Dodaj do ulubionych

Kiedy spłata?

27.04.07, 00:34
Witam
Jest nas troje.Dwóch braci i ja siostra.Moi bracia mają już swoje rodziny i
mieszkają oddzielnie a ja ze swoją rodziną(mąż i syn)mieszkam z moimi
rodzicami w ich domku.W tym roku rodzice chcą mi ten dom przepisać.I własnie
tu mam pytanie.Kiedy muszę spłacić braci?Czy odrazu po przepisaniu?Czy po
śmierci jednego z rodzica?Czy dopiero po śmierci obojga rodziców?Np.Jeśli
spłacić muszę braci po przepisaniu domu na mnie, czyli w tym roku(przyznam że
teraz nie mam pieniędzy)to czy bracia mogą mi wytoczyć jakąś sprawę i będę
musiała im oddać należny zachowek?
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: Kiedy spłata? 30.04.07, 08:25
      Jeśli Pani rodzice zechcą Pani darować w tej chwili nieruchomość, to nie
      oznacza to automatycznie, że musi Pani spłacać braci. Zależy to od woli
      rodziców. Jeżeli w umowie darowizny rodzice obciążą Panią poleceniem spłaty, to
      będzie Pani musiała spełnić to polecenie w terminie określonym w tej umowie.
      Jeśli jednak nie będzie takiego polecenia, to obowiązek spłaty nie powstanie.
      Darowizna jest czynnością dokonywaną za życia i to darczyńca decyduje o jej
      warunkach (spłata wcale nie musi wystąpić). Jeśli chodzi o roszczenie o
      zachowek, to mamy z nim do czynienia po śmierci spadkodawcy (osobno po każdym z
      rodziców). Obliczenie jego wysokości stanowi dość skomplikowany proces, bowiem
      na poczet zachowku zalicza się darowizny dokonane przez spadkodawcę za jego
      życia. Pani bracia mogą mieć roszczenia o zapłatę zachowku, o ile sami nie
      otrzymali od rodziców przysługującego im zachowku w postaci dokonanych na ich
      rzecz darowizn lub w postaci powołania do spadku. Zatem to tym, czy będzie im
      przysługiwało takie roszczenie, decydować bedzie skład majątku spadkowego (co
      bracia otrzymają w spadku) oraz to, czy otrzymali jakieś darowizny od rodziców
      za ich życia. Ponieważ Pani sama jest uprawniona do zachowku po rodzicach, to
      może Pani ponosić odpowiedzialność za zapłatę zachowku, ale tylko do wysokości
      nadwyżki ponad przysługujący Pani samej zachowek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka