Dodaj do ulubionych

Irlandia czeka na Polaków

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:45
Pojadę pracować do Irlandii, kiedy Adam Michnik wyjedzie do Izraela
Obserwuj wątek
    • Gość: kap Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.bredband.skanova.com 22.07.04, 23:27
      Bzdury piszecie. Nikt nie czeka na Polakow. Szuka sie wspolczesnych
      niewolnikow, ktorzy za psi pieniadz sprzedaja sie na rynku pracy.
      • wpia Re: Irlandia czeka na Polaków 22.07.04, 23:34
        oczywiscie typowa postawa- lepiej zbijac baki nie?
        • Gość: Zenon Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:41
          Nie kolego - lepiej brac zasilek dla bezrobotnych lub pieniadze z pomocy
          spolecznej w Polsce i na czarno pracowac w Niemczech. W Polsce oskubie sie
          podatnika, w Niemczech nie zaplaci sie podatkow..... Od czasu do czasu sie cos
          ukradnie i zycie jakos sie toczy. A oficjalny wskaznik bezrobocia w krainie nad
          Wisla przekracza podobno 19%. W rzeczywistosci nie wiecej niz 12 - 13%.
      • Gość: muuu te skanova IP: *.112-200-80.adsl.skynet.be 22.07.04, 23:36
        a w szwecji skad piszesz to czekali na ciebie? he he czemu innym zalujesz?
        • Gość: . Nie chce cie martwic, ale to chyba IRLANDZKI IP: *.range81-153.btcentralplus.com 22.07.04, 23:51
          portal. Serio.
          • paw_dady Re: Nie chce cie martwic, ale to chyba IRLANDZKI 23.07.04, 01:33
            Gość portalu: . napisał(a):

> portal. Serio.
            zmartwilem mnie na serio. skoro w Irlandii jezykiem urzedowym jest szwedzki ;o0

pzr
            • Gość: . Zmartwie cie bardziej: jest GAELICKI... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 23.07.04, 02:05
      • Gość: . Guzik prawda, Skanowa: w Irlandii i UK placi sie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 22.07.04, 23:49
        Polakom dokladnie wg. miejscowych stawek zaszeregowania. Inna rzecz, ze
        pielegniarka zatrudniona jako opiekunka dostaje stawke minimalna, ale NIE
        MUSI - oba panstwa (tj. ich odpowiednie professional bodies) uznaja polskie
        dyplomy medyczne i - po tej "recognition" - polska pielegniarka musi byc
        wynagradzana wg.pielegniarskiej stawki zaszeregowania. Poza dostarczonymi
        kopiami dyplomow i ich przekladami nalezy zdac takze egzamin z profesjonalnej
        angielszczyzny - to jest najtrudniejsze. Wiem, bo sam polskie pielegniarki
        lokuje w City Hospitals w Anglii.
        Poza tym FAKT: praca w domach opieki jest ch...wa. I naprawde NIE dla
        pielegniarek; nasze panie pielegniarki czuja sie w tej pracy wykorzystywane.
        Prywatne domy opieki w obu w.w. panstwach sa nastawione na jak najwyzszy zysk z
        pensjonariusza, stad dochodzi i do profesjonalnych zaniedban,ktorych
        pielegniarki nie bardzo moga zniesc. Ale bezrobotne szwaczki z Lodzi sa w tej
        pracy szczesliwe.
        Podobnie z budowlancami: ci, o ktorych w GW, zalapia sie na placowe minimum
        jako "labour|", a nie carpenter, bricky czy plasterer, swietnie w Irlandii
        platni (vide: tabele plac ustalane rokrocznie pomiedzy zwiazkami zawodowymi i
        zwiazkami pracodawcow). Nb. w Irlandii bez przynaleznosci zwiazkowej zaden
        polski budowlaniec NIGDY przyzwoitej forsy nie zobaczy. Ja DOBRZE RADZE!
        • Gość: dago Re: Guzik prawda, Skanowa: w Irlandii i UK placi IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 23.07.04, 10:31
          Masz calkowita racje kolego.
      • Gość: Bestia Moo Re: Irlandia czeka na Polaków IP: .3.* / 213.232.79.* 05.08.04, 15:28
        Sam piszesz bzdury mieszkam w angli i mam za co zyc niezarabiam tak jak ty
        600zl miesiecznie a 300 funtów tygodniowo stac mnie zeby isc na zakupy i
        niepatrzec w portwel a ty co bide klepiesz i sie cieszysz
    • Gość: . KROPEK OSTRZEGA, KROPEK WIE, CO MOWI IP: *.range81-153.btcentralplus.com 23.07.04, 00:01
      Ostrzegalem,jako brytyjski recruitment agent (z filia w Dublinie - ze wzgledu
      na szukajacych tam pracy...Angoli), ze GW ludzi w maliny wpuszczala przed
      wejsciem Polski do Unii. I DALEJ OSTRZEGAM: jesli nie chcecie dolaczyc do tych
      3/4, ktore z Wysp powrocilo do Polski z niczym (poza dlugami), to sluchajcie
      Kropka. Jasne, jest praca w Irlandii (i UK) dla pielegniarek i budowlancow, ale
      to wcale nie takie proste - GW i wyspiarski pracodawca wrabiaja Polakow w
      stanowiska duzo ponizej ich kwalifikacji (choc mozna pracowac na duzo lepszych
      warunkach!). W efekcie wiele tutejszych agencji pracy robi to, co i ja: zamiast
      sprzedawac Polakow za bezcen - tworzy wlasne agencje pielegniarskie i serwisy
      budowlane i...kasuje klienta (np. jakis Dom Starcow)jak za wykwalifikowany
      staff (z czego pielegniarka dostaje nie 4.8 funta brutto, ale 8 netto za
      godzine, budowlancy - podobnie lub wyzej). Jasne, nie kazdy sie do tej pracy
      nadaje, ludzi z zadnym angielskim to i ja nie wezme (bo pracuja z miejscowym
      personelem czy majstrem),ale NIE ROBCIE, LUDZIE, ZA PAROBKOW, BO GW TEGO CHCE!!!
      • kropekuk PS.To wlasnie ja - pytaj, nie zbladzisz! 23.07.04, 00:07
        Nasze ogloszenia sie ukazuja w necie i w prasie, takze polskiej krajowej (ale
        wolimy lokalna)
      • Gość: logo Co za beznadziejny argument ! IP: *.liwest.at 23.07.04, 07:24
        że to nie jest łatwe !
        Kto czeka na łatwiznę - musi chyba zmienić świat. Bo na tym nic nie jest łatwe.
        • Gość: . 10-12.000 Polakow zjawilo sie wiec na Wyspach na IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.07.04, 08:52
          latwizne.I wrocilo. Splacac z kurowniowki pozyczki na ten wyjazd. Wyjechalo, bo
          GW mowila, ze praca czeka i odmawiala publikacji fachowych informacji agencji
          brytyjskich i irlandzkich, takze w jezyku polskim, bo byly sprzeczne z jej
          unijna durna propaganda sukcesu. Pojechaly tez pielegniarki. Do domow starcow.
          Bo nie chcialo im sie czekac paru miesiecy na uznanie ich polskich dyplomow. I
          teraz dostaje ich alarmowe telefony z jakiegos Newcastle czy Galway jak to je
          tam oszukano... A budowlancy? Ci jeszcze sie dziwia, ze bez wlasnych butow,
          helmu, tamtejszego szkolenia BHP i hand tools do pracy ich tu nikt nie chcial
          przyjac.
          Co za idiotyczny obronca mitow z Gazetki Wybiorczej!To nie tacy szczekacze jak
          ty, ale my, panstwowi i prywatni agencji pracy na Wyspach musielismy stawic
          czola tej polskiej nedzy i polskiemu nieszczesciu. Powiedz to tym ludziom,
          Misiu, ze "nikt nie czeka na latwizne", ze Kropek nie ma racji. No, powiedz!
          • Gość: dago Re: 10-12.000 Polakow zjawilo sie wiec na Wyspach IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 23.07.04, 10:39
            zapomniales jeszcze dodac, ze kazdy musi w IRL miec Safe Pass (w przypadku
            budowlancow) oraz PPS number i bez tych dwoch rzeczy tez praktycznie nikt
            Ciebie do pracy nie przyjmie. O czym ludzie na ogol nie maja pojecia. Poza tym
            duzo przyjezdza bez kasy i jest bardzo zdumiona ze zaplacic depozyt za
            mieszkanie w wysokosci miesiecznej stawki za wynajem + bardzo czesto oplacic to
            mieszkanie na miesiac do przodu etc.etc.
    • Gość: ZIBI Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.swipnet.se 23.07.04, 00:03
      JESTES CHORY Z NIENAWISCI!!PO PROSTU BIEDNY!!
    • Gość: Zaratustra Tam jest syf IP: *.swagelok.com, / 151.137.248.* 23.07.04, 00:21
      w tej irlandii ... rzygowate jedzenie, gowniana pogoda, paskudne miasto dublin,
      i najbrzydsze kobiety w europie.

no, moze angielki sa szkaradniejsze

wiecej tam nie jade
      • Gość: . Przesadzasz, albo NIGDY nie byles. IP: *.range81-153.btcentralplus.com 23.07.04, 00:36
        1) Irlandia ma swietne produkty zywnosciowe - mogles sam gotowac (ale i zarcie
        w dobrych knajpach i pubach dobre; w Foxie byles?)Rybki prosciutko z morza
        itd.itp.
        2)Dublin sprawia wrazenie prowincji, ale ma przepiekne polozenie - polksiezyc
        otaczajacy Zatoke z gorami w tle. Architektura stara - Krol Jerzy (doskonale
        odrestaurowana), ponoc najlepiej zachowany zespol architektoniczny tegoz okresu
        na calych Wyspach (coz, o gustach...), albo nowoczesna - glownie projekty
        POLSKICH architektow. Mimo kupy turystow wzglednie czysto, bo ich Pakistanczycy
        jeszcze swa masowa obecnoscia nie zaszczycili
        3) Wiele Irlandek jest rownie paskudnych jak...ostatnia Miss Swiata, choc
        osobiscie wole te czarnowlose, z domieszka krwi hiszpanskiej Armady. Niestety,
        sporo ladnych panien ciut przygruba, choc z milosci do Polaka moze i schudna.
    • Gość: . Tam diabel mowi dobranoc!!! TEZ OSTRZEGAM IP: *.range81-153.btcentralplus.com 23.07.04, 00:43
      Polnocno-zachodni kawalek Irlandii jest de facto bezludny - tam NIC nie ma,
      poza pustka skalistego wybrzeza i hukiem fal Atlantyku. Z dziwnych powodow
      opuszczone przez Irlandczykow chalupy w tym okregu wykupuja - jako wakacyjne -
      Niemcy, ale moze tak sie karza za stare grzechy. Wezcie mape Irlandii - tam
      nawet drogi NIE WIODA. Czasem bywa tam i strasznie, i pieknie, ale...NA KROTKO.
      • Gość: Patton To brzmi uroczo, fascynujaco i romantycznie... IP: *.union01.nj.comcast.net 23.07.04, 03:30
        Ile to kosztuje? Mam jakies tam zaskurniaki i poczulem dreszcz rozkoszy, kiedy
        przeczytalem twoj post. Juz chcialbym tam byc! Serio, napisz prosze, jakie sa
        ceny nieruchomosci w tym regionie!
        • Gość: . Jak na warunki to dosc drogo, powyzej 150.000 euro IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.07.04, 09:03
          Irlandia wsciekla sie z cenami nieruchomosci (ale za ten sam metraz placilbys w
          Dublinie z 400.000 do pol miliona). Domki tradycyjne z zewnatrz, strzechowe
          czasami, ale w srodku pelna modernizacja. Jesli spotkasz zywego ducha
          autochtona, to moze wladac wylacznie gaelickim! Jest cudnie, ale NA KROTKO.
          Zacznij od tego:
          www.united-residence.com/ireland/
          masz swietny serwis w USA i doskonala wspolprace waszych agentow z Irlandia.

PS: mozna wynajac taki domek na wakacje. I wtedy, przy kilku osobach wypada
          dosyc tanio! Ale samochod niezbedny - warto wypozyczyc lub kupic grata do
          zajezdzenia na smierc, bo drogi - jak wyzej.
    • Gość: Aiki to klamstwo IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 23.07.04, 00:49
      to klamstwo, nikt tu na nikogo nie czeka. sa tu ludzie ktorzy pracy szukaja
      kilka miesiecy. Koszty utrzymania sa tu wysokie, a jedzenie podle. To nie
      Eldorado.
      • Gość: bennybranco Re: to klamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 00:56
        fakt jak byłem w dublinie jakoś nie odniosłem wrażenia że ktoś na mnie czeka,
        ale trzeba przyznać że mają do nas bardzo pozytywny stosunek w porównaniu z
        takimi np.niemcami to czułem sie prawie jak w domu
      • Gość: dago Re: to klamstwo IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 23.07.04, 13:18
        Masz racje, ale...
        po 1.) o prace to najlepiej jednak starac sie przed przyjazdem tutaj. Owszem,
        na poszukiwanie pracy czasami trzeba przyznaczyc kilka tygodni, ale najdluzej
        szukaja jej ci, ktorzy prawie nie znaja lub nie znaja wcale angielskiego, wiec
        nie ma czemu sie dziwic. Koszty utrzymania sa wysokie i to jest dodatkowym
        czynnikiem na korzysc argumentu, ze o prace lepiej satrac sie zawczasu.
        2.) nigdzie nikt na nikogo nie czeka, ale... w niektorych dziedzinach w IRL
        rzeczywiscie brakuje wykwalifikowanych pracownikow, poza tym Irlandczycy, nawet
        ci wyksztalceni prawie w ogole nie znaja zadnych jezykow obcych, wiec w tych
        dziedzinach gdzie potrzebuja ich uzytnikow rowniez musza sprowadzac (np. do
        pracy w call centrach), i takie przyklady mozna mnozyc. Owszem, trudno czasami
        jest o najprostsze prace, gdzie niepotrzebne sa specjalne kwalifikacje i
        znajomosc angielskiego (nie mowiac juz o innych jezykach), poniewaz na te
        wakancje pretenduja rowniez tlumy innych zarobkowiczow - ze Slowacji, krajow
        Baltyckich, Bulgarii, Rumunii etc. (a nie jak to ciagle probuje przedstawic GW,
        ze tu praca czeka wylacznie na Polakow:). Nie wspominajac juz ze latem na
        Zielona Wyspe przybywaja tlumy studentow z Wloch, Hiszpanii i Portugalii,
        ktorzy pracuja przewaznie w pubach i kawiarniach w ten sposob zarabiaja sobie
        na studia w kraju i doskonala angielski.
    • Gość: Europejczyk. Ludzie, ale wam zazdroszcze ze macie teraz tak IP: *.lv.lv.cox.net 23.07.04, 01:31
      latwo...ja 15 lat temu wyjechalem z polski na wycieczke do hamburga i nie
      wiedzialem co mam zrobic..a jednak dalem rade...przez N.Zelandie i Australie
      dostalem sie do USA i milo wspominam tamte czasy... wszystko musialem sam
      zdobywac a jadac do niemiec moja dziewczyna (teraz zona) byla w ciazy...teraz
      mam obywalelstwo USa i wszystko co normalny czlowiek powinien miec...a Wy
      dostajecie wszystko jak na dloni tylko troche nauczyc sie angielskiego i
      sprawa zalatwiona...ale pamietaj, jak masz juz prace to zawsze szukaj lepszej a
      najlepiej mysl o tym , zeby zamemu miec firme i zatrudniac ludzi...taki jest
      kapitalizm...i to jest zdrowe.
    • Gość: Kuba Re: Irlandia czeka na Polaków IP: 192.169.2.* 23.07.04, 01:32
      Ty nie pojedziesz nigdzie bo pierwsze jestes leniem patentowanym nic nie
      potrafisz, a po drugie nie znasz angielskiego a po trzecie bez mamusi bys
      zginal.
    • Gość: AM Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.visp.energis.pl 23.07.04, 02:31
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Pojadę pracować do Irlandii, kiedy Adam Michnik wyjedzie do Izraela

Wyjadę do Izraela, kiedy wyjedziesz na stałe do któregoś ze swoich ukochanych
      krajów arabskich.
      AM
    • Gość: Rybinka Re: Szkoda, że Polska na nich nie czeka.... IP: *.acn.waw.pl 23.07.04, 05:00
      Ale może to i dobrze. W tym zawszonym kraju, gdzie nawet dziennikarze okłamują
      uczciwych ludzi właściwie nic już więcej się nie zdarzy, może poza kolejną
      zapaścią kolejnego sektora...
    • Gość: aaron Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 05:03
      Ludziska! Uczta się języków!!! To jedyna bariera, by znaleźć pracę na tzw.
      Zachodzie. Kiedyś jako małolat uczyłem się od czterdziestu do sześćdziesięcu
      słówek dziennie. Dzisiaj to zaprocentowało i w EUropie jestem u siebie. W
      każdym dosłownie kraju.
      • kyle_broflovski [...] 23.07.04, 06:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Zenon Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:48
          Moze nie a z tak dosadnie ale "tam moja ojczyzna gdzie chleb na stole".
          • Gość: . Czemu az tak tragicznie? Wez przyklad wlasnie z IP: *.range81-156.btcentralplus.com 23.07.04, 09:09
            Irlandczykow - jeszcze z 15 lat temu sami rozpaczliwie szukali pracy w innych
            panstwach Wspolnoty i w USA, a dzisiaj zatrudniaja Angoli u siebie...Pieniadz
            zarobiony w innym kraju nie ginie, ale swe korzenie ma sie tylko w jednym
            miejscu na ziemi.
    • Gość: mhdeck Marek - jedz gdziekolwiek... IP: *.adsl.ttnet.net.tr 23.07.04, 07:38
    • papryczka_ag Re: Irlandia czeka na Polaków 23.07.04, 14:42
      Słowo daję - jak was czytam to mi się wydaje, że pracowałam w innej Irlandii...
    • Gość: MAKSYMILIAN WALIĆ Irlandię !!! IP: 80.51.35.* 26.07.04, 12:52
      WALIĆ Irlandię ZYJEMY W POLSCE TRZEBA NASZĄ GOSPODARKĘ ROZKRĘCIĆ I TUTAJ W POLSCE ZARABIAĆ DUŻE PIENIĄDZE. JAK KTOŚ CHCE TO MOŻE.
      • Gość: ORLEN Re: WALIĆ Irlandię !!! IP: 80.51.35.* 26.07.04, 12:59
        TO Irlandia chce żeby POLACY charowali w polu u nich za marne grosze. Źle trafili to swoich niech szkolą na pastuchów.Jak chcą Irlandczycy to niech sami do POLSKI przyjadą my im damy pracę też na budowie - oni zbudują nam domy a MY w nich zamieszkamy.
    • Gość: sosenka Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.wmc.net.pl 26.07.04, 18:41
      a ja poczkam jak wszyscy z PZPR wyjadą do KOREI POŁNOCNEJ pozdro
      • Gość: Ksiaze Pracus Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:45
        Ja pierdole wy nie macie pojecia wogole co piszecie !!!! Trzeba jechac do
        wejcherowa pod gorka chujowska tam jest praca, dobrze platna w rublach. Tak
        serio kogo obchodzi gdzie pracuje, wazne za ile i jak go traktuja. Ja sam
        pracowalem w USA 2 lata na legalu i nie . POwiem tak przestancie pie....c i
        wezcie sie za robote. Jak ktos chce pracowac to nie ma problemu znjadzie prace
        nawet na Ukrainie tylko kwestia za jakie pieniadze i na jakich warunkach.POwiem
        tak mojego kumpla ojciec jest geodeta i pracujen a kontrakcje w Rosji za 2500
        euro / miesiac mozna ?! wiec nie pierd.. mi ze nie. Tak samo jak ponad 100
        Polakow (nie myslic z Polakami z obywatelstwem amerykanskim tylko mowa o tych
        co pojechali z POLSKI) HARVARD wiec mozna !!! Nie sluchajcie baranow
        nieudacznikow, ktorzy twierdza ze nikt na nas nie czeka lub czeka i hasel typu
        tam nie ma pracy jest chu... i wogole zapomnijcie. Zwracam sie teraz do tych,
        ktorzy pisza takie bzdury skonczcie z tym slodkim pierdzeniem, ze nie ma pracy
        i takie tam , przestance narzekac bo sami juz wiecie, ze jestescie
        nieudacznikami , leniami i intelektualnie uwstecznionymi imbecylami, wiec nie
        musicie oznajmiac tego innym. Prawda jest tak zawsze mierzyc sily na zamiary
        nie robic niczego bravurowo przemyslec , troszke zaplanowac a reszta sama
        wyjdzie i powiem tak jak sie siedzi na dupie i nic sie nie robi to takie sie ma
        nastawienie do zycia. Jezeli ktos chce to da rade znalesc prace w Irlandii w
        Angli i tak dalej ale z glowa to robic, jeszcze raz pisze, mierzyc sily na
        zamiary i wszystko bedzie ok ! Przeciez nie da sie zeby snajperem zostal
        niewidomy. Wracajac do tematu nikt w Polsce (uczciwie) sie nie dorobil ci
        ktorzy cos maja zaczynali albo od walow albo wyjezdzali na zachod zarabiac,
        skoro mieszkanie w Irlandii kosztuje od 400-600 euro na miesiac jedznie 200 co
        razem daje 800 a zarabja sie min 7 euro na godzine co daje jakies 1200 euro na
        miesiac to zostaje nam 400 euro miesiecznie co po przeliczeniu po kursie 4,4zl
        za 1 euro daje 1760 zl miesiecznie ktore mozna odlozyc pokazcie mi w polsce
        czlowieka ktory z pracy wlasnych rak w fabryce moze tyle odlozyc. Po wtore to
        tak w rzeczywistosci to min placa miesieczna to jakies 1600 euro a koszt
        mieszkania jest mniejszy bo naogol sie samemu go nie wynaimuje. wiec spokojenie
        mozna oszczedzic 3500 - 4000 zl. Dla przykladu dodam ze mieszkanie w Chicago
        ladne w dobrej dzielnicy 3 pokojowe kosztuje 700$ na miesiac koszt utrzymania
        30-40 $ (jedzenie) tygodniowo gotujac samemu. Wynika z tego ze jezeli ktos mowi
        ze koszty utrzymania sa wysokie w Irlandii to pier... pamietajcie ze mu polacy
        mamy po przyjezdzie do kazdego kraju jeden z wielu niedobrych syndromow zwany
        kalkulator co zonacza ze przeliczamy wszystko na zlotowki- wiec nie dziw ze
        pozniej pisze jeden czy drugi ze drogo.
    • Gość: Ala Re: Irlandia czeka na Polaków IP: *.customer.m-online.net 26.09.04, 15:57
      praca.polonia-muenchen.net /info/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka