Dodaj do ulubionych

decoupage na szafkach

13.09.10, 23:18
Przeprowadzam się do mieszkania gdzie w bardzo małej kuchni mam białe, proste, zwyczajne meble - szafkę pod zlew, szafkę stojącą na ziemi z szufladkami u góry i drzwiczkami na dole, oraz wiszącą szafę z drzwiczkami. Chciałabym coś z nimi zrobić - myślałam o decoupage w stylu prowansalskim - czyli lawenda. Nie chciałabym uzyskać efektu świecenia się mebli, zresztą nie wiem czy dałabym sobie radę z tym lakierem, słyszałam, że jest coś takiego jak "lakier matowy". Czy dobrze mówię, czy coś pokręciłam? Czy ktoś robił coś podobnego? Ile lakieru musiałabym kupić? Skoro szafki są białe czy muszę je czymś malować przed przyklejeniem?
Z góry dziękuję za odpowiedź, a właściwie odpowiedzi, bo pytań masa :)
Obserwuj wątek
    • goldnet Re: decoupage na szafkach 13.09.10, 23:53
      Na forum decoupage może tym drugiem znajdziesz pomoc.
      • doral2 Re: decoupage na szafkach 16.09.10, 21:08
        lakier matowy to standard w marketach budowlanych.
        kolor szafek determinuje kolor motywu. jesli motyw jasny to białe szafki w sam raz, jeśli ciemny, to może się nieładnie odznaczać, zatem będzie potrzebne cieniowanie, by zgubić brzegi motywu...
        • clairvoyance Re: decoupage na szafkach 18.09.10, 18:03
          dziękuje bardzo za odpowiedź. a wiesz może czy lakier w sprayu sprawdza się w tego typu sprawach ?
          • elizabeth_edda Re: decoupage na szafkach 10.01.11, 01:42
            Hmmm ... na tak dużej powierzchni nie ryzykowałabym lakieru w spray'u :)
            Jeśli to będą delikatne motywy, np. narożne, to wystarczy zwykły słoiczek lakieru matowego którejś z firm sprzedających akcesoria do decoupage'u ;)
            Spróbuj wpierw ozdobić np jedna z półek, wtedy sprawdzisz jak motyw trzyma się na tych meblach i czy aby nie trzeba ich jednak wpierw pomalować :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka