maj_mama 05.06.09, 21:46 Wybieramy się w gości wgłąb UE, więc dziś złożyliśmy wniosek o dowód osobisty dla Adasia:-). Nawet taki mały a będzie obywatel pełną gębą;-) maj_mama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: dowód dla maluszka 05.06.09, 21:53 a zcemu nie od razu wniosek o paszport?? Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 05.06.09, 22:13 Po pierwsze oczekiwanie jest dłuższe, po drugie kosztuje dużo więcej, a nie mamy takiej potrzeby, bo nie wybieramy sie poza UE:-) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 05.06.09, 22:39 Naprawde drozsze? Ile za dowod placilas?? I na ile jest wazny?? Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 06.06.09, 22:23 Dowód dla maluszka kosztuje tyle samo, co dla dorosłego - 30 zł. Ważny jest 5 lat, ale to zrozumiałe bo dziecię się zmienia i to szybciej i może być już nierozpoznawalny na zdjęciu ( jak np w wypadku 7miesiecznego i 1,5rocznego dziecka). Paszport o ile wiem kosztuje teraz ponad 100 zł i nie wiem na ile jest ważny w przydaku tak małego dziecka. Na dowód będziemy czekać do miesiąca, ale ponieważ mieliśmy akt urodzenia ze sobą powinien być w ciągu 2 tygodni. Nie wiem ile czeka się na paszport, ale przypuszczam, że co najmniej miesiąc. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 06.06.09, 23:00 Paszport wydawany jest na 5 albo 10 lat(czesciej na 5) i kosztuje ok 70 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: dowód dla maluszka 10.06.09, 22:29 Paszport dla dziecka do lat 5 kosztuje 30 zl i jest wydawany na 5 lat - w tym przypadku faktycznie czeka się około miesiąca. Jednakże można wyrobić tzw paszport tymczasowy - opłata również 30 zł, paszport ważny rok i czeka się TYDZIEŃ! my własnie małej wyrabialiśmy i zdecydowaliśmy się na ten tymczasowy - zależało nam na czasie, a stwierdziliśmy, że za rok i tak będzie pewnie wyglądac inaczej, a 30 zl to nie taki majątek by skąpić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.malina Re: dowód dla maluszka 06.06.09, 10:31 a jak wygracie wycieczkę na wyspy Bahama ? Ja bym jednak zrobiła paszport , na parę lat z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 06.06.09, 22:25 ma.malina napisała: > a jak wygracie wycieczkę na wyspy Bahama ? Jak wygramy, to będę się martwiła później ,a nie na zapas;-) maj_mama Odpowiedz Link Zgłoś
slimakpokazrogi Re: dowód dla maluszka 06.06.09, 11:24 mój młody ma paszport od kiedy skończył 7 miesięcy. Ale my już za granicą unii byliśmy. Według mnie paszport lepszy, bo więcej funkcji spełnia. No, ale oczywiście gratuluję maj_mamo obywatela pełną gębą:) Odpowiedz Link Zgłoś
kirsza1 Re: dowód dla maluszka 14.06.09, 21:20 a jak ze zdjeciem DOWODOWYM?? lub do paszportu?? moj smyk, nie sadze zeby usiedzial, a jeszcze sam... Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 14.06.09, 22:32 My robiliśmy na Świdnickiej. Synek siedział na krzesełku, a ja podtrzymywałam go. Pan fotograf był świetny - zabawiał synka. Uwaga - nie każdy zakład robi zdjęcia maluszkom, bo muszą mieć odpowiedni fotelik. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 11:25 Tylko nie robcie zdjec w UM tam gdzie wyrabia sie dowod. MASAKRA! Drogo,i kobieta idzie na ilosc,denerwuje się jak chcesz zobaczyc zdjecie,mewentualnie poprawic,bo za dzwiami czekaja inne "pieniazki" ktore zaraz przyjda. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 11:25 Nie dowod tylko paszport mialo byc:) Odpowiedz Link Zgłoś
kirsza1 Re: dowód dla maluszka 17.06.09, 23:19 a taki dowod i paszport maja taka sama moc prawna? wiadomo z dowodem tylko UE, czy na granicy nas nie zatrzymają z takim dowodem? Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 07:03 A czy jak się jedzie na Słowację to też trzeba mieć paszport/dowód dla dziecia? W lipcu jedziemy do Zakopanego, ale w planach mamy też te gorące źródła na Słowacji i nie wiem czy muszę jakiś dokument prócz książeczki zdrowia i ewentualnego aktu urodzenia mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 11:23 Tak.nawet na Słowacje potrzebujesz dokument dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 14:52 gdzie się ten paszport tymczasowy wyrabia? Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 21:54 Zefirku, oprócz dowodu/paszportu/ zadbajcie tez o kartę ubezpieczenia zdrowotnego EKUZ na Dawida w NFZ. Odpukać.. w razie konieczności skorzystania z opieki medycznej. Opisałam to wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,89561,96370819,96370819,Ile_trwa_.html i udanej, spokojnej podróży:-) majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 23:25 ale ja tam tylko na kilka godzin jadę ;) na źródła. Chyba mi się tam nie utopi od razu, skoro w dzakuzi sie nie topi :) Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 18.06.09, 13:11 Zefirku, wiesz , ze jak mówią "przezorny zawsze ubezpieczony". Oczywiście jest niezmiernie małe prawdopodobieństwo, że coś się przydarzy... Zresztą tu chodzi też o leczenie w razie jakiegoś wypadku komunikacyjnego. Mój maż jeździ ostrożnie, ale za innych kierowców nie mogę ręczyć:-(. Dlatego ja osobiście nie wyjechałabym bez ubezpieczenia nawet na kilka godzin. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 22.06.09, 20:27 Paszport dla dziecka do lat 7 kosztuje 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 21:16 www.strazgraniczna.pl/wps/portal/tresc?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/pl/serwis-sg/niezbednik_podroznego/najczesciej_zadawane_pytania szczegolnie punkt drugi Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 15.06.09, 21:49 Nasz dowód gotowy. Czekaliśmy 10 dni:-.) Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: dowód dla maluszka 17.06.09, 15:38 Odebraliśmy dowód. jest identyczny jak dla dorosłego, tylko podpisu brak:-) W końcu synek jeszcze go nie "WYĆWICZYŁ";-) MAJOWA MAMA Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: dowód dla maluszka 17.06.09, 20:41 Zefirku, paszport tymczasowy dla dziecka wyrabia się w urzędzie wojewódzkim. Tak jak normalne. Wszystkie dokumenty wypelnia się tak samo, dopiero u pani w takim niby "pokoiku" mówi się że to ma być tymczasowy. Musisz iść razem z mężem, bo oboje rodzice sa potrzebni. I miłe zaskoczenie - rodzice składający wnioski z dziećmi do lat 5 obsługiwani poza kolejnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: dowód dla maluszka 17.06.09, 21:16 viv - ja nie we wrocku będę to robić. W moim mieście jest punkt paszportowy, i tam się składa wniosek - co drugi dzień jedzie urzedniczka do Poznania i tam składa wnioski. Tak samo jest z odbiorem. Łącznie 2 tygodnie mam czekać na taki paszport. Odpowiedz Link Zgłoś