Dodaj do ulubionych

Drugi jezyk na testach - cos mi nie gra

IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 20:42
Zamierzam ponownie podejsc do testow na AD. Za pierwszym razem byly one w
dwoch jezykach Unii - obcym i jako drugi mozna bylo wybrac takze polski (test
d). Teraz przy potwierdzeniu wyboru jezyka mam opcje: 11 jezykow UE i 11
jezykow. Czyli bez mozliwosci napisania choc jednego slowa po polsku.
Dlaczego? Chca ograniczyc ilosc kandydatow?! Poza tym wydaje mi sie, ze przy
zapisie byla opcja z polskim (moze nie pamietam dokladnie).
Obserwuj wątek
    • Gość: lu Re: Drugi jezyk na testach - cos mi nie gra IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 11:31
      Help!
      • Gość: adm Re: Drugi jezyk na testach - cos mi nie gra IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 11:51
        lu, w poprzednim konkursie poslki (ojczysty) byl obowiazkowy na d)
        trzeba bylo sie wykazac jego znajomoscia
        duzo osob ktore mowia w 6 jezykach na tym poleglo

ten konkurs nie jest "przeznaczony" dla nowych panstw
        ze wzgledu na zasady nie-dyskryminacji nie mogli do niego wprowadzic kryterium
        obywatelstwa, ale mogli jezykowe...
        i w ten sposob masz 11 jezykow starej 15-tki... czyli jeden z nich musiz miec
        jako ojczysty, i w tym mozesz pisac prace pisemna i zdawac ustne, plus jeden
        obcy, w ktorym bedziesz pisala testy....jest sposoro ludzi z nowych panstw
        ktorzy maja taka kombinacje i beda do konkursu podchodzic
        jasne;-)??
        • Gość: Sofi I to jest twoim zdaniem podejscie ktore tej IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 12:13
          dyskryminacji unika ?

Bo moze mi logika nawala i czegos nie rozumiem ?
          • dorrit Re: I to jest twoim zdaniem podejscie ktore tej 09.11.05, 12:20
            A moze chodzi o zapotrzebowanie na osoby z tymi, a nie innymi jezykami? To
            byloby najprostsze wytlumaczenie.
            • dianette Re: I to jest twoim zdaniem podejscie ktore tej 09.11.05, 12:36
              W przypadku konkursow z 2003 r. EPSO dyskryminowalo ze wzgledu na obywatelstwo.
              • adm-adm Re: I to jest twoim zdaniem podejscie ktore tej 09.11.05, 12:55
                bo dostali pozwolenie (decyzja komisji nr bla bla) na dyskryminacje tylko w
                jedna strone. tak jak przy kazdym rozszerzeniu
                ale cos za cos i stare panstwa zazadaly w zamian (do chyba 2010r) mozliwosci
                wyodrebnionych konkursow dla nich...albo przynajmniej namiastek... i oto on!
                powodzenia wszystkim dla ktorych "obcy jak ojczysty" nie straszny:-)
                • Gość: mk interwencja rzecznika IP: *.upc.chello.be 09.11.05, 13:37
                  podobno w tej sprawie ma interweniowac europejski rzecznik praw obywatelskich,
                  bo nawet w konkursach dla nowych krajow preselection jest w jednym z 3 co
                  faworyzuje francozow, Belgow, Anglikow itp.. moze kiedys cos z tego bedzie
                  • adm-adm Re: interwencja rzecznika 09.11.05, 13:45
                    nie, bo nie wolno zdawac we wlasnym:-)
                    francuzi, anglicy itd musza na testy wybierac inny niz wlasny

BTW Cypryjczycy nie mogli zdawac po grecku pisemnych.....
                • Gość: dianette Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.11.05, 14:30
                  Jezeli sie nie myle zdajacy egzamin AD 15 lipca br. musieli zdawac testy
                  preselekcyjne w jez. obcym, napisac wypracowanie w jez obcym i krotkie
                  streszczenie w jez ojczystym(glownym). Na takich samych zasadach odbyly sie
                  konkursy w 2003 r.

Konkurs dla "starych jez. Unii" jest z zalozenia latwiejszy poniewaz tylko
                  testy preselekcyjne sa w jez. obcym a wypracowanie juz w jez. ojczystym
                  (glownym).
                  Dlaczego nie zastosowano takich samych regul jak wobec obywateli nowych krajow?
                  Dlaczego np. Niemiec wybierajac ang. jako jezyk na testy preselekcyjne nie
                  musi po angielsku napisac wypracownia i dokonac krotkiego streszczenia po
                  niemiecku?` I gdzie jest ten caly rzecznik?

• Gość: adm Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 14:49
                    w strasbourgu:-))
                    • dianette Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani 09.11.05, 15:06
                      adm czy sadzisz, ze osoba , ktora w piatek ma zamiar startowac w konkursie nie
                      wie gdzie siedzibe ma pan rzecznik:)
                      Chodzilo mi raczej o to co ten rzecznik uczynil w tej sprawie:)
                      • Gość: adm Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 15:08
                        hm... a gdzie ma delegature???
                        :-)
                        i na jakiej podstawie rzcznik wszczyna postepowanie
                        a) z urzedu
                        b) na podstawie skargi obywateli UE
                        c) na podstwaie skargi obywateli calego swiata
                        d) na wniosek panstwa czlonkowskiego lub jednej z instytucji
                        • dianette Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani 09.11.05, 16:35
                          Oczywiscie odpowiedz c:):) calego swiata i nie tylko:)
                          A na powaznie mozesz zaczac ukladac testy na konkursy:)
                          • Gość: adm Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 17:37
                            ukladam :-)
                            • dianette Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani 09.11.05, 18:17
                              Oj to daj jakies wskazowkiy na test piatkowy:)
                              • adm-adm Re: Obywatele nowych krajow sa dyskryminowani 09.11.05, 18:23
                                wdech wydech wdech wydech... i trzymamy kciuki!!!
                                POWODZENIA i polamania pior!
        • Gość: lu Re: Drugi jezyk na testach - cos mi nie gra IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 09:43
          Dziekuje Adm :) Jednak wychodzi z tego dyskryminacja obywateli nowych panstw.
          Powinno byc jako pierwszy jezyk jeden z trzech jezykow oficjalnych (inny niz
          wlasny) i jako drugi jeden z obecnych jezykow (wliczajac nowych czlonkow). I po
          drugie: czy uzyteczny komus bedzie pracownik administracji mowiacy np. po
          grecku i po szwedzku?
          • dorrit Re: Drugi jezyk na testach - cos mi nie gra 11.11.05, 10:53
            Najwyzej zda egzamin, ale go nie wezma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka