debby 25.07.06, 12:20 Czy macie mozliwosc przeslac mi przepisy typowo polskiego jedzonka,po holendersku?np.bigos,gołąbki,barszcz czerwony,foworki,pierogi,kopytka?itd... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad_die Re: czy wiecie jak? 25.07.06, 13:47 Ja miałam gdzieś przepis na pierogi bodajże... jak znajdę to wyślę skan lub zdjęcie :) Odpowiedz Link
mister1 Pierogi met vlees 25.07.06, 22:25 Benodigdheden 1 dl. melk 20 g verse gist 25 g zachte roomboter 1/2 tl zout 1 ei en 1 eidooier voor het bestrijken 3oo gr tarwebloem. Voor de vulling 2 kleine uien 250 g varkensschnitzel 150 g champignons 1 el olie 75 g crème fraíche zout paprikapoeder zwarte peper. Bereidingswijze De melk iets verwarmen . De gist in een beslagkom brokkelen en met de melk glad roeren. De boter smelten en door de gistmelk roeren. Het zout, het ei en de gezeefde bloem toevoegen en alles tot een glad deeg kneden. Afgedekt op een warme plaats 30 min laten rijzen. Intussen de vulling bereiden. De uien snipperen. Het vlees in hele kleine stukjes snijden. De champignons wassen en fijn snijden. De olie verhitten in een pan, hierin de uien fruiten totdat ze glazig zijn. Het vlees toevoegen en rondom aanbraden. De champignons toevoegen. Een paar minuten laten bakken totdat het vocht verdampt is. Dan de crème fraíche toevoegen. Op smaak brengen met zout paprikapoeder en peper. Af laten koelen. Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht nog een keer goed kneden en uitrollen. Rondjes uitsteken met een doorsnee van 12 cm . De deegresten opnieuw kneden, uitrollen en hier ook rondjes uitsteken. De oven voorverwarmen op 200 graden. Het vleesmengsel over de rondjes verdelen. De randen met wat water bestrijken, de deegrondjes tot halve cirkels dichtvouwen. De randen met een vork aandrukken. De pirogs op een ingevette bakplaat leggen. Nog 15 min laten rijzen. De pirogs bestrijken met losgeklopte eidooier. Midden in de oven 15 min bakken. (znalezione na necie) Odpowiedz Link
debby Re: Pierogi met vlees 26.07.06, 15:32 Dzieki Mister1 a mozesz mi jeszcze napisac,gdzie to znalazles? Odpowiedz Link
mister1 Re: Pierogi met vlees 26.07.06, 18:09 www.kookjij.nl/kookboek/show/recept/1532/Poolse%20vleespirogs/0 Odpowiedz Link
mad_die Re: Pierogi met vlees 26.07.06, 15:34 Z tego co wiem, pierogów nie robi się na drożdżach... ciasto na pierogi to tylko woda i mąka, ewentualnie jajko - i nic więcej. Mój przepis jest w "ONZE WERELD" Juni 2006 z artykułu POOLS SLOW FOOD, ale niestety, nie mogę go teraz zamieścić, bo musiałabym przepisywać z gazety... Ale jutro na pewno to zrobię. Odpowiedz Link
astarte7 Re: czy wiecie jak? 30.07.06, 20:30 Chrust/Faworki 1. 250g maki 2. `1 lyzka stolowa cukru pudru 3. 25g masla 4. 1 jajko 5. 2 zoltka 6. 1 lyzka stolowa smietany (creme fraich) 7. 1 lyzka stolowa octu winnego (vinegar) 8. maslo lub olej do smazenia 9. cukier puder do posypania Skladniki 1-7 wymieszac dokladnie w duzej misce do uzyskania ciasta. Nastepnie ciasto rozwalkowac i pociac w cienkie paski. W srodku kazdego paska zrobic naciecie i delikatnie przewlec przez nie koniec tak, aby powstal supelek.. Na patelni rozgrzac olej lub maslo i smazyc "supelki" do czasu az nabiora zlotawego koloru. Osuszyc papierem kuchennym, ulozyc na talerzu i posypac cukrem pudrem. No i oczywiscie eet smakkelijk! Odpowiedz Link
debby Re: czy wiecie jak? 31.07.06, 10:26 Astarte7,po polsku przepisy to ja tez mam,chodzilo mi o poskie po holendersku, dzieki z gory,pozdrawiam Odpowiedz Link
astarte7 Re: czy wiecie jak? 31.07.06, 10:57 Myslalam, ze chodzilo Ci o to, jak z holenderskich skladnikow skomponowac polski specjal..Ten temat jest wiecznie goracy wiec i odpowiedz wydala mi sie oczywista.. Odpowiedz Link
astarte7 Salatka polska a la Stasia :-) 31.07.06, 11:12 Kipsalade van Stasia (Polen) <Salades, Wereldkeuken, Voorgerecht, 8 personen> Bereiden 300 g gaar kippenvlees 300 g gekookte aardappels 60 g ui 150 g zoete appel 3 kleine zoetzure augurken 2 hardgekookte eieren 150 g uitgelekte doperwtjes (uit blik of potje) 3 theelepels mosterd 1 theelepel azijn of citroensap peper zout suiker 1 eetlepel fijngehakte peterselie ca. ¼ l mayonaise of slasaus GARNERING een paar blaadjes sla tomaat hardgekookt ei Snijd het kippenvlees, de aardappels, ui, appel, augurken en eieren in kleine blokjes. Voeg er de doperwten bij. Vermeng dit met mosterd, azijn, peper, suiker, zout, fijngehakte peterselie en mayonaise. Dien de salade koud op, gegarneerd met blaadjes sla, tomaat en hardgekookt ei. bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj uit AllerHande (Albert Heijn) Odpowiedz Link
astarte7 Gołąbki met rode kool 31.07.06, 11:40 Benodigdheden 1 rode kool 200 gram rijst 3 bieslook inclusief het uitje 100 gram champignons 100 gram ingelegde groene olijven gevuld met paprika 3 glazen groente boullion 50 gram geraspte gele kaas Saus 2 lepels boter 2–3 teentjes knoflook 2 lepels tomatenpuree zout peper Bereidingswijze: Kool flink afspoelen, verwijder de harde kern en neem er 8 grote bladeren af, oppassen, trek het blad niet kapot. Bladeren 2 minuten koken in gezouten gekookt water, afkoelen in koud water, drogen, verwijder de dikke harde nerven. De rijst begieten met 2 glazen bouillon, Ongeveer 15 minuten koken op een klein vuur. Wegzetten zodat de korrel kan zwellen. Uitjes wassen, bieslook afsnijden en opzij leggen. Uitjes versnipperen en goudbruin bakken in boter. Voeg de gesneden champignons toe. Samen 5 minuten bakken, tot de grootste hoeveelheid vocht verdampt is. Olijven uit het vocht nemen, enige wegleggen, en de rest versnipperen. Rijst losmaken met een vork, voeg de gebakken uitjes, champignons, olijven en geraspte kaas toe. Meng de massa, doe de benodigde hoeveelheid in de bladeren en sluit de bladeren. Afsluiten met in warm week gemaakte bieslook en leg ze in een vuurvaste schaal met deksel. Glaasje bouillon mengen met de tomatenpuree, de versnipperde knoflook toedienen en giet dit over de gołabki. Bestrooi het geheel met de gesneden olijven. Doe een deksel op schaal en smoor het geheel 30 minuten. Odpowiedz Link
astarte7 Pierogi met bosbessen 31.07.06, 11:42 Pierogi met bosbessen Benodigdheden Deeg: 400 gram tarwe meel 1 ei 1,5 glas lauw/warm water zout Vulling: 500 gram bosbessen 4 lepels suiker 3 kruidnagels Saus: Glas room 2 lepels bosbessen enkele aardbeien laadjes verse mint om te versieren Maak in het meel een kuiltje voeg een snufje zout toe,het ei, genoeg water om een glad elastisch deeg te maken, welke nog makkelijk kleeft. Deeg verdelen in drie stukken, ieder deel uitrollen tot een dunnen plak, met een glas schijven uitsteken. Bosbessen afspoelen, mengen met suiker en bestrooien met de fijngemaakte kruidnagel, in de gemaakte schijven leggen en samenkleven. Pierogi koken in water met een klein beetje olie om kleven te voorkome, overgieten met de met room vermengde bosbessen, Versieren met halfdoorgesneden aardbeien en stukjes mint. Odpowiedz Link
a.polonia Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 10:16 jak w polskim przepisie jest smietana 30 proc., to czego mam uzyc? Odpowiedz Link
mad_die Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 11:14 smietany :) creme fraiche. a jak chcesz zeby bylo lzejsze, to jogurtu - tyle ze z jogurtu nie zrobisz bitej smietany czy kremu do przelozenia ;) no ale to zalezy od przepisu :) Odpowiedz Link
a.polonia Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 11:51 Maddie, chodzi o przepis na rogaliki, cos mi sie zdaje, ze creme fraiche sie tu nie nada, chodzi mi o te 30 proc Odpowiedz Link
mad_die Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 12:12 A ja wczoraj w gazetce jakiejs reklamowej zauwazylam creme fraiche wlasnie 30 procent, tez mnie to zdziwilo, ale tak bylo napisane :D ale nie pamietam w jakiej gazetce to bylo... poszukam w papierach :) Odpowiedz Link
mad_die Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 12:16 yyyy, cos mi sie przywidzialo ;) ale demi creme fraiche jest w EDAH - nie wiem jaka to, bo nie kupuje tam. Ale wiesz co? jesli to ma byc smietana do wyrobienia ciasta, to spokojnie mozesz ja zastapic jogurtem :) A mozesz dac przepis? :) Odpowiedz Link
a.polonia Re: rogaliki 31.07.06, 12:21 Chcialam sprobowac z tego przepisu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=41220707 Odpowiedz Link
mad_die Re: rogaliki 31.07.06, 12:28 A masz drozdze takie w kostce? swieze? ja bym zamienila smietane na jogurt - mniej tluszczu będzie ;) i nic sie z ciastem nie powinno stac :) zwykle jogurt dodany do ciasta daje nam kruchość w upieczony cieście, wiec jesli to maja byc rogaliki polfrancuske - to polkruche :) jogurt za smietane i mozesz spoko robic :) Odpowiedz Link
a.polonia Re: rogaliki 31.07.06, 13:36 mad_die napisała: > A masz drozdze takie w kostce? swieze? w kostce nie mam, uzywam tych w proszku Odpowiedz Link
mad_die Re: rogaliki 31.07.06, 14:06 Aha, oK, to powiedz jak Ci wyszły te rogaliki :) a z czym robisz? Odpowiedz Link
mister1 Re: rogaliki 31.07.06, 19:46 zdaje sie, ze widzialem drozdze w tureckim sklepie z warzywami na Overvechcie (Utrecht). Odpowiedz Link
mad_die Re: rogaliki 31.07.06, 19:51 No i właśnie o to mi chodziło - nie ma drożdży w C1000 ani w AH ani żadnym innym markecie NL :) Za to ma je Turek w Utrechcie :D hahaha :D to już wolę z PL sobie przywieźć ;) Odpowiedz Link
mister1 Turek 31.07.06, 20:04 Turek sprytna bestia - poki nie bylo polskich sklepow, kupowalismy u niego takze chalwe. Odpowiedz Link
a.polonia Re: Turek 31.07.06, 20:38 maddie, nie zrobilam jeszcze tych rogalikow i raczej sie nie odwaze :( zrobilam muffiny, w srodku wyszly dobre, ale z wierzchu sucha, twarda skorupa : (, tak to jest, jak sie nie ma piekarnika, tylko combi, grrr nie wiem co robie zle. Odpowiedz Link
mister1 piekarnik 31.07.06, 20:46 my mielismy antyczna kuchnie jeszcze z piekarnikiem na gaz - wszystko wychodzilo perfekt - teraz, po wymianie na nowoczesna, elektryczna, z grillem, piecem na gorace powietrze i innymi cudami np. pieczony schab wychodzi duzo gorzej... Odpowiedz Link
a.polonia Re: piekarnik 31.07.06, 20:48 no coz, my kolejna kuchnie juz zaplanujemy lepiej, teraz normalny piekarnik juz sie nie zmiesci :(, a ja sobie chyba dam spokoj z probami pieczenia ciast Odpowiedz Link
mad_die Re: piekarnik 01.08.06, 10:31 Nie poddawaj się :) ja też mam combi i ciasta wychodza mi super (nie to żebym sie chwaliła ;)) - szarlotka, murzynek, zebra, muffiny też pychota! Popróbuj jeszcze, może temperature trzeba inaczej ustawić? moze musisz najpierw piec w 200 a potem zmniejszyc do 160-180? Albo przykryj ciasto folią alu, zabezpieczysz je przed spieczeniem :) Ja zawsze daje inna temp niz w przepisie jest, czasami wyjdzie lepiej, czasami gorzej, ale tym samym wiem, co jest dobre a co nie :) na błędach się człowiek uczy :D Odpowiedz Link
mister1 nie polskie, ale pyszne... 02.08.06, 21:20 "PASTA AL FORNO" 500G MAKARONU muszelki lub innego "grubszego" 500 g miesa mielonego wolowego lub tatara 500G PRZETARTYCH POMIDOROW LUB PUSZKA/SLOIK PRZECIERU POMIDOROWEGO SLOIK MARCHEWKI Z GROSZKIEM LUB 20 DKG SWIEZEJ MARCHEWKI I OK 10 DKG MROZONEGO GROSZKU 1 DUZA CEBULA szklanka czerwonego wina lub wody 3 jajka na twardo pokrojone w plasterki 30 DKG POKROJONEGO ZOLTEGO SERA (NIE PIKANTNEGO) TOREBECZKA 20G PARMEZANU BAZYLIA 1/2 zabka czosnku sol i pieprz oliwa do smazenia mieso na malej ilosci oliwy "rozdrobnic" i podsmazyc dodajac sol, pieprz i czosnek (potem tez cebulke nie przysmazajac) przelozyc do garnka dodac pomidory & wino lub wode poddusic ok 30 minut pod przykryciem na malutkim gazie, najlepiej na podstawce dodac lyzke parmezanu, bazylie jezeli trzeba dodac troszke wody na koniec ugotowana i pokrojona marchewke z groszkiem ugotowac makaron ale krocej niz normalnie, bo musi on jeszcze "dojsc" w piecyku nagrzac piecyk (180st.) brytwanke posmarowac lekko oliwa, na dno polozyc warstwe sosu na sos makaron, sos, ser , pare kawalkow jajka i posypac parmezanem powtarzac warstwy na koniec sos, jaja, ser,parmezan wstawic do piecyka aby wierzch sie zrumienil BUON APETITO Odpowiedz Link