ril Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:26 Zwracam tylko uwagę, że na jednego pracującego przypada kilkuset robiących zakupów. Pytanie więc brzmi: jeśli za to, że zrobisz zakupy w niedziele miałbyś dodatkowo popracować w niedziele tyle czasu ile zająłeś pracownikom sklepu czyli z reguły jakieś kilka minut to czy byś się na to zgodził? Ja odpowiadam, że tak, ale każdy musi odpowiedzieć za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
baaku Katokomuna darmozjadów.. 16.09.09, 09:28 Dwie największe grupy darmozjadów, biorących pieniądze za nic, będą mi mówić, kiedy mam robić zakupy. A trzecia grupa darmozjadów to przegłosuje... Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Katokomuna darmozjadów.. 16.09.09, 09:33 baaku napisała: > Dwie największe grupy darmozjadów, biorących pieniądze za nic, będą mi mówić, > kiedy mam robić zakupy. A trzecia grupa darmozjadów to przegłosuje... A może wskażesz mi która to grupa darmozjadów mówi ci że wniedzielę nie możesz sobie załatwić kredytu , złożyć pisma w sądzie, załatwić sprawy w urzędzie itd i tp. Co to za darmozjady wymyśliły? Odpowiedz Link Zgłoś
cisrudlow Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:30 Kurcze, ja nie pracuje w handlu, a takze musze siedziec czasami w niedziele w pracy. Czym handlowcy sa lepsi ode mnie, ze im sie ustawowo daje wolne, a ja mam "zapierdzielac" i wszyscy maja to w poszanowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 czy to oznacza, że nie będzie wolno w niedzielę 16.09.09, 09:31 zbierać na tacę i sprzedawać broszurek i plastikowych chrystusów? Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:32 ...ale czemu akurat po 12:00? A nie po 11:32, 14:17 czy 18:09 ???? Chciałoby się rzec "...ale to już było" drogi NSZZ. Poprosimy o inny pomysł na zdobycie popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 a dobro rodziny?! 16.09.09, 09:33 do tej pory jeździło sięw niedzielę do suzpermarketu całą rodziną, a teraz co to będzie? rodziny się porozpadają! Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Niech kościół i popierający ich 16.09.09, 09:33 idee politycy zastanowią się, co robić z tysiącami kościołów i świątyń opaczności wszelakiej, które w coraz większym stopniu świecą pustakami. Jak je w ogóle utrzymać i osoby tam zatrudnione ;-) ? Z czyich pieniędzy ? Bo ja jako podatnik nie mam takiego zamiaru !!! Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:34 Rozumiem że anie jedni ani drudzy pracować nie muszę, wiec czemu sie czepiają uczciwych ludzi? A może tak zakazać handlu obłudą w tych przybytkach ciemnoty - przecież to też handel - tyle że towaru nie trzeba, podtków się nie płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
baaku Kościół powołuje sie na państwa zachodnie? 16.09.09, 09:34 W kwestii aborcji i krzyża w szkole tez przytoczy jakies przykłady z Unii? Odpowiedz Link Zgłoś
rstokczap76 Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:36 Jest to kolejny "atak" lobby tzw.drobnego handlu,który wykorzystując "leśnych dziadków"z sejmu i senatu chce kolejnych dla siebie ułatwień: np.żeby teraz mogli się wyręczać w niedzielnym handlu wynajętym praco- wnikiem pod pozorem zatrudnienia członka rodziny.Dlaczego kontrole związkowe nie obejmują ciężko pracujących handlowców w małych wiejskich,lub małomiasteczkowych sklepikach po godzinach otwarcia? Przecież tam handel kwitnie do "ostatniego klienta po piwo lub inny alkohol"Związkowcom nie żal tych umęczonych ekspedientów z tych placówek?Czy ktoś widział żeby duża jednostka handlowa tak robiła? Dość zakłamania,więcej wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Wprowadźcie obowiązek chodzenia na msze 16.09.09, 09:37 Pod karą grzywny bądź chłosty. P........y katoland. Przecież nikt nie zamyka ludzi w domach. Sami przychodzą do sklepów, albo gdzie im sie podoba. Może problem jest jednak w naszym rydzykowym Kościele, że nie cieszy się estymą? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1565 A co z tymi, którzy pracują w "czterobrygadówkach" 16.09.09, 09:37 Właśnie a co z osobami, które pracują w tzw. czterobrygadówkach? Oni pracują i w dni powszednie, i w soboty, także w niedziele i w święta. Może i tu wprowadzić ustawę zabranijącą pracy w niedziele? Czyżby nikt nie wiedział, że istnieje taki system pracy?! Odpowiedz Link Zgłoś
fb_e po 12!!! 16.09.09, 09:42 czy nikt nie widzi, że chcą zakazać handlu w niedzielę, ale TYLKO PO 12??? To znaczy że ci niby biedni, wykorzystywani ludzie z marketów i tak będą musieli wstawać w niedzielę skoro świt i zap*** do roboty??? Bo już teraz wszystkie sklepy i punkty usługowe są w niedziele czynne KRÓCEJ, bo są zamykane wcześniej i OTWIERANE PÓŹNIEJ, a przy takim zakazie będą otwierane RÓWNIE WCZEŚNIE, LUB WCZEŚNIEJ NIŻ W POZOSTAŁE DNI TYGODNIA aby wyrównać straty??? Przepracowałam kilka lat w handlu i naprawdę lubiłam popołudniowe zmiany. No jasne, byłam studentką, zarabiałam sobie na imprezy, a nie na rodzinę, ale znacząca część pracowników weekendowych to studenci właśnie, i to im chcecie odebrać możliwośc zatrudnienia docelowo, a na razie - możliwość wyspania się przynajmniej raz w tygodniu! Odpowiedz Link Zgłoś
cathinka76 Wolny wybór - wolna niedziela... 16.09.09, 09:52 Oczywiście, że ludzie maja prawo odpoczywać w niedzielę. Dlatego wybierają prace w firmach, gdzie pracuje sie 5-6 dni w tygodniu a niedziele są wolne. Osobiście na studiach pracowałam w weekendy, ale kiedy zaczeło mi to przeszkadzac po prostu zmieniłam pracę. Nie było w tym żadnej ideologi katolickiej czy innej. Czysty pragmatyzm. Teraz, kiedy pracuje i wychowuje dzieci jednocześnie niedziele poświęcam właśnie na zakupy, na które czasu brak w tygodniu bo przedszkola tylko do 17.00 a każda godzina pracy niani kosztuje 10zł. zakupy z dwojka maluchów to jak niektórzy wiedzą katorga. Zwłaszcza po 8 godzinach pracy. A i posprzatac w domu i cos ugotowac tez trzeba czasami. Pozwólcie polakom zacząć myśleć za siebie. Wolne niedziele na pewno nie zapelnia kosciolów. Co najwyzej zwieksza udzial w telewizyjnych turniejach smsowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maniakon Ale za to niedziela... 16.09.09, 09:53 to jakies 250tys. nowych bezrobotnych oraz spadek popytu wewnetrznego, na ktorym podobno nam zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
relusion Dać pracę bezrobotnym 16.09.09, 09:58 A dlaczego nie wprowadzić takiego systemu, że normalnie zatrudnieni pracownicy pracują w wymierzonym czasie godzinowym, a poza tym czasem zatrudnione zostają na dzień czy półtora osoby bezrobotne? Mieszkam w Niemczech i to prawda, że tu wszystkie sklepy w niedziele zamknięte. W te dni ludzie wałęsają się od jednego okna wystawowego do drugiego i próbują zajrzeć do środka przykładając rękę nad czoło dla przeniknięcia ciemności, co też tam w tym sklepie się sprzedaje. Wymówka religią to nonsens. Właśnie w niedziele w kościołach odbywa się największy handel. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Dać pracę bezrobotnym 16.09.09, 10:08 I Niemcy jakoś żyją i świat się nie kończy.A u nas przetoczyłaby się fala samobójstw.Jesteśmy najbardziej pojebanym społeczeństwem na świecie zapatrzonym w czubek swojego nosa.Wszystko dla mojej wygody a inni ch... mnie obchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Ale za to niedziela... 16.09.09, 10:06 a co komu do tego ,jak spędzam niedziele .Związki wystarały się dla kilku milionów bezrobotnych o ciągłe wolne.wara im do tego jak spedzam niedziele .gdy bedzie wolne to nowi bezrobotni się znajda Odpowiedz Link Zgłoś
kajetanjan Ale za to niedziela... 16.09.09, 10:15 Nie jesteśmy krajem wyznaniowym. Kościół nie może ograniczć ludzim możliwości wyboru. Kto chce idzie do kościoła kto nie może skorzystać z możliwości zakupów i rozrywki. Wielu z nas nie ma mozliwości robienia zakupów w tygodniu. Poza tym galerie oferyją również kawiarnie i restauracje , kina i gry. Tam rodzina spędza czas razem czesto tylko raz w tygodniu. Przestańmy sie oszukiwać! w Polsce jest 87% ochrzczonych ludzi bo nie mieli na to wpływu ale wierzących w starożytne bajki jest może 30 %. Mamy prawo do dysponowania swoim czasem. Nikt nie pojdzie do kościoła tylko dlatego że zamkniecie sklepy ! Może zamkniemy kościoły w niedzielę. Wyznawcy rydzyka i tak pójdą w poniedziałek a w niedzielę przynajmniej będzie rano cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
tamtadaaam Ale za to niedziela... 16.09.09, 10:18 Kościół przeciwnikiem handlu w niedzielę?! Zapytajmy się może kto "użyczył za drobną opłatą" m.in. teren pod Galerię Dominikańską [sic] we Wrocławiu. Podobnie jest w innych miastach, gdzie tereny należące do kościoła są przeznaczone na działalność handlową. Hipokryzja gorsza od głupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Ale za to niedziela... 16.09.09, 10:36 w takim razie trzeba wprowadzic bojkot sklepow, ktore nie pracuja w niedziele, a i kosciola tez, do diabla z tym wszystkim z solidarnoscia na czele. Poza tym z jakiej racji uzywaja znaku Solidarnosci? Toz to nawet nie sa popluczyny po popluczynach, zakichane swietoszki, ktore potrafia jedynie macic i przeszkadzac. Zwykli palacze opon. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Związki chca wysłać 1/7 pracowników na trawkę? 16.09.09, 10:38 no proszę kolejny dowód na to że zz nie tyle chodzi o pracę co o nicnierobienie i swoje posady (no bo się walczy) dzień roboczy więcej w rygorach Kodeksu Pracy to dodatkowe 1/17 etatów oraz nadgodziny ciekawe czy się pracownicy sklepów ucieszą jak im panowie działacze załatwią zwolnienia i obnizki płac i wtedy mamusie już będa mogły spokojnie z dziećmi spędzić niedzielę oraz poniedziałek, wtorek srode itd PRAWDZIWY związkowiec walczyłby o jak najwięcej pracy oraz o przestrzeganie kodeksu - by za to uczciwie płacono Odpowiedz Link Zgłoś
one-mala Związki chcą wolnych niedziel 16.09.09, 10:49 jestem za wolna niedziela.Pracuje w sklepie ktory jest cznny w niedziele do 21,gdy mam druga zmiane to nie mam czasu dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Związki chcą wolnych niedziel 16.09.09, 10:59 Do oświeconych. Proponuję wprowadzić obowiązek pracy w soboty i w niedzielę w bankach , sądach, urzędach , pocztach,punktach usługowych i innych. A co mi ktoś będzie ograniczł moją wolność? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Związki chcą wolnych niedziel 16.09.09, 11:26 Popieram.Niech poznają na własnej skórze co to znaczy.Ale będzie wrzask o ograniczaniu ich wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
kontener10 'zwiazkowcy" niedzielę mają cały rok !!!! 16.09.09, 11:00 to banda nierobów-pasożytów,żywiąca sie na krwawicy ludzi, którzy ciezko tyrają, aby "związkowcy" mogli pobierac pensje od 7-15 tys, plus dodatki,premie,trzynastki itp... Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ula wystarczy, żeby Państwowa Inspekcja Pracy 16.09.09, 11:00 wystarczy, żeby Państwowa Inspekcja Pracy sprawdzała wysokość płacy za pracę w niedziele, a pracownicy sami będą chcieli pracować w niedziele. Ale kary dla pracodawcy nie mogą być symboliczne! Odpowiedz Link Zgłoś