Dodaj do ulubionych

czy wiecie jak?

25.07.06, 12:20
Czy macie mozliwosc przeslac mi przepisy typowo polskiego jedzonka,po
holendersku?np.bigos,gołąbki,barszcz czerwony,foworki,pierogi,kopytka?itd...
Obserwuj wątek
      • mister1 Pierogi met vlees 25.07.06, 22:25
        Benodigdheden
        1 dl. melk 20 g verse gist 25 g zachte roomboter 1/2 tl zout 1 ei en 1
        eidooier voor het bestrijken 3oo gr tarwebloem. Voor de vulling 2 kleine uien
        250 g varkensschnitzel 150 g champignons 1 el olie 75 g crème fraíche zout
        paprikapoeder zwarte peper.


        Bereidingswijze
        De melk iets verwarmen . De gist in een beslagkom brokkelen en met de melk glad
        roeren. De boter smelten en door de gistmelk roeren. Het zout, het ei en de
        gezeefde bloem toevoegen en alles tot een glad deeg kneden. Afgedekt op een
        warme plaats 30 min laten rijzen. Intussen de vulling bereiden. De uien
        snipperen. Het vlees in hele kleine stukjes snijden. De champignons wassen en
        fijn snijden. De olie verhitten in een pan, hierin de uien fruiten totdat ze
        glazig zijn. Het vlees toevoegen en rondom aanbraden. De champignons toevoegen.
        Een paar minuten laten bakken totdat het vocht verdampt is. Dan de crème
        fraíche toevoegen. Op smaak brengen met zout paprikapoeder en peper. Af laten
        koelen. Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht nog een keer goed kneden en
        uitrollen. Rondjes uitsteken met een doorsnee van 12 cm . De deegresten opnieuw
        kneden, uitrollen en hier ook rondjes uitsteken. De oven voorverwarmen op 200
        graden. Het vleesmengsel over de rondjes verdelen. De randen met wat water
        bestrijken, de deegrondjes tot halve cirkels dichtvouwen. De randen met een
        vork aandrukken. De pirogs op een ingevette bakplaat leggen. Nog 15 min laten
        rijzen. De pirogs bestrijken met losgeklopte eidooier. Midden in de oven 15 min
        bakken.


        (znalezione na necie)

    • astarte7 Re: czy wiecie jak? 30.07.06, 20:30
      Chrust/Faworki

      1. 250g maki
      2. `1 lyzka stolowa cukru pudru
      3. 25g masla
      4. 1 jajko
      5. 2 zoltka
      6. 1 lyzka stolowa smietany (creme fraich)
      7. 1 lyzka stolowa octu winnego (vinegar)
      8. maslo lub olej do smazenia
      9. cukier puder do posypania

      Skladniki 1-7 wymieszac dokladnie w duzej misce do uzyskania ciasta. Nastepnie
      ciasto rozwalkowac i pociac w cienkie paski. W srodku kazdego paska zrobic
      naciecie i delikatnie przewlec przez nie koniec tak, aby powstal supelek..
      Na patelni rozgrzac olej lub maslo i smazyc "supelki" do czasu az nabiora
      zlotawego koloru. Osuszyc papierem kuchennym, ulozyc na talerzu i posypac
      cukrem pudrem.
      No i oczywiscie eet smakkelijk!
          • astarte7 Salatka polska a la Stasia :-) 31.07.06, 11:12
            Kipsalade van Stasia (Polen)
            <Salades, Wereldkeuken, Voorgerecht, 8 personen>

            Bereiden
            300 g gaar kippenvlees
            300 g gekookte aardappels
            60 g ui
            150 g zoete appel
            3 kleine zoetzure augurken
            2 hardgekookte eieren
            150 g uitgelekte doperwtjes (uit blik of potje)
            3 theelepels mosterd
            1 theelepel azijn of citroensap
            peper
            zout
            suiker
            1 eetlepel fijngehakte peterselie
            ca. ¼ l mayonaise of slasaus

            GARNERING
            een paar blaadjes sla
            tomaat
            hardgekookt ei

            Snijd het kippenvlees, de aardappels, ui, appel, augurken en eieren in kleine
            blokjes. Voeg er de doperwten bij. Vermeng dit met mosterd, azijn, peper,
            suiker, zout, fijngehakte peterselie en mayonaise.

            Dien de salade koud op, gegarneerd met blaadjes sla, tomaat en hardgekookt ei.
            bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj uit AllerHande (Albert Heijn)

            • astarte7 Gołąbki met rode kool 31.07.06, 11:40
              Benodigdheden



              1 rode kool
              200 gram rijst
              3 bieslook inclusief het uitje
              100 gram champignons
              100 gram ingelegde groene olijven
              gevuld met paprika
              3 glazen groente boullion
              50 gram geraspte gele kaas

              Saus

              2 lepels boter
              2–3 teentjes knoflook
              2 lepels tomatenpuree
              zout
              peper

              Bereidingswijze:

              Kool flink afspoelen, verwijder de harde kern en neem er 8 grote bladeren af,
              oppassen, trek het blad niet kapot. Bladeren 2 minuten koken in gezouten
              gekookt water, afkoelen in koud water, drogen, verwijder de dikke harde nerven.
              De rijst begieten met 2 glazen bouillon, Ongeveer 15 minuten koken op een klein
              vuur. Wegzetten zodat de korrel kan zwellen.
              Uitjes wassen, bieslook afsnijden en opzij leggen. Uitjes versnipperen en
              goudbruin bakken in boter. Voeg de gesneden champignons toe. Samen 5 minuten
              bakken, tot de grootste hoeveelheid vocht verdampt is. Olijven uit het vocht
              nemen, enige wegleggen, en de rest versnipperen.
              Rijst losmaken met een vork, voeg de gebakken uitjes, champignons, olijven en
              geraspte kaas toe. Meng de massa, doe de benodigde hoeveelheid in de bladeren
              en sluit de bladeren. Afsluiten met in warm week gemaakte bieslook en leg ze in
              een vuurvaste schaal met deksel.
              Glaasje bouillon mengen met de tomatenpuree, de versnipperde knoflook toedienen
              en giet dit over de gołabki. Bestrooi het geheel met de gesneden olijven. Doe
              een deksel op schaal en smoor het geheel 30 minuten.
              • astarte7 Pierogi met bosbessen 31.07.06, 11:42
                Pierogi met bosbessen

                Benodigdheden

                Deeg:
                400 gram tarwe meel
                1 ei
                1,5 glas lauw/warm water
                zout

                Vulling:
                500 gram bosbessen
                4 lepels suiker
                3 kruidnagels

                Saus:
                Glas room
                2 lepels bosbessen
                enkele aardbeien
                laadjes verse mint om te versieren

                Maak in het meel een kuiltje voeg een snufje zout toe,het ei, genoeg water om
                een glad elastisch deeg te maken, welke nog makkelijk kleeft.
                Deeg verdelen in drie stukken, ieder deel uitrollen tot een dunnen plak, met
                een glas schijven uitsteken.
                Bosbessen afspoelen, mengen met suiker en bestrooien met de fijngemaakte
                kruidnagel, in de gemaakte schijven leggen en samenkleven.
                Pierogi koken in water met een klein beetje olie om kleven te voorkome,
                overgieten met de met room vermengde bosbessen, Versieren met halfdoorgesneden
                aardbeien en stukjes mint.
          • mad_die Re: a to moze mi ktos powie.... 31.07.06, 12:16
            yyyy, cos mi sie przywidzialo ;) ale demi creme fraiche jest w EDAH - nie wiem jaka to, bo nie kupuje tam.

            Ale wiesz co? jesli to ma byc smietana do wyrobienia ciasta, to spokojnie mozesz ja zastapic jogurtem :)

            A mozesz dac przepis? :)
              • mad_die Re: rogaliki 31.07.06, 12:28
                A masz drozdze takie w kostce? swieze?
                ja bym zamienila smietane na jogurt - mniej tluszczu będzie ;) i nic sie z ciastem nie powinno stac :) zwykle jogurt dodany do ciasta daje nam kruchość w upieczony cieście, wiec jesli to maja byc rogaliki polfrancuske - to polkruche :) jogurt za smietane i mozesz spoko robic :)
                        • mad_die Re: rogaliki 31.07.06, 19:51
                          No i właśnie o to mi chodziło - nie ma drożdży w C1000 ani w AH ani żadnym innym markecie NL :) Za to ma je Turek w Utrechcie :D hahaha :D to już wolę z PL sobie przywieźć ;)
                            • a.polonia Re: Turek 31.07.06, 20:38
                              maddie, nie zrobilam jeszcze tych rogalikow i raczej sie nie odwaze :(
                              zrobilam muffiny, w srodku wyszly dobre, ale z wierzchu sucha, twarda skorupa :
                              (, tak to jest, jak sie nie ma piekarnika, tylko combi, grrr
                              nie wiem co robie zle.
                              • mister1 piekarnik 31.07.06, 20:46
                                my mielismy antyczna kuchnie jeszcze z piekarnikiem na gaz - wszystko
                                wychodzilo perfekt - teraz, po wymianie na nowoczesna, elektryczna, z grillem,
                                piecem na gorace powietrze i innymi cudami np. pieczony schab wychodzi duzo
                                gorzej...
                                • a.polonia Re: piekarnik 31.07.06, 20:48
                                  no coz, my kolejna kuchnie juz zaplanujemy lepiej, teraz normalny piekarnik juz
                                  sie nie zmiesci :(, a ja sobie chyba dam spokoj z probami pieczenia ciast
                                  • mad_die Re: piekarnik 01.08.06, 10:31
                                    Nie poddawaj się :)
                                    ja też mam combi i ciasta wychodza mi super (nie to żebym sie chwaliła ;)) - szarlotka, murzynek, zebra, muffiny też pychota! Popróbuj jeszcze, może temperature trzeba inaczej ustawić? moze musisz najpierw piec w 200 a potem zmniejszyc do 160-180? Albo przykryj ciasto folią alu, zabezpieczysz je przed spieczeniem :)
                                    Ja zawsze daje inna temp niz w przepisie jest, czasami wyjdzie lepiej, czasami gorzej, ale tym samym wiem, co jest dobre a co nie :) na błędach się człowiek uczy :D
    • mister1 nie polskie, ale pyszne... 02.08.06, 21:20
      "PASTA AL FORNO"

      500G MAKARONU muszelki lub innego "grubszego"
      500 g miesa mielonego wolowego lub tatara
      500G PRZETARTYCH POMIDOROW LUB PUSZKA/SLOIK PRZECIERU POMIDOROWEGO
      SLOIK MARCHEWKI Z GROSZKIEM LUB 20 DKG SWIEZEJ MARCHEWKI I OK 10 DKG
      MROZONEGO GROSZKU
      1 DUZA CEBULA
      szklanka czerwonego wina lub wody
      3 jajka na twardo pokrojone w plasterki
      30 DKG POKROJONEGO ZOLTEGO SERA (NIE PIKANTNEGO)
      TOREBECZKA 20G PARMEZANU
      BAZYLIA
      1/2 zabka czosnku
      sol i pieprz
      oliwa do smazenia


      mieso na malej ilosci oliwy "rozdrobnic" i podsmazyc dodajac sol, pieprz i
      czosnek
      (potem tez cebulke nie przysmazajac)
      przelozyc do garnka dodac pomidory & wino lub wode
      poddusic ok 30 minut pod przykryciem na malutkim gazie, najlepiej na
      podstawce
      dodac lyzke parmezanu, bazylie jezeli trzeba dodac troszke wody

      na koniec ugotowana i pokrojona marchewke z groszkiem
      ugotowac makaron ale krocej niz normalnie, bo musi on jeszcze "dojsc" w
      piecyku
      nagrzac piecyk (180st.)
      brytwanke posmarowac lekko oliwa, na dno polozyc warstwe sosu
      na sos makaron, sos, ser , pare kawalkow jajka i posypac parmezanem
      powtarzac warstwy na koniec sos, jaja, ser,parmezan

      wstawic do piecyka aby wierzch sie zrumienil


      BUON APETITO

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka