Dodaj do ulubionych

Proszę, pomóżcie!

05.03.08, 09:41
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Pozostało mieszkanie, które
mama wykupiła 2 lata temu. Mój brat stwierdził, że mieszkanie jest
jego, bo mama mu je przed śmiercią darowała. Nie chce mi tego
dokumentu przedstawić. Nie mam żadnych dokumentów tego mieszkania.
Mama cierpiała na starcze otępienie i ostatnie dwa lata swego życia
mieszkała u niego.Brat zabrał wszystkie oszczędności mamy i
wszystkie inne dokumenty. Jak ja mam postąpić?
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: Proszę, pomóżcie! 07.03.08, 10:54
      Powinna Pani złożyć wniosek do właściwego sądu cywilnego o
      stwierdzenie nabycia spadku po mamie.
      Jeśli mama nie zostawiła testamentu, dziedziczą po niej zgodnie z
      art. 931 kodeksu cywilnego dzieci i mąż - czyli Pani oraz Pani i
      rodzeństwo oraz mąż mamy, jeśli żyje. Sąd wyda postanowienie o
      stwierdzenie nabycia spadku, określające w jakich udziałach
      dziedziczą spadkobiercy - tak więc każda rzecz wchodząca w skład
      spadku po mamie będzie wspólna dla Pani i brata - jeśli nie ma
      innych spadkobierców. Na podstawie postanowienia o stwierdzenie
      nabycia spadku ma Pani prawo żądać od brata wydania przypadającej
      Pani częsci spadku oraz może Pani żądać zawarcia umowy o podział
      spadku - przed notariuszem lub sądem.
      Co do lokalu, który mama wykupiła.
      Najpierw należy ustalić, czy mama rzeczywiście podarowała bratu
      mieszkanie. Jak rozumiem chodzi tu o lokal stanowiący odrębną
      nieruchomość, dla ktorego jest założona księga wieczysta.
      Proszę spóbować dowiedzieć się w administracji budynku lub zarządzie
      wspólnoty mieszkaniowej budynku, czy jako właściciel mieszkania
      figuruje tam mama czy brat.
      Być może administracja lub zarząd wspólnoty będzie mogła Panią
      poinformować o numerze księgi wieczystej założonej dla lokalu - mają
      tem numer może Pani pojechać do sądu wieczystoksięgowego i zażądać
      obejrzenie księgi - księgi są jawne.
      W księdze, w dziale II będzie wpisany właściciel.
      Jeśli właścicielem jest mama mieszkanie jest częścią spadku i z
      chwilą smierci mamy stała sie Pani jego współwłaścicielką.
      Jeśli mama podarowała bratu mieszkanie, a jedynymi spadkobiercami są
      Pani i brat, zgodnie z art. 1039 kodeksu cywilnego ma Pani prawo
      żądać od brata wliczenia wartości darowizny czyli mieszkania do
      spadku przy dokonywaniu działu spadku, chyba, że mama w darowiźnie
      wyraźnie zastrzegła, żeby wartości mieszkania nie zaliczać na schedę
      spadkową.



      • alab108 Re: Proszę, pomóżcie! 07.03.08, 14:21
        Z tego co udało mi się ustalić w administracji w dokumentach
        mieszkania nadal figuruje mama jako właściciel lokalu. Nie wiem
        nawet kiedy mama darowała to mieszkanie bratu. Czy jest jakiś
        termin, w którym, jeżeli ma rzeczywiście akt darowizny, powinien
        zmienić dane właściciela mieszkania? Serdecznie dziękuję za już
        udzielone rady. I czy wnosząc sprawę do sądu o stwierdzenie nabycia
        spadku po mamie muszę dołączyć jakieś dokumenty ( oprócz aktu zgonu
        mamy )?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka