Dodaj do ulubionych

po interview i medical-kiedy umowa?

IP: *.fb10.uni-bremen.de 07.01.08, 17:56
Moje dzisiejsze pytanie jest z kategorii, a co bedzie gdy.....

A mianowicie: na koniec stycznia dostalam zaproszenie z adminu na
interview polaczone z medicalem i okazaniem dokumentow w admin.
(wszystko odbedzie sie jednego dnia).
Chetnie pojade, bo to moje pierwsze interview, i zalozmy
optymistycznie, ze ja sie spodobam i vice versa no i medical tez
zalatwiony. Pytanie jest o to natomiast, kiedy moge zaczac? Od
pierwszego marca, kwietnia, maja....
Niby mi sie spieszy:), ale z drugiej strony musze zamknac pare spraw
na miejscu (praca).
Pytanie jest o wasze doswiadczenia czasowe - jak to wszystko dlugo
trwalo? Domyslam sie, ze na letter of offer troche bede musiala
poczekac.

Dzieki za odp.,
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: po interview i medical-kiedy umowa? 07.01.08, 19:35
      to moze trwac od 2 tygodni (w najbardziej optymistycznym, ale malo prawdopodobnym przypadku) do 2 miesiecy, z reguly 4-6 tygodni powinno wystarczyc na otrzymanie letter of offer.
      To zalezy od wielu czynnikow, np. nosisz okulary, musisz isc do prywatnego okulisty ze skierowaniem od komisji, jak on przysle wyniki za 3 dni a nie od razu, masz 3 dni do tylu, to samo ze slynnym przeswietleniem pluc, ktorego zawsze szukaja. Potem pan doktor musi podpisac twoje papiery, albo zrobi to od razu albo po 1 tygdoniu. Jak podpisze, wysylaja to do sekretarki medicala i ta musi przeslac pozytywny wynik do adminu, jak sekretarka bedzie akurat na szkoleniu, chora albo cos tam, to nastepne pare dni do tylu.
      Jak admin dostanie papiery od medicala, to musi przygotowac letter of offer, ktory musi przejsc przez kilka rak, wystarczy ze znowu ktos zawali na 2-3 dni, sprawa sie przeciaga.
      I na to wszystko nie ma zadnego wpyluw.
      Ale masz szanse zaczac 1 marca, jesli wszyscy sie spreza. Z drugiej strony od otrzymania letter of offer masz maks 6 miesiecy do podjecia pracy, wiec mozesz spokojnie powiedziec, ze potrzebujesz 3-4 miesiace na zalatwienie stwoich spraw. Nikt ci za to nie urwie glowy.
      • Gość: kaja Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: *.217.151.79.coditel.net 07.01.08, 20:18
        byly ma prawie rację, ale z tym okulistą to pierwsze słysze - ja nic nie
        musiałam donosic, zadnych zaswiadczen...
        dla porownania: medical i interview mialam pod koniec sierpnia, zaczęlam prace w
        polowie listopada, bo... sama tak powiedzialam. Wiem że gdybym się zdecydowała
        na 1 listopada to tez byloby to mozliwe.
        Generlanie po ok. 6 tygodniach od medicala dostalam letter of offer
        • byly_eurokrata Re: po interview i medical-kiedy umowa? 07.01.08, 20:38
          kaja, jak mozesz podwazac moje slowa??? ;-)

Medical w Brukseli troche sie rozni w szczegolach od medicala w Luksemburgu.
          W Brukseli kazdy, kto nosi okulary (albo nawet w ogole wszyscy, nie wiem dokladnie) musza isc rowniez do okulisty, ale okulista przyjmuje w budynku medicala jedynie w piatki bodajze. Wiec jak masz medicala w inny dziec, musisz sie przejechac pare przystankow metrem do prywatnego okulisty, ktory wysyla swoje zaswiadczenie poczta do komisyjnego medicala.
          Moze w Luksemburgu jest inaczej.
          • Gość: dina jak wlasciwie wyglada medical i ile trwa? IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.08, 20:47
            dzieki za wczesniejsze odpowiedzi!
            A tak wlasciwie, to jak wygladaja te badania: tylko formalnosc czy
            sie przykladaja. Moje zaczynaja sie o osmej a interview jest na
            15.00., a w miedzyczasie mam wpasc do adminu. Chyba nie trwaja te
            badania pol dnia.
            Mozna byc zdyskwalifikowanym????
            Stres daje sie we znaki...
            • byly_eurokrata Re: jak wlasciwie wyglada medical i ile trwa? 07.01.08, 20:54
              no coz, standardowa odpowiedz: dostaniesz zaproszenie na godz. 08.00, wiec przyjdz najpozniej o godz, 07.50, wez szybko numerek, bo kto pierwszy ten lepszy, badania sa BARDZO szczegolowe (szczegolowa morfologia krwi ze wszystkimi mozliwymi wskaznikami typu cholesterol, zelazo, nerki itd), EKG, przeswietlenie pluc i okulista oraz badania przez lekarza, co trwa jakby nie bylo dobre 2-3 godziny.
              Nikogo nie dyskwalifikuja, najwyzej (w rzadkich przypadkach) dostaniesz tzw. klauzule rezerwowa, tzn, w przypadku powazniejszej choroby Unia zastrzeze sobie, ze nie dostaniesz renty inwalidzkiej w ciagu pierwszych 5 lat pracy.
            • Gość: anbxl Re: jak wlasciwie wyglada medical i ile trwa? IP: *.access.telenet.be 07.01.08, 20:56
              Byly ,z tego co wiem to w BXL KAZDY odwiedza okuliste (chyba
              Portugalczyk,niezbyt przyjemny) w jego gabinecie
              dina skoro masz na 8h medicala to radze byc troszeczke
              predzej.Sekretarka bierze twoja karte,czekasz na pobieranie krwi (mi
              pobierali 7 razy bo nie mogli znalezc odpowiedniej zyly)potem
              siusiu,przeswietlenie,wizyta u lekarza-radze powiedziec ci
              lekarce,ze zalezy ci na szybkich wynikach i spacerek do okulisty,u
              ktorego czesto kolejka,bo ma ludzi z UE i prywatna praktyke.Admin-
              radze ci juz wczesniej zrobic ksero wszystkich dokumentow-to
              szybciej bedzie,tam sprawdzaja autentycznosc twoich dokumentow z
              oryginalami.Pewnie ,,wyrobisz sie,, przed przerwa obiadowa i
              spokojnie dotrzesz na rozmowe
              • Gość: dina kto pierwszy ten lepszy? IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.08, 21:07
                czyzby na medicalu obowiazywala zasada: kto pierwszy ten lepszy?
                Ciekawe macie spostrzezenia, wyglada na to, ze bede tam czatowac
                duzo wczesniej, by sie wyrobic.
                Czy to jest jakis szpital, czy przychodnia (Av. d'Auderghem)?
                No i jak daleko do rue Montoyer? Domyslam sie, ze sieciowka na ten
                dzien sie przyda...
                • kttosia mapa - lokalizacja budynkow komisyjnych 07.01.08, 21:26
                  ec.europa.eu/oib/building_en.cfm#3
                  obejrzyj sobie te stronke, z Brey2 gdzie sa badania mozna dojechac na do Admina
                  autobusem 22 (zatrzymuje sie na przeciwko budynku gdzie jest medical (trzeba z
                  zamachac na autobus, i wcisnac stop gdy autobus bedzie objezdzac malenki park z
                  2 pomnikami, wysiadasz i idziesz prosto, na drugim skrzyzowaniu po lewej bedzie
                  budynek MO34 )
                  mozna tez dojsc pieszo, jakies 15 minut.
                  • Gość: dina Dzieki!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.08, 21:39
                    Przyda sie, wielkie dzieki!!!
                    Strach ma coraz mniejsze oczy:)
                    • anbxl Re: Dzieki!!!! 07.01.08, 22:18
                      tak jak ktosia napisala z BRE2 na Montoyer34 to jakies 15 min
                      spacerkiem i to najlepsze wyjscie,chyba ze bedzie padac.Tak jak byly
                      napisal sa numerki i kto pierwszy ten lepszy,ale chyba najwiecej
                      ludzi jest ok 9h,a badanie moze trwac ok 1.5-2h. BRE2 to nie jest
                      specjalna przychodnia tylko normalny biurowiec gdzie min miesci sie
                      DG BUDGET,a medical jest chyba na 6 pietrze
                    • tristan987 Re: Dzieki!!!! 07.01.08, 23:51
                      Tutaj
                      ec.europa.eu/information_society/activities/eten/docs/workshop_02_10/main_eu_area.pdf
                      jest tez dobra mapka budynkow unijnych.
                      Oprocz badan o ktorych byla juz mowa czeka cie tez wypelnienie szczegolowego formularza o chorobach, zabiegach, zazywanych lekach itp.
                      Zdecydowanie lepiej byc troche wczesniej, bo kandydaci sa obslugiwani razem ze zwyklymi osobami przychodzacymi na wizyte.
                      Jesli okulisty nie bedzie na miejscu, czeka Cie spacer na Rue Louis Hap (numeru nie pamietam), ale leakrza badajacy da ci mapke i pokaze jak tam dojsc.

Powodzenia!
                      • tristan987 Re: Dzieki!!!! 07.01.08, 23:53
                        Obcielo linka, tu jest skrocony tiny.pl/ppll - to plik w PDF.
                      • mgrysia Re: Dzieki!!!! 08.01.08, 08:23
                        Warto też przed badaniami powtórzyć sobie nazwy chorób zakaźnych, które się w
                        dzieciństwie przechodziło (w języku, w którym będziesz wypełniać formularz). W
                        razie czego dogadasz się z lekarzem po opisie objawów ;-), ale na pewno szybciej
                        mieć te nazwy w pamięci i od razu wpisać w odpowiednie rubryki.
            • Gość: Malgoniam2 Re: jak wlasciwie wyglada medical i ile trwa? IP: 82.177.111.* 08.01.08, 09:17
              Ach, a w sprawie medicala, to się przykładają. Nawet słuch mi badali
              i EKG robili. A potem przyszedł od doktora list z wykrzyknikami, że
              nie mam żelaza we krwi, ale to nie rzutuje na możliwość zatrudnienia
              mnie he he. No cóż. Czy chodziło o to, żeby mieć żelazne nerwy?
          • Gość: kaja Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: *.cec.eu.int 08.01.08, 08:56
            alez ja nie podważam, mówię tylko że w Luks nie ma (nie było)
            okulisty obowiązkowego :*
    • kttosia ech ... to juz rok jak sama o to pytalam ;-) 07.01.08, 21:12
      jak masz rozmowe w piatek to okulista bedzie na miejscu,
      otrzymanie letter of offer moze potrwac do kilku tygodni,
      u mnie bylo tak: rozmowy w piatek, oferta w poniedzialek, a potem czekanie na letter of offer, po miesiacu sie przypomnialam i na drugi dzien dostalam letter datowany kilka dni wczesniej, (a zaczelam pracowac po 4 tygodniach.)
      I o ile dobrze pamietam jest tam napisane ze nalezy podjac prace w max. miesiac po zakonczeniu ostaniej pracy (ale moge zle pamietac oczywiscie ;-) ) powodzenia

PS. mozna tez zaczynac od 15tego (ale nie w sierpniu i grudniu)
      • Gość: kaja Re: ech ... to juz rok jak sama o to pytalam ;-) IP: *.cec.eu.int 08.01.08, 08:55
        > PS. mozna tez zaczynac od 15tego (ale nie w sierpniu i grudniu)

terminy rozpoczęcia pracy to 1-szy i 16-y każdego miesiąca oprócz
        16go sierpnia i 16-go grudnia.
    • Gość: Malgoniam2 Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: 82.177.111.* 08.01.08, 09:14
      No ja jestem na świeżutko. To zależy od działu. W moim przypadku
      decyzja o zatrudnieniu mnie (i w innym unicie o niezatrudnieniu)
      trwała 5 tygodni. Przysłali mejla z zapytaniem czy dalej jestem
      zainteresowana. Odpowiedziałam, że tak. Po 2 tygodniach od mojej
      odpowiedzi przyszedł mejl, że administracja zarejestrowała i chcą
      mnie zatrudnić i mam 14 dni żeby powiedzieć czy tak i od kiedy ja
      chcę. Czyli 5 tygodni + 4 kolejne tygodnie. No i ja napisałam, że
      chcę od 1 lutego i oni powiedzieli, że ok. Sama procedura więc
      trwała 9 tygodni a reszta już zależy od tego kiedy Ty określisz
      kiedy możesz zacząć - tu oczywiście w rozsądnych granicach.
      Pozdrawiam,
      Gocha
    • hpetka Re: po interview i medical-kiedy umowa? 22.01.08, 15:56
      Jeszcze jedno małe pytanko... Czy według procedur to juz po letter
      of offer można się spokojnie zwalniać z pracy?
      • byly_eurokrata Re: po interview i medical-kiedy umowa? 22.01.08, 19:27
        formalna umowe i prace dostajesz dopiero po rozpoczeciu pracy, wiec letter of offer wystarcza w zupelnosci, to nie jest instytucja typu "Biedronka" albo "TPSA", ze im sie odwidzi.
        Poza tym musisz podjac prace najpozniej w 6 miesiacy od otrzymania oferty.
        • Gość: qwe jak szybko informuja o wyniku interview? IP: *.autocom.pl 22.01.08, 21:42
          czy od razu? czy maja jakis czas na to?
          • byly_eurokrata Re: jak szybko informuja o wyniku interview? 22.01.08, 21:47
            nie ma na to zadnych przepisow, jak szefostwo jest profesjonalne, to informuje bardzo szybko, np. na drugi dzien
            • Gość: kaja Re: jak szybko informuja o wyniku interview? IP: *.217.151.79.coditel.net 22.01.08, 22:46
              zalezy też, czy jesteś jedyną kandydatką czy też romawiali z większą ilością ludzi

w moim przypadku, np. to ode mnie zależało czy i kiedy chciałabym zacząć.... :-D
    • Gość: Malgoniam2 Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: 82.177.111.* 23.01.08, 09:49
      No Dina, jak tam? Już po?
      • Gość: dina juz po! IP: 134.102.65.* 23.01.08, 13:01
        bylo ok, mili i sympatyczni, praca wydaje sie byc ciekawa
        dowiedzialam sie, ze sa jeszcze inne osoby na interview, wiec
        ostatecznie dowiem sie za 2 tygodnie, tak mi obiecano...

Mimo wszystko jakos smutno mi, mialam chyba inne oczekiwania: jesli
        ktos jedzie jako prawnik, to chyba nie powinien klamac, ze nadaje
        sie do wszytkiego: nauki polityczne, dziennikarstwo, ze lest po
        prostu the best

chyba nie jestem ich ukochana kandydatka....

Jak bylo po waszych interview; od razu wiedzieliscie, ze jestescie
        wymarzonym kandydatem?
        • Gość: Malgoniam2 Re: juz po! IP: 82.177.111.* 23.01.08, 14:29
          Ja wiedziałam, że na pewno nie jestem wymarzoną kandydatką, ale szef
          mi też nie odpowiadał, a z kolei na innym - tam gdzie mnie przyjęli,
          nie miałam typowego interwiew. Nie martw się, wszystko się okaże za
          2 tygodnie. Byłam pewna też, że nie przeszłam konkursu i okazało się
          inaczej. Głowa do góry. Będzie co ma być.
          • oppik Re: juz po! 23.01.08, 14:48
            a jak wyglada 'normalne interview'? chociaz pewnie trudno o jakis 'wzor'... mam
            interview juz niedlugo i zastanawiam sie, czy i jesli tak to jak, sie do niego
            przygotowac?
            pozdrawiam
            • Gość: dina normalne interview IP: 134.102.65.* 23.01.08, 15:17
              masz pewnie racje, ze trudno o wzor
              to bylo tez moje pierwsze interview, wiec tez sie nie uwazam za
              specjalistke...
              wlasciwie bylo to, czego nalezy sie spodziewac: powiedz cos o sobie,
              kilka poglebiajacych pytan, co robi nasz unit - kogo szukamy,
              dodatkowo bylam skonfrontowana z dwoma sytuacjami z zycia unitu -
              jaka bylaby moja reakcja.
              Generalnie nic strasznego.
              • oppik Re: normalne interview 23.01.08, 15:33
                dziekuje, i zycze powodzenia,
                jesli nie uda sie tam - a tego przeciez jeszcze nie wiesz, a czasem takie
                subietywne odczucia bywaja mylace - to z pewnoscia gdzies indziej
                • Gość: medical Re: normalne interview IP: *.214.50.248.coditel.net 25.01.08, 21:36
                  czy wyniki z medicala dostaje sie do reki?
                  bardzo by mnie interseowalo co mi wyjdzie po tak szczegolowych
                  badaniach ? :)
                  • Gość: ula Re: normalne interview IP: *.autocom.pl 08.02.08, 12:17
                    wlasnie...
                    ja w dniu kiedy mialam medical bylam na antybiotykach i dosyc chora.
                    czy znacie przypadek, kiedy wyniki medicala zablokowaly letter of offer?
                    czy wyniki wysyalaja do ADMINu czy do kandydata?
                    jakie jest prawdopodobienstwo, ze po wystosowaniu przez dany unit demande de
                    recrutement jednak zadnego letter of offer nie bedzie?
                    dziekuje z gory tym osobom, ktorym zechce sie odpowiedziec.
                    pozdrawiam
                  • Gość: kaja Re: normalne interview IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 13:50
                    ja dostałam kopie liste poleconym po tym jak napisałam
                    do "obsługującej" mnie pielęgniarki - o czym sama mnie poinformawała
                    żebym po jakis 2 tyg od medicala wysłała jej maila z adresem domowym
                    • Gość: ula Re: normalne interview IP: *.autocom.pl 08.02.08, 14:12
                      Dziekuje - mna zajmowalo sie tam kilka pielegniarek i jeden lekarz i nikt nie
                      sugerowal kontaktu.
                      W sprawie medicala jak i calej organizacji moich interviews kontaktowałam sie
                      tylko z jedna okreslona osoba w Adminie, zreszta bardzo mila, do ktorej juz
                      dzwonilam i ktora powiedziala mi, ze teraz musze czekac na wyniki badan, i ze od
                      Adminu to juz nie zalezy, kiedy te wyniki beda a letter of offer moze zostac
                      wyslany tylko po ich otrzymaniu.
                      Kaju, wiesz moze jakie sa konsekwencje niedobrych wynikow tych badan - ja sie
                      zaczelam stresowac. Bylam chora w tym czasie - nic szczegolnego bo jakas
                      infekcja, ale pewnie wyniki nie beda najlepsze. Dodatkowo - musze wlasciwie w
                      tym tygodniu wypowiedziec umowe pracy...nie wiem, na ile persektywa zatrudnienia
                      w sytuacji, gdy jeszcze nie mam letter of offer - jest pewna. Troche sie
                      stresuje :(
                      • Gość: medical Re: normalne interview IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 14:18
                        Nie stresuj sie:
                        - przyjmuja wszystkich, nawet ze zlymi wynikami, jak ktos ma powazna
                        chorobe dostaje jedynie tzw. klauzule rezerwowa, wykluczajaca rente
                        inwalidzka przez pierwsze 5 lat pracy;
                        - medical, szczegolnie komisyjny, rzadzi sie swoimi prawami i moze
                        potrwac nawet 4 tygodnie zanim Admin dostanie wyniki
                        - nie wypowiadaj tak od razu pracy, bo od otrzymania letter of offer
                        masz 6 miesiecy czasu na podjecie pracy, poczekaja na ciebie, nie
                        martw sie.
                        • Gość: ula Re: normalne interview IP: *.autocom.pl 08.02.08, 15:41
                          dziekuje
                          pozdrawiam :)
    • Gość: JS Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: *.chello.pl 17.04.08, 20:54
      Mam pytanie dotyczące letter of intent i terminu rozpoczęcia pracy.
      Interview i medicala miałam w połowie marca. Po interview dostałam
      informację od HoU potwierdzającą chęć mojego zatrudnienia.
      Admin ma już wyniki medicala i informacje od mojego przyszłego DG
      (od jakiegoś tygodnia) Jak napisała mi Pani z Adminu "I have to go
      overal several internal rules".
      Czy ktoś się orientuje ile trwają te wewnętrzne procedury i kiedy
      mogę się spodziewać letter of intent i kiedy mogę realnie rozpocząć
      pracę (16 maja, 1 czerwca...)?
      • byly_eurokrata Re: po interview i medical-kiedy umowa? 18.04.08, 08:49
        tego nie mozna tak generalnie powiedziec, bo to moze trwac 3 dni, jak wszyscy sa na miejscu i grzecznie podpisza do 3 tygodni jak pani A bedzie na zwolnieniu, pan B na delegacki a pan C na szkoleniu. Jak wszyskto pojdzie dobrze, to termin 16 maja jest realistyczny.
        • regge2008 Re: po interview i medical-kiedy umowa? 20.04.08, 21:06
          no i jeszcze zalezy od twojego okresu wypowiedzenia... jesli czekasz
          na list i wtedy dasz wymowienie, czyli powiedzmy ze dostaniesz do
          konca miesiaca a masz 3 miesiace na wypowiedzenie- chociaz mozesz
          negocjowac- to wtedy wypada sierpien- czyli zaczynasz 1 wrzesnia
          • Gość: JS Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: *.chello.pl 21.04.08, 21:24
            Dzięki za pomoc. Właśnie dostałam letter of offer a wypowiedzenie z
            obecnej pracy (może trochę ryzykownie) złożyłam po otrzymaniu
            pozytywnej informacji po interview.
            • euro-doktorantka Re: po interview i medical-kiedy umowa? 10.06.08, 10:57
              Wiele wskazuje na to, ze niedlugo postawie pierwsze kroki w Bxl. Jestem juz po medicalu, interview i ustnym zaoferowaniu pracy. Tydzien temu Pani z adminu powiedziala mi, ze ma odnotowana date rozpoczecia przeze mnie pracy od polowy lipca, a letter of offer przesle mi "as soon as possible" (oczywiscie wszystko uzalezniajac od "internal procedures"). Czy po takej rozmowie, moge uzac, ze prace rzeczywiscie zaczne w lipcu (i w zwiazku z tym moge zaczac szukac mieszkania w Bxl, organizowac po malu przeprowadzke, itp.) czy raczej wszystko moze sie jeszcze wydarzyc i znajac zycie "internal procedures" moga potrwac kilka miesiecy? Z gory dziekuje za odpowiedz! Obiecuje, ze jak juz bede w Bxl, to sama bede bardziej pomocna na tym forum.
              • Gość: gosc Re: po interview i medical-kiedy umowa? IP: *.cec.eu.int 10.06.08, 11:02
                tak, w najgorszym przypadku zatrudnienie moze sie przesunac o 2
                tygodnie pozniej, ale nie o miesiace.
                Jak bedziesz miala troche szczescia i wszystkie persony at stake sa
                na miejscu, letter of offer dostaniesz juz jutro-pojutrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka