Dodaj do ulubionych

Redaktor z maila

28.11.14, 08:49
Makulatura XXI wieku atakuje mailem:

"Szanowny Panie Profesorze,

Pragnę zainteresować Pana naszymi międzyuczelnianymi projektami naukowymi, których rezultatem jest publikacja recenzowanych monografii wieloautorskich.

Texter - jako wydawnictwo naukowe - wykracza poza tradycyjne ramy działalności wydawniczej inicjując projekty międzyuczelniane i pomagając naukowcom w upowszechnianiu ich badań w formie wysokopunktowanych publikacji.

Co robimy:
• podejmujemy tematy badawcze proponowane przez naukowców
• pomagamy zebrać miedzyuczelniany zespół tworzący monografię
• koordynujemy prace zespołu, pomagając redaktorowi naukowemu
• prowadzimy proces wydawniczy, którego efektem jest wydanie recenzowanej monografii w postaci e-booka
Ważną zaletą wzięcia udziału w naszych projektach jest ich wysoka punktacja - 20 punktów za udział w monografii polegający na opracowaniu rozdziału. Ponadto:
• Publikacja w formie e-booka zapewnia NIEOGRANICZONĄ wielkość nakładu i NIEOGRANICZONĄ w czasie dystrybucję, co daje większe szanse Autora na cytowania jego utworu, oraz na promocję badań w środowisku biznesowym.
• Poszczególne rozdziały monografii zostaną nieodpłatnie wydane w formie odrębnych e-booków, co zwiększa szanse na cytowanie utworu danego Autora.
• Wydawca zobowiązuje się udostępniać wydaną monografię nieodpłatnie przez co najmniej 7 dni od dnia jej wydania, co umożliwia Autorowi polecenie jej bardzo szerokiemu gronu odbiorców (innym naukowcom, studentom, rodzinie) bez narażania ich na ponoszenie kosztów.

Zapraszam więc Pana do zapoznania się z prowadzonymi przez nas obecnie projektami, do których poszukujemy współautorów monografii. Jest ich około 30; poniżej wymieniam tylko wybrane z nich:
• Udział w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością [M1302]
• Odpowiedzialność członków zarządów spółek kapitałowych [M1301]
• Systemy wynagradzania pracowników [M0332] - poszukujemy autorów mogących opisać nie tylko zagadnienia związane z zarządzaniem, ale również regulacje prawne dotyczące sposobów wynagradzania pracowników.
• Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw [M0331]
• Bankowość mobilna [M0330]
• Outsourcing i offshoring procesów biznesowych [M0329] - poszukujemy autorów, którzy mogą opisać biznesowe uzasadnienie stosowania outsourcingu i offshoringu, ale także regulacje prawne związane z offshoringiem i cenami transferowymi w offshoringu
• Wprowadzenie do katastru nieruchomości [M0326]
• Bankowość inwestycyjna [M0327] - miedzy innymi poszukujemy autorów rozdziałów o podstawach prawnych działalności bankowej i bankowości inwestycyjnej w Polsce
• Oddziaływanie programów unijnych na rozwój rolnictwa w Polsce [M0325]
• Interdyscyplinarny charakter GIS. Technologia GIS w praktyce [M0324]
• Organizacja i zarządzanie turystyką i krajoznawstwem dzieci i młodzieży [M0323]
• Misje zagraniczne polskiej kadry menedżerskiej [M0313]
• Specjalne Strefy Ekonomiczne w Polsce [M0333]
• Zarządzanie ryzykiem w instytucjach publicznych [M0334]
To tylko wybrane spośród naszych projektów. Więcej tematów monografii znajdzie Pan na naszej stronie.

Proszę o nadsyłanie propozycji rozdziałów do powyższych monografii
poprzez wysłanie wypełnionego formularza na adres: [skasowałem. - CzM]

Jeśli nie znalazł Pan tematu monografii pokrywającego się z obecnie prowadzonymi przez Pana badaniami, zachęcam do zaproponowania własnego tematu (formularz zgłoszenia tematu monografii). Jeśli zostanie on przyjęty przez nasze wydawnictwo, będzie Pan mógł zostać redaktorem naukowym takiej monografii, co nie tylko stanowi ważne osiągnięcie w dorobku naukowym, ale daje również dodatkowe 4 punkty za redakcję monografii. "
Obserwuj wątek
    • czlowiek.z.makulatury Re: Redaktor z maila 28.11.14, 08:51
      Usunąłem maila, a zapomniałem o nazwie "wydawnictwa", bo nie o reklamę tu chodzi a o zjawisko. Czy mogę moderatora prosić o usunięcie nazwy?
      • adept44_ltd Re: Redaktor z maila 28.11.14, 09:09
        nie da się usunąć nazwy..., na pocieszenie powiem, że jest wiele takich wydawnictw, wysyłających takie maile...
        • piotrek-256 Re: Redaktor z maila 28.11.14, 09:35
          Czy ktoś prowadził kiedyś badania ile kosztuje jeden kurdyk?

To mogło by być całkiem ciekawe studium na temat zarządzania nauką :)
          • czlowiek.z.makulatury Re: Redaktor z maila 28.11.14, 10:41
            Odpowiedź była kiedyś prosta dziś nie jest.

Odnośnie meritum - z poprzedniej minister były prowadzone działania, żeby tego rodzaju działalność nie była zyskowna dla naukowców angażujących się w rozdziałach w zbiorczych monografiach, które to rozdziały są zakałą polskiej nauki. Obecna minister tego poglądu zdaje się nie podzielać.
            • nullified Re: Redaktor z maila 28.11.14, 12:56
              czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Odpowiedź była kiedyś prosta dziś nie jest.
              >
              > Odnośnie meritum - z poprzedniej minister były prowadzone działania, żeby tego
              > rodzaju działalność nie była zyskowna dla naukowców angażujących się w rozdział
              > ach w zbiorczych monografiach, które to rozdziały są zakałą polskiej nauki.

e... przesada PanieCzłowieku ;) sa gorsze rzeczy

> Obe
              > cna minister tego poglądu zdaje się nie podzielać.

Bo w sumie problem jest gdzie indziej oczywiście a co do obecnej Ministressy - cóż, po co się rozpędzac skoro zaraz bedzie sie wysiadać?
          • dobrycy Re: Redaktor z maila 28.11.14, 19:16
            W fizyce o ile pamiętam koło 300 zł. Tzn tyle mi wychodzi z podzielenia
            pieniedzy statutowych przez ilosc kudryków publikacji. Lub wielkosci grantów
            przez ilosc publikacji. I stąd twierdze że niektóre badania są deficytowe :-)
            • czlowiek.z.makulatury Re: Redaktor z maila 28.11.14, 21:26
              Im słabsza dyscyplina tym nakład na Kudryka większy.
              • spokojny.zenek Re: Redaktor z maila 29.11.14, 10:35
                Niekoniecznie. Weź pod uwagę różnice w kosztochłonności badań w różnych dyscyplinach.
    • charioteer1 Re: Redaktor z maila 28.11.14, 09:57
      Trzeba bylo im wyslac jakis artykul, np. taki:
      www.vox.com/2014/11/21/7259207/scientific-paper-scam
      www.scs.stanford.edu/~dm/home/papers/remove.pdf
      • eeela Re: Redaktor z maila 03.12.14, 01:23

> Trzeba bylo im wyslac jakis artykul, np. taki:

> rel="nofollow">www.vox.com/2014/11/21/7259207/scientific-paper-scam

Bardzo mnie zmartwiło, że gość w końcu nie wpłacił wymaganej sumy i tego nie opubikował ;-)
    • kardla Re: Redaktor z maila 28.11.14, 10:50
      Dostaję średnio 3 podobne listy tygodniowo.
      Zawsze czytam, bo na początku piszą że wybrali mnie i mój artykuł spośród milionów "cos I am soooo awesome".

I od razu mi samopoczucie się poprawia :P
    • ford.ka Re: Redaktor z maila 28.11.14, 10:57
      Raz odpisałem, żeby w końcu przeczytali rozporządzenie i dowiedzieli się, ile kudryków naprawdę za takie cuda się należy, ale nie zaszczycili mnie reakcją... Obawiam się jednak, że poziom punktozy nie przekłada się na znajomość podstawowych zasad i ludzie mogą się na to łapać. Na szczęście nie sądzę, by można takie dzieła znaleźć gdziekolwiek, więc ich lektura nie spowoduje większych szkód w ludziach i sprzęcie.
      • czlowiek.z.makulatury Re: Redaktor z maila 28.11.14, 14:18
        No właśnie. Od pozostałych "Doneckich waprozów ekonomiki", "Annals of Albanian Phyzycs Articles of Oxford Journal" and "Romanian American Sociological Review" oferta zachwyca mnie poruszeniem zagadnienia Kudryków. Właśnie najciekawsza tutaj jest próba oszukania leśnego dziada, który o punktozie słyszał, ale rozporządzenia nie przeczytał i nie wie, że to nie będzie mu zaliczone do dorobku, a jego uczelni nie przyda niczego w parametryzacji jednostki.
    • pisiarz Re: Redaktor z maila 29.11.14, 10:28
      Ano, każdy orze jak może, reklama dźwignią handlu itd. Chyba każdy dostaje tony takich mejli.

Ale pamiętam, gdy pierwszy raz otrzymałem, w dodatku po angielsku, zaproszenie do bycia edytorem monografii na temat... dowolny (bo spektrum przedstawili szerokie, ze hej). A byłem wtedy doktorantem. Na szczęście promotor szybko mi wytłumaczył, na czym polega dowcip.
    • wwyp Re: Redaktor z maila (moja przygoda z Texterem) 09.12.14, 09:35
      Moja przygoda z Texterem:
      Kiedyś dostałem od nich wiadomość o monografii, której temat mnie zainteresował. Wysłałem wstępną ankietę. Potem jednak sprawdziłem ich i zrezygnowałem z ciągu dalszego. Po miesiącu dostałem wiadomość, że abstrakt (którego nie wysłałem!) został zaakceptowany przez redaktora naukowego i jestem proszony o wpłatę a także przesłanie tekstu rozdziału w jakimś tam terminie. Zignorowałem to. Ale parę dni temu otrzymałem informację, że... prace redakcyjne zbliżają się do końca i jeśli wniosę opłatę to wkrótce otrzymam egzemplarz autorski publikacji (NIC im nie wysyłałem!!!). Odpisałem, że to są jakieś jaja, ale pani z "redakcji" nieprzekonana odpisała, że (wklejam): "wysłał Pan zgłoszenie i rozdział który posiadamy w mailu do danej monografii (...) Pana rozdział posiadamy sformatowany w naszym szablonie (...) jeśli rzeczywiście nie posiadamy z Panem umowy wydawniczej oraz opłaconego rozdziału oczywiście Pana rozdział nie zostanie opublikowany". :)))
      • dala.tata Re: Redaktor z maila (moja przygoda z Texterem) 09.12.14, 10:50
        Jednak wydawnictwo Texter dziala i ma sie dobrze. I niejedna habilitacja tam zapewne zostala opublikowana. :)
        • wwyp Re: Redaktor z maila (moja przygoda z Texterem) 09.12.14, 11:12
          Ponieważ złośliwego emaila do Textera wysłałem jako "odpowiedz wszystkim" dostałem do teraz info od 2 osób "wkręconych" w tę monografię (raczej starsze osoby); piszą, że interdyscyplinarne ujęcie tematu ich zaciekawiło, solidnie przygotowały swoje rozdziały ale są zaniepokojone długo i dziwnie przebiegającym procesem wydawniczym... widać z tego, że być może także solidne i uczciwe, ale naiwne jednostki łapią się na obiecanki-cacanki takich "texterów". Dlatego trzeba ostrzegać przed takimi wydawcami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka