Dodaj do ulubionych

Pełnomocnictwo - koszt

30.04.07, 11:00
Witam,

chciałabym uzyskać informację na temat kosztów sporządzenia pełnomocnictwa,
dzięki któremu jedno z moich rodziców będzie mogło wpisać mnie na studia bez
mojej obecności. Czy w takim dokumencie trzeba uwzględnić szczegóły takie jak
uczelnia i kierunek studiów?

Dziękuję i pozdrawiam,
KJ
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: Pełnomocnictwo - koszt 30.04.07, 12:33
      Moim zdaniem tego typu pełnomocnictwo może zawierać ogólne sformułowanie, że
      upoważnia do wpisu na studia i nie musi wskazywać uczelni (wpis na studia na
      podstawie takiego pełnomocnictwa będzie możliwy, o ile uczelnia nie wymaga
      osobistego działania, tu jednak musi się Pani zwrócić do uczelni, bo niestety
      przepisy związane z naborem na uczelnie nie leżą w moim zakresie działania i
      nie wiem, jakie są w tym przedmiocie unormowania). Pod takiem pełnomocnictwem
      może Pani poświadczyć u notariusza swój podpis - koszt 20,- zł + vat 22%
      (24,40). Gdyby pełnomocnictwo miałoby być w formie aktu notarialnego (choć nie
      widzę takiej potrzeby) to koszt jest 30,- zł + vat (36,60) + opłata za wpis
      aktu 6,- zł + vat za stronę
      • katarzynka_j Re: Pełnomocnictwo - koszt 30.04.07, 16:19
        Przedstawiciel dziekanatu stwierdził, że wpisu mogę dokonać osobiście lub może
        to zrobić osoba "upoważniona przeze mnie notarialnie". Czy to znaczy, że
        pełnomocnictwo ma być w formie aktu notarialnego - nie mam pojęcia, ale Wy chyba
        wiecie :-) zresztą 10PLN nie robi mi szczególnej różnicy.

Dziękuję za pomoc,
        KJ
        • izba.notarialna Re: Pełnomocnictwo - koszt 30.04.07, 18:30
          Określenie "upoważniona notarialnie" odnosi się potocznie zarówno do
          pełnomocnictwa w formie aktu jak i w formie pisemnej z podpisem notarialnie
          poświadczonym. Rzeczywiście, różnica w kosztach jest niewielka, więc jeśli
          zachodzi wątpliwość co do właściciwej formy, to forma aktu notarialnego na
          pewno nie będzie niewłaściwa, bo zastępuje ona wszystkie "niższe" formy. Jednak
          w Pani przypadku wystarczy forma pisemna z poświadczonym podpisem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka