marii51 19.06.09, 08:07 zbliża się udaje,że jest.. "czeka ,razem z latem czeka las-a tam ciągle nie ma nas.." wakacjii czas potrzeba słoneczka ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Dzisiaj w Krakowie 20.06.09, 10:52 wianki Noc Kupały: Na temat pochodzenia słowa kupała istnieje kilka hipotez. Pierwsza z nich wywodzi je z języka Wenedów, którzy sąsiadowali ze Słowianami i prawdopodobnie zostali przez nich wchłonięci. Ich język miał wykazywać pewne podobieństwo do łaciny (fonetyczne zestawienie Kupały i rzymskiego Cupido). Inna z kolei odwołuje się do indoeuropejskiego kump, które oznaczało zbiorowość, grupę (od niego właśnie pochodzą współczesne polskie słowa takie jak kupa, skupić). Miało to podkreślać zbiorowy, społeczny charakter tych obrzędów. Następna hipoteza związana jest z rzekomym słowiańskim bóstwem miłości i płodności – Kupałą. No i ostatnia, odnosząca się do rosyjskiej formy słowa kąpać. Związek obrzędów Nocy Świętojańskiej z kąpielą jest zresztą zapewne dość późny – w średniowieczu Kościół, który bezskutecznie walczył z pogańskimi, niemoralnymi zwyczajami, postanowił je zasymilować. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Wianki: 20.06.09, 10:53 Kupalnocka najbardziej znana jest z zachowanej do dzisiaj tradycji rzucania wianków do wody. Wróżenie z wianków – symbolu panieństwa – było prawdopodobnie osobną tradycją, nie do końca związaną z Nocą Świętojańską i należało wyłącznie do panien i kawalerów – dotyczyło zamążpójścia i wyczekiwanej miłości. W tę magiczną noc dziewczęta na wydaniu wiły wianki i puszczały je w nurty rzek – w taki sposób usiłowano wywróżyć szybkie zamążpójście lub staropanieństwo. Odpowiedz Link
marii51 Re: Wianki: 20.06.09, 12:51 Tak ,tak to noc Kupały- A co z Nocką SWIĘTOJANSKĄ? --to są nazwy dwie- a noc jedna? Odpowiedz Link
bret.2 Re: Wianki: 20.06.09, 13:56 Ciekawe. Ale Wybacz moja ciekawość i jeśli Możesz powiedz z jakim własnym obrzędem K.K.zasymilował te piękne stare zwyczaje? Odpowiedz Link
marii51 Re: Wianki: 20.06.09, 14:13 Tam wyżej wyżej -tropisia udostępnia jak i co- póżniej poczytam dokładnie- (bo real mi zabiera czas ) hmmm ...K.K.zasymilował- o właśnie?? Piękną mamy - Baśń o kwitnącej paproci..o ogromnym poświęceniu i miłości - syna do MATKI. "wiła wianki i rzucała je do faluącej wody- (bis)moj teśc bardzo lubi tę piosenkę śpiewać- mówił ,że w wojsku w r1950-51 maszerując tak śpiewał też.. Odpowiedz Link
marii51 Re: Wianki: 20.06.09, 14:21 Jesze takie wiadomości..tym razem -tak jak nauczyciele opowiadają.. obecnie, www.nauczaniezintegrowane.pl/zwyczajeiobrzedy_nocswietojanska.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Wianki: 20.06.09, 14:40 troszkę niewiadomej wcześniej-teraz już ... www.naleniucha.pl/books/mythology/181942-kwiat-paproci/ Odpowiedz Link
marii51 Re: życzliwych życzeń - nigdy nie za wiele... 22.06.09, 09:25 Od Tesuni "życzę wiele miłych tematów /internautów/ no i pięknej pogody na lato,bo przecież się już zaczęło.. ja też wam życzę miłego lata...) pozdrawiam cieplutko." hip hip hurra Lato chodż .. " jak dogonić Lato ..? Odpowiedz Link
marii51 Re: prognozy pogody. 24.06.09, 14:20 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6752144,Jaka_pogoda_nas_czeka_w_wakacje__Prognoza.html Odpowiedz Link
kendo Re: lato,lato 25.06.09, 08:20 no juz w pelni swych kolorow/slonca, Mari,ciesze sie z Twojej rewizyty i prosze odwiedzaj mnie-nas czesciej bedziemy radzi z tego powodu a pamietac film "szatan z sodmej klasy"wlasnie typowo letni film z piosenka,gdzie tylko mini fragmety "kolacza" mi sie w glowie oj,dawno temu co go widzialam zycze pieknego dnia calej Zalodze. Odpowiedz Link
marii51 Re: lato,lato 25.06.09, 08:55 tesuniu , bardzo dziekuję za zaproszenie- i ... nic nie mogę przypomnieć z tresci- ani piosenki august2 - on ma pamięć - az nie raz dziwilam się skad on ma takie dokładne pamiętne wiadomości- gdy od stanu wojennego tu go nie ma- ale streszczenie lektura to chyba była?- już mam Odpowiedz Link
kendo Re: lato,lato 25.06.09, 09:40 jak pamietam grala tez Pola Raksa jedna z rol. Mari,bylas zaproszona do mnie juz w marcu i leniuchowalas sie strasznie dlugo), ale jak to mowia"lepiej pozno niz wcale") nie pogrys okulisty tylko)PA;.. Odpowiedz Link