pia.ed 15.05.17, 12:01 luksus godny arabskiego szejka. www.gp.se/livsstil/bostad/villan-ser-vanlig-ut-p%C3%A5-utsidan-v%C3%A4nta-tills-du-ser-insidan-1.4279208 . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskierka2929 Re: Niby zwykla willa ... a w srodku 15.05.17, 19:50 Patrząc na ten sezam , przypomniał mi się pewien cytat z pieśni harfiarza z grobowca Nefer-hotepa , z czasów starożytnego Egiptu : "A umrzeć musi nędznik i bohater, nie ujdzie nawet mieszkaniec pałacu . . . i ten, po którym nikt nie będzie płakał, i ten w całunie — i ten bez całunu." Odpowiedz Link
pia.ed Re: Niby zwykla willa ... a w srodku 15.05.17, 21:27 Raczej nikt tak daleko nie mysli ... Zyjemy tu i teraz. Co byloby, gdybysmy tylko czekali na smierc? . Odpowiedz Link
marii51 Re: Niby zwykla willa ... a w srodku 16.05.17, 09:19 Miałam wpisać najpierw to: (a wyszło jak ww ale ok. Mam tu cztery takie alla wille- moich synów ..Bo jak ma się pobudowane to już się ma- nie ważne,że kredyty- czynsze to dopiero pochłaniają przez całe życie niemałe kwoty-- a tak spłacać będą długo ale mają na włąsność wygodę życia -dom. Nikt nad głową, ani po sąsiedzku -nie warczy ,nie brzęczy ,nie ujada za ścianą pies.. Wczoraj wstawione okna drzwi do domu i garażowe na pilot / Drzwi wejściowe do wielkiego domu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Niby zwykla willa ... a w srodku 16.05.17, 12:32 Marii, ta willa jest nowo wybudowana, "rzezby" moga byc gipsowe i pomalowane, wszystko "zloto" zlotem nie jest ... Po prostu wlasciciele mieli taki smak, a takze pieniadze, wiec dlaczego nie? Jesli sa bogaci, to i na normalnie oplacana sprzataczke tez ich stac ... Gdyby Kulczyk czy inny bogacz w Polsce chcial sobie tak urzadzic, to nie mialoby to nic wspolnego z wojna czy brakiem wojny. Malo wiesz o Szwecji. W latach miedzywojennych w jednym pokoju gniezdzila sie osmiosobowa rodzina, bez wody ... Dopiero kilka lat przed wojna panstwo zaczeto budowac takie "luksusy", ze wielodzietna robotnicza rodzina mogla zamieszkac w dwoch malutkich pokoikach z lazienka i ubikacja ... A w czasie wojny panowal tak wielki glod, ze jedzono psy, lisy i koty aby przezyc ... gotowano zupy z trawy i korzonkow, bo do tego na nieszczescie panowaly bardzo ostre zimy, i np. na polnocy kraju nie dalo sie nic uprawiac. Ale w Polsce mniej zaradni, swoja biede jeszcze nastepne 100 lat beda tlumaczyc "wojnami i grabiezami" ... i na rozbiorami sprzed kilkuset lat. ... Szwecja nie miała takich sytuacji (wojny, grabiezy) --to istnieje wszystko od wieków- albo obecni uwielbiają --hobby--,wiec można je zdobyć na wszelkie sposoby ,że by zachwycać swoimi pomysłami. a ile pracy podczas zadbania o czystość tych rzeżbionych cacek wiem wynajęci biedni emigranci posprzątają - oczywiście. > Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja ... 18.05.17, 10:59 Chyba zle zrozumialas moje slowa, bo nie poznaje ich wcale. Moze napisalam, ze Polacy swoje problemy potrafia dalej zwalac na rozbiory marii51 napisała: ... łatwo wpaść w fałszywe przeświadczenie, że wszyscy ludzie, którzy mieli w życiu trudno, są tym tak ciężko naznaczeni, że aż ograniczeni. --- Odpowiedz Link
marii51 Re: Szwecja ... 18.05.17, 17:52 Tak zerknąć .. Na dom Prezydenta i tu czepiają się Amerykanie, że nie tak... www.fpiec.pl/post/2016/08/06/domtrumpaa Odpowiedz Link
iskierka2929 Re: Szwecja ... 21.05.17, 08:04 Wybaczcie mi ten melancholijny wpis na początku , ale to przez serial o Tutenchamonie . Odpowiedz Link