rutinoscorbin80
25.09.08, 14:28
Witam,
W związku ze zmianą samochodu czeka mnie sprzedaż mojego obecnego wozu, z którego korzystam, ale jest on zarejestrowany na szwagierkę. Do zawarcia umowy sprzedaży konieczne było jej pełnomocnictwo, które w formie pisemnej zostało potwierdzone przez notariusza (opłata bodajże 24 złote). Szwagierka po wizycie u notariusza przekazała mi jeszcze info, że konieczna będzie także opłata skarbowa w kwocie 17 zł wpłacona na numer konta organu skarbowego w miejscowości, w której będzie dokonana transakcja.
1. O jaki organ chodzi? W necie znajduję informacje, że Urząd Skarbowy lub Urząd Miasta. Który będzie właściwy?
2. Czy jest jakiś termin do opłacenia tej kwoty, czy też mogę czekać do sfinalizowania sprzedaży i dopiero po tym fakcie opłacić ww. 17 zł?
3. Jeżeli mój aktualny samochód chcę sprzedać do komisu w innym mieście, który przyjmie go w rozliczeniu za inne auto, to czy po dokonaniu transakcji sprzedaży mojego samochodu na podstawie udzielonego pełnomocnictwa opłatę wysokości 17 zł powinienem wpłacić na numer konta organu skarbowego w tym właśnie mieście? Ja jestem z miasta X, komis jest w innym województwie i jest to miasto Y.
Trochę to długie i zawiłe, ale będę wdzięczny za wszelkie informacje.