Dodaj do ulubionych

podatki i urzad skarbowy w Polsce

IP: *.dsl.versateladsl.be 19.04.06, 23:30
o ile mi wiadomo do Polski nie odprowadzamy zadnych podatkow, bo urzedasy maja
to szczescie, ze placa podatek europejski raz (i basta), ale moze trzeba jakis
specjalny druk wypelnic do urzedu skarbowego, albo co?????
Obserwuj wątek
    • Gość: PaVue zaba = jodza? n/t IP: *.8-136-217.adsl.skynet.be 20.04.06, 07:33
    • pan.boczek Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce 20.04.06, 08:29
      nic sie nie robi. nie masz dochodu i nie skladasz oswiadczenia.
      zadnych dodatkowych pism sie nie sklada. dowiadywalem sie osobiscie w US.
      niektorzy robia nawet tak: np. maz pracuje tutaj, a zona w PL.
      rozliczaja sie wspolnie i dochod na osobe w rodzinie wynosi 50% jej dochodu,
      bo w/g polskiego prawa on nie ma dochodu, a ona utrzymuje rodzine.
      • jodza Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce 20.04.06, 12:07
        Ja natomiast slyszalam, ze dobrze jest zlozyc do US papierek, ze pracuje sie
        tutaj i jest sie zwolnionym z placenia podatkow w Polsce, a to dlatego, zeby US
        sie nie czepial skad macie kase, jezeli np. kupicie sobie dom/mieszkanie itp. w
        Polsce

• Gość: Sofi Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: *.cec.eu.int 20.04.06, 12:12
          A jak sie czepis to czego sie boisz ? Nie rozumiem problemu ...
          • Gość: mihau Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: 62.235.209.* 20.04.06, 12:44
            a kwestia dochodów kapitałowych, czy ktoś już to przerabiał ?
            • Gość: Sofi przerabial, placisz tam ... IP: *.cec.eu.int 20.04.06, 13:46
      • annajustyna Przeciez to oszustwo, co opisujesz... 23.04.06, 14:09
        jw.
        • kapitan_ameryka Re: Przeciez to oszustwo, co opisujesz... 23.04.06, 14:13
          Tylko sie nie zesraj z podniety, z faktu ze oszukuje.

FYI - nie oszukuje, ale wykorzystuje LUKE prawna. KAZDY ma prawo do placenia
          jak najmniejszych podaktow, tak samo jak kazdy MUSI je placic. TO juz problem
          US a nie twoj, a on wykazal sie JEDYNIE sprytem.
          • Gość: intruder Re: Przeciez to oszustwo, co opisujesz... IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.04.06, 15:31
            Jacy wy jestescie zaslosni.....
            Jako urzednicy pracujacy za pieniadze pochodzace z podatkow placonych przez
            wszystkich obywateli UE powinniscie ich po rekach calowac za swe benefity....
            Atu tylko czyste hamstwo.
            • Gość: byly_eurokrata Re: Przeciez to oszustwo, co opisujesz... IP: *.netcologne.de 23.04.06, 15:35
              Intruder, to nie takie proste. Skoro polski US nie ma zadnych
              oporow "moralnych", zeby pobierac podatki od Polakow pracujacych i
              mieszkajacych w Wielkiej Brytanii, chociaz ludzie ci
              - wyjechali z Polski, bo nie mogli znalezc tam pracyy
              - nie chcieli zyc na garnuszku panstwa.

Czyli musza po raz drugi placic podatki w kraju, z ktorym nie maja juz
              praktycznie (poza formalnym zameldowaniem) nic wspolnego, co wiecej, do ktorego
              wysylaja kupe forsy, zeby wspierac rodziny, to akurat wyjatkowo zgodze sie z
              kapitanem ameryka, ze kto kruczkami prawnymi wojuje, ten od kruczkow prawnych
              ginie
            • kapitan_ameryka Re: Przeciez to oszustwo, co opisujesz... 23.04.06, 16:37
              O! Intruder zapomnial sie zalogowac i wyszlo jak wyszlo. Hehehe...
          • annajustyna Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, 23.04.06, 15:37
            dla innych podawanie nieprawdy (pod grozba odpowiedzialnosci prawnej). Popracuj
            nad slownictwem, noegodnym eurokraty...
            • Gość: byly_eurokrata Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, IP: *.netcologne.de 23.04.06, 15:41
              nie mam pojecia o przepisach podaktowych w polsce i nie wiem, czy ta procedura
              jest legalna pod wzgledem prawnym. Chcialem jedynie powiedziec, ze jesli jest
              legalna, to nie mialbym oporow moralnych.

Wracajac do przypadku Polakow pracujacych w Wlk. Brytanii, slyszalem ze polskie
              US dzialaja jednokierunkowo: jesli podatek trzeba doplacic w Polsce, zglaszaja
              sie, jesli komus przyslugiwalby zwrot podatku, odsylaja do brytyjskich US
              • annajustyna To nie do Ciebie! 23.04.06, 15:55
                Tylko do Kapitana! Pzdr!
              • Gość: Sofi Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, IP: *.180-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.04.06, 17:30
                nie mam pojecia o przepisach podaktowych w polsce i nie wiem, czy ta procedura
                > jest legalna pod wzgledem prawnym. Chcialem jedynie powiedziec, ze jesli jest
                > legalna, to nie mialbym oporow moralnych.

>>>> jest jak najbardziej legalna i tez juz to omawialismy na forum. Nie widze
                powodu zeby sie tak oburzac, Instytucje Eur. odgornie ustalily ze naszym centre
                of interest jest kraj z ktorego nas zrekrutowano i tak juz pozostanie do konca
                zycia ... nie mam zatem zadnych oporow zeby ten fakt wykorzystywac i wspolnie
                rozliczac sie np. z malzonkiem, ktory pracuje tam, wykazujac przy okazji swoje
                dochody jako zero.
                • kapitan_ameryka Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, 23.04.06, 21:15
                  No, odezwal sie kolejny glos rozsadku, bo juz myslalem ze Byly tylko dzielnie
                  bedzie walczyl :)
                • annajustyna Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, 23.04.06, 21:15
                  Ale Twoje dochody nie sa zerowe i tutaj jest klamstwo.
                  • kapitan_ameryka Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, 23.04.06, 21:26
                    I CO ZROBISZ? NIC, wiec spadaj. Ja mam w 4 literach taka moralnosc. Popieram
                    tych co kombinuja!
                    • annajustyna Jestes oszustem i zlodziejem. 23.04.06, 21:46
                      A do tego niedzentelmenem - pewnie Cie to nie interesuje. Ja aktualnie
                      zablokowuje Twoje posty. Buractwo mowie stanowcze nie!
                      • kapitan_ameryka Re: Jestes oszustem i zlodziejem. 23.04.06, 21:50
                        Ok, zacytuje ciebie:

"...zablokowuje Twoje posty..."

ZABLOKOWUJ WIEC!
                  • Gość: Ekonomist(k)a dochód z instytucji nie jest opodatkowany IP: *.91.145.162.clearwire.be 23.04.06, 22:04
                    ... podatkami krajowymi. W odpowiedniej rubryce PIT-a jest zatem podawany jako
                    dochod nie podlegający opodatkowaniu - nie jest natomiast doliczany do dochodów
                    opodatkowanych, do których zgodnie z prawem nie należy. O zeznawanu nieprawdy
                    nie ma mowy.
                    Ja też zamierzam się rozliczyć wspólnie z mężem, do czego zgodnie z przepisami
                    mamy prawo. O czym była już mowa na forum.
                    • annajustyna Re: dochód z instytucji nie jest opodatkowany 24.04.06, 11:48
                      Wyszlam z zalozenia, ze podajecie dochod zerowy. Jesli jest specjalna rubryka na
                      dochod nie podlegajacy podatkowi krajowemu, to ok. Jesli kogos urazilam, to
                      przepraszam. Oczywiscie przeprosiny nie dotycza pewnego pana, zwolennika
                      cwaniactwa i wyzwisk. Serdecznie pozdrawiam!
                      • kapitan_ameryka Re: dochód z instytucji nie jest opodatkowany 24.04.06, 12:14
                        Pusia - bedziesz sie gonic? Uwazaj, bo tylko zastrzyk ci pomoze!
                  • Gość: Sofi Dla US w Polsce jak najbardziej sa - sami IP: *.242.81.adsl.skynet.be 24.04.06, 07:42
                    to uchwalili w poprawce do ustawy o PIT w 2004 roku.

Zreszta, moze najpierw postudiuj prawo podatkowe, potem bedziemy dyskutowac, bo
                    na razie to strata czasu.
            • kapitan_ameryka Re: Dla jednych wykorzystywanie luk prawnych, 23.04.06, 16:36
              To na niego napisz donos. Hehehe... mozesz mu nakukac i tyle.
              • annajustyna A co mnie jego zeznania obchodza? 23.04.06, 21:18
                Napisalam tylko swoje zdanie co do takich praktyk...Znam takich, co zawarli slub
                w Kanadzie, a w PL pobieraja zasilki jako samotne matki. To nie jest
                obchodzenie luk prawnych. To jest oszustwo.
                • kapitan_ameryka Znam lepsze przekrety 23.04.06, 21:25
                  Zeby cie dobic glupia istoto, to ci powiem tak. Znam przypadki, ze para robi
                  sobie dzieciatko. Potem pobieraja becikowe lokalne i dodatkowo 1000PLN w
                  Polsce. I co im zrobisz? HAHAHA... a teraz spadaj i pocaluj sie w nos.

Bonne nuit!
                  • annajustyna Re: Znam lepsze przekrety 23.04.06, 21:41
                    Popraw swoja interpunkcje. Oby ci cwaniacy sie kiedys nie zdziwili, jak popadna
                    w klopoty w wyniku pazernosci na nedzne 250 EUR... O honorze nie wspomne, bo to
                    slowo jest ci obce (udowodniles to az nadto doborem slownictwa)..
    • Gość: byly_eurokrata Podstawa prawna IP: *.netcologne.de 20.04.06, 11:15
      bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1614.htm
      UMOWA
      między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Wspólnotami Europejskimi wdrażająca
      Protokół o przywilejach i immunitetach Wspólnot Europejskich,
      (Dz. U. z dnia 5 października 2005 r.)
    • Gość: urzedniczka Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: *.cec.eu.int 20.04.06, 14:47
      Ja w swoim urzedzie skarbowym zlozylam zaswiadczenie, ze jestem urzednikiem.
      Dla ludzikow z Komisji, ktorzy tego nie zauwazyli a potrzebuja to zaswiadczenie
      to generuje sie ono auromatycznie w Sysper 2 - forms
    • kapitan_ameryka Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce 20.04.06, 14:59
      Tak sam sie zastanawiam co zrobic? Isc i mowic im, ze jestem pracownik
      instytucji, czy olac i nic nie robic. Wybralem opcje wycieczki do US i
      pokazanie odpowiedniego papierka. W sumie fajna sprawa, mozna sie popatrzec im
      w oczy i zademonstrowac, ze wiecej ch..e mnie nie wydoja juz!!!

Hehehe...

Szkoda tylko, ze "system" i tak tego nie widzi, a jedynym odbiorca mojego
      pseudo-triumfu jest zwykly szary urzednik skarbowki, na pensji 1650 zl brutto :(
      • Gość: zaba Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: *.dsl.versateladsl.be 21.04.06, 22:43
        sprawdzilam, nie trzeba nic robic... genialnie
      • Gość: adm Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: *.80-201-80.adsl.skynet.be 21.04.06, 23:00
        zenujacy pokaz maluczkiego... wstyd mi... oni cie nie wydoja... bo juz cie
        wydoili gdzie indziej, bohaterze...
    • Gość: byly_eurokrata Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: *.netcologne.de 21.04.06, 22:51
      Nikt nie placi chetnie podatkow, ale dlaczego wy nienawidzicie tych biednych
      pracownikow US? To przeciez tacy sami urzednicy jak wy sensu largo...
      • Gość: StazystaEP placi ? Re: podatki i urzad skarbowy w Polsce IP: 212.190.72.* 23.04.06, 20:08
        Czy stazysta polskiego posla placi podatki (1.000 euro za jeden miesac z diety
        posla).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka