Dodaj do ulubionych

dbajmy o zdrowie.....

08.07.14, 12:37
bo nic nad zdrowie.. prawda , prawda..
wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16255032,Nie_mieszaj____nadcisnienia_z_wodka__sera_z_antydepresantami_.html#TRNajCzytSST
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: dbajmy o zdrowie..... 08.07.14, 12:57
      Artykuł jak zwykle ucięty ... a ja mam go skopiowany w całości smile
      • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 08.07.14, 13:24
        pia.ed a ti ti ti zamiast załaczyc tosię mądrzysmile
        mam i ja:
        calutki
        wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16255032,Nie_mieszaj____nadcisnienia_z_wodka__sera_z_antydepresantami_.html
        • pia.ed Re: dbajmy o zdrowie..... 08.07.14, 23:25
          Gdzie masz???
          Mnie po przeczytaniu wstępu pojawia sie taki napis:

Artykuł zamknięty
          Przeczytaj cały artykuł

dołączając do Prenumeratorów cyfrowej Wyborczej
          Wypróbuj teraz za 0,99 zł za miesiąc

Sprobuj otworzyc jeszcze raz wink
          • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 09.07.14, 15:26
            był a nie ma?
            a taki na czsie
            • pia.ed Re: dbajmy o zdrowie..... 09.07.14, 20:35
              Udalo Ci sie otworzyc ten artykuł po raz drugi czy nie??? Oczywiscie caly ...

marii51 napisała:

> był a nie ma?

• marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 09.07.14, 21:30
                o co chodzi- jeśli piaed masz go to ujawnij- a nie pytasz.. ja widzialam caly--lecznie mialam czasu poczytać
                • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 10.07.14, 15:34
                  nauka.newsweek.pl/jedzmy-chwasty-na-zdrowie-newsweek-pl,artykuly,342075,1.html
                  • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 13.07.14, 11:35
                    wysokie ph
                    zyli zakwszenie organizmu--
                    jakie objawy?
                    nauka.newsweek.pl/nie-daj-sie-kwasom,artykuly,343373,1.html
                    • marii51 Re: dbajmy o zdrowie.....kwiaty-zastosowanie-w-got 13.07.14, 21:24
                      stylzycia.newsweek.pl/kwiaty-zastosowanie-w-gotowaniu-kuchnia-jedzenie-kwiaty-przyprawy-newsweek-pl,artykuly,343062,1.html
                      • marii51 Re: dbajmy o zdrowie...A CO JEST GDY DRĘTWIENIE 14.07.14, 23:06
                        ALBO SILNE KURCZE POJAWIA SIĘ....
                        MOŻE TU ZNAJDZIEMY ODPOWIEDŻ
                        zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,130081,11213612,Dretwienie_rak_i_nog___dolegliwosc__ktora_sprzyja.html#TRNajCzytSST
                        • marii51 Re: dbajmy o zdrowie...ARBUZ 19.07.14, 20:06
                          kobieta.wp.pl/gid,16724641,img,16724890,kat,119634,title,Arbuz-ma-same-zalety,galeriazdjecie.html
                          • marii51 Re: dbajmy o zdrowie...ARBUZ 19.07.14, 20:07
                            Diabetycy, którzy powinni zwracać szczególną uwagę na kaloryczność potraw i zawartość w nich cukru często narzekają, że nie mogą pozwolić sobie na wiele wspaniałych przekąsek czy dań. Mogą za to bez obaw jeść arbuzy. Pomimo tego, że są słodkie są bardzo bezpieczne ponieważ w 99 procentach składają się z wody i błonnika. Ponadto różne witaminy i minerały zawarte w arbuzach, jak na przykład potas czy magnez pomagają w lepszej pracy insuliny w naszym organizmie. Innym składnikiem arbuza jest arginina, również ma rewelacyjny wpływ na poziom i działanie insuliny na cukier w organizmie.
                            • marii51 Re: dbajmy o zdrowie...na różne dolegliwości.. 20.07.14, 19:52
                              kobieta.interia.pl/zdrowie/news-skuteczne-oklady,nId,1471110#iwa_item=9&iwa_img=1&iwa_hash=36209&iwa_block=lifestyle
    • amityr Re: dbajmy o zdrowie..... 20.07.14, 21:09
      Szanownej pia.ed chwasty szkodzą.
      • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 24.07.14, 22:43
        tym razem inna sprawa- tak mloda kobieta .bo 37 lat - szkoda że nei ma dlaczego - w wyniku jakich zaniedbań-
        ale zostawie- slowo najważniejsze dbajmy wciąz o zdrowie
        wyborcza.pl/1,75476,16370203,Badania_na_wlasnym_mozgu.html#CukGW
        • pia.ed Dbajmy o zdrowie - wylew krwi do mozgu 24.07.14, 22:58
          Wylew krwi do mózgu to coś, czego nikt nie może przewidzieć i zapobiec ...
          wiec żadnych zaniedbań nie było. Takie coś może spotkać robotnika i naukowca.

W dyskusji znalazlam ciekawa wypowiedz:
          takiego czlowieka mozna uratowac przed kalectwem czy nawet śmiercią,
          jesli lekarze zajmą sie pacjentem natychmiast.
          Kazda minuta powoduje nowe szkody w mózgu.

owca888

Miała szczęście, że ją od razu zoperowali. Niestety u nas bywa różnie. Kolega zawiózł żonę
          z wylewem o północy i chcieli go zbyć tekstem"zoperujemy ją rano". Na szczęście nie dał się. Narobił dymu, że nie wyjdzie, póki nie wezmą jej na stół. To dzięki niemu odzyskała pełną sprawność w stosunkowo krótkim czasie. Strach pomyśleć, co by było, gdyby pół nocy przeleżała w tym stanie.
          To ku przestrodze, nie dajcie się zbyć.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75400,16370203,Gdy_upadla_pod_prysznicem_pomyslala___Cholera__mam.html#ixzz38QAdo2A3

• marii51 Re: Dbajmy o zdrowie - wylew krwi do mozgu, a udar 28.07.14, 14:48
            zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,16319512,Udar_mozgu___dzieki_diecie_mozna_go_uniknac__Sprawdz_.html#TRCuk
            • pia.ed Re: Dbajmy o zdrowie - wylew krwi do mozgu, a uda 28.07.14, 18:13
              No i najważniejsze nie tyć, bo właśnie tędzy ludzie maja najczesciej udary ... sad

Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ nadwaga i otyłość to główne czynniki ryzyka udaru mózgu.
              Obecność słodyczy w diecie, które są źródłem cukru lub tłuszczu, a przede wszystkim dużej porcji energii, sprzyja nagromadzeniu się tkanki tłuszczowej, czyli nadwadze, a nawet otyłości. Cukier zwiększa ilość triglicerydów i cholesterolu w surowicy krwi, których zbyt wysoki poziom jest przyczyną miażdżycy.
              • pia.ed Zespół suchego oka ... 30.07.14, 11:46
                www.medonet.pl/wideo/czas-na-zdrowie-zespol-suchego-oka,95496,w.html
              • amityr Re: Dbajmy o zdrowie - wylew krwi do mozgu, a uda 31.07.14, 12:47
                pia.ed napisała:

> No i najważniejsze nie tyć, bo właśnie tędzy ludzie maja najczesciej udary .
                >
                >
                > Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ nadwaga i otył
                > ość to główne czynniki ryzyka udaru mózgu.
                > Obecność słodyczy w diecie, które są źródłem cukru lub tłuszczu, a przede wszys
                > tkim dużej porcji energii, sprzyja nagromadzeniu się tkanki tłuszczowej, czyli
                > nadwadze, a nawet otyłości. Cukier zwiększa ilość triglicerydów i cholesterolu
                > w surowicy krwi, których zbyt wysoki poziom jest przyczyną miażdżycy.[/i][/i]

To są wierutne bzdury. Jeżeli już to pośrednio i nie u każdego. Trzeba profilaktyki. Paraliż powoduje niedrożność tętnic szyjnych i urwanie się zakrzepu. To samo jest z tętniakiem, którego można się nabawić uderzając się kiedyś dawno temu w głowę do utraty przytomności. Po tym się zapomina a tętniak rośnie.
                • pia.ed Wypij szklankę wody z cytryną ... 05.09.14, 16:03
                  Przed sniadaniem ... Myslalam o tym od dawna,
                  podobno nawet szklanka letniej wody bez cytryny dobrze działa,
                  bo przeczyszcza jelita.

fitness.sport.pl/fitness/1,111333,11372665,Zacznij_dzien_od_szklanki_wody_z_cytryna.html
                  • marii51 Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 08.09.14, 08:33
                    woda z cytryna jak najbardziej wszystkim wskazana
                    --ake tym co chorują na nadkwasotę--to raczej absolutnie
                    zapraszam:a gdyby tak nieba przybliżyć...smile...
                    • marii51 Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 08.09.14, 08:50
                      ps
                      wiele sie mówi o tym,e powinnimy pic wodę
                      • pia.ed Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 08.09.14, 17:12
                        Bzdury ten Cejrowski pisze ... albo Tobie się coś pokręciło ...
                        Woda jest jak najbardziej wskazana, choćby dlatego aby nie mieć obstrukcji ...

Czytałam już dawno temu, ze dobrze jest na czczo wypić szklankę cieplej wody,
                        aby przepłukać żołądek.
                        Nie powinno sie tylko pic płynów w trakcie jedzenia, bo wypłukuje soki żołądkowe i żołądek gorzej trawi ...

marii51 napisała:

> ps
                        > wiele sie mówi o tym,e powinnimy pic wodę
                        • skuter46 Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 08.09.14, 18:56
                          Nie wnikam w tę dyskusję.

Jedno wiem, że w organizmie utrzymuje się bardzo zbliżony poziom wody.
                          Jeśli poziom ten obniża więcej niż o 1 %..... odczuwamy pragnienie, potrzebę
                          pilnego uzupełnienia stanu wody w organizmie. I ten brak uzupełniamy.
                          • pia.ed Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 09.09.14, 16:55
                            Nie wszyscy odczuwaja pragnienie ... Ja sie najczesciej zmuszam do picia ...

Nie wiem czy pare kropel cytryny ma jakis wplyw na nadkwasote ...
                            i chyba nie cytryna jest najwazniejsza, nadkwasote moze spowodowac CHLEB.
                            • marii51 Re: Wypij szklankę wody z cytryną ... 09.09.14, 22:33
                              Podczas badania usg usłyszałam dobrą nowinę o nerce-, że jej struktura jest poprawna( byłam zdziwiona,bo poprzednie usg :: a to torbiel ,a to nie taka struktura)
                              • marii51 Re: dobra- to teraz sok z kapusty.... 10.09.14, 00:10
                                https://naturalneoczyszczanie.pl/wp-content/uploads/2011/07/kapusta1.jpg

hipokrates2012.wordpress.com/2014/09/07/detoks-sok-z-kapusty/
                                • marii51 Re: dobra- a może ciasto dyniowe? 10.09.14, 00:14
                                  www.facebook.com/przepisy.fit/photos/a.293988154053259.68107.288486291270112/622554127863325/?type=1&theater
                                  • pia.ed Zły stan zdrowia wpływa na wygląd ... 10.10.14, 23:56
                                    Dobry stan zdrowia często przekłada się na atrakcyjny, młodzieńczy wygląd.
                                    Dlatego też często mylimy się, obwiniając upływający czas za gorszy kontur twarzy, brzydkie paznokcie, utratę włosów, podczas gdy te fakty mogą świadczyć o pewnych problemach zdrowotnych.

tylkomedycyna.pl/wiadomosc/co-wyglad-mowi-o-naszym-stanie-zdrowia
                                    • pia.ed Problemy ze zdrowiem a odchudzanie 11.10.14, 20:46
                                      Odchudzanie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli nie tylko brak ruchu i nadmiar kalorii sprawiają, że ważysz za dużo.
                                      Wiele ukrytych problemów ze zdrowiem utrudnia lub wręcz uniemożliwia efektywną utratę wagi.

Niestety ink do tego ciekawego artykulu zniknal mí w trakcie pisania.
                                      Postaram sie go odnaleźć i wkleić.
                                      • pia.ed Polacy nadużywają suplementów diety ... 02.11.14, 12:48
                                        nauka.newsweek.pl/suplementy-diety-polacy-ich-naduzywaja-newsweek-pl,artykuly,350988,1.html#najnowszeAR
                                        • pia.ed Kolorystyka warzyw i owoców ... 09.11.14, 11:13
                                          kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,127066,16799518,Jakie_znaczenie_ma_barwa_jedzenia__Poznaj_sile_pieciu.html

Czy kolor w jedzeniu może mieć istotne znaczenie? Okazuje się, że tak. Każda barwa ma swoje indywidualne właściwości - ich znajomość pozwoli nam wprowadzać do diety produkty nam potrzebne. Kolor jedzenia może pobudzić nasz apetyt lub zniechęcić do spożywania posiłku, dodać nam energii bądź pomóc się zrelaksować.
                                          Właściwości warzyw i owoców ze względu na kolorystykę dzielimy z pomocą dietetyka programu Zdrowy Apetyt.
                                          • marii51 Re: Kolorystyka warzyw i owoców ... 09.11.14, 13:27
                                            I nie ma treści ... .. czytalam ale zgubilam link- o tym jak pokonywac jesienną pogodę i moje wstawanie nocnych przerw w spaniu.. wyszukam to wkleję..
                                            • marii51 Re: Kolorystyka warzyw i owoców ... 09.11.14, 13:30
                                              zostwie chleb bezglutenowy-
                                            • pia.ed Re: Kolorystyka warzyw i owoców ... 09.11.14, 18:01
                                              O jakiej tresci piszesz???

marii51 napisała:

> I nie ma treści ... ..

• marii51 Re: zaburzenia snu 10.11.14, 18:27
                                                zdrowie.trojmiasto.pl/Zaburzenia-snu-Zobacz-jak-z-nimi-walczyc-n83299.html
                                                • marii51 Re: zaburzenia snu A moze depresja jesienna 10.11.14, 18:36

• marii51 Re: zaburzenia snu A moze depresja jesienna 11.11.14, 09:51
                                                    tiny.pl/qvkvc -----
                                        • immediately_27 Re: Polacy nadużywają suplementów diety ... 21.11.14, 15:28
                                          W pełni zgadzam się z tezą postawioną w artykule Newsweeka. Słuchając radia, można odnieść wrażenie, że nad Wisłą mieszkają lekomani. Nieustannie łykamy tabletkę, nie zwracając uwagi na to, czy rzeczywiście są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Ostatnio czytałam też ciekawy artykuł cała prawda o magnezie MBE firmy Hasco-Lek, w którym w ciekawy sposób ukazano problem przyswajalności minerałów z tabletek.
                                          • marii51 Re: katar... 24.11.14, 07:12
                                            kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/katar-domowe-sposoby-skuteczne-leki-grozne-powiklania-kiedy-do-lekarza/h0gfr
                                            • pia.ed Ryba na depresję jesienną? 03.12.14, 17:23
                                              kobieta.fakt.pl/kuchnia/przepis-na-rybe-z-szalwia-jak-przygotowac-pstraga-jak-upiec-dorsza,artykuly,507556.html

• marii51 Re: Ryba na depresję jesienną? 03.12.14, 18:27
                                                włąśnie

a ja przyszlam po przepis na rybę
                                                dzięki
                                                • pia.ed Re: Ryba na depresję jesienną? 03.12.14, 20:21
                                                  Dostalas te garnki w prezencie od synow?
                                                  Pewnie bardzo drogie ...
                                                  A jak dużą masz kuchenkę, na ile "fajerek"?
                                                  • marii51 Re: Ryba na depresję jesienną? 04.12.14, 12:23
                                                    tak -od synow wszystko mam --calutkie wnetrze mieszkania
                                                    ja tylko mialam na mieszkanie w stanie surowym-
                                                  • marii51 Re: Ryba na depresję jesienną? 04.12.14, 12:34
                                                    znajdę link do garnkow o pluty--4 palnikowej
                                                    juz się nie poparz raczej bo to mi gwarantuje
                                                  • pia.ed Nowa kuchenka ... aj aj aj! 04.12.14, 14:19
                                                    Od czasu kupienia nowej kuchenki co drugie gotowanie coś przypalam uncertain
                                                    Stale mi kipi
                                                    ... a raz miałam pożar,
                                                    bo wlałam oleju do garnka, przykryłam pokrywka
                                                    i poszłam do komputera ...
                                                    kiedy zobaczyłam ze coś migocze na ścianie przedpokoju
                                                    pobiegłam do kuchni, a tam w garnku ogień na ponad metr.

Wszystkie białe szafki były w sadzach, co nie tak trudno było umyć,
                                                    ale czarny od sadzy jest SUFIT w kuchni,
                                                    a tak wysoko nie sięgnę bez drabiny.
                                                    Na szczęście sufit jest tak jak cala kuchnia pomalowany olejna farba wiec jest zmywalny.
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 04.12.14, 14:26
                                                    a jaki to rodzaj kuchenki?
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 04.12.14, 14:45
                                                    www.google.pl/search?q=garnki+do+plyty+induk+hoffner+elegance&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-WOAVO-WB4m3PM6TgbgG&ved=0CFYQsAQ&biw=1024&bih=686
                                                  • marii51 Rezdrowie wracamy.... 04.12.14, 15:28
                                                    na moje drętwe palce --mam ugniatac walek do wlosow--a mam wlasnie takie
                                                  • maria88 Re: Rezdrowie wracamy.... 06.12.14, 23:37
                                                    Witam Mari51 myślę ,że nie pogniewasz się że coś napiszę na temat zdrowia.
                                                    Przeczytałam,że masz problem z rękami bo odczuwasz drętwienie palców.
                                                    Jesli chcesz posłuchać mojej rady. Zrób sobie przez kilka dni na noc
                                                    oklad z 2 warstw zgniecionych liści kapusty. Owiń to najlepiej szalikiem
                                                    /bez żadnych ceratek. Ponadto pij na noc chociaz też przez kilka dni łyżke drożdzy
                                                    zlane wrzątkiem 1 szkl. / 1 raztylko muszą się zagotować-uwaga-kipią/
                                                    Do picia muszą przestygnąć /letnie/. W ciagu dnia wypij chociaż raz dziennie
                                                    herbatkę ze skrzypu na paznokcie. Po tygodniu powinnaś czuć się zdrowa.
                                                    Drożdże zawierają komplet wit.B wpływają też na poprawę snu.
                                                  • marii51 Re: Rezdrowie wracamy.... 07.12.14, 03:31

• super.halusia Re: Rezdrowie wracamy.... 07.12.14, 08:08
                                                    A czy to czasami nie będzie,zespół cieśni nadgarstka objawia się początkowo sporadycznym drętwieniem i bólem palców. Potem dolegliwości się nasilają i nocą nie dają spać. Jeśli ortopeda zaleci operację nadgarstka, nie broń się przed nią, bo to najlepszy sposób na wyleczenie zespołu cieśni nadgarstka.
                                                    Jestem już po operacji i jest wszystko dobrze drętwienia minęły.

• super.halusia Re: Rezdrowie wracamy.... 07.12.14, 11:11
                                                    Dobrze byłoby iść do neurologa,który powinien skierować Ciebie na badanie IMG które stwierdzi w jakim stopniu są te dolegliwości
                                                  • marii51 Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 11:32
                                                    jestem po badaniach neurologicznych-ale inny byl powod-
                                                    czy tętnice szyjne nei wpływają na dno oka
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 11:39
                                                    Będzie dobrze zobaczysz,strach ma wielkie oczysmirk
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 11:42
                                                    Ale masz również drętwienie palców u rąk?
                                                  • marii51 Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 12:14
                                                    tak bo mam nie jedną jak Tymoszenkę przepuchlinę tylko 5smilem/kreg lędż--e tam.. nei ma
                                                    halusiu innej wresjii-ma byc dobrze- ja zaczynam żyć odnowa....
                                                    nie mam czasu ..chwilkę podąśam się na siebie a wciąż akceptuję jaka jestem taka jestem..
                                                    smiechotrapeuta w onkologii w stolicy-
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 12:20
                                                    słuszna racja
                                                  • maria88 Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 12:22
                                                    Marii powiem tak.Organizm starzeje sie a nie mlodnieje. Pewne dolegliwości nasilaja się a potem ustepują tylko
                                                    nie trzeba panikować i zaraz szukać przyczyn. Lecząc jedno możemy uszkodzić kolejny narząd.
                                                    Lekarze nie przejmują się aplikując leki jaki on odniesie skutek dla całego organizmu.
                                                    Jak mogę chodzić to staram sie ratować zdrowie bez pomocy lekarzy. Jak cos dolega
                                                    nie idę zaraz do lekarza ale staram się cierpliwie sama sobie pomóc.
                                                    Jesli dolega Ci zołądek lub jelita pij rano codziennie na czczo zmielony len z lyżeczka miodu.
                                                    Do miesiaca powinno być okey. Kup len w ziarnach, nie mielony bo mielony to świństwo,
                                                    sama przekręć w młynku do kawy, zalej szklanką wrzątku i mieszaj od czasu do czasu aż
                                                    trochę przestygnie .Dodaj potem pół lub łyżeczke miodu i dobrze ciepłe wypij.
                                                    Na wszelkie zmiany w obrebie jamy brzusznej i jajników ma nagietek.
                                                    Ziólko to ma działanie p.nowotworowe i reguluje pracę jajników zapobiega tworzeniu się
                                                    mieśniaków nawet w piersiach. Jest w sklepach zielarskich nalewka z nagietka w kroplach.

• maria88 Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 12:57
                                                    Zapomniałam napisać. Jezli masz problem ze wzrokiem spróbuj wieczorem robic sobie okłady na oczy ze
                                                    świetlika lekarskiego. Nie tylko leczy stany zapalne ale przywraca wzrok.
                                                  • maria88 Re: Re zdrowie wracamy.... 07.12.14, 17:46
                                                    Na przeziebienie i grypę nie ma lepszego leku jak OCCILOCOCCINUM.
                                                    Lek homeopatyczny bez działań ubocznych szybko sie po nim zdrowieje.
                                                    do sprzedaży w aptece.cena ok.20zł. Bez recepty.
                                                  • pia.ed Jozef Oleksy ma problemy ze zdrowiem 10.12.14, 11:07
                                                    www.fakt.pl/polityka/chudy-jozef-oleksy-schudl-16-kg-oleksy-chory-no-co-choruje-oleksy,artykuly,501368.html

Jakas czytelniczka mu odpisala, ze miala podobne problemy, a zdrowie przywrocil jej fixjototerapeuta niezwyklymi metodami. Moze ktos znajdzie ten post i wklei?
                                                    To jest najdluzszy post ... latwo znalezc.
                                                  • marii51 Re: Jozef Oleksy ma problemy ze zdrowiem 10.12.14, 11:35
                                                    nie wiem ktora wypowiedz mam skopiować?
                                                  • pia.ed Re: Jozef Oleksy ma problemy ze zdrowiem 10.12.14, 13:11
                                                    Napisalam, ze najdluzszy ... Tylko ze on jest najdluzszy
                                                    dopiero po rozwinieciu, wiec bylo ciezko znalezc nawet mnie
                                                    kiedy po raz drugi przegladalam wpisy

~Teresa :

Panie Premierze, niech Pan szybko poszuka w Warszawie jakiegos dyplomowanego fizjoterapeuty, który rehabilituje metodami mobilizacji kręgosłupa i igłoterapią (nie mylić z apunkturą!).
                                                    Calkiem możliwe, że wcale nie cierpi Pan na "zespół bólowy nerwów biodrowych", ani na żadne korzonki, jak to niektórzy nazywają, ani tym bardziej na żadne rwy kulszowe i im podobne zjawiska - prawdopodobnie ma Pan problemy z więzadłami. Prawdopodobnie, bo przeciez nie mam pewności, nie znam Pana ani nie jestem fizjoterapeutą, ale sama przechodziłam niedawno podobne kłopoty. Pomógł TYLKO specjalista fizjoterapeuta! Co prawda nie w Warszawie, ale pewnie tam tez tacy są.

Męczyłam się z potwornymi bólami, kilka lat temu było pdobnie, żadne lasery, masaże, leki przeciwbólowe nie pomagały. Po kilku miesiącach jakby samo nieco zelżało, ale ciągle się odzywało delikatnie, Spać się nie dało normalnie. A w tym roku w lecie zaczęło się to samo po drugiej stronie ciała - prawa noga, prawe biodro, plecy po prawej stronie, aż do stopy, po same końce palców. Cierpnięcie stopy, ból pod kolanem... I co sięokazało? ŻADEN LEKARZ, ani neurolog, ani ortopeda, nie mógł pomóc, przypuszczali, że to dysk jakiś wypada, itp., itd. A tu - nic z tych rzeczy!
                                                    Pomógl mgr rehabilitacji i fizjoterapii, oczywiście prywatnie, bo tych metod nie stosuje się w przychodniach na NFZ. Niestety. NIe wiem, dlaczego, ale pewnie lekarze nie wierza w żadne tam więzadła. Ma być albo rwa kulszow albo korzonki, nic innego im się nie śniło ani na studiach się nie nauczyli.

Fizjoterapeuta pomógł w ciągu 1 miesiąca, po 4-5 zabiegów w tygodniu (po ok.30-45 minut). Co prawda bardzo to było bolesne, ale skuteczne! To nie przypomina masazu, to raczej takie naciskanie w pewnych miejscach (ale to tez nie akupresura!), bardzo głęboko, przez skórę, wgłąb ciała przy kręgosłupie oraz na pośładkach i w okolicy uda. Naciskanie tam, gdzie fizjoterapeuta zdiagnozował silny skurcz więzadła - u mnie to były wielkie więzadła krzyżowo-guzowe i biodrowo-lędźwiowe (albo odwrotne nazwy, nie znam się). Takie kilkuminutowe straszne naciskanie - ale po tym skurcz puszczał! A w miejscach, gdzie i to nie pomagało (miałam takie, z którego ból promieniował pod kolano i niżej), fizjoterapeuta zastosował igłoterapię. Strasznie boli, potem całe popołudnie robi się człowiekowi słabo, az do zemdlenia i czasem wymiotów - bo to reakcja organizmu na mały szok, ale pomogło!!! Igłe (sterylnie) wbija się w ciało dość głęboko i trzyma ją tam, i trzyma, aż ten pierwszy najgorszy ból puści. I puszczał ... Ale przy tym co się nakrzyczałam, to moje smile
                                                    Na pożegnanie fizjoterapeuta pokazał mi, jak w domu ćwiczyc, a właściwie stosować profilaktykę przeciw powtórkom z tych problemów. Mnie codziennie pod koniec dnia coś usiłuje złapać od nowa, czuję skradający się skurcz w dole pleców, w biodrze i pośladkach, ale ćwiczenia przed snem wszytsko likwidują! Jestem bardzo zadowolona. Śpi się normalnie, a rano następnego dnia nic już nie dolega. Aż do wieczora - bo te skurcze po całym dniu od nowa próbują mnie złapać (na ogól zaczyna się od napiętych mięśni, a potem idzie do więzadeł).

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia.
                                                  • marii51 Re: Jozef Oleksy ma problemy ze zdrowiem 10.12.14, 13:26
                                                    pozniej zapoznam sie
                                                  • pia.ed Jozef Oleksy ma problemy ... 10.12.14, 21:35
                                                    marii51 napisała:

> pozniej zapoznam sie

Tutaj nie chodzilo o TUSZE bo Oleksy wcale sie nie odchudzal ...
                                                    tylko schudl z jakiegos powodu po operacji uncertain

Chodzilo wlasnie o problemy z bolem, jakies cierpniecia nogi czy cos w tym rodzaju.
                                                    Ty masz problemy w tym kierunku DLATEGO wkleilam te odpowiedz.
                                                    Duzo osob w odpowiedzach pisze o swoich problemach i jak sie z tego wyleczyli ...
                                                    dlatego warto poczytac takze inne odpowiedzi i koniecznie je rozwijac ...

• marii51 Re: Jozef Oleksy ma problemy ... 11.12.14, 11:46
                                                    pia,ed
                                                    znam te problemy Oleksego z innych żródeł-

moje odpowiedzi zawierają przewaznei inne jeszcze mysli moje związane z tym tematem- jbo forum mam rozwijać i zachęćąć do dyskusjii ( malutko jej tu mam, bo mało ludzi tu mamy-ale probuję, moze ktos zaglądnie i też cos odpowie....)
                                                    --tak jak marii88 wpadla i wiele rzeczy nam tu dla zdrowia ratowania wpisala
                                                  • marii51 Re: Jozef Oleksy ma problemy ... 11.12.14, 11:52
                                                    pia.ed pamietasz ? w gdansku pobierają krew i ją tak odpowiednio przeczyszczają i spowrotem do organizmy wstrzykują--to ma byc rewwelacja p/bolowa-
                                                  • maria88 Pokrzywa 11.12.14, 17:15
                                                    Na reumatyczne dolegliwości dobrze jest pić albo ziólka Reumosan albo chociaz pokrzywę.
                                                    Wg mnie jest b.nie smaczna ale ma budzo wląsciwości leczniczych.. Poprawia hemoglobinę, obniża poziom
                                                    cukru . ma duzo mikroelementów.
                                                  • marii51 Re: Pokrzywa 12.12.14, 20:15
                                                    na reamatyczne ..to milośc jest najlepszasmile
                                                  • maria88 Re: Pokrzywa 12.12.14, 20:44
                                                    Nie powiedziała bym. Jak połamany człowiek może się kochać?
                                                    Odnosnie zdrówka to od wczoraj zajadam sie czosnkiem bo własnie cos mnie chce
                                                    chwytać a nie mogę pozwolic sobie na chorowanie.
                                                    Dzisiaj zdrobiłam ćwikłę z chrzanem, ugotowałam grzybki aż pachnie w całym mieszkaniu a jutro robienie uszek.
                                                  • marii51 Re: Re zdrowie wracamy.... 10.12.14, 11:42
                                                    maria88
                                                    bardzo dziękuję zastosuję sie bo porady twoje naprawdę wszystkie mi sie przydadzą
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 12.12.14, 21:31
                                                    Dobrze też zasadzić żyworódkę
                                                    https://www.zyworodka-pierzasta.com/files/zyworodka1.jpg
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 12.12.14, 21:32
                                                    Żyworódka ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: działa wiruso, grzybo i bakteriobójczo. Ma także właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Poza tym wspiera pracę układu odpornościowego, dlatego jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. zapalenia płuc, zapalenia spojówek, grzybic, odleżyn, wrzodów, trudno gojących się ran, a także trądziku i łupieżu oraz wielu innych dolegliwości.

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-uprawa-i-przepisy-na-domowe-leki_41596.html
                                                  • marii51 Re: Re zdrowie wracamy.... 12.12.14, 21:59
                                                    super hausiu
                                                    ja ją dostala, z.... irlandii w specjalnym probniczku-\tacy ludzie są kochani że śląsmile
                                                  • super.halusia Re: Re zdrowie wracamy.... 12.12.14, 22:03
                                                    mam też ją również,rozmnaża się bardzo szybko
                                                  • maria88 Re: Re zdrowie wracamy.... 16.12.14, 18:59
                                                    Dzisiaj chodziłam do kościoła ojców franciszkanów po opłatek. Przy kosciele jest sklepik z
                                                    z dewocjonaljami i lekami z ziół ojca Grzegorza Sroki. Wziełam ulotkę o lekach będących
                                                    w sprzedaży do poczytania w wolnym czasie. Ponieważ jest też jest adres strony interenetowej
                                                    to podaję www.rychwald.franciszkanie.pl gdyby ktos był tez tym zainteresowany
                                                    a mysle że warto wiedzieć i czasem skorzystać.
                                                    "Kto pije zioła zakonnika, ten chorób unika"
                                                  • marii51 Re: Re zdrowie wracamy.... 16.12.14, 19:23

• marii51 Re: Re gdyby komus nieznosnie dokuczał to jest 18.12.14, 09:20
                                                    www.vita-nova.com.pl/poradnia-leczenia-b%C3%B3lu-przewlek%C5%82ego/
                                                  • maria88 Przestać sie starzeć już od dzią. 18.12.14, 20:35
                                                    O tym tytule mam w domu ksiązkę. Duzo tam różnych porad ale
                                                    najwazniejsze to:
                                                    - przyjmować beta caroten
                                                    - koenzymQ
                                                    -wit.C
                                                    - pić drozdze
                                                    oraz ruch, ruch, ruch i unikanie stresów.
                                                  • maria88 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 18.12.14, 20:37
                                                    Poprawka, przepraszam. Moja klawiatura już do kitu.
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 19.12.14, 08:52

maria88 co tm jedna literka .. gdy chodzi o całokształtsmile

już od dziś hurrrra to nasze hasło świąteczno nowoczesne...
                                                    --
                                                  • maria88 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 20.12.14, 19:34
                                                    Wczoraj się przepracowałam i dzisiaj więcej odpoczywam.
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 27.12.14, 22:48
                                                    zdrowie.trojmiasto.pl/Bolace-stopy-nie-lekcewaz-tego-komunikatu-n85534.html
                                                  • maria88 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 28.12.14, 15:37
                                                    Przeczytałam. Strasza i straszą a nie napiszą że wiek robi swoje i ma prawo to czy tamto
                                                    dolegać i trzeba trochę przyzwyczaić się do tego,że musi zaboleć.
                                                    Jak dokucza mozna przeciez wieloma domowymi sposobami sobie ulzyć
                                                    cp.pomoczyc stopy w soli bocheńskiej, zrobic okłady z lisci kapusty,
                                                    posmarować nawet Amolem lub maścią bursztynową etc.
                                                  • maria88 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 28.12.14, 15:37
                                                  • super.halusia Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 28.12.14, 15:43
                                                    maria88 napisała:

> Przeczytałam. Strasza i straszą a nie napiszą że wiek robi swoje i ma prawo to
                                                    > czy tamto
                                                    > dolegać i trzeba trochę przyzwyczaić się do tego,że musi zaboleć.
                                                    > Jak dokucza mozna przeciez wieloma domowymi sposobami sobie ulzyć
                                                    > cp.pomoczyc stopy w soli bocheńskiej, zrobic okłady z lisci kapusty,
                                                    > posmarować nawet Amolem lub maścią bursztynową etc.

Prawda
                                                  • super.halusia Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 29.12.14, 16:48
                                                    Już jestem po badaniu-EMG-zespół cieśni nadgarstka
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 29.12.14, 18:20

maria88 coś jedo jest najważniejsze --im mniej myślenia tym mniej stresu i tym samym nie iwerzę a ulga ogromna-
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 29.12.14, 18:27
                                                    tak się natuptalam - tak się nafajdurzylam .. poszli o 15 stej ale ja odpoczywalam przy komputerze-
                                                    ligam do lozia
                                                  • maria88 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 31.12.14, 14:42
                                                    Marii masz rację,że stres przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu ,tylko nie zawsze i nie każdy
                                                    umie sobie z nim radzić. A... sio...!
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 01.01.15, 20:14
                                                    żyworódkę , gdzie można kupic?
                                                    www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zyworodka-wlasciwosci-lecznicze-i-pielegnacyjne_41593.html
                                                  • super.halusia Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 01.01.15, 20:20
                                                    Mam ją w domu.Jeszcze jest mała
                                                    https://st-lento.pl/adpics/original/11_2011/4eb5b5034eef9e2193f140acc.jpg
                                                  • super.halusia Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 01.01.15, 20:46
                                                    Ale rozmnaża się sama
                                                    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLd5uYCzzebRkzlw7OFuqV-6tWVplGg3VQ4g_3H5rvJ9helAZz
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 01.01.15, 20:58
                                                    taka cfana..samasmile
                                                  • super.halusia Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 01.01.15, 21:12
                                                    Mam jej dużo,znajomym oddaję
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. 03.01.15, 10:04
                                                    Znam te roslinę i jej wartości. ale jakoś nawet przyslanna z IslandiiI

~~~~~~~~~~~~~~ teb sposób zastosuje...?; młodzi podpowiadają... niewiele mam zmarszczek ale może wcale nie bedę miąaa-
                                                  • maria88 Nasze zdrowie. 04.01.15, 16:05
                                                    Złapało mnie w Nowy Rok, ale nie jestem przesadna. Co? - bół ucha.
                                                    Te wiatry i spacerkowanie z psiuńkiem dało znać, że trzeba w taka pogodę
                                                    siedzieć w domku. Kurowałam się domowymi sposobami tj.poradamni
                                                    znajomych i poradników ksiazkowych. Dzisiaj mozna powiedzieć,że jestem
                                                    na prostej i chyba jest okey. Najbardziej chyba to pomogło mi
                                                    przykładanie ugotowanego na twardo jajka owinietego w szmatke/ aby się
                                                    nie poparzyć/ oraz listek geranium zwiniety i włozony do ucha.
                                                    Ponadto było smarowanie olejkiem kamforowym, nagrzewanie termoforem, aspiryna bayer, rutinoscorbin.
                                                    Obylo sie bez antybiotyku.
                                                  • marii51 Re: Nasze zdrowie. 04.01.15, 22:23
                                                    dobrze,że w stan zapalny nie przeksztalcilo się
                                                    moj kolaga ze sredniej szkoly zamieszkal w tej samej klatce - tak nam sie ulozyło-
                                                  • marii51 Re: Nasze zdrowie. 04.01.15, 22:24
                                                    a prZyszlam umieścic to.
                                                    kobieta.interia.pl/zdrowie/news-naturalni-sprzymierzency-lakomczucha,nId,1581933
                                                    .a zapisalam się...
                                                  • maria88 Re: Nasze zdrowie. 04.01.15, 22:26
                                                    Nie szukaj,ja tez mam. To był stan zapalny bo bardzo dokuczało
                                                    ale jest dobrze.
                                                  • marii51 Re: Nasze zdrowie. 06.01.15, 15:26
                                                    dieta na dobry wzrok
                                                    kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta-na-zdrowe-oczy/gtppg#.U-GyPrrZ2OQ.facebook
                                                  • marii51 Re: Nasze zdrowie. 06.01.15, 15:28
                                                    i o witaminie ..d
                                                  • maria88 Re: Nasze zdrowie. 06.01.15, 17:34
                                                    Dobrym lekiem na poprawę wzroku sa na pewno
                                                    czarne jagody a ziólkiem świetlik lekarski.
                                                    Wit.D? byc może, skoro tak piszą.
                                                  • marii51 Re: Nasze zdrowie.MIERZYC CUKIER!!!!!! 08.01.15, 10:03

• maria88 Re: Nasze zdrowie.MIERZYC CUKIER!!!!!! 08.01.15, 17:44
                                                    Kolezanka pozyczyła mi glukometr. 2 dni temu miałam rano 84 a dzisiaj 81.
                                                    Przynajmniej o wysoki cukier nie musze się na razie martwic.
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. i cos p/ że- 15.01.15, 09:31
                                                    by zdrowym być
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. i cos p/ że 15.01.15, 09:51
                                                    by, pamięć była dobra...smile
                                                    orzechy niedawno podpowiadałam, a teraz
                                                    kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Jajka-chronia-pamiec,wid,17160360,wiadomosc.html
                                                  • pia.ed Re: Przestać sie starzeć już od dziś. i cos p/ że 15.01.15, 10:50
                                                    Bogatą w jaja dietę ostrożnie powinni stosować ci,
                                                    którzy są zagrożeni wysokim poziomem cholesterolu.
                                                    Szczególnie żółtka sprzyjają intensyfikacji powstawania blaszek miażdżycowych.
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. i cos p/ że 15.01.15, 17:44
                                                    to prawda,ale coś bylo n/t na forum iryski"zobacz"amityr załozył wątek--ale nei jestem pewna czy to tam pisano o żóóltkach
                                                  • marii51 Re: Przestać sie starzeć już od dziś. i cos p/ że 24.01.15, 13:07

może choć
                                                    porady zostawię
                                                  • marii51 Re: Planowac wizyte ... 24.01.15, 13:13
                                                    jak było , wg moich spostrzeżeń wkrótce opisze może?
                                                    zobaczymy w realu....
                                                    trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17296998,Kolejka_do_rejestracji_w_Centrum_Onkologii__Trzeba.html#MT
                                                  • marii51 Re: znow o wartosci jajek 25.01.15, 05:49
                                                    kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Co-mozna-wyleczyc-jajkiem,wid,17000640,wiadomosc.html
                                                  • marii51 Re: znow o wartosci jajek 25.01.15, 05:58
                                                    Niewiele jest produktów, które budzą tak duże kontrowersje jak jajka. Jedni ich unikają, przekonani, że ich spożywanie podwyższa poziom złego cholesterolu. Inni natomiast jedzą nawet… kilkadziesiąt jaj w tygodniu. Jak prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, który w książce „Jedz, co chcesz” mówi: „Nie ma w nich nic szkodliwego (…wink. Są tu wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy tkanek i komórek. Są białka i tłuszcze, a w tłuszczach fosfolipidy, które zawierają kwasy omega-3. Są minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12”. Cenne w jajku są też: witamina E, D i A.
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~
                                                    ostatnio najczęściej wbijam do garnka i jak sadzone .. na wodzie i to jest to- gdy smażone nie mozna ..
                                                  • marii51 Re: zadbaj o nogi 26.01.15, 17:11
                                                    wiem,że zdrowi jesteście ,
                                                    ale oprócz mnie może ktoś jeszcze poczyta, bo np wstąpi na chwilkę na forum
                                                    polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,8035031.html
                                                  • pia.ed Re: zadbaj o nogi 26.01.15, 17:18
                                                    NIE MAM I NIGDY NIE MIALAM TEGO TYPU PRPBLEMOW ...
                                                    Nerki mam zdrowe, a zylakow w mojej rodzinie nie bylo od wielu pokolen ...
                                                    jesli w ogole kiedys byly ...
                                                  • pia.ed Co w kuchni zagraża zdrowiu 27.01.15, 00:13
                                                    Faktycznie to tego jeszcze nie zdazylam przeczytac ...

kobieta.fakt.pl/dobre-rady/masz-to-w-kuchni-wyrzuc-zagraza-zdrowiu,galeria,519169.html
                                                  • pia.ed Mam pytanie ... 31.01.15, 16:49
                                                    Od paru dni od czasu do czasu kreci mnie w nosie,
                                                    co moze wskazywac na przeziebniecie ...
                                                    Trzymam sie wiec w cieple ... z domu sie nie ruszam i czekam.

Bardziej dokucza mi jednak drapanie w gardle ktore wywoluje ataki kaszlu.
                                                    Mialam cos takiego dwa razy w ciagu ostatnich 5 lat, a lekarka okreslila jako
                                                    infekcja gornych drog odechowych na ktora dostalam tylko syrop.

W domu nie mam nic innego jak tylko czosnek i cebule.
                                                    Czosnek z goracym mlekiem wypilam kilkakrotnie i przynioslo ulge.
                                                    Teraz musze zrobic cos z cebuli ... slyszlam o soku z cebuli do picia.
                                                    Pomoze to na kaszel?

• pia.ed Re: Mam pytanie ... znalazlam odpowiedz 31.01.15, 17:09
                                                    portal.abczdrowie.pl/kaszel-domowe-sposoby

"Do szczescia" brakuje mi tylko miodu ... ale nie wiem czy odwaze sie wyjsc z domu.
                                                    Chyba ze ubiore sie jak na Sybir ...
                                                  • marii51 Re: Mam pytanie ... znalazlam odpowiedz 04.02.15, 14:36
                                                    pia.ed nie zauważyłam .. wysłałabym ci polskiego miodu..

włosy--oto sposób na ich wzmacnianie ...ratowanie //
                                                    kobieta.interia.pl/uroda/news-wlosy-mocniejsze-od-zaraz,nId,1601473
                                                    oby oby oby...
                                                  • marii51 Re:wierzyć czy nie? 21.02.15, 20:20

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,142345,17252841,Zmiany_na_skorze_moga_byc_objawem_wielu_chorob___sprawdz_.html
                                                  • marii51 Re: Mam pytanie ... znalazlam odpowiedz 27.02.15, 16:39
                                                    po zimie- po ukrywaniu wlosow pod czapką- może zechcemy poodzywiać naturalnymi sposobami...
                                                    Kondycję suchych włosów poprawi maseczka z siemienia lnianego. Dwie łyżki nasion lnu zalewamy szklanką wody i gotujemy przez kilka minut. Otrzymany "kisiel" studzimy i cedzimy. Teraz trzeba go po prostu wmasować we włosy i pozostawić na nich przez około pół godziny. Po tym czasie maseczkę z siemienia lnianego dokładnie spłukujemy. Kurację dobrze powtórzyć kilkakrotnie, np. w odstępach kilkudniowych.

Bogactwo witaminy E w nasionach lnu sprawia, że siemię lniane jest polecane osobom, które zmagają się z problemami z cerą. Wzbogacająca skórę maseczka z siemienia lnianego przyda się każdemu: i nastolatkom, i osobom w średnim wieku. Maseczkę przygotowujemy z siemienia lnianego gotowanego tak długo, aż osiągnie ono konsystencję gęstej papki. Wystudzoną nakładamy na twarz i zmywanego ciepłą wodą po 20 minutach. Polecana dla mających problemy z cerą suchą.

Siemię lniane okaże się pomocne także przy leczeniu bólu gardła. Łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką wody i gotujemy 10-15 minut. Można odcedzić ziarenka przez sitko, choć przy bólu gardła lepiej je jeść. Wspomagająco może być stosowane przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. nauczycieli, śpiewaków).

W trosce o zdrowie dobrze jest też wprowadzić siemię lniane do codziennej diety. Bez obaw, nie zmieni ono smaku żadnej z potraw. Sprawdzi się jako dodatek do domowych wypieków. Można je także przysmażyć na suchej patelni, zmielić i dosypywać jak przyprawę do ciepłych potraw, kanapek, sałatek. To doskonały suplement diety, o ileż zdrowszy od powszechnych tabletek witaminowych.

Czytaj więcej na kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-babciny-sposob-na-piekne-wlosy,nId,1680662#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • marii51 Re: babciny sposób na delikatne dłonie.. 03.03.15, 20:43

zostawię, bo łatwe do sporządzenia...
                                                    kobieta.interia.pl/news-sok-z-cytryny-kokos-i-smietana-babciny-sposob-na-gladkie-dlo,nId,1682246
                                                  • marii51 Re: syrop na przeziębienie ...--grypę 05.03.15, 08:45
                                                    tipy.interia.pl/artykul_21847,jak-zrobic-syrop-na-przeziebienie-i-grype.html
                                                  • marii51 Re: syrop na przeziębienie ...--grypę 14.03.15, 07:29
                                                    dieta 1000 kalorii
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 20.03.15, 07:11
                                                    https://i.iplsc.com/czyste-mleczko-pszczele-wykazalo-pozytywne-dzialanie-w-przyp/00042WY41PJK9J0D-C116-F4.jpg

zwalczaj dolegliwości z pomocą natury

Pomaga kobietom w ciąży - poprawia bowiem stan hemoglobiny i zwiększa ilość czerwonych krwinek.

Odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego porodu.
                                                    Lista chorób i dolegliwości,
                                                    które daje się wyleczyć dzięki temu niezwykłemu eliksirowi jest naprawdę bardzo długa.
                                                    Dotyczy i dorosłych, i dzieci

Czytaj więcej na mamdziecko.interia.pl/rodzice/zdrowie/news-zwalczaj-dolegliwosci-z-pomoca-natury,nId,1700037#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 10.04.15, 07:45
                                                    [url=http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Co-jesc-by-oczyscic-organizm,16473.html]Co-jesc-by-oczyscic-organizm...... poczytajmy..../url]
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 10.04.15, 19:22
                                                    www.zdrowie.senior.pl/75,0,Co-jesc-by-oczyscic-organizm,16473.html
                                                    Co-jesc-by-oczyscic-organizm...... poczytajmy....

a tym razem co jeśc by zadbac o dobry choleserol
                                                    kobieta.fakt.pl/zdrowie-i-fitness/jak-obnizyc-cholesterol-walka-z-cholesterolem,galeria,537424.html
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 22.04.15, 11:06
                                                    taka na skroty dieta cukrzycowa- trochę malo dokladnie slowa przetlumaczone-ale zostawiam --
                                                    www.adcov.com/jak-jesc-dieta-cukrzycowa/
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 23.04.15, 08:11
                                                    Mama Asia - 07.04.2014 (10:41)

Tytuł przeczy .Albo miód, albo syrop cukrowy- to dwie inne sprawy,
                                                    nie wspomnę jak można pomylić mniszka lekarskiego z mleczem?
                                                    Podam wszystkim chętnym sprawdzony przeze mnie przez lata przepis na miód
                                                    z mniszka lekarskiego . 720 pałek - całych kwiatostanów mniszka lekarskiego,
                                                    starać się aby nie był przekwitnięty, ani dopiero zakwitnięty.
                                                    Trzeba pilnować, by nie przegapić,
                                                    bo jego żółte kwiaty w końcowym stadium kwitnienia przemieniają się w znane nam
                                                    z dzieciństwa dmuchawce.
                                                    2,50 kg cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego- lub sok z trzech dużych cytryn Wykonanie :
                                                    Zebrane kwiatostany wraz z 6-cioma szklankami wody gotować na maleńkim ogniu 30 min.
                                                    Odcedzić i wycisnąć przez gazę. Do tego soku stopniowo wsypać 2.50 kg cukru
                                                    . Gotować na zasadzie "pyrkania" 3 godz. /
                                                    Czas gotowania można podzielić na dwa dni/
                                                    Po trzech godzinach gotowania wsypać powoli/ burzenie/ 3 łyżeczki kwasku cytryniwego-
                                                    lub sok z cytryny i gotować jeszcze 10 min.
                                                    Gorący miodzik wlewać do wyparzonych małych słoiczków.
                                                    Od razu mocno zakręcamy. Do jesieni się przegryzie -
                                                    jest pyszny, aromatyczny i skuteczny w leczeniu stanów przeziębienia.
                                                    Podczas całego procesu gotowania zbierać z wierzchu szumowinę.
                                                    Ważne! Kwiatostany staramy się zbierać w rejonach odległych od szos. Na zdjęciu mniszek

Czytaj więcej na kobieta.interia.pl/zdrowie/medycyna-alternatywna/news-kwitna-mlecze-zrob-z-nich-miod,nId,1402106#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 23.04.15, 08:14
                                                    ziołolecznictwo ....

www.livenorm.pl/artykuly/najlepsze-ziola-na-watrobe?gclid=CO6JyMPii8UCFef0cgodq2sAkg
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 24.04.15, 18:00
                                                    może się przyda...

ogrodyziolowe.pl/
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 26.04.15, 11:27
                                                    nawet na stres jest odpowiednie jedzonko...wink
                                                    bistro24.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/co-jesc-aby-pokonac-stres,65517.html#.VTrDacMHz7w.facebook
                                                  • tofika Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 08.05.15, 13:18
                                                    www.gazeta.tv/Wideo/12,133790,17879454,Koniec_z_placzem_przy_krojeniu_cebuli__Wez_zwykly.html#BoxVidImg
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 12.05.15, 11:23
                                                    ziółka czyli natura ...

kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ziolowe-kuracje-na-kobiece-dolegliwosci,nId,1731303
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 16.05.15, 16:30
                                                    dawniej dawniej wszelkie lecznicze mikstury przygotowywane byly domowym sposobem
                                                    www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/olej-z-kwiatow-czarnego-bzu-przepis-i-zastosowanie_35518.html
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 18.07.15, 10:40
                                                    mniszek lekarski okazuje się nadzwyczajną leczniczą rośliną
                                                    ulubione.blutu.pl/korzen-mniszka-rak-leczy/
                                                  • marii51 Re: zwalczaj dolegliwości z pomocą natury 18.07.15, 10:53
                                                    Przepis

40 suszonych fig przekroić na pół, umieścić w szklanym słoju,
                                                    zalać 1 litrem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zamknąć naczynie i odstawić na 40 dni.

sekrety-zdrowia.org/naturalny-lek-na-zakazenia-bakteryjne-i-grzybicze-przewodu-pokarmowego/
                                                  • marii51 Re: zwalczaj sodą oczyszczoną 18.07.15, 11:01
                                                    ulubione.blutu.pl/soda-nowotwor-rak-leczenie/
                                                  • marii51 Re: pomóc spuchniętym nóżkom 26.07.15, 11:49
                                                    dobre rady ...
                                                    kobieta.fakt.pl/zdrowie-i-fitness/puchna-ci-stopy-tak-sobie-pomozesz-,galeria,561440,3.html
                                                  • marii51 Re: masaż 28.07.15, 11:27
                                                    https://kobieceinspiracje.pl/media/file/0e/4d/0e4de7ca8960d43b0129eabbd6caf4d8.jpg
                                                  • marii51 Re:antybiotyk ? sami ? 04.08.15, 15:22
                                                    ulubione.blutu.pl/naturalny-antybiotyk-infekcje/
                                                  • marii51 Re czosnek na coś na ustach 09.08.15, 11:32
                                                    a to coś to opryszczka- nie mam zupelnie takich problemow-
                                                    ale może komuś sie przyda
                                                    ttp://kobieta.fakt.pl/dobre-rady/-domowe-sposoby-na-pozbycie-sie-opryszczki,galeria,564592.html
                                                  • marii51 Re: Re wchłaniacze tłuszczu 15.08.15, 09:12
                                                    Natura jest genialnym dietetykiem. Stworzyła całą gamę roślin,
                                                    które wpływają na proces termogenezy organizmu. Oznacza to,
                                                    że po zjedzeniu produktów zawierających bezwonną substancję zwaną kapsaicyną,
                                                    np. papryczki chili albo posypaniu kanapki pieprzem kajeńskim wyczuwalne jest charakterystyczne ciepło.

- Ostrość zmusza organizm do spalania większej liczby kalorii,
                                                    aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. To z kolei powoduje spadek masy. Dodatkowo kapsaicyna ma właściwości zmniejszające apetyt - wyjaśnia Agnieszka Owczarek, psychodietetyk i ekspert marki Noble Health.
                                                    kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,127066,18551567,Naturalne_spalacze_tluszczu,,1.html
                                                  • marii51 Re:jak dożyc 100 lat;) 15.08.15, 10:03
                                                    bi.gazeta.pl/im/e3/90/11/z18418147Q,Kilka-wskazowek-Phyllis-Sues.jpg
                                                    https://bi.gazeta.pl/im/e3/90/11/z18418147Q,Kilka-wskazowek-Phyllis-Sues.jpg
                                                  • marii51 Re:jak dożyc 100 lat;) 27.08.15, 12:13
                                                    czyli uzupełnić niedobory...musze wczytać się -co i jak
                                                    mamadu.pl/121005,twoje-cialo-podpowiada-czego-mu-brakuje-tych-30-sygnalow-swiadczy-o-tym-ze-cierpisz-na-niedobory
                                                  • marii51 Re:jak dożyc 100 lat;) 27.08.15, 12:14
                                                    a jakie niedobory tworzy samotność ? aha?
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 31.08.15, 18:36
                                                    https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11924766_801566649941401_8162235217990399088_n.jpg?oh=d3ba567e3733ec438a466984bcba012b&oe=56364161
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 12.09.15, 05:08
                                                    ale połączenie....wink
                                                    czosnek plus wino czerwone...
                                                    krokdozdrowia.pl/naturalny-lek-100-dolegliwosci/?utm_content=bufferb76b8&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 13.09.15, 09:36
                                                    mikstura
                                                    możliwe że może się przydać ....
                                                    ulubione.blutu.pl/wykonaj-miksture-infekcje-odpornosc/
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 13.09.15, 16:41
                                                    o masz ci ...
                                                    kiszony czosnek...
                                                    wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Czosnek-kiszony-po-Moldawsku.html
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 15.09.15, 18:41
                                                    http://cdnpopularnie.pl/cdn/2015/09/a6.jpg

Oczywiście najwłaściwsza droga, jaką powinniśmy iść to ta,
                                                    która powinna działać dobrze na nasze zdrowie.
                                                    Mniejsze posiłki jedzono częściej i zdecydowanie więcej ruchu.
                                                    Jednak często jest to łatwiej powiedzieć niż zrobić.
                                                    Ale są sposoby i środki pobudzające metabolizm komórek,
                                                    które tym samym pomagają spalić tłuszcz.
                                                    Do tych genialnych produktów należy ten napój, który nie dość,
                                                    że przepysznie smakuje to pomaga stracić zbędne kilogramy.
                                                    Składniki: -
                                                    8 szklanek wody (1,5 l) -
                                                    1 łyżka tartego imbiru -
                                                    1 ogórek (w plastrach) -
                                                    cytryna (organiczna, także w plastrach) -
                                                    12 liści mięty
                                                    Przygotowanie:
                                                    To proste: wszystkie składniki umieść w dzbanku i zalej je wodą i pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
                                                    Następnego dnia napój jest gotowy. Jeśli chce Ci się pić, sięgaj po niego!
                                                    Wieczorem zrób kolejną mieszankę na następny dzień.
                                                    Jeśli będziesz robić to regularnie, już po 5 dniach zauważysz pierwsze efekty.

Czytaj dalej na: www.popularnie.pl/napoj-na-zbedne-kilogramy/

• marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 31.10.15, 10:29

Soczysty miąższ aloesu jest skarbnicą cennych dla zdrowia substancji.
                                                    Roślina pobudza układ odpornościowy dzieci i dorosłych,
                                                    a dodatkowo hamuje rozwój bakterii i grzybów.
                                                    Dlatego zawczasu warto włączyć do diety wzmacniającą miksturę na bazie aloesu.

PRZEPIS

Z co najmniej trzyletniej rośliny oderwij kilka dolnych liści
                                                    (mają najwięcej cennych substancji), przetnij je wzdłuż
                                                    (jak przy filetowaniu ryby) i małą łyżeczką delikatnie wyskrob miąższ,
                                                    starając się nie przeciąć skórki. Papkę przetrzyj przez sitko,
                                                    a do powstałej miazgi dodaj miód w proporcji 1:2
                                                    (np. jeśli uzyskasz 6 łyżeczek aloesowego przecieru, dodaj 12 łyżek miodu).
                                                    Powstałą pulpę przelej do słoiczka. Pij łyżkę na czczo.

Czytaj więcej na kobieta.interia.pl/zdrowie/news-wzmacniacze-odpornosci,nId,1912914#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • marii51 Re:na ewentualne ; przyda się 01.11.15, 14:19
                                                    zatoki , oskrzela....
                                                    w ganku zaparz 2-3 łyżki rumianku.Wstaw garnek do zlewu,wsyp 1 łyżkę soli i 1 łyżkę sody oczyszczonej.Nakryj głowe recznikiem i nad garnkiem oddychaj.Wdech ustami,a wydech nosem.To rozrzedzi wydzielinę w nosie i w oskrzelach oraz wygrzeje zatoki i pomoże w udrożnieniu ich.Tylko sie nie oparz!Po takiej inhalacji musisz nałożyć czapkę na czoło i odpoczywać.Robic to kilka razy dziennie.Juz na drugi dzień rano [w czapce śpij jedną noc] z zatok zacznie ci spływać żółta wydzielina.To dobry znak,że zatoki ci sie odtykają.Tak sie wygrzewaj ze trzy dni.Na dwór nie wolno wychodzić .Stała temp. otoczenia.Jak już wyzdrowiejesz,nie chodż z goła głową.Jak jest zimą ciepło,to w czapce płóciennej z daszkiem chodż.I kąp sie i myj głowę tylko wtedy ,gdy nie zamierzasz już w tym dniu wychodzić.Nie rób nigdy tak,że kąpiesz sie ,myjesz włosy.,a za pół godziny - na dwór.Zatoki to okropna choroba ,która lubi często wracać.J
                                                  • marii51 Re: JESIENNA HERBATA- 15.11.15, 11:11
                                                    To idealny przepis na zimową herbatę jest następujący: bierzemy trochę dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza i równolegle wsypujemy do czajniczka świeżo pokrojony imbir, kilka ziarenek kardamonu, goździków, plasterek pomarańczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na 3 minuty, po czym możemy to rozlewać po filiżankach i delektować się smakiem – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

W zależności od upodobań smakowych, dodać do filiżanki możemy dodać syrop malinowy, szczyptę cynamonu albo miód, najlepiej lipowy lub gryczany. Tak przygotowany napój ma właściwości immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne. Eksperci polecają też wyjątkowe połączenie czarnej herbaty, owoców róży, cynamonu i soku z pomarańczy. Mieszankę trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
                                                  • marii51 Re: pozytywne odkrycie o cukrzycy typu 1 01.12.15, 16:09

kobieta.onet.pl/zdrowie/przelomowe-odkrycie-lek-hamujacy-rozwoj-cukrzycy/lgvtqq
                                                  • marii51 Re: tym razem o cykorii 06.12.15, 11:25
                                                    https://cdn6.poradnikzdrowie.smcloud.net/t/photos/t/48971/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie_3352451.jpg
                                                    Właściwości zdrowotne cykorii

Warto po nią sięgać,
                                                    bo zawiera mnóstwo cennych składników m.in.
                                                    witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek.

Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry,
                                                    a zawarta w niej witamina A dobrze działa na skórę - odmładzając ją. Dobra wiadomość dla dbających o linię: cykoria jest niskokaloryczna – jedna główka ma tylko 30 kcal.

www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie-skore_37826.html
                                                  • marii51 Re: a soczewica.. 06.12.15, 11:26
                                                    Soczewica
                                                    https://ekolubek.pl/blog/wp-content/uploads/2014/07/zupa-z-soczewicy-leszta-czorba.jpg
                                                    to bardzo wdzięczne warzywo, podobne do grochu,

ale dużo prostsze w przygotowaniu.
                                                    Groch trzeba wcześniej namoczyć i gotować przez długi czas,
                                                    natomiast soczewica (czerwona, zielona lub żółta) jest gotowa w 20 minut bez moczenia.
                                                    Soczewica może leżeć spiżarni przez długi czas i uratować nas, gdy lodówka okaże się pusta.
                                                    Wielu jednak może zapytać, co zrobić z soczewicy.
                                                    Otóż najprostsze i być może najsmaczniejsze zastosowanie to bułgarska zupa z soczewicy leszta czorba.
                                                    ekolubek.pl/blog/zupa-z-soczewicy-leszta-czorba/
                                                  • marii51 Re: a soczewica.. 03.01.16, 16:12
                                                    szukalam jak ważny propolis ..a znalazlam .. to zostawiam wczytac się...
                                                    portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-cukrzykow
                                                  • marii51 Re: srebrne tsubani 10.01.16, 16:25
                                                    pod tą nazwą okazuje się ukrywac opis -jak dużo będzie ludzi starych , nie tylko w Polsce , ale EUROPIE TEŻ
                                                    Siwieje cała Europa. Na Zachodzie różnymi sposobami starają się zaspokoić potrzeby starzejącego się społeczeństwa. Strategie zwykle organizowane są międzysektorowo, a usługi medyczne, opiekuńcze i socjalne traktowane są kompleksowo. Dla przykładu, w Wielkiej Brytanii funkcjonuje program, który określa standardy opieki w ośrodkach finansowanych z środków publicznych i ich współpracę z lokalnymi instytucjami. W Danii kilka resortów brało udział w opracowywaniu strategii opieki (i rehabilitacji) nad seniorami
                                                  • marii51 Re: srebrne tsunani 10.01.16, 16:26
                                                    a gdzie artyk? hmmm
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 12.01.16, 07:46
                                                    psychiatria.mp.pl/choroby/show.html?id=120734
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 17.01.16, 20:11
                                                    ww.vitafon.pl/reumatoidalne-zapalenie-stawow.html?gclid=CObH6_zFscoCFWIMcwodxxAGcQ
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 17.01.16, 20:35
                                                    serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/894952,pomysl-pis-na-sluzbe-zdrowia-likwidacja-nfz-i-swiadczenia-dla-kazdego.html
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 19.01.16, 11:42
                                                    olej konopny-arturtopolski.pl/olej-konopny/właśnie taki olej calutkie moje rodzinne życie- wlaśnie robiony był w Hajnowce
                                                    pyszny,, a zresztą co było niepyszne u mamy kochanej...
                                                    --Dziś zrozuumialam,że smażymy tylko na oleju slonecznikowym inne tluszcze odpadają
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 19.01.16, 21:11

ciągle nie, ale dopada zwyczajnie lapie i nie można się pozbierac,,aż pusści.... może tu rzeczywiście coś doczytam sięn/tkobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,19492863,ciagle-zmeczenie-oto-14-przyczyn-ktorych-nie-jestes-swiadomy.html
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 24.01.16, 08:29
                                                    www.popularnie.pl/maseczka-z-ryzu/?gt
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 26.01.16, 13:00
                                                    Jjak ww
                                                    ale o stopach... brak mi linku
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 30.01.16, 05:28
                                                    www.vitafon.pl/leczenie-cukrzycy.html?gclid=CMGpgtXY0MoCFQkXwwodhtwLEw
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 30.01.16, 05:33
                                                    sprawa ogromnej wagi i powagi.....
                                                    www.fakt.pl/zdrowie/lek-na-nadcisnienie-leczy-cukrzyce-odkryto-lek-na-cukrzyce-werapamil,artykuly,503800.html
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 06.02.16, 15:20
                                                    praktycznosc.blogspot.com/2010/03/domowy-wyrob-kapsaicyny-pomocnej-w.html
                                                  • marii51 Re: Nowa kuchenka ... aj aj aj! 14.02.16, 22:28
                                                    jadlospisy wg grupy krwi
                                                    kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/dieta-zgodna-z-grupa-krwi-na-czym-polega-jadlospis/pbmqv
                                                  • pia.ed Dlaczego nowa kuchenka? 17.02.16, 16:55
                                                    Czyzby ta stara sie popsula? wink wink wink

• marii51 Re: Dlaczego nowa kuchenka? 17.02.16, 21:18
                                                    piaed
                                                    a co to za temat byl tutaj?
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    helllo...tak ?pia.ed napisała:

> Czyzby ta stara sie popsula? wink wink wink
                                                    >
                                                    Bożenko , nie wiem dlaczego tak z uśmiechem napisalas,,ale humor to zdrowie--niech nam sluży.......o co chodzi z tą starą kuchenką---wiesz?
                                                    nawet nie pamiętalam,że mialaś takie przygody,że palil ci się olej?
                                                    mi tez się zdarzylo raz -
                                                  • marii51 Re: temat kuchenki nawet nie mam pojęcia? 17.02.16, 21:25
                                                    napisalaś o zapaleniu się a ja może zareagowalam.... nie ważne-
                                                    chowam te posty--bo nie mam wersjii "watki od najnowszych"
                                                    jak te część schowam to lątwo mi będzie pisaćsmile
                                                  • pia.ed To bylo moje pytanie ... 18.02.16, 00:57
                                                    W temacie "DBAJMY O ZDROWIE" 11 wpisow ma rubryke: "Nowa kuchenka ... aj aj aj!"
                                                    Chcialam sie tylko zapytac,
                                                    skad sie wziela taka rubryka
                                                    w poradach zdrowotnych? wink

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,151882368,151882368,dbajmy_o_zdrowie_.html?so=2

• marii51 Re: To bylo moje pytanie ... 19.02.16, 15:09
                                                    zapewne w poprzednim komputerze to byl wpis- mogłam nawet nie zauważyc co zrobił nagle kursor... gdybym ja miala takimi drobnostkami się przejmowac... smile
                                                  • pia.ed Odpowiedz ... 19.02.16, 16:00
                                                    OK, to jedna tajemnica zostala wyjasniona ... wink
                                                    A czy dalej nie udaje Ci sie nastawic na "najnowsze"?

Nawet jak na Twojej stronce nie da sie tego nastawic na stale,
                                                    to mozna przeciez nastawiac jednorazowo
                                                    kiedy klikniesz na "Odpowiedz" i na "Rozszerzone" ...
                                                    Wtedy jest wszystko identycznie jak przed zmiana.

*
                                                  • marii51 Re: Odpowiedz ... 19.02.16, 22:58
                                                    Nie posiadam absolutnie - mowilam ci na skype,że nie mam ustawień
                                                  • pia.ed Porady techniczne ... 19.02.16, 23:59
                                                    Nie wiem czy sie rozumiemy wink

Kiedy otworzylam Twoj wpis z godziny 22 58, to po PRAWEJ stronie. na wysokosci "Temat" jest malutkie okienko, w ktorym mozesz wybrac:

od najnowszego,
                                                    od najstarszego,
                                                    drzewko
                                                    .

Napisz, czy widzisz to samo co ja?

Tam mozesz chwilowo wybrac "od najnowszego" nie potrzebujac wchodzic w USTAWIENIA.
                                                    Na razie zapomnijmy o "sygnaturce" ...

Druga rzecz ktora bardzo ulatwia: po kliknieciu w Odpowiedz" ukaze sie male okienko.
                                                    Pod malym okienkiem klikasz w "Rozwin formularz", i wtedy pokaze Ci sie to samo co przedtem, czyli duze okno w ktorym masz te same funkcje co przedtem!

Czy tak robisz?

• pia.ed Ziemniaki zrodlem wielu witamin ... 09.04.16, 01:17

www.fakt.pl/kobieta/woda-z-gotowanych-ziemniakow,artykuly,621856.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fakt_fakt
                                                    .
                                                  • marii51 Re: zalety majeranku 13.04.16, 11:04

https://cdn.naturalswiss.ch/naturalswiss-blog/images/maximus-prg/2016-04-13-majoranna.jpegwww.oczyszczanie-organizmu.com/blog/wzdecia/majeranek-przyprawa-ktora-leczy-bol-glowy-alkalizuje-organizm-i-lagodzi-wzdecia
                                                  • marii51 Re: zalety majeranku 19.04.16, 20:25
                                                    dzis juz nie zorganizuję .... ale byloby wesolo-gdybym zastosowala i rano siebie nie poznałasmile
                                                    smilesmile
                                                    krokdozdrowia.pl/5-sposobow-aby-schudnac-przed-snem/
                                                  • marii51 Re: zalety majeranku 26.04.16, 20:57

wszystko tak proste
                                                    ach....
                                                    sekrety-zdrowia.org/szybkie-i-skuteczne-odchudzanie-prosta-metoda/
                                                  • pia.ed Czy cukrzyca boli? 26.04.16, 21:26
                                                    www.plotek.pl/plotek/1,78649,19980016,tom-hanks-po-doniesieniach-o-chorobie.html#Czolka3Img

Plotek zamiescil "wstrzasajacy" artykul, ze Tom Hank jest ciezko chory, ma silne bole i nie moze chodzic. Informacje wziete sa z tabloidu "In Touch".
                                                    Czyzby mieli szpiegow w domu aktora? wink wink wink

.

Tom Hanks pokazał się publicznie pierwszy raz po ostatnich doniesieniach o pogorszeniu jego stanu.
                                                    Tom Hanks ma zdiagnozowaną cukrzycę typu 2. Magazyn "In Touch", powołując się na swoich informatorów twierdzi, że stan jego zdrowia znacznie się pogorszył. Jak czytamy, aktor rzekomo "bardzo cierpi, nie może normalnie chodzić ani funkcjonować".

Doniesieniom tym przeczy pojawienie się Hanksa na poniedziałkowej europejskiej premierze jego najnowszego filmu "A Hologram For The King" w Londynie. Aktor był pełen energii, podpisywał autografy i rozmawiał z fanami.

"In Touch" zaznacza jednak w swoim artykule, że może to być zachowanie mające na celu podtrzymanie pozorów.
                                                    Za wszelką cenę usiłuje normalnie żyć pomimo bólu. Chociaż publicznie udaje, że nic się nie stało, to w domu, z dala od ludzi, bardzo cierpi.
                                                  • pia.ed Najnowowsze badania mozgu wykazaly ... 29.04.16, 13:09

Mózg ludzki zmienia się znacznie szybciej niż dotychczas sądzono - mówi dr hab. Marcin Szwed, neurobiolog i pomysłodawca badań z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
                                                    To nieprawda, że za widzenie odpowiada wyłącznie kora wzrokowa, za dotyk - dotykowa i tak dalej, a przejęcie funkcji przez inne struktury jest możliwe tylko wtedy, gdy dojdzie do uszkodzenia mózgu na przykład w wyniku wylewu czy u osoby niewidomej.
                                                    Naturalny podział można przełamać za pomocą odpowiednich ćwiczeń.

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/12,112276,19919233.html#MTstream
                                                    .
                                                  • pia.ed Nie jedz duzo czerwonego miesa ... 30.04.16, 19:40

Za duzo czerwonego miesa szkodzi ... Powinno sie jesc go najwyzej 2 razy w tygodniu,
                                                    a poza tym duzo jarzyn ...
                                                    Badania wykonane na ludziach ktorzy jedza duzo miesa
                                                    pokazuja wyzszy wiek biologiczny niz ma sie w rzeczywistosci uncertain

www.sydsvenskan.se/sverige/for-mycket-kott-okar-biologisk-alder/
                                                    .

• pia.ed Aparat do wykrywania zmian rakowych na skorze 07.05.16, 13:28
                                                    Rzekomo w kazdej plamie na skorze sa zmiany rakowe ...
                                                    Czym plama wieksza, tym wieksze ryzyko raka ...
                                                    U reporterki plama wykazala 22% mozliwosc "wyhodowania" raka ...
                                                    Ja mam takich plam pelno ... ale dziwne, ze nie mam na dloniach,
                                                    bo tam sie najwczesniej pokazuja i sa to plamy "starcze" ...
                                                    od ktorych sie nie umiera.

.
                                                  • pia.ed Re: Aparat do wykrywania zmian rakowych na skorze 07.05.16, 13:28

www.sydsvenskan.se/skane/fler-skaningar-far-hudcancer/.
                                                  • marii51 Re: Aparat do wykrywania zmian rakowych na skorze 07.05.16, 18:02
                                                    Tak troszke....Czerniak złośliwy wzrosła o 61 procent w Scania. Przed Europejskim czerniaka tygodniu testowaliśmy urządzenie, które znajdzie komórek nowotworowych z elektrycznością .
                                                    ~~~~~~~~~czyli urządzenie elektryczne wykryje komórki czerniaka
                                                  • marii51 Re: Aparat do wykrywania zmian rakowych na skorze 10.05.16, 09:00
                                                    ŻELATYNY (kupić gotową i jej WARTOŚĆ :albo samemu sporzą?żąć :i wywary z kości golonek nóżek kurzych lapek
                                                    ---wszystko ma pomoc na boląće stawy...

zdrowie.hotto.pl/niesamowite-ten-jeden-skladnik-leczy-bole-stawow-plecow-wzmacnia-kosci/
                                                  • marii51 Re: Afty 11.05.16, 12:36
                                                    raz na jakiśczas moga się przytrafić ,
                                                    a warto poznać jednak metody pozbywania się tych dokuczliwych zmian ..
                                                    krokdozdrowia.pl/afta-wylecz-ja-naturalnie/?utm_medium=widget&utm_source=website&utm_campaign=recommend
                                                  • pia.ed Re: Afty 13.05.16, 12:18
                                                    fitness.sport.pl/fitness/56,151863,19838121,czujesz-sie-ciagle-zmeczona-te-6-produktow-wywoluje-sennosc.html#MTstream_Z9

Nie zdazylam tego przeczytac bo zaraz ide do miasta, ale zeby nie zginelo to WKLEJAM.
                                                    Wg jednej dyskutantki to same glupoty ... Czekam na Wasze reakcje.

.
                                                  • pia.ed Jak dbac o oczy? 04.06.16, 12:45

Nalezy jesc produkty z witaminami, ktore sa pomocne aby miec dobry wzrok ...
                                                    Choc z tego artykulu wynika, ze trzeba jesc bardzo duzo prduktow,
                                                    a jeszcze nie wiadomo czy utrzymamy dobry wzrok, bo to jest sprawa genetyczna ...

zdrowie.gazeta.pl/optive-zdrowie/1,151944,12498283,Zdrowe_oczy_do_poznej_starosci__Wiele_zalezy_od_diety.html
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Jak dbac o oczy? 04.06.16, 23:26
                                                    bbbbbb dziękuję
                                                    zdrowie.gazeta.pl/optive-zdrowie/1,151944,12498283,Zdrowe_oczy_do_poznej_starosci__Wiele_zalezy_od_diety.html
                                                  • pia.ed Ktore produkty wywoluja zmeczenie? 04.06.16, 12:49

Takie produkty, jak banany czy pestki dyni są bogate w magnez. Ten pierwiastek ma pewną osobliwą właściwość - wpływa na zwiotczanie mięśni. Dlatego jedzenie bogate w ten minerał może prowadzić do spadku energii i zmęczenia. Po produkty bogate w magnez warto sięgać przed snem - pomogą nam w usypianiu.

Po drugie, w bananach występuje aminokwas o nazwie tryptofan (spore ilości tryptofanu znajdują się również w daktylach, figach, orzechach nerkowca i w orzechach ziemnych). Z jego pomocą w naszym mózgu wytwarza się serotonina, czyli tzw. hormon szczęścia, który w nadmiarze skutkuje zmęczeniem.

Jeden czy dwa zjedzone banany z pewnością nam nie zaszkodzą. Dostarczą energii, wprowadzą w dobry nastrój, a do tego są lekkostrawne, jednak nie przesadzajmy z ich ilością.

fitness.sport.pl/fitness/56,151863,19838121,czujesz-sie-ciagle-zmeczona-te-6-produktow-wywoluje-sennosc.html#MTstream_Z9
                                                    .
                                            • katarina8787 Re: katar... 24.02.15, 17:28
                                              Świetnym lekiem na pierwsze objawy przeziębienia jest oscillococcinum i co najważniejsze nie ma przeciwskazań w czasie ciąży
                                              • marii51 Re: katar... 25.02.15, 18:17
                                                dobrze,że teraz istnieją takie leki
                                                bo w latach 70 dziesiątych , to strach bylo w ciąży broń ”Boże żeby nie zalapać przeziębienia --
                                                Lekarz wiodący też ostrzegał, bo mowil,że najlepiej żadnych antybiotykó...
                                                • marii51 Re Odkwaszanie organizmu 26.02.15, 07:53
                                                  do przeanalizowania...

polskabiega.sport.pl/polskabiega/12,105615,17485209,Co_odkwasza_organizm__Dynia__szpinak_i___.html#BoxVidImg
    • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 04.04.24, 15:45
      MAM,,WAŻNE NAM ,,BARDZO
      === W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH,,,
      • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 27.05.24, 19:04
        mAZURY PROPONUJA

www.zamekryn.pl/oferty-specjalne/weekend-czerwcowy-Mazury
        • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 11.06.24, 19:15
          bardziej zadbamy o zdrowie ,,,
          bo ważna sprawa

zostawiam
          www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/dodatek-piel%C4%99gnacyjny-trafi-do-wszystkich-emeryt%C3%B3w-o-tyle-mog%C4%85-wzrosn%C4%85%C4%87-%C5%9Bwiadczenia-emerytalne/ar-BB1o09yz?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=fb0f4a3fae754a32d3bef4c504710bf3&ei=10
          • marii51 Re: dbajmy o zdrowie..... 11.06.24, 19:16
            Dodatki do emerytury - lista
            W Polsce jest ponad 6,5 miliona osób otrzymujących emerytury, a przeciętna wysokość rent i emerytur wypłaconych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych w pierwszym kwartale 2024 roku wyniosła 3516,95 złotych.

Czytaj więcej na expressbydgoski.pl: Renta wdowia 2024 - zasady. Tyle pieniędzy mają zyskać osoby po śmierci współmałżonka - wyliczenia
            • marii51 tansze leki 20.06.24, 21:20
              które leki czy dla seniorów? trzeba sprawdzic Tekst linku

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
              • marii51 aktywny fizycznie .. 28.06.24, 14:48
                ale ja nie mam siły .......
                a tak pięknie motywują pacjent.gov.pl/aktualnosc/cwicz-dla-siebie
                >
                >
                > a_
                > gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                • marii51 Re: aktywny fizycznie .. 29.06.24, 17:48
                  latem nie ma nudy

oto podpowiedzi .. żeby się nie nudzić... smile
                  owszem poczytam i ogarnie mnie minimalizm szybciej niż się spodziewamsmilegs24.pl/nie-wiesz-co-robic-w-wakacje-oto-35-rzeczy-ktore-musisz-zrobic-tego-lata-w-polsce-atrakcje-na-wodzie-w-powietrzu-i-na-ladzie/ar/c7-16413381
                  • marii51 Re: aktywny fizycznie .. 29.06.24, 17:49
                    zdrowym byc to bez grzechu żyć prawda? a tu takie są już wymagania obowiązkowe i masz ci los...

gs24.pl/ksiadz-bedzie-bezwzgledny-za-te-grzechy-nie-dostaniesz-rozgrzeszenia-lista-ciezkich-grzechow-ktorych-kalpan-nie-rozgrzeszy/ar/c1-12929860
                    • marii51 Re: aktywny fizycznie .. 30.06.24, 21:00
                      ok otwiera sie gs24.pl/ksiadz-bedzie-bezwzgledny-za-te-grzechy-nie-dostaniesz-rozgrzeszenia-lista-ciezkich-grzechow-ktorych-kalpan-nie-rozgrzeszy/ar/c1-12929860
                      • marii51 Re: brak witaminy .. 30.06.24, 21:19
                        decyduje? o zawale ... cos..
                        www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/najwa%C5%BCniejsza-witamina-jej-niedob%C3%B3r-grozi-udarem-lub-zawa%C5%82em/ar-BB1p3F7R?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=c4cf1833e16d4bed9fe63355610cc965&ei=13
                        • marii51 Re: brak witaminy .. 01.07.24, 15:30
                          pia ed darujmy te grzechy
                          tak głupio napisany że projekt artyk i nie ma treści
                          • marii51 Re: brak witaminy .. 19.07.24, 20:26
                            marii51 napisała:

> pia ed darujmy te grzechy
                            > tak głupio napisany że projekt artyk i nie ma treści
                            >

www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/z%C5%82ota-godzina-naukowcy-wskazali-o-kt%C3%B3rej-nale%C5%BCy-k%C5%82a%C5%9B%C4%87-si%C4%99-spa%C4%87/ar-BB1qehm7?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=06c442c82a894a64a0811efd5c6571ae&ei=7
                            • marii51 Re: brak witaminy .. 19.07.24, 20:34
                              www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/aktywuje-pot%C4%99%C5%BCny-zwi%C4%85zek-przeciwrakowy-obni%C5%BCa-poziom-cukru-we-krwi/ar-BB1ksabp?ocid=winp1taskbar&cvid=8149fb3b54a04699adc85ec349213041&ei=24
                              • marii51 inteligenja to też zdrowia dotyczy. 20.07.24, 20:35
                                wczoraj nie mogłam klikać, jedynie kilka linków jakoś udalo się wysłaćTekst linku
                                hmmm
                                inteligencja może jednak ją posiadamy...smile
                                • marii51 Re: inteligenja to też zdrowia dotyczy. 20.07.24, 20:39
                                  1. Nie uważasz się za szczególnie inteligentną osobę

Znane jest powiedzenie "wiem, że nic nie wiem",
                                  które przypisywane jest Sokratesowi, j
                                  ednemu z pierwszych filozofów.
                                  Współcześnie to zjawisko zostało opisane jako efekt Dunninga-Krugera.
                                  Badania przeprowadzone przez Justina Krugera i Davida Dunninga
                                  z Uniwersytetu Cornella wykazały,
                                  że osoby niewykwalifikowane mają tendencję do przeceniania swoich
                                  umiejętności, podczas gdy eksperci często zaniżają ocenę swoich umiejętności.
                                  WRÓCE DO CALEGO ARTYK
                                  • marii51 trzustka ..objawy 26.07.24, 20:21
                                    ide nad SEKWANĘ WIEZ ZOSTAWIAM
                                    smilewww.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/powszechny-objaw-raka-trzustki-zg%C5%82osi%C5%82o-go-85-proc-chorych/ar-BB1qxMlE?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=16e25eaff4d848c68d146a5bdcefdf8c&ei=20
                                    • marii51 BARDZO GROŻNY KLESZCZ 05.08.24, 16:22
                                      W POLSCE juz zachorowały 3 osoby ...
                                      czyli juz przyleciały do POLSKI KLESZCZE,, ?
                                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31203571,kleszcze-afrykanskie-dotarly-do-polski-smiertelnosc-zarazonych.html
                                      • marii51 Re: BARDZO GROŻNY KLESZCZ 05.08.24, 16:24
                                        O RANY wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30941774,alarmujace-dane-nfz-kleszcze-masowo-atakuja-polske-kolo-piaskownicy.html#e=RelArtLink(1)
                                        • marii51 kolejne odkrtcie to wirus pocalunków 18.08.24, 23:09
                                          a chodzi o

1. EBV to ludzki wirus opryszczki, którym zakaża się 95 proc. dorosłych
                                          Wirus Epsteina-Barr to ludzki wirus opryszczki, który jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych ludzkich wirusów na całym świecie. Szacuje się, że zaraża się nim około 95 proc. dorosłych.

• marii51 249 tys drobinek w j lwody 18.08.24, 23:13
                                            od tylu lat kupujemy wodę a tu takie zagrożenie

tzn mam wodę zbadaną zdrową prosto z kranu ale nie ma tak w całej POLSCE

WIĘC TRUJEMY SIĘ wodą z butelek plastikowych a mleko przeiceż tez z plastykowej butelki ..ehhh

www.onet.pl/informacje/dziennik-naukowy/butelkowana-woda-pelna-plastiku/c3dsxer,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne
                                          • marii51 Re: kolejne odkrtcie to wirus pocalunków 18.08.24, 23:15
                                            marii51 napisała:

> a chodzi o
                                            >
                                            >
                                            > 1. EBV to ludzki wirus opryszczki, którym zakaża się 95 proc. dorosłych
                                            > Wirus Epsteina-Barr to ludzki wirus opryszczki, który jest jednym z najbardziej
                                            > rozpowszechnionych ludzkich wirusów na całym świecie. Szacuje się, że zaraża s
                                            > ię nim około 95 proc. dorosłych.
                                            >
                                            >
                                            portal.abczdrowie.pl/zakazenie-wirusem-epsteina-barr-zwieksza-ryzyko-stwardnienia-rozsianego-nowe-badania
                                              • marii51 Re: kolejne odkrtcie to wirus pocalunków 23.08.24, 14:36
                                                aha........www.facebook.com/dietetyklubartow
                                                • marii51 ZAOSZCZĘDZIC Q APTECE ..CZYZBY? 01.09.24, 22:16
                                                  AJBARDZIEJ TRUDNE DO ZROZUMINIA ZE CHOROBA SERCA TO 100 PROCENT PŁATNE Tekst linku
                                                  • marii51 wycofują lek 02.09.24, 17:05
                                                    najpierw opowieści ogłoszenia reklamy jakie to dobre a teraz
                                                    > WYCOFUJĄ KAŻĄ ZLIKWIDOWAC ZAPASY ///

nie miałam tego leku, ale przechodzący covid mogli zastosować......... a niech to!!!
                                                    czestochowa.naszemiasto.pl/apteki-alarmuja-wycofano-leki-na-goraczke-bol-gardla-ps
                                                    i juz strona nie istnieje
                                                  • marii51 Re: wycofują lek 02.09.24, 17:08
                                                    marii51 napisała:

> najpierw opowieści ogłoszenia reklamy jakie to dobre a teraz
                                                    > > WYCOFUJĄ KAŻĄ ZLIKWIDOWAC ZAPASY ///
                                                    >
                                                    > nie miałam tego leku, ale przechodzący covid mogli zastosować......... a niec
                                                    > h to!!!
                                                    > czestochowa.naszemiasto.pl/apteki-alarmuja-wycofano-leki-na-goraczke-bol-gardla-ps
                                                    > i juz strona nie istnieje
                                                    >
                                                    >
                                                    > https://azcdn.doz.pl/image/d/product/3516d249-scale-350x350.webp
                                                  • marii51 Re: wycofują lek 05.09.24, 12:46
                                                    Badania wykonywane w celu wykrycia choroby nerek:

Kreatynina – stężenie kreatyniny bada się we najczęściej we krwi, rzadziej w moczu. Jest to substancja, która powstaje w wyniku przemiany materii, głównie mięśni szkieletowych i wydalana jest przez nerki do moczu. We krwi jej stężenie jest stabilne i przy prawidłowej pracy nerek mieści się w przedziale 0,6–1,3 mg/dl (53–115 µmol/l). Wzrasta w niewydolności nerek.

Mocznik – jest końcowym produktem rozkładu białek. Wytwarzany jest głównie w wątrobie. Stężenie mocznika oznaczane jest we krwi. Wysoki poziom mocznika może wskazywać na niewydolność nerek. Prawidłowe stężenie mocznika we krwi wynosi 15 – 40mg/dl.

GFR – jest to skrót pochodzący od pierwszych liter terminu glomerular filtration rate, czyli wskaźnika filtracji kłębuszkowej. Jest to parametr obliczany przez lekarza ze specjalnych wzorów, który służy do oceny czynności nerek. Do obliczenia GFR potrzebne jest stężenie kreatyniny we krwi. Im wyższa wartość kreatyniny tym niższa wartość GFR. Prawidłowa wartość GFR wynosi powyżej 90 ml/min/1,73 m2. Wartości w zakresie 60–89 ml/min/1,73 m2 powinny zostać ocenione przez lekarza, gdyż mogą wskazywać na upośledzenie czynności nerek. GRF <60 ml/min/1,73 m2 oznacza niewydolność nerek.

Badanie ogólne moczu – jest ważnym badaniem diagnostycznym w kierunku chorób nerek, pęcherza moczowego oraz wieloma innymi schorzeniami. Mocz do badania powinien być pobrany rano, po dokładnym umyciu okolicy cewki moczowej. Pierwsza porcja strumienia moczu powinna być oddana do toalety. Do jałowego pojemnika zakupionego w aptece należy pobrać środkową porcję strumienia moczu. Analiza zebranego moczu powinna zostać wykonana w ciągu 4 h. Kobiety nie powinny wykonywać badania ogólnego moczu w okresie 3 dni przed i 3 dni po miesiączce.

USG jest podstawowym badaniem obrazowym nerek i układu moczowego. W przypadku niektórych chorób jest niezbędne do postawienia właściwego rozpoznania, pozwala ocenić rozległość uszkodzenia nerek lub postęp terapii. Należy przechowywać wyniki poprzednich badań usg i zabierać je na kolejne badanie, w celu porównania obrazów i opisów. Na badanie należy zgłosić się na czczo, należy zapytać lekarza, czy konieczne jest wypicie płynu w celu wypełnienia pęcherza moczowego lub wcześniejsze przyjęcie espumisanu.

autor: Marta Serwańska-Świętek
                                                    ZROILAM NOTATKĘ USWIADOMIC BARDZIEJ O CO CHODZI?

• marii51 nieinwazyjnt glukometr 10.09.24, 20:12
                                                    https://img-va.myshopline.com/image/store/1688538273173/-1.webp?w=800&h=800&q=80
                                                    tianheaw.com/products/-siemens?fbclid=IwY2xjawFNastleHRuA2FlbQIxMAABHWG0G2U1-bYsA1bp-GzvLWFZ4UPiVoY7EWxE-VMyNNCrhECh_WXkY9Ts3g_aem_wqwgA-H9CB5RqgQ8GKSCTQ
                                                  • marii51 wcofane leki 16.09.24, 21:23
                                                    jest galeria zdjęć tym razem z podpisem nazwa leku
                                                    gp24.pl/uwaga-gif-wycofuje-lekarstwa-z-aptek-wazne-informacje-dla-pacjentow-czego-nie-kupowac-w-aptekach-zdjecia-16092024/ga/c1-18805085/zd/78969173
                                                  • marii51 leki dla seniorów bezpłatne !! 18.11.24, 19:30
                                                    nie wierzę mże rząd obecny to uczyni,,,

nie pomuję wcale laczego mam najwięcej lekow na `00 %?
                                                    www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/dwie-wielkie-zmiany-w-e-receptach-seniorzy-sporo-zaoszcz%C4%99dz%C4%85/ar-AA1ugAC2?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=ff0724b414d6475db8e94c0cd1bc15de&ei=21
                                                    trzeba cuwać.. może coś się zmieni bo rodzinny lub po szpitalu powinni darmowe

a to nie prawda !!!

• marii51 Re: leki dla seniorów bezpłatne !! 18.11.24, 19:33
                                                    Rząd przyjął projekt ustawy, który zakłada, że każdy lekarz mający prawo do wystawiania e-recept, będzie mógł przepisać bezpłatny lek.
                                                    Teraz projekt ustawy trafił do Sejmu i wejdzie w życie prawdopodobnie od 2025 r.

Zmiany dla pacjentów. Jedną e-receptę zrealizujesz w kilku aptekach
                                                    To pierwsza planowana zmiana. Szykowana jest też inna, która ma ułatwić m.in. właśnie osobom starszym, leczącym się na choroby przewlekłe, wykupywanie leków przepisanych na tzw. e-recepty roczne. Teraz jest tak, że jeśli lekarz wypisze taką receptę, wszystkie leki, jakie się na niej znalazły muszą być wykupione w jednej aptece. To dla pacjentów spore utrudnienie, bo np. nie mogą dokupić przepisanego leku, jeśli wyjadą na urlop do innego miasta. To nie ułatwia skompletowanie wszystkich leków, zwłaszcza tych brakujących. Minister zdrowia Izabela Leszczyna zapowiedziała korektę przepisów. – Skończy się gehenna pacjentów. Na przykład tym, którym zabrakło leków w konkretnej aptece, a pięć ulic dalej taki lek można było kupić – zapowiedziała ostatnia minister zdrowia w Polski Radiu. Prace nad projektem przepisów dopiero trwają.
                                                  • marii51 IPOZNAJMY ZIOŁA SZWEDZKIE 08.12.24, 15:48
                                                    CZYŻBY JUŻ POJAWIŁY SIĘ W AOTEKACH ? tzw zielarskich?

natura24.pl/category/ziola-szwedzkie?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIwMXe2rSYigMVH_Q7Ah2IfjLoEAEYASAAEgJNZPD_BwE
                                                  • marii51 naukowxy szwedzcy podpoqiJĄ 17.12.24, 20:54
                                                    SŁUSZNE I MĄDRE PODPOQIWSZI

www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/sprawca-t%C4%99tniak%C3%B3w-i-udar%C3%B3w-naukowcy-radz%C4%85-omija%C4%87-szerokim-%C5%82ukiem/ar-AA1w0ho5?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=8b6176962eec46cf8ea90b8ffc0b92a1&ei=16
                                                  • pia.ed Re: naukowxy szwedzcy podpoqiJĄ 18.12.24, 04:36

Tylko ze o tych ziolach szwedzkich nikt w Szwecji nie slyszal... big_grin big_grin big_grin to pachnie mi oszustwem!
                                                  • pia.ed Re: IPOZNAJMY ZIOŁA SZWEDZKIE 18.12.24, 23:56
                                                    Te "ziola szwedzkie" sa z recepty powstalej w XVIII wieku... kiedy jeszcze lekarstw nie bylo!
                                                    Produkowane sa w Austrii, bo w Szwecji nie zostaly uznane przez komisje, ktora kazdy lek
                                                    musi testowac i stwierdzic, czy rzeczywiscie pomaga.
                                                    Mozesz je kupic tylko przez internet od polskiego posrednika.

Alk. Oryginalne zioła szwedzkie - Ekstrakt Wyciąg (Nalewka)

500ml
                                                    127,85 zł

1000ml
                                                    226,93 zł

Ekstrakt Wyciąg (Nalewka)

20ml

200ml

500ml

1000ml

Jest (starożytną?) alkoholową, tradycyjną i bardzo uniwersalną mieszanką ziołową z szafranem.

Zioła zostały opisane w książce "Zdrowie z apteki Boga" 42 sposoby, w jakie można używać szwedzkich gorzkich. Pić, rozcieńczać wodą, herbatą lub sokami. Zalecane dawkowanie: dorośli biorą 1 łyżkę każdego ranka i wieczorem. alkohol 32%

Kto zażywa krople codziennie rano i wieczorem nie potrzebuje żadnych innych lekarstw,
                                                    ponieważ zioła szwedzkie wzmacniają cały organizm, „odświeżają nerwy i krew”,
                                                    usuwają drżenie rąk i nóg. Mówiąc krótko, zapobiegają wszystkim chorobom.
                                                    Ciało jest prężne, a twarz młodzieńcza i piękna.

SKŁAD:
                                                    alkohol, arcydzięgiel, łupiny orzecha włoskiego, lukrecja, manna, kurkuma (ostryż cytwarowy), piołun, dziki oset (dziewięćsił), mirra, rozmaryn, szałwia, angostura, anyż, kardamon, mięta pieprzowa, szafran, goździki, kora cynamonu, imbir, krokosz barwierski, korzeń galgantu, korzeń irysa, cząber, dziki tymianek, pięciornik (kurze ziele), kamfora[/i]

marii51 napisała:
                                                    CZYŻBY JUŻ POJAWIŁY SIĘ W AOTEKACH ? tzw zielarskich?

natura24.pl/category/ziola-szwedzkie?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIwMXe2rSYigMVH_Q7Ah2IfjLoEAEYASAAEgJNZPD_BwE
                                                    >
                                                  • marii51 sprawdz czego nie spozywać przy nadciśnieniu 29.12.24, 22:27

zostawie www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/nie-jedz-przy-nadci%C5%9Bnieniu-lekarze-ostrzegaj%C4%85/ar-AA1vjPYs?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=2f3f63233792468d9f3510dfb55ed355&ei=13
                                                  • marii51 Re: sprawdz czego nie spozywać przy nadciśnieniu 01.02.25, 19:45
                                                    moje żadnych oznak po cichu się za mnie zabrały... www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/pierwsze-objawy-zawa%C5%82u-serca-jak-pozna%C4%87-stan-przedzawa%C5%82owy-u-pacjenta-to-oznaki-stanu-przedzawa%C5%82owego-1-02-2025/ar-AA1ycApH?ocid=winp1taskbar&cvid=234d616f82154ee7b24a17353450950f&ei=14
                                                  • marii51 nie wolno , zakaz 01.02.25, 19:48
                                                    chodzi o pamięć czyli na mózg...www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/neurobiolog-ostrzega-to-trzy-najgorsze-napoje-dla-m%C3%B3zgu-i-jelit/ar-AA1ye2Fa?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=d11efb66f7114810b84276deb19d5fb4&ei=17

• marii51 Re: nie wolno , zakaz 12.02.25, 20:09
                                                    https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/478284848_587769594414938_7548112979396362472_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=9f807c&_nc_ohc=LkJrVMEqEuAQ7kNvgFJLo0G&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&oh=03_Q7cD1gEhmKR0F049Rx1zudGMM7zosKrKG5rQVsCIoHC9gWOomg&oe=67D47C02
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 20.02.25, 18:23
                                                    kreatynina
                                                    www.zikodlazdrowia.org/blog/kreatynina-jak-czytac-wyniki/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwtu9BhC8ARIsAI9JHanPgkbvp8pUUuLlAPeRkDxTm0hqppz8fXgPx-96idgli5qbYj77AJwaAsAkEALw_wcB
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 20.02.25, 18:28
                                                    KREATYNINA POWYŻEJ NORMY
                                                    Wzrost poziomu kreatyniny może wynikać z jej nadmiernej produkcji – np. podczas wysiłku fizycznego czy u osób cierpiących na gigantyzm albo z zahamowania jej wydalania z organizmu. Zdarza się to przy:
                                                    • niewydolność nerek,
                                                    • zatruciach związkami organicznymi i nieorganicznymi,
                                                    • przyjmowaniu niektórych leków m.in. przeciwbólowych, antybiotyków z grupy tetracyklin i

Stężenie kreatyniny w surowicy krwi pozwala również na obliczenie wskaźnika przesączania kłębuszkowego (ang. glomerular filtration rate – GFR). Ponieważ bezpośrednie obliczenie GFR wymaga oznaczenia stężenia kreatyniny we krwi oraz w dobowej zbiórce moczu to w praktyce klinicznej stosuje się odpowiedni wzór, który pozwala na podstawie wieku, płci oraz stężenia kreatyniny na oszacowanie GFR (ang. estimated GFR – eGFR).
                                                    Obliczenie eGFR jest wskazane u osób, u których wartości kreatyniny w surowicy mogą być niskie np.: u osób wyniszczonych i osób starszych.
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 23.02.25, 21:18
                                                    zimą jest bardziej niebecpieczna
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/coraz-wi%C4%99cej-przypadk%C3%B3w-zakrzepicy-flebolog-m%C3%B3wi-co-j%C4%85-wywo%C5%82uje-zim%C4%85/ar-AA1zxqDK?ocid=winp1taskbar&cvid=484ba575dfb145e9fe608a7d90161af1&ei=16#comments
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 24.02.25, 16:36
                                                    ile w tym prawdy zostawiam zapoznac sie Tekst linku
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 05.03.25, 12:15
                                                    sanatorium bezpłatne.. dla jakichpacjentów?www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/tym-pacjentom-przys%C5%82uguje-bezp%C5%82atny-pobyt-w-sanatorium-nfz-op%C5%82aci-w-pe%C5%82ni-21-lub-27-dni-pobytu/ar-AA1Ah7vO?ocid=winp1taskbar&cvid=36fdfefb91d74522b63de1c1e28cdcc7&ei=46
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 15.03.25, 17:33
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/nefrolog-przewlek%C5%82a-choroba-nerek-jest-bardzo-podst%C4%99pna-badajmy-si%C4%99/vi-AA1AMQNm?ocid=winp1taskbar&cvid=55a0c6cecadf4b06e683ad2539aa5f36&ei=17
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 19.03.25, 01:10
                                                    INHALACYJNY ZAIESINA
                                                    STOP ...
                                                    www.mp.pl/pacjent/leki/lek/101916,Veriflo-aerozol-inhalacyjny.-zawiesina
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 19.03.25, 01:26
                                                    WZWwww.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/nowe-dane-o-ogniskach-zaka%C5%BCe%C5%84-wzw-typu-a-w-polsce-gis-m%C3%B3wi-o-niespecyficznych-objawach/ar-AA1BavOH?ocid=winp1taskbar&cvid=5972858a06d249f3c1537a3e1763c6a8&ei=8
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 20.03.25, 22:48
                                                    może odnajdę soje oznaki.. www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/%C5%9Bmier%C4%87-barbary-skrzypek-kardiolog-m%C3%B3wi-o-najcz%C4%99stszych-przyczynach-zawa%C5%82u/ar-AA1Bg1nB?ocid=winp1taskbar&cvid=33f0c22b619c4d8c9de00df7545adc6b&ei=9#
                                                  • marii51 Re: nie wolno , zakaz 20.03.25, 22:53
                                                    ktoś uowoczesniał
                                                    a mi zostawił wiele niewiadomych
                                                    tak było po staremu wygodni..a tu skoki w nowoczesnośc europejską ..
                                                    pacjent.gov.pl/poznaj-e-recepte-transgraniczna
                                                  • marii51 grużlica istnieje nadal 24.03.25, 17:25
                                                    MYSLAŁA ,ŻE TO NIEMOŻLIWE...Tekst linku
                                                  • marii51 oklary z dopłatą .. NFZ 25.03.25, 12:27
                                                    WARUNKI..
                                                    www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/700-z%C5%82-do-okular%C3%B3w-od-nfz-jakie-warunki-trzeba-spe%C5%82ni%C4%87/ar-AA1BmlH1?ocid=winp1taskbar&cvid=df3d3c83c5fe40fedcdb751d2438043e&ei=32
                                                  • marii51 MROWIENIE KOŃCZYN 31.03.25, 16:53
                                                    DO POZNANIA TRESCI I CO TO ZA WITAMINKI TAKIE POMOCNE ?www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/mrowienie-ko%C5%84czyn-to-jeden-z-objaw%C3%B3w-mo%C5%BCe-ci-brakowa%C4%87-wa%C5%BCnej-witaminy/ar-AA1BYl63?ocid=winp1taskbar&cvid=acd727aa614144cdcaa96e7a0e6d7961&ei=4
                                                  • marii51 Re: MROWIENIE KOŃCZYN 01.04.25, 00:27
                                                    sposoby na zarabianie wiadomo musza trwac... natura24.pl/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIytrPwq61jAMV5IiDBx0d0S9kEAEYASAAEgL98fD_BwE
                                                  • marii51 Re: MROWIENIE KOŃCZYN 01.04.25, 16:45
                                                    baza na dretwienia mrowienia wit b
                                                  • marii51 DLACZEGO BOLI??? 09.04.25, 21:01

rponedotsS492
                                                    g
                                                    gc30tm1
                                                    3
                                                    ahai
                                                    z
                                                    2f6
                                                    d
                                                    il26ul3a
                                                    o
                                                    06a158i5i
                                                    .
                                                    06
                                                    1
                                                    2hgmc

5
                                                    ·
                                                    🤔 DLACZEGO CIĘ BOLI?
                                                    To nie sól.
                                                    To nie mąka.
                                                    To nie napój.
                                                    To nie cukier.
                                                    To nie jedzenie.
                                                    To nie gluten.
                                                    To nie jest słodki chleb
                                                    To twoje emocje
                                                    To są twoje DECYZJE
                                                    🤔 DLACZEGO CIĘ BOLI?
                                                    >> To boli, bo jeszcze nie nauczyłeś się doceniać, bo gromadzisz stare nienawiść i złość.
                                                    >> Cierpisz, ponieważ odmawiasz rozwoju swojej witalności i elastyczności ciała, ponieważ karzesz go uzależnieniem i niedojrzałością emocjonalną.
                                                    >>Twoje ciało boli, ponieważ odrzucasz teraźniejszość i pozwalasz, aby wspomnienia cię zdefiniowały.
                                                    >> To boli, bo nie zamykasz kroków i ubierasz się za ofiarę w dramacie, który stworzyłeś.
                                                    >> Cierpisz, bo kochasz ranę, której nie chcesz wyleczyć.
                                                    >> Twoje ciało boli, ponieważ uległeś apatii i pozwoliłeś wygrać.
                                                    >> Cierpisz, bo wahasz się, czy zasłużyć na życie bez traumy i bez skrzydeł do latania.
                                                    >> Cierpisz, bo oddałeś swój głos klanowi rodzinnemu.
                                                    >> Twoje ciało boli, bo nie żyjesz w pokoju.
                                                    >> Twoje ciało cię boli, bo już nie ośmielasz się docenić siebie.
                                                    >> To boli, bo milczysz, kiedy musisz krzyczeć.
                                                    >> Ponieważ winisz miłość za swoją obsesję dominowania.
                                                    >> Ponieważ wymagasz szacunku, którego nie śmiesz wygenerować.
                                                    >> Twoje ciało boli, ponieważ mylisz związek z ringiem, gdzie możesz się wyładować.
                                                    >> Cierpisz, bo nie ośmielasz się połączyć ze swoim bóstwem. Bo boisz się wolności.
                                                    >> Twoje ciało boli, ponieważ nie pozwalasz sobie przypomnieć, że urodziłeś się, aby rodzić i przekraczać miłość, którą już jesteś.
                                                    >> Twoje ciało boli, ponieważ nie inwestujesz w ciszę i nie pogodzisz się z samotnością i ciemnością.
                                                    ❤ Jesteś nieustannie rozwijającą się istotą miłości.
                                                    Przestań za dużo wymagać, utknij, zatrzymaj się i zamilknij.
                                                    ❤ OBUDŹ SWOJĄ MAGIĘ I MOC
                                                    Namaste 🙏
                                                    Lionel Dupont

ANALIZUJEMY .. MOŻLIWE,ŻE ZNAJDZIEMY PRAWDĘ.. CO CHCE OD NAS NASZ ORGANIZM
                                                  • marii51 Re: DLACZEGO BOLI??? 14.04.25, 22:35
                                                    ażeby to dęś kopłasmileale nie poddajemy się ... walczmysmile
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/pierwszy-objaw-demencji-neurolog-ostrzega-by-nie-ignorowa%C4%87/ar-AA1CK4Aw?ocid=winp1taskbar&cvid=117bcafed5344fefc442a4d7469ff0a6&ei=14
                                                  • marii51 Re: DLACZEGO BOLI??? 14.04.25, 22:39
                                                    a to co to za // wyjątkowe jedzonka..
                                                    www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/pierwszy-europejczyk-w-piramidzie-chefrena-nie-tego-spodziewa%C5%82-si%C4%99-w-grobowcu/vi-AA1AVG1q?ocid=winp1taskbar&cvid=ab2b4f7c4698412cd6f77504c6f0d7b1&ei=18#details
                                                  • marii51 Re: DLACZEGO DEMENCJA ? 21.04.25, 20:49

OZNAKI W RAMIONACH,,,Tekst linku
                                                  • marii51 Re: DLACZEGO DEMENCJA ? 24.04.25, 16:17
                                                    kochani .. walka o zdrowsze kolana zawalcze.
                                                    . kupiłam dwie opaski nad jolano i pod

5 godz dziennie na każde kolano nosić
                                                    mmoże akurat poprawią mi się podzrowieją,,, zębym chodziła z chodzikiem wózkiem
                                                  • marii51 czyli stresy przeżywania w diecińsywie.. 24.04.25, 18:12
                                                    cyli samo się nie bierze znikąd ..są przeważnie powody rożnego rodzajuwww.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/badanie-wykaza%C5%82o-%C5%BCe-to-wydarzenie-z-dzieci%C5%84stwa-sprzyja-rozwojowi-raka-jelita-grubego/ar-AA1Dx8Pn?ocid=winp1taskbar&cvid=0236760320d640d095dd11fbf67b1943&ei=9

• marii51 Re: czyli stresy przeżywania w dzieciństwie.. 25.04.25, 03:12
                                                    marii51 napisała:

> cyli samo się nie bierze znikąd ..są przeważnie powody rożnego rodzajuwww.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/badanie-wykaza%C5%82o-%C5%BCe-to-wydarzenie-z-dzieci%C5%84stwa-sprzyja-rozwojowi-raka-jelita-grubego/ar-AA1Dx8Pn?ocid=winp1taskbar&cvid=0236760320d640d095dd11fbf67b1943&ei=9
                                                    >
                                                    > a_

jedna literka czasem,,, u ik
                                                  • marii51 spalanie tluszczu 25.04.25, 03:20

spr w goglu cżeby ,,,
                                                    ,,,, bo trzech kardiologow nie raczyli podpowiedziec wskazać 1/2 koszt 30 tb tylko 21 zł a za 60 ..74 zł
                                                    identycznego i płaciłam 110 zł od lat !!!a ten lek o innej tylko nazwie

1healthy-instytut.pl/?gad_source=1&gbraid=0AAAAAp9S7GtEE9OZHDV6dsphhdnu_toEX&gclid=CjwKCAjwwqfABhBcEiwAZJjC3naH3fGo3QJp2zfdUgZWZEW6Zkd-g8Pkh3zRGiQr1XwGIWahI6JZkBoCcvYQAvD_BwE
                                                  • marii51 Re: spalanie tluszczu 25.04.25, 03:22
                                                    travisto.pl/?utm_source=google&utm_medium=cpa&utm_campaign=travisto_search&gad_source=1&gbraid=0AAAAADu46oiIDQHJBZbbkqW2IUCCTdqSz&gclid=CjwKCAjwwqfABhBcEiwAZJjC3k18U7JxXIseA9Ku-qZN4jL0deuXY1XlXDyeiq59SdmTePZgHmszCRoCeWIQAvD_BwE

noyopharm.com/happy-belly?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BSE%5D%20Search%20-%20Generyk%20-%20Belly%20%7BPerf%7D&utm_id=21473515390&utm_term=suplement%20na%20trawienie&utm_content=706467256528&utm_source_platform=Google+Ads&gad_source=1&gbraid=0AAAAApAzO3XlEGH34pUClsbrLQ40mBKuT&gclid=CjwKCAjwwqfABhBcEiwAZJjC3hh8Kttxvk9patDdu3KKEvOE-9E9LBPoN8npO608e36WBhh9uvcmphoCmIUQAvD_BwE
                                                  • marii51 CENA OPERACJII ZACMT W POLSCE 25.04.25, 15:18
                                                    Tekst linku
                                                  • marii51 czyli POLACY SAMI SIĘ NISZCZĄ 26.04.25, 08:02
                                                    TCÓŻ TO ZA NAPÓJ TAKI NIEDOBRY NA ZDROWIE,, ekst linku
                                                  • marii51 Re: czyli POLACY SAMI SIĘ NISZCZĄ 26.04.25, 08:09
                                                    marii51 napisała:

> I CÓŻ TO ZA NAPÓJ TAKI NIEDOBRY NA ZDROWIE,, Tekst linku
                                                    > a_

A TU TAKIE

negatywne zdanie o piwku,,,
                                                    zdrowie litrami przepijają POLACY ... OD szlachty przecież...smile na filmach beczułki ...
                                                    ``````````````````````````
                                                    oj nie spodoba się POLAKOM TEN ARTYK.. NIE SPODOBA SIĘ smilesmile

• marii51 POLACY SAMI SIĘ NISZCZĄ == UDARY !!!! 26.04.25, 17:41
                                                    TYM CZASEM UDARY ZAJMUJĄ WYSOKI %zachorowalności
                                                    a przecież to nagłe pojawienie się, nispodziewanie
                                                    // artyk podpowie ,, jak ? zapobiegać,,, Tekst linku
                                                  • marii51 lędzwie dyskopatia 05.05.25, 23:07
                                                    a to super niespodziankawww.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/chirurgiczne-leczenie-dyskopatii-l%C4%99d%C5%BAwiowej-nowoczesn%C4%85-metod%C4%85-w-s%C5%82upskim-szpitalu/ar-AA1EcXn6?ocid=winp1taskbar&cvid=ba97e162a667419ea26a195fbb5a05a0&ei=35
                                                  • marii51 OWOCE NIE ZAWSZE 06.05.25, 22:45
                                                    a TO DLACZEGO??

pomorska.pl/te-warzywa-i-owoce-maja-najwyzszy-indeks-glikemiczny-uwazaj-jesli-masz-nadwage-lub-cukrzyce/ar/c14p2-27186299
                                                  • marii51 Re: OWOCE NIE ZAWSZE 08.05.25, 02:29
                                                    oj zakazane oj...
                                                    ttps://www.msn.com/pl-pl/channel/source/Głos%20Wielkopolski/sr-vid-2ham093aekfqcu37r2rhjsxnw0ftfvap6qmkdm78nyi4r497u25s?ocid=winp1taskbar&cvid=806f8e21f9a54a27a455980e2897067c&ei=8
                                                  • marii51 Re: OWOCE NIE ZAWSZE 08.05.25, 03:04
                                                    ITERESUJĄCA SPRAW sla seniorów
                                                    nowosci.com.pl/trzy-farmaceutki-z-torunia-stworzyly-specjalny-projekt-ktory-wspiera-zdrowie-seniorow-i-nie-tylko/ar/c14p2-27442617
                                                  • marii51 rakotworcze 08.05.25, 09:36
                                                    wez tu cos jedz ,,,,www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/oto-najbardziej-rakotw%C3%B3rcze-produkty-dietetyk-ostrzega-%C5%BCe-nadal-ciesz%C4%85-si%C4%99-du%C5%BC%C4%85-popularno%C5%9Bci%C4%85/ar-AA1ClKDs?ocid=winp1taskbar&cvid=adbde736632c4c1cb3f0a8c4b91dc3b2&ei=40
                                                  • marii51 Re: rakotworcze 08.05.25, 09:44
                                                    www.facebook.com/photo/?fbid=29387687830878128&set=gm.3607772932688883&idorvanity=1994263630706496&__cft__[0]=AZXaD1X3k2SulbjHTOpvst2JqlzlwAtuKVETDvUYJmpHZXDlZhmKfBuPkjQy14CyO2oA1I0JVaMxUtTQcJhPuek-zxoeBEztw06nsruQ9pAWZZlEHhXvTSlekXjm2E10gBrdvQc-zXc8iyHH71E0BknLK60hdQFo5qsX21SOu98vnN7VHzgi6amV7iE0jzTLk-lhFpJQP5XLP8Bd59yDJw5VYpeduuPi9F-EHKoxLuJgazwiFRFI9kwbySnMNaFguJw&__tn__=EH-y-R
                                                  • pia.ed Re: rakotworcze 08.05.25, 09:53
                                                    Po co czytasz i wklejasz takie glupoty??? Nie maz lepszego zajecie? big_grin

marii51 napisała:

> wez tu cos jedz ,,,,www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/oto-najbardziej-rakotw%C3%B3rcze-produkty-dietetyk-ostrzega-%C5%BCe-nadal-ciesz%C4%85-si%C4%99-du%C5%BC%C4%85-popularno%C5%9Bci%C4%85/ar-AA1ClKDs?ocid=winp1taskbar&cvid=adbde736632c4c1cb3f0a8c4b91dc3b2&ei=40
                                                  • marii51 Re: rakotworcze 12.05.25, 16:21
                                                    pani pia,,,ed
                                                    s kto paniusie zmusza ?? m m mnie chcesz nie czytaj atu znowu dąśanie ...:
                                                  • marii51 Re: rakotworcze 12.05.25, 16:22
                                                    oddech i o czym swiadczy?www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/uwaga-na-ozempikowy-oddech-dentysta-wyja%C5%9Bnia-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-problemu/ar-AA1EkoVp?ocid=winp1taskbar&cvid=bc45b88540774a7e88ba02413118f91c&ei=25
                                                  • pia.ed Kwadratowy oddech - dla zdrowia 12.05.25, 22:52
                                                    www.wysokieobcasy.pl/Instytut/7,186310,29593673,technika-oddechu-kwadratowego-praktyka-ktora-pokaze-ci-czym.html#S.related-K.C-B.1-L.3.zw

Co nam daje technika oddechu kwadratowego?
                                                    Właśnie technika oddechu kwadratowego stymuluje aktywność nerwu błędnego
                                                    i układu przywspółczulnego, co zmniejsza stres i poprawia zdrowia psychiczne i fizyczne.

• marii51 Re: Kwadratowy oddech - dla zdrowia 13.05.25, 16:26
                                                    pia.ed napisała:

> Co nam daje technika oddechu kwadratowego?
                                                    > Właśnie technika oddechu kwadratowego stymuluje aktywność nerwu błędnego
                                                    > i układu przywspółczulnego, co zmniejsza stres i poprawia zdrowia psychiczne i
                                                    > fizyczne.

>
                                                    i proszę jak pomogłaś,, już ludzie czytają i mogą wnioski swoje mieć !

• marii51 znow nowe zasady refundacii 13.05.25, 16:28
                                                    mało kiedy poprawią mogą szybciej utrudnić .. tak to bywa ..
                                                    .
                                                    [url=https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/zmieniaj%C4%85-si%C4%99-zasady-refundacji-lek%C3%B3w-onkologicznych-na-li%C5%9Bcie-17-preparat%C3%B3w/ar-AA1EFOgF?

• marii51 oszusci wakcjii .. nie lenią się... nie !!! 14.05.25, 11:37

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31933470,napad-na-dom-jubilera-sprawcy-byli-przebrani-za-policjantow.html
                                                  • marii51 Re: oszusci wakcjii .. nie lenią się... nie 14.05.25, 11:40
                                                    marii51 napisała:
                                                    Do zdarzenia doszło rano w środę (14 maja) w Kępnie w województwie wielkopolskim. Jak informuje RMF FM, przebrani za policjantów sprawcy mieli wejść do domu jubilera pod pretekstem przeszukania pracowni jubilerskiej znajdującej się w budynku. Obezwładnili trójkę domowników, skuli ich kajdankami i skradli biżuterię wartą 200 tysięcy złotych - podaje nieoficjalnie rozgłośnia.

>
                                                    >
                                                    > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31933470,napad-na-dom-jubilera-sprawcy-byli-przebrani-za-policjantow.html

dbają o zdrowie ... fachowcy .. trudzic się pracowac skladki placic po co?
                                                    jak można stroj policjanta pożyczyc i osiągnąc cele.. bezrobotnym łatwiutko !!
                                                  • marii51 Re: oszusci wakcjii .. nie lenią się... nie 14.05.25, 17:29
                                                    https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/494359155_873817181600813_922594060364323971_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=9f807c&_nc_ohc=0l_oHNq0-70Q7kNvwE301K5&_nc_oc=AdluYJvXuH4pdEbyyjIgRfACGGkt5ROL0ZUaEMfFc3Gd3MYqT7LiFnh9JCAZohqIkv4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&oh=03_Q7cD2QFUU54BfN189CfijFgajJA7rHjWY7jeisuK9FHM0NuxFQ&oe=684C109E
                                                  • marii51 Re: oszusci wakcjii .. nie lenią się... nie 14.05.25, 22:42
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/ta-witamina-wyd%C5%82u%C5%BCa-%C5%BCycie-szczeg%C3%B3lnie-wa%C5%BCna-po-50-roku-%C5%BCycia/ar-AA1EKAwW?ocid=winp1taskbar&cvid=ffc7de50084c42c897912e0949c06bbe&ei=7
                                                  • pia.ed Oddech - dla zdrowia... 14.05.25, 23:48
                                                    marii51 napisała:
                                                    i proszę jak pomogłaś, już ludzie czytają i mogą wnioski swoje mieć !

Tego akurat nie probowalam, ale przed wielu laty chodzilam na indywidualne
                                                    ćwiczenia oddechowe w celu eliminowania bolu napietych miesni...
                                                    Troche pomoglo, ale nie calkiem, bo mimo wszystko bylam tak spieta
                                                    juz od kilku lat!

Pojechalam do Ciechocinka prywatnie na 4 tygodnie i znalazlam wspanialego masazyste,
                                                    ktory przychodzila z sanatorium wojskowego i masowal mnie przez godzine 6 razy
                                                    w tygodniu.
                                                    Oprocz tego plywalam w cieplym solankowym basenie, gdzie woda nawet sama unosila,
                                                    kiedy lezalo sie na plecach... tak byla zasolona!

Wrocilam bez najmniejszego bolu, a kiedy po pol roku znow zaczelam byc troche spieta,
                                                    to zastosowalam doswiadczenia z pracy z terapeutka i wtedy cwiczenia oddechowe
                                                    natychmiast dzialaly!
                                                  • pia.ed Problem budzeniem sie w nocy... 25.05.25, 02:21
                                                    Nocne pobudki i co z nimi zrobić?
                                                    Zdaniem Krieger, używanie telefonu lub spoglądanie na zegarek w środku nocy może
                                                    dodatkowo zakorzenić problemy z ponownym zaśnięciem. Organizm zaczyna bowiem
                                                    przyzwyczajać się do takich bodźców w trakcie nocnych wybudzeń.
                                                    Z tego powodu zaleca się jedynie spokojne czynności, które
                                                    nie pobudzą organizmu, jak np. proste ćwiczenia oddechowe
                                                    czy chłodna, cicha przestrzeń bez intensywnych bodźców.

Według lekarki warto także unikać nadmiernej aktywności i
                                                    nie zamartwiać się faktem przebudzenia, bo nasilona obawa
                                                    o brak snu może jedynie pogłębić problem.
                                                    Pomocna bywa na przykład popularna metoda 4-7-8,
                                                    czyli wdech przez cztery sekundy, wstrzymanie powietrza na siedem sekund
                                                    i powolny wydech w ciągu ośmiu sekund
                                                    , która sprzyja uspokojeniu umysłu.

Nie mam problemu z budzeniem sie w nocy,
                                                    ale znow jest rada o oddychaniu...
                                                    Moze to sprobuję, kiedy nie bedę mogla zasnac
                                                    albo kiedy bedę zdenerwowana???
                                                  • marii51 Re: Problem budzeniem sie w nocy... 27.05.25, 16:46
                                                    JEDZIEMY I JUŻsmilesmile
                                                    W MYSLACH .. KA KA www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/istotne-zmiany-w-sanatoriach-wchodz%C4%85-w-%C5%BCycie-30-czerwca/ar-AA1FzwEq?ocid=winp1taskbar&cvid=10273c790b8b4ae6c2399bae923b4740&ei=16
                                                  • marii51 Re: Problem budzeniem sie w nocy... 28.05.25, 13:56
                                                    TEZ POUCZE SIĘ O NOCNYCH POBUDKACH DZIĘKUJE,,,
                                                    BOŻENKO
                                                  • marii51 Re: Problem budzeniem sie w nocy... 28.05.25, 15:27
                                                    scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/501645590_1021731226807421_1032426634552641329_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=sAyivsY5Uu4Q7kNvwEDUGS_&_nc_oc=AdldVKzdR90ZNrr7BGW1yAxY00cQ3b5ShzWNTAknAYnJ_e5sCV50Zz-0UkXjx6_JPFI&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=s2GQQy1XpXTo8T21c1A-DQ&oh=00_AfLkLZX7lW5AaQlrW519RjS0_xm2u6S5WJYqFTDJxEsLpQ&oe=683CCE7E
                                                  • pia.ed To nie dla mnie... 28.05.25, 20:27
                                                    Muzyka mnie tylko denerwuje - w przypadkach kiedy cos innego robie -
                                                    i nigdy nie uspakaja...
                                                    Uspakaja mnie tylko kompletna cisza w mieszkaniu i komfortowo wygodne lozko !

• marii51 Re: To nie dla mnie... 30.05.25, 16:52
                                                    TO FAKT MAM TU KOLEŻANKĘ ,
                                                    KTORA TEZ NA DZWIEKI MUZYCZNE UCZULONA ..
                                                    GRAM NA SKRZYPCACH NP SYNOWIE I WNUCZETA TEŻ MAJĄ PODOBNE UPODOBANIA UWIELBIAJĄ SPIEWAC,, ,,POWIEDZONKO JEST TAKIE.,,,,,
                                                    ..KTO ŚPIEWA W KOŚIELE TEN DWA RAZY SIĘ MODLI,,smile
                                                  • pia.ed Muzyka... 31.05.25, 02:23
                                                    Nie jestem uczulona na muzyke! Czasem slucham jakiejs piosenki (ze sluchawkami na uszach),
                                                    ale to musi byc szczegolna piosenka, taka ktora kocham... To moze byc przeboj sprzed lat
                                                    z Eurowizji, bo wtedy byli piosenkarze i muzycy, ktorzy tworzyli cos co przetrwalo do tej pory
                                                    i przypomina moje najmlodsze lata...

Z najnowszych podoba mi sie duet siostry i brata, kiedy sluchalam ich bylam zachwycona!
                                                    Natomiast kiedy chce sie odprezyc, to ma byc ciemno i cicho... Wyrazilam tylko subjektywny
                                                    poglad na sluchanie tzw. uspakajajacej muzyki, a wyglada na to, ze nie powinnam sie
                                                    w ogole odzywac... sad

• marii51 Re: Muzyka... 02.06.25, 11:04
                                                    qszystko wolnoo i można każdy zajmuje się tym na co ma ochotę, i czas i poglądy itd i itp

teraz przyniosłam link do czasów gdy założyła swoje forum super222
                                                    zdaj sobie sprawe, jak oona potrzebowała wolności pisania
                                                    ,, wolności niepodlegania pod czyjes forum,,,
                                                    zerkniktak pi razy oko ile osob ją odwiedzało ..
                                                    a ona dzielnie robiła swoje notatki do konca życia
                                                    nie ma już sagittariusza nie ma super222
                                                    kiedys wszystko się skonczy bez uwag sprostowań rak zwyczajnie .. znikniemy..
                                                    wiec cieszmy się każdą chwilą
                                                    uwagi wyątkowe ale takie tam
                                                    byle kogoś pouczac po co? na co komu to się przyda

super222 forum Tekst linku
                                                  • marii51 Re: Muzyka... 20.06.25, 14:51
                                                    marii51 napisała:

> qszystko wolnoo i można każdy zajmuje się tym na co ma ochotę, i czas i po
                                                    > glądy itd i itp
                                                    >
                                                    > teraz przyniosłam link do czasów gdy założyła swoje forum super222
                                                    > zdaj sobie sprawe, jak oona potrzebowała wolności pisania
                                                    > ,, wolności niepodlegania pod czyjes forum,,,
                                                    > zerkniktak pi razy oko ile osob ją odwiedzało ..
                                                    > a ona dzielnie robiła swoje notatki do konca życia
                                                    > nie ma już sagittariusza nie ma super222
                                                    > kiedys wszystko się skonczy bez uwag sprostowań rak zwyczajnie .. znikniemy
                                                    > ..
                                                    > wiec cieszmy się każdą chwilą
                                                    > uwagi wyątkowe ale takie tam
                                                    > byle kogoś pouczac po co? na co komu to się przyda
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    > super222 forum Tekst linku
                                                    >
                                                  • marii51 co pomoze na obrzek nog? 20.06.25, 14:55

moze i z nas komus sie przyda?Tekst linku
                                                  • marii51 OTO NOWOCZESNOŚĆ 29.06.25, 13:57
                                                    MMAM OD KILKU TYGODNII MAM SWIETNA SPRAWA

www.youtube.com/watch?v=7zVN2Bk_2kk
                                                  • marii51 Re: OTO NOWOCZESNOŚĆ 29.06.25, 22:12
                                                    i tak to choroba za chorobą i chorobą pogania,,

Tekst linku
                                                  • marii51 Re: OTO NOWOCZESNOŚĆ 29.06.25, 22:19
                                                    skarpety lecznicze
                                                    reflexa-skarpety.pl/sklep/
                                                  • marii51 seniorzy wspierani przez UNIE 30.06.25, 13:33

JAK SKORZYSTAC Z TAKIEJ MOŻLIWOŚCI?url=https://www.se.pl/poznan/fundusze-unijne-dla-seniorow-jak-skorzystac-ze-wsparcia-aa-oSmw-HuSM-PyLE.html?utm_source=taboola&utm_medium=exchange&utm_campaign=k_projektmiasto_127643&tblci=GiBEhITcE6R1qnLPjiIqkBFzKDYIFO7u-MYt4p0MODjUgyC4xFgo0bGqofKRsr9YMPixWA#tblciGiBEhITcE6R1qnLPjiIqkBFzKDYIFO7u-MYt4p0MODjUgyC4xFgo0bGqofKRsr9YMPixWA]Tekst linku[/url]
                                                  • marii51 JESLI CUKIER LATEM W GORĄCE DNI 08.07.25, 12:57
                                                    Spadek poziomu cukru poniżej 70 mg/dl na czczo po podaniu insuliny, mimo braku apetytu i jedzenia, może wskazywać na hipoglikemię. Najprawdopodobniej jest to związane z działaniem insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi. Należy skonsultować się z lekarzem, aby dostosować dawkę insuliny do aktualnego stanu.
                                                    Objawy hipoglikemii:
                                                    Osłabienie, zmęczenie, Zawroty głowy, Drżenie rąk, Zaburzenia koncentracji, Pocenie się, Kołatanie serca, Głód.
                                                    Przyczyny hipoglikemii:
                                                    Zbyt duża dawka insuliny
                                                    Brak lub zbyt mały posiłek po podaniu insuliny
                                                    Intensywny wysiłek fizyczny bez odpowiedniego spożycia węglowodanów
                                                    Spożycie alkoholu
                                                    Zaburzenia hormonalne
                                                    Zbyt szybkie wchłanianie się insuliny, np. z powodu upałów
                                                    Co robić w przypadku hipoglikemii:
                                                    Spożyć szybko wchłanialne węglowodany: np. glukoza w tabletkach, sok owocowy, cukier.
                                                    Skonsultować się z lekarzem: aby dostosować dawkę insuliny i plan leczenia.
                                                    Monitorować poziom cukru we krwi: regularne pomiary glukometrem pomogą w ocenie skuteczności leczenia.
                                                    Unikać sytuacji, które mogą wywołać hipoglikemię: np. pomijanie posiłków, zbyt intensywny wysiłek fizyczny bez odpowiedniego uzupełnienia kalorii.
                                                    Ważne: Hipoglikemia może być niebezpieczna, dlatego należy podjąć odpowiednie kroki w celu jej opanowania i zapobiegania. Jeśli hipoglikemia jest częsta lub nasilona, należy skonsultować się z lekarzem.
                                                    Hipoglikemia a wstrzykiwanie insuliny | Sklep Novamed.pl
                                                    11 sie 2024 — Nie tylko tryb dnia, czyli częstotliwość zjadanych posiłków, ich kaloryczność czy wysiłek fizyczny mają wpływ na spadek...

Novamed.pl

Zbyt niski cukier we krwi – jakie są objawy? Co robić? - Cukrzyca.pl
                                                    Spadek cukru we krwi – przyczyny * Zbyt niski poziom cukru we krwi może być też wynikiem działania niektórych leków i alkoholu. *
                                                    Cukrzyca.pl

Niedocukrzenie - jak są objawy - przyczyny niedocukrzenia ...
                                                    Należą do nich: niepokój, kołatanie serca, wzmożona potliwość (zimny pot), drżenia rąk, bóle i zawroty głowy, napad „wilczego głod...

diagnosis.pl
                                                    TO NOTATKA spoko kogo nieinteresuje to nie czyta ,, i już !!

• marii51 nie bac się starości 08.07.25, 13:44
                                                    www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/kobieca-energia-w-uzdrowisku-ustro%C5%84-dzie%C5%84-mocy-troski-i-wsp%C3%B3lnoty/ar-AA1Ib7AK?ocid=winp1taskbar&cvid=d92573525b194030f5bd7d33abfcc884&ei=36et

przebywając w uzdrowisku można pomagagac a nie tylko ego leczyć...;]
                                                  • pia.ed Leczenie ciężkiej otyłości 10.07.25, 15:43
                                                    Sprzeciwiła się sceptykom – teraz miliony korzystają z jej odkrycia

10 lipca 2025

Lotte Bjerre Knudsen jest jedną z kluczowych osób stojących za lekami Ozempic i Wegovy. Jej badania
                                                    zmieniły pogląd na temat ciężkiej otyłości, ale droga do niej nie była łatwa. Kiedy zaczynała pracę
                                                    w firmie farmaceutycznej Novo Nordisk, wielu było sceptycznych.

– Ludzie nie uważali, że powinniśmy leczyć otyłość – mówi.

https://static.bonniernews.se/ba/42c8d0dd-0e12-44d1-8b54-62f62617f24b.png?crop=3197%2C1799%2Cx2%2Cy0&width=1300&format=pjpg&auto=webp

Jest główną doradczynią naukową w Novo Nordisk i kierowniczką działu pomysłów (Innowacje i rozwój eksperymentów z danymi)..

• marii51 Re: Leczenie ciężkiej otyłości 10.07.25, 16:02
                                                    o proszę dobre rady
                                                    pia
                                                    czy wiecej .. link?
                                                  • pia.ed Leczenie ciężkiej otyłości 15.07.25, 07:29
                                                    CHODZI WYLACZNIE O SPRAWE OTYLOSCI... ARTYKUL JEST TLUMACZENIEM ZE SZWEDZKIEGO..
                                                    .JESLI CIE COS WIECEJ INTERESUJE, TO WPISZ NAZWE PRODUKTU NA GOOGLE I SIE DOWIESZ.

Sprzeciwiła się sceptykom – teraz miliony korzystają z jej odkrycia
                                                    Lotte Bjerre Knudsen jest jedną z kluczowych osób stojących
                                                    za lekami Ozempic i Wegovy. Jej badania zmieniły pogląd
                                                    na temat ciężkiej otyłości, ale droga do niej nie była łatwa....
                                                    Ludzie nie uważali, że powinniśmy leczyć otyłość – mówi.

• marii51 Re: Leczenie ciężkiej otyłości 15.07.25, 13:31
                                                    Ok dziekuje
                                                  • mobic Re: Leczenie ciężkiej otyłości 15.07.25, 20:44
                                                    Na odchudzanie sobie kupiłem. Przejechałem nim już 100 km. Dobrze się nim jeździ, jak nogi bolą to w sam raz. Tylko strach trochę na tych ścieżkach rowerowych bo jest duży ruch przeważnie młodzieży na hulaknogach i rowerzystów którzy bez trzymania jeżdżą. Dla osób starszych to dobry sprzęt.
                                                  • pia.ed WITAMINA D12 21.07.25, 19:58

mobic napisał:
                                                    Na odchudzanie sobie kupiłem.

No i ile schudles? wink

Mnie bola nogi tylko kiedy chodze ... dlatego jezdze na rowerze przez
                                                    caly rok i podczas pedalowania nogi mnie nie bola! Pewnie dlatego,
                                                    ze nie czuja ciezaru ciala, bo caly ciezar jest na siodelku...

Jezdzenie na rowerze swietnie wplywa takze na bol kregoslupa,
                                                    a ten mnie boli, kiedy nieruchomo stoje dluzszy czas, np. przy kuchni...

Na bol kregoslupa swietnie pomaga plywanie... tylko ze w moim przypadku
                                                    musialby to byc basen z bardzo ciepla woda... w normalnym basenie jest mi
                                                    za zimno!
                                                    Poza tym brzydze sie wody w basenie i dlatego wybralam rower...

WESZLAM TU, BO ZNALAZLAM NA INNYM FORUM WPIS O WITAMINIE B12.

... Kiedyś wyczytałam, że naturalnym źródłem B12 jest czerwoe mięso, ryby, podroby, jaja i sery.
                                                    Brak tej witaminy objawia się, cytuję :

Bóle mięśni i stawów: Często towarzyszą osłabieniu mięśni i uczuciu zmęczenia.

Mrowienie i drętwienie kończyn: Mogą być wynikiem uszkodzenia nerwów obwodowych spowodowanego niedoborem witaminy B12.

Problemy z koncentracją i pamięcią: Mogą wynikać z negatywnego wpływu niedoboru witaminy B12 na funkcjonowanie układu nerwowego.

Zmęczenie i osłabienie: To jedne z najczęstszych objawów niedoboru witaminy B12.

Zaburzenia nastroju: Mogą obejmować depresję, lęki, a nawet psychozę.
                                                  • pia.ed Kwas chlebowy na trawienie... 04.08.25, 13:58
                                                    terazgotuje.pl/skladniki-i-produkty/news-w-prl-u-pil-prawie-kazdy-dzis-zapomniany-szklanka-dziennie-d,nId,8006695
                                                  • marii51 Re: Kwas chlebowy na trawienie... 05.08.25, 21:34
                                                    pia jak dobrze że przypomniałas

Jak zrobić kwas chlebowy - przepis

Do przyrządzenia domowego kwasu chlebowego, będziesz potrzebować:
                                                    3 kromki chleba żytniego na zakwasie,1,5 l wody,2 łyżki cukru,10 g świeżych drożdży,15 rodzynek.
                                                    Przygotowanie:
                                                    Zacznij od zagotowania wody, następnie odstaw ją do przestudzenia.Chleb pokrój w kostkę, wrzuć go do dużego, czystego i wyparzonego słoika.Wlej letnią wodę, odstaw miksturę w ciepłe miejsce na dwie godziny.Całość przecedź, dodaj do napoju rozkruszone drożdże i cukier, wszystko wymieszaj. Odstaw na 12 godzin.Do czystych i wyparzonych butelek wrzuć po kilka rodzynek, wlej kwas chlebowy, odstaw na dwie godziny.Przechowuj w zamkniętych butelkach w lodówce.

Czytaj więcej na terazgotuje.pl/skladniki-i-produkty/news-w-prl-u-pil-prawie-kazdy-dzis-zapomniany-szklanka-dziennie-d,nId,8006695#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
                                                  • marii51 Re: Kwas chlebowy na trawienie... 05.08.25, 21:37
                                                    kolejny smaczek na serce .. dereń.. zapamiątać i w aptece albo zielarskim na herbatkę
                                                    dobrze wiedzieć
                                                    Tekst linku
                                                    .a narazie . mam z owocow róży
                                                  • pia.ed Leki typu tramadol... to narkotyki 05.08.25, 22:05

Coraz częściej spotykam się z sytuacjami, gdy różni pacjenci kupują
                                                    po jednym opakowaniu leków na bazie tramadolu lub benzodiazepiny,
                                                    korzystając ze wspólnego kodu recepty,  na której wystawionych jest
                                                    po kilkadziesiąt opakowań.

Nie rozumiem o co tu chodzi! Czyzby lekarz mial prawo przepisywac
                                                    kilkadziesiat opakowan na raz?

Czytaj więcej: pacjenci.pl/uzalezniaja-a-polacy-kupuja-je-hurtowo-te-leki-nie-zostaly-objete-restrykcjami-ww-ds-050825
                                                  • marii51 Re: Leki typu tramadol... to narkotyki 08.08.25, 22:03
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Coraz częściej spotykam się z sytuacjami, gdy różni pacjenci kupują
                                                    > po jednym opakowaniu leków na bazie tramadolu lub benzodiazepiny,
                                                    > korzystając ze wspólnego kodu recepty,  na której wystawionych jest
                                                    > po kilkadziesiąt opakowań.

>
                                                    > Nie rozumiem o co tu chodzi! Czyzby lekarz mial prawo przepisywac
                                                    > kilkadziesiat opakowan na raz?

>
                                                    > Czytaj więcej: pacjenci.pl/uzalezniaja-a-polacy-kupuja-je-hurtowo-te-leki-nie-zostaly-objete-restrykcjami-ww-ds-050825

MAM DROGIE LEKI NP NA LECZENIE SERCA 100 %
                                                    sama wypełniam od kilku lat dokument erecetpę
                                                    zamawiam po dwie
                                                    a mogłabym więcej, ale po co? może preżcież cos się zdarzyć
                                                    i zaczną mnie leczyc innymi ..
                                                    ````````````````
                                                    zgadza się,że ludzie przypisują, a nie wszystko wylupują ...
                                                    ale jak mają daleko do lekarza to wiadomo więcej proszą

także różnie z tym wsystkim bywa ....
                                                  • marii51 SISTRA OPIEKUJĄA SIĘ NIEPEŁNOSPRAWNYMI 08.08.25, 22:06
                                                    NARZEKA. JAKIE NIESŁUSZNE padają nt opowieci a
                                                    emerytuta po takiej pracy bywa bardzo mała czyt

ratowac zdrowie chorych dzieci a w zamian
                                                    Tekst linku
                                                  • pia.ed SIOSTRY OPIEKUJĄ SIĘ NIEPEŁNOSPRAWNYMI 08.08.25, 22:33
                                                    marii51 napisała:
                                                    NARZEKA. JAKIE NIESŁUSZNE padają nt opowiesci
                                                    ratowac zdrowie chorych dzieci

ONE NIE RATUJA ZDROWIA, BO TYCH CHLOPCOW
                                                    I MEZCZYZN NIE DA SIE WYLECZYC...
                                                    NIEDAWNO ZMARL JEDEN, KTORYMI SIE OPIEKOWALY,
                                                    MIAL 41 LAT.
                                                    TO MUSI BYC OBRZYDLIWA PRACA DLA KOBIET,
                                                    MEZCZYZNAMI POWINNI OPIEKOWAC SIE ZAKONNICY,
                                                    MYC ICH I ZMIENIAC IM PIELUCHY!!!

> Tekst linku
                                                    > a_

• marii51 nasze sprawy cd zdrowotne 11.08.25, 07:39
                                                    pomorska.pl/te-warzywa-i-owoce-maja-najwyzszy-indeks-glikemiczny-uwazaj-jesli-masz-nadwage-lub-cukrzyce/ar/c14p2-27186299
                                                  • marii51 mowienie do siebie /// 12.08.25, 14:35

Czy zdarza ci się mówić do samego siebie?
                                                    Choć dla wielu takie zachowanie może być nie do końca zrozumiałe,
                                                    psychologia coraz częściej pokazuje,
                                                    że taki nawyk niesie ze sobą liczne korzyści.
                                                    Badania dowodzą, że tzw. self-talk potrafi znacznie poprawić koncentrację,
                                                    wzmocnić motywację oraz zwiększyć

Tekst linku
                                                  • marii51 zero cukru i efekty wielkie 19.08.25, 14:39
                                                    takie dobre rady......
                                                    Tekst linku

• marii51 Re: zero cukru i efekty wielkie 21.08.25, 12:11
                                                    Choć jest niepozorny i bez smaku, błonnik to jeden z najważniejszych składników zdrowej diety. Reguluje poziom cukru we krwi, poprawia trawienie, chroni przed nowotworami jelita grubego i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. A mimo to… większość z nas nawet nie zbliża się do zalecanej dziennej dawki. Dietetycy biją na alarm – Polacy jedzą zdecydowanie za mało błonnika, przez co częściej zmagają się z zaparciami, wahaniami glukozy, otyłością czy osłabioną odpornością.
                                                  • marii51 Re: zero cukru i efekty wielkie 21.08.25, 13:40
                                                    zostawie ...pomorska.pl/kiedy-najlepiej-mierzyc-cukier-eksperci-mowia-nam-o-konkretnych-godzinach/gh/c1p2-27779725?pomorska_gallerybutton_top#google_vignette
                                                  • marii51 Re: zero cukru i efekty wielkie 23.08.25, 01:39
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/tego-nie-powinien-je%C5%9B%C4%87-cukrzyk-oto-lista-produkt%C3%B3w-kt%C3%B3re-trzeba-usun%C4%85%C4%87-z-diety-cukrzycowej-doradzaj%C4%85-to-eksperci-od-%C5%BCywienia/ar-AA1JVuVk?ocid=winp1taskbar&cvid=0209866eac164880f08991357f570383&ei=7
                                                  • marii51 przepisy .. może coś nam .. 23.08.25, 15:17
                                                    najbardziej smakują mi z lat dziecinstwa .. ale może tu coś?Tekst linku
                                                  • marii51 Re: przepisy .. może coś nam .. 23.08.25, 15:18
                                                    ..zamówisz to się dowiesz .. masz ci los smile
                                                  • marii51 naukowcy wyszukują ..żeby pomóc 26.08.25, 14:58
                                                    Tekst linku

https://derila.pl/article/assets/ff4d2881-a60b-4f67-a15c-eea73f79421f/derila-sleep-apnea-2-pillow-areas-c-sm-pl.png?fm=webp&q=80&fit=max&crop=1174%2C732%2C0%2C0&w=1000

zanotowałam//
                                                  • marii51 NAUKOWCY W CHINACH 07.09.25, 15:46
                                                    OBIEGAwww.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/naturalna-regulacja-cukru-we-krwi-nadchodzi-rewolucja-w-leczeniu-cukrzycy/ar-AA1KFFDq?ocid=winp1taskbar&cvid=62194091b32b49f2e653dd6819d321d6&ei=8 SWIAT SOBRA WIDOMOŚC DL CURZYKÓW

• marii51 Re: NAUKOWCY W CHINACH 20.09.25, 23:58
                                                    TEST
                                                    CZY PRAWIDŁOWO SIE ODŻYWIAM
                                                    narodowytestzywienia.medonet.pl/quiz.html
                                                  • marii51 edukacja zdrowotna .. pierwsze sondaże 26.09.25, 17:49
                                                    polityka jednak ma swoje .. nauki.....

cyt..
                                                    39 proc. uczniów szkół w Gorzowie Wielkopolskim będzie chodzić na lekcje edukacji zdrowotnej - dowiedziała się Wirtualna Polska. A w położonej tuż przy granicy z Białorusią Włodawie jedynie 12 procent. Decyzja w tej sprawie idzie w parze z poglądami politycznymi?.
                                                    wiadomosci.wp.pl/edukacja-zdrowotna-znamy-statystyki-z-pierwszego-duzego-miasta-7204417903098656a?utm_medium=push&utm_source=pushwp&wpclid=sAb-----------8B0AbX6NrGBtoGIEdkcGF6UUFXTTUySlN5S0FxV1VLRHhlNmE3QUlvNzFO4gYDODg48AZw_gYRV1BILVBGQy1NMzhNWS00VFiCBwdGSUxPUlVYigcHRklMT1JVWJAHoPa1jwSwBy64B4vp2sYGoB8B
                                                  • pia.ed Kasztany są pożyteczne... 30.09.25, 20:52
                                                    Największym skarbem kasztanów jest escyna. To składnik aktywny, który nadaje
                                                    kosmetykom wyjątkowe właściwości. Jest niezastąpiony w łagodzeniu problemów
                                                    naczyniowych.
                                                    Co więcej, pomaga pozbyć się uczucia "ciężkich nóg".

Poprawia krążenie, redukuje opuchliznę i działa przeciwbólowo. Pamiętaj, że domowe sposoby
                                                    mogą okazać się niewystarczające, więc jeśli problemy z nogami się powtarzają lub nasilaj dobrze jest skonsultować się z lekarzem, bo przyczyna może być zdrowotna.

kobieta.gazeta.pl/zycie-i-styl/7,197851,32289425,zamiast-drogich-kremow-zbierz-garsc-kasztanow-efekt-nogi.html#do_w=100&do_v=1522&do_st=RS&do_sid=2495&do_a=2495&e=RelRecImg1&do_upid=1522_ti&do_utid=32289425&do_uvid=1759237267508
                                                  • marii51 Re: Kasztany są pożyteczne... 30.09.25, 21:28
                                                    I mamy leczenie kasztanowe. owe. Ponoć w kanapie a ja lubię mieć w pudełku do masażu stóp
                                                  • pia.ed Kasztany są pożyteczne... 30.09.25, 22:52
                                                    marii51 napisała:
                                                    a ja lubię mieć w pudełku do masażu stóp

Swietna rada, nigdy bym sama na to nie wpadla! Jutro pójdę zebrac kasztany i sprawdzę ten sposób... smile

• marii51 bez skierowania do specjalisty 07.10.25, 21:54
                                                    jak bedzie udane // okaze się

www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/skierowania-nie-b%C4%99d%C4%85-ju%C5%BC-potrzebne-sprawd%C5%BA-do-kt%C3%B3rych-specjalist%C3%B3w-um%C3%B3wisz-si%C4%99-od-r%C4%99ki/ar-AA1NZFZT?ocid=winp1taskbar&cvid=d309892fa5da4103fca9d6c9476bf28f&ei=8

• marii51 Re: bez skierowania do specjalisty 10.10.25, 18:45
                                                    Nie ma po zastrzyku ?piaed zdtowka
                                                  • pia.ed Dbajmy o zdrowie... 12.10.25, 11:29
                                                    marii51 napisała:
                                                    Nie ma po zastrzyku ?piaed zdtowka

ZOBACZ, CO PISALAM NA TEN TEMAT POD WLASCIWYM TYTULEM... wink

• pia.ed Dbajmy o zdrowie... 12.10.25, 17:25
                                                    Niedobre wiesci o zdrowiu Joe Bidena - bylego prezydenta USA. Ale dlaczego wykryto raka tak pozno?

Joe Biden o chorobie dowiedział się w maju. Biuro byłego prezydenta informowało wtedy,
                                                    że usłyszał on diagnozę raka prostaty, który przybrał agresywną formę.

www.fakt.pl/polityka/biden-poddal-sie-radioterapii-byly-prezydent-usa-walczy-z-ciezka-choroba/9r082ny
                                                  • pia.ed Dbajmy o zdrowie... 14.10.25, 00:15
                                                    Osoba dorosła powyżej 60. roku życia ma mniej wody do stracenia, co zwiększa ryzyko odwodnienia
                                                    oraz przyspiesza tempo tego procesu.
                                                    Dodatkowo osoby starsze nie odczuwają pragnienia tak silnie, jak osoby młodsze, co powoduje,
                                                    że piją mniej. W wyniku procesu starzenia się, nerki mają zmniejszoną zdolność do zagęszczania
                                                    moczu i zatrzymywania wody w przypadku braku regularnego dostarczania wody do organizmu.

Pamiętaj, że minimum płynów dziennie to:

dla mężczyzn 2,5 litra wody, czyli 10 szklanek dziennie,
                                                    dla kobiet 2 litry wody, czyli 8 szklanek dziennie.

ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/plyny/
                                                  • marii51 Re: Dbajmy o zdrowie... 14.10.25, 15:40
                                                    KLKA RAZY n/t juz pisałam
                                                    bp od lat mam takie zalecenia

po wstawieniu stena nie podali mi duzej ilosci kroplówki po kontrascie --
                                                    trzeba szybko płukac krew z tego kontrastu..
                                                    i nerki ucierpiały , ale szybko ratował mnie kardiolog i ustabilizował stan nerek..
                                                  • pia.ed Dbajmy o zdrowie...przepis na poranny koktajl 15.10.25, 21:20

halotu.polsat.pl/gwiazdy/news-reese-witherspoon-zdradzila-co-pije-codziennie-rano-od-10-la,nId,8031332
                                                    Reese Witherspoon opowiedziała o napoju, który pije codziennie, każdego poranka,
                                                    już od 10 lat. Zielony koktajl serwuje sobie na czczo, tuż po przebudzeniu i przekonuje,
                                                    że ma ogromny wpływ na jej wygląd, zdrowie i samopoczucie.

"Każdego ranka robię zielony koktajl ze szpinaku, sałaty rzymskiej, jabłka, gruszki, banana i całej cytryny. Naprawdę go lubię. Piję go od 10 lat. Odmienił moją skórę, włosy, sprawia, że moje oczy wyglądają na bielsze... Działa na wszystko", mówiła.

Okazuje się, że poranna rutyna Reese Witherspoon nie ma w sobie nic "magicznego",
                                                    to czysta nauka, która naprawdę działa...

Moze zrobie sobie taki koktail, ale nie ze wszystkiego, bo niemozliwoscia jest kupic wszystkie produkty
                                                    dla jednej osoby, bo przeciez jak sie kupi to za pare dni sie zepsuja...
                                                    Ona pisze, ze sama to robi, ale ma pewnie jaks dietetyczke, ktora te wszystkie produkty kupuje,
                                                    dzieli na odpowiednie codzienne porcje, a aktorka rano miksuje.
                                                  • pia.ed Dbajmy o zdrowie... zmniejszenie żołądka 24.10.25, 18:46

www.fakt.pl/pieniadze/minister-marcin-kulasek-opowiada-jak-schudl-55-kg-zrobil-to-bez-lekow/qjv6men
                                                  • pia.ed Dbajmy o zdrowie... skierowanie na badania 25.10.25, 21:52
                                                    www.fakt.pl/polityka/wpadka-ewy-kopacz-nie-wiedziala-jak-nazywa-sie-minister-zdrowia/6zw3vvj
                                                    W jej opinii rozszerzenie kompetencji lekarzom rodzinnym mogłoby skrócić kolejki,
                                                    bo pacjenci od lekarza pierwszego kontaktu otrzymywaliby skierowania na konkretne badania,
                                                    a dopiero później zapisywali się do specjalisty — już z kompletem badań.
                                                    — Ale lekarz rodzinny musi mieć kompetencje rozszerzone, jeśli chodzi o zakres tych badań,

Tak jest od dziesiatek lat w Szwecji: pacjent zglasza sie do specjalisty z gotowymi juz badaniami,
                                                    a specjalista moze od razu wydac opinie o chorobie.
                                                    Jest tez podobna wersja, kiedy lekarz internista podejrzewa jakas chorobe, wtedy wysyla
                                                    krotka wersje badan, a specjalista wysyla pacjentowi remis, na szczegolowe badania
                                                    i dopiero po ich otrzymaniu wyznacza pacjentowi listownie termin wizyty.

• marii51 Re: Dbajmy o zdrowie.. 25.11.25, 18:53
                                                    co spożuwć najzdrowszego dla serca ?

Zdaniem dr Joyce Oen-Hsiao, profesor nadzwyczajnej medycyny
                                                    sercowo-naczyniowej w Yale School of Medicine, najkorzystniejsza
                                                    dla zdrowia serca jest dieta roślinna.

Rośliny są bogate w błonnik,
                                                    który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
                                                    Zwiększenie ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych,
                                                    fasoli, roślin strączkowych i orzechów w diecie wiąże się
                                                    z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia

mój organizm odpoczywa od mięś .
                                                    więc ww dr mnie pochwaliłby ///..
                                                  • marii51 nie mmy łatwo 01.12.25, 14:23
                                                    kolejny wirus.. ehhh
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/wirus-gro%C5%BAniejszy-ni%C5%BC-covid-19-musimy-by%C4%87-przygotowani/ar-AA1RlLIv?ocid=winp1taskbar&cvid=692d95f74df7464bb191b31ef5550345&ei=15#comments
                                                  • marii51 Re: nie mmy koniecznie 04.12.25, 00:00
                                                    kąpać się codienniesmile
                                                    takie wskazowki?

www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/jak-cz%C4%99sto-seniorzy-powinni-si%C4%99-k%C4%85pa%C4%87-ani-raz-dziennie-ani-raz-w-tygodniu/ar-AA1RuoMR?ocid=winp1taskbar&cvid=c4f5191de4b1422ca8e312ee6d1fd85d&ei=13
                                                    --
                                                  • marii51 efundacja dla seniorow stop !! 07.12.25, 18:54
                                                    nie wiele mam zniżkowych ale jeszcze i te mi zabiorą i na 100%zapłacę... niedobrze

Tekst linku

ps uaaaaaaaaaa seniorzy tego nie spodziewali się

czyżby minister badał nas jak zareagujemy?
                                                  • marii51 Re: efundacja dla seniorow stop !! 07.12.25, 19:18
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/jakie-ci%C5%9Bnienie-krwi-grozi-zawa%C5%82em-kardiolog-taki-stan-wymaga-natychmiastowej-pomocy/ar-AA1RRSbn?ocid=winp1taskbar&cvid=667d6f9df73541d2fd3f5567271f96ec&ei=7
                                                  • pia.ed Unikaj masła... 19.12.25, 19:43
                                                    Badanie wykazało, że osoby spożywające ok. 2,5–3 łyżeczki masła dziennie miały o 15 proc.
                                                    wyższe ogólne ryzyko śmiertelności w porównaniu z tymi, którzy unikali masła lub spożywali je
                                                    w minimalnych ilościach.

Z kolei osoby, które regularnie spożywały oleje roślinne, miały zdecydowanie lepsze wyniki
                                                    zdrowotne. Okazało się, że codzienne spożycie 2–2,5 łyżki oleju roślinnego zmniejszało
                                                    ryzyko śmierci o 16 proc., a 10 g oleju roślinnego dziennie obniżało ryzyko zgonu
                                                    z powodu raka o 11 proc. Natomiast zastąpienie 10 g masła olejem roślinnym zmniejszało
                                                    ryzyko śmierci o 17 proc.

• marii51 Re: Unikaj masła... 01.01.26, 02:07
                                                    piaed
                                                    bardzo ważne rady to zawsze trzeba pamiętać
                                                  • marii51 po zawałacg serca 01.01.26, 02:09
                                                    Tekst linku
                                                  • marii51 Re: Unikaj masła... 01.01.26, 02:11
                                                    www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/od-1-lutego-2026-r-nfz-ci-za-to-zap%C5%82aci-wystarczy-zg%C5%82osi%C4%87-si%C4%99-w-aptece-minister-zdrowia-potwierdza/ar-AA1Ti7cg?ocid=winp1taskbar&cvid=6955c7b438fb4bda996af3d970d4f9c4&ei=9
                                                  • pia.ed Dobrowolne szczepienia w Szwecji... 01.01.26, 15:01
                                                    A teraz przyznaj sie, na co sie szczepilas, ja tylko na COVID-19...
                                                    bo w Szwecji uwazaja, ze o szczepienia kazdy sam powinien dbac
                                                    i nie przysylaja zadnych zaproszen!

marii51 napisała:

www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/od-1-lutego-2026-r-nfz-ci-za-to-zap%C5%82aci-wystarczy-zg%C5%82osi%C4%87-si%C4%99-w-aptece-minister-zdrowia-potwierdza/ar-AA1Ti7cg?ocid=winp1taskbar&cvid=6955c7b438fb4bda996af3d970d4f9c4&ei=9
                                                  • pia.ed Pojechał by podreperować zdrowie 13.01.26, 23:05
                                                    ale sluzba zdrowia zawiodla go wielokrotnie... sad

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawiak-stracil-noge-po-turnusie-w-sanatorium-rzecznik-pacjenta-i-szpital-pod-lupa/lbw8f29?utm_source=livebar&utm_campaign=verticals
                                                  • marii51 Re: Pojechał by podreperować zdrowie 14.01.26, 02:51
                                                    to co się stało? w sanatorium ____ok przeczytam i się dowiem
                                                  • pia.ed Mierzenie cisnienia... 18.01.26, 13:16
                                                    Ja mierze zawsze w przychodni i tam nie zwracaja uwagi, na ktorej rece sie mierzy!
                                                    czesto mierza przez bluzke lub sweter i twierdza, ze to nie ma zadnego znaczenia.

kobieta.onet.pl/senior/na-ktorym-ramieniu-powinno-sie-mierzyc-cisnienie-wiele-osob-popelnia-blad/1828t2g
                                                  • pia.ed Pojechał by podreperować zdrowie 18.01.26, 13:24
                                                    ale sluzba zdrowia zawiodla go wielokrotnie...

Sluzba zdrowia jest w sanatorium, ale zawiodla go tez sluzba zdrowia,
                                                    kiedy wrocil do domu z problemem w nodze...

CHYBA TO JUZ PRZECZYTALAS?

"www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawiak-stracil-noge-po-turnusie-w-sanatorium-rzecznik-pacjenta-i-szpital-pod-lupa/lbw8f29?utm_source=livebar&utm_campaign=verticals"
                                                  • pia.ed Szkodliwe twarozki... 29.03.26, 11:47
                                                    Sa w nich rozne zanieczyszczenia i masa chemicznych dodatkow... sad

www.youtube.com/watch?v=A7cEShdsOZA
                                                  • marii51 leki znow wycofane 05.08.25, 21:14
                                                    mnie to bardzo niepokoii,,
                                                    produkuja dają do sprzedarzy i nagle
                                                    ogłaszają ze leki nieprawidłowo .. zle i koniec ..wyrzuć bo nie są dobre
                                                    akurat nie znam,, ale

chorzy tracą pieniądze,,
                                                    to tak jak oszustwo,,
                                                    Tekst linku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka