Gość: vv IP: *.centertel.pl 18.05.11, 16:24 hej co sądzicie o tej inicjatywie? collectifdescontractuels.eu/petition.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anbxl Re: CA petycja 18.05.11, 16:39 Po rozmowie z "madrymi" ludzmi,ktorzy sa w temacie przekazuje ich spostrzezenia,ze jest to typowe bicie piany politycznej (juz przedwyborczej w KE) przez pare osob z US, ktore wprowadzaja w blad AC. Poki SR nie zmieni sie to nic nie osiagna.A nad zmiana SR pracuje caly sztab ludzi i wszystkie zwiazki zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: CA petycja IP: *.centertel.pl 18.05.11, 20:53 a co ma sie zmienic w istniejacym staff regulations? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompletne Re: CA petycja IP: *.home.aster.pl 18.05.11, 21:14 cwaniactwo - chodzi po prostu o dostep do egzaminow wewnetrznych na preferencyjnych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: CA petycja IP: *.centertel.pl 18.05.11, 22:57 mam nadzieje ze chodzi Ci o petycje, nie kierunek zmiany w nowym SR; jezeli zmiany z petycji wejda do SR lista na ktorej wisze bedzie warta tyle co papier toaletowy, a tyle roboty poszlo zeby sie tam znalezc; jedyna szansa na posade AD 5 to emerytury i wewnetrzne ruchy kadrowe, ale system jest coraz miej przejrzysty i nie wiadomo czego sie spodziewac; w PL jest tak, ze jesli sie zgodziles na dana robote to robisz ja siedzac cicho bo wiedziales co bierzesz i kilkanscie osob czeka na twoje miejsce; chcac poprawic swoja sytaucje przykladasz sie do roboty i zdajesz takie EPSO a tu powstaje sobie jakis niby zwiazek ktory chce przeforsowac cos nowego - te osoby mialy przeciez taki sam dostep do konkursow zewn. jak ci co je zdali, a doswiadczenie w Unii dawalo im nawet pewne predyspozycje; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: CA petycja IP: *.ec.europa.eu 19.05.11, 08:48 Tobie też nikt nie bronił wziąć udziału w cast i być już "w środku" dzięki temu. ;) A serio - dostęp do wewn. konkursów dla AC jest dyskusyjny. I na pewno gdyby go umozliwić to już kompletnie zablokowałoby nabór z list rezerwowych. Ale z drugiej strony - obniżanie standardów poprzez coraz powszechniejsze wypieranie posad stałych przez kontraktowe nie służy również funkcjonariuszom. I też nie zwiększa szans na zatrudnienie dla osób z list. A ten proces będzie postepował, jeśli różnica w kosztach zatrudnienia i łatwości pozbycia się pracownika będzie tak duża jak to jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do w i przeciw IP: 91.194.202.* 19.05.11, 10:15 znow ktos "bije piane" podpisujac sie anonimowo i nie znajac szczegolow z przeszlosci i terazniejszosci.... 1/W przeszlosci (ostatni raz krotko przed reforma SR w 2004) byly tzw wewnetrzne egzaminy,ktore praktycznie kazdy zdawal 2/nagel przy reformie SR zmieniono to,a dlaczego "nowe" panstwa maja byc poszkodowane??? 3/BYC MOZE PRZECIW I W NIE WIEDZA,ze w instytucjach sa rowniez AT (przyjmowani byli bez zadnych egzaminow,obecnie ich jest coraz mniej i niektore DG zaostrzyly kryteria wybierajac AT wsrod laureatow CAST).Pewna komisarz odchodzac ze stanowiska zrobila AT w grudniu prezent przedluzajac im kontrakty o nastepne 2 lata. Na to zalapalo sie wiele naszych rodakow,ktorzy (sama znam przypadki) dostali sie do instytucji,bo jedna panienka bawila dziecko czy sprzatala u pani z HR.Pozniej mieli okazje zdawania egzaminu wewnetrznego (wielu go oblalo).AT w gabinetach-wielu (rowniez rodakow) zostalo bezterminowanymi po wewnetrznym egzaminie. Slynna historia naszego rodaka-A. Dychy-byl niekompetentny,ale do Agri przeszedl z kontraktem bezterminowym i teraz moze pozwolic sobie na CCP A wiec moral taki,ze AT mieli jakies tam mozliwosci wewnetrzne,a AC nieeeeeeee,bo SR. Instytucje inwestuja w pracownika,a pozniej musza go zwolnic; 2/w, tak jak ktos tu napisal-nikt ci nie broni zdawac na Cast i byc w srodku,starac sie o posade AD5. Ale przeczytaj dokladnie avis twojego konkursu...NIGDZIE nie jest napisane,ze musza ciebie przyjac. Moze nie jestes odpowiednim kandydatem i sa lepsi od ciebie,a moze nie masz szczescia???Nie ty jeden-znam wielu tutejszych,ktorzy po zdanym konkursie nie zostali zatrudnieni,bo za duzo Belgow i wowczas to nasi mieli pierwszenstwo. Zna rowniez sporo ludzi,ktorzy sa tu wewnatrz nawet F i zdali konkursy na AST3 czy AD5 i..... zaczynaja sobie zdawac sprawe,ze nie ma dla nich miejsc,bo ilu AD5 instytucje moga potrzebowac????Pierwszenstwo dla laureatow z PL skonczylo sie A wiec STOP tworzeniu jakis tam demagogi....Nie trac nadziei,lobbuj,bedziesz dobry i bedziesz mial troche szczescia to trafisz tu klee-moj zwiazek (RD) i moj byly z KE (SFE) uwazaja,ze ta petycja wprowadza w blad AC,bo obecnie sa prowadzone konsultacje w sprawie zmian i nowego SR.Poki nie bedzie prawnych zmian to nikt niczego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: do annbxl IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 11:46 Anna jesli to co napisalas jest prawda, a zakladam ze jest bo czesto masz ciekawe i prawdziwe informacje, to tym bardziej nie powinno sie popierac zadnych inicjatyw wejscia na posady tylnymi drzwiami lub na innych zasadach niz sa okreslone dla 500 milionow obywateli, ktorzy de fakto za to wszystko placa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do przeciw IP: 91.194.202.* 19.05.11, 12:05 Alez zrozum,ze to nie jest tylnymi drzwiami wchodzenie,bo tak bylo (legalnie i przepisowo) do 2004.Tak jest w przypadku agencji,nawet tych podlegajacych pod KE-PMO i OIB.To obywatele sa stratni jak wymienia sie co 3 lata AC,bo to sa ogromne koszty (robienie egzaminow CAST i wyszkolenie dobrego AC sporo kosztuje). Starzy F (slabi,zle pracujacy,kombinujacy-w tak wielkim srodowisku znajda sie tacy zawsze) maja w nosie,bo ich nikt nie zwolni,a AC (nawet bezterminowy) zawsze bedzie dbal o swoja prace,bo jest AC -jest duzo tanszy i bardziej produktywny. Kazde ministerstwo w Belgii (pewnie w PL i calej Europie jest podobnie) ma urzednikow mianowanych i kontraktowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: do przeciw IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 12:18 Ann ja doskonale rozumiem Twoje argumenty bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i nie jest zaskoczeniem ze jelsi utoworzono dosc liczna grupe CA to ta grupa bedzie probowac polepszyc swoj byt. Ale jest kilka kwestii w tym co piszesz ktore sprawiaja ze czuje sie troche nie komfortowo. Mianowicie: Na jakiej podstawie twierdzisz ze F sa gorsi w tym co robia i jak robia niz CA? Mysle ze jest to bardzo daleko idacy wniosek a przy tym prawdopodobnie nie prawdziwy. Sytuacja z CA i ich podejsciem do pracy wcale nie jest taka kolorowa jak opisujesz i jest duzo przypadkow ktore ta teze nie potwierdzaja. Czy argument ze kiedys byla taka mozliwosc (moim zdnaiem nie koniecznie etyczna) jest wystarczajacy zeby takie praktyki popierac? Jesli chodzi o obywateli to mysle ze to ich nalezaloby zapytac. Z wpowiedzi W jednak mozna sie domyslec co obywatele o tym wszystkim sadza. Jelsi chodzi o koszty i budzet to najtansza opcja jest wlasnie zatrudnianie CA na 3 lub 6 lat a potem wymienianie ich na mlodszych i tanszych pracownikow. I na koniec nie rozumiem czemu twierdzisz ze CA z kontraktem na cale zycie bedzie zawsze lepszy niz F? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: do przeciw IP: *.ec.europa.eu 19.05.11, 13:44 Obywatele to sądzą generalnie, że jestesmy bandą drogich w utrzymaniu darmozjadów, więc powoływanie się na takie opinie daleko nas nie zaprowadzi. Oczywiście, że CA jest tańszy. Dlatego właśnie coraz więcej stanowisk jest przez CA zapełnianych. Nie rozumiesz, że dysproporcja w warunkach zatrudnienia F i CA i rosnący odsetek CA w Instytucjach będa powodować rosnąca presję na obniżanie standardów również dla F przy kolejnych reformach SR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: do przeciw IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 14:22 Wiesz, moje podejscie jako obywatela jest takie, ze urzednicy w strukturach EU robia to co robia dla ludzi, ktorzy ze swoich ciezko zarobionych pieniedzy oplacaja ich szczodre pensje, wiec jak najbardziej wlasnie ich opinia jest bardzo wazna. Doskonale sobie zdaje sprawe z tego co przecietny obywatel sadzi (slusznie czy nie) o urzedach i urzednikach, i dlatego tym bardziej uwazam ze nie powinno sie popierac inicjatywy ktore dodaja jeszcze wiecej argumentow ktore nie sluza ogolnemu wizerunkowi szerszemu gremium ktore jest tu reprezentowane. 100 procentowo zgadzam sie z druga czescia Twojej wypowiedzi. Im wiecej zatrudnionych CA tym wieksze prawdopodobienstwo ze warunki pracy F sie pogorsza (slusznie czy nie to inna sprawa). Co wiecej z tego co wiem, w wielu dziedzinach, dyrektoratach masowy naplyw CA ma dosc negatywne konsekwencje na ciaglosc wykonywanych zadan. Nie mniej jednak, ta petycja nic w tej kwestii nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do przeciw IP: 91.194.202.* 19.05.11, 14:22 Nie lubie jak ktos przekreca moje slowa i pisze tendencyjnie, bo nie mysle,zebys mial problem z czytaniem ze zrozumieniem Gdzie ja napisalam: " > Na jakiej podstawie twierdzisz ze F sa gorsi w tym co robia i jak robia niz CA?" Napisalam: Starzy F (slabi,zle pracujacy,kombinujacy-w tak wielkim srodowisku znajda sie tacy zawsze) Sama znam bardzo duzo F , ktorzy zyja praca ,bo nie maja rodziny i to wlasnie pracy poswiecaja cale swoje zycie. Ale i sa tacy,czesto majacy pare lat do emerytury,ktorzy czesto "choruja" a szczegolnie w panstwie pochodzenia,kiedy to np konczy sie urlop.AC nie moga sobie na to pozwolic,bo ciagle musza udawadniac,ze sa dobrzy,dobrze pracuja. Zwolnienie AC (nawet bezterminowego) jest duzo latwiejsze jak zwolnienie F (procedury praktycznie nie do przeskoczenia) To chyba normalne,ze w tak WIELKIM srodowisku sa rozni ludzie i maja rozne podejscie do pracy " Czy argument ze kiedys byla taka mozliwosc (moim zdnaiem nie koniecznie etyczna > ) jest wystarczajacy zeby takie praktyki popierac?" Skoro tzw "stare" panstwa mialy taka mozliwosc,to dlaczego nie dac takiej mozliwosci "nowym" panstwom???Tu dla mnie nie ma problemu etycznego tylko zwykla logika "Jelsi chodzi o koszty i budzet to najtansza opcja jest wlasnie zatrudnianie CA > na 3 lub 6 lat a potem wymienianie ich na mlodszych i tanszych pracownikow Moim zdaniem twoje myslenie jest bardzo bledne wynikajace z nieznajomosci tutejszych spraw (np przywilejow).Przy zatrudnieniu AC z innego kraju (tak jak F i AT)pierwsze miesiace (chyba 9,nie jestem pewna) taka osoba otrzymuje diety. Jezeli zdecyduje sie na przeprowadzke-dodatek na przeprowadzenie sie. "Nowa" osoba musi chodzic na kursy(min 2-3???) dla "nowych" prowadzone przez firme zewnetrzna (podobno drogie). Najwiecej zatrudniaja na FG2,a wiec takie osoby musza poznac programy wewnetrzne-takze musza isc na kursy (choc czasem lepiej nauczyc sie od kolezanki). Bodajze po 2 latach dostajesz wyzszy step i to jest chyba cos ok 70€/mies.Zwolniony AC otrzymuje z wewnetrznej kasy (PMO) bezrobotne (1/3 przepracowanego czasu) .Rachunek jest prosty...przelicz sam "Jesli chodzi o obywateli to mysle ze to ich nalezaloby zapytac. Z wpowiedzi W j > ednak mozna sie domyslec co obywatele o tym wszystkim sadza." Wielokrotnie spotkalam sie z kompletna niewiedza-wielu mysli,ze tu przychodzi sie po znajomosci.I dlatego sama uwazam,ze to w gestii Polskiej Reprezentacji robic reklame konkursom epso " I na koniec nie rozumiem czemu twierdzisz ze CA z kontraktem na cale zycie bedz > ie zawsze lepszy niz F? Tego nie napisalam-patrz na poczatku tego mojego postu. NIE TWIERDZE TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: do przeciw IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 14:54 Annbxl, forum jest po to zeby w miare kulturalny sposob i bez obrazania sie nawzajem wlasnie wymienic sie opiniami, przemysleniami itp. Prawde mowiac, jestes jedna z najbardziej dynamicznych forumowiczek i czesto czytam to co piszesz bo czesto bywa to ciekawe a nawet zabawne. Co do mojej reakcji na Twoj ostatni wpis to tylko tyle moge powiedziec ze jak komunikuje sie z ludzmi i czasami okazuje sie ze to co powiedzialam zrozumieli calkowicie inaczej to zadaje sobie pytanie czy to wlasnie ja wyrazilem sie wystarczajaco jasno i klarownie. Co do samego tematu, ja juz nie mam nic do dodania wiec sie oddale:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: do przeciw IP: 88.147.8.* 22.05.11, 01:40 no i jeszcze zwrot kosztow biletu na interview i medicala (czasami 2 osobne terminy), installation allowance po przyjezdzie i na powrot do kraju, plus koszty przeprowadzki z powrotem. poza tym np. osoba mowiaca od poczatku 2 jezykami urzedowymi (fr. i ang.) nie musi robic kursow tych jezykow, albo np. zna jeden z nich, drugiego sie nauczy raz. W ciagu 30 lat Instytucje chcialy za to zatrudniac 10 osob na AC - ktore np. musialyby robic ten kurs w sumie 10 razy plus wszystkie inne kursy oczywiscie. a jest ich co najmniej 10 na rok, przynajmniej na poczatku. No i 10-krotne koszty zatrudnienia. Oto dlaczego po zaledwie kilku latach tego "projektu" od niego sie odchodzi. nie mowiac juz o tym, ze wiele osob ktore dostaly sie na 3 lata, odchodza wczesniej do agencji jak im sie nadarzy okazja, bo tam maja szanse na dluzszy kontrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC Re: do annbxl IP: *.ec.europa.eu 19.05.11, 13:36 Masz na myśli również te tylne drzwi, którymi Ty wszedłeś, kiedy były konkursy tylko dla EU10 i kwoty dla nas przy obsadzaniu stanowisk? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do AC IP: 91.194.202.* 19.05.11, 14:03 tworzysz plotki,bo NIGDY nie weszlam (jestem k nie m) "tylnymi drzwiami" tylko po panelu i zdanym egzaminie CAST25+ bardzo dobrym cv (wg HR). Pozniej po pewnej historii (wygranej w Lux) rowniez na podstawie 5 Cast-ow Dobra rada,zanim zaczniesz robic wycieczki personalne i tworzyc plotki to pomysl 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC Re: do AC IP: *.ec.europa.eu 19.05.11, 14:07 Dzięki za radę - zrewanżuję Ci się swoją: zanim odpiszesz, sprawdź, czy to było do Ciebie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do AC IP: 91.194.202.* 19.05.11, 15:20 No jak strzelil pasuje mi to pod moj wpis z 14.22h,ale jezeli nie do mnie to tym lepiej...Juz tyle plotek na swoj temat slyszalam,ze reaguje tak,a nie inaczej...SORRY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: do CA IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 14:43 Szkoda ze myslisz tylko w kategoriach swojego wlasnego urzedniczego swiata. Tak sie sklada, ze obecnie nie pracuje w strukturach EU choc dosc dobrze je znam, wlacznie z polityka HR i procedurami zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: do CA IP: 88.147.8.* 22.05.11, 01:47 al co Ty robisz w tej Rwandzie, tesknisz za Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
klee Manifestacje 19.05.11, 21:33 An, wiadomo mi, że R&D działa na rzecz CA, i jestem świadom, że konieczne są zmiany w przepisach. Zakładałem jednak, że im większe dla tych zmian poparcie z różnych stron, tym o nie łatwiej będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl do klee IP: *.access.telenet.be 19.05.11, 22:56 Tak,oczywiscie wszystkie zz,a napewno RD(w KE jakby nie bylo "nasza" Maria mysli o rodakach,nawet ostatnio chciala zorganizowac kursy po pl,podobnie Domi z SFE,a i RD w Radzie jest nam bardzo przychylne). Tylko to wlasnie ci ludzie wyprowadzili mnie z bledu i uswiadomili,ze ta akcja to "bicie piany" paru ludkow z US i wprowadzanie w blad AC. Zmiany dla AC moga nastapic tylko jak beda zmiany w nowym SR nt AC. Sama nie mam najlepszych opinii o kursach organizujacych przez ZZ,ale zobacz-RD swoim czlonkom organizuje gratis kursy,a US nawet swoim czlonkom karze za nie placic Odpowiedz Link Zgłoś
klee Fajna chyba 18.05.11, 23:41 Inaczej niż An, nie znam zakulisowych rozgrywek i mnie się inicjatywa wydała chwalebna. Prosiłem nawet koleżanki i kolegów, żeby ją wsparli podpisem, co jak teraz widzę, wielu - w tym nasze cudne HoU - zrobiło. Ale rzecz cała to chyba trochę pieśń przeszłości. Bo było swego czasu jakieś spotkanie, na którym mieli bodaj tę petycję wręczyć. Pamiętam z e-maili, że nie wyszli do nich ci, na spotkaniu z którymi im zależało, no i że generalnie wszystko psu na budę. Mnie samego tam nie było, bo miałem dużo pracy akurat i nie dałem rady się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeciw Re: Fajna chyba IP: 41.186.1.* 19.05.11, 09:23 Absolutnie nie zgadzam sie z ta petycja. Chcecie stala prace, zdajcie konkursy do ktorych przystepujac i tak macie przewage bedac juz wewnatrz systemu. Ta petycja dyskryminuje kopetentnych, ambitnych i pracowitych kandydatow z ogromnym potencjalem intelektualnym ktorzy do konkursow przystepuja. Fakt jest takie ze wiekszosc AC nie jest w stanie przejsc pierwszego etapu preselekcji (a ten jest bardzo obiektywny jelsi chodzi o ocene mozliwosci intelektualnych osobnikow) i szukaja innej furtki wejscia. Dyskryminuje tez innych ludzi na listach kontraktowych ktorzy tez chca swoje 3 czy 6 lat wykorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fajna chyba IP: 136.173.62.* 19.05.11, 09:49 fakt jest taki, szanowny kolego, ze po przeczytaniu twego komentarza nie widze potrzeby oceniania twoich mozliwosci intelektualnych... ale prosze nie brac tego zbyt osobiscie ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: Fajna chyba IP: *.static.mtnonline.rw 19.05.11, 11:40 Alez kolego, ja absolutnie nie biore tego osobiscie bo moje mozliwosci juz oceniono i to nie raz (na ten moment na mniej wiecje 9000K na miesiac:)) A koledze zycze powodzenia na preselekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fajna chyba IP: 136.173.62.* 19.05.11, 12:29 no, 9000k na miesiac to rzeczywiscie zawrotna suma, prawdopodobnie wyslano cie na misje na marsa, albo jeszcze dalej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Fajna chyba IP: 91.194.202.* 19.05.11, 14:25 jedni patrza na siano i nie wazna eksplaatacja i co bedzie za 5-10 lat....Inni wola pracowac za 1/3 tego,ale miec pewnosc,ze zawsze beda mieli pewne zatrudnienie i stabilizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9000k Re: Fajna chyba IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.05.11, 19:12 lol 9000k, jasne, to przywaliles z grubej rury heh wez zejdz na ziemie i chociaz staraj sie byc wiarygodny piszac o sprawach, o ktorych nie masz pojecia (albo biedaku pros sekretarke zeby ci redagowala posty LOL) wiekszosc normalnych zjadaczy europejskiego chleba zarabia 3-5k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Fajna chyba IP: *.centertel.pl 19.05.11, 20:47 Hej ciesze ze moj post stal sie pretekstem do tej dyskusji, bo rozwial o moje idealne wyobrazenie o inst; przystepujac do egzaminow EPSO takie bylo zalozenie, ze za dobra robote ma byc dobra pensja, w przeciwienstwie do przecietej chaltury znanej skadinad z polskiego rynku pracy, a tu coz sie okazalo po zdaniu konkursow? teraz juz wiem dlaczego z krajow z b. dobra sytuacja na rynku pracy malo osob chce jechac do instytucji; czy nie wiecie w jakim kierunku ida te zmiany SR? mysle ze one uwzglednia status quo i pojda na reke CA, bo czesc z ich ma juz jakis punkt zaczepienia w instytucjach, i tak czy inaczej znajda droge by sie tam utrzymac zdajac konkurs lub tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Fajna chyba IP: *.access.telenet.be 19.05.11, 23:09 a ja znam takich,co tutaj zarabiaja po 9 tys€,ale brutto. Sa to ludzie zwiazani z tutejsza polityka,a jednoczesnie pracujacy "na swoim" jako informatyk,lekarz (pracuje ile chce,czasem przyjmuje 2 pacjentow dziennie) i w korporacji w tzw marketingu medycznym.Pewnie zarabiaja duzo wiecej jak 9 tys (tu w Belgii w towarzystwie nie mowi sie o zarobkach). Jednak sa to zarobki brutto,jak odliczysz podatki (zaliczki i rozliczenie roczne) to zostanie polowa lub troche wiecej.Byc moze (tak slyszalam) polskie "titre sevice",polskie interimy i boss-owie polskich firm budowlanych podzatrudniajacy rodakow za grosze tyle maja.Ale ilu jest takich tu w Belgii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fajna chyba IP: 88.147.8.* 22.05.11, 01:51 ale on nie napisal, czy Euro czy zlotowek. sadzac po IP to jesli Euro to chyba Legia Cudzoziemska jest... Odpowiedz Link Zgłoś
klee A może jednak ;-) 19.05.11, 21:31 Ojej, to zarabiasz więcej, niż Tommy Hilfiger, bo on wyciąga 1kk. ;-) Myślę, że gdybyś rzeczywiście nie wziął postu gościa do siebie, to byśmy o Twoich zarobkach nie usłyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
klee W zestawieniu z Tobą straszny ze mnie frajer 19.05.11, 21:28 Jeśli o faktach mowa, to ja chcę jakąkolwiek pracę, niekoniecznie stałą, gdziekolwiek. Nie uważam też, żeby osobom będącym wewnątrz łatwiej było zdawać epsie konkursy. Składając podpis pod tą petycją, nie zastanawiałem się, czy realizacja zawartych w niej postulatów utrudni mi, jako osobie z zewnątrz, otrzymanie pracy. Rozważałem ich słuszność. Jeśli chodzi o ten konkretny budzący Twój sprzeciw i niejakie emocje postulat, dyskryminację i rażącą nierówność dostrzegam gdzie indziej niż Ty. Otóż tempy mogą przystępować do wewnętrznych konkursów, a kontraktowcy nie. Wg mnie to głęboko niesprawiedliwe. I myślę tak bez względu na to, jakich skutków by ewnetualne zniesienie tej niesprawiedliwości dla mnie nie miało. Na ile rzetelnie epsie testy pozwalają ocenić możliwości kandydatów, to kwestia ocenna, ale to na marginesie. Zgadzam się natomiast, że to, czy pracujący tymczasowo powinni mieć prawo przystępowania do wewnętrznych egzaminów, może być oceniane jako dyskusyjne. Wg mnie tak, powinni, skoro są wewnątrz, zwłaszcza kontraktowcy, którzy wykazali przecież swoją determinację, przystępując nie tylko do konkursów, ale i CASTów. Jeśli ktoś uważa inaczej, to spoko, byłbym nawet w stanie to przyjąć, pod warunkiem że te restrykcje objęłyby wszystkich, którzy nie są zatrudnieni na stałe, nie tylko kontraktowców. Pozwól sobie zwrócić uwagę, że nazywasz faktem coś, co jest tylko Twoim przeświadczeniem (chyba że masz dostęp do jakichś statystyk na ten temat; w mojej ocenie testy CAST nie są łatwiejsze od testów na konkursach). A mnie z kolei zaliczasz do grona pracowników instytucji, choć do niego nie przynależę, co w moim poście zostało zakomunikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: W zestawieniu z Tobą straszny ze mnie frajer 19.05.11, 22:29 jesli juz mowimy o sprawiedliwosci, to egzaminy wewnetrzne powinny zostac wogole zlikwidowane i dla AC i dla TA. powinny byc tylko egzaminy zewnetrzne i egzaminy dla AST na przejscie na AD. jadnakze posady w administracji UE sa tak intratne (nie ze wzgledow finansowych na starcie, ale ze wzgledu na pewnosc pracy i bardzo dobre dochody w przeciagu calego zycia), ze dobrze jest miec furteczke, przez ktora kogos mozna wpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: CAST2010 20.05.11, 15:46 Powtorze sie i w tym temacie,choc otworzylam nowy Zagladnijcie na swoje epso profile Dla laureatow EPSO/CAST/02/10-F2 EPSO/CAST/02/10-F3 EPSO/CAST/02/10-S2 jest wiadomosc -nowy,dodatkowy test (6-22/07),ktory(zdany) da mozliwosci pracy jako AC BEZTERMINOWY Odpowiedz Link Zgłoś
klee Dzięki! :-) 23.05.11, 14:02 EPSO rozesłało e-maile zainteresowanym. No i proszę, jeden z trzech głównych postulatów jest realizowany, tyle że w jakiś dziwny sposób, dla wybranych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kale Re: W zestawieniu z Tobą straszny ze mnie frajer IP: *.217.147.42.coditel.net 23.05.11, 09:39 a czemu? Szczeze wole, tempa czy casta niz kogos zewnatrz - bo ten zanim sie wdrozy itp.. i jeszcze nie wiadomo czy mu sie spodoba juz nie wspomne o zaklimatyzowaniu sie za granica bo widomo roznie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: W zestawieniu z Tobą straszny ze mnie frajer IP: *.sgh.waw.pl 23.05.11, 13:47 a temp i cast sie nie wdraza, nie aklimatyzuje, nie ma z tym problemow? a moze to juz tacy desperaci, ze nawet za mechnikwo w ruskim czolgu by robili, byleby dojechal do brukseli, ghehehe. boze, jak ten narod trawia kompleksy :P Odpowiedz Link Zgłoś