Dodaj do ulubionych

działalność w Szwecji

IP: 212.14.59.* 04.05.06, 23:01
bardzo prosze was o pomoc. mam dzialalnosc i wlasnie dostalem oferte postawienia domu w szwecji. po pierwsze jakie tam sa ceny, a poza tym nie wiem jaki sie placi podatek, chcialbym (musze) na ten czas zatrudnic pracowników czy wystarczy umowa o dzieło?, co z ubezpieczeniem? nie mam o tym zielonego pojecia. jakie dokumenty sa potrzebne (te firmowe)? pracuje do pozna wiec nie mam czasu biegac po urzedach. bardzo prosze was o pomoc. to wazne i pilne!
Obserwuj wątek
    • magda_lovy80 Re: działalność w Szwecji 05.05.06, 19:16
      Wiec tak musisz miec koniecznie jakis tam formularz - o ile dobrze sie orientuje
      E101, w przeciwnym razie pracodawca bedzie placil za ciebie podatki wyzsze o
      jakies 33% poza tym na legalu pracodawca placi duze podatki za zatrudnienie.
      Ceny w szwecji sa znacznie wyzsze niz w polsce np chleb ok 10zl, ogolnie
      produkty sa o ok 2 razy drozsze ( wyjatek alkohol- ceny kosmiczne) ale sadze ze
      mozesz umowic sie z pracodawca zeby on pokrywal koszty prowiantu. Najnizsza
      stawka za godzine (dla szwedow) 100 Koron=40 zl, z tym ze zazwyczaj polakom
      placa mniej...
      Pozdrawiam
      • gosia766 Re: działalność w Szwecji 25.06.07, 10:19
        wiatam ...szukam kogos kto mogłby pomoc znalez prace w szwcji dla mnie a
        przedewszystkim dla mojego meza ..kierowca jesli ktos moze nmi pomoc bede
        wdzieczna pozdrawiam i czekam na jakis sygnał
    • Gość: Joanna Trawińska Re: działalność w Szwecji IP: *.pro-internet.pl 20.11.06, 20:48
      Informacje na temat rozpoczynania działalności w Szwecji znajdują się na stronie
      www.polcommerce.com należy kliknąć na biało-czerwoną flagę.

Podatki
      Co do informacji praktycznych to pracownicy polscy pracujący na budowie mogą
      nadal rozliczać się w polsce niemniej jednak tylko przez pewien określony czas
      rocznie. Po przekroczeniu tego czasu są zobowiązani rozliczyć się ze szwedzkim
      urzędem podatkowym tak jakby od początku okresu zatrudnienia podlegali pod
      niego. Co oznacza zaliczenie polskiego podatku na rzecz szwedzkiego podatku,
      duża komplikacja dla księgowej. Przedsiębiorcy aby tego uniknąć zatrudniają
      Polaków rotacyjnie, aby żaden z pracowników nie przekroczył wymaganego okresu.

Z ZUSem jest podobnie.

Byggnads - czyli szwedzkie związki zawodowe. Chcąc zatrudniać pracowników w
      Szwecji należy przeprowadzić negocjacje ze Szwedzkimi związkami zawodowymi.
      Działa to na zupełnie innej zasadzie niż w Polsce.

Co do ewentualnego rejestrowania tam działalności, nie wiem, na podstawie wiedzy
      ogólnej zasady swobody przepływu usług w UE nic nie musisz robić, ale pewnie są
      wyjątki.

Co do cen, to materiały budowlane są droższe niż w Polsce, niemniej jednak
      nieopłacalne jest sprowadzanie ich, ze względu na koszty transportu promowego
      oraz opóźnienia spowodowane małą ilością miejsc na tych promach.

Są firmy kompleksowo ale niestety odpłatnie zajmujące się pomocą polskim firmom
      statującym na szwedzki rynek. Przykładem może być Polsko-Szwedzka Izba
      Gospodarcza www.psig.com.pl Zajmują się formalnościami związanymi z rejestracją,
      związkami zawodowymi, rozliczeniami podatkowymi.
      • Gość: ania Re: działalność w Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:18
        Ktoś wprowadza w błąd!!Ceny może i są wyższe ale chleb kosztuje ok 10sek(4zł)paczka papierosów ok 40sek piwo w systemie(sklep z mocniejszym alkoholem i piwem powyżej 5%)ok15sek ale zarobisz na godzinę od50do100sek tak więc sam sobie dopowiedz!!Wiem bo tu mam rodzinę i mąż prowadzi firmę.
        • Gość: szwedka od 30 lat Re: działalność w Szwecji IP: *.ias.bredband.telia.com 19.01.07, 04:04
          A moze tak napiszesz jasniej, na czym ten blad polega???
          Czy jedzenie jest tansze czy drozsze?

Co do chleba, to za 10 kr kupisz na promocji niewielki, slodkawy i glinowaty
          chleb szwedzki, ktorego Polak nie bedzie chcial wziac do ust ...
          Cena chleba ktory sie da zjesc, jest duzo wyzsza.
          Chyba ze piszesz o chlebie toastowym, ktorym mezczyzna sie nie naje ...
          • Gość: ROBSON Re: działalność w Szwecji IP: *.bredband.comhem.se 03.02.07, 03:25
            AKTUALNIE PRZEBYWAM W SZTOKHOLMIE I SZUKAM PRACY.MOZE BYC W BUDOWLANCE .LEGALNA
            MILE WIDZIANA.JEZYK SZWEDZKI PODSTAWOWO.TEL.0739740709
            • trawinska Re: działalność w Szwecji 21.06.07, 11:09
              to nie jest gazetka ogłoszenia praca!! kup sobie wybiórczą
          • Gość: r Re: działalność w Szwecji IP: *.telia.com 09.02.07, 20:33
            Jezeli chodzi o chleb i piwko:
            -jeżeli jest to Goteborg to mozna kupic chleb polski za 8 -10 kr , a piwko za
            200 kr zgrzewka (również polskie:lech, żubr..). Mam znajomych Polaków, którzy
            przywarzą to co tydzień
            pozdrawiam Radek.
        • Gość: robert miszta Re: działalność w Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:29
          szukam pracy w szwecji jako tapicer i zaciekawiły mnie te wypowiedzi,lecz czy
          praca legalnie w szwecji jest możliwa,jak ją znaleść gdzie szukać ogłoszeń tel
          506 377 492 proszę o pomoc
    • Gość: janek Re: działalność w Szwecji IP: *.tbcn.telia.com 14.04.07, 17:50
      Jak dostales od Polakow zlecenie to uwazaj,najczesciej oszukuja tych
      z "Polski"oferujac najgorsze warunki dla "niezorientowanych",Szwedzi tez sa
      cwani,biora Polakow bo zazwyczaj zgadzaja sie na kazde warunki.Bez znajomosci
      jezyka szwedzkiego lub angielskiego nie dasz sobie rady,ktos zaufany musi ci
      tlumaczyc wszystko,jak nie byles nigdy w Szwecji to jestes zupelnie
      niezorientowany w zakupach materialow;a pracownikow z Polski sciagniesz czy w
      Szwecji znajdziesz?,co z kwaterunkiem?Gwarancje na wady techniczne i inne
      musisz dac na 10 lat jako firma,tzw F-skatt nr podatkowy dostajesz po
      3tygodniach od zlozenia papierow plus przetlumaczonego zaswiadczenia "o
      niezaleganiu w podatkach" ze skarbowki,rozliczac sie musisz co
      miesiac,ubezpieczenia zawile nawet do 6 m-----cy potrwa az szwecka kassa
      chorych cie laskawie ubezpieczy ,jak masz kontakt to zalatw sobie najpierw
      zatrudnienie w jakiejs firmie budowlanej(dla orientacji)a nie lap sie budowania
      domu dla prywatnej osoby,hej
    • big-alan Re: działalność w Szwecji 14.11.07, 09:28
      najlepiej jak bys znalazl firme budowlana w szwecji i pracowal u
      nich jako podwykonawca lepiej na tym wyjdziesz bo samemu to nie dasz
      rady chyba ze znasz jezyk szwecki albo angielski.A co do cen to sa
      rozne i zalezy gdzie bedziesz kupywal polecam ICA lub COOP tam jest
      taniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka