Dodaj do ulubionych

AST1 - dokumenty, pytanie od laika

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:01
Witam,

Niestety nie orientuje się w strukturach pracy w instytucjach UE. Nie
startowałam w konkursach. Dostałam dziś informację od znajomego, który
pracuje w DG Admin, żebym przesłała cv bo poszukują kogoś na stanowisko AST
1. Poszukałam trochę w Internecie i znalazłam Wasze forum. Z tego co
wyczytałam na forum, jest to stanowisko sekretarskie, na które wystarczy 3
lata doświadczenia zawodowego. Nie wiem nic o profilu stanowiska i trudno mi
przygotować dokumenty. Czy możecie mi coś więcej powiedzieć nt. AST 1 albo
podać linki gdzie mogę na ten temat poczytać? Dziękuję:-)
Anka
Obserwuj wątek
    • Gość: ansil Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.cec.eu.int 01.06.07, 11:25
      z tego, co wiem, to teraz nie ma juz mozliwosci zatrudnienia w instytucjach,
      jesli nie jestes na zadnej liscie, nie musi to byc konkurs, ale chociazby lista
      pracownikow czasowych.
      ale moze jestem niedoinformowana..
      jak chcesz poczytac o AST to polecam archiwalne watki na forum, kiedys to byla
      kat. C i tu sporo o tym bedzie..
      • Gość: krotkowlosa Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.cec.eu.int 01.06.07, 12:10
        To nieprawda. Zdarzaja sie zatrudnienia bez konkursu na agent temporaire lub
        contractuel. Sama dostalam TA bez konkursu miesiac temu.

Jesli ktos Ci proponuje te prace, to chyba wie, jakie sa mozliwosci.
        • Gość: kpt Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 01.06.07, 12:31
          wyslij CV i list motywacyjny- komplet dokumentow zaswiadczajacy i dokumentujacy
          doswiadczenie zawodowe jest wymagany dopiero w pozniejszej fazie procedury
          zatrudnienia.
          przed zaproszeniem na rozmowe od konkretnego DG wystarczy nawet samo CV
          (najlepiej w formacie europejskim- link:
          europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europasss+Documents/Europass+CV/navigate.action

pzdr
          • Gość: anbxl Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.access.telenet.be 01.06.07, 20:46
            Tak nieoficjalnie to juz jest,a oficjalnie od wrzesnia,ze nie ma ZADNYCH
            przyjec bez egzaminow,bo po to sa te egzaminy CAST25-lista pelna i nowe wkrotce
            CAST27,ale zycie swoje.....ja tez znam osoby,ktore wkrotce zaczna jako T bez
            zadnych egzaminow ,ale to pewnie ostatni dzwonek....
            Zycze ci powodzenia-wcale nie musisz posylac tego dlugiego UE cv,ja wyslalabym
            normalne-na gorze dane osobowe,potem experience-zacznij od ostatniego
            doswiadczenia,potem Education i znajomosc jezykow,pare pozytywnych cech...
            • Gość: Anka Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 13:43
              Witam,

dziekuje za Wasze odpowiedzi i przydatne linki. Przesłałam już cv i otrzymałam
              informację, że obecnie poszukują osób na wiele stanowisk i dadzą mi znać.
              Szukają osób z nowych krajów UE, którzy mają kilkuletnie doświadczenie
              zawodowe. Nie wiem na ile przyda Wam się ta informacja, ale może warto lobbować
              w Waszych sprawach.
              Chciałabym zacząć się przygotowywać do ewentualnej rozmowy. Czy ktoś mógłby mi
              podać informacje gdzie mogę znaleźć/kupić testy, tematy rozmów. Z góry dziękuję
              i pozdrawiam:-) Ania
              • Gość: anbxl Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.cec.eu.int 04.06.07, 15:59
                Podczas rozmowy na tempa nie ma juz testow,ale zwykla rozmowa z 2-5 osobami nt
                twojego cv,doswiadczenia,odnalezienia sie w grupie multi,twoich
                sekretarskich,informatycznych doswiadczen,a ksiazek jest cala masa,ale jak dla
                PL to drogie i skoro nie bedziesz miala oficjalnych epso egzaminow to podaruj
                sobie
                • Gość: Monika Re: AST1 - dokumenty, pytanie od laika IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.06.07, 22:21
                  Ja zaczęłam pracę od 1.05. jako Temp bez egzaminu. Na rozmowie pytali mnie
                  niewiele, głównie sami opowiadali, czym miałabym się zająć, jaka jest struktura
                  DG, itp. Rozmawiałam z kilkoma osobami, ale z każdą osobno, po kolei.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka