Dodaj do ulubionych

Nierzetelnosc norariusza

24.08.08, 00:41
Otrzymalem w darowiznie dom i inne zabudowania gospodarcze po zmarlym dziadku wraz z gruntem wynoszacym 0,93 hektara. Okazalo sie, ze podatek jest wysoki, poniewaz jestem wlascicielem mniej niz 1 hektara. Pani notariusz nie poinformowala mnie o tym fakcie przy podpisywaniu aktu notarialnego, poniewaz stwierdzila, ze nie miala takiego obowiazku. Teraz musze dokupic brakujaca czesc do 1 hektara i dokonac drugiego aktu notarialnego.
PYTANIE: Czy moge domagac sie, zadac zwrotu kosztow za drugi akt notarialny od pani notariusz za niedopelnienie jej obowiazku i nie poinformowanie mnie o skutkach prawnych (podatkowych)?
Lub co powinienem zrobic aby pani notariusz poniosla konsekwencje finansowe swojej ignorancji (twierdzi, ze nie miala obowiazku informowania mnie!) a nie ja musze placic znowu za kolejny akt norarialny?!
Obserwuj wątek
    • lawyer_pl Re: Nierzetelnosc norariusza 24.08.08, 19:38
      Z tego co wiem to notariusz ma obowiazek informowac tylko o podatkach, ktore sa
      bezposrednio zwiazane z dokonywanym aktem prawnym (np. podatkiem od darowizny).
      Kwestia podatku od nieruchomosci, rolnego, etc. sa kwestia odrebna i nie
      pozostajaca w bezposrednim zwiazku z czynnoscia sporzadzana przez notariusza,
      czyli aktem notarialnym. Trudno wiec wymagac od notariusza, aby informawal o
      takich kwestiach. Od tego sa doradcy podatkowi.
      • home1973 Re: Nierzetelnosc norariusza 24.08.08, 21:38
        OK rozumiem, ale wlasnie z tego co czytam na temat obowiazku i rzetelnosci, to
        rozumiem inaczej...
        Zgadzam sie, ze notariusz nie ma obowiazku udzielac porad prawnych, bo od tego
        sa radcy prawni i adwokaci, ale notariusz musi, ma obowiazek poinformowac o
        konsekwencjach zwiazanych z danym aktem notarialnym...
        • monia76 Re: Nierzetelnosc norariusza 25.08.08, 13:17
          ale może pani notariusz nie miała nawet wiedzy na ten temat? nie
          musi przecież znać przepisów nie związanych bezpośrednio z jej
          zakresem pracy. chyba trochę na siłę szukasz winnego.
          • home1973 Re: Nierzetelnosc norariusza 25.08.08, 15:17
            spoko, ja tez czasami popelniam bledy jak kazdy czlowiek i gdyby pani notariusz
            powiedziala, ze nie wiedziala o tym i przeprosila, to byloby prawie wszystko OK.
            Ale pani notariusz twierdzi, z nie miala OBOWIAZKU informowac o tym fakcie! A ja
            twierdze, ze w kodeksie etyki norariuszy jest wyraznie napisane, ze OBOWIAZKIEM
            notariusza jest wykonywanie swojej pracy rzetelnie i udzielnie informacji o
            skutkach prawnych danego aktu notarialnego. Uwazam, ze jej praca zostala
            wykonana nie do konca fair i to ja a nie pani notariusz musi ponosic dodatkowe
            koszty z drugim aktem notarialnym!
            Mogla nie wiedziec o przepisach dotyczacych tej sprawy, poniewaz nie jest radca
            prawnym i ze musi byc minimum 1 hektar gruntu, ale wowczas skoro bierze
            pieniadze za swoja prace, to jest jej OBOWIAZKIEM (tak mi sie wydaje)
            poinformowac o skutkach prawnych w tym podatkowych z tym zwiazanych..
    • izba.notarialna Re: Nierzetelnosc norariusza 25.08.08, 13:58
      Notariusz jest płatnikiem podatku od spadków i darowizn, a zatem,
      sporządzając umowę darowizny notariusz musiał od Pana pobrać należny
      podatek i tym samym powinien Pan przed podpisaniem umowy znać
      wysokość podatku. Dlatego przedstawiony stan faktyczny trochę mnie
      dziwi, że Pan zawierając umowę nie wiedział o wysokości podatku.
      NOtariusz ma obowiązek poinformować Nabywcę o prawie Urzędu
      Skarbowego do podwyższenia wartości przedmiotu umowy i związanych z
      tym konsekwencjach podatkowych. Proszę pamiętać, że nOtariusz nie
      jest doradcą podatkowym.
      • home1973 Re: Nierzetelnosc norariusza 25.08.08, 15:29
        Czyli pani notariusz miala obowiazek poinformowac mnie o skutkach prawnych
        dotyczacych tego aktu notarialnego.
        Ja oczywiscie rozumiem, ze notariusz nie jest radca prawnym i mogla nie
        wiedziec, ze trzeba miec minimum 1 hektar gruntu, aby podatek byl maly, ale
        stwierdzenie, ze nie miala obowiazku informowac mnie o tym jest bardzo irytujace :)
        Jest jakas mozliwosc domagania sie zwrotu calosci kosztow za drugi akt
        notarialny? Lub jakies polubowne zalatwienie tej niemilej dla mnie sytuacji i
        ewentualnie czesci kosztow? Ale mysle, ze pani notariusz bedzie dalej nieugieta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka