debil13 06.05.08, 08:13 M ini ATURY www.nocleg.info.pl/nocleg2/index.php?show=impr&action=wiecej&id=2887 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jdmisiunio Horror!! ..czy leci z nami pilot??!! 06.05.08, 09:05 rozjechał się system edukacyjny.. dowolność programów nie jest spójna z tematyką egzaminów.. pytanie, czy to wina Giertycha? ..poprzedników? ..czy już Katarzyny Hall? Odpowiedź jest prosta: WSZYSTKICH!! Pytanie natomiast: jakie jeszcze gnioty wyjdą? mamy matury, więc szans jest sporo.. Odpowiedz Link Zgłoś
rekinygieldy Rozwiązanie połowiczne... 06.05.08, 09:08 Generalnie jestem przeciwko takim substytutom, ale jeśli już powinna obowiązywać zasada proporcjonalności, to znaczy - doliczyć uczniom proporcjonalnie punkty relatywnie do tych co zdobyli z innych zadań. Cały test - 50 punktów. Za to zadanie - 16 pkt. Czyli za pozostałe powinni otrzymać 34 pkt. Jeżeli z tych zadań otrzymali np. 30 pkt to oblicza się procent skuteczności 30/34 * 100% = x% Wedle takiego przelicznika obliczyć x% * 16 pkt=... pkt. Poza tym, zawalili nauczyciele - bo to podstawa programowa i winna być zrealizowana do egzaminu (w porządnych gimnazjach tak zrobiono). Zawalił MEN - bo test kompetencji nie powinien wymagać znajomości lektur, a jeśli już to powinien być fragment tekstu źródłowego... Odpowiedz Link Zgłoś
saccharomyces Kwit za zadanie 32 06.05.08, 09:48 wina tych, co bardzo kreatywnie stwierdzili, że gimnazja pod taką postacią pod jaką się pojawiły były dobrym pomysłem. rekinygieldy ma rację z systemem połowicznym, bo teraz te dzieciaki mają porządnie w plecy a same nie zawiniły. z drugiej jednak strony nie bardzo rozumiem po co aż tyle wrzasków z tym dostawaniem się do dobrych liceów, skoro to już nie ma znaczenia przy dalszej 'karierze'. ja sama opuściłam dość kiepskie warszawskie liceum, nie powstrzymało mnie to jednak przed zdaniem matury i dostaniem się na uw, co osiągnęłam głównie ucząc się w domu. nawet w dobrym liceum, jak się komuś nei będzie chciało to go nie nauczą. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Klasyczna spychotechnika Hall i ruch pozorny;-) 06.05.08, 12:09 Najpierw okazało się, że sprawę (ewidentna wina CKE) mają załatwić indywidualnymi rozmowami kuratorzy [już ja widzę tego kuratora rozmawiającego z rodzinami 1000 gimnazjalistów i nimi samymi;licząc tylko po 5min na łebka to 100 godzin czyli 2,5 tygodznia zajmowania się tylko tym, a podobno Hall jest matematykiem;-)] Teraz wydawanie jakichś bezwartościowych kwitków, które nijak się mają do systemu rekrutacji(on nie jest ręczny).Wychodzi niekompetencja p.Hall - system oświaty to nie jest jej prywatna szkółka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 „Wielu polonistów Kamińskiego przerabia we fragmen 06.05.08, 16:01 „Wielu polonistów Kamińskiego przerabia we fragmentach, a Żeromskiego wcale. Uznają "Syzyfowe prace" za książkę archaiczną i nudną, którą uczniom trudno dziś zrozumieć”. Brawo poloniści. Trzeba wyrzucić te stare knoty z kanonu lektur. Odpowiedz Link Zgłoś