Dodaj do ulubionych

Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzymać

17.06.13, 01:11
Strona FB : Poslowie przeciwko zwierzetom - na nich nie bede glosowac

"UDOSTĘPNIAMY I ZACHĘCAMY DO UDZIAŁU!!!
PIKIETA PRZECIWKO LEGALIZACJI UBOJU RYTUALNEGO - jeszcze jedna szansa przekonania posłów!
Warszawa, 20 czerwca br., godz. 15.00
UWAGA: Organizatorzy już zawiadomili Urząd Miasta, ale nie mają jeszcze odpowiedzi czy w tym terminie plac pod Sejmem jest wolny, więc godzina lub miejsce pikiety może ulec zmianie.
Link do wydarzenia"

na stronie Doroty Wiland na FB lista mailingowa, by móc przesyłać to zdjęcie posłom przed, prawdopodobnie ostatnim głosowaniem w sprawie uboju rytualnego.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/p480x480/998376_634730849872412_30941804_n.jpg
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie A krętacze w akcji 17.06.13, 01:20
      www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/obroncy-zwierzat-nie-chca-rozmawiac-z-branza-miesna,87069.html
      kłamią, by zmanipulować.
      zaprosili tak, by nie można było przyjść !

byłam, to wiem.
      ten Izdebski wlazł na scenkę i zaczął od tego, że najbardziej o zwierza w Polsce dbają ... rolnicy.
      a potem, w dniu protestu, o 14. zaprosił na rozmowy na 16.
      podczas, gdy do 18. trwało wcześniej umówione spotkanie z Kalembą !
      • olga_w_ogrodzie Re: A krętacze w akcji 17.06.13, 01:21
        https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/417827_615085661836931_863077117_n.jpg
        • magdolot Re: A krętacze w akcji 17.06.13, 01:59
          Dzięki, Olgo! Wici po fejs-zbuku rosspuszczone, Wiland udostępniona, zdjęcia skopiowane, zakładka z mailami czeka na jutro narychtowana.
          Bardzo mi się podoba nawiasik z napisem (w celach eksportowych), bo świadczy o rozsądku oraz tolerancji.
          Spaaaaać!
          • ave.duce Re: A krętacze w akcji 17.06.13, 08:11
            Pobudka!!!
          • olga_w_ogrodzie Re: A krętacze w akcji 17.06.13, 11:22
            dzięki, że pomagacie.

najszybciej się dowiaduję z tt, bo tam mnie mocno znają od strony prozwierzęcości, to zaraz mi mówią, co wiedzą.

wybacz, Ave i Gatu, że trzeci wątek w sprawie tej, ale się wkurzyłam wczoraj na szachrajstwa PSLowskie oraz dowiedziałam, że będzie ta pikieta, no to ją mocno i wyraziście nagłośnić trzeba.
            bo niektórzy mogą myśleć, iż odhaczyli marsz 12. czerwca i koniec.
            a wszak b. ważne, by grupa mocna była pod Sejmem w dniu głosowania.
            jak zobaczą parę osób, to znów będzie, że nawiedzeni i to garstka tylko.

dzięki wsiem.
          • olga_w_ogrodzie Re: A krętacze w akcji 17.06.13, 11:24
            dzięki, Magdolotu.
    • behemot17-13 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 09:11
      Olgo, dobrze że nagłaśniasz. do tej pory miałem mgliste pojęcie o uboju rytualnym i dalej niewiele wiem, ale, dzięki Tobie spróbowałem choć trochę liznąć tematu, to co zobaczyłem, przeraża.
      • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 11:25
        podawaj dalej, please, Behemotu, wszystko, co wiesz.
        • behemot17-13 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 12:50
          będę podawał, właściwie już jestem w drodze i na właściwej ścieżce. na razie dotarłem do dwóch dobrych znajomych, przyjaciół. robię co mogę, wywołuję temat, do Warszawy nie pojadę, trzymam kciuki.
    • al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 10:54
      Takie coś TRZEBA nagłaśniać!!!!
      Bezmyślność i wynikające z tego okrucieństwo pustogłowych parlamentarzystów trzeba pokazywać.
      Chapeau bas, Olgo, za Twój engagement!!!
      Pozdrawiam porannie:)
      • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 11:26
        i ja pozdrawiam, Al.
        mobilizacja ostra przed głosowaniem.
        podajemy dalej.
        • al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 11:38
          olga_w_ogrodzie napisała:

> i ja pozdrawiam, Al.
          > mobilizacja ostra przed głosowaniem.
          > podajemy dalej.

Juz podałam, gdzie mogłam. Szkoda, że sama nie mogę brać udziału w protestach i glosowaniu - za daleko jestem:-(
        • scoutek Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 17.06.13, 11:47
          Olgo, dzięki że Jesteś
    • ave.duce Dodasz to do swojego wątku na FK? 17.06.13, 11:34
      ... Jak okrutnicy na Boga winę zwalają
      Autor: olga_w_ogrodzie ☺ 13.06.13, 20:47
      ...
      • olga_w_ogrodzie Re: Dodasz to do swojego wątku na FK? 17.06.13, 18:53
        dzięki.
        nieco zapomniałam o tym wątku.
        już wpisuję.
    • m.maska Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 13:08
      Mozna zglaszac sprzeciw do Premiera i do Parlamentu Europejskiego, warto probowac...

proanimals.org/z-ostatniej-chwili/217-akcja-przeciwko-ubojowi-rytualnemu-prowadzonemu-w-polsce-na-export
      • ave.duce Ubój rytualny - petycja nr 2 17.06.13, 13:39
        www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9733
        • magdolot Re: Ubój rytualny - petycja nr 2 17.06.13, 14:48
          Podpisane, powysyłane. Mailer mi prześladował Rożenka, musiałam mu poświęcić osobną wiadomość. Pani Mucha ma plusa, bo jej mailer podziękował. Teraz mailer dymion mnie zarzuca niedoręczonymi. Kózka mnie olał dwukrotnie, zaras go połaskoczę.
          • magdolot skarżypyta: 17.06.13, 15:07
            Nie pszyjmują bo chorują: Gowin, Rostowski, Ast, Jasiński, Staroń, Kowalczyk, Tobiszewski, Wojtkowski, Wojnarowski.
            Wam też?
            • olga_w_ogrodzie Re: skarżypyta: 19.06.13, 16:00
              chorują ?
              a na tt pan Gowin się udziela.
              ale ani on, ani p. Boni, ani P.Szejnfeld na pytanie jak będą głosować,
              nie odpowiedzieli.
              /p.Szejnfeld był dorwanym w sieci w czasie realnym, gdy o jakichś tam badaniach CBOS pisał,
              ale zwiał zagadnięty o ubój rytualny.

mailery dopiero wysłałam, bo wczoraj padłam z choroby.
      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 15:31
        no tak....:S
        A co z tym? Kotlety schabowe wszyscy lubia?
        Tak?
        No to popatrzcie.:S
        www.youtube.com/watch?v=13t_VIClag8
        • man_sapiens Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 16:48
          To dotyczy wszelkiej hodowli i zabijania zwierząt. Świń, owiec, gęsi, psów, kurczaków,ryb... Nie jestem wegetarianinem i raczej nie będę ale np. nie kupię jajek innych niż od kur z wolnego wybiegu ani tuńczyka, jeżeli na puszcze nie ma znaku ochrony delfinów.
          Czy nie ma czegoś takiego, jak certyfikat humanitarnego traktowania zwierząt? Niechby to mogło być na każdej paczce mięsa czy sera, na skórzanych butach i wełnianych swetrach. Kontrolowane przez niezależną organizację, która potwierdzałby że zwierzęta nie cierpiały w czasie życia bardziej niż to bezwzględnie konieczne w dzisiejszych czasach. Płaciłbym z chęcią więcej za takie wyroby. Znak mógłby się nazywać "Szanuję ludzi i inne zwierzęta".
          Zapewne już niedługo normą stanie się mięso z hodowli tkankowych. Taki schabowy na metry hodowany bez świni, bez jej układu nerwowego, mózgu i duszy. Zanim to się stanie - róbmy co możemy, żeby zjadane przez nas zwierzęta cierpiały jak najmniej.
          • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 17:12
            masz racje. Tylko.....uboj rytualny wzial sie z tradycji zdrowotnej. Zabijane zwierzeta byly pozbawiane krwi bo krew przyspieszala psucie sie miesa. Pare tysiecy lat temu lodowek raczej nie bylo. To samo dlaczego Zydzi i Muzulmanie nie jedza miesa wieprzowego. Nie wzielo sie to z jakiegos widzimisie tylko z czystego dbania o zdrowie. Dla innych religijnych nacji jest to trudne do zrozumienia ale probowac zatrzymac tysiacletnie tradycje to tak jakby kijem Wisle zawracac.:S
            man_sapiens napisał:

> To dotyczy wszelkiej hodowli i zabijania zwierząt. Świń, owiec, gęsi, psów, kur
            > czaków,ryb... Nie jestem wegetarianinem i raczej nie będę ale np. nie kupię jaj
            > ek innych niż od kur z wolnego wybiegu ani tuńczyka, jeżeli na puszcze nie ma z
            > naku ochrony delfinów.
            > Czy nie ma czegoś takiego, jak certyfikat humanitarnego traktowania zwierząt? N
            > iechby to mogło być na każdej paczce mięsa czy sera, na skórzanych butach i weł
            > nianych swetrach. Kontrolowane przez niezależną organizację, która potwierdzałb
            > y że zwierzęta nie cierpiały w czasie życia bardziej niż to bezwzględnie koniec
            > zne w dzisiejszych czasach. Płaciłbym z chęcią więcej za takie wyroby. Znak móg
            > łby się nazywać "Szanuję ludzi i inne zwierzęta".
            > Zapewne już niedługo normą stanie się mięso z hodowli tkankowych. Taki schabowy
            > na metry hodowany bez świni, bez jej układu nerwowego, mózgu i duszy. Zanim to
            > się stanie - róbmy co możemy, żeby zjadane przez nas zwierzęta cierpiały jak n
            > ajmniej.
            • magdolot Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 18:29
              Ale czyje tysiącletnie tradycje?
              Bo ja zatrzymuję jeno tradycję PSL do zarabiania na cudzej tradycji, stosunkowo świeżą. To akcja przeciwko produkcji mięsa halal/koszer na eksport. Ona nie wali w garstkę naszych halal/koszerowców i ich tysiącletnie tradycje.
              To, na czym robią szmal biznesmeni z PSL jest tak samo niemoralne jak produkowanie tanich łachów w Bangladeszu za miskę ryżu. I powstało na podobnych zasadach: celna inwestycja w buszu bez fair trade i niech się zwija, bo tu się skończył busz.

Absolutnie się zgadzam z Sapiensem. Chętnie dopłacę za moją niemoralną moralność mięsożercy, za produkty z certyfikatem "bez zbędnych cierpień", jako dopłacam do dobrostanu kur niosek.

Zaś biznesmeni z PSL, nasze sejmowe wzory katolicyzmu, niech się przestawią choćby na produkcję medalików ze świń, skoro produkcja zgodna z tysiącletnimi tradycjami religijnymi im tak leży na sercu, ale niech te świnie przedtem głuszą.
              • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 06:52
                jako PSLowski biznes - uwazam ten uboj za niemoralny. Natomiast zabranianie go dla garstki ludzi - Zydow i Muzulmanow - zyjacych w Polsce uwazam to za "walke z wiatrakami". Bo to walka z tradycja.
                • magdolot Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 19:07
                  No i latego mogę i ja z czystym sumieniem zawalać mailery posłów i senatoruf. I mieć nadzieję, że nawet z tysiącletnich tradycji można z czasem wyrosnąć, bo z wielu już wyrośliśmy i ciągle wyrastamy.
                  Nasz socjalistycznie zakartkowany naród już się wytarzał w mięsku dość i sami z siebie go coraz mniej jemy i myślimy z troską o własnych tętnicach, o cudzym cierpieniu itp. Ale nie cały śfiat się jeszcze nachapał do syta, to potrwa...
            • man_sapiens Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 22:32
              > masz racje. Tylko.....uboj rytualny wzial sie z tradycji zdrowotnej. Zabijane
              > zwierzeta byly pozbawiane krwi bo krew przyspieszala psucie sie miesa.

Rozumiem, że tysiąc lat temu okrutne zabijanie zwierząt było konieczne. Bo nie było CO2 do ich ogłuszania, nie było lodówek, nic nie wiedziano o mikrobiologii. To się zmieniło i nie ma powodu tego kontynuować. Czy mam uważać bogów - muzułmańskiego i żydowskiego za idiotów, który nie wiedzą, że to już jest niepotrzebne? Czy oni (ci bogowie) naprawdę nie mają się czym zająć poza sadystycznymi zabawami ze zwierzętami?
              Tysiąc lat temu miało uzasadnienie kamienowanie niewiernej żony. Chcesz to też utrzymać?
              Rany opatrywano chlebem ugniecionym z pajęczyną, taka tysiącletnia tradycja. Nocniki z odchodami mieszczanie wylewali przez okno na ulicę, jaka piękna tradycja.
              • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 06:54
                man-sapiens....chcesz zmenic tysiacletnie tradycje? O.K.
                To po co oblewa sie dzieci woda aby je chrzcic? Dlaczego w KK jest celibat a kobiety nie moga byc ksiezami. To tez przezytek. Ale sproboj to zmienic....:S
                • man_sapiens Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 10:50
                  Oblewanie dzieci wodą trudno uznać za powodowanie cierpienia, celibat już prędzej ale zainteresowani wybierają to sami, tak samo trudno uznać za okrucieństwo rezerwowanie dla mężczyzn zawodu księdza w KK. Nieracjonalne tradycje nie są złem tylko dlatego, że są nieracjonalne. Mogą być denerwujące albo śmieszne, częściej są ładne albo i piękne. Ale nie ma uzasadnienia dla tradycji okrutnych a niepotrzebnych.
                  • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 12:22
                    to powinno sie tez obrzezanie u Zydow i Muzulmanow zlikwidowac.....:S
                    To tez tradycja. Przestarzala?:S

man_sapiens napisał:

> Oblewanie dzieci wodą trudno uznać za powodowanie cierpienia, celibat już prędz
                    > ej ale zainteresowani wybierają to sami, tak samo trudno uznać za okrucieństwo
                    > rezerwowanie dla mężczyzn zawodu księdza w KK. Nieracjonalne tradycje nie są zł
                    > em tylko dlatego, że są nieracjonalne. Mogą być denerwujące albo śmieszne, częś
                    > ciej są ładne albo i piękne. Ale nie ma uzasadnienia dla tradycji okrutnych a n
                    > iepotrzebnych.
                    • m.maska Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 01:00
                      1zorro-bis napisał:

> to powinno sie tez obrzezanie u Zydow i Muzulmanow zlikwidowac.....:S
                      > To tez tradycja. Przestarzala?:S
                      >

Twoje argumenty sa bez sensu i nie na temat... to co robia Zydzi czy Muzulmanie czy sie rzezaja czy nie, to jest to ich swiadoma wola... zwierzeta nie maja mozliwosci sie bronic to po raz a po dwa, jaki interes poza forsa ma w tym obywatel polski? tematem zdaje sie byl fakt, ze w polskim Sejmie chca przeglosowac ustawe o zezwoleniu na rytualny uboj... sorry, ale jakos sobie nie przypominam, zeby religia katolicka cos takiego nakazywala. Czyli polskie zwierzeta maja byc mordowane wg widzi misie Zydow i Muzulmanow?
                      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 07:19
                        a Ty chyba nie rozumiesz albo nie czytasz co ja pisze.:D
                        Ale to juz typowe dla Ciebie. Od jakiegos czasu. :D
                        No ale postaram sie jeszcze raz Tobie prywatnie wyjasnic:
                        uwazam, ze rytualny ubuj dla PSLowskiego biznesu nie powinien byc dopuszczony. Bo zasada "pieniadze nie smierdza" w tym wypadku nie ma uzasadnienia. Natomiast zakazywanie rytualnego uboju dla malych grup Zydow i Muzulmanow zyjacych w Polsce nie ma sensu bo i tak sie bedzie to odbywalo. Podobny problem byl w Niemczech i jak wiesz zostal pozytywnie zalatwiony. :S Mysle, ze Ci wyjasnilem? :D A o tradycjach innych nacji jak widac malo wiesz.:D:S
                        m.maska napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                        >
                        > > to powinno sie tez obrzezanie u Zydow i Muzulmanow zlikwidowac.....:S
                        > > To tez tradycja. Przestarzala?:S
                        > >
                        >
                        > Twoje argumenty sa bez sensu i nie na temat... to co robia Zydzi czy Muzulmanie
                        > czy sie rzezaja czy nie, to jest to ich swiadoma wola... zwierzeta nie maja mo
                        > zliwosci sie bronic to po raz a po dwa, jaki interes poza forsa ma w tym obywat
                        > el polski? tematem zdaje sie byl fakt, ze w polskim Sejmie chca przeglosowac us
                        > tawe o zezwoleniu na rytualny uboj... sorry, ale jakos sobie nie przypominam, z
                        > eby religia katolicka cos takiego nakazywala. Czyli polskie zwierzeta maja byc
                        > mordowane wg widzi misie Zydow i Muzulmanow?
                        • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 07:21
                          Maseczko......a jak Ciebie tak rytualny uboj interesuje to obejzyj sobie jeszcze ten filmik. Tak wyglada traktowanie zwierzatek......bez rytualnego uboju.:D
                          www.youtube.com/watch?v=13t_VIClag8
                          • m.maska Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 13:03
                            1zorro-bis napisał:

> Maseczko......a jak Ciebie tak rytualny uboj interesuje to obejzyj sobie jeszcz
                            > e ten filmik. Tak wyglada traktowanie zwierzatek......bez rytualnego uboju.:D
                            > www.youtube.com/watch?v=13t_VIClag8

....specjalista od linkow....jak bede chciala, to sobie sama poszukam - jakos sobie radze z kompem...

Doskonale zrozumialam Twoja wypowiedz, jak zwykle obok.... lepiej wklejaj linki.
                            Dyskusja dotyczyla wylacznie planowanej ustawy sejmowej, a ta dotyczy uboju rytualnego na eksport... i nie ma w niej mowy o rzezaniu, chrzcie i czym tam jeszcze.
                            To troche tak jakby zabronic wycinania lasow a Zorro podnioslby wrzask, ze potrzebuje choinke na Boze Narodzenie...i do tego co roku.
                            • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 13:39
                              za malo Ci juz dwuosobowego Twojego forum? Chodzisz teraz tutaj za mna zeby sie wymadrzac? Madruj dalej.:S
                              Ale na mnie to juz Maseczko zadnego wiecej wrazenia nie zrobi.....:D
                              Ciao.....bella.!:D
                              m.maska napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                              >
                              > > Maseczko......a jak Ciebie tak rytualny uboj interesuje to obejzyj sobie
                              > jeszcz
                              > > e ten filmik. Tak wyglada traktowanie zwierzatek......bez rytualnego uboj
                              > u.:D
                              > > www.youtube.com/watch?v=13t_VIClag8
                              >
                              > ....specjalista od linkow....jak bede chciala, to sobie sama poszukam - jakos s
                              > obie radze z kompem...
                              >
                              > Doskonale zrozumialam Twoja wypowiedz, jak zwykle obok.... lepiej wklejaj linki
                              > .
                              > Dyskusja dotyczyla wylacznie planowanej ustawy sejmowej, a ta dotyczy uboju ryt
                              > ualnego na eksport... i nie ma w niej mowy o rzezaniu, chrzcie i czym ta
                              > m jeszcze.
                              > To troche tak jakby zabronic wycinania lasow a Zorro podnioslby wrzask, ze potr
                              > zebuje choinke na Boze Narodzenie...i do tego co roku.
                              • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 13:47
                                P.S....Maseczko. Lepiej kopiowac ciekawe linki niz czyjes wypowiedzi i wklejac na swoje forum. Co tez ostatnio notorycznie robisz.....:D
                                A mnie to kiedys zarzucalas....:D:D:S
                                Fajne, co?:D
                              • m.maska Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 13:54
                                Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylko Ty za NAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widze twojego nicka... EOT
                                • al-szamanka Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 14:00
                                  m.maska napisała:

> Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylko Ty za N
                                  > AMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>
                                  > A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widze twojego ni
                                  > cka... EOT

Tak...EOT - na temat zostało wszystko powiedziane, co ponadto, to niepotrzebne.
                                  Proponuję p.Zorro podpisanie petycji, jak już wszyscy tu to zrobili, a następnie o zachowanie ciszy... chociażby z szacunku dla katowanych zwierząt.
                                  • al-szamanka Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 14:13
                                    al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                                    >
                                    > > Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylko T
                                    > y za N
                                    > > AMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> >
                                    > > A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widze twoj
                                    > ego ni
                                    > > cka... EOT
                                    >
                                    >
                                    >
                                    > Tak...EOT - na temat zostało wszystko powiedziane, co ponadto, to niepotrzebne.
                                    >
                                    > Proponuję p.Zorro podpisanie petycji, jak już wszyscy tu to zrobili, a następni
                                    > e o zachowanie ciszy... chociażby z szacunku dla katowanych zwierząt.

Maska i ja wysłałyśmy już petycje do polskiego premiera i do parlamentu europejskiego. Zrób to też, zamiast telepać się po forach i szukać awantur..
                                    • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 14:49
                                      Al....jak na razie - to widze, ze awantur to Wy szukacie. Malo Wam juz awantur i wojenek z innymi forami, ktore prowadzicie na Waszym dwuosobowm forum - Kalejdoskop?:S
                                      Malo juz ludzi naobrazalyscie? Teraz na mnie kolej?
                                      Ja z Wami zwady nie szukam, wiec moze by tak........?.:D:S
                                      al-szamanka napisała:

> al-szamanka napisała:
                                      >
                                      > > m.maska napisała:
                                      > >
                                      > > > Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylk
                                      > o T
                                      > > y za N
                                      > > > AMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> > >
                                      > > > A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widz
                                      > e twoj
                                      > > ego ni
                                      > > > cka... EOT
                                      > >
                                      > >
                                      > >

>
                                      > Maska i ja wysłałyśmy już petycje do polskiego premiera i do parlamentu europej
                                      > skiego. Zrób to też, zamiast telepać się po forach i szukać awantur..
                                      • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 16:13
                                        1zorro-bis napisał:

> Al....jak na razie - to widze, ze awantur to Wy szukacie.

przyszedłeś tu z tego samego powodu, co pani k.karen - bo pojawiła się tu Al, potem Maska.
                                        gdyby one były za legalizacją uboju rytualnego, Ty, prawdopodobnie, miałbyś zdanie zupełnie inne.
                                        nie one, ale Ty tu wprowadzasz personalne szczypanki.
                                        i wiem czemu.
                                        a obrażani to byli wszyscy, którzy zauważyli, że są niegodnie i bez skrupułów manipulowani, oszukiwani i ośmielili się o tym powiedzieć, iż wiedzą i widzą.
                                        byłam tylko obserwatorką tych wydarzeń, ale umiem dobrze obserwować i swoje wiem.
                                        zatem zaprzestań może tych personalnych ataków na dziewczyny i skup się na temacie wątku z łaski swojej, a jeśli rady nie dajesz, to sobie odpuść.
                                        z mojej strony to EOT, gdy idzie o ten temat całkiem OT.
                                        amen.
                                        • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 17:32
                                          szanowna Pani "Olgo-w ogrodzie".
                                          Mnie nie interesuje kto i dlaczego przyszedl tutaj kogos "szczypac" ale to na pewno nie ja.
                                          Przyszedlem bo czytam to forum i nie tylko to i jak mnie temat interesuje to wpisuje swióje zdanie. Ja wiem, ze "babska solidarnoscc" ponad wszystko ale zerknij obiektywnie kto na tym watku kogo zaczepial i dlaczego.
                                          Ja swoje zdanie jasno powiedzialem i moge jeszcze raz powtorzyc: jestem PRRZECIWNY PSLowskiemu biznesowi zwiazanemnu z rytualnym ubojem. Czy to jasne?
                                          Natomiast sam rytualny uboj robiony TYLKO przez ortodoksyjnych Zydow i muzulmanow uwazam za wielotysieczna tradycje i z taka trudno walczyc i zabraniac.
                                          A jesli Ciebie los polskich zwierzat tak naprawde interesuje to zerknij na rozne filmy jak sa zwierzeta w Polsce w hodowlach traktowane oraz jak wyglada transport np. koni rzeznych transportowanych 2.000 - 3.000 km do Wloch.
                                          Powinno sie tez petycje pisac?:S
                                  • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 14:46
                                    no tak.....zapomnialem, ze Wy ciagle we dwie.:D:D:D
                                    A ja petycji nigdy nie podpisuje. ZADNYCH. Dla zasady.:S
                                    al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                                    >
                                    > > Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylko T
                                    > y za N
                                    > > AMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> >
                                    > > A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widze twoj
                                    > ego ni
                                    > > cka... EOT
                                    >
                                    >
                                    >
                                    > Tak...EOT - na temat zostało wszystko powiedziane, co ponadto, to niepotrzebne.
                                    >
                                    > Proponuję p.Zorro podpisanie petycji, jak już wszyscy tu to zrobili, a następni
                                    > e o zachowanie ciszy... chociażby z szacunku dla katowanych zwierząt.
                                • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 14:44
                                  ja za Toba?! to zart jakis? Czy to Twoje forum? No, ale masz.....EGO.:D
                                  Ja sie uganiam za Toba na jakichs ukrytych forach?:D
                                  Jak sama nazwa wskazuje -"fora ukryte" - czyli niedostepne dla innych uzytkownikow.:D
                                  wiesz co Maseczko? Dala bys sobie juz spokoj bo jest to naprawde powoli zenujace.....:D:D:S
                                  Wroc do siebie....:S
                                  m.maska napisała:

> Zorro... o ile sobie przypominam, to nie ja za Toba przyszlam, tylko Ty za N
                                  > AMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>
                                  > A za mna ganiasz nawet po ukrytych forach...az mnie mdli kiedy widze twojego ni
                                  > cka... EOT
                        • tomski777 [...] 18.07.13, 17:12
                          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
          • 1agfa Re: Ubój rytualny - petycja 17.06.13, 23:01
            Dzień dobry.
            Trudno dodać coś wiecej do tego, co ja także - i moje otoczenie - czynnie praktykujemy:

man_sapiens napisał:

> To dotyczy wszelkiej hodowli i zabijania zwierząt. Świń, owiec, gęsi, psów, kur
            > czaków,ryb... Nie jestem wegetarianinem i raczej nie będę ale np. nie kupię jaj
            > ek innych niż od kur z wolnego wybiegu ani tuńczyka, jeżeli na puszcze nie ma z
            > naku ochrony delfinów.

Niestety, jeszcze nie ma takich oznakowań-certyfikatu. W działaniach wszelkich organizacji i osób, pragnących zapobiec zbędnemu cierpieniu zwierząt, własnie takie dążenie powinno być eksponowane: oszczędzanie cierpienia!!
            Wiadomo już, że mięso zwierząt cierpiących przed ubojem jest gorsze, toksyczne.
            Słaby argument, zbyt mały, niepewny? W morzu niezrozumienia sprawy, nawet taki jest dobry.
            Mięso zabijanych niehumanitarnie zwierząt - szkodzi.

> Czy nie ma czegoś takiego, jak certyfikat humanitarnego traktowania zwierząt? N
            > iechby to mogło być na każdej paczce mięsa czy sera, na skórzanych butach i weł
            > nianych swetrach. Kontrolowane przez niezależną organizację, która potwierdzałb
            > y że zwierzęta nie cierpiały w czasie życia bardziej niż to bezwzględnie koniec
            > zne w dzisiejszych czasach. Płaciłbym z chęcią więcej za takie wyroby. Znak móg
            > łby się nazywać "Szanuję ludzi i inne zwierzęta".

Faktem jest, że peeselowskie lobby mięsne, polscy "hodowcy"(co to tak kochają swoje zwierzątka :/)robią złoty biznes na rytualnym uboju; handlują z wieloma zainteresowanymi rytualnym ubojem krajami.
            Ich właśnie, przytulankową-do-każdego-partię-obrotową i związanych z nią przedsiębiorców hodowlanych-businnesmenów, tylko rąbnięcie po kieszeni zaboli.
            Solidna, rzetelna kontrola niezależnych organizacji pro-zwierzęcych.
            Po takich kontrolach gros z nich odpadłoby z rynku.

Błędem jest domaganie sie zaprzestania wszelkiego uboju; takie coś przejść nie może, tylko "rozmywa" konkretny temat: okrucieństwa uboju rytualnego.
            Za nim - w Polsce - stoi tylko i wyłącznie pazerność hodowców - eksporterów na wielką skalę.

Niech 20.czerwca będzie dobrym dniem dla zwierząt... :)
            Dziękuję Forum ze Dworum za informacje.
            • dzidzia_bojowa Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 07:07
              Czytam to wszystko, co jest tu napisane i zastanawiam się nad Waszymi wypowiedziami. Do tej pory nic nie mówiłam ale co mi szkodzi się wypowiedzieć? Najwyżej mnie zlinczujecie, trudno.
              To wszystko więc wydaje mi się takie...niewystarczające. Ba! Niekonsekwentne. Bo żeby żyć całkowicie zgodnie z własnym sumieniem i dążyć do niezadawania cierpienia istotom żywym trzeba by chyba całkowicie wyrzec się życia we współczesnej cywilizacji. Bo ja wiem? Może zamieszkać w jakiejś głuszy w Bieszczadach, żywić się korzonkami i inną roślinnością, odziewać w ubrania własnoręcznie wyprodukowane z bawełny bądź lnu i żadne, broń Boże, skórzane buty. Drewniane saboty, li i jedynie! Buty zrobione ze zdartej z jakiegoś zwierzęcia skóry to zuo! Bo skąd mam wiedzieć w jaki sposób pozbawiono to zwierzę życia? Nie wiem!

Idźmy dalej. Otaczamy się różnymi przedmiotami, rzeczy te zostały wyprodukowane w jakichś fabrykach, fabryki powstały być może na terenach lęgowych lub innych miejscach, które były terenem należącym do zwierząt. Zabraliśmy im to, zwierzęta musiały się przenieść, błąkają się zagubione we współczesnym świecie i czasem nawet popełniają samobójstwo rzucając się pod samochód na autostradzie przebiegającej przez puszczę lub pod pociąg jadący malowniczą trasą krajobrazową. Tak! Człowiek dokonuje ekspansji i niech mu kto spróbuje zabronić.
              Jedno jest pewne: czy to ubój rytualny czy nie, zwierzęta są zabijane dla pożywienia i skór. Z kolei ja nie mam pewności czy ten nierytualny ubój jest taki lepszy dla zwierząt. Ubój to ubój i już. Zwierzęta idą na rzeź, zostaną pozbawione życia i nikt mnie nie przekona, że to jest humanitarne. Mamy pewność, że w tym uboju "humanitarnym" wystarczająco mocno ogłuszono zwierzę, że nie cierpi? Ciśnie mi się jedno porównanie ale sama czuję, że jest przegięte więc nie przytoczę. Jesteście inteligentni, możecie sami jakieś odniesienia historyczne sobie przypomnieć.

Oglądam często Nationale Geografic oraz Animal Planet. Często można obejrzeć filmy opowiadające o życiu zwierząt drapieżnych. Nie mogę zapomnieć obrazu, w którym pokazano jak głodna lwica rzuca się na małe koźlątko gnu, przegryza mu gardło a potem szarpie zębami mięso. Brrr...

No tak, ale my jesteśmy ludźmi myślącymi, wyposażenie we wrażliwość, empatię i świadomość. Powinniśmy zwierzątka pozbawiać życia delikatnie a najlepiej przedtem czule do nich przemawiając. Ciiii, ciiii, zaraz będzie po wszystkim, nie będzie bolało, trach i już.

Nie zadeklaruję swojego za ani przeciw. Nie wątpię w Wasze szlachetne intencje ani wrażliwość jednak czuję, że moja deklaracja będzie z gruntu fałszywa. Chyba nie byłabym w porządku ani wobec Was ani wobec siebie ani tym bardziej wobec wszystkich istot cierpiących na tym świecie. Podkreślam: wszystkich!
              • man_sapiens Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 11:10
                > one życia i nikt mnie nie przekona, że to jest humanitarne. Mamy pewność, że w
                > tym uboju "humanitarnym" wystarczająco mocno ogłuszono zwierzę, że nie cierpi?

Dzidziu, po co dajemy ludziom umierającym na raka środki przeciwbólowe?

Cierpienie jest nieodłącznym elementem życia. Człowiek jest półmięsożercą i pewnie nigdy nie staniemy się wszyscy wegetarianami (ja nie). Wszyscy umrzemy a zwierzęta i ludzie zabijają się wzajemnie, zabijani zwykle cierpią. Wszystkie drapieżne zwierzęta, także człowiek, zabijając powodują cierpienie. Ale to wszytko nie zmienia faktu, że musimy likwidować gdzie tylko się da niepotrzebne cierpienie - po to mamy rozum i duszę. Cierpienie nie uszlachetnia, nie uwzniaśla, jest złe, cierpienie nie jest dziełem boga ale szatana.
                Ścigajmy z całą bezwzględnością sprawców cierpienia uzasadnionego jedynie chciwością - jak ubój rytualny w Polsce. Jeżeli PO zagłosuje za legalizacją uboju rytualnego - nie dostaną mojego głosu w wyborach. Nawet, gdybym musiał zagłosować na PiS (na szczęście nie będę musiał). To zapewne nie jest najważniejsze a mój głos nie jedyny, ale to przeleje beczkę goryczy. Skoro Zjełczałe Stronnictwo Ludowe było w stanie postawić się PO w sprawie synekur dla prezesów sądów rejonowych, to niech PO przeforsuje zakaz uboju rytualnego.
                • al-szamanka Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 11:40
                  man_sapiens napisał:

> Cierpienie jest nieodłącznym elementem życia. Człowiek jest półmięsożercą i pew
                  > nie nigdy nie staniemy się wszyscy wegetarianami (ja nie).

Moim zdaniem człowiek jest roślinożercą, ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani namawiać na odejście od swojego sposobu na życie.
                  I tak naprawdę jedynie weganie są najbliżsi tego ideału, o którym pisała Dzidzia. Jestem weganką - nie noszę nic że skóry, czy futra. Nie potrzebuję zabijać, ani sprawiać komuś cierpienie - moje sumienie by tego nie zniosło.

>zwierzęta i ludzie zabijają się wzajemnie, zabijani zwykle cierpią. Wszystkie dra
                  > pieżne zwierzęta, także człowiek, zabijając powodują cierpienie. Ale to wszytko
                  > nie zmienia faktu, że musimy likwidować gdzie tylko się da niepotrzebne cierpi
                  > enie - po to mamy rozum i duszę. Cierpienie nie uszlachetnia, nie uwzniaśla, je
                  > st złe, cierpienie nie jest dziełem boga ale szatana.

Zgadzam się. Bajki o uszlachetniających właściwościach cierpienia są sadystyczną perwersją.

> Ścigajmy z całą bezwzględnością sprawców cierpienia uzasadnionego jedynie chciw
                  > ością - jak ubój rytualny w Polsce. Jeżeli PO zagłosuje za legalizacją uboju ry
                  > tualnego - nie dostaną mojego głosu w wyborach.
                  Nawet, gdybym musiał zagłosować
                  > na PiS (na szczęście nie będę musiał). To zapewne nie jest najważniejsze a mój
                  > głos nie jedyny, ale to przeleje beczkę goryczy.

I to jest piękne. To wyborcy decydują czy pozwolić rządowi na okrucieństwo. Niestety, mam wrażenie, że większości Polakom cierpienie zwierząt jest po prostu bardzo obojętne. I to z kolei jest straszne i prymitywne.
                  • man_sapiens Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 16:22
                    Walczmy o to, co osiągalne. Poniesienie pięknej klęski w walce z zabijaniem i zjadaniem zwierząt w ogóle jest skazane z góry na klęskę (niczym, nie przymierzając, Powstanie Warszawskie). Nie przekonasz większości Polaków do niejedzenia mięsa, w każdym razie nieprędko.
                    Walczmy o to, co realne - jak już zabijać zwierzęta, to oszczędzając im, na ile się da, cierpień.
                    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 17:05
                      napisałam dłuższy post w odpowiedzi Dzidzi, ale mi go wcięło.
                      zatem tylko powiem, że podpisuję się pod słowami Man Sapiensa, Dzidziu.
                      i np. pod takimi decyzjami jego, Magdolota, by nie kupować jajek klatkowych.
                      świata nie zbawimy, okrucieństw nie wytępimy, ale możemy robić choćby malutkie
                      coś, by je zmniejszyć.
                      to działa.
                      np. produkuje się skóry tzw. ekologiczne.
                      albo futra sztuczne tak ładne, że po co chrapka na prawdziwe.
                      a kiedyś w knajpie, to, gdy chciałam zjeść wege proponowano mi tylko
                      ziemniaki, surówkę, jajo sadzone.
                      teraz jest multum innych propozycji.

gdy nie może zrobić się wszystkiego, to dobrze zrobić choćby COŚ.
                      tak, jak tu robimy - np. nagłaśniać sprawę.

www.rp.pl/artykul/10,1020747-Kolejny-protest-przeciw-ubojowi-rytualnemu.html
                      na razie jest potwierdzenie - pikieta w czwartek pod Sejmem, godz. 15.
                      jest pomysł, by ubrać się na czarno z jakimś czerwonym elementem - apaszka, szalik, krawat, kwiat itp.
                      • magdolot Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 19:46
                        Tak. Idzie w dobrą stronę i ważne żeby szło, choćby małymi krokami.

Na krakowskich Błoniach, gdzie się szpanuje psem, obecnie się szpanuje burkiem adoptowanem, miłością i domem obdarowanem, a nie rodododowodem. I to dobry szpan, bo choć może ludzie się unoszą zachwytem nad własną dobrocią, nad excierpieniami burka swego ślozy ląc, to z takich posiedzeń z empatycznym wysłuchiwaniem i biednych burkuf nawzajemnym przytulaniem, robi się fajnego coś... i już trudniej w tramwaju rozepchnąć się łokciami, zrugać dziecię publicznie niewybrednie, opluć kociowierca...

I sobie myślę o jednym drobiazgu z postu Agfy, co mi go zasiał Czeci dawno temu. Że potem trzeba zacząć doglądać zwykłego uboju, żeby spełniał standardy i ciągle je śrubować. A potem się przypieprzyć do hodowli i sprawdzać, czy śfinie mają miejsca dość, żeby pocharatać w gałę, bo one to lubią. Tusek powinien być za.
                        A w międzyczasie możemy popracować nad etykietką o braku zbędnych cierpień, o wspieraniu i nagradzaniu tych, co ich oszczędzają. Bo ludzie lubią być dobrzy, ale nie lubią za dużo do tego dopłacać. Niech im się opłaca moralne standardy mieć.

Oj, się rozmarzyłam. I mię ściąga na ziemię wspomnienie malowania dawno, dawno temu obrazków, jak będzie wyglądał świat w roku 2000... Dorośli zapodawali, a myśmy pracowali językmi i wyobraźnią, że hej! I, guzik, zupełnie inaczej wyszło. Ale czy całkiem źle?
                        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 20:01
                          pięknieś to, Magdolotu, wyłuszczył, że już ani be, ani me, ani kukuryku
                          mnie dodać nie wypada.
                          • magdolot Re: Ubój rytualny - petycja 18.06.13, 20:10
                            I natychmiast podyrdałem pomóc Innie mordować palmy dla równowagi duchowej...
                        • 1agfa Re: Ubój rytualny - petycja 26.06.13, 03:13
                          Magdolot :) Dziekuje, ze zauważyłaś mój post i wnioski, podyktowane długim doświadczeniem TOnZ.
                          Akcje są świetne, rozwijają swiadomośc ludzi w sprawach, które były im obojętne lub nieznane, niezrozumiałe, nawet (niestety) mało ważne. Cóż to zwierzęta, mają jak wszystko, jak rzecz każda, służyć ludziom! Tysiąc lat tak mówiono. Ludzie przestali wiedzieć, że zwierzeta też cierpią. Takie akcje to wyrąbywanie drogi, trudne i często niewdzięczne. Ileż lat trwało osiągnięcie zwyczajnej, oczywistej rzeczy jak przyzwoita długość łańcucha psa przy budzie strzegącej chłopskiego domu!
                          Jednakże nic nie zrównoważy systematycznego, dokładnego, ale i żmudnego pilnowania tych, którzy juz maja prawo i zezwolenia. Zwyczajne zezwolenia, które łatwo i wygodnie jest obchodzić.
                          Są tacy przytulalscy-obrotowi, zasiedziali z dawna w swoich gniazdach (a czytam że darzysz ich taka samą jak ja sympatią), których nie można z oka spuszczać.
                          Dopiero wtedy będzie prawdziwy, długotrwały sukces w zwierzęcej sprawie.

Magdolot napisała:
                          (...)
                          > I sobie myślę o jednym drobiazgu z postu Agfy, co mi go zasiał Czeci dawno temu
                          > . Że potem trzeba zacząć doglądać zwykłego uboju, żeby spełniał standardy i cią
                          > gle je śrubować. A potem się przypieprzyć do hodowli i sprawdzać, czy śfinie ma
                          > ją miejsca dość, żeby pocharatać w gałę, bo one to lubią. Tusek powinien być za
                          > .
                          > A w międzyczasie możemy popracować nad etykietką o braku zbędnych cierpień, o w
                          > spieraniu i nagradzaniu tych, co ich oszczędzają. Bo ludzie lubią być dobrzy, a
                          > le nie lubią za dużo do tego dopłacać. Niech im się opłaca moralne standardy mi
                          > eć.

(...)
                          Podkresliłem, co najbardziej w sedno trafiło ze słów Twoich. Pozdrowienia :)
              • 1agfa Re: Ubój rytualny - petycja 19.06.13, 13:22
                Zajrzałem, Dzidziu (nie)Bojowa, przeczytałem. Ukazałaś wizję Edenu, gdzie wilki obok owiec. Wizje świata który w marzeniach tylko istnieć może.
                A my przecież, ludzkość, poszlismy na wschód od Edenu...
                Jednak tu i teraz żyjąc, z realiami sie licząc, można też coś - i to nawet duzo - zrobić.
                Na istniejące prawa i Konstytucję sie powołując, albo nowe tworząc, lub naszych (pożal sie Boże) prawodawców zmuszając akcjami obywatelskimi do takich praw stanowienia.
                Takimi energicznymi akcjami, które (jak tu na Forum ze Dworum czytam) sa podjęte.
                I nade wszystko pilnować praw tych przestrzegania, egzekwowania!
                Przez długi czas w PRL obowiązywały jeszcze przedwojenne prawa tyczące zwierząt; staraniem Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami wiele przepisów zostało zmienionych, cywilizacyjnie unowocześnionych.
                O to przeciez chodzi: powoli, krok za krokiem, naprawiać co złe, co sie da "na teraz".
                Trzeba to kontynuować.
                Natura jest jaka jest, na obraz i podobieństwo czy inaczej, jakkolwiek to nazwać. Okrutna.
                Ludzki rozum i współczesna wiedza, rozumienie świata i jego praw, pozwala na zmianę wielu zastanych ludzkich zachowań, zaprzestanie udziału w najgorszych okrucieństwach.

A tutaj mówi sie o konkretnej sprawie: wyrosłej po cichu potędze eksportu polskiego rolnictwa w bisnesie uboju rytualnego.
                Tego nie musi sie robić w Polsce na taką skalę!!
                Także pilnowanie tzw. normalnego uboju, aby zbędnych cierpień zwierzętom oszczędzać: tyle można i nalezy dokonać.
                I tyle oczekuje od prawodawców i rządzących.

Dzidziu :) Na pewno znasz ten obraz - oto utracone ogrody Edenu...

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Jan_Bruegel_d._%C3%84._003.jpg/411px-Jan_Bruegel_d._%C3%84._003.jpg
                • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - petycja 20.06.13, 21:46
                  ładnie bardzo to napisałeś.
                  • 1agfa Re: Ubój rytualny - petycja 26.06.13, 02:05
                    Zwyczajnie, Olgo - napisałem, co zawsze myślałem. I co robiłem (a to wazniejsze) od zawsze. Cieszy mnie niezwykle, że działalność prozwierzęca znajduje kontynuatorów (i to jakich, ukłony!) dysponujących innymi, lepszymi niz dawniej bywały mozliwościami i sposobami.
                    Zaglądam, aby śledzić co dalej.
                    Powodzenia, pozdrowienia :)

> ładnie bardzo to napisałeś.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 18.06.13, 21:27
      zła wiadomość.
      klub PO nie zdjął dyscypliny przed piątkowym głosowaniem, no bo jest to projekt rządowy...
      mają za niepodporządkowanie się jakies kary finansowe.

jutro po południu drugie czytanie, pytania, odpowiedzi.
      pojutrze pikieta, pozajutrze głosowanie.
      no i jest plan, by, jeśli przegłosują i legalizacja przejdzie,
      pchnąć sprawę do TK, ponieważ ustawa jest niezgodna z prawem.

w każdym razie można już drukować i kserować ulotki.
      w sumie jeszcze nie wiem, czy, jeśli by to przeszło porzucę PO czy nie w wyborach,
      ale z całą pewnością będę do upadłego zniechęcać do posłów wszelkich opcji,
      którzy zagłosują za przyjęciem ustawy o zabijaniu bez ogłuszania.

https://pbs.twimg.com/media/BNEDiemCIAETzWx.jpg
      • magdolot Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 18.06.13, 21:36
        A może by im to też powysyłać mailem?
        Znaczy, posłom. Przed głosowaniem.
        Proboszcz im może grozić ekskomuniką, to ja też mogę i już groziłam kiedyś w USA, że ich znielubię, jak nas nie przyjmą do NATO...
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 18.06.13, 21:37
          też o tym pomyślałam.
          na razie lecę pokombinowac jak to na fb wrzucić, bo nie umiem.
          • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 19.06.13, 00:31
            rozsyłamy ulotkę i dyrektywy : eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:PL:PDF
            • magdolot Mailer 19.06.13, 12:31
              Zajrzałam w mailer i znalazłam 3 pozytywne odpowiedzi i masę odrzutów. Odpowiedział mi prof. Iwiński himself, asystent posła Biedronia i asystent posła Brudzińskiego - elaboratem pełnym troski o to, że PO-PSL cofa nas cywilizacyjnie...
              • olga_w_ogrodzie Re: Mailer 20.06.13, 18:05
                ja mam kilka odrzutów, parę "przepełnionych skrzynek", potwierdzenie od automatu p. Muchy oraz od asystenta p. Gawłowskiego, że dziękuje za opinię i się zapozna w najbliższym czasie.
                taaa.
                a głosowanie jutro.
                na 9. A. Halicki zaprosił do Sejmu Panią Krowę i kogo tam jeszcze.
                i pod Sejmem będzie parę ludziów.
                ja nie idę, bo prawdopodobnie umieram na chorobę.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 17:57
      pikieta się udała.
      przyszło więcej ludzi, niż sądziłam, że będzie,
      bo jednak głowna manifestacja była 12. czerwca.
      padały też wyrazistsze argumenty i ostrzejsze argumenty przeciw.
      także od prawników organizacji i fundacji prozwierzęcych :
      nawet, jeśli ustawa przejdzie, to wygramy w TK, UE.
      będą kary i zapłacimy wszyscy z podatków.

Jacek Bożek świetnie to prowadził i tym razem - starał się wyhamować posłów z PiS i Ruchu Palikota, którzy zwyczajowo, nie skupiali się na zwierzętach, ale na polityce i dowalaniu D. Tuskowi i PO.

Andrzej Halicki świetny.
      jego kontrargumenty w Sejmie - nic dodać, nic ująć.
      a na pikietę przyprowadził : I. Guzowską, A. Dunina, L. Krajewską , P. Suskiego, M. Szczerbę - oni są wśród posłów, którzy nie zastosują się do dyscypliny klubowej i zagłosują przeciw legalizacji.
      na tt padło, że posłów z PO, którzy powiedzą NIE, jest 27.
      Andrzej Halicki mówi, że dużo więcej, bo tych 27. to tylko ci z Zespołu Przyjaciół Zwierząt.

foto potem, bo głoszę i leczę grypę.
      • ave.duce Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 18:13
        SpoX, poczeka się, a Ty się lecz - byle skutecznie!
      • al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 19:33

> foto potem, bo głoszę i leczę grypę.

Grypę koniecznie musisz wyleżeć.
        Na noc polecam napar z galgantu, a z braku tegoż chociażby z imbiru.
        Zdrowia życzę.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 21:46
          al-szamanka napisała:

> Grypę koniecznie musisz wyleżeć.
          > Na noc polecam napar z galgantu, a z braku tegoż chociażby z imbiru.
          > Zdrowia życzę.

to jest chyba coś więcej, niż zwykłe zaziębienie, bo trwa już parę dni i narasta z gorączką od rana.
          chyba przez to, że zero leków i zero leżenia, tylko ostre łażenie.
          dziś myślałam już, że się wykończę idąc na tę pikietę.
          sto razy gorzej jest być tak zaziębioną, gdy jest upał, niż, gdy zima.
          męczące.
          kupiłam se polopirynę i piję.
          nie wiem co to galgant i nie mam też imbiru, ale gorącego płynu bym wypić nie dała rady.
          a może bym dała.

dzięki za rady i życzenie.
          • damakier1 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 22:37
            Olga, nie wygłupiaj się! To może być zapalenie płuc. Wiem, bo sama tak kiedyś takie zapalenie przełaziłam i na szpitalu się skończyło. I nie myśl sobie, że jakby co, to się bezkarnie wywiniesz.Jak chcesz jeszcze kiedy jakiemu zwierzowi pomóc, to pędź do lekarza!

Acha, wątek cały pilnie śledzę. Wszystkie podane petycje popodpisywałam. Z mailami gorzej, bo coś mi skrzynka odrzuca.

Podziwiam Cię bardzo za rozkręcenie całej tej akcji tu, na FK i n fb, ale bradzo proszę - przystań i zjamij sie sobą.
            • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 23:12
              damakier1 napisała:

> Olga, nie wygłupiaj się! To może być zapalenie płuc. Wiem, bo sama tak kiedyś t
              > akie zapalenie przełaziłam i na szpitalu się skończyło

jeśli jutro się tak źle będę czuła, to po prostu nie będę latać nigdzie i ok. będzie.
              dziś najgorsze to było w ten upał taka zdegrengolowaciała iść.
              ale może mi po polopirynie przejdzie.
              rzadko się zaziębiam, a jak już, to na dzien i dwa i zdrowieję.
              nie wiem co to się teraz stało.

w każdym razie, póki co, mamy sukces w bitwie.
              niektórzy twierdzą, że to dlatego głosowanie odłozone,
              bo premier jedzie wspomagać w Elblągu.
              no ale wszak mógł tam jechać w terminach innych.
              moim zdaniem, po prostu chce pomysleć co zrobić.
              oby dobrze wymyślił se, bo ostatnio się zaplątał.
              w sprawie finansowania partii z kasy publicznej rzekł był, że
              niektórzy w Sejmie gotowi są dla pieniędzy zabić.
              a co z tymi, którzy dla pieniędzy chcą zdecydować
              o okrutnym zabijaniu zwierzów ?
              • damakier1 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 23:42
                jeśli jutro się tak źle będę czuła, to po prostu nie będę latać nigdzie i ok. będzie.
                dziś najgorsze to było w ten upał taka zdegrengolowaciała iść.
                ale może mi po polopirynie przejdzie.

Nie! Nie! Nie! i jeszcze raz NIE!!! Jak się jutro tak źle będziesz czuć masz iść do lekarza!
                I słuchaj mnie, bo jak to rzeczywiście zapalenie płuc i jak to zapuścisz, to Ci zrobią bronchoskopię, co jest tortura wcale niemniejsza niż ten ubój rytualny.

Bardzo sie cieszę, że cos drgnęło. Jeśli Tusk to bezduszne okrucieństwo przepchnie, to będzie jedno z moich największych rozczarowań.
                Narazie bądźmy dobrej myśli.
                Zdrowiej!
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 21:08
      Mimo upału i tego, że to protest był na bis, lud się stawił całkiem licznie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/nFesINFjiAGZb62nRX.jpg

Było sporo haseł ostrzejszych, niż poprzednio.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/sdDfnb0DN8ajvzOKRX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/zAfNOgKwiVYSICEH8X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/mcnzgZ82FgbRFEMb9X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/FnnuESVsyZDHO8AFrX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/T9VrusgIAyqAtMookX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/NJ167VGnOOahjAN2hX.jpg

Parę dziewczyn było, które miały kolczyki zrobione na wzór metek, jakie się wpycha krowom w uszy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/wQY2YaHdz99amIIBgX.jpg

• olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 21:23
        Natura sprzyjała, bo, mimo, iż upał był większy, niż ostatnio, balony nie trzaskały nic, a nic.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/tYcMHeaKeKw8aU885X.jpg

Usłyszeliśmy sporo rzeczy, które pozwoliły sądzić, że, nawet, jeśli w Sejmie oni tę ustawę jutro przegłosują, to my i tak wygramy : Senat, prezydent, TK, UE.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/txYxPUe3RoIm7RF1eX.jpg

Chodzą słuchy, że koty nas wspierają. Podobno 120 różnych organizacji prozwierzęcych zwarło szyki w sprawie uboju rytualnego.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/vqMaBQWn8VR4b7DXfX.jpg

Ruch Palikota robił sobie reklamę. PiS też, ale tylko słownie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/oLWscF2JuSN8Hquy4X.jpg
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 21:39
          Andrzej Halicki przyprowadził tym razem jeszcze paru posłów i posłankę PO. I dobrze. A pana Jońskiego nie było. Ale już wczoraj spytałam go czy to prawda, że część ludzi z SLD będzie głosowac za ustawą. Odpowiedział, że "w zgodzie z sumieniem." To go spytałam, jak ma się aktualnie sumienie SLD. A on na to, że całkiem dobrze. No to odparłam, że to okaże się jutro. I spytałam czemu dziś nikogo z SLD nie było, choć ostatnio pan Joński zapewniał był, że SLD jest przeciw okrucieństwu. Nie odpowiedział.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/I9PiqlLGWvLmmZamKX.jpg

Wśród okrzyków też były już takie ostrzejsze - np. PSL - partia zer.
          Na fot. Dorota Wiland.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/XbYlJ9vGAjZb08v3CX.jpg

Ludź - Krówka poproszony przez A. Halickiego, by jutro był rano w Sejmie o 9. gdy będą zmierzać posłowie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/IgZ2GbiztrlU3Y0Q4X.jpg

Chłopak z włosiem do poniżej pasa.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/oAuLnUZbB8JGJZQD3X.jpg
          • man_sapiens Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 00:42
            > Chłopak z włosiem do poniżej pasa.

Czy jest coś takiego, jak współczynnik Giniego dla owłosienia głowy? Bo ten facet i ja ... krzycząca niesprawiedliwość! Ale - na zdjęciu nie widać kończyn i piersi dumnie wypiętej, może nie jest tak źle.
      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 07:04
        ten napis "dosc holokaustu zwierzat".....jest bardziej niz niesmaczny.
        GOWNIARZERIA.

> Mimo upału i tego, że to protest był na bis, lud się stawił całkiem licznie.
        >
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/nFesINFjiAGZb62nRX.jpg
        >
        > Było sporo haseł ostrzejszych, niż poprzednio.
        >
        • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 07:25
          A w czymże ten napis jest niesmaczny ????
          • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 09:24
            wiesz, porownywanie Holokaustu do rytualnego uboju......
            Gdzies sa granice, ktorych przekraczac nie wolno.
            Potem juz tylko zostanie - "Juden raus!".....
            gat45 napisała:

> A w czymże ten napis jest niesmaczny ????
            • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 09:41
              Kiedy holokausta to JEST rytualny ubój zwierząt tak, że już bardziej się nie da.
              • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 10:12
                sorry, ale nie rozumiem tego zdania....:S
                gat45 napisała:

> Kiedy holokausta to JEST rytualny ubój zwierząt tak, że już bardziej się nie da
                > .
                • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 11:36
                  Holokausta = całopalenie, czyli ubój rytualny + spalenie zwierzęcia w ofierze bóstwu

Mnie razi obecny poślizg znaczeniowy słowa Holocaust, wprowadzony i rozpropagowany przez Amerykanów w miejsce Zagłady lub - skoro już się musi po cudzoziemsku - Shoah. A razi mnie pewnie z tych samych przyczyn, z jakich Ciebie razi uzycie tego słowa w odniesieniu do zwierząt.

A myślałam, że przypowieść o foyer opery była wystarczająco jasna :(
                  • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 13:14
                    wiesz kazdy ma swoje zdanie. Ja uwazam, ze na tego typu demonstracji uzycie slowa "Holocaust" w odniesieniu do uboju rytualnego jest ABSOLUTNIE nie na miejscu.
                    gat45 napisała:

> Holokausta = całopalenie, czyli ubój rytualny + spalenie zwierzęcia w ofierze b
                    > óstwu
                    >
                    > Mnie razi obecny poślizg znaczeniowy słowa Holocaust, wprowadzony i rozpropagow
                    > any przez Amerykanów w miejsce Zagłady lub - skoro już się musi po cudzoziemsku
                    > - Shoah. A razi mnie pewnie z tych samych przyczyn, z jakich Ciebie razi uzyci
                    > e tego słowa w odniesieniu do zwierząt.
                    >
                    > A myślałam, że przypowieść o foyer opery była wystarczająco jasna :(
                    • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 13:53
                      A ja uważam, że wprowadzenie tego słowa w odniesieniu do zagłady ludzi było ABSOLUTNIE nie na miejscu. I nigdy sama go nie użyłam ani nie użyję w innym znaczeniu niż całopalenie ofiarne zwierząt. Tak więc transparent z pikiety całkowicie odpowiada mojej wrażliwości semantycznej.
                      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:03
                        powiedz to Zydom i ich rodzinom......
                        gat45 napisała:

> A ja uważam, że wprowadzenie tego słowa w odniesieniu do zagłady ludzi było ABS
                        > OLUTNIE nie na miejscu. I nigdy sama go nie użyłam ani nie użyję w innym znacze
                        > niu niż całopalenie ofiarne zwierząt. Tak więc transparent z pikiety całkowicie
                        > odpowiada mojej wrażliwości semantycznej.
                        • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:05
                          :)
                          • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:06
                            Żydom też wolno znać podstawy greki :)
                            • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:24
                              tak. Szczegolnie tym co przez komin ....."wychodzili"
                              .gat45 napisała:

> Żydom też wolno znać podstawy greki :)
                              • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:35
                                Nie trywializuj, tylko zastanów się, co ja właściwie chcę powiedzieć.
                                • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:39
                                  no wlsnie. Zastanawiam sie i inteligencji mi chyba brak.....:D
                                  gat45 napisała:

> Nie trywializuj, tylko zastanów się, co ja właściwie chcę powiedzieć.
                            • m.maska Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:39
                              gat45 napisała:

> Żydom też wolno znać podstawy greki :)

A ja uwazam, ze minelo tyle wiekow i pewne tradycje zostaly juz dawno zarzucone, np. krzyzowanie, palenie na stosach itp, od czasow Sredniowiecza zmienila sie ludzka swiadomosc i moze bylby czas, zeby niektore spolecznosci wyszly z zacofania i przyjely do wiadomosci, ze zwierzeta maja takie samo prawo do zycia i do szacunku jak czlowiek, ktory rozni sie wylacznie tym, ze rozumie tylko siebie, nie rozumiejac mowy zwierzat, ptactwa i calego szeregu "braci mniejszych"...i odmawiajac im prawa do cierpienia.
                              • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:41
                                m.maska napisała:
                                >
                                > A ja uwazam, ze minelo tyle wiekow i pewne tradycje zostaly juz dawno zarzucone
                                > , np. krzyzowanie, palenie na stosach itp, od czasow Sredniowiecza zmienila sie
                                > ludzka swiadomosc i moze bylby czas, zeby niektore spolecznosci wyszly z zacof
                                > ania i przyjely do wiadomosci, ze zwierzeta maja takie samo prawo do zycia i do
                                > szacunku jak czlowiek, ktory rozni sie wylacznie tym, ze rozumie tylko siebie,
                                > nie rozumiejac mowy zwierzat, ptactwa i calego szeregu "braci mniejszych"...i
                                > odmawiajac im prawa do cierpienia.

Przepraszam, czy to do mnie ?
                                • m.maska Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:46
                                  Nie to do tematu.... uwazam, ze w ogole nie powinno czegos takiego byc... biedne te stworzenia i bezbronne wobec najwiekszego mordercy jakim jest czlowiek...
                                • m.maska Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:48
                                  ups... sorry, nie zauwazylam, ze Ciebie zacytowalam... ale skoro juz, to dodam... ze nie tylko podstawy greki, ale i humanitarni tez mogliby byc....
                                  • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:51
                                    Powinni.
                                    Religie ze swoimi nakazami to prawdziwy despotyzm.
                                    • magdolot Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 15:16
                                      S podziwem w duszy udaję się myć szafę, żeby się choć troszeczkę zbliżyć do ideału. A jak mię pucowanie szaf, ani drzwi, ani NAWET framug tam nie zbliży, zwrócę się do PK o udostępnienie zabijni. A jak i to nie pomoże, to może ktoś ma niezbyt używaną katonię do fpadania w katatonię...
                                      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 16:53
                                        to najlepiej palaszowac jarzynki i owoce......:D
                                        Bo ryby tez sie mecza zanim na stol trafia.
                                        A ostrygi....na zywo, na zywo!:S
                                    • m.maska Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 21:32
                                      gat45 napisała:

> Powinni.
                                      > Religie ze swoimi nakazami to prawdziwy despotyzm.

W imie wiary i religii kilku kamikadze usiadlo za sterami samolotow i mielismy 11 wrzesnia....
                                      • 1zorro-bis Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 22.06.13, 06:48
                                        ....i mielismy Smolensk...:D:S
        • gat45 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 07:33
          1zorro-bis napisał:

> ten napis "dosc holokaustu zwierzat".....jest bardziej niz niesmaczny.

Opowiem Ci taką przypowiastkę :
          Kiedy odbudowano (wybudowano nowy ?) nowy Teatr Wielki Opery i Baletu w Warszawie, miejscowi esteci kręcili nosem, że wystrój foyer przypomina metro moskiewskie.
          Ale nieco wcześniej ci sami esteci kręcili nosem, że stacje moskiewskiego metra ociekają złotem jak foyer opery....
          Teraz jest spokój, bo odnowione po pożarze foyer warszawskiej opery przypomina mauzoleum. I to z tych surowszych, szaro-biało-czarnych. No i dyżurni esteci przestali chodzić do opery.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 23:02
      UWAGA, UWAGA !!!

pierwszy sukces !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jutrzejsze głosowanie przełożone !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czułam to, przysięgam, dziś na pikiecie, że nasi ludzie mówią mocno i przekonująco,
      mają racjonalne argumenty i nawet napisałam na tt, że chyba przełożą.
      D. Tusk nie jest głuptasem.
      się skapnął, że robi błąd.

zobaczymy, co będzie za tydzień, ale mamy pierwszą jaskółkę.
      maile też na pewno podziałały i petycje.
      dzięki !!!

• magdolot Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 20.06.13, 23:42
        Bendom cichaczem tuc niepokornych?

Ja żem dziś wpisała bardzo krótki komentarz pod rozłamem platformianym: Kto daje i odbiera, ten się w piekle poniewiera.
        Się mówi A, to wywracanie ogona po pół roku jest fkurwiające. Oscylator, psiakrew.
      • delkos Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 21.06.13, 14:53
        pierwszy sukces !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jutrzejsze głosowanie przełożone !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam.
        Przepraszam, że się włączam, ale czytam ten wątek.
        Olgo...
        Grypa o tej porze, tak jak ją opisujesz... bardzo mi przypomina moje grypy.
        Po 10-ciu latach chorowania...
        i dziwacznych gryp... wtedy, kiedy świat kwitnie i jest pięknie...
        przyszło mi do głowy, że to uczulenie.
        To był dobry pomysł.
        Czas dla alergików jest obecnie zły.
        Są w aptekach środki na uczulenie...
        Nigdy nie byłem alergikiem, ale jak się okazuje,... człowiek im starszy tym bardziej się psuje.
        Lekarz jest konieczny, aby mu tylko przyszła do głowy alergia.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 22.06.13, 11:01
          delkos napisał:

> Lekarz jest konieczny, aby mu tylko przyszła do głowy alergia.

dziękuję za zainteresowanie i doradztwo.
          ja miałam alergię na wiele rzeczy, w tym pyłki różne,
          stwierdzoną krótko po 20. r.ż.
          były testy robione i wszystko wylazło na rękach oraz zostało pomierzone linijką.
          na szczęście nigdy nie przeszło mi to w astmę.
          teraz to nie alergia.
          zapalenie oskrzeli to.
    • widz102 I po uboju religijnym. 21.06.13, 10:26
      Odłożony na parę miesięcy, czyli w praktyce kosz - zarówno z powodów obowiązków m-nar Polski w Unii - jak przede wszystkim z powodu całkowitego braku możliwości nałożenia na klub PO obowiązku dyscypliny partyjnej w tym głosowaniu, co Tusk zauważył grubo poniewczasie. A tu zonk - dyscypliny partyjnej nałożyć się nie da, bo byłoby to całkowicie sprzeczne z art 25 i art 53 Konstytucji RP. Słowem - w sprawach uboju RELIGIJNEGO (a takim właśnie - i wyłącznie takim - jest ubój rytualny) - nie można nikogo , nawet posłów (bez łamania konstytucyjnych praw obywatelskich) ZMUSZAĆ do zabierania konkretnego stanowiska (jakiegokolwiek stanowiska!) - bo to godzi w podstawy konstytucyjnego porządku prawnego Rzeczypospolitej... Której władze MUSZĄ być bezstronne w sprawach religijnych.
      Nawiasem mówiąc - przykre, że premier nie zna konstytucji kraju, którym kieruje...
      • magdolot Re: I po uboju religijnym. 21.06.13, 11:19
        To mię pocieszasz, bo we mnie wystartowało podejrzenie, że powróciwszy z moich rytualnych kszaków wakacyjnych bez prądu, zastanę rytualny zonk.
        • widz102 Re: I po uboju religijnym. 21.06.13, 12:26
          A dokładniej, chodzi o ten oto artykulik (cytuję jego konkretny zapis) Konstytucji:
          Art. 25.
          "Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym."

Swoboda wyrażania dotyczy także Posłów - bo będąc posłami - pozostają przecież obywatelami polskimi z definicji.
          Słowem - zapowiadana wczoraj jeszcze przez Tuska dyscyplina partyjna w głosowaniu jest w sprawie uboju rytualnego, czyli ze swej natury - ww pełni RELIGIJNEGO - niemożliwa, bo naruszy to ten konkretny zapis w Konstytucji RP. A prawie 30-osobowa grupa posłów PO zasiadająca w sejmowej komisji miłośników zwierząt (czy jakoś podobnie) w życiu nie zagłosuje za ubojem rytualnym. I w takiej sytuacji ustawa nie przejdzie. Czyli - idzie do poczekalni.
          Tym bardziej, że Polska nie może POGARSZAĆ przepisów dot. ochrony zwierząt, jakie miała W MOMENCIE WEJŚCIA DO UNIII.

No cóż.... PSL jednak ma powód do wściekłości - zwłaszcza konkretny poseł PSL, który na potęgę rżnie bydełko "rytualnie" w swoich zakładach mięsnych.

• gat45 Ale co to oznacza w praktyce ? 21.06.13, 11:37
        Czy podczas tego oczekiwania uboju rytualnego wolno dokonywać, czy nie wolno ?
        • magdolot Olgo, jak Ci?! 21.06.13, 12:47
          Pytam jak Ci w zdrufko. Lepiej cuś?
          • olga_w_ogrodzie Re: Olgo, jak Ci?! 22.06.13, 10:53
            magdolot napisała:

> Pytam jak Ci w zdrufko. Lepiej cuś?

dziękuję, Magdolotu.
            lepiej.
            tylko kaszel wzniośle i pedantycznie mię męczy.
            to nie grypa, się jak okazało, ale zapalenie oskrzeli silnawe.

a tymczasem dziś w Ogrodzie imieniny Jana Kochanowskiego a nad Wisłą Wianki...
            • magdolot Re: Olgo, jak Ci?! 22.06.13, 11:19
              Tesz ohyda. Biedactwo! Tych fszystkich politykuf należałoby poddać kfarantannie, no. Albo przynajmniej podnieść publicznie problem szkodliwości dla zdrowia narodu ich gupawych pomysłów i ogniście pszedyskutować...
            • ave.duce Re: Olgo, jak Ci?! 22.06.13, 12:48
              I jeszcze "Mrożek na językach" i Żydowska kuchnia na Muranowie.
              Dzieje się :)

Ale zdr00Fko najważniejsze!

getwellwishes.org/wp-content/uploads/2012/01/Get_Well_Soon.jpg
              • olga_w_ogrodzie Re: Olgo, jak Ci?! 22.06.13, 18:51
                no szkoda, szkoda...
                jeszcze Mazowiecka Noc Profilaktyki przed Ratuszem na Bankowym - policja patronuje, o uzaleznienia idzie.
                też tam straganują, koncertują.

poszłabym na gotowanie koszerne, Wianki i na Mecz Gwiazd na Utwory Tuwima / m.in. Kondrat, Paradowska, Łukaszewicz, Gugała, a prowadzi mój ulubiony Grześ Markowski.
                a potem Staśka Stalińska śpiewa.
                i jeszcze dancing jest - już ułożyli podłóg.
                na pewno fajnie będzie.
                byłam chwilę w Ogrodzie , ale musiały mnie osoby towarzyszące do domu odstawić, bo za słabo czuję się.
                ale rewelacyjnie jest - pełno straganów z książkami, filie knajpek, leżaki, starodawne stoliki, sceny chyba 3, otwarte podziemie Świątyni Westy, gdzie Peszek nagrany tuwimuje, szczudlarze, pisarze...

Staś Tym na przykład pisarzy wśród.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/KXNBqEPQS1O8s99ifX.jpg

• ploniekocica Re: Olgo, jak Ci?! 23.06.13, 12:46
                  Kto to jest, Olgo, Staśka Stalińska? Jakaś hybryda Doroty Stalińskiej i Stanisławy Celińskiej?
                  • olga_w_ogrodzie Re: Olgo, jak Ci?! 23.06.13, 14:21
                    ploniekocica napisała:

> Kto to jest, Olgo, Staśka Stalińska? Jakaś hybryda Doroty Stalińskiej i Stanisł
                    > awy Celińskiej?

oczywiście Stasia Celińska.
                    znów pomyliłam.
                    /jestem roztrzepana i się spieszę, stąd pomyłki, jak z Anną Ch. czy panią Stasią./
            • al-szamanka Re: Olgo, jak Ci?! 22.06.13, 21:50

> tylko kaszel wzniośle i pedantycznie mię męczy.
              > to nie grypa, się jak okazało, ale zapalenie oskrzeli silnawe.
              >
              > a tymczasem dziś w Ogrodzie imieniny Jana Kochanowskiego a nad Wisłą Wianki...

Ty nie o wiankach myśl, ale o własnym zdrowiu. Zapalenie oskrzeli może się zakończyć zapaleniem płuc. Antybiotyki proszę i oszczędzanie się.
              Pozdrawiam.
              • olga_w_ogrodzie Re: Olgo, jak Ci?! 23.06.13, 21:34
                al-szamanka napisała:

> Ty nie o wiankach myśl, ale o własnym zdrowiu. Zapalenie oskrzeli może się zako
                > ńczyć zapaleniem płuc. Antybiotyki proszę i oszczędzanie się.
                > Pozdrawiam.

no nie byłam na wiankach i może lepiej, bo bym denerwowała się, że znów lampiony puszczają.
                na ZOO ponownie pospadały i pracownicy do rana je zbierali.
                z drutami były.
                zwierza mogły się pokaleczyć.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14154637,Lampiony_znowu_zasypaly_zoo__Tym_razem_sa_grozniejsze.html#BoxWiadTxt
                teraz dopiero zobaczyłam, Al, że na Waszym forum nagłośniłaś temat uboju rytualnego.
                dzięki bardzo.
                uściski dla Waszej tam Ekipy.
                • al-szamanka Re: Olgo, jak Ci?! 23.06.13, 21:38

> teraz dopiero zobaczyłam, Al, że na Waszym forum nagłośniłaś temat uboju rytual
                  > nego.

Wiesz, nasze forum ma codziennie niesamowitą ilość wejść i otwarć, ludzie się rozglądają, a jeżeli chociaż jeden z nich zobaczył i przejął się tym, co od Ciebie przekleiłam, to już było warto.
                  Pozdrawiam:)
        • olga_w_ogrodzie Re: Ale co to oznacza w praktyce ? 22.06.13, 10:56
          gat45 napisała:

> Czy podczas tego oczekiwania uboju rytualnego wolno dokonywać, czy nie wolno ?

w praktyce, to ubój jest w Polsce zakazanym i od stycznia b.r. nie odbywa się.
          i jakoś nie słychać, by z tego powodu padały rzeźnie a lud nie miał pracy.

rzeczona ustawa miała zalegalizować ten ubój,
          no ale głosowanie odłożone, zatem trwa zakaz.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 22.06.13, 19:21
      mam pomagać w sprawie mediów, notki dla nich robić etc. i m.in. dostarczać różne info o materiałach ukazujących się w mediach n/t zwierzów, a aktualnie głównie uboju rytualnego, do "sztabu" obrońców zwierząt organizującego kampanię przeciw legalizacji tej ustawy,
      by można szybko działać, wiedzieć, kto pomoże, a kto robi dziadostwo i je prostować.
      / jak z tą info o Izdebskim, gdzie nikt nie zapytał obrońców zwierząt, tylko podał w świat, że nie chcą rozmawiać i nie było dekonspiracji chamskiej manipulacji, bo organizatorzy kampanii nawet o tym nie wiedzieli/

i się pojawił kłopot, bo nie umiem robić zrzutów z ekranu.
      a dla niektórych sprawek nie wystarczy link - trzeba zrzut zrobić.
      na swoim komputerze przypadkiem się sama kiedyś nauczyłam, ale już zapomniałam.
      a na tym pożyczonym, to kompletnie nie wiem jak.
      tu nie ma takiego klawisza, że "screen" czy coś.
      może ktoś wie, co ja mam i w jakiej kolejności nacisnąć, by się screenowało ?
      /bo pożyczant będzie dostępny dopiero jutro czy pojutrze, a może i on sam nie wie tego./
      • off_nick Może to poczytaj, 22.06.13, 19:46
        powinno pomóc:

www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294532.html
        • off_nick PS 22.06.13, 19:57
          Sorry, że się byłam wcięłam ale widzę Twoje zaangażowanie i nie mogłam się nie odezwać.
          • gat45 Dziękuję, pani Off-nick 23.06.13, 07:52
            Mnie też się przydało
      • ave.duce Trzmam kciuki!!! Powodzenia, Olgo! 22.06.13, 19:56
        Ale nie zapominaj o swoich fotoreportażach tu :)
        • damakier1 Re: Trzmam kciuki!!! Powodzenia, Olgo! 22.06.13, 20:20
          I koniecznie pamiętaj o płucach, bo płuca najważniejsze!
          Powodzenia!
      • man_sapiens Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 22.06.13, 20:30
        Jeżeli masz Windows XP to bardzo polecam sourceforge.net/projects/greenshot/?source=dlp
        Gdybyś uznała że potrzebujesz więcej pomocy, to daj znać na maila ( man_sapiens@gazeta.pl ). Chętnie pomogę więcej, np. przez TeamViewer - taki pokaz przez internet.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 23.06.13, 11:35
          bardzo dziękuję, Man Sapiensie.
          będę pamiętać, by jak co, się Cię nie wstydzić spytać.
          /na razie nic tu nie instaluję, bo się okazało, że będę miała udostępnionego dużo nowszego laptopa.
          teraz mam 2 - jeden swój i jeden nie swój - oba na wymarciu/
          • man_sapiens Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 23.06.13, 19:34
            Będzie mi miło, jeżeli się przydam.
      • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 09:54
        politychna hucpa - nic innego. A ten "uboj rytualny" to nic innego jak mtzliwosc dla roznych politykierow zeby zaistniec. A ludek znowu daje sie nabierac.....:S
        • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 12:08
          1zorro-bis napisał:

> politychna hucpa - nic innego. A ten "uboj rytualny" to nic innego jak mtzliwos
          > c dla roznych politykierow zeby zaistniec. A ludek znowu daje sie nabierac....

jeśli się posłów obserwuje dokładnie,
          czyta co piszą i mówią w rożnych miejscach,
          bywa na spotkaniach, manifestacjach,
          to nawet przeciętnie zdolny obserwator widzi i wyczuwa
          kto działa oczekując na polityczny poklask, a kto
          robi coś i mówi, bo jest to zgodne z jego przekonaniami.
          dokładnie wiem kto i kiedy w tej sprawie mówił tak,
          by dowalić głównie politycznym konkurentom.
          ale zauważyłam, iż nawet, jeśli mowy były ubabrane w politykę,
          /na manifestacjach wyciszaną po tych mowach natychmiast przez Jacka Bożka/
          to jednocześnie nawet ci politykujący są ewidentnie na 100 proc.
          przekonani, co do konieczności zastopowania rzeczonej ustawy.

a już co niektórych, np. Roberta Biedronia, posądzać tylko o chęć "zaistnienia",
          nie widzieć jego od lat zaangazowania w obronę zwierząt nie tylko przy tej ustawie,
          no to trzeba być ślepym albo tak sobie brzęczeć tylko, choć nie posiada się wiedzy w temacie.

/pisanie o "dającym się nabierać ludku" uważam za pogardliwe, a nawet obraźliwe./

miłego dnia.
          • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 12:59
            mozesz sie obrazac. Ludek - daje sie politykom nie na takie rzeczy nabierac. I trzeba uwazac zeby sie do tego "ludku" nie zaliczac.
            Wtedy nie bedziesz miala powodu aby sie obrazac.....:S
            • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 14:34
              1zorro-bis napisał:

> mozesz sie obrazac. Ludek - daje sie politykom nie na takie rzeczy nabierac. I
              > trzeba uwazac zeby sie do tego "ludku" nie zaliczac.
              > Wtedy nie bedziesz miala powodu aby sie obrazac.....:S

nie obrażam się.
              łaskawy pan z Ciebie, że wyrażasz zgodę, bym mogła się obrażać.
              n/t Twych wypowiedzi mam tylko określone zdanie.

/
              1/ nie pouczaj mnie, z łaski swojej.
              już Ci wspominałam, nie mam kłopotu z wyciąganiem wniosków z mych obserwacji.

2/co do bycia nabieranym na tanie chwyty ludkiem,
              rozbawiasz mnie.
              też już mówiłam : widziałam przebieg wydarzeń, które m.in.
              są powodem Twego tu zjawienia się.
              i nie ja się nabrałam.

3/ nie rozumiem znaczków takich, jak np. " : S " i nie chcę ich rozumieć.
              zatem, jeśli chcesz mi coś zakomunikować, to jednak staraj się to zrobić z użyciem słów,
              a nie symboli, jak dla mnie, głupawych totalnie. /
              • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 14:49
                slowa widocznie do Ciebie nie docieraja....
                Dlatego moze znakami?:S
                Moj powod zjawienia sie tutaj? Juz napisalem.

> 1zorro-bis napisał:
                >
                > > mozesz sie obrazac. Ludek - daje sie politykom nie na takie rzeczy nabier
                > ac. I
                > > trzeba uwazac zeby sie do tego "ludku" nie zaliczac.
                > > Wtedy nie bedziesz miala powodu aby sie obrazac.....:S
                >
                > nie obrażam się.
                > łaskawy pan z Ciebie, że wyrażasz zgodę, bym mogła się obrażać.
                > n/t Twych wypowiedzi mam tylko określone zdanie.
                >
                > /
                > 1/ nie pouczaj mnie, z łaski swojej.
                > już Ci wspominałam, nie mam kłopotu z wyciąganiem wniosków z mych obserwacji.
                >
                > 2/co do bycia nabieranym na tanie chwyty ludkiem,
                > rozbawiasz mnie.
                > też już mówiłam : widziałam przebieg wydarzeń, które m.in.
                > są powodem Twego tu zjawienia się.
                > i nie ja się nabrałam.
                >
                > 3/ nie rozumiem znaczków takich, jak np. " : S " i nie chcę ich rozumieć.
                > zatem, jeśli chcesz mi coś zakomunikować, to jednak staraj się to zrobić z użyc
                > iem słów,
                > a nie symboli, jak dla mnie, głupawych totalnie. /
                • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 15:02
                  1zorro-bis napisał:

> slowa widocznie do Ciebie nie docieraja....
                  > Dlatego moze znakami?:S
                  > Moj powod zjawienia sie tutaj? Juz napisalem.

a ja mam wrażenie, że to Ty nie potrafisz używać słów, zatem, w odniesieniu nie tylko do mnie,
                  używasz znaków.

/do mnie słowa docierają.
                  jasne jest dla mnie, to, co parę razy Gat powtórzyła.
                  jak widać, dla Ciebie wciąż nie.
                  może dlatego, że nie kumasz, opatula Cię frustracja,
                  a z tej, jak wiadomo, już tylko maly sus do agresji - vide Twe gadki
                  o naiwnym ludku, zaślepionych rzekomo Cię zakrzykujących./
                  • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 15:24
                    bo ja jezdem taki prymityw co tylko pismo znakowe zna.....:D

> 1zorro-bis napisał:
                    >
                    > > slowa widocznie do Ciebie nie docieraja....
                    > > Dlatego moze znakami?:S
                    > > Moj powod zjawienia sie tutaj? Juz napisalem.
                    >
                    > a ja mam wrażenie, że to Ty nie potrafisz używać słów, zatem, w odniesieniu nie
                    > tylko do mnie,
                    > używasz znaków.
                    >
                    > /do mnie słowa docierają.
                    > jasne jest dla mnie, to, co parę razy Gat powtórzyła.
                    > jak widać, dla Ciebie wciąż nie.
                    > może dlatego, że nie kumasz, opatula Cię frustracja,
                    > a z tej, jak wiadomo, już tylko maly sus do agresji - vide Twe gadki
                    > o naiwnym ludku, zaślepionych rzekomo Cię zakrzykujących./
        • ave.duce Bogu dzięki, że między "dającym się nabierać 23.06.13, 12:33
          ludkiem" przedstawiciel mądrego ludu się pojawił.
      • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 11:56
        tak.
        widziałam już go.
        mam też dwa filmiki nagrane, ale ja lud nagrywałam i jego skandowania przeciw.
        lecz taki hałas robilim, że nic nie słychać i nagrania telefonem też kiepskie,
        to nie wrzucam.

gdybyście mieli coś wynalezione informacyjnego aktualnego w dniu danym, to dawajcie - się może przydać dla strategii.
        cały czas albowiem trzeba być czujnym i naciskać.
        będą próby kombinacji w sprawie klatki obrotowej czy też może próba przekabacenia posłów PO
        wycofaniem projektu rządowego i zastąpieniem poselskim w którym będzie mowa o uboju rytualnym dla religijnych mniejszości w Polsce, ale na eksport nie.
        a to spowoduje ogromne zmniejszenie liczby tak mordowanych zwierząt lecz procederu nie wyeliminuje.
        zaś tu idzie o to, by Polska była krajem odstępującym całkowicie od barbarzyńskich obyczajów.

ponoć na stronach organizacji żydowskich i mediów izraelskich można znaleźć różne interesujące nas rzeczy.
        czy na tych po angielsku wrzucając ritual slaughter Poland lub
        religious slaughter Poland - może kto znajdzie co o czym nie będziem wiedzieć, to dawajcie - przekażę, gdzie trza.
        • witekjs Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 12:45
          Nie powinno się dopuszczać do tego typu "poparcia".

fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/NJ167VGnOOahjAN2hX.jpg
          • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 13:02
            wlasnie i o tym wczesniej piasalem. Ale tutejsi zaslepieni obroncy zwierzat prawie ze mnie zakrzyczeli.....
            A ja to porownanie uwazam za ....SKANDAL.:S
            Albo szczeniacki wybryk.:S
            witekjs napisał:

> Nie powinno się dopuszczać do tego typu "poparcia".
            >
            > fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/NJ167VGnOOahjAN2hX.jpg
            • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 14:39
              1zorro-bis napisał:

> wlasnie i o tym wczesniej piasalem. Ale tutejsi zaslepieni obroncy zwierzat pra
              > wie ze mnie zakrzyczeli..

gdy ktoś ma inne zdanie, niż Ty, to nie dajesz rady się oprzeć negatywnemu etykietowaniu ?
              kto jest zaślepiony i co jest na to dowodem ?
              co jest zakrzykiwaniem ?
              wyrażanie innej, niż Twoja opinii ?

/gdybyś poprzestał na przedstawieniu swego zdania, a za cel rozmowy uznał to właśnie,
              oraz wysluchanie innych opinii, a nie, na siłę, nawet obrażając, przekonywanie do swych racji,
              byłbyś strawniejszym rozmówcą./
              • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 14:52
                to nie chodzi o moja opinie bo juz ja tutaj wyrazilem. Jesli jestes uwaznym czytelnikiem to powinnas wiedziec ze zgadzam sie z Toba co do meritum sprawy. Natomiast uzywanie tego piorownania w obronie zwierzat jak na tym transparencie uwazam za WYJATKOWO niestossowne.
                Doszlo teraz'?:S

> 1zorro-bis napisał:
                >
                > > wlasnie i o tym wczesniej piasalem. Ale tutejsi zaslepieni obroncy zwierz
                > at pra
                > > wie ze mnie zakrzyczeli..
                >
                > gdy ktoś ma inne zdanie, niż Ty, to nie dajesz rady się oprzeć negatywnemu etyk
                > ietowaniu ?
                > kto jest zaślepiony i co jest na to dowodem ?
                > co jest zakrzykiwaniem ?
                > wyrażanie innej, niż Twoja opinii ?
                >
                > /gdybyś poprzestał na przedstawieniu swego zdania, a za cel rozmowy uznał to wł
                > aśnie,
                > oraz wysluchanie innych opinii, a nie, na siłę, nawet obrażając, przekonywanie
                > do swych racji,
                > byłbyś strawniejszym rozmówcą./
                • olga_w_ogrodzie Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 15:11
                  1zorro-bis napisał:

> to nie chodzi o moja opinie bo juz ja tutaj wyrazilem. Jesli jestes uwaznym czy
                  > telnikiem to powinnas wiedziec ze zgadzam sie z Toba co do meritum sprawy. Nato
                  > miast uzywanie tego piorownania w obronie zwierzat jak na tym transparencie uwa
                  > zam za WYJATKOWO niestossowne.
                  > Doszlo teraz'?:S

głupia sprawa.
                  z Tobą się nie rozmawia, bo Ty nie czytasz, co inni piszą.
                  Ty powtarzasz swoją mantrę.
                  i projektujesz - sam nie sluchając innych,
                  zarzucasz im, że nie słuchają, nie rozumieją Ciebie.

• 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 15:25
                    ja odnosze jednak wrazenie, ze to Ty nie czytasz co inni pisza albo czytasz tylko tych ktorzy Tobie bezkrytycznie przyklaskuja.:S

> 1zorro-bis napisał:
                    >
                    > > to nie chodzi o moja opinie bo juz ja tutaj wyrazilem. Jesli jestes uwazn
                    > ym czy
                    > > telnikiem to powinnas wiedziec ze zgadzam sie z Toba co do meritum sprawy
                    > . Nato
                    > > miast uzywanie tego piorownania w obronie zwierzat jak na tym transparenc
                    > ie uwa
                    > > zam za WYJATKOWO niestossowne.
                    > > Doszlo teraz'?:S
                    >
                    > głupia sprawa.
                    > z Tobą się nie rozmawia, bo Ty nie czytasz, co inni piszą.
                    > Ty powtarzasz swoją mantrę.
                    > i projektujesz - sam nie sluchając innych,
                    > zarzucasz im, że nie słuchają, nie rozumieją Ciebie.
                    >
                    • 1zorro-bis A tak poza tym.... 23.06.13, 15:29
                      o co my sie spuieramy? O "rytualany uboj" ? NIE !
                      wiec w czym problem? A o uzycie slowa "Holocaust" - to ide o zaklad, ze ludzi, ktorzy maja podobne zdanie co Witek i ja jest duzo, duzo wiecej....
                      Spytajcie sie Rabina.:S
          • 1zorro-bis Re: Filmik uzupełniający 23.06.13, 13:03
            panienki na zdjeciu nie maja nawet trzydziestu lat. Dlatego mysle, ze ta glupote mozna im wyjatkowo wybaczyc....:S
            witekjs napisał:

> Nie powinno się dopuszczać do tego typu "poparcia".
            >
            > fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/NJ167VGnOOahjAN2hX.jpg
          • gat45 To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:08
            Ta zaślepiona, co zakrzykuje, to ja (dixit Zorr-bis).

Powtarzam więc : od kiedy Amerykanie wprowadzili (za pomocą tytułu słynnego serialu, w którym zresztą Żydów do wagonów pomagali ładować polscy żołnierze z - uwaga - orzełkami na czapkach), nie mogę znieść terminu "holocaust" w odniesieniu do zagłady narodu żydowskiego. Zawsze kojarzy mi się to z młodocianymi idiotami w Izraelu, mówiącymi o pokoleniu swoich rodziców "oni się dali zaprowadzić na rzeź jak bydło, a my się nie damy". Powinno się mówić albo Zagłada, albo Shoah.

Wiem, ze nie wygram tego starcia, Holocaust się zakorzenił. Ale przynajmniej niech mi nikt nie odbiera znajomości pierwotnego - i dla mnie jedynego - znaczenia tego słowa. Ani mnie, ani nikomu.

Tak więc ten transparent jest jak najbardziej na miejscu.
            • magdolot Nie na temat 23.06.13, 14:20
              Starodawny bóg Jehowa, skądinąd paskudny typ, miał absolutną rację z tym okiem i zębem. Zapomniał ino dodać, wyraźnie tak, że istnieje pewna dowolność w wyborze właściciela inkryminowanego oka lub zęba.
              Widać to jak na dłoni i w ataku pod Nanga Parbat - talibowie zabili Chińczyków, Rosjan i Ukraińców w odgrywce za amerykańskiego drona... i w komentarzach pod tekstem. Ta sama logika, co do, kurcza, joty.
              Fkurzeni tuczemy w pierwszy z brzegu ząb zarzucając mu zaślepienie...
            • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:21
              powinnas sobie zrobic najpierwe pare wycieczek do kilku obozow, obejzec pare filmow DOKUMENTALNYCH i moze...moze zrozumiesz wtedy, ze uzywanie tego slowa w takim miejscu i nawet w slusznej sprawie jest ABSOLUTNIE nie na miejscu.:S
              • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:25
                a tutaj tez masz "uboj rytualny".....Holocaust. Prawdziwy.
                Chcesz wiecej?
                www.youtube.com/watch?v=taimytL1qh4
                • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:27
                  a tutaj zdjecia oryginalne...
                  Dalej sie upierasz przy swoim?
                  www.youtube.com/watch?v=ParxL_mmi-Y
                  • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:42
                    A przy czym to ja się niby upieram ?
              • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:32
                Widzisz... Jakby Ci to powiedzieć... Dobra. Ja jestem zgodna do mdłości : możesz sobie uważać, że jest nie na miejscu. Ale wstrzymaj się ciutkę z pouczaniem, dobrze ? Bo może się zrobić głupio.

Ostatni raz : Holocaust to sztucznie wprowadzone określenie (w późnych latach 70-tych). Dla mnie to bardzo niezręczna metafora i bardzo źle się z tą nazwą Zagłady czuję. Za dużo w niej przyrównania ofiar do bydła rzeźnego. Zapewniam Cię, że nie ja jedna mam ten wstręt (i trochę żalu) : wstręt dla autorów metafory, żal do tych, którzy ją bezmyślnie ugruntowali.
                Jeżeli i teraz nie zrozumiesz, to składam broń.
                • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:47
                  nikogo nie mam zamiaru pouczac. A glupio to powinno byc Tobie.
                  Jesli dalej nie rozumiesz....
                  gat45 napisała:

> Widzisz... Jakby Ci to powiedzieć... Dobra. Ja jestem zgodna do mdłości : możes
                  > z sobie uważać, że jest nie na miejscu. Ale wstrzymaj się ciutkę z pouczaniem,
                  > dobrze ? Bo może się zrobić głupio.
                  >
                  > Ostatni raz : Holocaust to sztucznie wprowadzone określenie (w późnych latach 7
                  > 0-tych). Dla mnie to bardzo niezręczna metafora i bardzo źle się z tą nazwą Zag
                  > łady czuję. Za dużo w niej przyrównania ofiar do bydła rzeźnego. Zapewniam Cię,
                  > że nie ja jedna mam ten wstręt (i trochę żalu) : wstręt dla autorów metafory,
                  > żal do tych, którzy ją bezmyślnie ugruntowali.
                  > Jeżeli i teraz nie zrozumiesz, to składam broń.
                  • gat45 No toś się podwójnie wygłupiło, Zorro 23.06.13, 14:50
                    Raz, bo nie miałeś zamiaru pouczać, a nic innego nie robisz
                    Dwa, bo kulą w płot

• 1zorro-bis Re: No toś się podwójnie wygłupiło, Zorro 23.06.13, 14:54
                      gdy argumentow brak
                      - to jedyne co Tobie pozostalo. Personalny .....ataczek?:D
                      gat45 napisała:

> Raz, bo nie miałeś zamiaru pouczać, a nic innego nie robisz
                      > Dwa, bo kulą w płot
                      >
                      • gat45 Re: No toś się podwójnie wygłupiło, Zorro 23.06.13, 15:01
                        Nie, w żadnym wypadku nie zamierzałam atakować. Było to co najwyżej zniecierpliwione żachnięcie się na kolejny ataczek. Personalny. I bardziej bolesny, niż Ci się wydawało.
                        • 1zorro-bis Re: No toś się podwójnie wygłupiło, Zorro 23.06.13, 15:23
                          tak? A kto kogo ...."uszczypnal"?:S
                          gat45 napisała:

> Nie, w żadnym wypadku nie zamierzałam atakować. Było to co najwyżej zniecierpli
                          > wione żachnięcie się na kolejny ataczek. Personalny. I bardziej bolesny, niż Ci
                          > się wydawało.
            • witekjs Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:24
              gat45 napisała:

> Ta zaślepiona, co zakrzykuje, to ja (dixit Zorr-bis).
              >
              > Powtarzam więc : od kiedy Amerykanie wprowadzili (za pomocą tytułu słynnego ser
              > ialu, w którym zresztą Żydów do wagonów pomagali ładować polscy żołnierze z - u
              > waga - orzełkami na czapkach), nie mogę znieść terminu "holocaust" w odniesieni
              > u do zagłady narodu żydowskiego. Zawsze kojarzy mi się to z młodocianymi idiot
              > ami w Izraelu, mówiącymi o pokoleniu swoich rodziców "oni się dali zaprowadzić
              > na rzeź jak bydło, a my się nie damy". Powinno się mówić albo Zagłada, albo Sh
              > oah.

>
              > Wiem, ze nie wygram tego starcia, Holocaust się zakorzenił.Ale przynajmniej ni
              > ech mi nikt nie odbiera znajomości pierwotnego - i dla mnie jedynego - znaczen
              > ia tego słowa. Ani mnie, ani nikomu.
              >
              > Tak więc ten transparent jest jak najbardziej na miejscu.

Ten transparent jest, skrajnie niestosowny .
              • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:25
                albo tutaj.....
                www.youtube.com/watch?NR=1&v=l8AuXQ1GJ0g&feature=endscreen
                • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:31
                  No, to panowie wytłumaczcie mi (tylko bez linków do jutuba, bo ja naprawdę wiem, jak wyglądała zagłada Żydów), co jest tak straszliwie oburzającego w tym transparencie?
                  • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:46
                    jezeli nie rozumiesz, to mi argumentow brak.
                    Powiem krotko - za tego typu transparent - w Niemchzech panienki byly by zaproszone do prokuratury. No, ale Niemcy to dziki kraj.

ploniekocica napisała:

> No, to panowie wytłumaczcie mi (tylko bez linków do jutuba, bo ja naprawdę wiem
                    > , jak wyglądała zagłada Żydów), co jest tak straszliwie oburzającego w tym tran
                    > sparencie?
                    • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:50
                      Ale pomijając Niemcy, niemiecką prokuraturę i ewentualną dzikość jakiegoś kraju, zapytam ponownie, co Ciebie personalnie w tym transparencie tak oburza?
                      • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:53
                        porownanie. I nie tylko mnie.
                        ploniekocica napisała:

> Ale pomijając Niemcy, niemiecką prokuraturę i ewentualną dzikość jakiegoś kraju
                        > , zapytam ponownie, co Ciebie personalnie w tym transparencie tak oburza?
                        >
                        • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:03
                          Ale porównanie czego do czego? Zwierząt do ludzi? Zwierząt do Żydów? Czego do czego konkretnie?

A tak w ogóle gybyś po pierwszym poście udał sie do gugla to byś się dowiedział, że to najpierw ludzie - żydzi zostali do zwirząt porównani.
                        • gat45 I gdybyś tak był od poczatku napisał 23.06.13, 15:42
                          1zorro-bis napisał:

> porownanie. I nie tylko mnie.
                          > ploniekocica napisała:
                          >
                          > > Ale pomijając Niemcy, niemiecką prokuraturę i ewentualną dzikość jakiegoś
                          > kraju
                          > > , zapytam ponownie, co Ciebie personalnie w tym transparencie tak oburza?

że W TWOIM ODCZUCIU jest to niestosowne, to cały ten wątek wyglądałby inaczej.
                          Ale i on się na coś przydał - ja przynajmniej już dokładnie wiem, z kim (z jakim dyskutantem) mam do czynienia. I więcej Zorro-bis zaszczycony dyskusją z Gatem nie będzie :) Gat nie lubi rozmowy przymusowo-nakazowej.
                          • 1zorro-bis Re: I gdybyś tak był od poczatku napisał 23.06.13, 15:57
                            a Zorro nie lubi dyskutowac z kims kto wszystko lepiej wie. Bo to bez sensu.....:S
                            • ave.duce W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 16:19
                              i o stosowności bądź nie porównań, i o Mozarcie.

1zorro-bis napisał:

> a Zorro nie lubi dyskutowac z kims kto wszystko lepiej wie. Bo to bez sensu....
                              > .:S
                              • 1zorro-bis Re: W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 16:35
                                a wiec poczytaj sobie moja mundralinska dlaczego mozart mowil o sobie ze jest Niemcem....bedac Austriakiem. :S
                                Ale...Ty i tak lepiej wiesz....:D
                                ve.duce napisała:

> i o stosowności bądź nie porównań, i o Mozarcie.
                                >
                                > 1zorro-bis napisał:
                                >
                                > > a Zorro nie lubi dyskutowac z kims kto wszystko lepiej wie. Bo to bez sen
                                > su....
                                > > .:S
                                • ave.duce Dużo pracy przed Tobą. 23.06.13, 16:39
                                  Trzymam kciuki, żebyś podołał.
                                • ploniekocica Re: W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 16:42
                                  Johann Georg Leopold Mozart (ur. 14 listopada 1719 w Augsburgu, zm. 28 maja 1787 w Salzburgu) – niemiecki skrzypek i kompozytor. Ojciec Wolfganga Amadeusza Mozarta i Marii Anny Nannerl Mozart.
                                  • ploniekocica Już wiem skąd Ave wzięła tego Ludwiga van 23.06.13, 16:49
                                    Austriak chce przekonać świat, że Hitler był Niemcem, a Beethoven Austriakiem. Niemcowi jest to obojętne – głosi kolejny dowcip o germańskich sąsiadach. W rzeczywistości Niemcy nie rezygnują tak łatwo z wielkich kompozytorów. W 2003 roku tamtejsza telewizja ZDF ogłosiła plebiscyt „Najwięksi Niemcy”. Można było głosować między innymi na Beethovena i Mozarta. Austriacy poczuli się dotknięci. Dla nich to perfidna kradzież narodowych bohaterów. Spór toczy się do dziś. Ludwig van Beethoven urodził się w Bonn, późniejszej stolicy RFN, ale wiele lat spędził w Wiedniu i tam został pochowany. Wolfgang Amadeusz Mozart przyszedł na świat w Salzburgu. Dziś to miasto austriackie, ale w tamtym czasie było samodzielnym księstwem. A ojciec kompozytora pochodził z południowoniemieckiego Augsburga. Jakby tego było mało, niemiecki hymn skomponował Austriak Joseph Haydn. Melodia powstała na zlecenie Habsburgów i początkowo grana była do słów „Boże, zachowaj cesarza Franciszka”. Dopiero później zawłaszczyli ją bracia z północy, śpiewając do niej „Niemcy, Niemcy ponad wszystko”.
                                    • ave.duce Usłyszałam kiedyś gdzieś anegdotę 23.06.13, 17:08
                                      o Austriakach we związku z uważaniem ich za ofiary Hitlera ;)
                                      I tyle.
                                      • ploniekocica Re: Usłyszałam kiedyś gdzieś anegdotę 23.06.13, 17:13
                                        Się okazuje, że nie tylko Ty. Newsweek tyż.
                                        • ave.duce To dla mnie topsze czy wręcz w wicewersji? 23.06.13, 17:19
                                          ploniekocica napisała:

> Się okazuje, że nie tylko Ty. Newsweek tyż.
                                          • gat45 Re: To dla mnie topsze czy wręcz w wicewersji? 23.06.13, 17:23
                                            To znaczy, że korzystasz z tych samych podsłuchów (przecieków ?) co NW (notabene)

No, no, nnnnnno, Szefowa....
                                          • ploniekocica Re: To dla mnie topsze czy wręcz w wicewersji? 23.06.13, 17:26
                                            Topsze :) Znaczy ja (i nie tylko ja) nigdy nic o domniemanej austriackości Ludwiga van nie słyszałam (tzn. offszem klasyk wiedeński niby, ale Niemiec) i się trochę tę Twoją anegdotką zadziwiłam. Ale to znaczy, że nie anegdocista pomylił Beethovena z Mozartem, ale ja niedouk jestem. Jednakowoż nie idę się zabić z powodu tego.
                                            • gat45 Re: To dla mnie topsze czy wręcz w wicewersji? 23.06.13, 17:34
                                              Okropnie paskudzimy zasadniczy temat wątku, ale nie wydzierżę : w dzieciństwie widziałam przechowywany pieczołowicie przez ojca wycinek z jakiejś polskiej gazety z 1945 roku, sławiący kulturę Armii Czerwonej : po wyzwoleniu Wiednia pułkownik taki-a-taki złożył wieniec na grobie Mozarta....

Potem wiatr historii wycinkiem miotnął i dowody na c00lturę diabli wzięli.
                                  • 1zorro-bis Re: W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 16:53
                                    podobne durne przyklady mozna prztaczac czy Chopin byl Francuzem czy Polakiem a Mickiewicz Polakiem czy Litwinem?:S
                                    www.newsweek.pl/wydania/1195/klotnia-w-rodzinie,58481,1,1
                                    • ploniekocica Re: W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 17:00
                                      A za kogo się uważali Chopin i Mickiewicz?
                                      Bo Mozart się uważał za Niemca.
                                      Kant był Rosjaninem?
                                      • 1zorro-bis Re: W końcu sam wie NAJlepiej - 23.06.13, 17:26
                                        .........:D
                                        Zgadnij.:S
                                        niewiarygodne.pl/gid,13074356,img,13074421,kat,1017185,page,6,title,Wielcy-Polacy-ktorzy-nie-byli-Polakami,galeriazdjecie.html?smgajticaid=610d21
                                        ploniekocica napisała:

> A za kogo się uważali Chopin i Mickiewicz?
                                        > Bo Mozart się uważał za Niemca.
                                        > Kant był Rosjaninem?
                      • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:56
                        Słuchaj, on chyba naprawdę nas podejrzewa - i Ciebie, i mnie - o negacjonizm, antysemityzm i jeszcze parę nieciekawych -izmów.
                        O nieba, chrońcie mnie przed takimi obrońcami !

• gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:38
                witekjs napisał:

>
                > Ten transparent jest, skrajnie niestosowny .

Pytam powoli i dobitnie : co w tym trans-pa-ren-cie jest nie-sto-sow-ne-go ?
                Przyrównanie Zagłady do rytualnego uboju ? Ależ to jest dokładnie NA ODWRÓT !!!!
                • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:50
                  zalosne. Obezjyj moze te filmiki. Moze jednak zrozumiesz.
                  gat45 napisała:

> witekjs napisał:
                  >
                  > >
                  > > Ten transparent jest, skrajnie niestosowny .
                  >
                  >
                  > Pytam powoli i dobitnie : co w tym trans-pa-ren-cie jest nie-sto-sow-ne-go ?
                  > Przyrównanie Zagłady do rytualnego uboju ? Ależ to jest dokładnie NA ODWRÓT !!!
                  > !
              • olga_w_ogrodzie Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 14:55
                Witku,

a czy Ty przeczytałeś co i dlaczego mówi Gat ?
                ja tak.
                i absolutnie się z nią zgadzam.
                słowo "HOLOCAUST", którego zaczęto używać w odniesieniu do masowych mordów,
                zagłady Żydów, jest niestosowne.
                ono nawet w odniesieniu do tych zarzyznanych zwierząt jest nieadekwatne, ale nie niestosowne.

bardzo się cieszę, że Gat to nam tu wyjaśniła.
                się okazuje, że ma absolutną rację.
                nie jest tak, że gdy się zwyczajowo używa określenia krzywdzącego, niestosownego,
                to jest mus, by w świadomości ono pozostało, skoro już się "utarło".
                jesli obraża, na dodatek Zmarlych, należy starać się je zastąpić określeniami, które nie obrażają,
                a nie iść w zaparte.

/p.s. nazwanie kogo, jak kogo, ale zawsze wyważonej, grzecznej , spokojnej Gat "zaślepioną" i "zakrzykującą", gdy umiejętnie i kulturalnie wyjaśnia o co chodzi, to dopiero jest wyczyn./

Drogi Panie Rabinie
                czy moglby mi Pan wyjasnic, co oznacza w sensie biblijnym slowo HOLOKAUST. Jak mi wiadomo z Biblii Abraham zlozyl Bogu calopalna ofiare, bo tak pragnal Go uczcic. Nie bardzo rozumiem, dlaczego wspolczesny swiat nie rozumiejac sensu Ofiary calopalnej, tak bardzo szafuje tym slowem. Mnie sie wydaje, ze zaden Zyd szanujacy swoje zycie nie oddawal w okrotnych zakladach smierci swojego zycia, jako dobrowolna ofiare zlozona Bogu. Jesli sie myle to prosze o pelna odpowiedz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowny Panie

Słowo holokaust faktycznie oznacza ofiarę całopalną. Ale naturalnie Holokaust po drugiej wojnie swiatowej ma inne znaczenie i trzeba te dwa terminy rozgraniczyc. Nie jestem w stanie Panu odpowiedzieć kto pierwszy zastosował słowo Holokaust na określenie zagłady jaka miała miejsce, myślę, że trzeba by szukać w literaturze anglojęzycznej. Oczywiście nie chodzi o to, że Żydzi poświęcali się i szli na śmierć, by uczynić ofiarę. Dlatego po hebrajsku używamy słowa Shoah, czyli całkowita zagłada, by własnie uniknąc tych skojarzeń z pozytywnym znaczeniem całopalenia. Tak się przyjęło jednak, że na całym świecie używa się tego określenia. Myślę, że trzeba by się skonsultować z językoznawcą w tej kwestii.

Z wyrazami szacunku

www.chabad.org.pl/templates/articlecco_cdo/aid/929318/jewish/Holokaust-znaczenie-sowa.htm
                • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:22
                  i nalezaloby sie Rabina spytac co on sadzi o tym Waszym porownaniu.....

> Witku,
                  >
                  > a czy Ty przeczytałeś co i dlaczego mówi Gat ?
                  > ja tak.
                  > i absolutnie się z nią zgadzam.
                  > słowo "HOLOCAUST", którego zaczęto używać w odniesieniu do masowych mordów,
                  > zagłady Żydów, jest niestosowne.
                  > ono nawet w odniesieniu do tych zarzyznanych zwierząt jest nieadekwatne, ale ni
                  > e niestosowne.
                  >
                  >
                  • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:29
                    Jeżeli to jest kwestia obrazy Żydów to faktycznie zapytaj rabina.
                    Jeżeli Ciebie jako człowieka obraża porównywanie męczarni zwierząt do męczarni ludzi to trzeba było tak od razu i Żydów w to nie warto mieszać.
                    • 1zorro-bis Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:31
                      powolywaliscie sie juz na Rabina, wiec mysle ze to Wy powinnyscie sie jego teraz pytac. No, chyba ze brak odwagi....
                      ploniekocica napisała:

> Jeżeli to jest kwestia obrazy Żydów to faktycznie zapytaj rabina.
                      > Jeżeli Ciebie jako człowieka obraża porównywanie męczarni zwierząt do męczarni
                      > ludzi to trzeba było tak od razu i Żydów w to nie warto mieszać.
                      • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:37
                        Rozumiem, że w sprawach dotyczących Polaków uważasz, ze powinno sie pytać księdza (a raczej Księdza, bo taka postulujesz pisownię)???
                        • ave.duce :))) 23.06.13, 16:22
                          ploniekocica napisała:

> Rozumiem, że w sprawach dotyczących Polaków uważasz, ze powinno sie pytać księd
                          > za (a raczej Księdza, bo taka postulujesz pisownię)???
                    • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:33
                      ploniekocica napisała:

> Jeżeli to jest kwestia obrazy Żydów to faktycznie zapytaj rabina.

Wybacz, ale NIE. Rabina nalezy pytać, czy jest to obraza wyznania mojżeszowego. Żydzi są w stanie wypowiedzieć się bez wspomagania.
                      • ploniekocica Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:36
                        Mea culpa, powinnam napisać żydów małą literą, ale po doświadczeniach z FK z niejakim P. się boję, że znowu bęę się musiała tłumaczyć.
                        • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:44
                          Jedni dostają cięgi za znajomość ortografii, drudzy - słów pochodzenia obcego, ze szczególnym uwzględnieniem starogreckich.
                          Po co nam tyle tej kultury, Kocica ? Ja się pytam - po co ???? Eh, życie....
                          • witekjs Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 15:58
                            gat45 napisała:

> Jedni dostają cięgi za znajomość ortografii, drudzy - słów pochodzenia obcego,
                            > ze szczególnym uwzględnieniem starogreckich.
                            > Po co nam tyle tej kultury, Kocica ? Ja się pytam - po co ???? Eh, życie....

Myślę, że warto pamiętać, że takie plakaty, w czasie demonstracji na ulicy, mają przemawiać do zwykłych ludzi.
                            Nie ma powodu aby znęcanie nad zwierzętami, kojarzyć z tragedią Narodu Żydowskiego.
                            • ave.duce Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 16:29
                              witekjs napisał:

> Nie ma powodu aby znęcanie nad zwierzętami, kojarzyć z tragedią Narodu Żydowskiego.

https://sesja.nx8.pl/image023.gif
                              • gat45 Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 16:38
                                Nie tłucz już tym łbem, bo ściany popękają.
                                Zakonotuj sobie : ja jestem za lekceważeniem okupacyjnych cierpień żydowskich i dopiero dzisiaj dowiedziałam się, co to jest Babi Jar (taki film z 2003 roku). I od razu lżej się zrobi Twojej skołatanej głowinie.
                                • ave.duce Re: To nie tak, Witkujs, tylko cakiem na odwrót 23.06.13, 16:42
                                  gat45 napisała:

> Nie tłucz już tym łbem, bo ściany popękają.
                                  > Zakonotuj sobie : ja jestem za lekceważeniem okupacyjnych cierpień żydowskich i
                                  > dopiero dzisiaj dowiedziałam się, co to jest Babi Jar (taki film z 2003 roku).
                                  > I od razu lżej się zrobi Twojej skołatanej głowinie.

Nie pocieszaj mnie, nie zasługuję na pocieszenie - jestem tylko dającym się nabierać ludkiem.
                            • magdolot łyk cooltury 23.06.13, 16:45
                              Pamiętamy. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że autorzy transparentu mieli na myśli właśnie to, co im się tu imputuje: poszli kwiecistym śladem katolickiego dyskursu moralnego w stylu "aborcja = Holocaust Nienarodzonych, Alicja Tysiąc = Eichmann". Że to jest bardzo zły styl, nikt tu wątpliwości nie ma.
                              Wątpliwości dotyczą ślepego katoństwa niektórych. Katoństwa, które odbiera zdolność czytania ze zrozumieniem. Katoństwa, co wycina szabelką moralną literkę "Z" na grubym brzuchu tłustego sierżanta Garcii... i czeka na oklaski. Otóż oklasków nie będzie z braku sierżanta Garcii.

> Po co nam tyle tej kultury, Kocica ? Ja się pytam - po co ???? Eh, życie.
                              Po to, żeby Żyrafy mogły się ciągle uczyć nowych rzeczy. Od tej pory używać będę określenia Shoah, a gdybym kiedyś zapomniał tę lekcję, poproszę o czułego bejsbola f mózg.
                              • 1zorro-bis Re: łyk cooltury 23.06.13, 16:54
                                barzid mundre i enteligentne.....:D:D
                                magdolot napisała:

> Pamiętamy. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że autorzy transparentu mie
                                > li na myśli właśnie to, co im się tu imputuje: poszli kwiecistym śladem katolic
                                > kiego dyskursu moralnego w stylu "aborcja = Holocaust Nienarodzonych, Alicja Ty
                                > siąc = Eichmann". Że to jest bardzo zły styl, nikt tu wątpliwości nie ma.
                                > Wątpliwości dotyczą ślepego katoństwa niektórych. Katoństwa, które odbiera zdol
                                > ność czytania ze zrozumieniem. Katoństwa, co wycina szabelką moralną literkę "Z
                                > " na grubym brzuchu tłustego sierżanta Garcii... i czeka na oklaski. Otóż oklas
                                > ków nie będzie z braku sierżanta Garcii.
                                >
                                > > Po co nam tyle tej kultury, Kocica ? Ja się pytam - po co ???? Eh, życie
                                > .
                                > Po to, żeby Żyrafy mogły się ciągle uczyć nowych rzeczy. Od tej pory używać będ
                                > ę określenia Shoah, a gdybym kiedyś zapomniał tę lekcję, poproszę o czułego bej
                                > sbola f mózg.
                                • magdolot Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:02
                                  https://sesja.nx8.pl/image023.gif
                              • ave.duce Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:04
                                Wybierz sobie model

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS8YbxhYZUiuys5_9Vo6q60Gqoxe5fEizSB03K-e9s-87BL04saOw
                                • magdolot Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:12
                                  Szczęśliwa czynastka! Ta sz czerwonym paseczkiem [f sam raz na lemingi].
                                  • ave.duce Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:21
                                    Prymuska!
                              • gat45 Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:42
                                magdolot napisała:

[...] gdybym kiedyś zapomniał tę lekcję, poproszę o czułego bej
                                > sbola f mózg.

Czyli - nie chcesz się uczyć rytualnie, tylko humanitarnie ? Z ogłuszeniem ?
                                • magdolot Re: łyk cooltury 23.06.13, 17:53
                                  > Czyli - nie chcesz się uczyć rytualnie, tylko humanitarnie ? Z ogłuszeniem ?

No, f końcu posiadam to "pszegotowanie pedagogiczne", więc i dla siebie potrafię wybrać dosyć humanitarnie, żeby nie rzec zgoła humanitarystycznie, bo znana ze mnie tolerasta jest.
    • buldog2 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 23.06.13, 17:25
      Zgadzam się.
      Warto pomyśleć, co jeszcze można zrobić, by zatrzymać proceder.
      --
      Pozdrowienia
      buldog.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 23.06.13, 17:47
      Jan Bury z PSL stwierdził w piątek rano w Radiu Zet, że Polska już traci miejsca pracy z powodu zakazu uboju rytualnego i że i tak nic na świecie się nie zmieni, jesli w Polsce zakaz zostanie utrzymany.( !!!!!)
      W materiale także tabelka z szacunkami Ministerstwa Rolnictwa dotyczącymi ewentualnych zachowań klubów parlamentarnych w czasie głosowania.

300polityka.pl/news/2013/06/21/nowy-etap-gry-o-uboj-rytualny-w-platformie/
      https://static.300polityka.pl/media/2013/06/BIuHYiMCMAA8wbl.jpg
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 24.06.13, 18:04
      wydaje się, że niektórzy nie kumają niczego.
      ewentualnie kumają i są cwani, zatem obmyślili jak razem z PSL oraz innymi zwolennikami projektu ustawy o uboju ryt. wykiwać jego przeciwników, obrońców zwierząt :

Groźba odrzucenia rządowego projektu otworzyła drogę projektowi poselskiemu: - Właściwie jest już gotowy. Mamy plan, by wrzucić go na szybką ścieżkę i uchwalić do 12 lipca, przed głosowaniem nad projektem rządowym - mówi Paweł Suski (PO), przewodniczący Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt - Chcemy dopuścić ubój bez ogłuszenia wyłącznie na potrzeby polskich mniejszości. A oprócz tego dopuścić ubój z tzw. jednoczesnym ogłuszeniem, który akceptuje większość odłamów islamu. Takie rozwiązanie można było przyjąć w projekcie rządowym, ale minister rolnictwa nie zastosował się do polecenia premiera, by zbadać wszystkie możliwości kompromisowego uregulowania tej kwestii - dodaje Suski.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,14155070,Uboj_odroczony__Bedzie_kompromis_.html#ixzz2X9M07eXn

podnosi się już rwetest wśród obrońców zwierząt, napomykanie o zdradzie, wieszanie naiwnie psów na P. Suskim tylko.

Nie ma co zwalać na jednego Suskiego. Wszyscy, którzy byli przeciwni ubojowi rytualnemu chyba sądzą, że naprawdę jest kompromisem ten nowy projekt ustawy. A on jedynie zmniejsza ewentualnie skalę czyli liczbę pomordowanych zwierząt, ale nie sam obraz okrucieństwa. Ponadto, proponuję przyjrzeć się szacunkowej tabeli Min. Rolnictwa dotyczącej przewidywanych zachowan klubów poselskich. 300polityka.pl/news/2013/06/21/nowy-etap-gry-o-uboj-rytualny-w-platformie/
      Nie jest tak slodko, jak nam obwieszczali na manifestacjach posłowie PiS czy rzecznik SLD poseł Joński, iż ich kluby są przeciw, a Solidarna Polska, PSL, PO takie okropne, bo ZA. Przeciw w całości, zagłosowałby prawdopodobnie jedynie Ruch Palikota. We wszystkich innych klubach są zarówno przeciwnicy, jak i zwolennicy "starego" projektu ustawy. Obawiam się, że nowy projekt poselski posłow PO faktycznie "wypchnie" ten stary rządowy, ale jednocześnie spowoduje, że dotychczasowi przeciwnicy zagłosują ZA. Wg szacunków Min. Rolnictwa poprzedni projekt miał szansę przejść 4 głosami. Zatem nasz plan powinien był zmierzać w kierunku znalezienia choćby jeszcze tych 4. posłow, którzy zagłosują przeciw.
      Teraz sytuacja się zmieni - tych ZA nowym projektem ustawy będzie więcej, a z PO mogą być wszyscy. No i będą sądzić do tego, że buzie obrońców zwierząt zostaną zatkane.
      W tej sytuacji, gdy o mnie idzie, już zaczęłam umieszczać, gdzie mogę, moją opinię, iż tego rodzaju "kompromis" jak ten nowy projekt, jest nie do przyjęcia i koniec.
    • ave.duce Bury burak... 25.06.13, 08:57
      ... Na wsi też dokonuje się uboju rytualnego - kurczaka na niedzielny rosół. Pamiętam, jak się to robiło i ciągle się tak robi. ...
      • magdolot Re: Bury burak... 25.06.13, 20:12
        Burak - to brzmi dumnie.
        Człowiek człowiekowi burakiem.
        Burakiem jestem i nic co luckie nie jest mi obce.

Burak ściągnął mnie nieco na ziemię i prosto z gleby mówię: jakie to szczęście, że CBOS nie drążył złożonych motywacji rolników, którzy są przeciwko ubojowi bez ogłuszania!
        Bo oprócz humanitaryzmu mogłaby wyleźć spora dafka ksenofobii [antysemityzmu i islamofobii], a na dodatek mocno przyziemna zawiść.
        Takoż nie dzielili odpowiadających rolników na siejców i hodowców i na hodowców wg. asortymentu i nie pytali kto jest czyim elektoratem... Swoją drogą, wyniki takiego badania by były cholernie ciekawe.

Się niniejszym przyznaję bez bicia, że moja wieloletnia niechęć do panów z tradycyjnej przytulanki koalicyjnej, czyli PSL... u mnie też jest jakimś motywem. I dumam sobie od rańca, czy niechęć stoi moralnie wyżej niż zawiść, czy nie? Czy ten brak ekonomicznego motywu uszlachetnia mnie, czy raczej pogrąża? Czy może raczej jego poboczność uszlachetnia mnie? Ot, przydrożny pies ogrodnika...
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 26.06.13, 15:53
      " UWAGA! Manifestacja 10.07 Warszawa Torwar godz 10 w obronie miejsc pracy rolników, przywrócenia uboju rytualnego. Zapraszamy organizacja Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Drobiarska, Stowarzyszenie Rzeznikow Wedliniarzy, Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Rolniczych. Zapewniamy bezpłatny dojazd i powrót. Informacja jak wyżej ewentualne Zakłady Mięsne Mokobody 516 031 481
      Manifestaci, 26-06-2013, 10:54 "

www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/wolowina-bedzie-tracic-rynki-na-rzecz-innych-gatunkow-miesa,87511.html
      mają kasę, to se dojadą.

• olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 26.06.13, 15:56
      ze strony : Ubój rytualny w Polsce? Po moim trupie. STOP

" Komorowski, znany również jako piewca i obrońca prymitywnej "kultury i tradycji myśliwskiej", miał powiedzieć w czasie Europejskiej Konferencji Rabinów w 2011 roku (która miała miejsce w Polsce), że "ostro sprzeciwia się próbie wprowadzeniu zakazu UR w Holandii (Tam też walczą, ale najwyraźniej nie idzie im tak dobrze) i próba wprowadzenia zakazu w tym państwie jest zamachem na fundamentalne prawo do praktykowania religii, przejawem kryzysu tolerancji, atakiem wymierzonym w mniejszość muzułmańską i żydowską". Oczywiście Pan Prezydent nie miał chyba publicznie uwagi wyznać, że popiera działania legislacyjne mające na celu legalizację UR w Polsce, no ale to już zostawiam waszej ocenie:

Poniżej zamieszczam teksty źródłowe:

www.thenews.pl/1/10/Artykul/103347,Kosher-and-Halal-slaughter-unconstitutional-in-Poland
      www.occupyforanimals.org/ban-religious-slaughter-throughout-europe.html
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 27.06.13, 22:44
      OSTATNIA I NAJWAŻNIEJSZA BITWA! Pikieta przeciwko legalizacji uboju rytualnego!

Przez: Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!, Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt Mondo CANE i OTOZ Animals

Po raz kolejny musimy ogłosić mobilizację! Jak wiecie głosowanie w sejmie zostało przesunięte - prawdopodobnie na 12 lipca. Było to spowodowane m.in. dużymi demonstracjami i Waszą obecnością! Zwolennicy uboju rytualnego liczą na to, że w wakacje nasz opór osłabnie na tyle żeby przeciągnąć na swoją stronę kilku niezdecydowanych posłów i zbudować większość potrzebną do przepchnięcia haniebnego prawa do zabijania zwierząt bez ogłuszania!

10go lipca pod sejmem zbiorą się zwolennicy uboju rytualnego - przyjadą autokarami sponsorowanymi przez przemysł mięsny - będą walczyć o legalizację tego barbarzyństwa.

Musimy być silniejsi i głośniejsi. Zbieramy się 11go lipca - czwartek o 15:00

Organizujcie jak największe grupy - pomożemy Wam z transportem! Więcej szczegółów wkróce
      • al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 28.06.13, 11:19

> OSTATNIA I NAJWAŻNIEJSZA BITWA! Pikieta przeciwko legalizacji uboju rytualne
        > go!

>
        > Przez: Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!, Fundacja na Rze
        > cz Ochrony Praw Zwierząt Mondo CANE i OTOZ Animals

>
        > Po raz kolejny musimy ogłosić mobilizację! Jak wiecie głosowanie w sejmie zosta
        > ło przesunięte - prawdopodobnie na 12 lipca. Było to spowodowane m.in. dużymi d
        > emonstracjami i Waszą obecnością! Zwolennicy uboju rytualnego liczą na to, że w
        > wakacje nasz opór osłabnie na tyle żeby przeciągnąć na swoją stronę kilku niez
        > decydowanych posłów i zbudować większość potrzebną do przepchnięcia haniebnego
        > prawa do zabijania zwierząt bez ogłuszania!
        >
        > 10go lipca pod sejmem zbiorą się zwolennicy uboju rytualnego - przyjadą autokar
        > ami sponsorowanymi przez przemysł mięsny - będą walczyć o legalizację tego barb
        > arzyństwa.
        >
        > Musimy być silniejsi i głośniejsi. Zbieramy się 11go lipca - czwartek o 15:00
        >
        > Organizujcie jak największe grupy - pomożemy Wam z transportem! Więcej szczegół
        > ów wkróce

Olgo, bojowniczko, podziwiam Cię.
        Pamiętam jak sama brałam odział w akcjach protestacyjnych i pojeniu zwierząt transportowanych w strasznych warunkach i bez wody, w upały.
        Zmieniono przepisy, pojenie jest zapisane w drogę transportu. Mały krok, ale cierpienie mniejsze.
        Marzę, że nadejdą czasy, gdy człowiek się opamięta.
        Gdy uświadomi sobie, że zwierzę ma uczucia, płacze, tęskni, boi się śmierci.
        Że ma takie samo prawo do życia na tej planecie jak i my.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 28.06.13, 22:51
          al-szamanka napisała:

> Marzę, że nadejdą czasy, gdy człowiek się opamięta.

dość szybko przestało mi odpowiadać poruszanie się wśród ludzi
          walczących o zwierza i zrzeszonych tu i ówdzie.
          chyba powinnam być sama, bo mnie odrzuca masa zachowań.
          wielu ma do zwierząt taki stosunek, który mi odpowiada.
          ale za cholerę nie umieją być w porządku wobec innych ludzi.
          do tego tak mocno to upolitycznione...
          • man_sapiens Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 29.06.13, 13:33
            > chyba powinnam być sama
            Nie sama. Oddzielna, czyli nie element zbiorowości, n-ty członek czegoś tam, ale Ty. I takich oddzielnych jest legion. You will never walk alone. Trzeba zawsze uważać, gdzie zaczyna się tłum, który roztapia i pożera ludzi. I nie przekraczać tej granicy.
            • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 29.06.13, 20:17
              man_sapiens napisał:

> Nie sama. Oddzielna, czyli nie element zbiorowości, n-ty członek czegoś tam, al
              > e Ty. I takich oddzielnych jest legion. You will never walk alone.

wiesz, co, np. tam się dzieje ?
              publicznie lecą ewidentne hasła antysemickie z jednoczesnym zapewnianiem samych siebie,
              że nie są antysemitami.
              publicznie jest "odkrywanie" żydowskich korzeni polityków, którzy są za legalizacją.
              jest wyzywanie np. prezydenta od niedojdy, kretyna, kukły.
              no i gloryfikacja PiS.
              a wszak, gdyby szło tylko o tę ustawę, to czemu nie gloryfikować także Ruchu Palikota ?
              czy części posłów SLD oraz PO ?
              co gorsza, to nie są tylko publiczne gadki młodych uczestników.
              bywają też absolutnie antysemickie gadki liderów.
              nie wiem, rzecz jasna, ilu.
              wiem, że na ostatniej pikiecie J. Bożek z Gai musiał łagodzić wypowiedzi
              np. p. Elżanowskiego /który nieomal obrażał mniejszości religijne,
              zwłaszcza wyznawców judaizmu/ czy panów z PiS i Ruchu P.
              ale są tacy, którzy nie łagodzą lecz szczują.
              a ja tam poszłam z czystymi i konkretnymi intencjami i celem.
              by zająć się jednym aspektem polityki - stosunkiem do zwierząt, a aktualnie i pilnie - tą ustawą o uboju.
              nie wyzywam wyznawców religii jakichś tam,
              choć uważam wymyślone przez ludzi jako wymogi boga okrutne zwyczaje nazywane tradycją, za niemądre i wstrętne.
              nie wyzywam też też polityków, nawet tych, których bardzo nie lubię.

no i czuję się źle teraz - ja tam nie po to szłam.

niemniej, robię swoje.
              • ave.duce Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 30.06.13, 08:11

> robię swoje.

I tak trzymać :)
                • magdolot Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 30.06.13, 12:49
                  Sapiens to bardzo pięknie napisał, co napisał Ci. I tego się trzymaj. Nie jesteś odpowiedzialna za motywacje innych ludzi, ani za ich głupotę; za upolitycznione babcie kociary. Niesłusznie obrażałam wyłącznie rolników, zapominając o bydełku z miasta. Człek, co chce coś manifestować wyłącznie z mądrymi... zostaje w domu zazwyczaj. Część ludzi zawsze jest trochę obok. Ja skanduję wyłącznie te hasła, które mnie przekonują i nie klaszczę baranom - tak sobie problem rozwiązałam.
                  Rób swoje Olgo i się nie poddawaj.
    • ave.duce Z FB - gdy nie wiadomo, o co chodzi... 04.07.13, 11:21
      ... Dorota Wiland ...

I jeszcze jeden wątek edukacyjny:

Kilka słów wstydliwie ukrywanej prawdy o interesach przywódców mniejszości, którzy biją się nie o ubój na potrzeby swoich wiernych w Polsce, ale jak niepodległości walczą o ekspansję polskiego mięsa halal i koszer na obce rynki:

Mufti Miśkiewicz i rabin Schudrich dostają "działkę" za certyfikację, od każdego zakładu i od każdego kilograma mięsa. Zbadajmy, jakie to mogą być pieniądze, tylko za certyfikacje eksportu (nie licząc zysków z certyfikacji zakładów, ubojowców, etc.)

W 2011 r. wg szacunków związków rzeźników to:
      wołowina - 80.000.000 kg
      kurczaki - 40.000.000 kg

wołowina sprzedawana była po 3 euro / kg
      kurczaki po 2 euro / kg

Załóżmy, że certyfikat kosztuje tylko 1%, o ile nie więcej.

LICZYMY:
      wołowina 80.000.000 kg x 3 euro/kg = 240.000.000 euro
      kurczaki 40.000.000 kg x 2 euro/kg = 80.000.000 euro
      RAZEM wartość eksportu: 320.000.000 euro
      z tego 1 % to : 3.200.000 euro
      w złotych to jest ok. : 13.000.000 zł
      (słownie: TRZYNAŚCIE MILIONÓW ZŁOTYCH)

Tyle mogą zarobić na wywozie w Polski mięsa z uboju rytualnego rabin Schudrich i mufti Miśkiewicz!

Tyle warte są w twardej walucie tzw. "wolności religijne" ;)
      • olga_w_ogrodzie Re: Z FB - gdy nie wiadomo, o co chodzi... 04.07.13, 16:08
        już o tym mówiłam, ale co tam - raz jeszcze - jest prawdą, że przeciwnicy uboju rytualnego jedzący mięso są oszukiwani jakos.
        nie całe mięso pochodzące z tego uboju trafia na eksport.
        nadwyżki idą do sklepów.
        i nikt nie wie, że kupuje mięso z takiego uboju.
        tzn. tak było do czasu jego zakazu.
        jeśli ustawa przejdzie, tak będzie.
        to wymysliłam tak : nikt nie ma prawa do tego, by ukrywac info jak zwierzę zostało zabite.
        jest obawa, że to przejdzie.
        no to już teraz domagać się tego choć, by, jak w przypadku jaj od kurek z wolnego wybiegu,
        była informacja, że mięso jest od umęczonych krów.
        jeśli nie można zrobić dużego kroku, to choć ten mały.

jakby kto był w W-wie i mógł być na pikiecie, to nawet ubraniami służę - pełno czerni, wypożyczę.
        i piszcie do posłów.
        w tym wątku masa sensownych argumentów.
        • izydor88 Re: Z FB - gdy nie wiadomo, o co chodzi... 04.07.13, 17:56
          Olgo - jestem za.
          I już nie kupię polędwicy wołowej,chociaż jest takim rarytasem.
          Nie rozumiem ludzi,którzy twierdzą,że zwierzęta są mniej warte,niż ludzie.
          Podobno ich Bóg tak mówi,że dał im ziemię na wyłączność.I mogą z nią robić,co chcą.
          Zgroza.
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 10.07.13, 21:24
      PO pogięło.
      że pan Grupiński niemądrości prawi w sprawie legalizacji uboju, to się przywykło.
      że pani Kidawa-Błoński mówi to, co dziś - jak to śmierć jest śmierć i jak to noszą se ludzie buty ze skóry - to ja już nie wiem, jak to nazwać.
      chora jestem w przypadku, gdy padają takie "argumenty".

i te "tysiące" , którzy pracę niby stracą.
      zobaczcie filmik z ich dzisiejszej manifestacji - dowiezieni za kasę, a coś tysięcy nie widać.
      to, co tam jest gadane, to na poziomie dzisiejszej wypowiedzi p. Kidawy-Błońskiej.
      z drugiej strony durnowate zachowania wielu organizatorów jutrzejszego protestu przeciw legalizacji - /godz. 15, Sejm. /
      po co ta agresja, prymitywne często obrażanie ?

• damakier1 Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 10.07.13, 22:26
        Kidawy-Błońskiej nie słyszałam, ale juz mi tego nie potrzeba, żeby do Platformy z Tuskiem na czele mieć żal ogromny za wprowadzenie dyscypliny głosowania. Za durną uważam tez wypowiedź Tuska, że sam by chętnie głosował przeciw bestialskiemu ubojowi, gdyby premierem nie był i o miejsca pracy dla ludu dbać nie musiał. No, jeśli się ze względów ekonomicznych najpodlejsze draństwo i bezsensowne zadawanie zbędnego cierpienia dopuszcza, to ja już na to żadnego usprawiedliwienia nie mam. Mam wielka nadzieję, że posłowie PO dyscyplinę złamią i zgoda na ubój rytualny nie przejdzie.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 11.07.13, 00:01
          no po prostu gadki, że jak co, to każdy ubój jest okrutny, a w ogóle, to ludzie chodzą w skórach... to coś idiotycznego.
          albo, że każda śmierć śmierci równa.
          jasne, ja bym wolała, by było, jak w pismach ŚJ.
          ale, skoro można sprzeciwić się tak strasznemu rodzajowi śmierci... -
          p. Kidawa zagadała dziś jak głupek.
          że ktoś chodzi w skórze czy je mięso, to nie znaczy, że ma się w ogóle nie starać - choć małe kroczki, a nie cofanie się w tył.

• al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 10.07.13, 22:29

> PO pogięło.
        > że pan Grupiński niemądrości prawi w sprawie legalizacji uboju, to się przywykł
        > o.
        > że pani Kidawa-Błoński mówi to, co dziś - jak to śmierć jest śmierć i jak to no
        > szą se ludzie buty ze skóry - to ja już nie wiem, jak to nazwać.
        > chora jestem w przypadku, gdy padają takie "argumenty".

Jestem właśnie w Polsce na urlopie, wiec zdarza mi się obejrzeć Wiadomości. Wkurzył mnie jakiś rozwścieczony rolnik, który wrzeszczał, że przecież to nic, krowa i tak nie czuje. Kurcze, gdyby tak jego zamknęli w tej maszynie do podcinania gardła, to nie trzeba by było go ciąć a wyłby jak opętany ze strachu. Zatrważający jest ten prymitywny bark wyobraźni u chłopów.
      • ave.duce Kidawa-Błońska ... 11.07.13, 09:13
        Załamka :(
        • gat45 Re: Kidawa-Błońska ... 11.07.13, 09:29
          I znowu muszę odebrać szacunek (i nawet pewną sympatię w tym przypadku) przedstawicielce świata polityki. A tak już niewiele ich zostało....
          Zaraz, zaraz ? Kto mi właściwie w Polsce jeszcze został ???? Ratunku !!! Pomóżcie ! Odczuwam gwałtowną potrzebę szanowania kogoś - i czuję pustkę wokół...
          • ave.duce Re: Kidawa-Błońska ... 11.07.13, 10:06
            A gdybyś tak nowy wątek w tym temacie założyła? Co Ty na to?

Oddalam się, żeby ponamyślać się w spokoju: kogo by tu szanować ze świata polityki... kogo by... kogo?!!!
            • man_sapiens Re: Kidawa-Błońska ... 11.07.13, 13:47
              Może nie będzie potrzeba? Jutro głosowanie, jak wyjdzie "przeciw".
              • ave.duce Re: Kidawa-Błońska ... 11.07.13, 16:41
                W tym przypadku nie o to chodzi, jak "wyjdzie", ale o to, kto jak zagłosuje. Tusk oszalał.

ps. nie wierzę w "miłość do zwierząt" PiSu - gdyby to nie był projekt Tuska - byliby za.
    • ave.duce Grupiński skapitulował - głosowanie bez dyscypliny 11.07.13, 20:07
      Ale namawiają posłów, którzy są przeciw, żeby nie głosowali... Mają ich za głupków czy co?
      • behemot17-13 Re: Grupiński skapitulował - głosowanie bez dyscy 11.07.13, 23:40
        nie mów(pisz). strasznie jestem nie na bieżąco. od długiego czasu mam problem z okiełznaniem - dyscyplina partyjna. dyscyplina partyjna - przydział kredek dla daltonistów, se tak myślę. trochę odjechałem, się zdarza.
    • ave.duce Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 13:03
      Forum ze Dworum/Freedom
      • ave.duce Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 13:07
        www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=45&NrGlosowania=77
        Jak glosowało PO:

www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=klubglos&IdGlosowania=39616&KodKlubu=PO
      • behemot17-13 Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 13:11
        dla pani Olgi buziaczek, cmok.
        • ave.duce Dołączam się do akcji "buziaczek dla Olgi" ;) 12.07.13, 13:14
          Cmok!
          • inna57 Re: Dołączam się do akcji "buziaczek dla Olgi" ;) 12.07.13, 13:25
            https://id.joe.pl/sub_images/pictures/1adaa9cfc6344ce8676954cbf50ad4e0_th2.gif

Buziaki wielkie dla Ciebie Olgo
          • damakier1 Re: Dołączam się do akcji "buziaczek dla Olgi" ;) 12.07.13, 13:34
            Cmok!
      • gat45 Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 13:58
        Jeżeli każdy, kto protestował, ma w tym zwycięstwie swoją maleńką cegiełkę, to Olga ma wielki wóz samych ogromnych, przeogromnych cegieł. I sama go ciągnęła, sił nie szczędząc.
        Brawo Olga !!!!!!
        Uśmiechnij się i wypoczywaj !
        • delkos Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 15:32
          Wyrazy uznania i szacunku dla Olgi.
          Gratuluję!
          • illmatar Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 17:46
            Olgo! Gratulacje!!!
            • 1agfa Re: Projekt odrzucony!!! 12.07.13, 19:20
              Dzień dobry, Olgo. I ode mnie wyrazy szacunku i gratulacje. Oraz życzenia zdrowia :)
    • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 12.07.13, 20:43
      dziękuję za buziaki i dobre słowe.
      dziękuję za pomoc, wspieranie, nagłaśnianie, pisanie, gdzie trza.
      gratuluję nam wszystkim.

było pełno lęku, że się nie uda nam.
      ale dziś rezygnacja z pomysłu dyscypliny w PO świadczyła o tym, że premier musiał już pogodzić się z tym, że sprawa i tak będzie przegrana - projekt przepadnie.
      ważne, że ci posłowie, którzy zapowiadali swoje NIE nawet,
      gdy będzie dyscyplina, nie dali się przekabacić czy przestraszyć,
      no to p. Tusk wiedział, że lepiej nie dyscyplinowac i zawczasu pogodzić się z wygraną.
      choć spodziewałam się, iż znacznie więcej posłów PO będzie przeciw legalizacji,
      skoro już wiedzieli, że dyscyplina zdjęta.

premier na konferencji ok. początkowo - gdy o swym sercu i rozumie mówił.
      potem znowu to absurdalne "argumentowanie" - o rzekomej hipokryzji obrońców zwierzów,
      bo na polowaniach zwierza cierpią bardziej, no to czemu nie ma protestu w tej sprawie.
      bo, oczywiście, jesli chcesz się sprzeciwiać ubojowi rytualnemu, otworzyć jedną z furtek,
      by świat szedł w przód w sprawie traktowania zwierzów,
      to masz prawo, ale tylko wtedy, gdy jednocześnie zawalczysz o wszystkie zwierza świata.
      a jak nie dasz rady, to siedź cicho w sprawie uboju ryt., bo Twój premier nazwie cię hipokrytą.

no ale D. Tusk po raz kolejny wspomniał jakim jest ludziem zwierzom przyjaznym,
      zatem co mu szkodzi samemu zadziałać ?
      był projekt rządowy za powrotem do legalizacji uboju rytualnego,
      to niech premier doprowadzi do powstania projektu rządowego w sprawie zastopowania cierpienia zwierząt leśnych - ofiar polowań.

raz jeszcze dzięki Wam wielkie.
      ściskam.
      • al-szamanka Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 12.07.13, 21:00

> było pełno lęku, że się nie uda nam.

Ale się udało, ciężar spadł mi z serca... że Polska jednak nie jest zadziczem Europy.
        Wszystkie małe kroki są ważne i kiedyś człowiek będzie nareszcie Człowiekiem.
        Pozdrawiam, Olgo:)
        • olga_w_ogrodzie Re: Ubój rytualny - ostatnia szansa, by to zatrzy 13.07.13, 14:50
          al-szamanka napisała:

> Ale się udało, ciężar spadł mi z serca... że Polska jednak nie jest zadziczem E
          > uropy.
          > Wszystkie małe kroki są ważne i kiedyś człowiek będzie nareszcie Człowiekiem.
          > Pozdrawiam, Olgo:)

no.
          ważne nawet najmniejsze kroki.
          najgorsze, to być obojętnym i się nie starać o nic.
          miłych wakacji w Polsce, Al.
          pozdrawiam i ja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka