modeliste 24.04.08, 09:23 Witam, Mam pytanie odnośnie opłat notarialnych. Kupiłam mieszkanie z moim chłopakiem, czy w związku z tym notariusz może pobrać podwójną opłatę za akt notarialny? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiula20 Re: podwojna oplata u notariusza 25.04.08, 08:50 Nie rozumiem dlaczego mialby pobrac podwojna oplate?? Oplata pobierana jest od wartosci sprzedazy mieszkania. Nie ma co dewagowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: podwojna oplata u notariusza 07.05.08, 00:30 Czy w takim przypadku pobierana jest jedna taksa notarialna, czy jeżeli określone są udziały współwłaścicieli np. po 50% to taksa naliczana jest od każdego udzału osobno? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula20 Re: podwojna oplata u notariusza 07.05.08, 10:31 Taksa naliczana jest zawsze od wartosci przedmiotu danej umowy,nie od ilosci udzialow etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ffiill Re: podwojna oplata u notariusza 03.06.08, 12:27 Jestem tuż przed podpisaniem aktu notarialnego. Mieszkanie kupione od developera na wspólwłasność - udziały równe 50/50. Czy w takim przypadku płacimy takse odrębnie od swoich udziałów - tak nas poinformował notariusz - że wartośc mieszkania dzielona na pół i od każdej połowy (udziału) zostanie naliczona oddzielna taksa. Jezeli jest inaczej czy jest jakaś podstawa prawna? Odpowiedz Link Zgłoś