Dodaj do ulubionych

problem z zameldowaniem po ślubie

20.10.10, 21:43
witam,mam taki problem, niedawno wyszłam za mąż, ponieważ muszę pozmieniac dokumenty to chciałam aby mąż zameldował mnie u siebie i tu pojawia się problem, gdyż twierdzi, że nie może tego zrobic. mieszka w domu wielorodzinnym i nie mają odbioru domu, gdyż 2 piętra są nie zrobione. w urzędzie dowiedziałam się, że wystarczy nr nadania domu i akt własnosci, mąż jest współwłaścicielem, dowiedziałam się że jeżeli ma akt notarialny w którym jest zaznaczone że jest współwłaścicielem to może mnie zameldowac. ostatnio powiedział mi, że nie może mnie zameldowac, ponieważ pozostała część rodziny musi się na to zgodzic a podobno nie chcą dopóki nie bedzie jeszcze jednego podziału domu na a b, a w akcie notarialnym podobno mają zaznaczone że nikt nikogo nie może meldowac bez zgody pozostałych. i tu moje pytanie jak to ma dalej wygladac, jesteśmy po ślubie, spodziewamy się dziecka a jako rodzina mamy miec różne zameldowania choc razem mieszkamy?? czy naprawde mąż nie może zameldowac żony i dziecka?? nie ukrywam, że boje się że w innym przypadku jego rodzina w każdej chwili bedzie mogła mnie wyrzucic jak cos się im nie spodoba, co powinnam zrobic? z góry dziękuję za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • attta Re: problem z zameldowaniem po ślubie 24.10.10, 18:23
      Nie jestem prawnikiem , ale napisze co wiem, może ktoś Ci jeszcze odpowie.
      Małżonkowie nie muszą być zameldowani pod wspólnym adresem. Dziecko jest do 16 roku "przypisane" do matki (zameldowane tam gdzie ona) Z tego co wiem we własności rzeczywiście wszyscy musza wyrazić zgodę na zameldowanie.
      Wydaje mi się, że nie jest tu problem z zameldowaniem , tylko z zaufaniem. Jeśli tak bardzo chcesz tam być zameldowana poproś męża o pokazanie tej klauzuli w akcie. Pamiętaj, że samo zameldowanie nie czyni cię np. właścicielem tej nieruchomości, bo to jest i tak męża (miał to przed ślubem, lub miała jego rodzina) więc czy warto się tym zadręczać? Jak bardzo będą kiedyś chcieli i tak mogą cię wyrzucić(ale na pewno tak nie będzie) Adres do korespondencji podawaj tam gdzie mieszkasz i już. Pozdrawiam
    • j666 Re: problem z zameldowaniem po ślubie 28.10.10, 10:46
      Zameldowani powinniście być tam, gdzie na stałe przebywacie.
      Oczywiście jesli meldunek męża w rodzinnym domu ułatwi Wam jakoś nabycie praw (przepisy przepisami w teorii, a życie życiem w praktyce) do tamtego domu, to niech mąż w tamtym domu pozostanie zameldowany.
      Zasadniczo tamta współwłasność męża będzie należała do jego majątku odrębnego, nabytego przed ślubem.
      Poza tym Ty możesz mieć więcej niż jeden meldunek, oprócz pobytu stałego także na pobyt czasowy do klku lat; tak samo i mąż.
      Narodzone dziecko to mąż będzie mógł zameldować w swoim miejscu bez zgody współwłaścicieli (za Twoją zgodą zdaje się) !
      • cccykoria Re: problem z zameldowaniem po ślubie 13.12.10, 21:12
        Dziecko z chwilą narodzin jest zawsze meldowane tam gdzie jest zameldowana matka, to tak z "urzędu"
        Mąż może zameldować Ciebie, rodzina nie ma nic do gadania. Bierze akt własności i idzie do biura meldunkowego..
        • sukienkawgrochy Re: problem z zameldowaniem po ślubie 18.12.10, 14:19
          Dziecko niby jest meldowane z automatu przy matce (czyli tam, gdzie matka ma swój staly meldunek), ale oczywiscie wcale tak nie musi być. Mozna bez problemu zameldować w miejscu zameldowania ojca, z tym że matka musi w urzędzie wyrazic zgodę na taki manewr. wiem to z autopsji. ja mialam inny adres zamaldowania niż mąż... ale chciałam żeby dziecko bylo zameldowane w mieszkaniu męża (gdzie zreszta wszyscy mieszkalismy) ... i tak tez uczyniliśmy. Dopiero po czasie i ja zmieniłam meldunek. Wówczas mąż musiał razem ze mną pofatygować sie do urzędu, przedstawic akt notarialny na to, że jest wlaścicielem mieszkania i wyrazic zgode na zameldowanie mnie.
          Nie wiem jak to jest, gdy jest kilku współwlaścicieli nieruchomosci... ale wówcas zapewne wszyscy muszą tak owa zgode wyrazić.

Jesli teraz nie zalatwisz sprawy z meldunkiem, to dziecko bedzie zameldowane tam, gdzie jest twoje stałe miejsce zameldowania, chyba, że postapisz jak ja powyzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka