku, na moja "Karte Letnia"!
                                                  • marii51 Re: Marii... mala przerwa... 21.07.23, 19:08
                                                    zwiedzania super
                                                  • marii51 Re: Marii... mala przerwa... 31.08.23, 23:59
                                                    www.plotek.pl/plotek/7,154063,30138511,ksiezna-diana-i-ksiaze-karol-doczekali-sie-trojki-dzieci-tabloid.html#do_w=50&do_v=762&do_st=RS&do_sid=786&do_a=786&s=MTPromo1
                                                  • pia.ed Marii... corka Diany 01.09.23, 09:52
                                                    Księżna Diana i książę Karol doczekali się trójki dzieci?
                                                    Tabloid twierdzi, że mają córkę. Ukrywa się od lat.

Oczywiście. A Diana żyje, wzięła ślub z Elvisem a ich córką jest Iga Świątek.

coolbabe
                                                    Ja miałem troje rodziców, przez lata moich 6 babć to przede mną ukrywało.

• marii51 Re: Marii... corka Diany 02.09.23, 14:52
                                                    pia.ed napisała:

> Księżna Diana i książę Karol doczekali się trójki dzieci?
                                                    > Tabloid twierdzi, że mają córkę. Ukrywa się od lat.
                                                    >
                                                    > Oczywiście. A Diana żyje, wzięła ślub z Elvisem a ich córką jest Iga Świątek.
                                                    >
                                                    > coolbabe
                                                    > Ja miałem troje rodziców, przez lata moich 6 babć to przede mną ukrywało.

>
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    własnie ??po co dziennikarskie kłamstwa z WYSP Wielkiej bRYTANII>

KOMU NADAL DO TEJ PORY ZALEŻY NA OBNIŻANIU Diany wizerunku ?
                                                    ~~~~~~~~
                                                    pia? o tym nie pomyślałaś?
                                                  • pia.ed Marii... Diana i jej niby corka 02.09.23, 17:45
                                                    Nikt przeciez niczego negatywnego nie napisal o Dianie.
                                                    Krytyka dotyczy wylacznie redakcji, ktora takie bzdury
                                                    publikuje! sad

marii51 napisała:
                                                    > www.plotek.pl/plotek/7,154063,30138511,ksiezna-diana-i-ksiaze-karol-doczekali-sie-trojki-dzieci-tabloid.html#do_w=50&do_v=762&do_st=RS&do_sid=786&do_a=786&s=MTPromo1

DALSZE KOMENTARZE:
                                                    .
                                                    No i do tego UFO, Yeti i potwór z Loch Ness. Sezon ogórkowy, znaczy się.

JPRDL, coś pili w redakcji, że takie kosmiczne brednie publikujecie? A był tam smok?

Ani oko nie widziało ani ucho nie słyszało co dzieje się
                                                    za drzwiami ku...kich komnaT. Protoplastą był podobno
                                                    Neron i tak zostało do czasów teraźniejszych.

Oczywiście. Nie wiedziała, że była w ciąży i nie wiedziała że urodziła córkę.
                                                    Każdej osobie z pochwą może się zdarzyć. Cenimy dobre dziennikarstwo,
                                                    któremu nie jest wszystko jedno.

Normalnie ktoś pobrał materiał genetyczny, a potem się pobawił w demiurga.
                                                    Rozumiem, że jakiś angielski szmatławiec publikuje takie rewelacje.
                                                    Jest to rola społeczna szmstlawca.
                                                    Ale żeby red. Siwik traciła swój cenny czas i wenę twórczą na takie informacje,
                                                    to tego nie rozumiem.

Kolejna sensacyjna wiadomość typu "Zabili go, a on uciekł!!!"... Brawo wy.

• marii51 Re: Marii... Diana i jej niby corka 02.09.23, 19:40
                                                    jesli ąz tak niepotrzebnie stwarza swoje wymysły na remat Diany.. po co to robi??
                                                    nudzi sie widocznie ,więc łazu i smędzi głupoty ..idajed,że jest ażtaaki aktywnt..
                                                    00każdy ma jakiegoś bzika...smile
                                                    największy bląd jest moj..jak oglam taki artyk umiescic na forum...
                                                  • marii51 Re: Marii... Diana i jej niby corka 02.02.24, 22:25
                                                    ale czy pozwoli wysłać
                                                  • marii51 Re: Marii... Diana i jej niby corka 02.02.24, 22:27
                                                    z przeegladarki firefox udało mi się wysłać
                                                  • pia.ed Marii... 03.02.24, 18:51
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30662872,awantura-po-slowach-dudy-sikorski-usprawiedliwia-prezydenta.html#s=BoxOpImg4

Mnie chodzi tylko o to, jaka obszerna wiedze o Krymie maja piszacy
                                                    w komentarzach pod artykulem. A jeden z nich slusznie sie zdziwil,
                                                    jak mogla ta nieprawidlowa wiadomosc znalezc sie w wywiadzie ... sad

emzaprawa, godzinę temu

"Problem w tym, że Prezydent autoryzował ten wywiad, dziennikarze kumple, biuro prasowe,
                                                    ma dwudziestu kilku doradców z pensjami po 20 tys. I idzie taki babon"....
                                                  • pia.ed Marii... 17.02.24, 21:13
                                                    Przeczytalam, ze na Messenger bylas 6 godzin temu... i nie zauwazylas,
                                                    ze wpisywalam sie tam dwa razy w ciagu ostatniego tygodnia???
                                                  • marii51 Re: Marii... 18.02.24, 22:20
                                                    PIA
                                                    ZROBIŁAM ZAKUPY i znow idę na urlopiksmilesmile mi si należy chybasmilesmile
                                                  • pia.ed Marii... Gdansk 1939 film 15.03.24, 20:26

www.youtube.com/watch?v=8CRfJX3sxgU
                                                  • marii51 Re: Marii... Gdansk 1939 film 16.03.24, 15:44
                                                    w tej chwili mam

ale gonią mnie pomidory do rozsadzenia bo mają ciasno..
                                                    w domu w skrzyneczkach ma być mróz jeszcze .ponoć..

i narazie. chyba rosnąć będą w domkusmile

a ww film zaliczę w wolnym czasie..ale może już widziałam ten dokument..?
                                                  • marii51 Re: Marii... Gdansk 1939 film 17.03.24, 01:52
                                                    kto ma niwielkie wypłaty netto? jakie zawody?

www.se.pl/slask/lista-najgorzej-oplacanych-zawodow-w-polsce-lepiej-zatrudnic-sie-w-dyskoncie-13-03-aa-4J3U-YkWB-hi2B.html
                                                  • pia.ed Marii... A ja czekam dalej 18.03.24, 16:16
                                                    na wypowiedz, jak Ci sie spodobaly seniorki ze Slaska, ktore na Dzien Kobiet
                                                    przeszly calkowita metaforfoze? smile

• pia.ed Marii... A ja czekam dalej... 19.03.24, 23:23

> na wypowiedz, jak Ci sie spodobaly seniorki ze Slaska, ktore na Dzien Kobiet
                                                    przeszly calkowita metaforfoze? smile

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/cw6k9kuTURBXy84YWYxYjU3Yy0wZjBmLTQzZWEtYTQzNC0yYjBmNGM4YjE4MzAuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/niesamowita-przemiana-seniorek-z-sosnowca-metamorfoza-emerytek/njyzspm#slide-1
                                                  • marii51 Re: Marii... A ja czekam dalej... 20.03.24, 11:27
                                                    I SUPER I BARDZO DOBRZE PODZIWIAĆ MOGĘ .. NAJPRAWDOPODOBNIEJ
                                                    KOBIETY ...........>>>>> W SUMIE SUMARUM,
                                                    POWINNY SOBIE SIĘ PODOBAĆ akceptować SIĘ ZE SWOJĄ OSOBOWOŚCIĄ ZE SWOIM WYGLĄDEM NIKT ZA NAS TEGO NIE UCZYNI,, POCHWALY OD MĘŻĆZYZN ..POŻNIEJ MOGĄ W KOLEJNOŚCI ISTNIEĆsmile
                                                    PATZREC W LUSTRO I UŚMIEHAĆ SIĘ DO SIEBIE
                                                    NAWET GDY CHOROBY PRÓBUJĄ ZAWŁADNĄĆ NAMI,
                                                    BUDZIMY SIĘ RANO... WSTAJEMY ,, OCZY OTWIERAMY I CIESZYMY SIĘ ,, AHA ,, ŻYJĘ,,OK
                                                  • pia.ed Marii... A ja czekam dalej... 20.03.24, 14:14

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/JJrk9kuTURBXy9iYzc1NzM1My00NzJkLTQ2YmQtYWU1NS1iOTc4NTE2NzQ4MTguanBlZ5KVAwAAzQPSzQImkwXNBOzNAvfeAAKhMAahMQE

Czy czasami nie pomylilas z tym zdjeciem??? big_grin
                                                  • marii51 Re: Marii... A ja czekam dalej... 20.03.24, 15:51
                                                    przecież tu o wiele młodsze gwiazdeczki ")
                                                  • pia.ed Marii... 20.03.24, 21:40
                                                    marii51 napisała:
                                                    przecież tu o wiele młodsze gwiazdeczki ")

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/cw6k9kuTURBXy84YWYxYjU3Yy0wZjBmLTQzZWEtYTQzNC0yYjBmNGM4YjE4MzAuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

Chyba te panie nie sa duzo starsze, ale wg mnie zostaly postarzone przez fryzury i ubrania...
                                                    ja mam zupelnie inny styl... wink
                                                  • marii51 Re: Marii... 22.03.24, 01:30
                                                    wiadomo nt gustu.. każdy ma taki jak sobie uważa,,
                                                  • marii51 Re: Do Marii... "niewymowne" 21.07.23, 19:07
                                                    USTAWIENIA NA SKYPE U MNIE W TELEFONIE TO MAM TAK. USTAWIAM CAŁY TELEFON ŻEBY MIAŁ DUŻE LITERKI W USTAWIENIACH TELEFONU.
                                                  • marii51 Re: Do Marii... 19.07.23, 19:47
                                                    marii51 napisała:

> cyt
                                                    > Francuski źródłosłów inexprimable to przymiotnik –
                                                    > używany również w funkcji rzeczownika –
                                                    > o znaczeniu 'niewyrażalny, niewypowiedziany, niewysłowiony'.
                                                    > Mianem tym określano część garderoby uznawaną za wstydliwą
                                                    > – a więc tę, o której nie powinno się mówić – czyli KALESONY.
                                                    tak czy inacze
                                                    > j kiedys wstydliwy..
                                                    > więc za obecną nazwę ..stringi .......karano by chłostąsmilesmile
                                                  • marii51 Re: Do Marii... Moze sie przeprowadzimy? 17.07.23, 16:24
                                                    CO MA PIA,ED DO TYCH OSOB ,, LUBI TAKICH POLCHNYCH CZY CO?
                                                    -
                                                  • pia.ed Do Marii... 22.05.23, 16:14
                                                    Prosci, starzy Szwedzi, nie rusza sie na krok...
                                                    im jest tu najlepiej, w kraju w ktorym sie urodzili,
                                                    gdzie maja kolegow z czasow mlodosci, przyjaciol,
                                                    towarzyszy z pracy i sasiadow, ktorzy ich rozumieja,
                                                    a oni ich. Innymi slowy... chca zyc i umrzec w tym kraju!

"Szwedzki hymn narodowy

"Północy, prastara, ożywcza jak zdrój,
                                                    Radosna, spokojna w górskiej szacie!
                                                    Pozdrawiam cię pięknie, kochany mój kraju,
                                                    Twe słońce, niebo i łąk cnych połacie.
                                                    Twe słońce, niebo i łąk cnych połacie.

Tyś wielka pamięcią o świetności dniach,
                                                    Gdy męstwo twe świat cały sławił!
                                                    Czym byłaś, zostaniesz, na wieki, o tak!
                                                    Chcę żyć i umrzeć tutaj, w Skandynawii!
                                                    Chcę żyć i umrzeć tutaj, w Skandynawii!"

• marii51 Re: Do Marii... Nie potrafie znalezc na FB 22.05.23, 14:59
                                                    o Glamur
                                                    pia.ed
                                                    nie wiem .. nie potrafie
    • marii51 Re: Do marii51 04.04.24, 14:26

zajączek doniósł ,,
      • pia.ed Do marii51 05.04.24, 11:58

www.youtube.com/watch?v=TXnfDDteIGA
        ZOSTAWIAM TO TUTAJ, POSLUCHAM POZNIEJ.
        • marii51 Re: Do marii51 05.04.24, 15:38
          MAM NASTPNE n/y
          o kurator, ktora 8 lat dręczyła nauczycieli
          • pia.ed Do marii51 08.04.24, 10:44
            marii51 napisała:

> MAM NASTPNE n/y
            > o kurator, ktora 8 lat dręczyła nauczycieli

Jeszcze tego nie wysluchalam, bo ja lubie tylko artykuly pisane... Dyskutowalam o niej na 60-kach, wiec wiem jaka to straszna kobieta.

TERAZ O WYBORACH W GDANSKU:
            www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,30867218,wzruszajace-zachowanie-dulkiewicz-na-scenie-corka-matka-i.html#s=amtp_pnHP_gallery_button

https://bi.im-g.pl/im/9c/6f/1d/z30867356IH,Aleksandra-Dulkiewicz-swietuje-zwycieztwo.jpg

To jednak nie był koniec wielkich emocji w Gdańsku. Aleksandra Dulkiewicz po tym jak podziękowała córce, mamie i siostrze, zaprosiła na scenę jeszcze jedną ważną osobę w jej życiu: nowego partnera, z którym jest związana od dwóch lat. Jak czytamy w serwisie Gdansk.pl, było to pierwsze publiczne wystąpienie pana Jakuba u boku ukochanej.

"Od dwóch lat jest w moim życiu ktoś bardzo bardzo ważny… Jakub, chodź tutaj! Mamy za sobą już pierwszą wspólną kampanię. Z kolejną będzie już łatwiej chyba!" - zwróciła się do ukochanego Dulkiewicz.

• marii51 Re: Do marii51 20.04.24, 16:51
      Już wracam wkrotce
      • pia.ed Do marii51 20.04.24, 18:55
        marii51 napisała:
        Już wracam wkrotce

To gdzie sie podziewalas? wink
        • pia.ed Do marii51... Gdynia hospicjum 20.04.24, 21:05
          Data utworzenia: 17 kwietnia 2024

Prokuratura prowadzi śledztwo, które ma wyjaśnić, czy w Hospicjum św. Wawrzyńca w Gdyni dopuszczono się przywłaszczenia pieniędzy pochodzących ze zbiórek i darowizn. Dyrektorem placówki jest ks. Grzegorz Miloch — kapłan oskarżany przez osoby ze swojego bliskiego otoczenia o to, że z hospicjum miał zrobić swój biznes.

Osoby związane z Hospicjum św. Wawrzyńca w Gdyni postanowiły przerwać milczenie. Z ich relacji
          wyłania się ponury obraz tego, co przez lata miało dziać się za murami placówki. Nasi rozmówcy zarzucają dyrektorowi stowarzyszenia, ks. Grzegorzowi Milochowi, że uczynił z hospicjum swój rodzinny biznes. Wprost mówią o nepotyzmie.

— Ks. Grzegorz Miloch od prawie 30 lat jednoosobowo zarządza stowarzyszeniem, z którego uczynił sobie prywatny folwark, swoją firmę.
          Członkami stowarzyszenia są m.in.: jego mama, wujek, ale także konkubina księdza, która
          w hospicjum jest zatrudniona, a także jej mama i brat. Sytuacja rodzinna księdza jest
          tajemnicą poliszynela.
          Wszyscy w hospicjum wiedzą, że ksiądz ma nastoletnią córkę z pracownicą, ale wokół tego tematu
          panuje dziwna zmowa milczenia — przekonuje nasz rozmówca, który prosi o zachowanie anonimowości.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/gdynia-tajemnice-hospicjum-sw-wawrzynca-w-gdyni/gshdvxm
          • pia.ed Re: Do marii51... Gdynia hospicjum 21.04.24, 04:36
            NAPISZ DO MNIE TAM GDZIE BYLO COS, CO ZASTEPOWALO SKYPE I MOGLYSMY ROZMAWIAC/PISAC.
            WCHODZILAM TAM KLIKAJAC NA IKONKE "S" PRZY KTOREJ BYLA CYFERKA, OSTATNIO "1"

TERAZ TO ZNIKNELO I KIEDY WPISALAM "SKYPE" TOJUZ SIE TA STRONA NIE OTWORZYLA...
            • marii51 Re: Do marii51... Gdynia hospicjum 21.04.24, 22:56
              pia.ed napisała:

> NAPISZ DO MNIE TAM GDZIE BYLO COS, CO ZASTEPOWALO SKYPE I MOGLYSMY ROZMAWIAC/P
              > ISAC.
              > WCHODZILAM TAM KLIKAJAC NA IKONKE "S" PRZY KTOREJ BYLA CYFERKA, OSTATNIO
              > "1"
              >
              > TERAZ TO ZNIKNELO I KIEDY WPISALAM "SKYPE" TOJUZ SIE TA STRONA NIE OTWORZYLA..
              > .

odpowiem mtylko,że korzystałas na fejsbuku z mesendrzera tzw czaty
              • pia.ed Re: Do marii51... Gdynia hospicjum 22.04.24, 09:42
                Dziekuje! Potem przypomnialo mi sie, ze to byl messenger... ale sprawa rozwiazala sie
                sama, bo kiedy pozniej na nowo wlaczylam komputer, to pokazalo sie zawiadomiennie
                w postaci "S1" i tam nacisnelam; Zalogowana na FB jestem caly czas!
                • marii51 Re: Do marii51... Gdynia hospicjum 25.04.24, 14:58
                  ok to dobrze .. masz co chciałaś
                  ```````````````
                  • marii51 Re: Do marii51... Gdynia hospicjum 25.04.24, 15:06
                    napisałam wiecej i zjadł ufff

• pia.ed Do marii51.. 05.05.24, 13:33
                      Zaraz wybywam z domu, bo jade ogladac atrakcje z okazji Eurowizji. Niestety oziebilo sie, co stwierdzilam po wyjsciu na podworko.... Musze sie najpierw przebrac w cos cieplego, bo jade pod Dworzec Centralny, gdzie bedzie wystepowac wesola studencka orkiestra ... big_grin A jak juz wyjade do miasta, to predko nie wroce!
        • marii51 Re: Do marii51 06.05.24, 16:07
          pia.ed 11.03.13, 09:49 tu mi dzis pojawił taki pis........ a to rok 2009 ..

smile
          Gdzieś zaczęłaś pisać historie Twojego kuzyna ... Nie mogę tego wątku znaleźć,
          a czekam na dalszy ciąg.\\~~~~~~~~~~~
          ~~~~~~~~~~
          Bożenko
          a możesz cokolwiek co pamiętasz co ja tam pisałam
          mam rodzine kuzynostwa ogromną

i bardziej przypominam,że fragmenty z życia Tatusia mojego
          • pia.ed Re: Do marii51 11.05.24, 18:33
            Zostawiam tutaj. Komentarz napisze pozniej i moze wkleje w inne miejsce.
            Jest to historia malzonkow ktorzy byli pijani, poklocili sie i wsiedli do samochodu
            ktory wjechal do rzeki! Oboje nie zyja, osierocili male dzieci... sad
            • marii51 Re: Do marii51 11.05.24, 19:02
              wczparj kobieta spalila w ognisku przy swoim domu dwie coreczki,,,
              0 ie !!!!-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka