scoutek Re: Forumowo filmowo 20 10.09.22, 18:01 Nareszcie udało mi się obejrzeć coś, co z założenia miało być spin-offem "Breaking Bad", a stało się prequelem i sequelem tego serialu. I pozwala na zupełnie inne spojrzenie na perypetie dwóch producentów i sprzedawców mety. Saula Goodmana ........................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 15.09.22, 11:19 Wpuszczony właśnie na platformę Netflix, film Leszka Dawida ("Jesteś Bogiem"czy "Ki"), o wyprawie .................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 01.10.22, 11:54 Jest kilka filmów z lat 80. i 90., które wspominam z sentymentem. Dobrze się przy nich bawiłam i przypominam sobie dobry nastrój w trakcie i po seansie. Takim właśnie filmem jest obraz z 1990 roku wyreżyserowany przez ............ Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 02.10.22, 08:32 O tak :) To był czas, kiedy filmy z Gibsonem oglądałam dla czystej frajdy (później mi przeszło). A np. "Duży"? Komedie z Goldie Hawn, Kathleen Turner, Billem Murrayem i Dannym Aykroydem, Eddiem Murphym? Dziś wracam do nich z przyjemnością... po ten luzik właśnie :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 02.10.22, 10:59 Otototototo. Fajnie, że się pojawiają i można sobie przypomnieć. Nawet odłożyłam sobie na półkę wszystkie zabójcze bronie, czekam też na szklane pułapki ;))) Odpowiedz Link
eulalija Re: Forumowo filmowo 20 02.10.22, 14:01 Jest trochę filmów "niestarzejących" się. Niedawno obejrzałam dwie jatki z Arnim, Commando i Predatora. Szklane pułapki powtarzam co jakiś czas, ale bez piątej. Czasem tak trzeba, jak się popatrzy dokoła. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 05.10.22, 11:08 Nie czytałam książki Joyce Carol Oates, która jest podstawą tego filmu, więc trudno mi ocenić na ile ten obraz jest adaptacją tejże, a na ile swobodnym wymysłem reżysera. Otóż po obejrzeniu tak głośno rozreklamowanego filmu wyreżyserowanego przez Andrew Dominika, dochodzę do wniosku, że wyobrażenia autorki plus wyobrażenia reżysera są.................................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 09.10.22, 14:33 Twórcy serialu "Rojst" już podczas realizacji tegoż zaczęli myśleć o nakręceniu historii, co opowiadałaby o wielkiej powodzi z 1997 roku. Zaczęli się do tego przymierzać, potem ostro pracować nad tym pomysłem, no i wpuścili właśnie na platformę Netflix znakomitą sześcioodcinkową opowieść o tamtych tragicznych wydarzeniach................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 16.10.22, 10:32 Minęło już tyle lat, że można z bardzo wielkim dystansem patrzeć na to, co się działo. I śmiać się z tego, patrząc z perspektywy lat minionych. Powstał niemiecki serial, który opowiada o tym, jak pracownicy STASI pracowali tuż przed zburzeniem muru, a potem o tym, co dla nich znaczyło zjednoczenie Niemiec. ................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 25.10.22, 11:38 Jeśli macie ochotę na spędzenie godziny i 45 minut w doskonałym nastroju, dobrym towarzystwie i w pięknych okolicznościach przyrody to film, którego reżyserem jest Ol Parker, jest zdecydowanie dla was. Prościutka i banalna fabułka............................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 31.10.22, 12:16 Aaron Sorkin to jeden z najbardziej uzdolnionych scenarzystów (i reżyserów, o czym mało kto wie) w historii kina i telewizji, laureat Oscara za najlepszy scenariusz adaptowany ("The Social Network") w 2010 roku, stworzył bardzo wiele dobrze znanych tytułów, że wymienię choćby najsłynniejszych "Ludzi honoru", ale także "Proces Siódemki z Chicago", "Moneyball", "Gra o wszystko", "Steve Job" czy serial "Newsroom". Stworzony przez niego w 1999 roku serial o którym dzisiaj piszę, oglądany po latach 23, potwierdza geniusz Sorkina w każdym kadrze..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 09.11.22, 12:46 Co za cacko wykopałam na HBO! Tak urocze, że aż się cały czas uśmiecham. Całkiem przez przypadek, zwabiona paroma znanymi nazwiskami obejrzałam lekki film z 2006 roku. Ten krótki film, zaledwie 1h 30 minut, zrealizował ........ Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 10.11.22, 20:05 Obejrzałam (na CDA) i: TAK! Leniwe popołudnie w parku, wyraziste postaci, zaskakujące puenty. Film kojarzył mi się z Dekameronem, ale jakże złagodniały obyczaje od czternastego wieku ;) O seksie, bez seksu, co daje pole wyobraźni i nie jest wulgarne. P.S. Miło było oglądać Lorda Granthama, jak osobiście rozkłada piknikowy koc i nalewa wino ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 11.11.22, 08:31 No właśnie! Albo tego, który tak bardzo kochał się w żonie przyjaciela w "To właśnie miłość".... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 21.11.22, 11:25 Na początku filmu zostajemy poinformowani, że ta historia jest prawdziwa oprócz wydarzeń, które się nie zdarzyły. Tak oto twórcy delikatnie zabezpieczyli się przed pytaniami widzów opierając opowieść na kawałku zaledwie życia słynnej .................................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 08.12.22, 11:00 Tytuł właściwie mówi wszystko o treści i formie tegorocznego filmu, zrealizowanego przez chilijskiego reżysera Sebastiana Leilo..................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.12.22, 11:09 Dawno nie widziałam tak sympatycznej, bezpretensjonalnej świątecznej komedii jak to dzieło ................................ Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 16.12.22, 07:35 Jak Scoutek mówi, że warto, to warto: obejrzałam i się zdziwiłam. Polska komedia bez Karolaka, wrzasków i głupich min? Monika Frajczyk - rewelacyjna, jakby mówiła własnymi słowami. Dzięki, Scoutku. Bardzo, bardzo :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 16.12.22, 08:56 Dzięki 😘. A Baka krawiec i Kolak klientka? Dla mnie totalne cudo.... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 18.12.22, 13:28 No ba! :D Dodałabym jeszcze parę policjantów ;) I Pana Czesia. I minę młodego, którego rodzice wystawiają za drzwi. Mogłabym tak długo. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 21.12.22, 11:11 Bardzo kameralny film, bo występuje w nim zaledwie sześć osób: Johnny, jego siostra Viv, jej synek Jesse i ojciec Jessy'ego, Paul, a także dwoje współpracowników Johnny'ego, Roxanne i Fern. .......................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 30.12.22, 11:51 Dwóch panów: Per-Olav Soerensen i Lars Saabye Christensen stworzyło w 2022 roku sześcioodcinkowy (po ok. 30 minut każdy) serial, który teraz można zobaczyć na platformie Netflix. Niby świąteczny, bo opowieść zaczyna się na dzień przed Wigilią, na ekranie pojawia się św. Mikołaj (też niezbyt typowy) i worki prezentów, ale historia jest bardzo niezwykła. ................. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 30.12.22, 22:04 I znowu namówiłaś :D Jak się przysiadłam, obejrzałam całość ciurkiem. Naprawdę świetny: bezpretensjonalny, taki zwyczajny, zagrany prosto i szczerze - naturalnie i bez fajerwerków, a jak się to oglądało! Lasso rządzi. Jedynie scena spowiedzi w toalecie wprawiła mnie w zadumę... yyy tak. P.S. Najlepiej się słucha tego w oryginale, bo angielski dubbing niekoniecznie udany. Aha: wyobrażałam sobie ten film z polskimi aktorami: Karolakiem, Stenką, Kożuchowską i nie, zdecydowanie nie. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 30.12.22, 23:16 Obejrzałam to dziś po raz drugi z równą przyjemnością. A nawet bardziej, bo obserwowałam Sarę znając koniec. I barmana. I nadętą bogatą snobkę. I koncert. Świetne. Zawsze oglądam w oryginale z napisami, bo tak najlepiej czuję klimat. A że do tego rozróżniam języki skandynawskie, a szwedzki rozumiem z nich najlepiej to mam dodatkowe przyjemności. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 31.12.22, 10:09 "Rozróżniam języki skandynawskie, a szwedzki rozumiem z nich najlepiej to mam dodatkowe przyjemności" - Scoutku, nie tylko szapobasik: szacun wielki! Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 31.12.22, 14:08 Tak wewogle to mentalnie czuję się Szwedką. I to jest kraj, który wybrałabym gdybym mogła decydować o emigracji. Nawet zamierzałam, ale wyszło jak wyszło. Dużo zawdzięczam Szwedom. Uratowali mi życie, ale to opowieść nie tu i nie tak.... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 09.01.23, 11:14 Zachwycona jestem książkami Frederika Backmana, blogera ze Szwecji, którego język i styl jest fascynujący i piękny. Naprawdę. Widzę, że nie tylko mnie intryguje to, co tworzy ten czterdziestoletni pisarz, bo już kolejna powieść została zekranizowana.................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 15.01.23, 13:19 Z opóźnieniem odpaliłam na Netflixie ten zrealizowany w 2022 roku polski serial i przyznaję, bawiłam się naprawdę nieźle. Akcja ośmiu odcinków (po 40 minut) rozgrywa się przed i w kościele, w którym ma odbyć się ślub pary bohaterów.................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 18.01.23, 11:59 Pod koniec zeszłego roku na platformie HBOMAX pojawił się stworzony przez Hugo Blicka miniserial, sześcioodcinkowy zaledwie z definitywnym zakończeniem o czym uprzedzam, żeby nie było. I już mi żal, że ciąg dalszy nie nastąpi............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 24.01.23, 11:00 Na pewno znacie dwa filmy z Kathleen Turner i Michaelem Douglasem z serii o klejnotach? No więc to co wam dziś proponuję to właściwie nowa wersja tamtych historii. Nieźle się ogląda historię pisarki romansideł, która nagle ................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 31.01.23, 12:22 Chris Addison, Simon Blackwell i Martin Freeman (znakomity aktor brytyjski, znany przede wszystkim z roli Bilbo Bagginsa - seria o Hobbicie - czy dr Watsona z serialu "Sherlock") stworzyli w 2020 roku dosyć krótki, trochę satyryczny serial o rodzicielstwie........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 05.02.23, 10:33 Martin McDonagh, Irlandczyk, twórca takich cudów jak "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" czy głupio przetłumaczone na polski "Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj" wrócił do siebie i stworzył w zeszłym roku bardzo mroczny w nastroju film................. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 07.02.23, 12:05 Ostrzę sobie zęby na ten film :) "Rodziców" też chętnie obejrzę, tylko poczekam, aż się pojawi w moich rewirach ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 10.02.23, 10:56 Zaspoileruję początek dwu i półgodzinnego seansu, ale mnie po prostu poruszył sam pomysł i wykonanie. A to dlatego, że pierwszy raz w życiu reżyser filmu przywitał widzów przed seansem.......... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 17.02.23, 11:24 Film oparty na prawdziwej historii Charlesa Cullena, pielęgniarza, który pracując w wielu amerykańskich szpitalach przez szesnaście lat ..................................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 26.02.23, 11:00 Znam książkę Frederika Backmana "Mężczyzna imieniem Ove" i znam jej szwedzką ekranizację z 2015 roku, pisałam już o niej kilka lat temu. Dlatego też wybierając się na amerykański remake tego dzieła dokładnie wiedziałam co mnie czeka. ........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 06.03.23, 11:37 Bardzo krótki, bo to zaledwie trzy 50 minutowe odcinki, serial zrealizowany w Wielkiej Brytanii w zeszłym roku. Nietypowa opowieść o więziennym życiu, obserwowanym z punktu widzenia dwóch bohaterów. ............... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 15.03.23, 11:47 Obejrzałam, żebyście Wy nie musieli. Chyba, że.... Ale zalety tegorocznego "dzieła" Roberta Wichrowskiego (jego "Francuski numer" był całkiem fajny) ujawnię później. Najpierw się muszę trochę powyżywać, bo dawno nie widziałam tak .................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 21.03.23, 11:32 Gry, na podstawie której nakręcono ten serial, nie znam. Dlatego też łatwiej mi chyba ocenić, nie odnosząc się do tego, czy trafnie pokazano to, co twórcy gry chcieli lub pokazali. I obejrzałam to 9 odcinkowe dzieło bez obciążeń i, przyznaję, z wielką przyjemnością................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 28.03.23, 12:34 Bardzo zabawny, ciepły i rodzinny serial produkcji brytyjskiej, którego akcja rozgrywa się w latach 30. na przepięknej wyspie Korfu. Zrujnowana wdowa................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 28.03.23, 20:46 Potwierdzam, gdyż z przyjemnością oglądałam :) A dużo wcześniej wcześniej czytałam i wracałam do "Mojej rodziny i innych zwierząt" "Moich ptaków, zwierzaków i krewnych" i "Ogrodu bogów" Geralda Durrella. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 04.04.23, 13:10 Kiedy oglądałam ten film Martina Bresta po raz pierwszy, zaraz po powstaniu (1998), byłam zachwycona i zawsze myślałam o nim z sentymentem. Teraz niespodziewanie dla siebie samej puściłam go sobie ponownie. I zdania nie zmieniam, jest naprawdę dobry. Głównych bohaterów jest troje................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 04.04.23, 20:24 No ba! Jeden z moich ulubionych. Intymny, refleksyjny, niepokojący, zabawny, ironiczny, a przede wszystkim - świetnie zagrany. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 12.04.23, 12:20 Gdy David Leitch wypuścił w połowie 2022 roku ten film chciałam się na niego wybrać do kina, ale tak jakoś wyszło, że zobaczyłam go dopiero teraz na ekranie telewizora. Dość dużego, ale jednak tylko telewizora. ........... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 12.04.23, 15:08 Jak dobrze, że mi o nim przypomniałaś: obejrzę na pewno :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 20.04.23, 12:06 To fabularna wersja prawdziwej historii i bardzo mocno oparta na faktach, które miały miejsce po II wojnie światowej. Otóż latami ścigano hitlerowskich zbrodniarzy, którym udało się uciec. Najczęściej do Ameryki Południowej. Nie będziemy opowiadać kto i dlaczego pomagał nazistom ukrywać się latami, dość powiedzieć, że w Argentynie było ich co najmniej kilku. M. in. główny ścigany................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 27.04.23, 11:04 Główną bohaterką tegorocznego serialu (tylko 8 odcinków), zrealizowanego wspólnie przez GB i USA, jest ambasadorka USA w Londynie. Właśnie trafiła się jej ta fucha............ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 01.05.23, 08:07 Wszystko dobrze. Zajęta teraz na Twitterze baaardzo. Widziałam się z Nią w zeszłym roku dwa razy. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 02.05.23, 14:17 Aaaa, będziemy obie (niezależnie od siebie) na Marszu 4 czerwca Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 09.05.23, 11:22 Nie za ciepło wam czasem? Bo jeśli tak, to polecam nieco się ochłodzić w zjawiskowych krajobrazach zimowej Islandii, które w filmie zrealizowanym przez ................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 19.05.23, 10:57 Zupełnie przypadkowo trafiłam na Netflixie na film hiszpańskiego reżysera Fernando Leon de Aranoa z 2015 roku. Zaczęłam oglądać, bo zatrzymali mnie dwaj wspaniali aktorzy, biorący udział w tym obrazie. I jak na początku byłam nieco niechętnie nastawiona, tak obejrzałam do samego końca i nie żałuję. Film jest mało ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 30.05.23, 11:56 Na Netflixie pojawił się film Clarka Johnsona (twórca wielu odcinków seriali m. in. "Prawo ulicy") z 2006 roku. Sensacyjny i polityczny thriller, którego akcja dzieje się.............. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 07.06.23, 11:27 Serial kryminalny z założenia, ale nie do końca taki jest. 10 godzinnych odcinków zrealizowanych w 2018 roku, których akcja dzieje się w Jersey City, po drugiej stronie rzeki Hudson jest Nowy Jork. Widok na wieżowce Manhattanu i Statuę Wolności to częste kadry w tym serialu. Niby stolica świata, a jednak ciut odległa. Serial zaczyna mroźny poranek.............. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.06.23, 13:02 Ostatnio naoglądałam się wielu nowych filmów i seriali, więc sięgnęłam po nieco starsze dzieło Joe Rotha z roku 2001. Scenariusz do tej zabawnej opowieści napisał Billy Crystal ......... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 21.06.23, 11:04 Dziś polecam film duński, zrealizowany dopiero co przez kogoś, kto się nazywa Mehdi Avaz (którego "Toskania" też jest bardzo sympatyczna).................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 05.07.23, 10:41 Właściwie to mam mieszane uczucia wobec tego, co zobaczyłam. To serial, zrealizowany przez Amerykanów w latach 2018-2023, zakończony definitywnie po 4 sezonach (w sumie 62 odcinków średnio po ok. 45 minut) ze znakomitym pomysłem i rewelacyjną końcówką, zwłaszcza ostatnie 15 minut. Historia pasażerów ....................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.07.23, 11:17 Dawno takiego gniota nie widziałam. Z góry mówię, że zajmuję się wyłącznie filmem Antoniego Nykowskiego. Nie będę porównywać z serialem z lat 70., ani nawet z książką.......................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 14.07.23, 14:33 Nie widziałam jeszcze (dopiero zamierzam się nim sponiewierać), ale słyszałam - z sąsiedniego pokoju. Nie śledziłam akcji, ale do szału doprowadzały mnie drewniane kwestie dziecięcych aktorów. Czemu dzieci w filmach zagranicznych są naturalne, szczere, autentyczne, a te nasze - sztuczne, aż skręca. Naprawdę nie ma u nas zdolnych, fajnych dzieci? Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.07.23, 14:40 Bywają. Te w ostatnich scenach tego filmu są zdecydowanie lepsze niż na początku. Wytrenowaly się już trochę 😉 Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 24.07.23, 10:43 Wybierałam się na ten film do kina, ale jakoś nie wyszło. I w końcu obejrzałam wraz z osobą towarzyszącą (mi) jak tylko pojawił się na platformie HBO. Osoba towarzysząca (facet) stwierdziła co następuje........................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 02.08.23, 10:16 Serial, którego trzy sezony powstały od roku 2015, jest niezłym serialem kryminalno-obyczajowym. Wyjaśnieniem jest to, że w części produkcji maczał palce świetny pisarz i scenarzysta Dennis Lehane, znany choćby z serialu "Prawo ulicy" czy filmów na podstawie jego powieści "Rzeka tajemnic" Clinta Eastwooda, "Wyspa tajemnic" Martina Scorsese czy "Gdzie jesteś, Amando?" Bena Afflecka..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 09.08.23, 11:12 Zaskakujący debiut Emerald Fennell sprzed dwóch lat, lepiej przyswajany przez kobiety. A to pewnie dlatego, że jest bardzo o krzywdzie kobiet, którą wyrządzają im tzw. mili i sympatyczni mężczyźni. Główna bohaterka, Cassandra.................. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 09.08.23, 20:37 O, i po Twojej rekomendacji, obejrzę :) Bo akurat Mam ten film na N. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 17.08.23, 10:13 Meryl Streep, słusznie uwielbiana za talent i swoje cudowne role, w 2015 roku zagrała w filmie Jonathana Demme na podstawie scenariusza Diablo Cody (laureatka Oscara za scenariusz do "Juno"). Ten bardzo nierówny, ale dobry film, jest dla mnie jakby uzupełnieniem innego dzieła z udziałem Streep.................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 20.08.23, 15:23 Tak jest! W kinie na tym byłam kiedyś, a pamiętam do dziś. I "Pocztówki" oczywiście też. Ludzie nie wychodzili z sali, gdy leciały napisy, żeby dosłuchać, jak Streep śpiewa. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 20.08.23, 22:46 Zgadza się. To masz teraz końcówkę i napisy z Pocztówek żebyś mogła doczytać 😉 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 20.08.23, 23:37 Ooo... Dzięki! :) P.S. Z innej beczki - piosenki ABBY lubiłam, ale dopiero gdy Meryl je zinterpretowała, no to (szapo)ba! A "Boska Florence"? Czy Streep kiedykolwiek miała jakąś słabą rolę? Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 21.08.23, 07:58 Nie. Nie miała. Sprawdziłam jej filmografię. Nawet "Zgaga" poruszała, a to taka niby żadna opowieść. Czy "Ze śmiercią jej do twarzy". W każdej trzyma poziom, choć filmy, w których grała, są różne. Bo to, jaka była w Afryce czy w Madison County to wiadomo. Ta scena z ręką w aucie i za szybą Clint w deszczu powoduje, że mam ochotę ją stamtąd wypchnąć.... O windzie w Kramerach nie wspomnę. Pomijam filmy wybitne. Nie, nie ma takiej drugiej. Można jej nie lubić, ale jest najlepsza. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 22.08.23, 12:18 Matko, jaka to sympatyczna, ciepła i wzruszająca opowieść! Dwa sezony, w sumie 16 odcinków każdy po ok. pół godziny obejrzałam prawie cięgiem. Nie umiałam odejść, a banan nie schodził z mojej buźki wcale. Nie, nie to, że jest śmieszne, choć zabawne rzeczywiście chwilami bywa. To jest po prostu rozczulające. ............. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 26.08.23, 00:33 Obejrzałam i nie żałuję. Film mocny, dosadny i zaskakujący - moralitet idealny. Fennell jako reżyserki nie znałam, jako aktorkę - tak i bardzo ją lubię. Zasłużyła na wszystkie nominacje i nagrody. Film ważny, bo problem złotych chłopców, którzy popełniają "grzeszki młodości", ale się z nich wyplątują dzięki kasie, znajomościom i dobrym adwokatom, jest wciąż aktualny (a komentarze oburzonych mężczyzn na Filmwebie są co najmniej zastanawiające). Nie byłabym sobą, żebym się nie czepiła paru szczegółów :) Że też bohaterki nie spotkało wcześniej żadne nieszczęście - to cud. Cały czas ją podziwiałam za odwagę i mocno trzymałam kciuki za powodzenie jej wszystkich akcji, ale wierzyć mi się nie chce, że nie trafiła na żadnego przemocowca, który by się jej nie przestraszył i chciał "dać nauczkę". Wszyscy winni faceci przedstawieni zostali jako mięczaki i beksy. Najdziwniejszy z nich wydał mi się adwokat - pełen skruchy, oszalały z rozpaczy. I zakończenie, które mnie - naiwną rozczarowało, bo nie na taką liczyłam sprawiedliwość. Cassandra nie zasłużyła na taki los - do końca sądziłam, że ma w zanadrzu jeszcze jeden doskonały plan. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 14.07.23, 14:26 Ja wiem, co zobaczyłam: kicz! :) Gdyby serial ścisnąć do jednego sezonu - może by się obronił, ale ciągnięto go na siłę (zamiast nakręcić kontynuację Niestabilnego ;) Sztuczne rozmowy plastikowych bohaterów - zwłaszcza dialogi między zakochanymi, wzorowano chyba na Powrocie do Edenu i Siódmym niebie. Niekończące się akcje ratunkowe oparte na tym samym schemacie - nuda. Pomysł był. Realizacja do bani. Równie zły jest La Brea. Scenarzystom zabrakło poczucia humoru, a aktorów rekrutowano ze szkółek niedzielnych. Był Lost i nadal długo, długo nic. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.07.23, 14:38 Jestem z teamu Zekela 😉 i bywam nieprawdopodobną romantyczką, więc końcówka z "hi, honey" w taksówce mnie po prostu rozwala. I pewnie dlatego lubię ten serial 🫣 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 20 12.09.22, 08:15 Poza tematem ciut: wróciłam z przyjemnością do The Crown - i przekonałam się, że nadal silnie uzależnia - ani się oderwać, no. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 20 06.01.23, 16:25 "Na twoim miejscu" - po co się kręci kolejny film oparty na tym samym pomyśle? Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 06.01.23, 22:45 Ave. Nie wiem. Pewnie kasa. Przychodzi mi do głowy kilka przykładów. "Sabrina" z Audrey Hepburn i kolejny z Julie Ormond. Albo kilka lat temu prawie każdy kraj nakręcił swoją wersję "Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie". Widziałam trzy i każda była inna. Polska "(nie) znajomi" zawierała dużo elementów charakterystycznych dla naszej mentalnosci. A teraz powstała polska wersja genialnego serialu francuskiego "Gdzie jest mój agent". I myślę, że fajnie, bo przynajmniej zobaczymy, którzy polscy aktorzy mają dystans do siebie i potrafią zagrać.... siebie. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 06.01.23, 23:01 Aaaa ale jeśli pytasz o spin-offy to jest to forma utrzymania zainteresowania jakąś postacią z serialu. "Breaking bad" i "Zadzwoń do Saula", świetne historie, które się uzupełniają. Podobnie z "Żona idealna" i "Sprawa idealna". Mało kto wie, że polskie "Daleko od szosy" to właśnie pomysł, który wypłynął przy okazji realizacji "Dyrektorów", jeden z bohaterów zainspirował twórców i tak powstała historia Leszka Góreckiego. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 20 25.06.23, 11:39 Czy warto obejrzeć serial... "Most nad Sundem"? Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 25.06.23, 14:43 Tak, zdecydowanie tak. Pomijając kryminalne intrygi to nietypowa policjantka z Aspergerem, pomaga zrozumieć takich ludzi. Świetne zdjęcia miast, które łączy tytułowy most, znakomita muzyka. Jeden z moich ulubionych seriali. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 20 26.06.23, 11:32 Obejrzałam 1. sezon. Interesujący. W miarę wolnego czasu - sięgnę po kolejne odcinki. Dzięki :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 20 12.08.23, 13:12 Faktycznie - niezły serial. Po nim obejrzałam "Upadek". Też interesujący. Polecisz mi jeszcze coś z tej samej "paczki"? ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 13.08.23, 22:30 Dziś obejrzałam serial "Heartstopper", o którym pewnie napisze, ale tu teraz wstępnie mogę powiedzieć, że dawno w czasie całego serialu (tylko 16 półgodzinnych odcinków) nie miałam na gębie banana. Tak czuła, ciepła i pogodna opowieść o dojrzewaniu i odkrywanie siebie, że nie mogłam się oderwać. A o kryminalnych pomyślę, choć w tym stylu co "Most..." z czystym sumieniem polecam "The Killing", są dwie wersje USA i szwedzka, obie świetne. Albo "Bergen" czyli "Rząd", polityka ale w skandynawskim wydaniu. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.08.23, 11:09 Ave, a oto lista godnych obejrzenia seriali. Bardzo wybrałam, takie best of the best: After Life, Biały lotos, Długa noc, Downton Abbey, Gdzie jest mój agent? (francuski oryginał), Grace i Frankie, Mare z Easttown, Newsroom, Rojst i Rojst'97, Shtisel, Sukcesja, Unorthodox, Wielkie kłamstewka Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 20 14.08.23, 19:26 Dzięki, na pewno coś z tej listy wybiorę. Oby czasu wystarczyło ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 20 14.08.23, 23:14 O wszystkich pisałam, znajdziesz na blogu. A jak nie chce Ci się szukać to pytaj. Odpowiedz Link