Dodaj do ulubionych

Kominek...

20.10.11, 17:50
zima idzie i tak mi sie za ciepelkiem zatesknilo. Marzy mi sie kominek. Taki z prawdziwego zdarzenia, nie zadna tam koza, najlepiej rustykalny. Sprawa nie jest latwa i wiem, ale mam nadzieje, ze do zrealizowania. Magielki, ktore maja to cudo.... podzielcie sie prosze doswiadczeniem i dobra rada wink
Obserwuj wątek
    • i_b13 Re: Kominek... 20.10.11, 19:24
      mam, używam i bardzo lubię.
      komin jest potrzebny o odpowiednim przekroju i długości, wkład kominkowy im cięższy tym lepszy (mój ma koło 300 kg), obudujesz jak chcesz. Stawiać powinien ktoś z doświadczeniem, bo tam ponoc wazna powierzchnia wlotów wentylacyjnych, komory wewnątrz czapy i mnóstwa innych rzeczy. Kominków ładnych i estetycznie wykonanych, ale całkiem niesprawnych widziałam juz wiele.
    • ciociacesia smierdzi dymi 20.10.11, 19:32
      wszedzie ciagle syf przez drewno sadze i popiół. jak jz rozpalisz to goraco jak w piekle, jak wygasnie to trza godzine wietrzyc zeby rozpalic bo przy rozpalaniu zawsze sie syfi i dymi. ja akurat mam przeklety kominek, chyba przez samego tutenhamona, ale nienawidze tego g
      • mamaivcia Re: smierdzi dymi 20.10.11, 19:53
        Oj, to musisz mieć fatalnie zrobiony, skoro za gorąco, dymi i jeszcze sadze uncertain
        Ja mam razem z takim ustrojstwem co grzeje wodę do CO a pompka ją potem rozprowadza.
        Pieca CO jeszcze nie włączałam, na razie samym kominkiem grzejemy.
        Ja akurat lubię i nie przeszkadza mi to, że trzeba raz na kilka dni oczyścić i wynieść popiół.
        Nie mam piwnicy w domu, więc nie mogłam zrobić w niej popielnika wink
        A tak, to same plusy. Zimą miło i ciepło smile
        A zapomniała, że czasem w wilgotny i ciężki dzień jedzie w pokoju wędzonką ;P ale to dlatego, że się jeszcze strażaka na komin nie dorobiliśmy.
        • doral2 Re: smierdzi dymi 20.10.11, 20:50
          tez bym chciała mieć kominek...żałuję, ze się na kominek nie zdecydowałam od razu, jak się chata budowała, bo teraz to rozpierducha na pół chaty, a nie mam na to czasu i ochoty.
          • i_b13 Re: smierdzi dymi 20.10.11, 21:09
            nigdy nam sie dym nie cofnął na pokoj, ani sadza, nie śmierdzi niczym, raczej pachnie drewnem
            popiołu - no zależnie od ilości palonych
            jak mąż za duzo nabuzuje to rzeczywiście jest mi duszno, ale to ze wzg na moją astmę, wolę leciutko, żeby bylo przyjemmnie cieplo, a nie gorąco
            nie mam rozprowadzenia kanałami, ale komin przechodzi przez pokoje dzieci - dogrzewając je, poza tym niedaleko jest otwarta klatka schodowa, więc i cieplo do góry leci
            fantastyczna sprawa na chłodne wieczory
          • dorcia1234 Re: smierdzi dymi 20.10.11, 22:06
            a my zrobiliśmy rozpierduchę na pół domu. Przez trzy tygodnie żyłam z dziurą w suficie w salonie i oglądałam gwiazdy zalegając na kupie gruzu i popijając piwo. Dobrze że tylko trzy tygodnie bo jeszcze bym w alkoholizm wpadła. Za to teraz mam kominek i ciepło zupełnie inne niż z pieca. Kominek mi pachnie a grzanie kaloryferami śmierdzi - kaloryfery mają taki specyficzny metaliczny zapach.
    • kaamilka Re: Kominek... 20.10.11, 21:12
      A nie chcesz kupic kafli na ten kominek? Zostaly mi.jeszcze 3 piece do sprzedania. 3 juz poszly-widzialam.efekty. Moze sie podobac.
      • sewa.49 Re: Kominek... 20.10.11, 21:20
        Dziekuje za propozycje wink
        Na kafle jeszcze mam czas, najpierw musze sie z kominem przebic na drugie pietroi i przez dach big_grin
        • kaamilka Re: Kominek... 20.10.11, 21:22
          Kurde a juz myslalam.... wink Zawadzaja mi one. Ja nie chce kominka,.chodzial.mz mi.tylek.truje. Jak beda sprzedane nie bedzie problemu wink
    • i_b13 Re: Kominek... 20.10.11, 21:17
      tez mam kafle na sprzedaż, zielone, piecowe, kiedyś rozbieralismy piec z myślą o obudowie kominka w domu, potem koncepcja sie rypła, a kafle sie ostały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka