Dodaj do ulubionych

szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:59
a niech tam, czemu nie zamieścić ogłoszenia? Więc szukam czegoś z dwoma
niezależnymi pokojami, kuchnią i łazienką (ważne by była wanna). Od 16 marca,
ewentualnie 1 kwietnia. Może się ktoś z czegoś takiego wyprowadza? pozdrawiam
forumowiczów
Obserwuj wątek
    • Gość: Do dramaciek Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: 212.190.72.* 13.02.06, 11:11
      Mam ladny apartament 100 m2 na Woluwé-Saint-Lambert - super widok - umeblowane
      (wszystko)- 2 s. - kuchnia - lazienka z wana - salon - (garaz - duzy terrasse -
      duzy balkon z tylu). Obok szklepu CORY.
      1000 E + charges. Kontrakt krotki. Jeden miesac gwarancji.
      • dramaciek do mającego mieszkanie 13.02.06, 13:55
        co to jest 2s w twoim ogłoszeniu? 2 pokoje + salon? chętnie obejrzę czy jest
        warte swojej ceny. pozdr. napisz mi na priva z kim sie kontaktowac
    • Gość: byly_eurokrata Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.netcologne.de 13.02.06, 11:39
      Moge Ci polecic firme
      www.eurorent.com

tam pracuje taka pani Caroline, ktora swietnie mowi po angielsku, bo miala meza
      kandajczyka i jest bardzo sympatyczna. Ale tak generalnie kilka uwag, bo jak ja
      szukalem mieszkania, to ona sie troche skarzyla na wschodnioeurepejczykow, ze
      sa niepowazni, bo kaza sobie pokazywac 10-15 mieszkan zeby sie dla siebie
      zorientowac w sytuacji na rynku a potem i tak szukaja na wlasna reke. W sumie
      to jest tez troche kwestia mentalnosci po OBU stronach: tacy agenci jak
      Caroline sa przyzwyczajeni, ze eurokraci maja kupe forse i szukaja luksusowych
      mieszkan, tzw. wschodnioeuropejczycy natomiast dostaja palpitacji serca, jak
      widza umeblowane mieszkanie za 1000 euro miesiecznie, bo im sie zaraz
      kalkulator w glowie wlacza, co jest zrozumiale.
      Tak wiec moja rada:
      - powiedz jej otwarcie, ze twoj absolutny limit to jest tyle i tyle, a
      unikniesz nieporozumien
      - podaj dzielnice jakie cie interesuja
      - podaj co jest dla ciebie wazne (pralka w mieszkaniu, pelne wyposazenie czy
      tylko podstawowe meble).

Wdlug mojego rozeznania z umeblowanymi jest tak:
      - czynsz 500-600 euro: wyposazenie absolutny basic, gora 2 pokoje
      - czynsz 600-800 euro: lepszy standard, ale trzeba szukac, bo czasami tez za
      600 jest lepsze niz te za 800
      - 850-1000 fajnie umeblowane mieszkania, z nowym, absolutnie sprawnym sprzetem
      AGB, gdzie woda, prad i ogrzewanie sa juz wliczone do czynszu.
      (uwaga ANBXL: prosze nie kontrargumentuj, ze to nie prawda. Oczywiscie ze sa
      okazje/wyjatki, ale ja tu uogolniam ;.))))

Ja bylem bardzo zadowolony, bo kobieta mi w ciagu 1 popoludnia pokazala mi 8
      mieszkan, od skromnych po superfajne, w roznych dzielnicach i ja w ten sam
      dzien zawarlem umowe.
      A co najwazniejsze:
      "There's no agency fee's for customers wanting to rent or to buy."
      • Gość: sofi75@gazeta.pl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.cec.eu.int 13.02.06, 11:43
        A co najwazniejsze:
        "There's no agency fee's for customers wanting to rent or to buy."
        >>> i wlasnie dlatego 90% agencji potencjalnych wynajmujacych zlewa z gory ... -
        dla nich to nie my jestesmy klientem. Wiec zaczynaj od rozmawiania z nimi
        osobiscie, a nie przez telefon, bo inaczej stracisz mnostwo czasu i
        cierpliwosci.
        • Gość: byly_eurokrata Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.netcologne.de 13.02.06, 11:55
          masz racje sofi, dlatego polecilem tylko te jedna firme, a nie inne, a
          skontaktowalem sie z 5. Inne mnie wlasnie olewaly, agenci nie przchodzili na
          umowione spotkania itd. Caroline natomiast byla swietnie zorganizowana i
          pokazala mi mieszkania od 650 euro do 1000. Poza tym tlumaczyla dla mnie z
          angielskiego na francuski podczas rozmow z wynajmujaca oraz wynegocjowala tylko
          1-miesieczna kaucje.
          Ale ok, jak komus koniecznie zalezy na super-tanim mieszkaniu, to agencja nie
          ma sensu, bo oni praktycznie nie maja mieszkan w okolicach 450 - 500 euro.
          • Gość: byly_eurokrata Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.netcologne.de 13.02.06, 11:59
            aha, zapomnialem dodac, ze kobieta zadzwonila do mnie jeszcze w miedzyczasie ze
            2 razy na komorke w polsce, zeby uscislic, czy moze byc dodatkowo mieszkanie w
            dzielnicy x, ktora jest co prawda troche dalej, ale mieszkanie jak za ta cene
            bardzo fajne, czy musi byc ta pralka, bo jest tanie mieszkanie w centrum ale
            bez pralki itd.
            Czyli po prostu "kobita z jajami" ;-), ktore sie zna na fachu. Ale nie ukrywam,
            ze tez naciksala na zawarcie kontraktu, bo to super oferty, ktore dlugo sie
            ostoja itd.
            • dramaciek Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 13:58
              dzieki za te info, moi drodzy. Z tego co piszecie to i tak zajmę sie
              poszukiwaniami po przyjezdzie. Troche mam już rozszczepienie jaźni. żyję
              jeszcze w Polsce i już trochę w Brukseli. Czy o to chodzi w powiedzeniu: życ na
              dwa fronty? :) Naprawdę super, że jest to forum!
              • tomi_22 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 14:11
                2s zwykle tu oznacza ze mieszkanie jest z 2 sypialniami. Do tego zwykle jest
                salon, o ktorym sie nie wspomina czesto.
                • Gość: m@rio Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.brutele.be 13.02.06, 14:39
                  a jeszcze czesciej 100m2 z ogłoszenia to 70/80m2, albo 60 to 40/50 w realu,
                  ciekawe dlaczego tak oszukuja, powierzchnie półek w szafkach licza?
                  • puks01 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 15:09
                    mury po obrysie zewnetrznym i udzial w klatce/klatkach schodowych? ;)
                  • ma_wi99 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 15:23
                    > a jeszcze czesciej 100m2 z ogłoszenia to 70/80m2, albo 60 to 40/50 w realu,
                    > ciekawe dlaczego tak oszukuja, powierzchnie półek w szafkach licza?

To u was tez? U nas z zalozenia dodaja sobie jakies 10%-15% powierzchni. Dopiero
                    ostatnie mieszkanie, jakie wynajmowalismy bylo takie jak w ogloszeniu. Moze
                    dlatego, ze kobieta wynajmowala cokolwiek po raz pierwszy w zyciu i pewnie
                    jeszcze nie wiedziala jak sie to robi ;-)

A juz najsmieszniejsze bylo to, ze jak wynajmowalismy poprzednie mieszkanie, to
                    w ofercie bylo 96 m2. Rok pozniej, jak sie wyprowadzalismy, wlascicielka
                    zdecydowala sie sprzedac je i agent (ten sam, ktory posredniczyl w naszym
                    wynajmie) przyszedl, zeby zmierzyc mieszkanie w celu sporzadzenia oferty
                    sprzedazy. Dzielnie mu pomagalem, notujac to co on mierzyl swoim
                    "super-laserowym miernikiem". Jak skonczyl, podliczyl wszystko i bez zenady
                    zakomunikowal: 82 m2...

no comment
                    • asiunia.lux Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 15:38
                      A jakby tak przed podpisaniem umowy zapytac wlasciciela o pokazanie planu
                      mieszkania, to nie pokarze czy jak? Juz wtedy mozna by sprawdzic ile to tch
                      metrow jast rzeczywiscie...
                      • Gość: m@rio Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.brutele.be 13.02.06, 16:21
                        a co mi to da, że sie okaze mniejsze/wieksze ;) jak sie podoba to sie
                        wynajmuje, jak nie to nie. na metry juz nie patrze w ogloszeniu
                        gozej, ze przy sprzedawaniu mieszkania tez tak potrawia sciemniac ...
                        • Gość: asiunia Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.pt.lu 13.02.06, 16:50
                          > a co mi to da, że sie okaze mniejsze/wieksze ;)

No moze i nic, ale przynajmniej bedziesz wiedzial czy wlasciciel uczciwy jest
                          czy nie. Bo jak juz np. metraz zwieksza, zeby wiecej skasowac to moze pozniej
                          po kazdym pretekstem bedzie chcaial kaucje zachowac bo to, bo tamto...
                      • ma_wi99 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 16:43
                        > A jakby tak przed podpisaniem umowy zapytac wlasciciela o pokazanie planu
                        > mieszkania, to nie pokarze czy jak? Juz wtedy mozna by sprawdzic ile to tch
                        > metrow jast rzeczywiscie...

Wiesz co, wtedy po prostu do glowy mi nie przyszloby, ze jakis Luksemburczyk
                        chcialby nas na czymkolwiek oszukac. Czlowiek (a przynajmniej ja) przyjezdza tu
                        z zahukanej Polski z przekonaniem, ze ma na plecach napisane "potencjalnie
                        jestem zlodziejem" i trafia do raju, gdzie wszyscy sa uczciwi i patrza na niego
                        z poblazaniem.

Z czasem wyleczylem sie z tego kompleksu i teraz juz wiem: jesli Polak zrobilby
                        tutaj cos podobnego, to nazywaloby sie to kretactwem i "wszyscy Polacy to...",
                        natomiast u Luksemburczyka nazywa sie to "niezwracaniem uwagi na detale". Taka
                        drobna roznica. Ale nie to, zebym sie skarzyl
                  • Gość: mczapl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.europarl.eu.int 13.02.06, 16:28
                    Z tego co wiem, to Belgowie dla ulatwienia mnoza dlugosc razy szerokosc
                    mieszkania i maja powierzchnie. Tutaj, w przeciwienstwie do Polski,
                    powierzchnia mieszkania jest jednym z wielu i na pewno nie najwazniejszym
                    czynnikiem i dlatego Belgowie nie przywiazuja wagi do wyliczania wszystkich
                    zakamarkow...
                    • bruxellka Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 13.02.06, 20:07
                      Jest poprostu inny system mierzenia co nie znaczy ze ma byc zly,i nie jest on z
                      sufitu wziety :) i nie jest ze sobie mierza cokolwiek :)moze co poniektorzy ale
                      to inna historia ..
                    • Gość: m@eio Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.brutele.be 13.02.06, 22:33
                      > Z tego co wiem, to Belgowie dla ulatwienia mnoza dlugosc razy szerokosc
                      > mieszkania i maja powierzchnie. Tutaj, w przeciwienstwie do Polski

hm załóżmy
                      ja człowiek ze wschodu, jak ma_wi99 napisał "potencjalnie jestem zlodziejem",
                      kupie mieszkanie 100m2 (wszak tak tutaj mierza), później będę chciał je
                      sprzedać, i Belg (człowiek z zachodu, "niezwracaniem uwagi na detale" ) zmierzy
                      i powie, "ale tutaj jest 80, chce Pan mnie oszukać/naciągnąć?" ...
                      i będzie niezręczna sytuacja
                      • Gość: byly_eurokrata Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.netcologne.de 14.02.06, 07:01
                        to jest jakies konstruowanie sytuacji. Mowimy o wynajmowaniu a nie o kupowaniu
                        czy sprzedawaniu. I jak tu ktos slusznie zauwazyl, jak ci sie mieszkanie podoba
                        i na oko widzisz, ze metraz ci wystarczy, to jest zupelnie niestotne czy
                        mieszkanie ma 62,75 m czy 58,33. Ja jak wynajmowalem mieszkanie to sie
                        zapytalem, ile ma m. Wlascicielka skonsternowana mowi, ze chyba oko. 60 ale
                        dokladnie nie wie, musialaby sprawdzic. A poniewaz ona byla akurat bardzo
                        sumienna osoba, przyniosla mi potem oficjalne papiery - mieszkanie mialo 63
                        (czyli wiecej a nie mniej). To tez chyba mowi troche o nastawieniu belgow do
                        metrazu. Przeciez czynszu nie placi sie dokladnie od m2.
                        • ma_wi99 pod-metraz 14.02.06, 10:07
                          Gość portalu: byly_eurokrata napisał(a):

> to jest jakies konstruowanie sytuacji. Mowimy o wynajmowaniu a nie o kupowaniu
                          > czy sprzedawaniu.

Wiesz co, to co piszesz, ostro pachnie relatywizmem moralnym i nie jest
                          pierwszym przykladem na to, ze do Polakow na forum przykladasz zupelnie inna
                          miare niz do Belgow czy Niemcow.

Jak ci to wytlumaczyc, bys zrozumial... (a to nielatwe
                        • ja_texas Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 12:31
                          To tez chyba mowi troche o nastawieniu belgow do
                          > metrazu. Przeciez czynszu nie placi sie dokladnie od m2.

Czynszu nie, ale ubezpieczenie mieszkania juz tak.

Pzdr:)
                      • bruxellka Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 22:02
                        Ok sa powierzchnie uzytkowe(netto) i powierzchnia zabudowy(brutto). Jezeli
                        przyjdzie do ciebie belg to cie bedzie pytal o brutto(w bruto wchodzi wszysko).
                        Bo zeby wybudowac mieszkanie to musza wybudowac np holwejscowy, musi byc
                        winda,korytarz.... itp. Za to tu sie placi, w Polsce tez. A uzytkowa
                        powierzchnia to juz inna rozmowa i tu jest liczone wedlog roznych
                        systemow ,zreszta w Polsce tez roznie sobie klijeci zycza zeby liczyc...
                    • Gość: mczapl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.europarl.eu.int 14.02.06, 10:22
                      Postaram sie odpowiedziec, by was wszystkich pogodzic, bo kazdy z was ma racje.

Po prostu Belgowie nie uwazaja dokladnego metrazu za wazna ceche mieszkania.
                      Jezeli pomierzycie dokladnie mieszkanie i poinformujecie wlasciciela, ze
                      posiada ono inny metraz, to najczesciej bedzie on zaskoczony, poniewaz sam
                      nigdy tego mieszkania dokladnie nie zmierzyl. I dotyczy to zarowno wynajmu jak
                      i kupna. Mam kolezanke Polke, ktory jest w trakcie kupowania mieszkania. Ze
                      swoim mezem dokladnie zmierzyli mieszkanie i okazalo sie o ok. 10m2 mniejsze.
                      Powiedzieli to wlascicielowi, ktory byl zaskoczony, ale postanowil im obnizyc
                      cene mieszkania, b odajze o 10 000 euro.
                      • ma_wi99 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 11:01
                        Drogi Mczaplu,

powtorze raz jeszcze, bo to chyba nie do konca jasne bylo. Dla mnie to jest po
                        prostu kwestia elementarnej uczciwosci. Jesli mieszkanie ma 82 m2 a w umowie
                        jest napisane 96 m2, to to jest nieprawda z kazdego punktu widzenia. Jesli
                        jestes w stanie wykazac, ze to nie jest nieprawda
                        • Gość: mczapl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.europarl.eu.int 14.02.06, 11:12
                          Alez ja sie z toba zgodze!
                          I jak bede kupowal mieszkanie, to je dokladnie przemierze. Moje mieszkanie w
                          Brux tez jest o 16 m2 mniejsze niz mi mowili, ale i tak mi sie podoba.
                          • ma_wi99 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 11:23
                            No dobra. To moze rzeczywiscie wypracujmy kompromis, glownie z mysla o tym, zeby
                            byly_e nie wtargnal tu znowu, udowadniajac, ze to jest zupelnie normalna sprawa,
                            a jak sie nie podoba, to mozna sobie w kazdym z 15 odwiedzanych mieszkan chodzic
                            po wszystkich zakamarkach z centymetrem ;-)

No, wiec kompromis zaproponowany przez mnie jest taki:

uznajemy, ze pisanie w umowie wiekszej ilosci metrow niz faktyczna, pozostaje
                            nieprawda, niezaleznie od tego czy mieszkanie wynajmuje Belg, Luksemburczyk czy
                            Polak. Z drugiej strony
                            • Gość: mczapl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.europarl.eu.int 14.02.06, 11:39
                              Zgoda
                              • danka44 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 12:06
                                Czytając wasze wywody chwyciłam za miarke i zmierzyłam swoje mieszkanie. Metraż
                                się zgadza, nawet balkony nie są wliczone do podawanej wielkosci. Sa uczciwi
                                wynajmujący:)
                                Ale chciałam zwrócic uwagę, że takie naciąganie z metrami mści sie na nas już
                                na samym wstępie poszukiwań. Określamy sobie zazwyczaj metraż i liczbe pokoi,
                                które masze mieszkanie ma posiadać. Porównujemy ogłoszenia i co nam wychodzi?
                                Oto mamy w ogłoszeniu dwa mieszkania w tej samej cenie, ale jedno o 10 m2
                                większe. Wybieramy oczywiście to większe, bo wydaje się nam to korzystniejsze.
                                Tego mniejszego nawet nie sprawdzamy, bo jak taki pazerny właściciel, to niech
                                sam sobie tam mieszka. W ten sposób nieświadomie ( jeżeli nie poszliśmy z
                                miarką oglądać tego mieszkania )sponsorujemy cwaniaka, któremu się
                                metry "zanizyły".
                                • danka44 Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli 14.02.06, 13:15
                                  Te jego metry się oczywiscie "zawyżyły". To co napisałam wyżej chyba jest bez
                                  sensu...
                        • Gość: byly_eurokrata Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.netcologne.de 14.02.06, 19:13
                          A tak na marginesie
                      • Gość: Sofi Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.cec.eu.int 14.02.06, 11:30
                        Mam kolezanke Polke, ktory jest w trakcie kupowania mieszkania. Ze
                        > swoim mezem dokladnie zmierzyli mieszkanie i okazalo sie o ok. 10m2 mniejsze.
                        > Powiedzieli to wlascicielowi, ktory byl zaskoczony, ale postanowil im obnizyc
                        > cene mieszkania, b odajze o 10 000 euro

>>> no chyba mi z nieba spadles z tym komentarzem. A dasz jeszcze rade
                        okreslic sie ile to 10 m2 stanowilo w % powierzchni mieszkania ?
                        • Gość: mczapl Re: szukam mieszkania 2-pokojowego w Brukseli IP: *.europarl.eu.int 14.02.06, 11:35
                          Nie wiem. Daj znac na priva, to ci powiem o kogo chodzi.
                          • Gość: pawiu mczapl zapomniales oddac IP: *.142-200-80.adsl.skynet.be 14.02.06, 13:19
                            za warunkiem obnizenie o te 10k bylo ze zocha sie nie dowie ;D
      • anbxl Re: byly masz racje 13.02.06, 18:56
        nie zamierzam cie kontrowac,bo calkowicie podpisuje sie pod tymi cenami-pewnie
        ze sa okazje,ale sa rozchwytywane jak cieple buleczki.Oj ostatnimi czasy
        nabiegalam sie za paroma mieszkaniami-to naprawde ciezka robota i z moich
        doswiadczen radze samemu pospacerowac po okolicy gdzie chce sie mieszkac i
        poszukac bezposrednio u wlascicieli-osobiscie odradzam agencje i immoweb-
        najlepsze okazje szybko schodza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka