Dodaj do ulubionych

ulgi podatkowe w BE?

IP: *.access.telenet.be 01.05.05, 21:42
czy ktoś z Państwa rozliczał się już z fiskusem w BE? Co można odliczyć sobie
od podatku? Do kiedy należy złożyć zeznanie podatkowe? Czy znają Państwo adres
str. internetowej (wersja ang???), gdzie można znaleźć na ten temat informacje?
Dziękuję z góry za info:)
Obserwuj wątek
    • anbxl Re: ulgi podatkowe w BE? 01.05.05, 23:02
      Ja rozliczam sie od 13 lat,ale oczywiscie robimy to wspolnie z mezem,a
      wlasciwie nasze zwiazki zawodowe-napewno wiem,ze sa info w 3 jezykach
      narodowych,ale czy tez po angielsku-wpisz w google be ministerstwo finansow
      wejdz na ich strone i wszystkiego dowiesz sie
      • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 02.05.05, 11:31
        czy znasz może adres tej strony internetowej? jak po flamandzku/francusku jest"
        ministerstwo finansów" ?
        • Gość: Doki Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.05.05, 14:30
          www.belgium.be/eportal/application?origin=charterHome.jsp&event=bea.portal.framework.internal.refresh&pageid=charterDetailPage&navId=3649
      • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 02.05.05, 11:37
        mam jeszcze jedno pytanie: czy orientujesz się może, jak to wygląda z dopłatami?
        Czy osoba samotna (tzn. bez dzieci i współmałżonka na utrzymaniu) musi coś
        dopłacać do kasy państwa? Czy masz jakieś doświadczenia w tej materii? W jakiej
        części BE mieszkasz: walonia czy flandria? Mam bardzo złe doświadczenia z
        urzędnikami we flandrii, stąd moje pytania na forum (wolę wcześniej sama się
        wysztkiego dowiedzieć, a potem z kompletem informacji pujść gdzie trzeba).
        dzieki za info:)
        • Gość: Doki Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.05.05, 14:38
          He, he, obserwacja belgijskich podatkow to moje hobby.

> mam jeszcze jedno pytanie: czy orientujesz się może, jak to wygląda z dopłatami
          > ?
          > Czy osoba samotna (tzn. bez dzieci i współmałżonka na utrzymaniu) musi coś
          > dopłacać do kasy państwa?

To zalezy z jakiego tytulu uzyskuje dochody. Jesli jest pracownikiem najemnym
          (arbeider, bediende), to placi podatek zaliczkowy, ktory jest automatycznie
          odciagany przez pracodawce (bedrijfsvoorheffing). Jesli pracuje w warunkach
          samozatrudnienia albo jako przedsiebiorca (zelfstandige), to sam musi kwartalnie
          wplacac zaliczki na poczet podatku (voorafbetaling). Poniewaz kwote zaliczek w
          tym ostatnim przypadku ustalasz sobie dowolnie, moze sie zdarzyc, ze zaliczki
          beda za niskie i wtedy doplacasz, razem z domiarem.
          Czesto pracownicy najemni bez dodatkowych dochodow maja nawet niewielki zwrot
          podatku, bo jakis tam tytul do ulgi sie znajdzie: kredyt hipoteczny, donacje
          charytatywne, ubezpieczenia na zycie i emerytalne, uzycie auta do celow
          sluzbowych itp.

> a potem z kompletem informacji pojść gdzie trzeba

No to sprecyzuj pytanie. Generalnie ulg jest tyle, a caly proces wypelniania na
          tyle zlozony, ze sam sie za to juz od lat nie biore. Lepiej, zeby to zrobil
          fachowiec.
          • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 02.05.05, 17:18
            Świetnie - bardzo dziękuję za informacje:) Nigdy dotąd nie interesowałam się
            sprawami podatkowymi tak szczegółowo - przyszedł PIT, należało się rozliczyć i
            to wszystko...W tym roku kompletna katastrofa - 6m-cy pracy trzeba było
            rozliczyć w PL (pomimo, że ustawodoawca zastrzega, że nowe przepisy podatkowe
            mają uchronić Polaków pracujących poza PL przed podwujnym opodatkowaniem, dużo
            na tym straciłam), a pozostałe 6 w BE; belgijscy znajomi powiedzieli mi, że jest
            bardzo pradopodobne, że skoro nie mam nikogo na utrzymaniu, to jeszcze dpałacę
            (drugi raz:( ). Zatem, dziękuję raz jeszcze, za info...z tego co Pan pisze,
            najprawdopodobniej już ze mnie nie ściągną kasy:)
            • Gość: Doki Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.05.05, 17:32
              > przyszedł PIT, należało się rozliczyć i to wszystko...

Polski PIT jest chyba rownie zlozony jak belgijski, wiec nie powiedzialbym, ze
              to ot, tak po prostu rozliczyl sie i juz.

> W tym roku kompletna katastrofa - 6m-cy pracy trzeba było
              > rozliczyć w PL (pomimo, że ustawodoawca zastrzega, że nowe przepisy podatkowe
              > mają uchronić Polaków pracujących poza PL przed podwujnym opodatkowaniem, dużo
              > na tym straciłam), a pozostałe 6 w BE

To juz jest powod, by pojsc do fiskalisty, a nie kombinowac samemu. A to
              dlatego, ze w belgijskim prawie fiskalnym obowiazuje tzw. doktryna Brepoelsa:
              jezeli mozliwa jest wiecej niz jedna interpretacja przepisow (a w prawie
              fiskalnym zdarza sie tak wcale czesto), to podatnik moze sobie wybrac ten sposob
              opodatkowania, ktory uwaza za najkorzystniejszy dla siebie, pod warunkiem
              jednakze, ze przyjmie na siebie takze wszystkie konsekwencje wybranej procedury.
              Na przyklad koszty uzyskania przychodu moge rozliczyc ryczaltem, a moge tez
              zbierac faktury i rozliczac rzeczywista wysokosc kosztow, uwzgledniajac
              wszystkie wspolczynniki itp. I nic fiskusowi do tego ktory sposob wole i
              dlaczego. Jezeli konsekwentnie zastosowalem dana metode, musi rozliczenie przyjac.
              W przypadku takich spraw jak Twoja (nie musisz mi "panowac", naprawde)
              prawdopodobnie jest wiele furtek prawnych, ktore pozwola zminimalizowac podatki
              (np ogromniaste odliczenia za delegacje, koszty zakwaterowania itp, chociaz
              trzeba bylo o tym pomyslec zawczasu i zbierac fakturki), ale do tego potrzebny
              jest ktos, kto zna sie na furtkach i bedzie cie bronil przed organami kontroli
              fiskalnej. Kto pokornie placi podatki, placi o wiele za duzo!
              • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 03.05.05, 09:45
                Sądzisz, że koszty zakwaterowania (np.wynjmowanie mieszkania) można sobie
                odliczyć od podatku? Czy znasz może w Antwerpii(lub okolicy)jakieś biuro
                zajmujące się doradztwem podatkowym (może polskie???), które mógłbyś polecić?
                • Gość: Doki Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 03.05.05, 10:02
                  Gość portalu: agaciu napisał(a):

> Sądzisz, że koszty zakwaterowania (np.wynjmowanie mieszkania) można sobie
                  > odliczyć od podatku?

Pod jakimis warunkami (czytaj: pozorami) pewnie tak. Czasem to oczy mi wychodza
                  na wierzch, gdy slysze o "kreatywnych rozwiazaniach fiskalnych". <LOL>

> Czy znasz może w Antwerpii(lub okolicy)jakieś biuro
                  > zajmujące się doradztwem podatkowym (może polskie???), które mógłbyś polecić?

Takie biura sa na kazdym rogu (wiem, przesadzam, ale tylko troche). Wystarczy
                  zajrzec do ksiazki telefonicznej. Niektore banki oferuja tez te usluge swoim
                  klientom (np. Fortis). Ja swoje biuro mam daleko od domu (w Limburgii, choc
                  mieszkam pod Antwerpia), zreszta ono ostatnio podzielilo sie na dwa, ale
                  odleglosc mi nie przeszkadza. Sa telefony, faxy, maile...
                  • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 03.05.05, 20:21
                    Dziękuję Ci bardzo Doki, za miłą i fachową konwersację:) Na napewno skorzytsam z
                    rad...
                    • Gość: Doki Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 03.05.05, 20:37
                      Tak naprawde to jeszcze nie dopytalas sie o konkrety...
                      • Gość: agaciu Re: ulgi podatkowe w BE? IP: *.access.telenet.be 03.05.05, 22:12
                        hmm...nie chciałbym nadużywać Twojej cierpliwości:) Oczywiście mam jeszcze masę
                        pytań, ale może poszperam troszkę w internecie, uzupełnię swoją wiedzę, bo
                        głupio się czuję w roli kompletnego laika; mam nadzieję, że jeszcze kiedyś TU
                        będziesz i jak znowu zapytam, to fachowo poradzisz? Dzięki (szczególnie za
                        podpowiedź z bankiem),do usłyszenia, goednavond:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka