ma.malina 24.09.07, 13:43 Czy można zamienić mieszkanie lokatorsko-spółdzielcze na własnościowe? Jakie dokumenty potrzebne będą u notariusza i jaki podatek trzeba będzie od tego zapłacić ? Dopłata do mieszkania własnościowego wyniesie jakieś 100 tyś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: mieszkanie 25.09.07, 12:43 Niestety, spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu nie może być przedmiotem obrotu, nie można zawrzeć u notariusza umowy zbycia takiego prawa. Najpierw powinien zostać zmieniony status tego lokalu na prawo własności. Po ustanowieniu odrębnej własności tego lokalu będzie można dokonać jego zamiany. Opłaty u notariusza bedą tu zależeć od wartości zamienianych lokali (liczone są od lokalu o wyższej wartości). Podatek od umowy zamiany liczony jest od różnicy wartości zamienianych lokali i wynosi 2% czyli 2000 zł od różnicy w wysokości 100.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.malina Re: mieszkanie 25.09.07, 15:44 No właśnie , i tu mam wątpliwości . Dzwoniłam dziś do dwóch kancelarii notarialnych i w pierwszej uzyskałam taką odpowiedź jak wyżej , a w drugiej usłyszałam że nie ma problemu , muszę mieć zgodę od spółdzielni i będzie można podpisać taką umowę jak sprzedaż w zamian za wstąpienie w stosunek najmu. To jak w końcu , można czy nie ? A co do wykupienia mieszkania to po wykupie nie będę mogła zrobić nic z tym mieszkaniem przez rok, inaczej zapłacę 19 % podatku , właśnie dlatego interesuje mnie kwestia zamiany mieszkania niewłasnościowego Odpowiedz Link Zgłoś