Dodaj do ulubionych

Forumowo Filmowo 21

05.09.23, 12:19
Poprzedni wątek
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 05.09.23, 12:20
      Czytałam wszystkie wydane książki Lee Childa, których główną postacią jest Jack Reacher. Że jestem fanką bohatera to mało powiedziane, mogę to czytać w kółko i od tyłu. Bawią mnie intrygi, fascynują postacie i podoba mi się zamysł. Współczesny samotny wilk, bez stałego adresu, bez bagażu i obciążeń rodzinnych były wojskowy przemierzający Amerykę, zatrzymujący się tam, gdzie coś się dzieje i trzeba coś naprawić...................
      • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 05.09.23, 13:48
        Ja też! Tak samo odbierałam Cruiza: profanacja! Serialu na razie nie obejrzę , bo mam tylko Netflixa.
        Moim kandydatem na Reachera był Jason Statham - może nie aż tak wysoki jak Ritchson (ale zawsze filmowali go tak, że wydawał się dwumetrowy ;) - poza tym wszystko mi się zgadzało :)
        • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 05.09.23, 13:55
          Ojesu, tak go nie lubię, że nazwisko przekręciłam: Cruise'a ofkors :)
        • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 05.09.23, 23:05
          Podpowiem: mam prime, bo miesiąc darmowy jest, a potem 49 PLN za rok. Chyba najtańsza platforma, wychodzi 4 zeta za miesiąc 🙃. W pakiecie jest bardzo duży wybór, np. polskich filmów (np. Powrót do tamtych dni, Żeby nie było śladów czy Fucking Bornholm), ale też jest możliwość kupienia lub wypożyczenia dodatkowych filmów.
          Jak weźmiesz darmowy miesiąc próbny to zdążysz Reachera i Fleabag, oraz parę innych rzeczy 😉
          • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 06.09.23, 09:22
            Dzięks :)
      • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 11.09.23, 22:15
        Oglądam, podoba mi się: dobra obsada, dialogi, (aż za) bardzo realistyczne sceny walk.
        Aleee... ten Reacher jest trochę za ładny, i jak na kogoś po tylu przejściach - nie ma ani jednej blizny? Hm. Brakuje mi też obecnych w książce analiz i przewidywania ruchów przeciwników przed bójką, co udało się zrealizować w innych filmach, ale to już czepialstwo z mojej strony - może lepiej jest jak jest.
        W każdym razie dziękuję, Scoutku, za podpowiedź i wracam do zabawy :)
        • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 12.09.23, 08:09
          To potem siegnij po Fleabag. Napiszę.
          • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 12.09.23, 23:32
            Albo po "Wspaniała Mrs. Maisel", właśnie zaczęłam i....
            • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 13.09.23, 07:33
              No przecież! Nie wiedziałam, że tu jest. Dzięki, dzięki Scoutku :)
          • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 13.09.23, 07:31
            Sooo British! :D Kupuję!
      • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 12:42
        Serial brytyjski, Sooo British!, zaledwie dwa sezony po 6 odcinków po ok. 30 minut, powstaje od 2016 roku. Twórczynią tej komediowej w gruncie rzeczy opowieści (reżyseria, scenariusz i główna rola) jest Phoebe Waller-Bridge, znana brytyjska aktorka, scenarzystka i producentka. Od pierwszej chwili ............................
        • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 14:24
          W roli wrednej artystki wystąpiła zachwycająca Olivia Colman, której pierwsze słowa i gesty zdradzają kim jest grana przez nią postać. Od razu widać, że to małpa.
          Scoutku, buzi! :D
          Zaczęłam drugi sezon. Szkoda, że trzeciego nie będzie.
          • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 15:38
            No, szkoda.
            Ksiądz też jest fajny. Zwłaszcza w konfesjonale 😉
            • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 15:54
              Trusiuu, trochę offtopic.
              Pisałam o filmie "Mężczyzna imieniem Otto" z Hanksem w roli głównej. Powstał na podstawie książki Frederika Backmana, którego właśnie chcę zareklamować. Otóż poza tym utworem (w oryginale Otto to Ove), powstali "Niespokojni ludzie" oraz trylogia: Miasto niedźwiedzia, My przeciwko wam i Zwycięzcy. Gorąco polecam. Wielki, wielki zachwyt stylem, językiem, fabułą i wewogle.
              • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 23:35
                O, i bardzo dziękuję, bo chociaż wersji filmowych chwilowo nie obejrzę, to poproszę w swojej bibliotece o kupienie tych książek (a miałam zagwozdkę, bo gdy o narzekałam na brak fajnych nowości, kierowniczka zapytała, czy mam jakieś życzenia i że chętnie wyszukają coś dla mnie :)
                • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 23:52
                  Zajrzyj do @ gazetowego
            • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 14.09.23, 23:30
              Jeżeli oglądałaś "Rozczarowanych": ksiądz to dla mnie wypisz wymaluj - Luci ;)

Podsumowując - pierwsze dwa odcinki były dla mnie poważnym wyzwaniem, ale każdy następny wynagradzał trudny początek i naprawdę żałuję, że ten kapitalny, wielopłaszczyznowy, świetnie obsadzony serial był tak krótki.

• scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 21.09.23, 11:49
          Trochę szkoda, że ten film jest tak wysmakowany, elegancki i delikatny. Taki właśnie "beautiful". W 2018 roku Felix Van Groeningen nakręcił ten film na podstawie prawdziwej historii o ..........................
          • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 26.09.23, 12:20
            Maciej Stuhr po obejrzeniu filmu (w którym pojawia się w epizodzie) w rozmowie z Agnieszką Holland (reżyserką) powiedział, że rozumie czemu głos na temat filmu zabierają głównie ci, którzy go nie widzieli. Bo tym, którzy go widzieli, po prostu brakuje słów. To najkrótsza recenzja jaką do tej pory widziałam. I bardzo trafna.
            • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 02.10.23, 11:14
              Mój tatko był absolutnym fanem poprzedniej filmowej wersji książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza, oglądał zawsze i wszędzie, gdy tylko trafił w telewizji. Mnie już nudziło, mimo, że bardzo doceniam wartości artystyczno-aktorskie pracy ekipy Jerzego Hoffmana. Ciekawa jestem jak mój tato odebrałby tę, która dopiero co pojawiła się na platformie streamingowej Netflix. .....
              • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 02.10.23, 20:16
                Twoja recenzja - nic dodać nic ująć, czuję tak samo, (identycznie odebrałam też role państwa hrabiostwa :)
                Ze znanych aktorów - zauważyłam jeszcze Ewę Kolasińską.
                Obsada idealna, scenografia, kostiumy - sam miód. Od początku jeżyłam się na informacje o nowej ekranizacji, zwłaszcza, że fotosy nie były obiecujące; uważałam, że to duży błąd szargać świętości ;)
                I co? Od pierwszej sceny - zaskoczenie i zachwyt. A po wszystkim stwierdziłam, że wersja Hoffmana dziś trąci myszką, wydaje się płaska, operetkowa. Wiwat Marysia! Wiwat odmienne stany świadomości!
                • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 02.10.23, 22:59
                  Dzięki 😘
                  Ktoś na Twitterze rzucił, że drażnią go zbyt czyste stroje. I przyznałam mu rację. Tak, zbyt wyczyszczone to wszystko. Ale to już tak na siłę, by się przyczepić.
            • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 09.10.23, 11:29
              To jeden z tych cudownych seriali, o których się nie zapomina. Pięć sezonów po średnio 8 godzinnych odcinków zaczął powstawać w 2017 roku i niestety już został zakończony. A szkoda, bo jest uroczym, zabawnym i bardzo kolorowym obrazem Ameryki przełomu lat 50 i 60, z całym zachwycającym światem nowojorskich knajp, jazz-klubów, rozbieranek i stand-upów...................
              • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 19.10.23, 12:01
                Od 2014 roku powstały cztery rozdziały opowieści o płatnym morcercy z tajnej gildii zabójców, ostatnia część miała premierę wiosną 2023 roku i właśnie obejrzałam je hurtem na......
                • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 30.10.23, 10:48
                  Tytuł tego polskiego filmu, który Kinga Dębska zrealizowała w 2021 roku, mówi właściwie wszystko o tym zaledwie półtoragodzinnym obrazie....................
                  • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 05.11.23, 23:19
                    Ciarki mam, oglądając. Jestem w połowie, ale musiałam się podzielić wrażeniami.
                    Za mój łazienkowy kubek w pomarańczowo-białe paski - szacun! Dialogi - jakby echo grało; do gry w aproposie: dzieci świetne.
                    Gdybym już musiała się czepiać - filmowe mieszkanie (że o piwnicy nie wspomnę), chociaż nieźle wyposażone - trzy razy za duże: przecież M 3 w blokach były ciasne jak nieszczęście. Pomarańczowy Polonez i jeszcze w lakierze z powłoką ceramiczną? :D
                    Dzięki, dzięki, Scoutku, za zachętę do sentymentalnej podróży: naprawdę tak żyliśmy? Naprawdę.
                    • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 06.11.23, 08:04
                      Dzięki 😘
                  • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 08.11.23, 12:18
                    Harry Hole to bohater serii kryminałów autorstwa Norwega Jo Nesbo, mroczny i uzależniony od alkoholu samotny policjant z Oslo. Książki są fascynujące, bo zbrodnie nie są proste, zwykle z jakąś głębszą historią. Dlatego z ciekawością odpaliłam amerykańsko-szwedzko-brytyjską ekranizację jednej z powieści.
                    • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 20.11.23, 11:13
                      Robin Wright, bardzo utalentowana aktorka amerykańska, wyreżyserowała w 2021 roku spokojny, niezbyt długi ale poruszający film. Gra w nim zresztą główną rolę, Edee, która ...............
                      • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 29.11.23, 10:14
                        Film Krzysztofa Langa z 2022 roku próbuje pokazać atmosferę panującą w Polsce, w Warszawie, w gorących dniach końcowych lat rządów Władysława Gomułki. Całość oparta jest na historii miłości studenckiej....
                        • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 04.12.23, 12:03
                          Szwed ze Sztokholmu, Lasse Hallstrom, zrobił w życiu wiele bardzo dobrych filmów, że wspomnę choćby "Czekoladę", "Co gryzie Gilberta Grape'a?" czy "Kroniki portowe" . Wszystkie charakteryzuje swoisty ciepły klimat, bo reżyser ma oko i wyczucie. ...............
    • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 18.09.23, 16:53
      Scoutku, a czy omawiałaś serial 11.22.63 z 2016, oparty na powieści Kinga Dallas 63? Kiedyś książkę przeczytałam - była świetna, a wersja filmowa wydaje się doskonale oddawać jej klimat (jestem w trakcie oglądania).
      • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 18.09.23, 23:28
        Chyba nie, ale widziałam to. W ogóle od tej książki (Dallas'63) zaczęła się moja miłość do Kinga. Ekranizacja udana bardzo.
        Czasem jest tak, że nawet jak mi się coś podoba to nie idzie mi pisanie o tym. Więc nie wszystko przelewam do bloga.

BTW pani Maisel jest cu-do-wna! Bardzo się tym delektuję i właśnie zapłaciłam za rok 😉 49 PLN.
        • trusiaa Re: Forumowo Filmowo 21 19.09.23, 08:48
          Cała kopalnia fajnych filmów :)

Kończę 63 i zabieram się do Pani M. Producenci podają, że wzorowali się na postaci Joan Rivers, a tymczasem jej poprzedniczka, z czasów, gdy amerykański stand-up nie miał jeszcze nazwy...
          W głowie się nie mieści, że jeszcze teraz, w Polsce są ludzie, którzy deklarują, że kobiecy stand-up nie jest zabawny, bo "kobiety z definicji nie są śmieszne". W patriarchalnych USA taka opinia panowała od początku i nadal tam pokutuje.
          P.S. Wanda Sykes zagrała Moms Mabley, która była jej idolką z lat dziecięcych. Rola wymarzona dla niej :)
    • ave.duce Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 14:14
      Poleć mi, proszę, jakąś dobrą NOWĄ komedię.
      • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 15:13
        Polskie: Zupa nic i Teściowie.
        A tak poza to posucha. Sama bym chciała. Jak znajdę to się podzielę
        • ave.duce Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 15:19
          Dzięki, ale nie trawię Woronowicza (poświeciłam się tylko dla "Skazanej").
          Wolałabym coś zagranicznego ;)
          • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 15:33
            Poszukam. Ale ciężko jest nie serial 😉
            • ave.duce Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 19:16
              Wierzę w Scoutka!!! :)
              • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 30.11.23, 22:31
                Kochana jesteś 😘.
                Ale jest trudno. Teraz jest wysyp takich słodkich świątecznych, niektóre słodkie do mdłości.
                Ale też pełno takich, które kocham jak "To właśnie miłość", albo "Holiday". Ale to starocie już. Choć mnie to nie przeszkadza.
                W zeszłym roku trafiłam na polski "Jeszcze przed świętami", fajny i bez Karolaka. Pisałam.

Może coś trafię 😉
                • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 02.12.23, 08:37
                  Napisane, że komedia przy filmie "Jestem najlepsza. Ja, Tonya". Obejrzałam.
                  Odradzam.
                  • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 03.12.23, 08:57
                    Weź się za "The Crown". Nie komedia ale warte każdej chwili.
                    Albo "Wspaniała pani Maisel". Nie pożałujesz.
              • scoutek Re: Forumowo Filmowo 21 04.12.23, 20:22
                Mam, Ave!
                Ale serial. Ale krótkie 30 minutowe odcinki. Dowcipne. Świetnie zagrane. Fajne.
                Tytuł "Nowoczesna miłość". Każdy odcinek to inna historia.
                Jak obejrzę wszystkie to napiszę na blogu.
                • ave.duce Re: Forumowo Filmowo 21 05.12.23, 08:12
                  Ok, poszukam. Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka