Dodaj do ulubionych

Jak napisać testament.

01.11.12, 22:09
Wspólnie z moim konkubentem wybudowaliśmy dom (częściowo zaciągnęliśmy wspólnie kredyt). Chcieliśmy napisać testament na razie odręcznie w domu. Jednak zupełnie nie wiem w jaki sposób go sformułować, gdyż mój konkubent ma 2 dzieci, a ja syna. Wspólnie dzieci nie mamy. Chcieliśmy aby nasze części domu miały nasze dzieci (czyli 1/2 domu jego dzieci i 1/2 mój syn). Jednocześnie chcemy aby każdy z nas mieszkał w tym domu do śmierci. Chcieliśmy zapisać naszym dzieciom ale dopiero po śmierci drugiego. Czytałam gdzieś, że nie jest to możliwe. Czy może ktoś pomóc co zrobić w takiej sytuacji. Jak zapisać taki dom ?
Obserwuj wątek
    • bloodysnowman Re: Jak napisać testament. 08.01.13, 13:37
      Nie rób tego sama. Myślę, że lepiej to wyjdzie przy asyście notariusza. Fakt, że trzeba trochę pieniędzy wyłożyć, ale jak dobrze poszukasz to na pewno znajdzie się jakiś tani notariusz, który zajmie się tym za niewielką cenę. A przynajmniej będziesz miała pewność, że wszystko jest w porządku.
    • kol.3 Re: Jak napisać testament. 19.01.13, 20:12
      Z tego co wiem to 2 osoby wspólnie nie mogą napisać jednego testamentu, każdy musi napisać testament z osobna. Notariusza trzeba bo sprawa skomplikowana.
      • mmmllmmm Re: Jak napisać testament. 28.07.13, 10:06
        Trochę więcej na temat rożnego rodzaju testamentu (testamenty szczególne)można poczytać tutaj: testamenty
        O części z nich nawet nie wiedziałem.
    • ilonnabaranna Re: Jak napisać testament. 17.04.13, 10:18
      Faktycznie, warto zgłosić się po pomoc do profesjonalisty, żeby wszystko było zrobione poprawnie. W razie wątpliwości, obsługa prawna (wrocław) jest bardzo szeroka i na pewno uzyskasz pomocną radę.
    • aga-kosa Re: Jak napisać testament. 05.06.13, 13:00
      Przyjaciele moi - małżeństwo - napisali testament u notariusza, że po śmierci M jego część dostaje trójka ich dzieci do podziału. Ż napisała tej samej treści testament.
      M zmarł w 2006 r zięć z córką M zażądał natychmiast ich 1/6 bo tak mieli w testamencie i jest piekło do tej pory. Zastanawiam się po co dla M i Ż był testament. wszak byli małżeństwem.
      Myślę, że w Twojej sytuacji warto jest wydać na notariusza by nikt nie mógł testamentu obalić i aby ten kto pozostanie miał święty spokój. aga
      • j666 Re: Jak napisać testament. 16.07.13, 23:16
        No tak już jest, że pozostały przy życiu małżonek, jeśli chciałby całą nieruchomość dla siebie, to powien spłacić dzieci.

-----
        > M zmarł w 2006 r zięć z córką M zażądał natychmiast ich 1/6
    • oloina Re: Jak napisać testament. 10.07.13, 17:24
      polecam skontaktowanie się :) notariusz-wola.warszawa.pl/
    • szczu-pak123 Re: Jak napisać testament. 15.11.13, 12:21
      z takimi zagadnieniami to lepiej udać się do jakiegoś dobrego prawnika czy notariusza, który sporządzi odpowiedni dokument, który będzie trudno podważyć
      • kuleczka_iw Re: Jak napisać testament. 25.04.14, 12:58
        Skoro się na tym nie znasz skorzystaj z usług notariusza (podobnie było w moim przypadku :) ) spisanie testamentu odbyło się bez żadnego problemu ,zostałam dokładnie poinformowana o przebiegu całego procesu. jeśli natrafisz na odpowiednią kancelarię cały ten proces będzie szybką, sprawną formalnością, z mojej strony mogę dodać ,że swój testament spisywałam u www.notariuszkarczewska.pl/ i byłam bardzo zadowolona.
      • pikpok89 Re: Jak napisać testament. 06.05.14, 15:14
        Tak jest, no najlepiej to wybrac sie do notariusza i zlecic te sprawe profesjonaliscie, a nie kombinowac nic samemu ;)
    • clio35 Re: Jak napisać testament. 07.05.14, 11:58
      ja tak samo wolałem zgłosić sie do specjalisty - tutaj konkretnie: notariusztorun.info i myślę,że tak lepiej, samemu nie ma się takiej orientacji w temacie, by niczego nie przeoczyć
      • zaklopotana12 Re: Jak napisać testament. 22.05.14, 13:57
        Moja ciocia prosila mnie o pomoc w spisaniu testamentu, ale ja nie wiem od czego zaczac. Kolega z pracy polecil mi notariusz-balas.pl/, czy ktos korzystal juz z uslug tej kancelarii? prosze o pilna odpowiedz
        • zaklopotana12 Re: Jak napisać testament. 22.05.14, 14:34
          Moja ciocia prosila mnie o pomoc w spisaniu testamentu, ale ja nie wiem od czego zaczac. Kolega z pracy polecil mi www.notariusz-balas.pl , czy ktos korzystal juz z uslug tej kancelarii? prosze o pilna odpowiedz
          • irmaopa Re: Jak napisać testament. 24.06.14, 21:05
            Najlepiej sobie wcześniej wypisać, co konkretnie ma być zawarte w testamencie i jak byście chcieli, aby wyglądała sytuacja dziedziczenia po waszej śmierci i z tym pójść do notariusza, który spisze dokument w taki sposób, by był przejrzysty i zgodny z prawidłami sztuki że tak powiem. Notarialne poświadczenie nie jest takie drogie wbrew pozorom, a nadaje dokumentowi rangi prawnej.
    • grazyna_lodzka Re: Jak napisać testament. 25.06.14, 12:53
      Testament to nie jest prosta sprawa. Też myślałam, że napiszę go sama, jednak później stwierdziłam, że lepiej udać się z tym do osoby, która zna się na tym najlepiej. Czytałam wiele artykułów w internecie i nadal nie wiedziałam czy na pewno wszystko dobrze napiszę. Mieszkam niedaleko Łodzi i przyjaciółka, która tam mieszka poleciła mi notariusza Widziszewskiego i dobrze, że skorzystałam z jego usług, bo okazało się, że gdybym sama chciała pisać taki testament popełniłabym wiele błędów (nieświadomie oczywiście). Dlatego wiem, że testament nie jest prostą sprawą.
      • mamagnoma Re: Jak napisać testament. 12.07.14, 22:17
        A może umowa o dożywocie? Zamiast testamentu w taki sposób babcia mi przekazala mieszkanie za zycia. Kilkanscie lat przed jej śmiercią spisałyśmy umowę o dożywocie u notariusza. Od tamtej pory ja byłam właścicielką mieszkania, ale babcia mieszkała w nim do końca a ja w umowie zobowiązana byłam do zapewnienia jej środków do godnego życia. Tak, dla formalności. Dzięki takiej formie przekazania umowy unikneliśmy wszelkich roszczeń osób trzecich. I podatku od testamentu!
    • turnety Re: Jak napisać testament. 09.09.14, 11:41
      Chyba najlepiej udać się w takich sprawach do notariusza sama przez to przeszłam i rozsądniejszego wyjścia nie ma ( sprawe spisania testamentu powierzyłam www.notariuszkarczewska.pl/ ) Jeśli decydujesz się na sporządzenie testamentu u notariusza, w formie aktu to możesz być pewien co do poprawności jego sporządzenia itp.
    • karol8010 Re: Jak napisać testament. 03.11.15, 15:17
      Ja radzę od razu udać się do kancelarii i poprosić o pomoc notariusza. Będziesz spokojniejsza, mniej zestresowana, że gdzieś popełnisz błąd. Znajdź kogoś w swojej okolicy, popytaj znajomych albo poszukaj w necie opinie o danej kancelarii. Ja skorzystałem z pomocy tych specjalistów - notariusze kraków. Dlatego jeśli masz gdzieś po drodze to polecam.
    • modo1985 Re: Jak napisać testament. 16.12.15, 19:25
      Polecam bardzo dobrą, rzetelną pomoc u pani Notariusz Danuty Kośka Al. Niepodległości. Taksa do uzgodnienia. Pełne zadowolenie.
    • zuczek007 Re: Jak napisać testament. 21.01.16, 18:37
      Szkoda czasu na zastanawianie sie. Sama robiłam kilka lat temu testament. Już nie pamietam jaki był koszt, jakoś chyba niecałe 100zl. Testament przygotowywała ta kancelaria notarialna Warszawa
    • szyszka874 Re: Jak napisać testament. 04.06.17, 22:11
      W kwestii testamentu skontaktuj się z notariuszem - wtedy będzie pewność, że zostanie on przechowany i odczytany po śmierci, a wszelkie zapisy zrealizowane. W Brzesku w tej kancelarii www.notariusz-brzesko.pl/ pomogą Ci odpowiednio skonstruować zapisy i przechowają testament, zarejestrują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka