26.10.19, 19:24

Tu bedziemy Cie prosic o wlaczenie sie do dyskusji, kiedy zbyt dlugo sie nie pokazujesz wink

W tej chwili chodzi mi konkretnie o przeczytanie tlumaczenia z Googla, zamieszczonego w temacie
Wiadomosci ze Szwecji" dotyczacego "edukacji szwedzkiego ludu".
Dzieki kursom "edukacji ludowej" ci, ktorzy musieli isc wczesnie do pracy zamiast do szkoly,
bo musieli pomagac ekonomicznie swojej rodzinie, mogli nadrobic braki i z czasem stac sie
aktywnymi uczestnikami spoleczenstwa, jednoczesnie poprawiajac swa pozycje w spoleczenstwie
i w zyciu zawodowym.

Chcialabym sie dowiedziec, czy cos takiego istnialo w Polsce przed wojna i istnieje do dzis...

PS. Nie chodzi mi o istniejaca za moich czasow mozliwosc zrobienie matury wieczorowo
czy zaocznie, bo w tym "doksztacaniu ludowym" nie dostaje sie stopni czy swiadectw.

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,165575273,165575273,Wiadomosci_ze_Szwecji.html
.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Czuk1 ... 08.11.19, 21:53
      roszkę usmiechu
      odczas wizyty w Anglii prezydent Andrzej Duda został zaproszony na herbatę do Królowej.
      Kiedy rozmawiali zapytał ją, jaka jest mocna strona jej władzy?
      Królowa odpowiedziała, iż otacza się inteligentnymi ludźmi.
      - Jak Wasza Wysokość rozpoznaje, że są inteligentni? - spytał Andrzej Duda.
      - Cóż, po prostu zadaję im odpowiednie pytania - odpowiedziała Królowa - pozwól mi zademonstrować.
      W tym momencie Królowa bierze słuchawkę i dzwoni do Theresy May:
      - Pani premier, proszę opowiedzieć na następujące pytanie: Pani matka ma dziecko i pani ojciec ma dziecko, ale nie jest ono Pani bratem ani siostrą - kto to jest?
      - Oczywiście to ja nim jestem.
      - Doskonale - odpowiada Królowa - dziękuję bardzo i dobranoc.
      Odkłada słuchawkę i mówi:
      - Czy teraz już Pan rozumie, Panie Prezydencie?
      - Tak. Jestem niezmiernie wdzięczny. Nie mogę się doczekać by zastosować ten sposób!
      Po powrocie do Warszawy Duda decyduje się poddać testowi premiera - Mateusza Morawieckiego.
      Wzywa go do Pałacu Prezydenckiego i pyta:
      - Mateusz, chciałbym Ci zadać jedno pytanie, ok?
      - Ależ oczywiście, nie krępuj się, jestem gotów.
      - Posłuchaj, twoja matka ma dziecko i twój ojciec ma dziecko, ale nie jest ono twoim bratem ani siostrą - kto to jest?
      Morawiecki chrząka, kaszle i w końcu odpowiada:
      - Czy mógłbym się zastanowić i wrócić z odpowiedzią?
      Duda zgadza się i Morawiecki wychodzi. Natychmiast zwołuje zebranie klubu parlamentarnego PiS wraz z prezesem Jarosławem Kaczyńskim, po czym
      głowią się nad zagadką przez kilkanaście godzin, ale nikt nie wpada na rozwiązanie.
      W końcu, w akcie desperacji, Morawiecki dzwoni do Włodka Czarzastego i przedstawia mu problem:
      - Niech pan posłucha, jak to może być: pańska matka ma dziecko i pański ojciec ma dziecko, ale nie jest ono Pańskim bratem ani siostrą - kto to jest?
      Czarzasty odpowiada bez zastanowienia:
      - To ja, oczywiście.
      Uradowany Morawiecki wraca biegiem do Pałacu Prezydenckiego, odnajduje Dudę i krzyczy:
      - Mam, mam! Wiem kto to jest! To Włodek Czarzasty!!!
      Na co Andrzej Duda robiąc zdegustowaną minę:
      - Źle idioto! To Theresa May! 😂😂😂]
      • czuk1 Re: Czuk1 ... 11.11.19, 03:04
        Oj, Ty nasza mądralko . smile

Mamy takich wodzów jacy nie dali się w kaszy zjeść ale których (bezwiednie) wybraliśmy na kucharzy.

Nie wiem co odpowiedziałby - zaskoczony - premier Szwecji ?

''Szczęście to nie tylko co los nam daje... , ale tez wtedy, gdy nam szczęścia nie odbiera""
        Moje szczęście na co dzień , że mnie staremu ćwierćinteligentowi (wg wpisów Luki na forum Aquanet) nikt nie zadaje już takich "mądrych" pytań' wink.

Zastanowiła mnie ta szwedzka edukacja.

Nie słyszałem by tego nauczanie o naszych "przywódcach" było kiedyś codziennością polskiego ludu.
        Kursowały natomiast swego rodzaju dowcipy w towarzyskich i pracowniczych gronach. Dożywający Polacy utrwalili je teraz w necie. Dziś jeszcze można się pośmiać np. z rosyjskich i polskich sekretarzy. Tu link przykładowy - dowcip.net/dowcipy/Dowcipy+o+Edwardzie+Gierku
        Do dziś kursują w necie tysiące politycznych dowcipów . Pierwszy z brzegu:
        "Obowiązuje zakaz kąpieli w Bugu. Gdyby ktoś zaczął tonąć i machać rękami, Sowieci mogliby pomyśleć, że są wzywani na pomoc."
        Wg mnie. Również takie polityczne dowcipy o życiu w PRL pomagały nam trwać i żyć w nie najlepszych warunkach.

ps. tłumaczę nieobecność :
        - u mnie ściana szybko się zbliża, nie maleje kupa nie przeczytanych książek, kusi działalność społeczna,...
        - mnie lekarze proszą na rozmowy.

• czuk1 Re: Czuk1 ... 11.11.19, 03:06
          Poprawka:
          "
          Nie słyszałem by tego rodzaju nauczanie o naszych "przywódcach" było kiedyś codziennością polskiego ludu.
          • pia.ed Re: Czuk1 ... 11.11.19, 12:37
            Czuk, czyzbys nie zrozumial mojego pytania???
        • marii51 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 15:38
          czuk1 napisał:

> Oj, Ty nasza mądralko . smile Mariusz jakbyś znał wypowiedzi mojego mężąsmile
          bardzo prowokowalam go do rozmów nt co dzieje sie w kraju a on .. nic
          ..słuchał moich rozważań---słuchał
          a konczył oczywiście tak
          ""Oj Marylko , Marylko jak malutko sie znasz.... a madrzysz się

>
          >
          • marii51 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 16:19
            ps. tłumaczę nieobecność :
            - u mnie ściana szybko się zbliża, ???
            a więc masz biblioteczkę stąpającą na stopkach?

nie maleje kupa nie przeczytanych książek,
            -----nie szkodzi, nie szkodzi mnie też nachodzą podobne dylematy..smile

kusi działalność społeczna,... więc brawo ,brawo tak trzymać
            - mnie lekarze proszą na rozmowy
            ---.wiadomo , wiadomo senior - doświadczeniem to jest super seniorsmile
            w wielu dziedzinach medycyny

> Moje szczęście na co dzień , że mnie staremu ćwierćinteligentowi (wg wpisów Luk
            > i na forum Aquanet) nikt nie zadaje już takich "mądrych" pytań' wink.
            ~~~~~~~~~~~~~~~~
            Luk ? prezentuje chyba osobowość narcyza /// niech się sobą zachwyca
            Pozdrawiam serdecznie i oby nie czekać na dłuższe klikanka aż do 11 11 20 smile
            • pia.ed Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 18:17
              Czuk, a jesli nie zdazysz tych ksiazek przeczytac przed smiercia, to co sie stanie? Wg mnie NIC sie nie stanie... Ja martwie sie tylko, ze nie zdaze uporzadkowac papierow, ktorych mam stosy i ktos bedzie musial to za mnie robic!!! Moj ojciec zaczal przedsmiertelne porzadki juz 10 lat przed smiercia i poodsylal mi fotografie, ktore mu przez lata wysylalam ze Szwecji...
              • czuk1 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 20:36
                Piszesz: ...."a więc masz biblioteczkę stąpającą na stopkach?"
                Nie. Biblioteczka stoi ale kres życia szybko się zbliża. Czuję w po moim organizmie i po tempie czytania, że nowe wartościowe książki oczekiwać będą na nowych czytelników.
                Książki są rozparcelowane po domach rodzinnych.... poza ok. 30-toma nowymi o tematyce historyczno-polityczno-ekonomicznej. Papiery inne mam uporządkowane. Mam ich mało . Trudno byłoby ograbiać z akt bank, szkołę czy urząd państwowy. Pozostały "pamięci"/przegrane z pc-etów (od 2003 roku) do kilkudziesięciu pen drajwów i dużego dysku o pojemności 1 tys. GB-bajtów. Dysk ten jest już zajęty w 35 % - mieści m.in. ok. 500 moich slajdów , ponad 25 tys. zdjęć i setki e-boków.
                • czuk1 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 20:39
                  I znowu poprawka : ....." Czuję to po moim organizmie...."
                • marii51 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 11.11.19, 22:14
                  Mariusz -wierże mocno, że jeszcze powalczysz powalczysz
                  . bo ja też walczę z przeciwnościami podkopującymi moje zdrowie ,,więc wespółzespół trwajmy!
                  • marii51 w TK BĘDZIE WESOLO ... warto żyć :) 11.11.19, 22:17

> https://pbs.twimg.com/media/EI_zO9nXUAAtNTL.jpg:large pbs.twimg.com/media/EI_zO9nXUAAtNTL.jpg:large
                    • marii51 Re: w TK BĘDZIE WESOLO ... warto żyć :) 21.11.19, 10:09
                      marii51 napisała:

>
                      > > https://pbs.twimg.com/media/EI_zO9nXUAAtNTL.jpg:large pbs.twimg.com/media/EI_zO9nXUAAtNTL.jpg:large
                      >
                      >
                      > Sławomir Cenckiewicz nie przebiera w słowach. Po oburzających manipulacjach ze strony pisowskich polityków i publicystów, postanowił przypomnieć o prawdziwej niechlubnej przeszłości Piotrowicza.

„Obejrzałem Kawę na ławę i usłyszałem opinię profesora Girzyńskiego o tym, że prok. Piotrowicz występował jedynie w sprawach karnych a nie politycznych. Sprawa jest dawno rozstrzygnięta: to były sprawy polityczne! Akt oskarżenia Antoniego Pikula z 27 IX 1982 (IPN Rz 071/54)” – napisał Cenckiewicz i zamieścił fragment dokuementu.
                      >

ps tu zostawiam nie wierzę ,że Cenckiewicz... poczytam póżniej
                  • czuk1 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 14.11.19, 12:47
                    marii51 napisała:

> Mariusz -wierże mocno, że jeszcze powalczysz powalczysz
                    > . bo ja też walczę z przeciwnościami podkopującymi moje zdrowie ,,więc wespó
                    > łzespół trwajmy!
                    >

Trzymajmy więc kciuki
                • czuk1 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 14.11.19, 12:52
                  pia.ed . Nie wychodź na miasta..... jeśli jest tam jakaś strzelanina.
                  Przy okazji ….. pozdrawiam serdecznie.
            • marii51 Re: Czuk1 WITAJ WITAJ :)... 21.11.19, 10:47
              moja szóstoklasistka wnusia dziś a ja płaczę ze szczęścia smile
              youtu.be/MuAnwxtexTE
              • czuk1 Zdolna Wnusia.... 23.11.19, 09:58
                marii51 napisała:
                > moja szóstoklasistka wnusia dziś a ja płaczę ze szczęścia smile

Mario. Zdolna ta Twoja Wnusia.... ma silny i piękny głos. Popracuje nad wykonywanieniem piosenek ..... i na estrady.

• marii51 Re: piosenka na Dzień Niepodleglosci. 24.11.19, 15:27
                  czuk1 napisał:

Mario. Zdolna ta Twoja Wnusia.... ma silny i piękny głos. Popracuje nad wyk
                  onywanieniem piosenek ..... i na estrady.

tak słusznie dopatruję sie i
                  jeszcze wiele do douczenia pod okiem pani od nauki od spiewania

ale w ubiegłym roku wybrały te piosenkę www.youtube.com/watch?v=xoPdjjVV85k&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0luBhZh6z2JRRgcSSdNyTy6TpbO366Jz-SGvMueDprkNZv4MTW7g68Yzk
                  • marii51 Re: piosenka na Dzień Niepodleglosci. 24.11.19, 15:38
                    Łucja 14 l
                    www.youtube.com/watch?v=oZQ2gZDeUGc&feature=share&fbclid=IwAR3zRU3aOOp4r5kmXYGs7MbI5T4jtFhXI7pXbHSe9YblhUPPC_ftlTs7Py8
    • amityr Re: Czuk1 ... 24.11.19, 19:46
      Siema czuki jak tam zdrówko ? U mnie oke.
      • czuk1 A,,,A,,, Amityr...:) 24.11.19, 22:47
        amityr napisał: Siema czuki jak tam zdrówko ? U mnie oke.

Jestem niezniszczalny. Umarli już wszyscy koledzy z mojego rocznika z Bydgoszczy , Węgorzewa i Lubelszczyzny.
        Amityr. Cieszę się z Twojego zdrowego istnienia i funkcjonowania u Marii. Pozdrawiam Cię i wszystkich znajomych …. serdecznie.
        • pia.ed A... A... Amityr 25.11.19, 01:36
          Mnie chyba zaczyna juz pamiec zawodzic... bo dobrze Cie znam, duzo o Tobie wiem,
          tylko zapomnialam, na ktorym Forum prowadzilismy nasze dyskusje...
          • czuk1 masz Amityra 25.11.19, 11:36
            pia.ed napisała:
            > Mnie chyba zaczyna juz pamiec zawodzic... bo dobrze Cie znam, duzo o Tobie w
            > iem,
            > tylko zapomnialam, na ktorym Forum prowadzilismy nasze dyskusje...
            .
            Napisałem w przeglądarce forumowej - amityr. Znalazłem szybko polemikę z Tobą . Prezentuję, by Ci się ED podlizać:
            Amityr ...
            Znow zapomniales czego sie nauczyles. wink "Pochylym drukiem" czyli " kursywa" pisze sie to, co ktos inny napisal w artykule, albo TU odpowiedzial. Twoja odpowiedz ma byc normalnym drukiem, bo nikogo nie cytujesz ... Wiem, ze nauczyl Cie tego ktos madry kto sie na tym rzekomo zna ... ale

N, 15-02-2015 Forum: "+/- 60" jesteśmy ,,,,,,,, Wątek: Amityr ... Autor: pia.ed
            • pia.ed Tu masz Amityra 25.11.19, 13:07
              Czuk, bardzo dziekuje... Wydawalo mi sie, ze to bylo co najmniej 10 lat temu ,a uplynelo dopiero cztery i pol roku... A fragment ktory wybrales jest swietny! Widocznie ciezko bylo mi czytac wpisy Amityra, stad moja proba podzielenia sie z nim doswiadczeniami jako nauczycielka z zawodu i powolania.
              Pamietam, ze Amityr pisal takze o domu w ktorym mieszkal... Mam nadzieje ze szanowna tesciowa jeszcze zyje i ma sie dobrze?

> Napisałem w przeglądarce forumowej - amityr. Znalazłem szybko polemikę z Tobą .
              > Prezentuję, by Ci się PIA.ED podlizać:

> Amityr ...
              > Znow zapomniales czego sie nauczyles. wink "Pochylym drukiem" czyli " kursywa" pi
              > sze sie to, co ktos inny napisal w artykule, albo TU odpowiedzial. Twoja odpowi
              > edz ma byc normalnym drukiem, bo nikogo nie cytujesz ... Wiem, ze nauczyl Cie tego
              > ktos madry kto sie na tym rzekomo zna ... ale

> N, 15-02-2015 Forum: "+/- 60" jesteśmy ,,,,,,,, Wątek: Amityr ... Autor: pia.ed

• marii51 Re: masz Amityra 26.11.19, 16:08
              JAKIE sympatyczne tu rozmówki ...
              aktorzy-
              • pia.ed "Tygodnik Zamojski" odkrył podejrzany przetarg... 05.12.19, 21:42
                lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,25481094,w-zamosciu-nie-ma-wolnosci-slowa-po-tym-jak-dziennikarze-zamosciem.html#s=BoxOpLink

Diderrus
                Mafia to nie tylko centrala warszawska. To także lokalne brygady. Wszędzie można szabrować
                mienie publiczne, a na górze spraw pilnują bossowie, żeby było cicho. Pis.

veritas
                Chcieliśta pisowskiego prezydenta, to mata.

kaczmarek
                Wnuk, syn, wujek, kolega, Zamościem zapanowała sitwa, którą chroni mafijne państwo PiS.

• czuk1 Re: "Tygodnik Zamojski" odkrył podejrzany przetar 06.12.19, 11:16
                  Trochę to przesada ale fakty są niepodważalne.
                  Twierdza to pisowska ale wybraliśmy lewicową Posłankę.
                  Jak Cię interesuje nasz grajdoł ....czytaj w sieci. Szkoda, że nie znam szwedzkiego.
                  • pia.ed Wyslalam to jako ciekawostke... 06.12.19, 17:49
                    czuk1 napisał:
                    > Trochę to przesada ale fakty są niepodważalne. Twierdza to pisowska ale wybraliśmy lewicową Posłankę.

Nigdy nie spotkalam sie z tym, aby zabroniono dziennikarzom pisac o przetargu... A czy rzeczywiscie lokalna firma dostala lapowke czy to byli jacys krewni?
                    Zostalo to udowodnione??? Z jednej strony dobrze, ze popieraja lokalnych przedsiebiorcow, jednak dwa miliony roznicy w cenie to bardzo duzo...

PS. Dlaczego zalujesz, ze nie znasz jezyka szwedzkiego? Korupcja w szwedzkich firmach nie istnieje,
                    natomiast dwa lata temu byla afera, kiedy Jugoslowianin ktory byl przewodniczacym wspolnoty
                    mieszkaniowej do remontu budynkow wynajal swoich jugoslowianskich kumpanow, ktorzy za te pieniadze
                    pobudowali sobie luksusowe wille w Jugoslawii. Dzis wszyscy zostali aresztowani i odsiaduja wyroki...
                    • czuk1 Re: Wyslalam to jako ciekawostke... 06.12.19, 18:17
                      pia.ed napisała:
                      Korupcja w szwedzkich firmach nie istnieje,
                      .... i nasze władze powinny analizować drogę państw , np. Szwecji, do uczciwości i wzorować się
                      na nich....

> natomiast dwa lata temu byla afera, kiedy Jugoslowianin ,,,,, wynajal swoich jugoslowianskich kumpanow,
                      > ktorzy za te pieniadze pobudowali sobie luksusowe wille w Jugoslawii. Dzis wszyscy zostali aresztowani i odsiaduja wyroki...

..... musieli kraść coś na budowie.... Nie była by to afera gdyby za uczciwie zarobione pieniądze zbudowali u siebie domy.
                      • pia.ed To jest jedna z najwiekszych w Malmö spoldzielni 06.12.19, 23:38
                        czuk1 napisał:

.... i nasze władze powinny analizować drogę państw , np. Szwecji, do uczciwości i wzorować się
                        > na nich....

Szwedzi sa znani w Europie jako bardzo uczciwy narod i tacy zawsze byli... tego nie mozna sie nauczyc...
                        w takim duchu trzeba sie wychowywac.

... musieli kraść coś na budowie.... Nie była by to afera gdyby za uczciwie zarobione pieniądze zbudowali u siebie domy.

Zrozumiales to inaczej niz bylo w rzeczywistosci. To nie byla "budowa", z ktorej mozna cos wyniesc, tylko chodzilo o inwestycje warta ponad 100 milionow polskich zlotych, majace na celu renowacje istniejacych juz blokow i zamienienie ich z normalnych standartow na luksusowe - na to w kazdym razie opiewaly faktury
                        wystawione przez firmy zalozone w Szwecji przez bylych Jugoslowian! Przewodniczacy spoldzielni otrzymal za to lapowke pieniezna, a takze Jaguara najwyzszej jakosci.
                        Prace zostaly zaczete ... i stanely. Kierownictwo spoldzielni zaczelo sprawdzac faktury i doszli do tego,
                        ze pieniadza wyplacone firmom zniknely jak kamfora... Nie sledzilam tego, bo machlojki byly zbyt skomplikowane dla mnie.
                        Znalazlam szereg artykulow na ten temat, niestety ucietych... ale w spoldzielni mieszkaniowej zamieszkiwalo ponad 700 rodzin ktore dowiedzialy sie, ze ich mieszkania nie sa nic warte i jesli spoldzielnia splajtuje to moga sie znalezc na ulicy.... Obejrzyj sobie zdjecia z tej spoldzielni idac caly czasna dol, gdzie sa nastepne zdjecia...

www.sydsvenskan.se/2019-10-17/minst-3-000-brf-er-utsatta-for-brott-straffen-skarps-for
                        • czuk1 Re: To jest jedna z najwiekszych w Malmö spoldzie 07.12.19, 15:41
                          pia.ed napisała:

> Szwedzi sa znani w Europie jako bardzo uczciwy narod i tacy zawsze byli... tego
                          > nie mozna sie nauczyc... w takim duchu trzeba sie wychowywac.
                          To właśnie miałem na myśli. Prawo państwowe , obywatele, rodzice, ludzie kościoła i edukacji .... powinni wychowywać kolejne pokolenia w duchu uczciwości.

> Zrozumiales to inaczej niz bylo w rzeczywistosci. ......... Obejrzyj sobie zdjecia z tej spoldzielni....
                          Dziękuję za "dojaśnienie
                          • marii51 Re: To jest jedna z najwiekszych w Malmö spoldzie 07.12.19, 19:08
                            pia.ed napisała:

> Szwedzi sa znani w Europie jako bardzo uczciwy narod i tacy zawsze byli... tego
                            > nie mozna sie nauczyc... w takim duchu trzeba sie wychowywac.

czuk1 napisał
                            To właśnie miałem na myśli. Prawo państwowe , obywatele, rodzice, ludzie kościoła i edukacji ....
                            powinni wychowywać kolejne pokolenia w duchu uczciwości
                            .

ps
                            tak własnie -
                            • marii51 nawet Szwedom się zdarzało 07.12.19, 19:18
                              Z polskich pałaców, dworów i kościołów w czasie potopu szwedzkiego najeźdźcy wywieźli tysiące dzieł sztuki, ksiąg i kosztowności. Szwedzka grabież pozbawiła nas najcenniejszych dóbr - uważa dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie prof. Andrzej Rottermund.

Paradna zbroja króla Zygmunta Augusta; portret Jana Kazimierza pędzla Daniela Schultza; popiersia Jana Kazimierza i Ludwiki Marii dłuta Giovanniego Francesco Rossiego; chorągwie wojskowe; portret przyszłego Władysława IV z warsztatu Petera Paula Rubensa; miecz przypasany mu przez papieża Urbana VIII - to przykłady polskich obiektów utraconych podczas potopu szwedzkiego, które znajdują się w szwedzkich zbiorach królewskich i państwowych.

Paradna zbroja króla Zygmunta Augusta; portret Jana Kazimierza pędzla Daniela Schultza; popiersia Jana Kazimierza i Ludwiki Marii dłuta Giovanniego Francesco Rossiego; chorągwie wojskowe; portret przyszłego Władysława IV z warsztatu Petera Paula Rubensa; miecz przypasany mu przez papieża Urbana VIII - to przykłady polskich obiektów utraconych podczas potopu szwedzkiego, które znajdują się w szwedzkich zbiorach królewskich i państwowych.
                              Z inwentarza Zamku Królewskiego w Sztokholmie, sporządzonego w 1656 r., wynika, że najeźdźcy zabrali z Warszawy ok. 200 obrazów, kilkadziesiąt dywanów i namiotów tureckich, instrumenty muzyczne, meble, brązy, marmury, chińską porcelanę, broń, tkaniny, książki i rękopisy.dzieje.pl/aktualnosci/prof-rottermund-szwedzka-grabiez-pozbawila-polske-najcenniejszych-dobr
                              • marii51 Re: nawet Szwedom się zdarzało 07.12.19, 19:21
                                ale możciekawostkihistoryczne.pl/2018/09/25/bezcenne-polskie-skarby-ktorych-nie-zobaczysz-nad-wisla-mozna-je-podziwiac-tylko-w/na je zobaczyć...
                                • marii51 Re: nawet Szwedom się zdarzało 07.12.19, 19:23
                                  ww chochlik: teraz ok
                                  ciekawostkihistoryczne.pl/2018/09/25/bezcenne-polskie-skarby-ktorych-nie-zobaczysz-nad-wisla-mozna-je-podziwiac-tylko-w/
                          • pia.ed To chyba pozostanie w strefie marzen... 08.12.19, 14:18
                            czuk1 napisał:

> pia.ed napisała:
                            >
                            > > Szwedzi sa znani w Europie jako bardzo uczciwy narod i tacy zawsze byli..
                            > . tego nie mozna sie nauczyc... w takim duchu trzeba sie wychowywac.

> Prawo państwowe , obywatele, rodzice, ludzie kościoła i edukacji ....
                            powinni wychowywać kolejne pokolenia w duchu uczciwości.

Tylko czy naprawde wierzysz, ze Polacy sie zmienia? Kosciol moglby zmienic Polakow,
                            ale tylko w przypadku gdyby sam postepowal uczciwie...
                            ale te wszystkie afery o ktorych slyszymy, raczej nie pokazuja, ze Kosciol jest godny zaufania,
                            a machlojki wsrod niektorych politykow czy slownictwo jakim sie do siebie zwracaja osiagnely juz dna...
                            Jak moze czegos nauczyc patologiczna rodzina alkoholikow...

.
                            • pia.ed Nadzieja na wyjscie z problemow... 08.12.19, 15:19
                              www.sydsvenskan.se/2019-06-06/efter-miljonplundringen-brf-ida-ska-bli-bast-i-sverige
                              • marii51 Re= tak ładnie w Zamościu 20.12.19, 15:04
                                https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/gallery/2019/12/999684410/7e0ced63ac09d98f029fbd09a4568f26.jpg
                                www.dziennikwschodni.pl/galeria.html?gal=999684410&fbclid=IwAR2Xq5ql2ImyWdrezJDi7fly2zbT-cMEVA7skQ2bq7CfRzd4i8KG9W_eN1E
                              • czuk1 Re: Nadzieja na wyjscie z problemow... 21.12.19, 19:35
                                Dziękuję Ci. Pierwszy raz widzę tę iluminację wieczorową porą. Dwa lata z kolei internauci ulokowali zamojską iluminację jako najładniejszą w miastach. Mam ambiwalentny stosunek do takich kiczowatych iluminacji.
                                • pia.ed Atmosfera Bozego Narodzenia... 22.12.19, 11:38
                                  Swięta racja... dla mnie to czysty kicz... nie wiem, co to przedstawia!
                                  W zupelnosci wystarczyloby oswietlenie budynkow na Starowce,
                                  a te zielone swiatelka moglyby oswietlic 10 uliczek Zamoscia
                                  i sprawic przyjemnosc ich mieszkancom smile

czuk1 napisał:

> Dziękuję Ci. Pierwszy raz widzę tę iluminację wieczorową porą. Dwa lata z ko
                                  > lei internauci ulokowali zamojską iluminację jako najładniejszą w miastach.
                                  > Mam ambiwalentny stosunek do takich kiczowatych iluminacji.
                                  • pia.ed Re: Atmosfera Bozego Narodzenia... 22.12.19, 11:56
                                    Takie dekoracje dominuja w Malmö
                                    i w innych szwedzkich miastach:
                                    girlandy powieszone nad uliczkami w centrum,
                                    kolor bialy i jasniutko zolty...
                                    Bardzo czesto zamiast choinek dekoruje sie duze drzewa...

tiny.pl/t2fqq
                                    • pia.ed Re: Atmosfera Bozego Narodzenia... 22.12.19, 12:03
                                      www.sydsvenskan.se/2016-11-18/foodtrucks-och-cirkus-till-malmos-vinterland
                                      • pia.ed Co wiesz o tym wyroku? 04.01.20, 13:02
                                        Chyba sie go komentuje w Zamosciu?

Zbigniew Ziobro powiedział, że wyrok dla sprawców jest zdecydowanie zbyt łagodny.
                                        "Na oczach dzieci będących w samochodzie został zamordowany - bez jakiegokolwiek racjonalnego powodu - człowiek, ojciec rodziny o nieposzlakowanej opinii...
                                        Wydałem polecenie skierowania apelacji na niekorzyść sprawców - w kierunku zmiany oceny prawnej
                                        czynu z pobicia ze skutkiem śmiertelnym na zabójstwo" - poinformował minister sprawiedliwości.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25565720,dostali-4-i-5-lat-za-zakatowanie-kierowcy-ktory-ochlapal-jednego.html#a=362&c=159&s=BoxNewsImg2
                                        • czuk1 Re: Co wiesz o tym wyroku? 04.01.20, 16:07
                                          pia.ed napisała:

> Chyba sie go komentuje w Zamosciu?

Trochę choruję, siedzę w domu a miejskie media sygnalizują tylko wydarzenia. Nie ma tam wywiadów i polemik.
                                        • marii51 Re: Co wiesz o tym wyroku? 05.01.20, 13:16
                                          pia.ed napisała:

> Chyba sie go komentuje w Zamosciu?
                                          >
                                          > Zbigniew Ziobro powiedział, że wyrok dla sprawców jest zdecydowanie zbyt łag
                                          > odny.
                                          > "Na oczach dzieci będących w samochodzie został zamordowany - bez jakiegokolwie
                                          > k racjonalnego powodu - człowiek, ojciec rodziny o nieposzlakowanej opinii...
                                          > Wydałem polecenie skierowania apelacji na niekorzyść sprawców - w kierunku zmia
                                          > ny oceny prawnej
                                          > czynu z pobicia ze skutkiem śmiertelnym na zabójstwo" - poinformował minister s
                                          > prawiedliwości.

>
                                          > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25565720,dostali-4-i-5-lat-za-zakatowanie-kierowcy-ktory-ochlapal-jednego.html#a=362&c=159&s=BoxNewsImg2

www.dziennikwschodni.pl/krasnystaw/skatowali-mezczyzne-bo-ochlapal-ich-blotem-zbigniew-ziobro-chce-apelacji,n,1000257764.html
                                          a tu
                                          .......... co by nie miało kolejnych zsatanowień
                                          - stała się tragedia dieci straciły ojca i jeszcze ta trauma na cale życie widzialy to jak ojciec został pobity
                                          • pia.ed To jednak bylo zabojstwo... 05.01.20, 13:43
                                            Wbrew tego co podano na poczatku, pobicie nie bylo czynem spontanicznym,
                                            bo nie wyciagnieto kierowcy z samochodu natychmiast po ochlapaniu, tylko:

"Chłopak postanowił się zemścić. Pojechał do swojego kolegi – Pawła S., po czym we dwóch ruszyli do domu kierowcy, który mieszkał w tej samej miejscowości.
                                            Na miejscu doszło do kłótni, która szybko zamieniła się w bójkę. Wszystko działo się na oczach partnerki i dzieci kierowcy.
                                            Sprawcy używali drewnianych pałek. Zadawali m.in. ciosy w głowę, co spowodowało u ofiary pęknięcie czaszki. Mężczyzna dostał przynajmniej kilkanaście ciosów. Trafił do szpitala. Zmarł dwa dni później z powodu obrzęku mózgu. "

• czuk1 Re: To jednak bylo zabojstwo... 05.01.20, 23:34
                                              Po w tej sprawie Ziobro ?
                                              W normalnie działającym wymiarze sprawiedliwości ..... prokurator oskarżający takich zbrodniarzy , bo po usłyszeniu tak niskiego wymiaru kary..... natychmiast odwołuje się do sądu (najpierw tej samej instancji a następnie do wyższych) i bez problemu sądy naprawiły by błąd, doprowadziły do zaostrzenia kary. Przecież nasuwało się prawdopodobnie działanie rutynowe prokuratury.
                                              • czuk1 Re: To jednak bylo zabojstwo... 05.01.20, 23:34
                                                Po co w tej sprawie Ziobro ?
                                                • pia.ed Re: To jednak bylo zabojstwo... 06.01.20, 11:35
                                                  czuk1 napisał:

> Po co w tej sprawie Ziobro ?

Sprawdzilam, kiedy wyrok zostal wydany... nie ma podanej daty, napisano, ze jest " sprzed kilku dni".
                                                  Innymi slowy bylo za wczesnie na ingerencje Ziobry, bo prokurator, a takze obronca ma kilka tygodni
                                                  na odwolanie sie od wyroku!

• marii51 Re: To jednak bylo zabojstwo... 06.01.20, 15:11
                                                  czuk1 napisał:

o Szczerskim

Marszalek Senatu Grodzki odpowiedział,że nie będzie Marszałkowi -
                                                  trzeciej osobie w Polsce przy władzy
                                                  rozkazywał MIN z kancelarii Prezydenta ....
                                                  TO ZNALEŻLI KOLEJNY POWÓD
                                                  powołują się na nieporozumienie się z MSZ ,ŻEBY JECHAĆ DO RUKSELI
                                                  -----BRAK SŁÓW www.onet.pl/?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=0eeb61c0-f28e-4a9f-ada1-adca9ca9fd3e&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2
                                                  • marii51 cd odpoiedż Grodzkiego 06.01.20, 17:51
                                                    ŻE-poprzednia ekipa opozycjii --PIS--na czele z Dudą skarzyli .. NP WSPRAWIE WYBORÓW92014R
                                                    ----przypomina dla Prezydenta rolę jaka konstytucyjnie ma Marszałek
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25570441,tomasz-grodzki-odpowiada-na-zarzuty-andrzeja-dudy-o-skarzeniu.html
                                                  • marii51 wszyscy zabierający głos ..oczeRniają 09.01.20, 13:48
                                                    Marszalka Grodzkiego
                                              • marii51 Re: ZIOBRO POTRAFI ... 11.01.20, 14:06
                                                czuk1 napisał:

> Po w tej sprawie Ziobro ?
                                                PASUJE JAK najbardziej żeby dowiedzieć się jak wiele Ziobro potrafi a może ,
                                                o ile może....

Zbigniew Ziobro stwierdził w telewizji Trwam, że zaproszenie Komisji Weneckiej przez marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego było nadużyciem. Fakty mówią jednak co innego. Komisję dyskredytował też prokurator krajowy Bogdan Święczkowski, mówiąc, że zasiada w niej przedstawiciel Rosji. Zapomniał, że jest w niej również jego kolega
                                                Tekst linku
                                                • czuk1 Re: ZIOBRO POTRAFI ... 11.01.20, 16:25
                                                  smile
                                                • pia.ed Re: ZIOBRO POTRAFI ... 12.01.20, 13:02
                                                  Zgodnie z art. 8 Regulaminu Senatu, Tomasz Grodzki reprezentuje izbę wyższą polskiego parlamentu.
                                                  A zatem jest tego parlamentu przedstawicielem, uprawnionym do zaproszenia Komisji,
                                                  co uczynił pod koniec grudnia 2019.

Jego kompetencje potwierdziła sama Komisja, akceptując zaproszenie
                                                  i zapowiadając wydanie opinii na temat tzw. ustawy dyscyplinującej
                                                  w trybie pilnym.
                                                  Podobnie jak Grodzki postąpił w 2015 roku ówczesny Minister Spraw Zagranicznych
                                                  Witold Waszczykowski. Wówczas jako przedstawiciel rządu poprosił Komisję Wenecką,
                                                  by zbadała „reformę” Trybunału Konstytucyjnego...
                                                  • czuk1 Re: ZIOBRO POTRAFI ... 12.01.20, 14:30
                                                    To jest oczywiste. A bezczelni rozmówcy w mediach i prawicowi redaktorzy przekazują czytelnikom kłamliwe oceny, że Marszałek Senatu bezprawnie poprosił Komisję Wenecką o zaopiniowanie projektu ustawy.

Jak żyć ….. ?
                                                  • marii51 OSACZAJĄ Grodzkiego- widocznie to" prikaz"odgórny! 15.01.20, 12:26
                                                    Kempa [europoslanka] w bardzo brutalny sposób wypowiada się i pokazuje 100ea swoj unfantylizm
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    były Marszalek w każdej wypowiedzi oszczercze padają slowa -
                                                    miejsce domu rodzinnego nawet musi byc uwzględnione
                                                    ---jakby zapomniał jak latał samolotem z czlonkami rodziny itp jak willa !!!zakmowana na koszt podatnika

a tu pojawia sie dziennikarz z pytaniami
                                                  • czuk1 Re: OSACZAJĄ Grodzkiego- widocznie to" prikaz"odg 16.01.20, 19:25
                                                    marii51 napisała:

> Kempa [europoslanka] w bardzo brutalny sposób wypowiada się i pokazuje 100ea
                                                    > swoj unfantylizm

Wszyscy pisowscy eurodeputowani ośmieszyli się wczoraj na pos. PE : wykrzykiwali, dementowali, pokazywali podobne sytuacje gdzie indziej, nakazywali , insynuowali , kłamali, skłócali się innymi eurodeputowanymi, ustawiali polskich sędziów,....zamiast przekonać PE, że zamiary PiS są uczciwe, celowe i praworządne.

>umieszczam swoje rozważania ,-boję się, bo metoda juz jest widoczna ---
                                                  • pia.ed Na poczatku tego tematu... 25.01.20, 13:30
                                                    pisalam z czuk jak mozna zmienic Polske ... mialo to byc przy pomocy rodzicow, szkoly, panstwa, Kosciola...
                                                    Jednak bez przerwy nadchodza wiadomosci, ze w Polsce nie dzieje sie lepiej, tylko caly czas zmienia sie
                                                    na gorsze sad

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25632469,tragiczny-final-awantury-domowej-19-latka-ranila-nozem-swojego.html#s=BoxOpLink

[i] W Bobrownikach (woj. śląskie) w jednym z domów doszło w nocy do awantury,
                                                    w czasie której [u[19-latka raniła swojego ojczyma nożem w szyję[/u] i uciekła.
                                                    W chwili zdarzenia miała promil alkoholu w organizmie. Mężczyzna zmarł. [/i]

• czuk1 Re: Na poczatku tego tematu... 27.01.20, 08:03
                                                    Jest to smutne .... ale prawdziwe. Nie mam do siebie uwag. Moje dzieci i wnuki wychowane są należycie.
                                                    Ba, są mądrzejsze .... nie zajmują się polityką, jak wiemy zajęciem denerwującym. Widzimy zło, a nie możemy nic na to poradzić.
                                                  • marii51 Mariusz 22.04.20, 16:20
                                                    , pamiętasz jak zalożyles wątek i tu chyba ten pan?
                                                    chyba SIĘ nie pomylilam?...A MOŻE? ekonomista ..?
                                                    ?businessinsider.com.pl/finanse/emerytury-trzeba-obnizac-mowi-czlonek-rady-nadzorczej-zus-robert-gwiazdowski/lyd1w7w
                                                  • czuk1 Re: Mariusz 23.04.20, 16:20
                                                    marii51 napisała:

> , pamiętasz jak zalożyles wątek i tu chyba ten pan?
                                                    > chyba SIĘ nie pomylilam?...A MOŻE? ekonomista ..?
                                                    > ?businessinsider.com.pl/finanse/emerytury-trzeba-obnizac-mowi-czlonek-rady-nadzorczej-zus-robert-gwiazdowski/lyd1w7w

Patrzy ze strony czysto ekonomicznej, możliwości finansowych państwa. Ma poglądy liberalne. Był chyba kandydatem na prezydenta. Teraz swoją wypowiedzią ostrzega.
                                                  • marii51 Re: Mariusz 23.04.20, 16:41
                                                    czuk.1 napisal

Patrzy ze strony czysto ekonomicznej, możliwości finansowych państwa. Ma poglądy liberalne. Był chyba kandydatem na prezydenta. Teraz swoją wypowiedzią ostrzega.

~~~~~~
                                                    Tak .. tak --
                                                    o to mi własnie chodzi ZE w jego wypowiedzi...
                                                    ale ?
                                                    dostrzegli go ,DOSTAŁ?
                                                  • czuk1 Re: Mariusz 23.04.20, 18:36
                                                    marii51 napisała:
                                                    PODAJE W WIELKICH SUMACH do wiadomości jak to może być.... nie wierzę,że do obecnych trwjacych
                                                    cokolwiek ma znaczenie . .bo oni uważają ze najlepiej sie znają jak rządzicsmile

Rządzący nie analizowali ujemnych skutków jakie przyniesie obniżenie wieku emerytalnego.
                                                    A one niewątpliwie przeważają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka