Dodaj do ulubionych

pytania na AST

IP: *.113-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 22:07
Czy ktos cos wie, jak to ma wygladac?jakie pytania moga pojawic sie na ustnym?
co konkretnie bedziemy pisac na pisemnym?z czego sie uczycie?
ja zdaje juz 17/04, mam malo czasu i nie wiem,za co sie brac...chyba pojde z
marszu...
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: pytania na AST IP: *.221-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 22:31
      Też już się stresuję, choć egzaminy mam po Tobie.
      Podobno dużą część ustnego zajmą pytania dotyczące CV, które mamy wypełnić w
      naszym profilu EPSO.
      Najgorsze, że to wszystko jest taką wielką niewiadomą, nie tylko jeśli chodzi o
      zakres merytoryczny, ale też o formę :-(
      • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.access.telenet.be 30.03.07, 07:47
        1/jutro kurs przygotowawczy,podobno na 14/04 sa jeszcze wolne miejsca
        2/Bulgarzy i RO mieli 3 str tekstu z bledami i poprawkami dactylo do
        przepisania w wordzie+ wolny temat w swoim jezyku
        • Gość: bela Re: pytania na AST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 11:36
          Rumuni nie mieli jeszcze egzaminow praktycznych i ustnych...
        • Gość: Monika Re: pytania na AST IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 12:03
          > + wolny temat w swoim jezyku

Dzięki anbxl :)
          A to znaczy, że sami musieli napisać coś o czymkolwiek, np. stonę tekstu?
          I czy to było oprócz, czy zamiast pytań testowych dot. Worda?
          • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.cec.eu.int 30.03.07, 12:14
            nie-bylo kilka luznych tematow
            bela-nie znam dnia egzaminow,jak spotkam w kantynie kolezanke to spytam
            sie,ale wiem,ze i Bulgarki i RO mialy niedawno jakies sekretarskie egzaminy
        • Gość: unijka Re: pytania na AST IP: *.31-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.03.07, 18:09
          Anbxl,
          gdzie szukac info o tym kursie?w syslogu?pod jakim haslem?
          ja niestety ang., nie fr.jak ty ...
          Dzieki za informacje.
          • Gość: anbxl Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.access.telenet.be 31.03.07, 19:23
            unijka ten kurs jest organizowany przez zwiazki zawodowe-US i SFE-jestem po
            dzisiejszym kursie i wszystkim goraco polecam-warto wydac te...euro (to zalezy
            czy jest sie w zwiazkach czy nie)oczywiscie jak jest sie na miejscu w BXL-
            wiem,ze sa jeszcze wolne miejsca 14/04-oto link www.c-s-e.org/

Proszono na kursie,zeby zostawic info dla siebie,bo placimy i poswiecamy
            sobote,ale wiem,ze wielu z was chcialoby uczestniczyc w takim kursie,ale nie
            moze bo np nie mieszka w Belgii.Nie moge w kilku zdaniach opisac 6 godz,ale to
            co najwazniejsze
            Egzamin praktyczny-chyba warto wymieniac doswiadczenia n/t
            egzaminow,ale...kazdego dnia beda inne tematy i zadania-grupy-dziennie 8 osob w
            2 grupach (po4 os).Beda inne tematy,ale nalezy znac perfekcyjnie WORD,bo np
            mozna dostac do poprawy list lub trzeba napisac jakis dokument.Nalezy powtorzyc
            pisma administracyjne typu memo,sprawozdanie(PV,compte rendu),znac dobrze znaki
            dactylo i skroty klawiszowe,bo nie wiadomo na co sie trafi.Nalezy perfekcyjnie
            znac swoj jezyk-bedzie temat wolny typu opisz to czy tamto,napisz to czy
            tamto,ktory ma sprawdzic znajomosc drugiego jezyka (gramatyka,ort,krotkie
            poprawne zdania)To ma sprawdzic czy faktycznie zna sie ten jezyk,bo podobno na
            poprzednim egzaminie bylo sporo tzw Polakow z 2-3 pokolenia,ktorzy mieli
            problemy z pisaniem w tzw matczynym jezyku.
            USTNY-mezczyzni -krawat obowiazkowo,kobiety przyzwoicie ubrane,komisja 5
            osobowa gdzie 2 os to sekretarki i 2 (niekoniecznie sekretarki)znajace dany
            jezyk,oczywiscie przy wspolpracy tlumaczy.Pierwsze pytanie-przedstawienie sie i
            z wlasnej inicjatymy podanie motywacji.Byl tez mowa n/t Ast po studiach-podobno
            dlatego zmieniono nazwe na AST,bo UE zalezy na wyksztalconych AST,ale nalezy
            tak sie przedstawic,ze ma sie doswiadczenie sekretarskie lub administracyjne
            (np w czasie praktyk lub po studiach) i nie mowic,ze chce sie wkrotce zmienic
            AST na AD (bardzo zle widziane)Pytania n/t UE-nalezy czytac codzienna prase i
            www oraz zapoznac sie z nowa wersja ksiazki n/t 250 QCM N/T UE-wychodzi w
            przyszlym tygodniu,sekretariat to moze byc wszystko n/t sekretariatu

• brukselka06 Re: dzisiejszy kurs SFE US 31.03.07, 20:00
              MERCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: anbxl Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.access.telenet.be 31.03.07, 20:11
                M wiesz,ze tego nie lubie,bo jestem pewna,ze gdybys byla w BXL to bylabys na
                kursie,pozdro
            • Gość: gość Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 14:54
              Wielkie DZIĘKI za litość nad nami, którzy jesteśmy w Polsce i nawet jeśli
              odbędzie się taki kurs, to nie stać nas na opłacenie go.
              W sumie szkoda, że EPSO nie publikuje bliższych danych na temat tego jak mają
              przebiegać te egzaminy.
              Serdecznie pozdrawiam.
              • Gość: anbxl Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.access.telenet.be 01.04.07, 19:46
                na kursie bylo-tak jak ktos tu zauwazyl po to sa kursy,ale no wlasnie nie dla
                wszystkich....a mowia o rownych szansach i schhhiiittttt bo moze osoba z
                komisji tez to czyta (podobno juz w tym tygodniu bedzie mozna sprawdzic sklad
                komisji)i tylko dlatego mnie obleje :-)

A wiec codziennie beda grupy 8 os-4 os pisemny i 4-ustny,a potem
                wymiana,podobno na pisemnym kazdego dnia inne zadania,ale takie same dla danej
                grupy,ktore wczesniej ustalilo jury i je zrobilo-tylko to dla mnie praktycznie
                niewykonalne....
                ustny-nalezy byc 30 min wczesniej,bo tam u sekretarki tez na 6 pietrze bedzie
                mozna skopiowac bilety dla tych,ktorzy beda skladac dokumenty za zwrot
                przejazdu,potem podobno wejscie do innej poczekalni,gdzie ostatni dzwonek na
                picie,wc i wejscie na sale-komisja 5 osob-pytania w obecnosci tlumacza
                kabinowego,bo rowniez w naszym jezyku (niech zyja nasi:-)),prezentacja wlasnej
                osoby,pytania z sekretariatu,UE i sytuacji w srodowisku multi
                O tym mowiono na kursie
            • Gość: unijka Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.127-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.04.07, 18:59
              Anbxl!!!!!!!!!dzieki ogromne!!!!!!!!!!!jestes wielka!!!!!!!!!!!!
              juz wchodze na te ich strone.

• Gość: anbxl Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.access.telenet.be 01.04.07, 19:36
                Przestan-nie lubie tego,bo zaczne sie czerwienic:-)))napisze na priva gazetowego
            • Gość: papatya73 Re: dzisiejszy kurs SFE US IP: *.170-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.04.07, 21:58
              anbxl
              Czy mozesz podac adres CSE? Probowalam znalezc na ich stonie internetowej, ale
              jakos nie widze.... ,zreszta moj internet dzisiaj cos pada, wiec trace juz
              cierpliwosc :-(
              Dzieki
    • anbxl Re: pytania na AST 31.03.07, 19:34
      Pozwalam sobie dodac,ze egzaminy sa w dn 16/04 do 7/06 (co jest na stronie
      EPSO),8 osob dziennie i kiedy kto to przypadek maszyny,ktora przypisala nam
      podczas zapisu numer,a potem ten numer na dany dzien przypisala-tak tlumaczyl
      prowadzacy kurs
    • Gość: anbxl jeszcze info IP: *.access.telenet.be 31.03.07, 19:57
      wlasnie na stronie prowadzacego kurs wyczytalam,ze wkrotce,ale to moze dotyczyc
      innych egzaminow Jos Depondt bedzie prowadzil kursy w PL
      oto link
      liph.com.pl/index.php?body=5&postid=34
      • Gość: zyczliwy Re: jeszcze info IP: *.218-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.04.07, 01:18
        Zastanawiam sie jak to mozliwe ze urzednik Komisji moze organizowac takie
        kursy. Ciekawe czy Komisja o tym wie. Oficjalnie musi przeciez cos takiego
        zglosic i istnieje przeciez limit na wysokosc dodatkowych dochodow. Pan ten
        liczy sobie za 3 dniowy kurs 300 euro w Polsce. Jesiem ciekaw jakie macie
        zdanie na te temat ?
        • Gość: anbxl odp IP: *.access.telenet.be 01.04.07, 10:19
          Wiesz,ze ja tez nad tym zastanawialam sie,bo obecnie jest sporo kursow i sa
          complet-koszty od 20 do 60 euro,do tego dochodza publikacje-to on jest autorem
          ksiazki 250QCM,wyklada na wyzszych uczelniach.Ale widocznie moze...byc moze
          jest to w jakis sposob podporzadkowane pracy spolecznej w zwiazkach
          zawodowych???Ale napewno facet jest dobry w tym co robi-nie zaluje soboty i
          kasy,bo naprawde wiele sie nauczylam
    • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.access.telenet.be 31.03.07, 20:10
      I jeszcze jedna ciekawa stronka-prowadzacego dzisiejszy kurs (sorry jezeli
      monopolizuje temat,ale...moze komus sie przyda)
      www.depondt.eu/index.htm
      • Gość: ada Re: pytania na AST IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:21
        Jakie to sa pisma administracyjne typu memo?
        • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.access.telenet.be 01.04.07, 22:46
          duzo byloby pisania-ja tez dopiero na kursie dowiedzialam sie jak pisze sie
          MEMO-notatka,potem sa roznego rodzaju sprawozdania,list administracyjny,nota
          wewnetrzna,etc...najlepiej popatrz w ksiazce guide dla sekretarek w jezyku w
          ktorym zdajesz,bo inaczej jest po fr,inaczej D i jeszcze inaczej EN
          • Gość: radka Re: pytania na AST IP: 194.204.135.* 02.04.07, 09:50
            Anbxl ktore ksiazki polecilabys w j.fran. i j.ang. z tej strony która podalas
            www.depondt.eu/secretariat.pdf
            Chodzi mi o takie ksiazki ktore beda przydatne w pracy w inst.europejskich.
            Zakladam ze wiesz co sie w nich znajduje, czy tam sa np. przyklady pisania
            listów administr.?
            • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.cec.eu.int 02.04.07, 10:46
              Nie jestem specjalista w tej dziedzinie i chyba dzialamy telepatycznie bo
              wlasnie dzis w tej sprawie ide do bliblioteki i jak bede wiedziala ktore sa naj
              (wg bib) to dam znac
            • Gość: Monika Re: pytania na AST IP: *.187-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.04.07, 14:59
              Ja mam książkę "Administrative Assistant's and Secretary's Handbook". Nawet
              fajna,dopiero ją przeglądam, taka encyklopedia odnośnie pracy sekretarskiej.
              Jeśli chodzi o pisanie: są listy biznesowe, reports, press releases, tables, ale
              nie widzę memo :(
              Ale i tak myślę, że jakby co, to się kiedyś przyda.

Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: gosc Re: pytania na AST IP: *.e-wro.net.pl 02.04.07, 11:24
            sek w tym, ze nie ma na tej liscie ani jednej pozycji niemieckiej...
            • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.cec.eu.int 02.04.07, 11:44
              normalne bo te kursy przygotowawcze sa po FR lub EN,moze zapytaj o info kogos z
              OPOCE???
              • Gość: radka Re: pytania na AST IP: 194.204.135.* 02.04.07, 12:46
                Fajnie to daj znac
                • Gość: anbxl Re: pytania na AST IP: *.cec.eu.int 02.04.07, 13:50
                  ZERO info,bo pan prowadzacy kurs podal bledne info-w tej bibliotece maja tylko
                  sprawy jezykowe i kompletnie nie sa w temacie,a wiec sama nie wiem,ale moze
                  ktos z forum-moze warto rozpoczac nowy temat-napewno znajdzie sie jakas osoba
                  kompetentna w temacie np sekretarka HoUz doswiadczeniem????
    • idalia2121 Prosba do An 02.04.07, 15:14
      czy moglabys dokladnie wypisac jakie rodzaje pism administracyjnych trzeba
      znac? nawet nie wiem, gdzie szukac wzorow, a aw Polsce dostep do tego rodzaju
      materialow jest ograniczony....
      • anbxl Re: Prosba do An 02.04.07, 15:30
        Nie moge,bo kiedy to omawiali to mnie nie bylo w sali (spoznilam sie po
        przerwie,bo nikt nikogo nie uprzedzil kiedy koniec),ale napewno jest ktos inny
        tu na forum z kursu,bo sama jestem ciekawa...
        Ja wiem,ze jest memo-to jest taka notatka do osoby,ktora zna temat ,a nalezy
        jej o nim przypomniec
        i sprawozdania-compte-rendu,PV (po fr)kazdy jezyk ma swoje nazwy i wymagania,po
        swiatecznej przerwie powinnam wiedziec cos wiecej od kolezanki
      • Gość: Texas materialy IP: *.altec.pl 04.04.07, 09:38
        > znac? nawet nie wiem, gdzie szukac wzorow, a aw Polsce dostep do tego rodzaju
        > materialow jest ograniczony....

Tu sie nie zgodze. Jest kilka naprawde dobrych podrecznikow do korespondencji
        sluzbowej i biznesowej. Na pewno istnieja w jezyku angielskim i francuskim (obok
        jest zawsze podane tlumaczenie lub odpowiednik w jezyku polskim), bo z takich
        korzystalam na studiach.
        Polecam wybranie sie do biblioteki lub ksiegarni z podrecznikami akademickimi
        lub specjalistycznej jezykowej.

Pzdr;)
    • Gość: Maxxx Babiniec :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 16:15
      Witam wszystkich! Dostałem zaproszenie do Brukseli na AST i zabrałem się za
      przygotowania. Myślałem, że tekst do sporządzenia jest w języku ojczystym. Może
      ktoś ma link do strony z informacjami, jak sporządzić notatkę czy sprawozdanie?
      Generalnie to jestem trochę przerażony, bo widzę, że dominują kobiety (co ma
      swoją logikę, w końcu to zawód sekretarki) i nie wiem, czy facetów nie skreślą
      na egzaminie.
      • Gość: Monika Re: Babiniec :) IP: *.187-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.04.07, 16:28
        Ja myślę, że wręcz przeciwnie ;)

Podobno Unia dąży do wyrównywania płci. Wiadomo, że na wyższych stanowiskach
        jest więcej panów, a na niższych pań, więc jeśli na stanowisko wyższe ubiega się
        kobieta i mężczyzna o tych samych kwalifikacjach, to mają przyjąć kobietę. A jak
        na stanowisko sekretarskie, a kobieta i mężczyzna mają takie same kwalifikacje,
        to mają przyjąć mężczyznę.
        • Gość: anbxl Re: Babiniec :) IP: *.cec.eu.int 02.04.07, 17:15
          Mysle,ze nie mozna uogolniac w tym temacie i gdybac,bo osobiscie znam
          wieluuuuuuuuuuuu panow AST juz obecnych i starajacych sie w tym konkursie-
          poprostu mozesz zaznaczyc na egzaminie,ze masz doswiadczenie w administracji i
          chcialbys pracowac np w dziale zwiazanym z informatyka.Np ja jestem na AST,ale
          nie mam pracy typowo sekretarskiej,a bardziej zwiazana jest z informatyka.Jest
          ROWNOUPRAWNIENIE-lepszy zdany egzamin na AST niz marzenia o zdaniu na AD :-)))
          • Gość: Maxxx Re: Babiniec :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 01:02
            Dzięki za dodanie otuchy.
            Czy macie pojęcie co może pojawić się na pytaniach z wiedzy o UE? O ile wiem
            raczej są to "powierzchowne" pytania, ale kto wie, czy nie wyskoczą z czymś w
            stylu kiedy nastąpiło drugie rozszerzenie czy coś podobnego.
            Ja mam egzamin 20.04. Jeśli jest ktoś, kto leci w ten sam dzień, to niech da
            znać na adres mtszwed(małpa)gmail.com lub na forum.
            W kupie zawsze raźniej :)
            • Gość: anbxl Re: Babiniec :) IP: *.cec.eu.int 03.04.07, 10:08
              na kursie powiedziano,ze to zalezy od komisji i co w danej chwili przyjdzie im
              do glowy.Pan radzil kupic nowe wydanie 250QCM z UE,ale ja swoje przygotowania
              opieram na tym co juz wiem,na gloissaire i na aktualnosciach-50 lat UE,Berlin
            • idalia2121 Re: Babiniec :) 03.04.07, 13:28
              Kurcze, szkoda, bo ja lece 21.04, a egzamin mam 23.04, a tez by mi bylo
              razniej, jakbym miala towarzystwo. Moze ktos jedzie/zdaje w tych terminach?
              jesli tak, to prosze o kontakt
    • duda102 Re: pytania na AST 03.04.07, 23:43
      Gość portalu: unijka napisał(a):

> ja zdaje juz 17/04, mam malo czasu i nie wiem,za co sie brac...chyba pojde z
      > marszu...

ja tez 17...gdzie bedziesz mieszkac/??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka