Dodaj do ulubionych

dla szukajacych mieszkania

IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 09:44
podstawowe rzeczy na jakie musicie zwrocic uwage w umowie wynajmu to :

1. tzw. klauzula dyplomatyczna- tj. przy standardowym belgijskim kontrakcie
na 3 lata, nie macie mozliwosci zrezygnowac przed uplywem tych trzech lat.
Nalezy wiec do umowy wpisac klazule, ktora pozwala na trzy miesieczne
wypowiedzenie i rezygnacje w kazdj chwili, oczywiscie za odszkodowaniem-
jezeli zrezygnujecie przed uplywem roku placicie wlascicielowi 3 miesiace
czynszu, jezeli przed uplywem 2 lub 3 lat, to stososwnie 2 lub jeden miesiac
czynszu. jest to wazne inaczej nie zerwiecie umowy i bedziecie placic do
konca.wlasciciel nie musi sie na nia zgodzic, ale raczej nie wynajmujcie
jezeli nie chce....trafilam tez na wlasiciela ktory bal sie tej klazuli, z
racji jej nazwy "dyplomatyczn" wykombinowal sobie ze chodzi o to ze jako
personel dyplomatyczny mamy taaaaaki immunitet ze za nic nie odpowiadamy i
biedny nie bedzie mogl nic od nas wyegzekwowac....oczywiscie wystarczylo mu
wytlumaczyc ze nie....
2. odpowiedzialnosc wlasciciela za wszystkie naprawy - mieszkania, czesci
wspolnych w przypadku bloku, instalacji, sprzetow ktore wam wynajal (np.
zepsuta zmywarka), chyba ze jestescie bezposrednio winni powstalej szkody

agencji placi tylko wlasciciel, jezeli wynajmujecie bez agencji negocjujcie
cene (agencji wlasciciel musialby zaplacic rownowartosc jedenego czynszu)

w intranecie rzeczywiscie sa przyklady umowy, po francusku i po angielsku,
ale i tak ktos musi wam pomoc powykreslac to co nie ma zastosowania, lub
dopisac rzeczy ktorych tam nie ma;
Obserwuj wątek
    • Gość: zbysiu Re: dla szukajacych mieszkania IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 09:47
      o ile sie nie myle, to przy klauzuli dyplom nie placi sie za te 3,2,1 mies
      a ta zasada to podstawa w zwyklych belgijskich kontraktach

klauzula dypl - np na wypadek wyjazdu na placowke
    • essere1 Re: dla szukajacych mieszkania 20.04.05, 09:53
      Aha, super ciekawe, dzieki za insider knowledge:) A jak wyglada z garazem, albo
      strzezonym miejscem do parkowania przypisanym do mieszkania?? Rowerownie? Sa to
      jakas specjalna fanaberia z mojej strony, czy raczej standart?
      Jest duzo mieszkan z kompletna kuchnia, a bez mebli? Chodzi mi o takie
      przecietne wrazenie...
      Czy wogole znalezenie ladnego, zadbanego mieszkania okolo 50-60m w Brukseli to
      wielkie halo, czy tez trzeba byc gotowym dorzucic pare groszy, by miec
      wybor.....?? Gdzie wogole mozna znalezc garsc informacji o rynku nieruchomosci,
      cenach, bezpiecznych dzielnicach, etc...??
      • Gość: adm mylisz sie zbysiu IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:07
        kaluzula nie jest standardem w belgijskich umowach, a sytuacja w ktorej nic nie
        placisz za wczesniejsze zerwanie nie istnieje i nigdy nie istniala; dodatkowo,
        wlasciciel nie ma obowiazku sie na nia zgodzic.
      • Gość: adm mylisz sie zbysiu IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:07
        kaluzula nie jest standardem w belgijskich umowach, a sytuacja w ktorej nic nie
        placisz za wczesniejsze zerwanie nie istnieje i nigdy nie istniala; dodatkowo,
        wlasciciel nie ma obowiazku sie na nia zgodzic.
      • Gość: adm Re: dla szukajacych mieszkania IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:20
        ciao, ciao,
        widze ze powaznie zabierasz sie do tematu ;-)
        jak troche poszperasz bylo sposro na forum na temat dzielnic, i okazalo sie ze
        wszystko jest bardzo subiektywn ;-) statystycznie wyszlo ze bezpiecznie jest w
        czesci wschodnio-poludniowej, najniebezpiecniej na polnocy...(np anderlecht)...
        dzielnice cieszace sie najwiekszym powodzeniem to Woluwe st lambert i woluwe st
        pierre, uccle, ixelles, czesc skaarbek(trzeba uwazac, sa niefajne ulice), lub
        dookola instytucji- etterbek.
        garaz/rowerownia, i standard i nie, zalezy od ceny.
        wiekszoc mieszkan, domow wynajmowanych jest z wyposazona i umeblowana kuchnia

www.immoweb.be

buona fortuna
        • Gość: adm powyzej bylo do essere IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:21
        • Gość: Sofi Re: dla szukajacych mieszkania IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:35
          Uno:
          co do klauzuli zgadzam sie z adm
          a jej "dyplomatycznosc" polega na tym, iz kontraktu 3-letniego dla zwyklego
          zjadacza chleba :) nie da sie teoretycznie wypowiedziec, dlatego ZZCH zwykle
          podpisywali na 9 lat (bo wtedy sie da) - dla nas nie ma to znaczenia, gdyz
          wypowiadalne sa obydwa i to na tych samych zasadach.

A co do templejtow:
          - nie przesadzajmy z tym pomaganiem, one sa na tyle przejrzyste, ze powykreslac
          i poczytac da sie samemu, nawet jakby byl po bulgarsku :)
          • Gość: adm Re: dla szukajacych mieszkania IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:43
            to ciekawe czemu ci pomagalam? ;-)
            • Gość: Sofi z tego co pamietam to pomagalas mi gadac IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 12:27
              a nie pisac umowe, za co zreszta ci ladnie podziekowalam kilka postow wyzej.
        • essere1 Re: dla szukajacych mieszkania 20.04.05, 10:37
          Salve:)
          Powolutku, powolutku:)
          Diekuje! Na forum to chyba juz jest wszystko, to fakt, ale trudno znalezc! Moze
          by to jakos usystematyzowac? Np:
          1. Informacje praktyczne (mieszkania, banki, formalnosci, mienie, etc...)
          2. Pyskowki (EPSY-EPSY, EPSY-AUXI, EPSY-RESZTA SWIATA, WSZYSCY ze WSZYSTKIMI)
          3. Kolko wzajemnej adoracji (EPSY pocieszajace sie, EPSY zachwalajace sie, EPSY
          wielkoduszne lub przebaczajace)
          4. Sekcja domyslow (tzw. sekcja X) (dlaczego nas nie zatrudniaja i czy winne sa
          wredne ufoludki (za 'Independent day'), czy to tez moze zemsta krasnoludkow (za
          Sniezke i Sierotke Marysie..))
          5. Punkt UTAJNIONY (tylko dla lozy EPSOW, np. tajna EPSIA odzywka :-0):)::):)):)

Bouna giornata per Te;)
          • Gość: adm sekcja x IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 10:48
            c'era ben una ragione per cui mi piacevi!!!!
            ps zapomniales o sekcji EPSY-najwyzszej kategorii scientific staff, w sekcji
            pyskowki
            • essere1 Re: sekcja x 20.04.05, 11:01
              :)
              taaak, w sekcji pyskowek nigdy dosc podgrup... ale z drugiej strony dziewczyna
              dzielnie sie bronila przed zmasowanym atakiem:) (dzis jestem nastawiony
              pokojowo, afirmujac zdrowe oraz konstruktywne relacje miedzyEPSIE (Homo Epsus),
              miedzyludzkie (HomoSapiens), oraz pomiedzy, oraz dodatkowo z jednym ptakiem
              (Homo-costam (kazdy moze sie domyslec, hi hi hi)):):):):):)
              • Gość: adm Re: sekcja x IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 11:04
                pani prof dr hab od spektronommi atomowej chamsko atakowala a nie dzielnie
                bronila, i to na oslep...ploecieli wszyscy, A, B, C, prawnicy, ekonomisci,
                roznej masci i prowenenecji ludziki...sorry....:-(((((
                • essere1 Re: sekcja x 20.04.05, 11:09
                  Phi, ja nie polecialem:) Zostalem nawet wyrozniony;) Eee tam, kazdy moze
                  stracic nerwy:):):) (Noooo adm, dzis jest dzien bez bicia:):):)) Kochajmy
                  sie:):):)!!
                • essere1 do mojej ulubionej kolezanki adm!! 20.04.05, 11:38
                  A wracajac do tematu, dlugo sie szuka mieszkania??
                  :)
          • bud8 1. Informacja praktyczna ale z 20.04.05, 10:58
            zupelnie innej beczki;)
            www.idearts.com/loisir/ville/laeken/laeken.htm
            • Gość: zbysiu do adm IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 11:07
              z twoim drugim wytlumaczeniem sie zgadzam
              ale pierwsze mowi calkowicie cos innego - cytat ponizej
              wiec moze najpierw przeczytaj co piszesz, a potem pisz kto sie myli
              pozdrowienia

Nalezy wiec do umowy wpisac klazule, ktora pozwala na trzy miesieczne
              wypowiedzenie i rezygnacje w kazdj chwili, oczywiscie za odszkodowaniem-
              jezeli zrezygnujecie przed uplywem roku placicie wlascicielowi 3 miesiace
              czynszu, jezeli przed uplywem 2 lub 3 lat, to stososwnie 2 lub jeden miesiac
              czynszu.
              • Gość: Doki Re: do adm IP: *.240.81.adsl.skynet.be 20.04.05, 15:57
                Pozwole sie wtracic. Prawo belgijskie rozroznia umowy najmu dlugo- i
                krotkoterminowe. Te dlugoterminowe to klasyczne tzw 3-6-9, do ktorych wszyscy
                robia aluzje, zbysiu tez. Klauzuli, ze:

> Nalezy wiec do umowy wpisac klazule, ktora pozwala na trzy miesieczne
                > wypowiedzenie i rezygnacje w kazdj chwili, oczywiscie za odszkodowaniem-
                > jezeli zrezygnujecie przed uplywem roku placicie wlascicielowi 3 miesiace
                > czynszu, jezeli przed uplywem 2 lub 3 lat, to stososwnie 2 lub jeden miesiac
                > czynszu.

no wiec takiej klauzuli wpisywac nie trzeba, bo ona obowiazuje z mocy prawa przy
                umowach dlugoterminowych. Patrz broszurka:

www.juridat.be/img_publi/pdf/120-NL.pdf

Umowa krotkoterminowa, np na rok, rzecz jasna, nie podlega pod ustawe o najmie,
                wiec mozna w niej ustalic takie zasady, jakie sie chce.

Mozna tez znalezc kogos, kto przejmie umowe.

No i nie zapominajcie o indeksacji czynszu!
            • Gość: Sofi Kolezanko w pamiarni nikt mieszkac IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 12:29
              przeca nie bedzie :)
              • bud8 To jest propozycja dla tych co juz znalezli 20.04.05, 12:53
                mieszkanie, kupili i poskladali meble, kupili samochod ;), nauczyli sie
                francuskiego i teraz nie maja co robic;)
                • Gość: Sofi Jezu, nie masz co robic ? IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 14:13
                  To choc do nas, z pewnoscia sie cos znajdzie, a jak nie, to zapewniam cie ze
                  pewien kreatywny umysl wymysli prace.
                  Ale jestem dzis cieta.
                  • hirondelle5 "chodź" 20.04.05, 14:49
                    Chyba o to ci chodziło...Tylko nie bij w swym dzisiejszym bojowym nastroju -
                    zauważyłam tylko wcześniej, że bardzo lubisz czystość naszego ojczystego języka :)
                  • bud8 Nie przesadzaj ze pracujesz w weekendy 20.04.05, 15:17
                    Wiecej nie pisze - poczekam az Ci przejdzie;)
                    • Gość: adm a ja bym w takiej palmiarni pomieszkala..... IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 15:20
                      a sofi dzisiaj szef nastapil na odcisk
                      • Gość: lat Re: a ja bym w takiej palmiarni pomieszkala..... IP: *.consilium.eu.int 20.04.05, 15:27
                        no to trzeba pomyslec o jakims wyjsciu na odstresowanie :)
                        • Gość: Sofi na ucho mi nastapil i na dodatek IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 15:42
                          spuchlo.

Lat, jakie wyjscie. Ide spac. Chociaz slyszalam ze ty tez ostatnio po nockach.

Co do czystosci polskiego jezyka - tak lubie, nie mam fistaszkow na francuskiej
                          klawiaturze (z wyjatkiem tych na Suwalki i na Szczecin).
                          • Gość: Sofi a gdzie ja pisalam cos o pracy w wekendy IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 15:44
                            do tego to nawet w Polsce nie doszlam, wiec tutaj tym bardziej mi nie grozi.

W weekendy wypelniam grzecznie polecenia szefa-meza i szukam samochodu :)
                            • Gość: adm idz juz do tego lekarza!!!! IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 15:46
                              z tym uchem, od rana ci mowie...!!!

lat, o tym wyjsciu do bylo do sofi?
                              • Gość: lat Re: idz juz do tego lekarza!!!! IP: *.consilium.eu.int 20.04.05, 15:49
                                to wyjscie bylo do wszystkich chetnych :)
                                a Sofi, jak widze, jest niechetna :)
                                • Gość: Sofi chetna jest chetna, tylko wczoraj popchnela IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 15:53
                                  produkcje raportu kilkoma puszeczkami Hoegaardena i moze by sie wreszcie
                                  wyspala.

Tak, tak - nie tylko ty przynosisz prace do domu :)
                            • Gość: szef-mąż Re: a gdzie ja pisalam cos o pracy w wekendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:58
                              Od kiedy ty taka grzeczna? Cholera, nie zauważyłem dotychczas.
                              • Gość: Sofi pozory warto postwarzac, moze kiedy sie IP: *.cec.eu.int 20.04.05, 16:00
                                przydadza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka