17.11.17, 17:34
Tyle wokół pokazują zła , nienawiści , wojny ...
pobałakajmy o dobroci , o ludziach dobrych jak chleb - jak mawiał brat Albert.
Dobrych dla siebie , dla innych ludzi , dla zwierząt .

gif2.mycdn.me/image?id=857109240208&t=45&plc=WEB&tkn=*bVZrtFA74eqVos0mihTIoUIiYfQ

Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Dobroć. 17.11.17, 19:13
      Bardzo chętnie --zrobmy odskocznię i w dobroć pozaglądajmy...
      podajmy przyklady
      • iskierka2929 Re: Dobroć. 17.11.17, 19:44
        Ileż razy łatwiej jest ranić człowieka niźli mu pomóc,
        łatwiej jest popchnąć niźli podać rękę
        łatwiej jest osądzić niźli zrozumieć...

Pola Gojawiczyńska powiedziała "Potrzebny jest czyjś uśmiech, aby samemu też się uśmiechnąć."
        Taki uśmiech widział ja w oczach Joanny, i taki sam ma Marianna,
        Dobroć jest zawdy cicha , zagląda gdzieś tam zza kąta szafy ,
        dlatego tak ciężko jest ją dojrzeć...

www.youtube.com/watch?v=snUsAF3hXio

• marii51 Re: Dobroć. 17.11.17, 20:53
          iskierko
          tak ...i filmy tez wymowne ..dziękuje
        • super.222 Re: Dobroć. 17.11.17, 21:07
          Ustąpiłam swoje miejsce do zabiegu starszej zakochanej pani.

To była para naprawdę stareńka, ale jak oni się cieszyli sobą ...
          zazdrość brała. Zapisali się na wycieczkę do Zakopanego jeszcze
          w dniach kiedy się nie znali, każde osobno. A kiedy termin wyjazdu
          kolidował z jej zabiegiem, nie mogła pogodzić się z tym, że on pojedzie
          do Zakopanego sam. Usiadła przed gabinetem zabiegowym (kąpiel
          perełkowa w wannie - ekskluzywna wręcz), wyliczone wchodzenie co
          do minuty, i prosiła o zamianę żeby mogła wejść wcześniej.

Podeszła do mnie i zapytała czy mogę ją przepuścić, bo wycieczka
          do Zakopanego. - Odpowiedziałam, że ... ależ naturalnie może wejść.
          Kąpielowa wyszła i zapytała czy poczekam. - Tak - odpowiedziałam.
          Wówczas ta zakochana kobietka chwyciła moją rękę i ją pocałowała.
          Wyrwałam się i ofuknęłam: co też pani robi?

Wróciłam do pokoju, wypiłam herbatę i udałam się na zabieg za pół
          godziny, bo tyle trwał zabieg wraz z przygotowaniem wanny do następnego.
          Ta pani już wyszła i pewnie szczęśliwie przygotowywała się na wycieczkę.

Kąpielowa powiedziała: ona prosiła kolejno cztery panie żeby ją
          przepuściły, żadna nie chciała, a pani jakoś tak zupełnie naturalnie.
          Ona - proszę pani - siedziała w tej wannie i płakała ze szczęścia.

>>> Czy to się liczy? <<< big_grin big_grin

• iskierka2929 Re: Dobroć. 17.11.17, 21:33
            Liczy się i to jeszcze jak , zostawiłaś tej starszej pani w sercu ślad , a nie bliznę.
            Łzy szczęścia aniołowie zbierają do kryształowych pucharków .

Pozdrawiam cie tym filmikiem
            www.youtube.com/watch?v=ugujDW_-Jx4

• super.222 Re: Dobroć. 18.11.17, 08:48

Nie znam rosyjskiego. Możesz opisać dlaczego matka była oburzona,
              co jest widoczne. Dziewczynka jest urocza i rezolutna, a matka śliczna.

Dlaczego ten starszy pan podarował wisiorek ?
              • iskierka2929 Re: Dobroć. 18.11.17, 16:05
                Ach wybacz , dziewczynka prosi o pokazanie naszyjnika z wystawy
                - To dla mojej siostry - tłumaczy
                - A pieniążki masz - pyta sprzedawca
                Dziecko wysypuje z rączki drobniaki
                - Starczy ?- pyta - ja bym chciała bardzo zrobić prezent dla mojej starszej siostry
                ona pracuje we fabryce i bardzo nam pomaga
                - Trzymaj
                Starsza siostra pyta
                - Ten naszyjnik tu był kupiony ?
                - Tak
                - Ile on kosztował ?
                - Noo , on w moim sklepie kosztował tyle ile miał kosztować
                - Ale moja siostra nie mogła go kupić , to nie na naszą kieszeń
                - Ona - mówi sprzedawca - zapłaciła bardzo wysoką cenę
                taką jaką mógł zapłacić mały człowiek o wielkim sercu
                Ona dała wszystko co miała .
                • marii51 Re: Dobroć. 18.11.17, 16:14
                  https://www.xdpedia.com/obrazki/dobro_na_pewno_wroci_do_ciebie_19712.jpg
                • super.222 Re: Dobroć. 18.11.17, 17:25
                  Iskierko
                  To bardzo piękne przesłanie. A więc to nie była matka dziewczynki, ale
                  siostra. Ten moment kiedy dziewczynka wysypuje na ladę wszystkie
                  swoje pieniądze, jest najbardziej wzruszający. Widać jak bardzo chciała
                  żeby wystarczyło. To było piękne.
                  Dziękuję za tłumaczenie ... big_grin
                  • iskierka2929 Re: Dobroć. 18.11.17, 18:12
                    Wszak ty zrobiłaś to samo dla tej starszej osoby ,
                    oddałaś jej swój czas kąpieli,
                    a więc wszystko co miałaś.
                    • marii51 Dobroć.=Pieczka: Najważniejsze to godnie przeżyć 20.11.17, 12:45
                      [Pieczka: Najważniejsze to godnie przeżyć życie i nikogo nie krzywdzić
                      Po prostu robiłem swoje, a ocena należy do innych i mam nadzieję, że będzie to ocena sprawiedliwa – w ten sposób Pieczka w rozmowie z tygodnikiem "Gość Niedzielny" komentuje otrzymane odznaczenie. I dodaje: – Nagrody cieszą, ale tylko wtedy, kiedy idą w parze z prawdziwym człowieczeństwem nagradzanego.
                      Franciszek Pieczka opowiedział też o swoim dzieciństwie i domu rodzinnym. – Z domu rodzinnego wyniosłem wiarę i takie wartości jak honor, praca, uczciwość, lojalność (...) Osobowość kształtuje się od dziecka. Dom rodzinny, szkoła, katecheza mają na to zasadniczy wpływ. Dlatego łatwo wtedy pychę przeciwstawić pokorze. Ale trzeba cały czas pracować nad sobą, bo pokora nie jest dana człowiekowi raz w życiu. Ją trzeba wciąż na nowo wyzwalać w codziennej pracy, w zawodzie i w życiu – powiedział aktor.
                      Pytany o dobór ról zaznaczył, że "stara się nie grać w rzeczach obojętnych" chociaż jak dodał, nie zawsze się to udaje.
                      TO MOŻLIWE,ŻE OSTATNI WYWIAD...
                      [*]
                      Gdy podano do wiadomości,że nie żyje, nie mogłam uwierzyć, bo prezcież 11 odbierał od Prezydenta ORDER POZOSTAWIA W NASZEJ PAMIĘCI DOBROĆ I jak o niej przenigdy nie wolno zapominać ..
                      • marii51 Re: Dobroć.=Pieczka: Najważniejsze to godnie prz 27.11.17, 17:50
                        a tu jak szczęsliwie zwierzątka mają miejsce ciepłae na zimę.....podaj.to/post/6675,1,dworzec-autobusowy-otworzy-swoje-drzwi-bezpaskim-psom-zobaczcie-ich-reakcj-gdy-pierwszy-raz-pooyy-si-w-swoich-legowiskach.html?utm_source=push&utm_medium=referral&utm_campaign=push_podaj&utm_content=26.11_1_link_rodz_insp_zwie
                        • marii51 Re: Dobroć. w ramach świątecznej paczki 01.12.17, 11:09
                          taką niespodziankę dziś otrzymalam od fachowców napraw drzwi wyjściowych na taras

ale mam uciechęsmile
                          • marii51 Re: Dobroć. w ramach świątecznej paczki 25.12.17, 14:52
                            OTRZYMALAM ZDJĘCIA od syna z pobytu w wielkim namiocie na mszy --
                            stworzonego domu pobytu dziennego nie zabraknie tam miejsc dla ubogich -
                            ksiądz webista prowadzi przepiękne nabożeństwa
                            -
                            • iskierka2929 Re: Dobroć. w ramach świątecznej paczki 25.12.17, 16:27
                              Dobroć ma wiele imion i twarzy.
                              Ta dobroć ma twarz kapłana , jeden człowiek a tyle antałków dobra.

• marii51 Re: Dobroć wośp 14.01.18, 22:04
                                juz ponad 40 milionów zebrane

a tu tak postąpił ksiąz po mszy z Elbląga

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22898293,wyjatkowy-gest-ksiedza-z-elblaga-cala-tace-oddal-do-puszki.html#Czolka3Img
                                ale
                                nie zabrakło Krucjaty przeciw Orkiestrze o 19stej w okolicach SEJMU nagle pojawilo się kilka wozow policyjnych i zaraz
                                ---modlitewna grupka .. nadawane jest na żywo
                                • marii51 Re: Polacy -pomoc charytatywna 02.02.18, 20:43
                                  POLACY JADĄ TAM GDZIE INNI NAWET NIE CHCĄ POMYŚLEĆ,ŻE TREZBA TAM POMÓC-
                                  -
                                  O LEKARZU TYM RAZEM
                                  ::tongue_outrzyjechałem tutaj dzielić się swoją wiedzą, daję od siebie wszystko, co mam. W zamian otrzymuję uśmiech i szczerze wypowiedziane "dżesube", "dziękuję" - lekarz magazyn.wp.pl/artykul/polski-medyk-w-mjanmie-chcialem-wiedziec-czy-to-dziecko-przezylo

magazyn.wp.pl/artykul/polski-medyk-w-mjanmie-chcialem-wiedziec-czy-to-dziecko-przezylo
                                  • marii51 Re: CHARYTATYWNA PRACA NA RZECZ BEZDOMNYCH 08.02.18, 12:29
                                    Z seansów mogą korzystać osoby, których nie stać na wizytę w kinie. W wydarzeniach w Dziele uczestniczą często mieszkańcy Schroniska dla Bezdomnych Mężczyzn przy ul. Makuszyńskiego czy Przytuliska św. Brata Alberta dla Bezdomnych Kobiet przy ul. MalborskieJ

• marii51 Re: CHARYTATYWNA PRACA NA RZECZ BEZDOMNYCH 08.02.18, 12:32
                                      Czytalam tu www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,33252,krakow-rusza-kolejna-edycja-kina-dla-osob-bezdomnych.html
                                      • marii51 Re: CHARYTATYWNA PRACA NA RZECZ BEZDOMNYCH 10.03.18, 18:46
                                        trzeba trafić na czlowieka z sercem dobroci..

pl.aleteia.org/2018/03/07/nie-mial-na-bilet-do-domu-wiec-szedl-1200-km-pomogl-mu-polak/
                                        • marii51 Re: nauczycielka oddaje nerkę 21.03.18, 12:02
                                          smutny przedszkolak opowiada nauczycielce swoje zmartwienie..
                                          podaj.to/post/7431,1,4-letni-chopiec-zdradza-sekret-swojego-taty-w-przedszkolu-wtedy-nauczycielka-biegnie-do-telefonu-i-domaga-si-odpowiedzi.html?pages=1
                                          • marii51 Re: polska dobroć w innej wersji! 24.03.18, 17:57
                                            niestety nasilają się co raz częstsze agresywne nietolerancyjne nieludzkie zwyczajnie nazywając cechy Polaków!
                                            www.tokfm.pl/Tokfm/7,103094,23145030,wyzwiska-szturchance-spluniecia-jestem-polka-w-czarnej-skorze.html
                                            • marii51 Re: polska dobroć -mamy dowód na to 24.04.18, 15:21
                                              internauci zareagowali na ogłoszenie 78 latka
                                              www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/dramatyczne-ogloszenie-78-letniego-pana-wlodzimierza-z-krakowa-internauci-ruszyli-z/2syxm8d
                                              • marii51 Re: są chętni do pomocy dla starszego pana 06.05.18, 18:23
                                                www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/85-letni-han-zicheng-prosi-o-adopcje-nie-chce-umrzec-w-samotnosci/yck0bjp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka